Fisketur med magert resultat

Syrran och jag följde med pappa ut på havet igår, och vittjade de båda laxnätsliknande redskap han har ute. Enklare redskap än tidigare år, ändå har han fått ganska bra med lax. Fast inte igår. Inte ett liv... Vi lade ut några nät också, vilket resulterade i fyra sikar. Nåja, det var en jättefin kväll så vi hade det bra i alla fall!

     Sen cyklade vi snabbt hem från Gäddbäck. Björnen siktades alldeles i närheten igår förmiddag, och vi hade ingen lust att möta den! :)

Vi har också varit på årets första cykeltur till Bergudden - och som vanligt: blå himmel över Holmön, moln över fastlandet. Fast imorgon varnas det för regnskurar med åska...

   

På Sveriges soligaste ö

Nu har jag SEMESTER! Kom till Holmön imorse, och naturligtvis skiner solen härute. Mamma och pappa mötte mig och mina 18 (!) kollin i Byviken, och som vanligt blev bilen så full att jag fick gå hem... :) Nu var det inte bara mina grejor, utan en hel del som skulle ut från Sävar (inklusive hinkar med blommor och en del frysvaror) - jag har faktiskt inte tömt hela lägenheten i Mosjøen för fyra veckors ledighet!

Kompisarna undrade häromhelgen om snön ligger kvar på Øyfjellet hela sommaren. Svaret blev att jag inte vet men att jag misstänker att allt smälter bort. Så här såg det ut igår morse - inte mycket snö kvar:(håll i er - nu blir det inga kort på fjället på en hel månad!!)

Lånedisken är inte riktigt klar - fronten saknas. Men himmel så bra det blir!!

     

Vackra vyer under bilturen till Sävar igår kväll - Blå Vägen gjorde verkligen skäl för sitt namn:Syrran kom med färjan nu ikväll - jag gick ner och mötte henne. Och då är jag uppe i 12 km promenad idag. Byviken-Myren-Byviken-Myren. Synd att jag glömde stegräknaren i Norge... :)

Träffade en liten filur längs vägen...Nu ska vi äta tårta! En "hurra-nu-har-Eva-och-Jenny-semester-tårta", tror jag det är... :)

Sen blir det möjligen en cykeltur till Bergudden, i alla fall om lillasyster får bestämma. Storasyster tycker sig ha fått nog av friluftsaktiviteter för idag, men...  

Det ekar här!

Finns det nåt tommare än en tom skola?
När städpersonalen dessutom tömt hela matsalen för att bona golvet - då ekar det! :)Idag kom min lånedisk - hurra!! Av olika anledningar blev det inte byggeleverna som tillverkade den, utan Nygård Trevarefabrikk (tror jag det heter) här i stan. Men döm om vår förvåning - den var inte monterad utan kom i tio platta paket... Gissa vilka som får skruva ihop den? Så fort jag får en idé är det vaktmästarna som får jobba! :)

Jag håller tummarna för att den står på plats innan jag åker imorgon (är ju nyfiken på hur den kommer ta sig ut!). Det kommer att bli en himla skillnad att sitta utanför kontordörren istället för innanför. Och när skolan börjar och mer än 1500 läroböcker på kort tid skall lånas ut till alla andra- och tredjeårselever, då tror jag lånedisken kommer bli både tids- och ryggbesparande! Som det är nu får jag hela tiden vrida mig fram och tillbaka då eleverna står i dörren men datorn inte är vänd åt samma håll. Opraktiskt! Och inte särskilt välkomnande...

 

Fotbollen: såklart att turkarna gick på en propp igår. Fast de föll med flaggan i topp - som de spelade! Och ikväll är det ryssarnas tur - hoppas de orkar hela vägen, vore kul med ett "nytt" lag i final. Jag ska titta med ett halvt öga, måste packa, diska, städa, tvätta också...

PS. Nu är bensinpriset uppe på över 14 kronor litern. Norska kronor. I svenska blir det drygt 16. Oäää! Väntar med att tanka tills jag kommer till Tärnaby, och håller tummarna för att det är billigare där...

Pöh!

Eller: fnys! Eller: hmpf!
Det har varit en sån dag...

Nedrans pippifåglar! Skatorna har bajsat på min bil så nu är den alldeles vitfläckig. Och väldigt lägligt så har det slutat regna. Var är störtskurarna när man behöver dem??? Dessutom: bilen intill min klarade sig undan bajset. Orättvist. Visste de månne att jag i mitt tidigare liv (på Park) gick under epitetet "den där j-a skatan"...?

Nedrans bil, förresten! Jag har kört för mycket nu på slutet - så nu har jag ont i ryggen igen. Oklart om det är bilens fel, dock.

Och nedrans bensinpris! Skulle ha tankat igår för 12,25 - idag kostar det 13,85...

Nedrans skatteåterbäring! Och nu menar jag den norska (för den svenska slututräkningen har jag inte fått än så där lever fortsatt hoppet). Den beräknade återbäringen på 7542:- har krympt till 839:-... av skäl som jag inte anar. Säkert därför att jag, laglydig som jag är, bifogade den svenska deklarationen med den norska. Där får man för att man är ärlig...

Nedrans folkbibliotek! Jag tänkte låna lite CD-böcker inför semestern (har lyssnat igenom mycket av det vi har i mitt bibliotek). Men naturligtvis var det stängt när jag kom dit.

Nedrans elever som inte lämnar tillbaka sina läroböcker! Jag älskar mitt jobb men just krav-hanteringen hade jag gärna varit utan...

Annars är allt bra, tack. :)
_ _ _ _ _ _ 

Vet ni vad svävare heter på norska? Luftputefartøy!

För er som undrar: en svävare är en farkost som huvudsakligen drivs av en luftanordning, som genom sitt lufttryck får farkosten att sväva på en luftficka som bildas under farkosten. Ett annat namn är MEFA en förkortning av markeffektfarkost. Svävare körs normalt på vatten men kan köra på de flesta plana ytor, som stränder, då den inte har kontakt med ytan. Nackdelen med svävare är den höga bränsleförbrukningen, ljudnivån och att man inte kan köra i för höga vågor. Svävaren är också ett utmärkt räddningsfordon vintertid, när isar är så svaga att de varken bär eller brister. (allt enligt Wikipedia - ska sluta citera därifrån stup i kvarten!)

