En toppenhelg

... och det i flera avseenden! :)

Jag åkte alltså till Mo i Rana efter jobbet i fredags för att hämta min kompis och kollega Eva som suttit på bussen hela dagen för att ta sig till Norge. 

Jag var ute i god tid och stannade och njöt av utsikten över Ranfjorden: 

image270

Tog en sväng ner till vattenbrynet när jag parkerat bilen, och hann även med att köpa årets första julklapp innan Swebus linje 300 rullade in i stan.
                                        

Programmet för helgen var vi helt överens om: ut och gå på tur. Att det var grått och kom några regnstänk emellanåt bekymrade inte oss - med regnkläder och sticketröjor var vi rustade för det mesta! :)På lördagen gick vi från Kulstadlia ner till Halsøya, så upp till TV-tornet på Dolstadåsen där vi pausade med mackor och frukt medan vi njöt av utsikten. Sen vidare ner mot centrum, en sväng längs Sjøgata, via Elkem Aluminium tillbaka mot Kulstadlia. En nätt promenad på fyra timmar och nånstans mellan en och en och en halv mil... Efter det tyckte vi att vi förtjänade att ta det lugnt, så vi bänkade oss i TV-soffan med vindruvor, clementiner och choklad och såg på Indiana Jones! (vi hann med alla tre filmerna under helgen: ettan håller hyfsat än, tvåan känns tveklöst föråldrad och innehåller ett hopplöst fruntimmer som inte tillför handlingen ett dugg, trean är riktigt sevärd - främst tack vare en suverän Sean Connery)

Söndag och ny tur - först spanade vi in de nybyggda villorna på Rynesåsen (vilka hus! vilken utsikt!), sen fortsatte vi uppåt mot Hjartåsen. Där snubblade vi över Vefsn videregående skoles trimkasse - brevlåda med en anteckningsbok i, där man fyller i att man varit på tur. Sen deltar man i utlottning av bl.a. en cykel! Fast ärligt talat behöver jag inte en ny, det räcker så bra med den jag har... :)

          
   

Vi varvade som sagt turerna med att se på film - men inte bara med en äventyrlig Harrison Ford. Söndag kväll njöt vi av Jane Eyre, versionen med Samantha Morton som Jane och Ciaran Hinds som Mr Rochester. Den tål att ses flera gånger! (... och ja, det har jag gjort - minst fem...)

Igår jobbade jag halva dagen, tog sen ut kompledighet - och vi gav oss ut på ännu en tur! Denna gång till Mosåsen - vi gick väl en mil eller så även denna dag, och kunde bl.a. beskåda E6:an från ovan...:

   

Och... såklart - en film på kvällen. Love actually, brittisk feel-good med en radda fenomenala skådespelare. Något motvilligt insåg vi att det sedan var dags att sova, för att ha en chans att vakna när väckarklockan började skrälla 04.00 imorse. Vi tog oss upp, med ögonen i kors, och lade iväg norrut för att passa bussen med destination Umeå med avgångstid 06.25. Eva åkte österut och jag vände tillbaka mot Mosjøen - hann till jobbet i precis lagom tid. Det har gått bra att jobba idag - men nu börjar jag känna av den korta natten. Bör nog lägga mig snart...

Eva - kul att du kom och välkommen åter!!!!!

Helgbesök

Solen skiner, snart är det helg - och jag får besök från Sverige! Inte dumt alls. Ska bara avsluta här på jobbet, sen kör jag upp till Mo i Rana för att hämta min kompis Eva som kommer med bussen över fjället. Jag håller alla tummar för att vädret håller i sig några dagar men meteorologerna är inne på att det vänder imorgon - tillbaka till regn och rusk... Nåja, jag har tipsat henne om att ta med regnkläderna så kanske vi kan ta en tur eller två även om det skvittrar och stänker. Trevlig helg!

Vem är det?

