Attjoooo!

Jojo. Jag ska till Bodø på biblioteksmöte tors-fre. Allmäntillståndet kunde varit bättre: huvudet bultar, näsan rinner, halsen svider. Dunderförkyld. Och ryggen värker - det brände till igår när jag bar in sommardäcken. La mig rekordtidigt igår kväll, men vakande sisådär 20 gånger under natten - så fort jag rörde på mig... Och för att det inte ska bli mer kondens i sovrummet (jag och hyresvärden har bestämt oss för att det är kondens och inte vatten som tränger in utifrån) så har jag satt igång elementet - och då blev det för varmt för att sova riktigt bra.

Och - som grädde på moset - tåget går 04.58 imorgon bitti. Men - lyckas jag bara kravla mig upp när väckarklockan ringer ska det nog gå bra! :) Även om medpassagerarna nog blir måttligt roade när jag börjar snarka innan tåget ens fått upp farten...

Ska försöka hålla mig på benen hela morgondagen - på programmet står bl.a. erfarenhetsutbyte på tema informationskompetens och källkritik, information om den pedagogikkurs för bibliote-karier som drar igång till våren och studiebesök på Bodin vgs - men när de andra går på operett med vinprovning efter middagen (jodå, såklart det blir kulturella inslag när ett gäng bibliotekarier träffas), då blir det horisontalläge i hotellsängen för min del - med fjärrkontrollen i högsta hugg! :)

Snön letar sig sakta neråt fjällsluttningen... vääääldigt glad att bilden nu är försedd
med vinterdäck.


Krutfjellet

Fler bilder från gårdagen... 

           

Långtradaren som körde i diket kan ni läsa om här. Det hände alltså igår morse. Och nu på morgonen är vägen stängd på grund av bärgning. Vi hade tur som kom oss över fjället igår, bara att konstatera...
Här kommer alla väder på en och samma gång

... som Per Gessle skulle ha uttryckt det. Sol, regn, snö, hagel, stormbyar (nja... kuling i alla fall) och plus och minus omvartannat. Ingen kan påstå att vädret i Norge är enformigt!

Idag har jag skjutsat mamma, pappa och Eva till Tärnaby (för vidare resa med buss till Umeå). Och jodå, meteorologernas varning för snö och besvärligt väglag stämde till punkt och pricka. Det var bitvis ganska läskigt över fjället, när snöslasket sprutade på vägen och snön yrde. Körde bl.a. förbi en långtradare som kört av vägen och låg på sidan i ett dike med flera bärgningsbilar runtomkring. Glad att det inte var jag...

Mötte förresten plogbilen - det ni. Plogbilen - i september!!Men på vägen hem hade en hel del av snön smält bort - mycket lättare att köra.

Meteorologerna spår förresten (ännu) kallare väder innan helgen - då jag ska över Krutfjellet igen. Så imorgon ska fordonseleverna hjälpa mig att byta däck. Tar inga chanser. Och därmed blir det helt säkert sol och +10... :)

Kommer fler vinterbilder, men jag laddar upp dem på jobbet imorgon. Datorn här hemma har en dålig dag, tänker i eeeevigheter innan den orkar ladda upp bilder, så jag ger upp. Vill sova nu!! Ska bara hämta fram vinterdäcken först, de ligger i ett hörn i gästrummet bakom allsköns bråte. Och så måste jag torka golvet i sovrummet - mamma tappade ner nånting bakom sängen igår kväll, och imorse när hon drog fram den visade det sig att det var alldeles blött längs hela golvlisten. Hrm. Läckage? Eller bara kondens? (har inte haft på nån värme hittills i höst). Ska varsla hyresvärden imorgon, men bör göra nåt åt de fantastiskt välvuxna (och numera våta) dammråttorna som huserat därbakom först... Och så har jag satt igång elementet, har ett sånt där fristående med ganska lång sladd, så jag har satt det alldeles intill där det var som våtast. Kan ju alltid hoppas att det hjälper! :)
_ _ _ _ _

Två tjejer kom in till mig i förmiddags och kollade på filmhyllan. "Du, Jenny, vad handlar Romeo och Julia egentligen om?", sa en av dem. "Olycklig kärlek", svarade jag. "Jamen, hurdå olycklig? Vad händer? Är de unga? Hur unga? Nitton, typ? Alltså, dör de båda två? Varför då?" Här nånstans fick bibliotekarien problem. Visst, jag har läst Shakespeares drama. Men det är länge sen. Och jag har lite för vaga minnen för att kunna detaljbeskriva händelseförloppet. Tror jag måste ta och repetera... :)

Och så mötte jag ett gäng killar i matsalen. "Heeej Jenny, har du pyntat dig?" Ehh... va? "Du är så fin, vad har du gjort med håret? Och så fina kläder du har!" Ehh..va??? Hade samma pippilotter som vanligt, och en helt ordinär tröja samt jeans. Min reaktion: "Vad är det nu ni ställt till med eftersom ni har så dåligt samvete?" Varpå killarna satte upp mycket förvånade och mycket förorättade miner. Samtidigt som de såg en aning generade ut. Hann inte räkna ut varför innan jag åkte från jobbet, men det lär väl visa sig...
_ _ _ _ _

Till sist: har varit på säsongens första quiz! Skitkul!! Jag och Unni är igång med rekryteringen av folk till vårt nya lag - som heter En halvtimmes varsel (fundera på det namnet, ni). Vi var fyra tjejer ikväll, och klarade en sjunde- respektive en femteplats i de båda omgångarna. Av 11 lag. Rätt OK start! :)

Lat lördag

Jodå. Det har regnat en del idag med. Men inte fullt så illa som befarat! Däremot ser det ut som om björken utanför mitt köksfönster lever farligt - när vinden hugger i lyfter sig marken runt stammen, det ser ut som om hela rotsystemet är på väg att släppa. Uhu...

Var med familjen med på sightseeing på förmiddagen - körde kors och tvärs i Mosjøen och pekade och pratade utan uppehåll (undrar om det är därför jag tycker det killar lite i halsen nu - eller är det min förkylda lillasyster som smittat mig??). Pappa hängde med i svängarna, men mamma tappade riktningen rätt omgående och konstaterade att hon inte hade en aning om var vi var... Halsåsen, hamnen, flygplatsen, Olderskog, centrum - tja, nästan överallt! Eva och jag hann med en butiksrunda också - fast utan att ruinera oss.

   

Jag bjöd på pastagratäng med kassler, purjolök och champinjoner till middag - min paradrätt. Menyn är något begränsad så alla som ätit hos mig mer än en gång har nog fått smaka den... :) Imorgon har jag tänkt ställa mamma vid spisen. Hehe.

Vi har sett Här har du ditt liv ikväll - med Jan Eliasson. Riktigt bra!!
Och så en film - Kalenderflickorna. Som vi allihop sett förut, men den var lika bra för det (och så är ju en av mina favoriter med - Ciaran Hinds...).