En dylik farkost har varit på gång att ersätta färjan ut till Holmön. Detta har diskuterats och debatterats, en del har förespråkat den lösningen men majoriteten har varit emot (mig själv inkluderad!). Idag sades det på lokalradion hemma att Länsstyrelsen sagt nej till svävartrafik på grund av bullernivåerna. Bra! Tycker jag. För trots att jag lätt blir sjösjuk vill jag - inte minst av säkerhetsskäl - helst se en riktig färja på Holmöleden! (mer om diskussionerna och argu-menten här)


Sankthans

Idag är det sankthansafton. Vad? Tja, en norsk variant av midsommar, tycker jag det verkar som. Så här lyder Wikipedias definition:

Sankthans, Sankt Hans eller Jonsok er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes' fødsel. Dagen feires den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes' danske helgennavn St. Hans. Dagen kan i Norge også kalles jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon». Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen.

Sankthansfeiringa er knyttet til gamle, før-kristne midtsommertradisjoner som har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig fest enn en kristen høytid. I Norge feires særlig sankthansaften som en sommerfest 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det.

I torsdags var vi som organisatoriskt hör samman på skolan bjudna hem till vår chef (jätte-trevligt!!). Och där kom bland annat ämnet sankthans upp. Och det visar sig att det i stort sett alltid regnar just denna dag - ett år så kraftigt att den brasa en av kollegorna och hennes familj skulle grilla korv på slocknade i skyfallet... de fick börja om på nytt med en plåtskiva som skyddande "tak" för elden. Inget idealiskt grillväder med andra ord... :) Och traditionsenligt har det regnat i stort sett hela dagen idag. Vad annat att vänta??

Ingen grillning för mig ikväll, dock. Ska börja fundera på semesterpackningen!
_ _ _ _ _ _ _

Jättemysigt med besök igår! Fast när det drog ihop sig till fotbollsmatch på TV tog kollegan en promenad med en bekant som bor några gator bort, medan maken och jag hejade på Spanien...
De reste vidare imorse, kustriksvägen till Bodø och så vidare norrut. Och som vanligt när man har färjor att passa blir det ont om tid - full fart från frukostbordet ut till bilen! :)

Just ja, skulle ju lägga ut några bilder på villorna i området:

     

     

Inte så pjåkiga, eller hur??


I stormens öga

Varför blir jag inte förvånad? Så fort jag håller på ett lag i fotboll så åker de ut. Har inte sett kvällens match, men när jag slog av DVD-spelaren var det eftersnack och javisst - Holland är ute ur turneringen. Hmpf. För protokollet kan noteras att jag nu håller på Turkiet så de lär gå på pumpen i semifinalen.

DVD? Jo, jag har sett National Treasure 2 - väääldigt amerikansk, väääldigt lik ettan i upplägget - men rätt kul ändå. Och Helen Mirren är alltid bra! :)

Imorgon får jag besök från Sogn & Fjordane - en av mina tidigare kollegor (med make) från Sogndal är på väg norrut till Troms och mellanlandar hos mig. Ska bli jätteroligt att träffas! Och egentligen skulle jag städat och bakat ikväll istället för att se på film...

Var på jobbet några timmar idag, och betade av läroböcker. Klistrat etiketter, stämplat, förbättrat plastningen (bokhandeln plastade så nätt i fjol att på ett antal böcker finns nästan inget invik - så nu lossnar det både här och där) samt registrerat i vår katalog. Evighetsgöra, men rätt tillfredsställande när man ser högen med färdiga böcker växa! :)
Jag befann mig förresten i stormens öga - det vimlade av fotbollsungar i matsalen och runt omkring skolan. Men biblioteksdörren var nogsamt låst så jag fick sitta helt i fred...

Härliga syrenblommor i "min" trädgård:Regnbåge

OK, nu börjar jag bli tjatig - tredje inlägget på samma dag. Men ni måste bara få se regnbågen - för en halvtimme sen sken solen, nu är det ett oväder av guds nåde med storm, störtregn och hagel. Häftigt! Fast inte för de stackars ungarna som är här på fotbollscup - får bara hoppas att inga matcher går så här sent på kvällen...


Smaskigt

Är det midsommarafton så är det - inga jordgubbar, men väl körsbär samt vaniljglass med Vana Tallinn-likör på! :)

 

PS. Blev så glad idag när en av avgångseleverna kom in till mig på bibblan efter avslutningen och tog i hand. "Jag vill bara tacka för i år och önska glad sommar". Åååå, jag blev alldeles tårögd. Vilka elever det finns!

Skolavslutning

Igår beställde jag 500 nya läroböcker - till hösten skall ju även årskurs 3 få låna sina läromedel. Nu har vi visserligen inte så många klasser som går tredje året - de flesta på yrkesutbildningar går två år i skola och sen ut som lärlingar eller motsvarande - men det blir ändock en försvarlig mängd böcker. Som skall pressas in nånstans... Fast den dagen, den sorgen - jag tippar att de inte hinner komma innan jag gå på semester! :)
_ _ _ _ _ _ _

Idag har vi haft skolavslutning här på Vefsn vgs. Alla elever samlades i matsalen, rektorn höll tal, några av eleverna spelade och sjöng (ackompanjerade av ena vaktmästaren samt skolans IT-ansvarige!) och betyg delades ut till avgångseleverna. Men det är inte studentfirande som hemma - inga vita mössor, inget Vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra och inga släktingar som väntar utanför på att studenterna ska springa ut. Jag antar att det norska studentfirandet klaras av under russefeiringa i maj.