Det är inte alltid så lätt att gissa sig till vad barnboks- och seriefigurer heter på andra språk.
Här en liten svensk-norsk lista:

Nalle Puh - Ole Brumm
Joakim von Anka - Onkel Skrue
Knatte, Fnatte & Tjatte - Ole, Dole & Doffen
Alexander Lukas - Fetter Anton
Nicke Nyfiken - Nysgjerrige Nils
Barnen i Bullerbyn - Barna i Bakkebygrend
Madicken - Marikken
Alfons Åberg - Albert Åberg


Och en del filmer har fått helt andra titlar i Norge än i Sverige:


Allt eller inget - I blanke messingen

Om en pojke - Gutter er gutter

Nyckeln till frihet - Frihetens regn

När lammen tystnar - Nattsvermeren


Jönssonligan är ursprungligen dansk, visste ni det? Fast både i Danmark och här
heter de Olsenbanden.


Och till sist - Desperate housewives heter här i Norge Frustrerte fruer!
Inte så dumt, egentligen... :)


Öar

Undrar om jag inte är en gnutta miljöskadad? Idag hörde jag några elever prata om vart i världen de helst skulle vilja åka - själv kommer jag i stort sett bara på öar! Kan det ha något att göra med att jag är född och uppvuxen på Holmön, tro?

Några av mina framtida ö-resmål:
- Island, igen (var där sommaren 1996, åkte runt med buss och bodde på vandrarhem. Rekommenderas - men glöm inte långkalsongerna, även om det är mitt i sommaren!)
- Färöarna, igen (åkte båt hem från Island och mellanlandade tre dagar på Färöarna. Grått och kallt även där, men fantastisk natur)
- Shetland, igen (var där sommaren 2005 med syrran, se bilder nedan)
- Orkney
- Azorerna
- Falklandsöarna
- Newfoundland
- Tristan da Cunha (fast det lär ju aldrig inträffa - ön med ca 250 invånare är "the loneliest island in the world" och angörs med båt två gånger per år...)
- Isle of Man, Hebriderna, Isles of Scilly (hör alla till Storbritannien) 
- Røst (Norges till ytan minsta kommun, den yttersta av öarna på Lofoten)

... sen är jag väldigt nyfiken på Skottland också. Och Canada. Och Alaska. Men storstäderna får gärna vara för min del, och eftersom jag är något av en ensamvarg är gruppresor heller inget jag är särskilt intresserad av. Därmed inte sagt att jag behöver åka ensam!

Shetland, ja. När vi åkte dit, syrran och jag, var det precis 10 år sedan vår första utlandsresa - som gick till Jersey (se där, en ö igen... föga förvånande... dit skulle jag också gärna åka fler gånger!). Vad gällde Shetland fick vi flera kommentarer av typen "var ligger det?" och "varför ska ni åka dit??" - vi ansågs nog lite udda. Kan tala om att ögruppen ligger utslängd i havet norr om Skottland och att vi åkte främst för naturupplevelsen. Och att vi inte ångrade oss en sekund! Otroligt vackert, trevliga människor, perfekt för fotvandring (omöjligt att gå vilse, det finns inga träd så man ser hela tiden precis var man är...). Vanligtvis tämligen ombytligt väder men vi hade tur och klarade oss undan med en enda regnvädersdag. Mössa och vantar var ett måste trots att vi var där i juni - men vi åkte inte på sol- och badsemester så vad gjorde det??

     

   

image268

Grått, grått...

