Dimma

Dagens planerade långcykeltur i höstsolen sket sig - för dimman vägrade lätta. Så det fick bli en kortare variant istället - till PMU och Reprisen i Öjebyn. Drygt två mil och en del loppisfynd. Nu satsar jag på ett par mil framför TV:n som kompensation... :-) 
... och hem

Faktiskt väldigt fint på vägen hem också! :-) 


... och inte fullt så kallt... ;-) 


Vilken morgon

Ahh! Det här blir nog sista cykelturen till jobbet den här säsongen. K-k-kallt imorse, men himla vackert!


Fotopaus vid Bullerviksbron:

Portohöjning

... som heter duga.

I somras klagade jag ghögljutt över det svindyra utrikesportot i Danmark - 25 kr för att skicka ett vykort till Sverige! Med den gällande valutakursen blev det dessutom en bit över 30 spänn i svenska kronor. Hutlöst.

Nåja. Svenska Posten ligger inte långt efter. Upptäckte precis att utrikesportot justerats även här. Uppåt. Sist jag skickade ett brev till Norge kostade det 14 kr. Nu kostar det 21 kr. Rejält hopp, minsann...!! :(


 

Berättarcaféer

Snabba ryck! Igår skickade jag in en liten artikel om berättarcaféerna på Sjulnäs bibliotek till Piteå-Tidningen. Och idag har de tryckt den!! :-) 
Ännu en höstpromenad

... i strålande vackert väder igår! 
Infjärdenkyrkan:


Njutbart

Hosta och rosslande luftrör till trots - en sån här dag var man ju bara tvungen att gå på promenad!! 
PS. Det blev 44 kg lingon igår. Samma pris som förra veckan. Hade nog ca 15 kg till som jag avhändade mig längs vägen - alltså bortåt 60 kg totalt. Not bad! Var väldigt nöjd ända tills jag kom hem och gick igenom posten och hittade mitt skattebesked - drygt 1800 kr i baken. Suck...!


Keps

"Moster Jenny, du kan få låna en keps av mig!" 


Finaste Rasmus till undsättning i duggregnet i Vännäsby igår... <3 Inte låta bli

Det blev en del lingon i helgen också. Typ ännu lite mer än förra helgen. Hoppas de fortfarande köper upp bär imorgon kväll...!!
Fint på ön idag, när molnen försvann. Hade inte alls lust att åka iland! 

Ikke lov å le

Egentligen är skämten mer fåniga än roliga, men jag kan i alla fall inte låta bli att fnittra... ;-)-


... och här är det Petter Northug som försöker hålla sig för skratt: 


-

In i dimman

Först mys hos syskonbarnen, sen ut till ön med färjan nu ikväll. Dimmigt på Kvarken... 
... fast det hindrade inte att jag skyndade ut för att plock lingon innan det blev mörkt. Hann få ihop typ 15 kg innan det började bli svårt att se bären. Får fortsätta imorgon! Fast jag ska på både styrelsemöte och årsdito, så det gäller att starta tidigt om jag ska hinna.

Helgerna är helt enkelt för korta!!


Svampmiddag

Varma mackor med stekta kantareller och massor med ost smakade bra! :-) Nu är jag proppmätt och undrar hur jag ska orka trampa en mil eller två framför TV:n, som jag hade tänkt. Det tar emot... cykeln står här intill och hånler... 


Förberedelser

Snart dags för första rundan med byaskolebokprat. Hög tid att planera! ;-) 


Skymning

Fint på väg norrut längs E4:an igår:
Forell

Eva och Rickard har tagit iland flera av våra gamla cyklar som inte längre fungerar och lämnat in dem på reparation. Så nu rullar farmors gamla Forell igen! :-) 
Mörkt och mulet på lördag kväll (när jag åkte ut till ön). Men bara nån enstaka regndroppe.Bärplockning

Länge sen sist, men igår plockade jag lingon av hjärtans lust! Hemma på Holmön, såklart. På drygt två timmar blev det 47,7 kg. Tänk om jag haft hela helgen på mig... ;-) 


Sålde alltihop nu ikväll, till en bäruppköpare i Öjebyn. De betalar 8 kr/kg i år. Inget man blir rik på direkt - men det är ju så himla kul! 

Fast jag höll på att råka illa ut igår, när jag trampade i ett getingbo... Visade sig att jag besitter en oanad kapacitet för terränglöpning - sprang ifrån varenda geting och klarade mig undan att bli stucken!Hann plocka lite trattkantareller också. De små rackarna är inte alldeles lätta att hitta, men väl värda besväret!

Och så bytte jag till vintergardiner i vardagsrummet. De har nog bortåt 40 år på nacken - men vi har inga som helst planer på att uppgradera. De här hör liksom till!Ja, och så hjälpte pappa mig att få på plats "rhododendronskyddet" som ska hindra buskarna att tryckas ihop av snön i vinter. Fast nu har de blivit så stora att det snart är skyddet som är problemet... ;-) 

Trappan så långt

Just ja, glömde lägga ut bilden som visar hur långt man hunnit i byggandet av Helgelandstrappa. Omkring 760 steg är alltså på plats, och man räknar med nånstans kring 2000 innan man är uppe på Varden (toppen). Är en bit kvar med andra ord... 

För att åskådliggöra: Litjfjellet till vänster, Øyfjellet till höger (högsta punkten utanför bild). Helgelandstrappa går upp mellan dessa, hittills ungefär som det blå strecket visar. Och tänk, redan efter den "lilla" biten har man rätt fantastisk utsikt. Hur ska det då inte vara från 818 meters höjd...?! :)

 

Utsikt

Ett sista foto från årets Norge-resa. Tänk att ha den här utsikten från sitt vardagsrumsfönster... aaahh!! :-) 
Retro

Nu har våra gamla barnkläder hittat till utställningsmontrarna på stadsbiblioteket! 