 

Sen var det avslutning för personalen, med tårta och kaffe och fler tal. Det blev rätt speciellt. Detta är ju sista året med Vefsn videregående skole, till hösten är vi en del av Mosjøen videregående skole - ingen vet hur det kommer bli, och inte alla vet var de kommer hamna i den nya organisationen (eller ens om de har jobb när de kommer tillbaka efter sommarlovet). Många kramar, blommor, fina ord - och en och annan tår.

Tänk, nu har jag varit här ett helt läsår. Och inte en enda sekund har jag ångrat att jag flyttade hit. Fatta vilken tur jag haft - en suverän arbetsplats, stora möjligheter att påverka min arbetssituation, ledning och kollegor som är positivt inställda till mina tilltag i biblioteket (och fler lär det bli...), bra stämning och öppet klimat där man aldrig behöver vara ängslig för att fråga varann om hjälp. Och precis som på Park är det här en arbetsplats där man skrattar mycket! Med varann, inte åt varann! (En annan likhet: det är fotbollscup i stan i helgen och massor av ungar invaderar skolan vilken sekund som helst - precis som Örncupen i Örnsköldsvik, fast det är väl nästa helg?).
Lägg till det att jag trivs jättebra i Mosjøen - en alldeles lagom stor stad med naturen inpå knuten. Och att jag inte kunnat får en bättre lägenhet, med supertrevliga hyresvärdar.

Jag har det så bra att jag ska baske mig inte klaga!!

Som jag skrivit tidigare - det enda som kan anföras på minussidan är att det är för långt hem till Holmön och familjen. Vilket en kollega häromveckan påpekade att det bara fanns ett sätt att åtgärda. "Du får helt enkelt skaffa dig en familj här". Jahapp, då får väl det bli mitt projekt för nästa läsår! :) Men hur stor egen familj jag än lyckas få med tiden så kommer jag aldrig vänja mig vid att ha mamma, pappa och lillasyster långt bort - "snakar er"! Men nu är det bara en vecka till semestern.

Till sist: med min förkärlek för öar - den här artikeln är helt i min smak! :)

Just ja: TREVLIG MIDSOMMAR!!!! Hade nästan glömt att det är midsommarafton idag - det firas inte i Norge. Hoppas ni har bättre väder - här vräker regnet ner just nu.


Våre venner kinesarane

Nä, högarna med böcker minskar inte. De växer!!! Nu har jag pressat in det gamla karto-tekskåpet på kontoret för att få mer ytor att lägga böcker på, men jag har tvingats inse det oundvikliga och även börjat stapla böcker på golvet. Gissa om jag kommer att ha fullt upp fram till semestern...? :)

Några elever har tagit det säkra före det osäkra och lagt skyddspapper runt sina böcker fastän de redan var plastade när de fick låna dem - och somliga har finare papper än andra, inte sant:

 

Jag lyssnar på en helt fantastisk bok i bilen på väg till och från jobbet (ja ja, jag har hänfallit åt bilkörning flera dagar nu, vädret är rätt knackigt och så även jag - sovit för lite, jobbat för mycket, ingen lust att flåsa uppför backen när jag ska hem). Boken är Are Kalvøs Våre venner kinesarane. Enligt omslaget en "humorkulturhistoriereisebok". Och det är precis vad det är!

Are Kalvø kom til Noreg omtrent samtidig med kinarestaurantane. På den tida hadde Noreg éin tv-kanal, alle nordmenn såg heilt like ut, og folk åt i fullt alvor blodpølse til middag. Kalvø er glad for at det har gått framover sidan den tid, og vil gjerne feire institusjonen som starta det heile: kinarestauranten, som var mange nordmenns første møte med noko framandt på heimebane. Kalvø reiser til alle norske kommunar med kinarestaurantar. For å takke. Og hylle det rare, uføreseielige og internasjonale Noreg. Ein mann. To etepinnar. 150 kinarestaurantar. Veldig mykje ris.Under några månader reser alltså herr Kalvø omkring i Norge och besöker kinarestauranter, för att hylla det mångkulturella Norge och de invandrare som gjort denna utveckling möjlig. Boken är kolossalt underhållande (till det bidrar inte minst författarens egen uppläsning på en nynorsk dialekt och med ett tonfall som man bara måste älska), samtidigt som den diskuterar tillstånd och problem i samhället av idag. Å, vad jag hoppas att boken översätts till svenska - nu presen-terar den visserligen fenomen som är typiskt norska, men mycket går att överföra även till Sverige. Och vi har alla något att lära.

Nä, nu ska jag packa ihop för idag och köra hem och baka biskvier... samt heja på Sverige i den sista gruppspelsmatchen. Håll tummarna för att de slår Ryssland!! Jag lär ha TV.n på men stå i köket och kladda med smörkräm och choklad - får väl springa till TV:n när kommentorerna går upp i falsett, det brukar vara ett säkert tecken på att det hänt nåt viktigt. Och viktiga saker brukar det bli repris på. Så då missar jag ingenting... :)
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Kl 22.40

Jahapp. Det var det. 92 biskvier och en förlustmatch senare kan jag konstatera jag att det nog var lika bra att jag stod i köket och bakade. Så slapp jag se svenskarna åka ur turneringen (eller nåja, jag såg repriserna av båda målen). Det blir till att hitta ett nytt lag att heja på - inte för att jag har riktigt klart för mig vilka som är klara för kvartsfinal, men jag tror jag ska hålla en tumme för Holland! Egentligen har jag för det mesta hållit mer på personer än lag: till exempel Fígo (men inte nödvändigtvis Portugal), Zidane och Ribéry (men inte nödvändigtvis Frankrike), Buffon (men inte Italien) och Van der Zaar (som ju är målvakt i Holland - honom kan jag fortsätta heja på!). Fånigt? Javisst! Men jag utger mig heller inte för att vara nån fotbollsexpert... :)

Godnatt!


Plask!