Får se om det blir sovmorgon imorgon - imorse var pappa uppe kl 7. Innan 7.30 var vi igång allihop. Knepig dygnsrytm! :)

Ras

Det har gått stenras på Lovund - flera bostadshus har evakuerats och skolan är stängd idag.
Läs mer i Helgelands Blad, Helgeland Arbeiderblad och Rana Blad.

Otäckt.
_ _ _ _ _

Tror mina tulpanlökar kommer ruttna bort. Rabatten ser mest ut som en leråker...


_ _ _ _ _

Nu ska jag på möte, sen bär det av norrut för att hämta mamma, pappa och Eva. Hade tänkt vi skulle ta sightseeingturen över Korgfjellet men väderläget gör att det blir tunneln...

Trevlig helg!


Sur bibliotekarie

Jag leder inte skolans popularitetsliga idag, direkt. Tröttnade på att tjata på eleverna - oftast ungefär samma gäng - som låg i drivor i soffan i tidningshörnan och mer eller mindre ockuperade stället. Att jag påpekade att soffan inte är avsedd som sovplats, att inga andra törs gå in och ens hämta en tidning när hela hörnan är belamrad (med elever såväl som ryggsäckar, väskor, datorer... somliga tar med sig hela bohaget) och att det faktiskt finns ytterligare två soffor i bibblan hade ingen effekt - "de andra sofforna är ju inte lika sköna" och "det är mysigast här" och "jamen det kommer ju ändå inga andra hit" (hallå?! vad tror ni det beror på?! det finns inte plats för några andra!!). Så igår när eleverna gått hem möblerade jag helt sonika om. Favoritsoffan har fått byta plats med en av de nyinköpta - återstår nu att se om eleverna kommer följa soffan in i skönlitteraturrummet, eller om tidningshörnan fortfarande har samma dragningskraft. Så långt lutar det åt det förstnämnda.

 

Kommentarerna har inte låtit vänta på sig. Den första kom redan tio över åtta imorse. Och sen gick det bara en halvtimme så var det några tjejer som försökte sig på att slå av lyset i skönlitteraturrummet - att de inte lär sig. Jag blev tvärilsk och fräste ifrån såpass att de satte sig kappraka - dessutom tillade jag att händer det igen kastar jag ut den. Soffan alltså.

Hoppas jag inte behöver sätta det hotet i verket.

"Du har blivit så sur, Jenny", har jag fått höra flera gånger under dagen. Mmmm. Eller less, snarare. Och irriterad på mig själv att jag inte klarat att sätta gränser. Eleverna testar - och jag ger efter för lätt. Slut på det nu.

MEN: det ska tilläggas att jag fortfarande är otroligt förtjust i ungarna!! De är hur härliga som helst, också de som är orsak till soff-flytten. Det är bara det att en del är lite för förtjusta i att tänja på gränserna...
_ _ _ _ _

Strax före lunch försvann internetuppkopplingen på skolan. Och den blev borta resten av dagen. Himmel, det visar sig verkligen hur teknikberoende vi är. Och när det nya telefonsystemet går på samma nät blir det än värre. Jag har en hel hög med postit-lappar där jag noterat utlån, reservationer och annat (för biblioteksdatasystemet slogs också ut). Bara att hålla tummarna för att det funkar imorgon. Tydligen är det en kabel som av misstag grävts av. Kan bara tänka mig hur det måste varit för de klasser som gått över till digitala läromedel...

Fast teknikstrulet förde en positiv sak med sig: en av hudvårdsklasserna kom till bibblan för att leta information i böcker när de nu inte kunde leta på nätet. Aromaterapi, massage, make-up, spabehandling... jodå, jag hade böcker om allt. De blev kvar i bibblan hela lektionen, bläddrade i böckerna, diskuterade... och som de lånade! Det blev alldeles tomt på avdelning 646.72!!! (vilket för er oinvigda betyder hud- och hårvård)
_ _ _ _ _

Idag har vi sett solen!! Riktigt fint höstväder - man kunde ju önska att det fick hålla i sig över helgen. Fast lokaltidningen rapporterar om regn de kommande 9 dygnen - och den enda variationen i väderläget är att det ska regna extra kraftigt lördag-söndag (44 mm på söndag om man får tro yr. FYRTIOFYRA MILLIMETER!). Tack för den... Har lånat hem en försvarlig mängd böcker - om allt från norsk traditionsmat och World Trade Center till stavkyrkor och invasionen av Normandie, för att ha nåt att underhålla familjen med... :)


... och så kom snön

Nysnö på Øyfjellet!Vintern närmar sig...

På biblioteksfronten

Åååh. Det värmer ett bibliotekariehjärta när tre killar kommer fram till lånedisken, frågar hur man söker i bibliotekets katalog och sen sätter igång med att leta själva - och därpå letar sig fram bland hyllorna, läser på skyltarna och hittar fram till precis den bok de vill ha. Och så till råga på allt faktiskt också lånar den. Hurra!!

Med tanke på hur många elever som deklarerar att de aldrig har läst en bok, gäller det att
glädjas åt det lilla...
_ _ _ _ _

Mer på bibliotekstema: det finns här i landet fortfarande väldigt många deltidstjänster inom bibliotekssektorn. Att små kommuner har svårt att rekrytera kvalificerad personal kan mycket väl hänga samman med just detta - vem har råd att flytta till ett nytt jobb om det bara är en deltid?? Artikel i ämnet hittar ni på Bibliotekarforbundets hemsida. Extra plus att den är på nynorska! :)
_ _ _ _ _

Ännu mer på bibliotekstema: kunde inte låta bli... det är tre månader kvar på året men jag blev plötsligt så nyfiken på utlånsstatistiken. Och ja, den går upp:


(ungefär 1000 lån ska flyttas från 2008 till 2007 = läromedel som registrerats i efterhand)

Vad uppgången beror på? Primärt läromedelsutlåningen, såklart. I den nationella skolbiblioteks-statistiken (som vi skickar in data till varje år) får vi inte ta med läromedlen, vilket väckt en hel del frustration. Det är ju lika mycket arbete med detta som med "vanliga" böcker. Men ingen kan hindra mig från att lägga ut staplarna här! :)

Nu blir utmaningen att se till att statistiken fortsätter uppåt även nästa år - från och med nu i höst får ju alla elever låna läromedel hos mig (vi har dessutom rekordmånga elever), så det kan hända att toppen har nåtts vad gäller skolböcker. En och annan klass kommer nog dessutom gå över till digitala läromedel efterhand. Så då vill det till att jag får upp intresset för de "vanliga" böckerna. Vilket funkar utmärkt på Twilight-fronten men går rätt trögt för övrigt...
_ _ _ _ _

Jag får besök till helgen - mamma, pappa och lillasyster!! Ska bli så himla kul. Men jag har varnat dem - de bör ta med både flytväst och grodmansdräkt. Väderprognosen är inte nådig, ökande vind och ösregn hela helgen. Vi får tända ljus, mysa, spela spel, se film och läsa böcker - sightseeing på Helgeland får det bli en annan gång. Jag som planerat både för Hurtigruten och Herøy/Dønna...