Trögt

Jobbade på stadsbibblan idag och lånade kontor av en kollega. Hurra för Windows 10. Not...!!!
Trampa på

Uppmaning på en av cykelbanorna i Mosjøen! :-)

 
 
 

Val

I måndags kväll följde vi den norska valvakan. Riktigt jämnt, riktigt spännande. Fast en besvikelse att det inte blev regeringsskifte... 

 
 
 
 
Här hemma har jag idag gjort min medborgerliga plikt och röstat i kyrkovalet. Inget jag brukar göra, men den här gången kändes det viktigt. Inte så mycket för att rösta FÖR någon av kandidaterna, men att rösta EMOT en specifik...
 
 
 

Bokbuss


Mötte förresten den sydsamiska bokbussen på väg över fjället! :-) 


Vägen dit och hem

Tja, nu kom alla de här inläggen i otakt, men strunt samma! :-) 


Stämningsfullt på väg till Mosjøen i torsdags:Sen försökte norrmännen stoppa mig på fjället (broarbete vid Bjørkåselva) - men icke då. Jag tog mig fram!!På väg hem mulnade det på efterhand... och när jag kom till Piteå vräkte regnet ner:Dyrt

Över 90 kronor kilot för svenska lingon i Norge!! Pappa plockade 30 kilo idag på bara en dryg timme - han skulle fått sälja dem på andra sidan gränsen... ;-) 
Mulet

Oerhört irriterande när norrskens-norrskens-appen i helgen visade detta samtidigt som det var så mulet att man inte såg ett skrutt av himlen...! :-(

Helgelandstrappa

Hälsningar från Helgelandstrappa! Jag och Einar Arnt testade den del som är klar - ca 760 trappsteg (det kändes i knäna). Fattas en bra bit till toppen av Øyfjellet (818 m.ö.h.) men ändå är utsikten mer än OK! De sherpas från Nepal som utför jobbet gör det himla bra... :-) 


Läs mer om projektet här: http://www.arenainord.no/2017/06/22/trapp-til-himmelen/Sen kollade vi in den Bystrand som är under utveckling också - lite medelhavsfeeling mellan fjällen... :-) 

Svamptur

I söndags var jag och Unni ute och plockade svamp. Vi körde och körde och hamnade längst inne i Eiterådalen! Hittade lite kantareller, lite blek taggsvamp (piggsopp) - och några karljohansvampar! Fast vi hann liksom aldrig ta hand om dem medan jag var kvar i Mosjøen, så jag tog alltihop med tillbaka till Piteå. Förvällde de två första sorterna utan problem, men när jag skulle skära bort den del av en av karljohansvamparna som verkade maskangripen - ja, då VÄLLDE det ut små vita äckliga larver, och de hade dessutom spritt sig till de andra. Uäck!!! Tur att jag hade karljohansvamparna i en egen påse. Rätt ut i soporna!!


Paj

Mer från Mosjøen om en stund, måste bara äta lite först! Har gjort både taggsvamp- och kantarellpaj, och ost- och skinkpaj. Tänker smaka lite av varje! 


Egentligen har jag 2-dag idag, men det går (helt uppenbart) åt skogen... ;-) Ursäkta och förlåt

... nu är bloggen eftersatt. Igen!! Gjorde i ärlighetens namn ett försök att blogga från Mosjøen, men det gick (som så ofta den senaste tiden) inte att ladda upp några bilder. Mutter, morr. 


Det blev i alla fall en härlig helg där på andra sidan gränsen. Massa finväder, och roligt att träffa vänner och kollegor! 

Ryggläge

Egentligen hade jag tänkt städa lite. Och börja packa. Men det är väldigt mycket skönare att ligga i soffan, slötitta på TV, titta ut på kvällshimlen och äta choklad... 
Flygtur

Hörde nåt som surrade härutanför alldeles nyss. Nån som är ute och flyger... ;-) 
Bondgård

Fyndade på Reprisen idag... :-) 
Kappa

Om man inte visste bättre kunde man nästan tro att Smurfit Kappa stod i brand...
Mera dimma

Så här såg det ut när jag cyklade till jobbet igår. Dimmigt, kallt och vått... men ändå vackert på nåt vis!


Sen sprack det upp under dagen och blev riktigt soligt! 


Mörkret sänker sig

Skriv inläggstext 
Ja, det var häromkvällen. Skulle tydligen finnas chans för norrsken - nåja, blev ju inte så mycket av det, precis... ;-) 


Ny fin dag

... så jag satte iväg Infjärden runt efter jobbet! Med en hallonplockarpaus i Långnäs. Kom inte hem förrän 18.45... :-) 
Och jobbet? Där var det rätt stilla. Dels på grund av det fina vädret (antar jag), dels för att det var första gången efter sommaren som vi hade söndagsöppet - misstänker att alla inte hunnit uppmärksamma det.Efter jobbet

Japp, lika fint efter stängningsdags igår! :-)


Sensommar

Alltså, en så här fin helg borde man ju vara på Holmön!! Men så jobbar jag helg på stadsbibblan - och då får man göra det bästa av situationen. Cykeltur och loppis innan jobbet... 
... och så tänker jag cykla vidare efter stängning. De senaste dagarnas halsont struntar jag högaktningsfullt i!


RSS 2.0