Äsch! Jag skulle tagit bilen till jobbet idag! Det ösregnar... och nu är jag trött och hungrig och vill hem - men har inte regnkläderna med mig så jag väntar på att det ska lätta. Jobba över hade jag tänkt göra hur som helst (så mycket böcker som jag fått tillbaka idag så såg kontoret närmast ut som Jerusalems förstöring...) men inte så här länge! Varje gång jag tänkt att "nu ska jag cykla hem" så har regnet tilltagit. Hmpf. Nåja, jag har fått ordning på en hel del av böckerna i alla fall. Men det lär väl komma mer imorgon... :)

  Bokvagnen - bibliotekariens bäste vän?! :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Kl 20.00:

Med torra kläder (blev i ärlighetens namn mer svettig än regnvåt) och snart mat i magen (har en pepperonipizza i ugnen) är jag på gott humör igen!  Men jag tänker inte göra många knop ikväll... :) Det blir nog fotbolls-EM. Ska kolla om Tyskland tar sig vidare (det gör de - väl?). Skulle lägga mig tidigt igår kväll (det hade jag behövt!) men fastnade framför matchen Tjeckien-Turkiet. Och vilken match det blev - turkarna tog i så det knakade och vände 0-2 till 3-2 och vips så tog de sig till kvartsfinal! Dock utan förestemålvakt eftersom han knuffade omkull en av tjeckerna och fick ett rött kort av den svenske domaren. Gissar att han ångrar sitt tilltag... (målvakten, inte domaren). Alltså, egentligen är jag inte fotbollsintresserad. Men när det drar ihop sig till mästerskap (i nästan vilken idrott som helst) - då kan jag hänga med, lite lagom sådär. Och än så länge kan jag ju heja på Sverige (även om jag inte tror de kommer klara sig så länge till - möjligen slår de Ryssland men sen åker de säkert ut i kvartsfinalen). Det är i alla fall praktiskt att matcherna går på kvällstid - när OS drar igång i augusti lär ju allt sändas mitt i natten. Opraktiskt! För oss, men inte för kineserna, förstås... :)

Harpalten

Måste bara visa den lilla harpalten som pappa och syrran mötte i Gäddbäck förra veckan.
Visst är den alldeles, alldeles ljuvlig?!Fotograf: lillasyster... :)

Bibliotekariegänget på upptäcktsfärd

Nu har jag skjutsat kompisarna till Tärnaby och bussen mot Umeå. Själv är jag tillbaka i Mosjøen och har mellanlandat på jobbet - i och med att jag tog kompledigt från 10.30 både torsdag och fredag finns det en del att göra! Fick tillbaka en försvarlig mängd läroböcker i fredags - nånstans mellan 150 och 200 - och ska lägga in i alla fall en del av dem i katalogen innan jag fortsätter hem. Annars blir jag bara stressad när jag kommer hit imorgon.

        

Nog om detta och tillbaka till kompisarna! De kom alltså i onsdags kväll - ivriga på Norge och nyfikna på min nya hemstad. Vi körde en vända Marka runt och lite i centrum innan vi åkte hem till mig - sen blev det prat och skratt för hela slanten till långt efter midnatt. Jag var en aning mör när jag skulle till jobbet morgonen efter... medan de andra sov ut efter resan.

Torsdagen ägnade vi åt själva stan - nu har jag för första gången besökt muséet! :)

 
Maria utanför Vefsn museum - hon påminner om Nils Karlsson Pyssling på den stolen, eller hur...? :)

Vi tänkte fika på Vikgården - men deras begränsade utbud av mjölkfria alternativ gjorde att vi vandrade vidare. Kul att titta in, dock - det är som att komma in i en annan tid:

     

Mjölkfritt alternativ, ja: en av kompisarna tål inte mjölkprotein så det fick vi ju se till att undvika. Och jag tyckte att jag varit duktig som hittat vegetabilisk grädde på Coop - ända tills vi läste det finstilta och den visade sig innehålla kärnmjölkspulver. Va?! Så det fick bli tofuglass till kvällens fruktsallad... (inte så dumt det heller, dock).

  Inte fritt från mjölk...

Vi pratade, skrattade och såg film till framåt 02.00, så fredag morgon var jag ännu mörare när väckarklockan ringde... hm. Men det var full fart på jobbet (se böckerna ovan) så jag kvicknade till! Sen hämtade jag kompisarna och vi gjorde den obligatoriska utflykten upp till TV-tornet.Jag hävdar fortfarande att det är en av de finaste platserna i närområdet!
När vi kom ner åt vi en sen "svensk lunch" (dvs varm mat - inte några smörgåsar här inte!) och vandrade ut mot Marsøra.

   

När vi kom hem ville kompisarna avprova studsmattan - den är inte min utan hyresvärdarnas, men jag har lov att använda den "så mycket jag vill". Har i ärlighetens namn aldrig gjort det - men (framför allt) Gunilla blev nu helt frälst:

     <- se på det leendet! :)

Vi bestämde oss att fredagskvällen inte skulle bli så sen - på grund av planerna för lördagen. En promenad runt Kulstadlia hann vi dock med - solen glittrade i fjorden och kompisarna konstaterade att villorna i området inte går av för hackor (bilder av kåkarna en annan gång - annars tar det här inlägget aldrig slut!).Vi klev upp 06.00 igår morse för att hinna med allt vi tänkt: köra ut till Sandnessjøen, besöka Petter Dass-muséet, ta färjan Tjøtta-Forvik, köra vidare till färjan Anndalsvåg-Horn, genom Brønnøysund och vidare ut till Torghatten, klättra upp till hålet, ner igen, äta middag i Brønnøysund och köra tillbaka via rv 76 och E6. Vi klarade det! :)

Vi kom till Alstahaug och Petter Dass-muséet när det öppnade - tog en liten sväng upp till bautan innan vi såg filmen om mannen och platsen och sedan följde med på den guidade visningen av kyrkan och prästgården. Vi hade gärna stannat längre - hann knappt gå omkring i själva muséet - men vi skulle med färjan från Tjøtta och ville inte riskera att hamna för långt bak i bilkön och missa den.