Missat massa

Idag kom en av mina (manliga) kollegor in på biblioteket med tårta.
"Varsågod", sa han, ställde fatet på lånedisken och gick ut igen.

Fattade ingenting!!

Men jotack. Den smakade bra. Och gissa om eleverna gjorde stora ögon.
Jag vet inga som kan dra så förhastade slutsatser som dem... :) :)

(... och nu har mysteriet fått sin förklaring: kollegan i fråga fyller år. 
Typiskt mig att inte koppla. Får väl ta med mig några biskvier imorgon!)

Är förresten mer än lovligt förvirrad. Har precis missat personalmötet. Det började 14.45 och inte förrän klockan närmade sig 15.30 slog det mig att jag borde varit nån annanstans än i bibblan. Det som gjorde mig misstänksam var att det var så många bilar kvar på parkeringen - annars brukar det ha glesnat rejält vid den tiden... Förr var mötena varje tisdag, numera varannan. Och hur jag än bär mig åt lyckas jag glömma vilka tisdagar det är möte. Typiskt! Jag som dessutom hade flera saker att ta upp...

Nästa gång!
 


Höstens sista lingontur...

... i alla fall ser det så ut. Meteorologerna spår ösregn HELA veckan som kommer. Suck. Å andra sidan har jag frysen proppfull med bär så jag behöver egentligen inte mer. Det är bara det att vi har så kul ute i bärskogen, jag och Unni! Idag hade vi för första gången med oss matsäck (fikapauser brukar vi annars inte ge oss tid till), men så var vi också ute i fem timmar. Och plockade 15 liter var.

Vädret pendlade från strålande sol till strilregn. Som vanligt...Blött, blött, blött i skogen - så nu ligger bären utspridda "på tork" över hela köksbordet... :)


_ _ _ _ _

Har äntligen läst ut Karin Fossums Varsleren. Riktigt bra! Annars har jag läst pinsamt lite hittills den här hösten. Fattar inte var tiden tar vägen!! Fast jag inser att datorn är en stor bov i dramat...

Och så har jag precis sett Slumdog Millionaire. Bra den med, men - som så ofta när bok blir film - boken var bättre. Ganska mycket är ändrat i filmen, bland annat huvudpersonens namn av nån anledning. Mycket saknas. Och har man inte läst boken tror jag filmen kan kännas lite rörig. Fast den vann ju 8 Oscarstatyetter, så jag bör väl hålla truten!

Höst på Holmön - och i Mosjøen

Lillasyster var hemma på Holmön häromdagen, och skickade bilder så att
storasyster också får känna sig lite delaktig! :)

 
Delar av årets potatisskörd - som får ligga på tork på gårdsplanen ett tag,
innan alltihop hamnar i källaren för vinterförvaring.


Jahaja... en del morötter ser lite... annorlunda... ut! :)
Lillasyster dokumenterar djurlivet! :)


Pappa letar orsaken till att det tränger in vatten i källaren...


Gamla redskap - antar att en del av dem är fynd från boden pappa och Eva röjde i häromveckan. Egentligen skulle vi hunnit med det i sommar när jag också var hemma men på nåt mystiskt sätt gick de där semesterveckorna så ruskigt fort...


Min rhododendron är finare än på flera år - sen vi flyttade den i halvskugga intill häggen och den fick en hel säck med enkom rhododendronjord att växa i. Spännande att se hur många blommor det blir nästa sommar! I år var det... två... hm.

Bra att det snart är höstlov! Jag trivs alldeles fantastiskt bra i Mosjøen och har inga planer på att flytta, men emellanåt känner jag ju att det är för långt hem till släkt och vänner. Men v 41, då kommer jag! Blir säkert lite hektiskt, för jag har tänkt hinna med både Malå, Sävar, Holmön och Örnsköldsvik... :)
_ _ _ _ _

Här i Mosjøen är det Tiendebytte i helgen, nordnorges äldsta marknad. Jag gick omkring på stan ett par timmar idag, men utan att ruinera mig. Ett nytt klockbatteri var i stort sett det enda jag köpte. Och så klarar jag ju inte att helt koppla bort jobbet... så jag fyndade en hel hög med böcker som Libris reade ut. Norsk idrettsleksikon för en femtilapp och romaner för 30:-/st!! Då måste man ju bara ta chansen! :)

Gick omkring och log för mig själv när jag flera gånger mötte elever som glatt ropade "Hej Jenny!" och vinkade när de såg mig. Det hör väl knappast till vanligheterna att tonårsgrabbar som är högst medvetna om sin image hälsar så självklart på skolbibliotekarien av alla människor... men jag tror det har att göra med den miljö vi har på vår skola, där alla verkligen månar om varandra. Det är en rättighet att bli sedd och mött med respekt, och att hälsa på varann när man möts i korridoren - oavsett om man är skolledare, bibliotekarie, lokalvårdare, lärare, elev eller något annat - det är en självklarhet. Vem var det som sa att "vi är varandras arbetsmiljö"? Det stämmer bra! Och vi har en bra arbetsmiljö! Som smittar av sig även utanför arbetstid... :)

Gick en sväng upp till TV-tornet på hemvägen. Det märks att det är höst nu, löven skiftar alltmer i rött och gult.

   

   


Regnet har gått hårt åt vägen upp till tornet!
Lovund

Det här blir ett världsrekordlångt inlägg... ni får väl scrolla om det blir för långrandigt! :)

Som vanligt bara att klicka på de små bilderna för att se dem i större format.

     

Vi var över 90 förväntansfulla som bussades ut till Sandnessjøen på måndag morgon och bordade Gamle Helgeland respetive Bærøycruise. Jag hörde till gänget som fick åka med Gamle Helgeland, vilket jag är glad för. Visserligen tog turen ca 2,5 timmar (att jämföras med den andra båten som klarade av sträckan på en timme), men å andra sidan var det en upplevelse i sig själv att sakta puttra fram över vattnet.