Idag har det varit milt (+9) och grått med regnskurar - snön på Øyfjellet smälter och rinner i bäckar ner längs fjällsidan:Jag hade planer om att gå en tur, men när nu vädret inte inbjöd till friluftsaktiviteter (i alla fall enligt mitt sätt att se - norrmännen tycker antagligen att jag är en vekling och en gnällmaja...) så gick jag till jobbet istället! Förra veckans läslustprojekt (som väl gick hyfsat om än inte strålande) har gjort att allt annat halkat efter. Några timmar i lugn och ro och jag fick undan en hel del. Och promenaden t/r Kulstadlia är ungefär 12,5 km så lite motion fick jag även om jag inte vandrade upp på någon fjälltopp! :)
PS. Det ligger ett svenskregistrerat fartyg vid kaj vid Elkem Aluminium:   

PS.2. Pappa har fixat en hylla åt mig - så nu har jag äntligen stuvat undan kaffebryggaren, Marie! :)    (... men den är lätt att plocka fram när du kommer hit...)PS.3. Dagens språklektion (såhär inför Halloween): gissa vad pumpa heter på norska? Gresskar!
Och så måste jag bara tala om vad portfölj kallas här - himla bra beskrivning: stresskoffert!

Mycket väder...

Snabba kast - imorse när jag satte mig för att äta frukost var det +2,8 och ösregn. Innan jag ätit upp flingorna var det en minusgrad och marken hux flux täckt av snö... Tur att jag fick hjälp med vinterdäcken igår!!

Utsikt från Kulstadlia kl. 07.45:

Øyfjellet sett från Vefsn videregående skole:

Nere på "marknivå" har nederbörden dock kommit som regn. På tvärs. Full storm. Ni skulle sett de vita gässen på fjorden - jag blev sjösjuk vid blotta anblicken!

Nu ska jag äntligen packa upp efter Sverigeresan - det ligger en hel hög med grejer på mitt sovrumsgolv. Jag fyllde bilen med kläder, stolar, julpynt (!) och en del annat som fått mellanlanda i källaren hos mamma och pappa. Allt fick inte plats när jag körde flyttlasset, nämligen...


image258 


Vinterdäck

Sådärja, nu har jag vinterdäck på bilen! Det finns klara fördelar med att jobba på en skola med yrkesutbildningar - man kan få hjälp med en hel del. Så är det på Parkskolan och så är det här.

Ingen snö i sikte idag, dock. Däremot regn och blåst av det mer våldsamma slaget (jag antar att jag fick se ett prov på det som lokalt brukar kallas "mycket väder"...). Det small till utanför bibblan på eftermiddagen - visade sig vara soptunnorna som vräktes omkull i vinden. Bara att hålla i hatten! :) Måste erkänna att jag tagit bilen till jobbet alla dagar den här veckan, dels för att det regnat hela tiden, dels för att vårda min förkylning. Och får man tro TV-meteorologerna blir det bil imorgon också... kan inte helt bestämma mig för om jag vill ha finväder till helgen (och gå på tur) eller regn och rusk så jag kan kura i soffan med en god bok. Kanske en dag av varje??

Åter i Mosjøen

Varning! Långt och rörigt inlägg! :)

Slut på ledigheten. Kan meddela att resan hem gick bra (hm... nu är "hem" Mosjøen, förra veckan var "hem" Sävar/Holmön... kanske jag ska göra som en bekant föreslog, kalla det ena "hem" och det andra "hemhem"?). Jag tog mig utan större problem över fjället med sommardäck, även om det var snöslask på vägen mellan Tärnaby och Hattfjelldal. Temperaturen var som lägst nere på +2 så det var ingen is på vägbanan. I veckan ska jag dock be mekanikereleverna byta till vinterdäck på min bil... inte värt att utmana ödet ännu mer (hörde just av en lärare att det var -9 och snö här i tisdags!).