 <- De syv søstre   

Alstahaug kirke ->

  <- Muséet skymtar till höger 

... och från insidan:   

Så vi körde vidare - och hann fika på kajen innan vi körde ombord. Och vi hann passera både en marscherande orkester och ett maratonlopp längs vägen, plus bromsa in för en älg som bestämt sig att i maklig takt korsa vägen precis framför vår bil! (vi har förresten sett rödräv, rådjur och renar samt mängder med kor, får och hästar också - samt en liten måsunge och en imponerande rödpälsad katt)

  Fikapaus i det gröna! Utsikt:

Färjeturen Tjøtta-Forvik:

   <- Vega vid horisonten (tror jag?)

Vi pausade i Brønnøysund och åt glass på kajen. Hääärligt...

 

Och så - Torghatten! Ett 258 meter högt fjäll genomborrat av ett hål som är 160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett och som skapades under istiden. Om man inte hellre vill tro på sägnen om hur fjällen i Nordland fått sina namn... Oavsett ursprung - det var en mäktig upplevelse att gå genom hålet och se havet breda ut sig!!

   

    

Vi hade kunnat stanna länge, länge och bara njutit av utsikten - men med tre timmars bilfärd tillbaka till Mosjøen insåg vi att vi nog borde dra vidare. Så vi vandrade ner igen, körde in till Brønnøysund och hittade en trevlig restaurang vid vattnet, åt en god middag och styrde sen kosan mot nordost. Och hamnade mitt i ett cykellopp... det var en faslig aktivitet längs vägarna denna dag! Och nu menar jag inte biltrafik utan allt annat... :)

Jahapp. Det var det! Imorse åt vi frukost, kompisarna packade, och vi körde över Krutfjellt och in i Sverige. Lunch på Hotell Fjällvinden (det har blivit mitt stamställe när jag skjutsar till bussen) och sen vinkade jag av gänget. Det blev rätt tyst och tomt sen... Ni är alldeles väldigt välkomna tillbaka, det var så himla kul att ha er här!!!

Nu är det grönt hela vägen över fjället - men snön ligger förstås kvar på topparna:

 

Ooops! Är klockan SÅ mycket?! Det här blev ett lååångt inlägg - tror inte jag hinner med så mycket jobb. Magen kurrar så jag beger mig nog hemåt snart...

Heja Sverige!!

Det hade jag inte trott - att Sverige skulle slå regerande europamästarna Grekland i öppningsmatchen i fotbolls-EM igår kväll! Hurra! Jag tänkte ha TV:n på i bakgrunden medan jag städade och fixade inför kompisarnas ankomst ikväll. Pyttsan. Gjorde i och för sig ett tappert försök att dammtorka - med påföljd att jag missade BÅDA de svenska målen och fick nöja mig med repriserna - men efter hand så gav jag upp och bänkade mig i soffan. Jag tror visserligen fortfarande att Sverige får det tufft att gå vidare i turneringen, men det var i alla fall skoj med en så bra start. Även en och annan norrman hejar faktiskt på de blågula - som enda land i Norden får ju Sverige representera hela gänget.

Planerna för dagarna som kommer? De är höljda i dunkel! :) Eller snarare - de är väderberoende. Men nån liten tur ska det väl bli (om inte annat så upp till TV-tornet). Och med tre bibliotekarier på besök är det liksom oundvikligt att besöka min arbetsplats... Så har jag på förslag att köra ut till Sandnessjøen, titta ombord på Hurtigruten när den ligger vid kaj och så fortsätta till Alstahaug och Petter Dass-muséet. Och så gå på café och strosa i Mosjøen. Och så... ja, vi blir nog inte sysslolösa!

Dags att ge sig iväg - ska in på en möbelaffär eller två i Mo i Rana innan kompisarna kommer, i jakt på lämplig soffa till vår myshörna (som eleverna inte kan begripa att vi inte har fått i ordning än...).


Fint främmandeDagens väderobservation: +7 och regn.

Men det blir bättre längre fram i veckan, spår lokaltidningen - så Ulrika, Gunilla & Maria, ni ska nog hinna se Vefsn i vackert väder medan ni är här! Förresten är ni inte de enda celebriteterna som är på väg till Nordland - det norska kungaparet är också i krokarna. Fast ska jag vara ärlig vill jag ju mycket hellre ha besök av er... :)

Frågesport

Slut på det fina vädret för den här gången. Igår kväll blåste och plaskade det friskt mot fönsterrutorna, och temperaturen sjönk till beskedliga 11 grader. Nåja, egentligen behöver vi vätan, brandfaran har varit stor på många ställen - så jag ska inte klaga. Och äntligen kan jag andas på mitt kontor på jobbet, nu är det "bara" +25 här! :)

Idag var vi några som blev fotograferade för en broschyr om skolans elevtjenester - skolhälsovård, syokonsulenter m.fl. Och jag. Fast kollegorna stod och berättade vitsar just när jag skulle bli plåtad, så jag lär väl se helt knasig ut på kortet där jag står och gapskrattar... suck.

Apropå knasigt, förresten - en av kollegorna undrar om det här är vanligt i Sverige. Vad ska man svara på det? Jag hoppas innerligt att det var en engångsföreteelse!!
_ _ _ _ _

Har rättat svaren i den svenskinspirerade frågetävling jag hade fixat inför personalfesten. Och jag hade visserligen skrivit att kreativitet kunde löna sig - så jag borde ha räknat med fantasifulla svar... På frågan om hur många som bor i Sverige svarade någon "många" (lite vagt, kanske, men det är ju faktiskt inte fel), och svaret på vem som är Sveriges utrikesminister varierade från "Gustafsson" till "Ulla Krulla Härenstam" till "säkert nåt med -qvist, jag säger Söderqvist". Ähum. Carl Bildt var det bara en som gissade på... (å andra sidan, hur många av er svenskar vet vad Carl Bildts norske kollega heter???). Och vad akronymen IKEA står för var heller inte så enkelt - någon kom i närheten av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd (om jag rättar snällt...) men "Ivar Karlsson ekologiske aktiebolag" kändes inte riktigt korrekt... :) Att Gunder Hägg var löpare var heller inte känt (fast någon svarade att han satte världsrekord i häck - nära nog!) - flera föreslog att surströmmingsätande var den gren han satte världsrekord i. Hm...