   

Väl framme fick vi lunch på Lovund Rorbuhotell där också de flesta inkvarterades. Vi var dock ett gäng som inte fick plats där utan fick bo ombord på Gamle Helgeland. Det gick fint, men visst var det lite bökigt att bo nästan en kilometer bort (fanns t.ex. inga gatlysen när vi gick tillbaka till båten på kvällarna), och dessutom fanns det i min ände av båten ingen toalett så blev man nödig fick man klä på sig och korsa däcket. Och det fanns ingen ventilation. Och båten startade motorerna ca 06.15 på morgnarna för att flytta sig 20 m och ge plats åt hurtigbåten till Sandnessjøen (fanns inte plats för båda vid kajen). Så det blev inga sovmorgnar direkt...
Men varför klaga, jag hade ju tak över huvudet! :)

     

Måndagseftermiddagen ägnades åt en föreläsning på tema motivation och begeistring. Livs-gnistrare Tom Åge Myhren från Næroset i Hedmark pratade i ett par timmar om hur man kan göra och tänka för att vända en negativ trend (i fallet Næroset frånflyttning och hot om skolnedläggning). Ledorden i Næroset är humor-fantasi-galenskap-mod. Han var helt suverän. HELT SUVERÄN. Mycket handlade om att väva in humor i det man gör. Humor kan man inte få för mycket av! Är det t.ex. nån av er som kommit hem från jobbet och tänkt att "det här var ingen bra dag, vi hade det alldeles för roligt"? Nä, tänkte väl det!! :) Alldeles för många ägnar alltför mycket tid och energi åt att gnälla och visa missnöje. I Næroset visade man stor kompetens på det området när skolan riskerade att läggas ned - utan att klagomålen och domedagsprofetiorna hade den minsta effekt hos kommunledningen. Och dessutom - vem vill flytta till ett sånt ställe? Men så bestämde sig invånarna för att göra det rakt motsatta - ta fasta på det positiva med bygden, visa fram vad man har att erbjuda, arrangera evenemang och aktiviteter, kontakta medierna för att sprida budskapet om Næroset som en bra plats att leva på. Och det funkade! Skolan är räddad, samhället blomstrar. Skulle unna er alla att höra på Tom Åge Myhren - även om en del säkert skulle få problem med hans norska dialekt... och i tillägg pratar han jättefort (värre än mig). Det gällde att hänga med i svängarna!

   
Lovund är knappt 5 km². Och fjället upptar ca 85% av ytan. Det är inte mycket yta kvar...!

Det bor uppemot 50 svenskar på Lovund (även om alla inte är fastboende) och flera av dem som jobbade på hotellet pratade svenska. Under festmiddagen på måndagskvällen föranledde detta en del muntra kommentarer från mina kollegor och plötsligt var vi mitt uppe i en diskussion. Jag försökte förklara att vi norrlänningar inte säger Umeå, Luleå, Skellefteå, Piteå - utan bara Ume, Lule, Skellefte, Pite. Varpå en av kollegorna svarade "Jamen, säger ni att ni ska åka till Stock då också??" Hehe. Nej. Vi säger Stockholm. Faktiskt.

Sen sa jag, på skoj, att det är ju fler än norrlänningarna som hoppar över bokstäver. Kungen undertecknade ju i nåt sammanhang med signaturen Cal Gustf - eftersom han är dyslektiker. Då kommenterade nästa kollega "Det heter inte dyslexi, det heter stenografi".

Sen blev droppen när nån frågade mig var jag köpt min tröja och jag sa att jag tror det var på Hennes. "Vaddå Hennes, det heter väl Hennes & Mauritz?!" sa kollegorna unisont. Njää, menade jag, vi säger för det mesta bara Hennes. "Jaha, så då heter det Polarn o. också, eller? För ni säger väl aldrig Pyret?" Jag skrattade så tårarna rann...

Språkförbistring, jomenvisst! :)

Förresten, det var vansinnigt god mat på hotellet. Vi åt och åt och åt... ALLT var gott!!

     

Tisdagsmorgonen vaknade jag tidigt, av de där båtmotorerna ni vet. Och gick på tur i morgonsolen. Himmel, så fint!! Var ute i en och en halv timme innan jag motvilligt gick till hotellet för att äta frukost. Skulle gärna stannat ute längre!     


Kolla in fåren på fjällsidan. Ingen höjdrädsla där inte! :)

   

Senare på dagen åkte vi på båttur runt Lovund. Vinden hade friskat i ordentligt (skulle tippa det blåste kuling) och jag gruvade en del för vågorna. Jodå, det rullade en hel del - men Gamle Helgeland är fantastisk i sjögång. Hon gick mjukt upp och ner i vågor som jag aldrig skulle ha överlevt med Holmöfärjan...

     

Och sen blev det guidad rundvandring på ön, primärt nere i hamnen där laxindustrin håller till. Lovund var på 60-talet en avfolkningsbygd med knappt 250 invånare, framtidstro fanns knappt och inte heller arbetstillfällen. Men två entusiaster med stort hjärta för sin ö bestämde sig för att satsa på laxodling. Till en början mötte de många motgångar, men utvecklingen sköt fart och idag slaktar företaget Nova Sea ofattbara 230 ton lax - varje dag! Detta fyller 12 långtradare med lax. Varje dag. Man jobbar tvåskift på fabriken - samt ett tredje skift 22.00-05.00 när hela fabriken städas och skuras inför nästa dags arbete. Intill slakteriet ligger en fabrik som tillverkar frigolitlådor som laxen packas i. Man tillverkar drygt 20.000 lådor varje dag - hälften har man avsättning för på Lovund, resten säljs till Marine Harvest på Herøy (också laxindustri). Man har 14 laxodlingar utspridda längs kusten både norr och söder om Lovund - härifrån hämtas fisken i stora vattentankar för att den ska hållas vid liv och färsk - från det att den sen matas in i fabriken tar det 2,5 timme innan den är sorterad, rensad och packad ombord på långtradare, färdig för leverans ut i Europa. Mycket säljs till Frankrike, Spanien, Italien - men en del hamnar så långt bort som i Kina och Japan (då sänds fisken med flyg, såklart).

Fiskrenset då? Jodå. Detta tas också omhand lokalt. Det blir uppemot 30 ton. Varje dag. Av detta utvinns bl.a. fiskmjöl (protein) som används till djurfoder, men också ingredienser som används i fuktighetskräm. Det ni! :)

Det var helt fascinerande att ta del av hur samhället på Lovund fungerar. Folk är kreativa och har framtidstro, ingenting är omöjligt. Det planeras för 30 nya bostäder, utbyggnad av fiskeindustrin, avsaltning av havsvatten (då färskvattnet per idag precis täcker behovet, man kommer behöva mer till industrin framöver), man jobbar för bättre förbindelser till fastlandet, bredband till alla... och så vidare! Det bor idag 400 människor på ön, varav 100 är under 16 år. Det går 40 barn på dagis och 60 i skolan. Det finns äldreboende, hotell, squashhall (!) m.m. m.m. m.m. - och numera också en brandbil, bekostad av företagen på ön.

   

Hörde några kollegor som stod och diskuterade våghöjden när vi åkte hem på onsdagen. När vi korsade Åsværfjorden rullade det en del och vågorna var uppskattningsvis 4-5 meter. Det ni!

   

Nej, nu ska jag ge mig. Avslutar med att konstatera att Lovund var en fantastisk upplevelse!! Åk dit om ni har möjlighet!!! (och så kan ni ju mellanlanda hos mig i Mosjøen, hehe)Sista bilden - när vi kom till Sandnessjøen låg Nordstjernen vid kaj.
Det är det äldsta av fartygen på Hurtigruten - tjusigt, eller hur?


_ _ _ _ _

Fick en vits av en bekant hemma i Sverige - kan inte låta bli att delge er:

Norrmän öppnar mjölkpaketen i redan i affären.
Vet du varför?
Jo, det står "Öppnas här".