De sista bilderna från Holmön för denna gång:

Soluppgång i lördags:      

Nytt plåttak på vår lada vid Kalvdiket (pappa som fixat, såklart): 

Frost i gräset...:   Vår nya slipsten (också pappas verk):

HEMMA:

På väg över Kvarken:   Hejdå, Holmön! Vi ses till jul! :)

Och så färden över fjället, då... i Tärnaby har snökanonerna precis plockats fram inför vintersäsongen - här Ingemarbacken:  

 

Sträckan Tärnaby - Hattfjelldal - Trofors:
   
  

Idag har vi dragit igång ett läsprojekt i en klass men jag måste erkänna att jag inte var särskilt väl förberedd. Allt har gått väldigt fort och det har inte funnits tid att planera ordentligt. Dessutom fick vi timmarna koncentrerade till just denna vecka. Känns som att det varit bättre att få lektionerna utspridda över tid, kanske 2-3 timmar i veckan i en månad eller två. Istället för SJUTTON timmar på en och samma vecka... Hur undviker man att bli tjatig?? Målet är att väcka läslust och läsglädje men risken är väl att man kväver eleverna... Igår kväll var jag på jobbet några timmar och tänjde kopiatorn till bristningsgränsen - jag kom på att eleverna skulle få läsa en roman, men den går inte längre att köpa så nu har de fått varsitt kopierat häfte istället. Men var lugna, det är ingen tjock bok - Adressat okänd av Katherine Kressmann Taylor. Bara ett 40-tal sidor men vilken bok!! Läs den om ni inte gjort det än. Eleverna fick börja läsa den idag - med varierande resultat... en del hann hela boken, andra inte ens en sida. En och annan tyckte den var tråkig. Och en och annan att språket var för svårt. Hm, fast vilken bok jag än valt hade det väl blivit reaktioner.
Jag har pratat en del om läsning med dem, om vikten av att läsa skönlitteratur (bl.a. utifrån en suverän föreläsning med Bo Sundblad som jag lyssnade till i Stockholm i våras). De har fått tipsa om bra böcker de läst (och dåliga), och så har jag läst högt, dels inledningskapitlet i Harald Rosenløw Eegs bok Glasskår, dels Stig Dagermans novell Att döda ett barn (Å drepe et barn) som skrevs i samband med en trafiksäkerhetskampanj på 40-talet (suveränt bra). Eleverna var duktiga på att sitta och lyssna när jag läste, men annars lite ystra... för att de inte skulle få en överdos av läsning har vi också visat en film, Skruva den som Beckham, och ska diskutera kring den imorgon. Då får jag nog styra upp läsningen av Adressat okänd också, det är nog bara att inse att alla inte kommer igenom den så jag får kanske återberätta handlingen med hjälp av de elever som har läst hela, och så diskutera kring boken efteråt.
Mer då? Vi ska ha ett pass med källkritik på nätet/nätmobbing (finns ett utarbetat skolmaterial), jobba med tidnings-/tidskriftstext, bokprat på norska och engelska, läsa i och prata kring Rein tekst (ett häfte med korta texter utvalda för gymnasiet) - till detta finns en DVD och en tävling där eleverna kan vinna bl.a. bokpriser. Och så ska vi avsluta med en "skattjakt" där det gäller att hitta i biblioteket (föregås av en introduktion i bibliotekskunskap). Puh! Tror ni ungarna överlever? Och nånsin vill besöka bibblan igen??


Oktobersol på Holmön

Bara några dagar kvar innan jag åker tillbaka till Norge - och då måste jag ju såklart se till att hinna med Holmön! För en gångs skull har jag vindarna med mig, annars brukar det nästan alltid storma när jag planerar att åka färja ut till ön på hösten. Nordlig vind 7-11 m/s imorse och avtagande tills imorgon. Kallt men strålande sol. Härligt!! Enda bakslaget: jag är dunderförkyld. Fast nu på eftermiddagen struntade jag i att det förmodligen är korkat att vistas utomhus med hosta och feber - jag satte mig på trappan i solen och bara njöt. Där var det lä och inte alls kallt!

Morgonsol i Norrfjärden

Strömmingssköten hänger på tork. Till lunch blev det färsk stekt strömming...

Säsongens sista blommor i rabattenÅrets morotsskörd. Rätt medioker... :)

image237

Besök på Park

Nu har jag varit på Parkskolan och hälsat på! Funderade innan på hur det skulle kännas att komma dit som "utomstående", om jag skulle drabbas av akut hemlängtan eller om beslutet att flytta fortfarande skulle kännas rätt. Det gör det. Det var jättekul att träffa kollegorna och Parkskolan är en kanonarbetsplats - men det är Vefsn videregående också.