Fast i ärlighetens namn var det nog mina frågor det var brister i, snarare än mina kollegors ämneskunskaper. För jag hävdar fortfarande att norrmän generellt vet mycket mer om Sverige än svenskar om Norge. Så det så!

Vad vinnaren får? En burk biskvier!
_ _ _ _ _

Norges utrikesminister?
Jonas Gahr Støre.

För mycket sol...

Så här ofta har jag väl aldrig bloggat förr... här kommer ett inlägg till!

Jag har fått för mycket sol idag. Alldeles för mycket. Jodå, jag tog mig alltså upp imorse utan större besvär. Lite trött, bara! :) Åt frukost, fixade matsäck och sen tog jag bilen längs rv 78, stannade på samma ställe som förra veckan och slog mig ner på en hälla vid strandkanten. Läste, slumrade, tittade på båttrafiken, njöt av solen, läste lite till, slumrade igen... Men jag borde ha begripit att fem timmar vid stranden med stark sol (som dessutom reflekteras i vattnet) var för mycket för en blek svenska i shorts och linne. Jag är knallröd om överarmarna, fram på halsen - för att inte tala om låren... hm. Har hittat en hel flaska Efter sol i badrums-skåpet, jag får nog ta och tömma den!

   

Den stora klumpen i bakgrunden är Øyfjellet (Mosjøen ligger bakom udden till vänster i bild):

Men det ska visst bli kallare och ostadigare efter helgen, så det gäller ju att passa på. Fast imorgon får jag väl se till att hålla mig inomhus - eller ta på mer kläder. Måste hur som helst städa (får kompisgänget från Övik på besök till veckan - och just nu kör dammråttorna rally här...), och så ska jag en sväng till jobbet. Vi har börjat få tillbaka läroböcker (alla elever i årskurs 2 har ju fått låna sina böcker genom skolan) - och eftersom jag var så ny i höstas när skolan började, och inte kunde med vårt katalogsystem, så har böckerna lånats ut manuellt. Vilket innebär att de nu skall registreras i katalogen, stämplas och förses med etiketter. Det är 1034 böcker som lånats ut på detta vis... och jag fick tillbaka en hög i fredags, som jag inte hann ta hand om. Lika bra att fixa det innan måndag, då det säkerligen ramlar in fler. När kompisarna är här har jag tänkt ta ut en del kompledighet, så jag bör se till att vara någorlunda á jour med sakernas tillstånd...

Nu ska jag läsa ut boken jag tog med på utflykt - Englefjes av Ingelin Røssland (se där, en bok på nynorska!). Spännande ungdomsbok om en 17-årig tjej som vikarierar som lokalreporter på en liten ort, och snubblar över oegentligheter som någon gör allt för att hon inte skall få publicera i tidningen... Har gjort en lång lista på ungdomsböcker jag bör läsa, och försöker nu beta av en del av dem innan semestern - så kanske jag hinner med en och annan vuxenbok då. Ann Cleeves har kommit med en ny deckare från Shetland - den ser jag fra emot!
_ _ _ _ _

PS. Mina hyresvärdar har matat fåglarna med solrosfrön i vinter - och en del har ramlat ner på min veranda. Och nu ser det ut som att jag kommer få solrosor mellan golvplankorna i sommar! :) Jag tror baske mig jag ska vattna dem och se hur länge de klarar sig - fast det är ju ganska trångt om utrymme att växa...


Skihyttefest

Vi hade personalfest igår! En superjättetrevlig personalfest! 

Vefsn videregående skole arragerar av tradition skihyttefest i början av juni - och den här gången halkade jag in i festkommittén då jag nämnde att festen inföll på Sveriges nationaldag och att vi kanske borde markera detta på något vis. De andra i kommittén hade då redan ordnat det som skulle bli höjdpunkten: en båttur med Gamle Helgeland från Mosjøen ut till Dagsvika! (det verkar också höra till traditionen, att man tar en ordentlig omväg till skihytta, som annars ligger på gångavstånd från skolan...) Vi möttes nere i hamnen kl 18, alla fick en välkomstdrink och delades in i grupper, vilka fick i uppgift att under kvällen utarbeta varsitt nummer som skulle ingå i vår lokala variant av Talang 2008. Kl 19 gick båten, och det blev en helt fantastisk tur ut genom fjorden, med sol, vacker utsikt och en supergod fisksoppa till middag. Väl framme i Dagsvika blev vi hämtade med buss - men först stod vi på kajen och sjöng allsång. Vet ni hur himla maffigt det lät när alla mina kollegor sjöng Du gamla, du fria så det ekade ut över fjorden?? Jag har hamnat mitt i ett helt otroligt gäng, det är ett som är säkert.

   (det syns inte så väl, men jag var utsmyckad med blågul scarf, blågula band i pippilotterna, blå örhängen samt en svensk flagga målad på ena vaden - egentligen var det ansiktsfärg men så varmt som det var misstänkte jag att en flagga på kinden snabbt skulle smetas ut...)

Buss tillbaka til Mosjøen, alltså, och vidare upp till skihytta. Där väntade de i kommittén som inte deltagit på båtturen, och hade kokat kaffe och pyntat (med björkris och svenska flaggor). De hade också tagit med sig biskvierna jag bakade tidigare i veckan, och pyntat dem med små svenska flaggor (ska det firas så ska det!). När alla försett sig var det dags för framförandet i talangtävlingen. Och jag trodde jag skulle skratta ihjäl mig! Alla grupper hade fullständigt utflippade och kolossalt underhållande nummer, men bäst var nog ändå gänget som skulle gnida fram en melodi på varsitt glas och som hade en solist som agerade diva modell divigare. Jag fick nästan inte luft, så mycket skrattade jag. Beklagligt nog hade jag förlagt kameran (den räddande ängeln Morten hade dock tagit vara på den - jag hade glömt den på bussen) så jag fick inte till att fotografera uppträdandena. Synd, för de var minnesvärda!!