Hihi!
Trevlig helg!


Förbättringar

Tjohej!

Två enkla grepp för att göra biblioteket bättre:
En klocka i tidningshörnan så eleverna lättare kan hålla reda på när de ska gå på lektion...... och så har strömbrytaren i tidningshörnan flyttat in på mitt kontor. Varför? Jo, en del elever har varit lite väl förtjusta i att slå av lyset och så ta en tupplur i soffan, trots mina uttryckliga order att biblioteket inte är ett sovrum och att soffan inte är en säng. Men eftersom de inte velat lyssna på mig och jag blivit grundligt less på att tjata så var det här en himla smidig lösning! :)(fast om det blev en förbättring råder det delade meningar, har redan fått en del kommentarer från sömntutorna som menar att jag är mer än lovligt osamarbetsvillig...)

Stora pojkar - fast fortfarande små

Hi hi. De har en viss grad av självinsikt, de små liven. Två killar var precis här, vinglade runt i bibblan, lyfte, vände och petade på allt - och smet in på kontoret innan jag hann stoppa dem. Men det räckte för en gångs skull med en sträng blick från min sida så kom de lufsandes ut igen. "Ni är ju stora pojkar nu", sa jag, "och då kan ni väl försöka uppträda som sådana?" Svaret kom snabbt: "Vi är stora på papperet, ja, men inte häruppe", sa de och pekade mot huvudet. "Häruppe är vi fortfarande fjortisar..."

Så sant! Himla charmiga fjortisar! :)
_ _ _ _ _

Idag har jag - äntligen - tagit mig i kragen. Lämnade bilen hemma och gick till jobbet. För första gången sen semestern!! Tämligen bedrövligt att det tog sån tid att komma igång, men jag skyller på läromedelshanteringen. När man jobbar övertid nästan varenda dag känns det inte så lockande att dessutom gå hemifrån 06.45 och inte komma hem förrän sent. Nu är läromedlen på plats så jag räknar med någorlunda normala arbetstider hädanefter... :) 


Hemma igen

... och tro mig, en resa till Lovund kan verkligen rekommenderas!!! Vi har haft tre toppendagar med bl.a. en föreläsning om motivation och hur man vänder "sutring" (typ gnäll) till nånting positivt, vi har fått guidning runt om på ön och ätit himla god mat. Och umgåtts.

Skriver mer en annan dag, ska snart iväg på Tupperware-party (mitt livs andra) tillsammans med en kollega. Är helt säker på att jag inte behöver nånting av det som kommer förevisas, men nästan lika säker på att jag trots detta kommer att komma hem med ett eller annat jag köpt...

Här är några bilder från Lovund - fler kommer. Många fler!! :)

     Igår morse när de (flesta) andra sov, gick jag på tur. Vaknade tidigt och tog chansen att njuta av morgonsolen. Tog mig till Geitbergklubben med fantastisk utsikt ner mot hamnen - och ut mot Atlanten!

Packar

...inför Lovund-resan och lyssnar samtidigt på Story of a Heart, den nya CD:n med Benny Andersson Band. En salig blandning av pop, jazz, dansband och knätofs - på det stora hela riktigt OK! :)

Väderprognosen låter förhållandevis lovande, för att vara nordnorge i mitten av september. Bris och uppehåll imorgon, nåt liknande på tisdag - men ökande vind. Uppemot 11 m/s och ösregn på onsdag. Jaja, skrotväder en dag av tre får man väl vara nöjd med. Även om jag inte ser fram emot att guppa omkring på Atlanten... Vi ska på guidad båttur runt ön på tisdag, hoppas vi i alla fall hinner iland igen innan det friskar i. Så får jag väl gruva för onsdagen när den dagen kommer... Alltså, det är många år sen jag blev så sjösjuk att jag spydde ombord på en båt - det handlar egentligen mer om att jag tycker det är otäckt med kraftig sjögång. Inte i småbåtar typ pappas, då får det guppa och studsa bäst det vill, men ju större båtar desto läbbigare. Värst alla kategorier är, så långt, färjan Norrøna från Island till Färöarna sommaren 1996. Färden tog 22 timmar, det blåste kuling och jag mådde illa och var livrädd hela vägen. Detta trots att en av kollegorna sagt att man egentligen inte kan vara både rädd och åksjuk samtidigt, normalt sett slår det ena ut det andra. Men vem har sagt att jag är normal...?

Datorn följer inte med ut på havet, så uppdatering blir det när jag kommer hem igen. Ha det! :)

PS. Har varit ute och gått ett par timmar i de nya skorna - och de är jättesköna. Inga skavsår!!

PS.2. Lingondrickan blev riktigt god. Måste plocka mer lingon!!

Rabatten

Före:Utrustningen:Efter:Grävde ner ca 3 kg tulpan- och påskliljelökar - håll tummarna för ett hav av blommor
till våren! :)
_ _ _ _ _

Har precis ätit pepparkyckling till middag. Enkelt och gott! Nu ska jag baka en kaka, och sen se Män som hatar kvinnor (jodå, jag har sett den förut men den tål att ses igen). Lånade dessutom med mig Slumdog millionaire från jobbet, får se om det blir tid för den imorgon. Och så ska jag läsa ut Karin Fossums Varsleren - riktigt bra så långt.
_ _ _ _ _

När jag var in till stan idag blev jag såklart attackerad av alla politiker som valspurtade inne på Sjøsiden Senter. Snitslade mig fram mellan dem men blev stoppad av en tjej från Arbeiderpartiet som absolut ville ge mig en ros. "Men jag får inte ens rösta", protesterade jag. Utan att det hjälpte nämnvärt... så nu står det en röd ros på mitt vardagsrumsbord (riktigt fin!). Sen kom Senterpartiets kandidat och ville ge mig en broschyr. Samma svar från min sida: "Det är liksom ingen poäng, för jag har inte rösträtt." Såg hur kvinnan rynkade ögonbrynen och hur hjärnan snurrade på högvarv för att räkna ut varför jag var omyndigförklarad. "Jag är svensk", lade jag till. "JAHAAAA!!" sa hon lättat och sprack upp i ett stort leende. Fniss! :)

Pengarna rullar...

Nu har jag rustat mig för Lovund-resan! Köpte Sea band (tack för tips, Tova!) istället för åksjukepiller - och så har jag införskaffat ett par Goretex-skor. Inte kängor, visserligen, utan typ promenadskor - men i alla fall mycket bättre än vanliga gympadojor som vattnet rinner rätt in i. Fast jag tar med mig gummistövlar också...
På listan över "saker att ta med sig" uppmanas vi dessutom packa festkläder - det blir gubevars festmiddag på måndagkväll! Jahaja. Festkläder. Inte det jag har mest av i min garderob. Blir väl kjol då... :)
_ _ _ _ _

Fick lönen igår. Och nu har jag precis betalat räkningar på drygt tolv tusen... Tur att inte alla månader är som den här! Hyra (ja, den kommer ju varje månad som ett brev på posten), hemförsäkring, telefon, ström, årsavgift på bilen, avbetalning på billånet...