Syrran följde med ner till Övik. Vi hyrde bil - hon gillar inte att köra manuellt växlade bilar så vi lämnade min Skoda och rattade en automatväxlad Ford Mondeo istället. Vrålåk, med turbo!


Uppsala

Tillbaka i Sävar efter några dagar hos moster + make i Uppsala. För en vecka sedan flyttade de in i sitt nya hus som ligger en dryg mil utanför staden. Jättefint!!! Ljusa, fräscha rum och många fönster som garanterar ljusinsläpp från alla håll (enda nackdelen: att putsa dem kommer ta en del tid i anspråk...). Den här gången blir det bara bild från utsidan - de nyblivna husägarna ska få en chans att komma i ordning innan det blir inredningsreportage... :)Vi har haft det jättemysigt och bl.a. tagit en promenad ner till vattnet (att ha Mälaren på gångavstånd är inte fy skam). Alldeles i närheten ligger också ett naturreservat med imponerade ekar. "Idyll" är nog en rätt passande beskrivning!

 

image227

image230

52,7 mil senare

Nu är jag framme i Sävar - har lyssnat på en och en halv CD-bok samt njutit av utsikten. Vilken dag! Vilket väder! Nackdelen med att sitta bakom ratten är att man inte hinner se så mycket som man skulle vilja av omgivningarna. Men jag stannade lite här och var och förevigade:

(det har äntligen slagit mig hur Blå Vägen fått sitt namn - det är ju förstås för allt vatten!)

  

image222

image223

image224

Simsalabim...

... Øyfjellet är borta!!

Njäe. Inte då. Men det var tät dimma imorse så av berg och dalar syntes inte ett spår! :)

image217

Planer inför lovet

Jag har inte vant mig vid de korta arbetsdagarna än. Var och varannan eftermiddag upptäcker jag plötsligt att hela skolan är tyst och tom - alla har gått hem! Utom jag, då... Nåja, eftersom jag ska vara ledig hela nästa vecka (då det är höstlov här) men ännu inte har någon inarbetad semester så blir det till att jobba in de dagar jag inte kommer vara på plats.

Höstlovet, ja. Håll i er, för då kommer jag och gör Sverige osäkert!! :) Planen är att hinna med några dagar i Uppsala hos moster med make och kika på deras nya hus, sen en sväng till Örnsköldsvik och Parkskolan (passar på när biblioteket anordnar författarbesök - med suveräne Niklas Krog), och så blir det några dagar i Sävar/på Holmön innan jag vänder tillbaka till Norge igen. Ska bli jättekul att träffa släkt, vänner och kollegor - det är nackdelen med flytten västerut, att det är såpass långt hem att vi inte kan träffas lika ofta som förut. Men med tanke på att jag sökte jobb på Shetland häromåret är ju Mosjøen bara ett stenkast bort! (hm... i ärlighetens namn hade jag nog fått kalla fötter och dragit tillbaka min ansökan om de visat intresse från Shetland College... blev visserligen helt fascinerad av ögruppen när jag var där med syrran på semester - men det är nog nåt helt annat att bosätta sig där...).

Marie (och eventuellt andra intresserade) - här är en uppdatering på lägenhetsfronten! :)

Köket:  

Badrummet: 
 
Och så mitt lilla "kontor"/gästrum:   

...när jag på förhand fick lägenheten beskriven för mig underströks det hur litet detta rum var, vilket fick mig att undra om skrivbordet ens skulle få plats - gissa om jag blev glatt överraskad? Inte nog med att skrivbord + köpmansdisk + extrasäng får rum, dessutom har jag travat alla flyttkartonger i ett hörn och jag räknar med att förvara sommardäcken här i vinter!


RSS 2.0