Mer då? Jo, det lokala bandet Rock og Rull (innehållandes en vokalist som till vardags är lärare på skolan) spelade hela kvällen, och utomhus satt folk och pratade, drack, skrattade och umgicks. Och hade det himla trevligt. En del tyckte dock att jag lade sordin på stämningen när jag dukade upp surströmming med tillbehör på ett bord... Jag hade surströmmingsfiléer, kokt potatis, hackad röd lök, rømme (ungefär som gräddfil) samt Gene tunnbröd. Och så försökte jag få kollegorna att smaka. Inte så lätt... :) Några provade dock, och det lät som om de flesta tyckte smaken var bättre än lukten. Mitt problem så här efteråt, är att jag ju tog med mig resterna/burkarna hem för att diska ur - och trots att jag sköljde ur alltsammans när jag kom hem inatt luktar det nu surströmming i hela lägenheten. Vädra, vädra, vädra! :)
Jag spred dessutom surströmmingsdoften till de stackare som ville dansa med mig, eftersom det stänkte spad på händerna när jag öppnade första burken. Fast de var gentlemän och visade inte med en min att jag luktade konstigt!

 
Kalldamme (som vi säger på Holmön) över Andåstjønna (tror jag den heter)

Rock og Rulls sista låt spelades halv tre imorse. Efter att ha dansat sista dansen kom jag fram till att det var dags att bege sig hemåt, så jag och en kollega som jag erbjudit skjuts promenerade iväg nerför backen. Det var väl en kilometer eller två till MRK där jag parkerat bilen, men vad gjorde det? Ljus sommarnatt, fåglar som sjöng, solen i färd med att gå upp. Det var härligt att vara ute! Kom hem vid halv fyra...

Mosjøen by night (kl 03.26):Fördelen med att jag höll mig till vatten och Sprite hela kvällen (vilket en hel del kollegor förvånat höjde ögonbrynen åt - men varför ska jag dricka vin och öl  - eller konjak - när jag inte tycker det är gott?) var att jag inte hade några problem med att kliva upp imorse. Trött, visserligen, men i övrigt i god form! :)


Den kulturelle skolesekken

Hoppar några dagar tillbaka i tiden - till det tvådagars seminarium om Den kulturelle skolesekken som jag deltog på. Praktiskt nog avhölls det hela i Mosjøen, så i onsdags hann jag jobba fram till 11.45 (seminariet började 12.00) och även på torsdag hann jag en sväng till skolan innan (första programpunkten började 8.30) och en sväng efteråt (slutade 15.00). Jo, jag är sån, har svårt att hålla mig borta från jobbet... :)

Den kulturelle skolesekken är en nasjonal satsing som skal bidra til at elever i grunnskolen får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Under seminariet fick vi ta del av vad som hänt och händer på skolorna runt om i fylket, konstutövare berättade om sina erfarenheter i mötet med skolelever, vi fick se en föreställning som heter Frøken Margrethe (kanonbra!) och som ska turnera i fylket till hösten, vi fick se föreställningen Rockeulven av och med Vefsn kulturskole (himla duktiga ungar!) med mera. Gymnasieskolan är ännu inte en del av Den kulturelle skolesekken men ska fasas in i systemet från nästa höst (2009), sedan ska även förskolorna tas med. Men jag fick veta att tre kommuner i Nordland är utvalda att delta i nån slags "provomgång" nästa läsår, och om jag fattade rätt är vår kommun en av dem och det betyder att alla våra elever skall få ta del av fyra kulturella inslag under skolåret. Låter bra, ska ta reda på mer om detta!

Måste bara berätta om Ole Hamre, han är musiker (slagverkare) och festivalarrangör i Bergen. Han berättade om (och visade film från) OiOi-festivalen, där man med massor av kulturella inslag i staden under tolv dagar vänder upp och ner på begreppen och gör många oväntade saker för att möta folks fördomar om konst och för att ge nya grupper kulturella upplevelser. Han var jätteduktig på att berätta, men det jag fastnade mest för var Konsert för en sida i telefonkatalogen. Det är precis vad det låter som - man slog helt enkelt upp en sida i telefonkatalogen och bjöd in alla som stod listade där till konsert!! Och det var jättelyckat. De har gjort detta flera gånger, och även provat med en sida i Gula Sidorna. Den gången var det bara rörmokare i publiken... :)

Fru Haugans Hotell där seminariet hölls, är nordnorges äldsta hotell - det startade som gästgiveri redan 1794. Det ligger alldeles vid fjordkanten och soliga sommardagar kan man sitta och njuta i hotellträdgården. Det gjorde vi i pauserna mellan programpunkterna - och nu blir det bilder där Øyfjellet syns i bild, det är liksom lite svårt att undvika...:

 


WOW!

De är ju för gulliga! Tor Audun och Morten har precis uppvaktat mig med tårta och kramar på Svenska Flaggans Dag!Herrarna ville egentligen inte vara med på bild... men jag kan inte låta bli. Charmtroll! :)

 

TACK SNÄLLA!!

... och nu medan jag skrev ovanstående kom Marianne med en glass och lyckönskningar. Jisses! Jag rekommenderar å det starkaste att fira nationaldagen utomlands! :)
_ _ _ _ _ _

Kl. 12.10

Och det slutar inte där! Nu har ett helt gäng kollegor marscherat in i biblioteket och sjungit Du gamla du fria av sina lungors fulla kraft, ackompanjerade av Black Ingvars på bergsprängare!!! Gissa om de stackars två elever som befann sig i bibblan fick lättare hörselskador...? :)

Klockan är knappt passerat tolv och redan har firadet övergått allt jag varit med om på detta datum någonsin!