Fast jag kan ju vara glad att jag har pengar på kontot - till skillnad från en av kollegorna som plötsligt upptäckte att VISA-kortet var länsat. Kortet har han i säkert förvar, men någon eller några har antagligen klarat att kopiera magnetremsan (det som kallas "skimming") - och shoppat loss i Thailand... Och VISA meddelar att det kan ta upp till 60 dagar innan han får tillbaka sina pengar. Då kan man hålla sig för skratt.

Jag fick ett nytt VISA-kort från banken häromdagen, och - JIPPI - det är ett kort med chip. Vilket är mycket säkrare. Sägs det.
_ _ _ _ _

ÄNTLIGEN. Det har slutat regna efter sisådär en vecka nästan utan uppehåll.
Bäst att ta chansen - nu ska jag gräva en rabatt!!

Bär och sånt

Blåbär är bra för din hjärna - jag lär ju bli rena Einstein innan jag ätit mig igenom
alla bär jag har i frysen!! :)

Annars har det mest handlat om lingon ikväll - har tagit mig i kragen och kokat sylt. För första gången. Bedrövligt - snart 35 men en novis i köket... undantaget bakning, då! :) Jag gör lingon-dricka också, men den ska stå och dra ett dygn så det blir inte provsmakning förrän imorgon kväll. Men sylten smakar utmärkt, kan jag meddela. Tack mamma för recepten!:)Återstår att komma på hur i friden jag ska få användning för flera liter sylt - äter lingonsylt till blodpudding (som inte finns här, i alla fall ingen som liknar Scans...), och möjligen till palt, men annars? Norrmännen äter ju ofta sylt på mackorna men NÄ. Ingen lingonsylt på mina limpskivor!!
_ _ _ _ _

Jag önskar mig en regnmätare också. För någon nederbördsstatistik för min vrå av världen har jag inte hittat, varken på yr.no eller nån annanstans. Och jisses, vilka mängder som ramlar ner här!
_ _ _ _ _

Det var för bra för att vara sant. Naturligtvis har jag fått ännu en faktura som följd av de norska nummerplåtarna på bilen! Årsavgiften för 2009 - fast jag får väl trösta mig med att jag bara behöver betala för halva året. 1370 kr.
_ _ _ _ _

Har letat igenom badrumsskåpet i jakt på åksjukepiller. Hittade förpackningen till slut - men den visade sig ha passerat bäst före-datum med ca 2 år. Hm... bör kanske ta en sväng på Apoteket imorgon. Varför? Jo, vi ska på personalresa efter helgen. Tre dagar till Lovund - ön uppe till höger som ser ut som ett segel:Det är två timmars båtresa från Sandnessjøen och om det blåser som det gjorde häromdagen - då kommer jag att få problem, trots att jag är född på en ö och dotter till en fiskare. Jag har anlag för sjösjuka! Dessutom finns det inte sängplatser åt oss alla på land (vi är uppåt 100 pers) så några får sova ombord på båten. Gissa var jag kommer hamna...? Hoppas hamnen ligger skyddad från öppna havet!

Men, men - som kollegan konstaterade: "Jenny, det spelar ingen roll om du kollar yr.no flera gånger om dagen, vädret blir som det blir ändå!" Så sant. Och alldeles oavsett så tror jag att vi kommer få några härliga dagar. Sammanhållningen och stämningen på skolan är tämligen unik, tror jag. Vi har det så himla kul ihop!!

Eleverna? De har fått uppgifter att jobba med hemma på egen hand medan vi är borta. När vi kommer tillbaka får jag väl leta upp idrottsklassen och ropa "Hej, har ni saknat mig???" :) :) :)


Nån har varit busig...

Fniss! Nån har printat ut gårdagens bild och tejpat upp den på dörren till bibblan! Undrar vem? Jag har mina misstankar... :) Lade ut den på Facebook också, och jag tippar att det är där en av kollegorna har knyckt den. Jaja, den får väl sitta kvar ett tag. Som sagt, man har inte roligare än man gör sig! :)Apropå ruskväder så har en av idrottsklasserna varit på några dagars fjälltur, med övernattning i tält. Inte utan att jag tyckte lite synd om dem, i natt måste de ju haft all möda i världen att få tälten att stå kvar! De kom tillbaka till skolan i eftermiddags, och såg lätt mosiga ut. Men de har haft det bra. Hela gänget började vinka till mig där de stod ute på parkeringen, och flera ropade "Jenny, har du saknat oss?!" Såklart, det har varit ovanligt lugnt på bibblan de senaste dagarna... hehe.

Travelling ManIdag har vi haft konsert på skolan! Travelling Man, bestående av Ole Johnny Stensland och Andreas Hamre, spelade egna låtar och pratade lite om det att vara artist. Skitduktiga musiker!! Även om publikens intresse varierade en del. Det blev två konserter, med ca 200 elever i publiken varje gång. Jag kan inte begripa att det ska vara så svårt att sitta still i 45 minuter - många av eleverna var uppe och sprang, gick ut och kom tillbaka, fipplade med mobiler etc. (fast det var också många som lyssnade uppmärksamt, det ska tilläggas). "Tack för att ni kom och lyssnade på oss - eller kanske ska vi säga tack för att ni blev tvingade att lyssna till oss", skämtade musikerna (som inte alls tyckte publiken var nåt problem - "de var ju nyktra, det är inte ofta vi spelar för en sådan publik, vi spelar mest för vuxet folk och på kvällstid" som de sa till mig efteråt). Jaja, det hela avlöpte förhållandevis väl. Och jag, som kontaktperson för Den kulturelle skolesekken (som står bakom konserten), kunde andas ut...
_ _ _ _ _

Herregud, som det blåser och regnar!!! Full storm ute vid kusten, och stort sett alla färjor har ställts in under dagen. Hurtigruten kunde inte angöra alla hamnar på Helgeland - tur för Nina att hon inte startade sin drömresa några dagar senare...

Men dåligt väder hindrar inte mig och Unni från att gå på tur! Det blev två timmar i regnställ, sydväst och gummistövlar, från Kulstadlia ner till hamnen och tillbaka igen. Regnstället höll nästan tätt...

Barnslig som jag är tog jag sats och hoppade i några vattenpölar med våldsam entusiasm. Unni mumlade att "Nu tror nog folk att jag är din assistent". Hehe. Lite senare flamsade vi för fullt båda två och jag konstaterade att folk som såg oss nog skulle anta att vi båda var på rymmen nånstans ifrån... Men vaddå - man har inte roligare än man gör sig! :)Jag önskar mig förresten en vindmätare när jag fyller år. Den ska sättas upp på gräsmattan härutanför. Hur hård vind det än är så meddelar mätstationen vid flygplatsen nämligen aldrig annat än bris. Pfft. Slår vad om att den är placerad inomhus. Kl 21 var det "lätt bris". Jo jädrar. Utemöblerna slungas omkring, träden piskar, fönstren skallrar. Bris? NÄ. Jag vill veta hur mycket det blåser HÄR.
_ _ _ _ _

Nu måste jag sätta fart med lingonen. Hann bara rensa 3 liter igår - skulle köpa ett rensebrett (vad sjutton heter det på svenska?!? En sån där rensgrej, ni vet?!), men de var slutsålda över hela stan. Så jag fick rensa för hand. Nu har jag lånat Unnis, så resten ska väl gå fortare. Och så har jag tänkt koka sylt imorgon.
_ _ _ _ _

Såg Gran Torino igår. Den var riktigt bra. Rekommenderas!

Eeze

Tack och lov för Eeze!! Nu är det inte ofta jag har migränkänning - typ en gång per år - men idag var det dags. Undrar om det inte började redan igår kväll - hade så ont i huvudet att jag nästan kräktes, men trodde det berodde på att jag fått i mig för lite vätska under dagen. Men på förmiddagen idag - då började det där välbekanta flimrandet, periferseendet försvann och jag hade inte riktigt kontroll på vad jag sa. Alltså, det var väl inte gallimattias direkt, men det jag sa lät inte riktigt som jag hade tänkt - svårt att hitta ord och sätta ihop hela meningar. Och lite sluddrigt sådär. Kollegorna som var på bibblan just då lär ju ha undrat... fast jag sa att jag inte var i slag så de hade antagligen ett visst överseende.

Men. Så har jag numera alltid Eeze-tabletterna med mig. Just in case. Tog två, och efter ungefär en kvart så släppte det. Har fortfarande ont i huvudet (det hänger i hela dagen, plus lättare illamående), men flimret och sluddrandet försvann. Skönt!!!

Ikväll ska jag ta det lugnt, se en film och rensa lingon. Vi hittade världens lingonställe igår, Unni och jag (hehe... vi är nästan skrämmande lika i många avseenden, bärplockarivern är ett sånt). Så nu har jag 10 liter att rensa, plus de 5 liter jag plockade i lördags men fortfarande inte tagit mig av...


_ _ _ _ _ 

Höstrusk!! Vinden ven och regnet vräkte ner inatt och imorse. Och det fortsätter
- yr:s prognos för ikväll och i morgon:

Sørlig frisk bris 10 m/s. Forbigående oppholdsvær. I kveld økning til søraustlig stiv kuling 15. Litt regn. Onsdag morgen dreining til sørvestlig liten storm 22 på kysten og i fjellet, ytterst på kysten kortvarig full storm 25, utover onsdag kveld minking til vestlig stiv kuling 15. Regnbyger. Lokalt store nedbørsmengder.

Bara att hålla i hatten! :)

Hurtigruten

Vefsnfjorden:Körde ut till Sandnessjøen idag - och träffade Nina, som är på väg med Hurtigruten från Kirkenes till Bergen! Båten låg i Sandnessjøen i en timme, så Nina kom iland och vi hann med en prome-nad och en massa prat. Vi har inte setts på... ja... över ett år (pinsamt med tanke på att hon bor i Umeå och jag ju varit hemma med jämna mellanrum), så vi hade en del "catching up to do". Vädret har varit fint i stort sett hela vägen sen båtresan startade i Finnmark, men det varnas tydligen för hård vind längre söderut. Håller tummarna för att det inte blir så farligt!

        


Fiplingdalsmartnan

Idag har vi varit på marknad, jag och Unni - Fiplingdalsmartnan! Första besöket i Fiplingdalen för min del. Fyndade lite av varje: äggkoppar, ullsockar, örhängen - och Unni hamstrade lefser av olika slag.

   

   

På vägen hem kom vi på att vi skulle plocka lingon! Tog Vestersiveien från Grane och längs Vefsnan för att komma till Unnis lingonställe (hm... visade sig inte vara snabbaste vägen, direkt... men kul hade vi, hihi) - och passerade intill "bron över floden Kwai", som jag och lillasyster har döpt den rangliga järnvägsbron till. Detta är alltså Nordlandsbanan - den enda järnvägen till nordnorge. Tycker allt den ser lite klen ut... (har åkt över den flera gånger och senaste gången valde tåget att stanna mitt på bron en lång stund, lätt lutande - jag rent kände hur konstruktionen var på väg att ge vika... hu!).

 

Om vi hittade några lingon? Jo, ungefär 5 liter var!

     Om jag får användning för dem? Återstår att se. Av de 4 liter jag plockade i fjol har jag använt... hm... ca 1 dl. Måste bli bättre på att äta bär! Kanske jag borde koka sylt? Nån gång ska vara den första.
En dröm

En av idrottseleverna imorse:
"Jenny, vet du vad jag drömde inatt?"
Nä, hur skulle jag kunna veta det...
"Jo, jag drömde att du fick sparken."
Äsch, det låter inte som nån bra dröm.
"Men vet du vad, sen drömde jag att då protesterade vi allihop 
och vi demonstrerade och så fick du tillbaka jobbet!"
Ååå, jamen då var det ju en jättebra dröm! :)
_ _ _ _ _

"Jenny, du är så snäll så du ska få klippa dig gratis hos oss i vinter!"

Sagt av en av tjejerna på frisörprogrammet. Som nog skulle bli rätt förfärad
om hon insåg att jag karvar luggen själv framför badrumsspegeln...
_ _ _ _ _

Dimman låg som ett lock över stan imorse:


_ _ _ _ _

Fick nästan hicka när jag kom till jobbet - termometern har fått fnatt:Så kallt var det INTE!!!
_ _ _ _ _

Nu funkar det att klicka på de små Saltdalsbilderna, har ingen aning om varför det inte gick förut men nu har jag laddat upp dem på nytt.


Politik

Hihi. De politiska diskussionerna fortsätter. "Jenny, vad ska du rösta på?" frågade en tjej. Nja, njä, jag har ju faktiskt inte rösträtt. "Men hallå, då måste du ju bli norsk medborgare!!! Vi norrmän har MASSOR att vara stolta över!!" Hmm, det har väl svenskarna också, tyckte jag, men tjejen fortsatte - högljutt och ivrigt - utan att låtsas om min kommentar: "... längdåkning, backhoppning, handboll och SÅ HAR VI JU AKSEL LUND SVINDAL! Du MÅSTE ju bara bli norsk!!" Ehh... på grund av en duktig alpinist? Nja. Ska nog mera till. Tjejen märkte min tveksamhet, och plötsligt sa hon: "Ja, fast erat kungahus är ju finare än vårt...". Fast sen tog det bara ett par sekunder innan hon lade till: "Men Jens Stoltenberg, han är ju läcker alltså! Och Jonas Gahr Støre, fastän han är gammal!!" Jojo. Kan väl i och för sig vara (delvis) enig i det... men att det skulle vara en orsak till att byta medborgarskap? Det går jag inte med på! :)
_ _ _ _ _

Har fått beröm för mitt fina bokklubbshalsband idag!!
_ _ _ _ _

Jag har fått hemläxa. En av norsklärarna kom och lånade en Knut Hamsun-bok och började prata om hans författarskap, och jag fick ju krypa till korset och erkänna att jag inte läst en enda av hans böcker. "Men Jenny, då tar du och läser Pan i helgen, det är en fin bok att börja med."

Hm.

Jag som bespetsat mig på att läsa Karin Fossums senaste deckare.
_ _ _ _ _

Hur är det nu, brukar det inte heta att det finns en kruka med guld där regnbågen slutar?Hos våra bilmekanikerelever, med andra ord! :)

Ledig kväll

OJ. Idag har jag - för första gången sen semestern - faktiskt slutat 15.30, vilket är den tid då jag normalt ska gå hem. Jag har varit på Posten (skulle köpa en CD, men den var slutsåld), på Shell (och hämtat ut ett paket), på Rimi (och handlat) samt ätit middag. Och satt igång tvättmaskinen. Och klockan är bara 17.00!!!!! Fick plötsligt en hel kväll ledig - vad ska jag nu hitta på?! Hm. Valet står mellan att städa, slänga mig i soffan med en god bok eller se en film. Eller varför inte lite av varje...? Fast först blir det en tur runt Åremma med Unni!
_ _ _ _ _

Paketet jag hämtade ut var från Bokklubben, som jag precis gått med i. Välkomstpaketet består av två böcker, två filmer, ett påslakanset designat av Unni Lindell - samt ett halsband:Jag föll för den lilla boken som det står "Hva er livet uten bøker?" på - men kära värld, man ska ha förstoringsglas för att kunna läsa texten. Den är PYTTELITEN!
_ _ _ _ _

Det märks att stortingsvalget närmar sig. Jag har fått frågor om allt från Kystpartiets ideologi, FRP:s syn på skotertrafik, vad ett thoriumkraftverk är (Venstre är emot sådana) och om full barnehagedekning är eftersträvansvärt. Samt vad som menas med avkortning (i samband med pension - nåt om hur förvärvsinkomst påverkar pensionen efter pensioneringen... tror jag). Pfffft.
Vetgiriga elever! :)
_ _ _ _ _

Polisen stod längs E6:an imorse. Tror det är andra gången sen jag tog körkort som jag fått blåsa i ett alkotest. Stackars poliser, regnet vräkte ner så det kan inte ha varit så kul att stå där och vinka in bilisterna...
_ _ _ _ _

Problemen kring Holmöfärjan fortsätter:
http://www.vk.se/Article.jsp?article=299459

Saltdalen

För säkerhets skull lägger jag ut Saltdalsbilderna innan jag far från jobbet - skulle inte förvåna mig om nätet hemma är segt idag med.

Varning! Det här blir lååångt - att ladda upp bilder tar bara en bråkdel av tiden det tar hemma på en bra dag. Så jag löper antagligen amok... :)

Var ute i god tid i lördags - så jag tog vägen över Korgfjellet istället för igenom det:Sen gjorde jag ett stopp på Plantasjen på Mo, där jag inhandlade såväl tulpan-
som påskliljelökar. Jag ska anlägga en rabatt, har jag tänkt!

Och så bar det av över Saltfjellet. Stannade som vanligt i tid och otid för att fotografera, men jag hade telefonkontakt med syrran och Rickard och det visade sig att jag hade gott om tid. Vi hade bestämt oss för att sammanstråla på Røkland och när jag passerade polcirkeln (med ca 5 mil kvar) hade de inte hunnit längre än till Arjeplog... :)Tror ni inte att det körde förbi en kollega och tutade på mig när stod och fotograferade älven! :)

Smart marknadsföring...       ... och en tjusig järnvägsbro:

           

Passerade polcirkeln - där sisådär tiotusen förbipasserande gjort sina egna små stenhögar, en del med graverade plaketter på!!! Jag nöjde mig med att fotografera andras konstverk, jag...       


Ingenting jämfört med Sognefjellsvegen, som går upp till 1434 m.ö.h., men i alla fall! :)

 

Titta noga - längst upp, i höjd med trädgränsen, går järnvägen!!Framme på Røkland fick jag tid att strosa omkring på Arctic Lys & Design (lysstøperi). Skulle lätt kunnat göra av med tusenlappar... men istället höll jag hårt i plånboken (nåja, handlade en del på söndagen innan jag åkte hem istället).

Utsikt från järnvägsövergången på Røkland:Så kom Eva & Rickard och vi körde till det ställe längs älven där han har fiskat lax och öring i många år. Det är ungefär samma gäng som kommer år efter år, alla känner alla. Och på kvällen blev allihop bjudna på middag hos två par som bor i backen ovanför campingplatsen (eller vad man nu ska kalla den - fem husvagnar på en gräsplan). Trevligt folk, god mat - men jag satt och gäspade hela tiden. Upparbetad trötthet... (när jag nu ser tillbaka på augusti månad skulle jag kunna sammanfatta den så här: jobbjobbjobbjobbjobbjobbjobbjobb - och bärplockning).

Frampå kvällskvisten - eller snarare när det blivit närmast becksvart - satte folk igång att fiska. Jojo. Vet inte hur långt utpå natten de stod där, men ingen fick en enda fisk...Söndagen så. Grillad korv till frukost! :) Observera den flotta grillen
- det är en tvättmaskinstrumma...

     

Rickard fiskar!

 

Sen tog Eva och jag en promenad "broarna runt" - över två lätt vingliga hängbroar. Vi pratade, fnittrade och fånade oss mest hela vägen. Jag har världens bästa lillasyster!!!

     ... fast frågan är om hon nånsin förlåter mig för detta...
Kunde bara inte låta bli!! :)

     

Och så åkte vi en sväng till Rognan för att leta geocacher. Vi hittade båda!

     

     

Eva har samlat stenar längs älvbrinken. Och tror ni inte hon hittade en alien!!Det blev grillat älgkött och potatiskroketter innan jag åkte hemåt igen - och efterrätt med grädde och färska blåbär (se där, jag blev av med en av alla mina blåbärsburkar!!).

Uppe på fjället var det +9, blåsigt och regnstänk. Plötsligt blev det höst...

     

Jättekul att träffas! Jag kommer tillbaka! Men tänker fortfarande INTE fiska!
_ _ _ _ _

En av eleverna frågade idag hur många läroböcker jag plastat. När jag sa att det nog är över 600 vid det här laget utbröt han:

Steike, du e gærn!!


De säger vad de menar, de små liven. Och jaa... lite galen är jag nog allt...

Fick (för vilken gång i ordningen) dessutom frågan om varför jag flyttat till Mosjøen. Orkade inde dra hela harangen om nedskärningar, knäppa chefer och allt det där utan sa bara "Varför inte?". Och eleverna tittade förvånat på varann. "Ja, varför inte?" sa en av dem, som om han inte tänkt på det förut. Mosjøen är ett bra ställe att bo på, så är det ju - kanske måste de bara påminnas om det emellanåt.


RSS 2.0