 


Fotbolls-EM

Vi ska inte bli förvånade om Sverige vinner fotbolls-EM, konstateras det på norsk radio idag. För fyra år sen ansågs Grekland ha 0.0% chans att vinna - men vad hände? De vann ju! Och inför det stundande mästerskapet ligger Sveriges chanser enligt utsago på 0.1%. Med norsk logik betyder det att vi tar medalj!

Hm. Jag undrar om motståndarna bryr sig om det?


Svenska flaggans dag

Äsch, det är en sån där dag när internetuppkopplingen är seg som sirap. Alltså gör jag inte ens nåt försök att ladda upp bilder - eller skriva så mycket (för om några minuter är det Brottet på TV och nu håller det på att dra ihop sig till upplösning... spännande!). Kan i alla fall meddela att seminariet om Den kulturelle skolesekken var rätt bra, allt var väl inte lika aktuellt för min skola men intressant ändå.

Imorgon har vi personalfest! Med en och annan svensk markering, när det nu ändå är Svenska Flaggans Dag (lär ju fira mer än nånsin förr, fast jag inte ens befinner mig i landet - eller just därför). Får se om jag hinner blogga nåt innan det hela startar, annars ska ni får full uppdatering i helgen... :)


HA EN HÄRLIG NATIONALDAG!


Värmebölja

Jodå, sommarvärmen har slagit till ordentligt även här. I förrgår när jag gick hem från jobbet glömde jag att vika ner persiennerna på mitt kontor så igår morse när jag kom sken solen rätt in och termometern stod på +32.6. Vädrade och vädrade och vädrade hela dagen så när jag gick hem igår (och kom ihåg att vika ner persiennerna!) så var det "bara" +26.5 grader. Och nu? Tja, persiennerna hjälpte föga, kan jag tala om. Det är +32.8... Till saken hör att ventilationen är ur funktion. Synd!! :) Tur att jag bara ska vara här fram till lunch idag, sen ska jag på seminarium på Fru Haugans hotell här i stan. Tema: Den kulturelle skolesekken. Blir kul, hoppas jag!PS. När alla normala människor njöt av solen och värmen igår kväll, vad gjorde Jenny då? Bakade 200 biskvier (måste lära mig att säga nej! Fast den här gången hade jag t.o.m. erbjudit mina tjänster...). Stod i köket från 16.30 till 00.30 och jag har INTE städat efter mig så det är smörkräm och choklad och kaksmulor överallt. Suck. Men prognosen tillsäger ytterligare en massa dygn med sol och värme så jag ska väl hinna njuta lite, jag också! Även om jag är en sån där som oroar mig för torka och gräsbränder och dylikt (en reell risk i bl.a. Umeå kommun, där är man igång med brandflyget), så jag kan sällan släppa taget och njuta fullt ut...

Russ

I Norge är gymnasieskolan fylkeskommunal, den drivs alltså av motsvarigheten till landstinget. I Nordland fylkeskommune finns drygt 20 gymnasieskolor (en översikt hittar du här) - antalet har sjunkit allteftersom skolorna slagits ihop, och vi är sist ut här i Mosjøen där tre skolor blir en administrativ enhet fr.o.m. 1/8. Att skolorna drivs på fylkesnivå innebär bl.a. att man ser till hela fylket när det gäller vilka program som skall ges och hur många elevplatser som behövs. Utbildningar startar, läggs ner och flyttas i raskare takt än hemma, tycker jag det verkar som. Om du påbörjar en utbildning på en ort är det inte säkert att du får gå den klart där, kanhända måste du flytta någon annanstans, dit man omlokaliserat just den utbildningen, om du vill få din examen. Dessutom söker du inte hela gymnasieutbildningen utan år för år - om du t.ex. kommit in på idrottsprogrammets första år är det inte därmed garanterat att du får fortsätta året därpå. För då ska det sökas på nytt, och bäst vad det är konkurrerar du med någon som gått första året på en annan skola i fylket och om den personen har bättre betyg än du så halkar du ner ett hack i turordningen. Och då kanske det i slutändan inte finns plats för dig. Jag tycker det här systemet verkar lite läskigt, dels att du inte är säkrad att få gå den utbildning du valt, dels att du kanske inte får läsa den färdigt på ett och samma ställe. Just detta att utbildningar flyttas, dras in och upprättas med ganska kort framförhållning gör också den nyinrättade utlånsordningen något komplicerad. Eleverna skall numera nämligen få låna läromedel på skolan (nä, de har inte fått det tidigare, här har man i alla år varit tvungen att köpa sina skolböcker själv!) och eftersom biblioteken har utsetts att hantera inköp och utlån så ser jag nackdelarna med att utbildningar hux flux flyttas eller utökas eller läggs på is. Det kommer bli ett evigt kompletterande av läromedel och vips står man där med flera klassuppsättningar som inte längre är i bruk då just de programmen lagts ner. Hm. Nåja, det är bara att göra det bästa av situationen. Jag som i alla år varit van vid att skolan tillhandahåller läromedel tycker ju att det är fullständigt naturligt, men jag hör många kollegor som tycker det är väldigt konstigt och hellre skulle behållit den gamla ordningen. Rätt eller fel? Vet ej! :)

Russen skulle jag ju skriva om också. Här är man russ när man går sista året på gymnasiet. Hos oss har vi några klasser med rødruss (studieförberedande utbildningar) och en hel hoper blåruss (yrkesutbildningar). Från första maj och fram till nationaldagen den 17:e går de omkring i sina russ-overaller och firar vilt med upptåg av allehanda slag. Till exempel får russen vissa uppgifter de ska utföra - hörde av en lärare att hon en dag undervisade en hel klass som satt på golvet under sina bänkar... Och några hade i uppdrag att klappa rektorn på rumpan - vet inte hur många som vågade! :) Det hela är en gammal tradition och väldigt livaktig. När jag flyttade till Sogndal för tio år sen och som helt grön bibliotekarie i lånedisken fick en förfrågan om just russ - ja, då trodde jag att låntagaren menade den gotländska hästrasen. Gissa om hon så konfunderad ut när jag lotsade henne fram till lantbrukshyllorna... hm.
Hur som helst, för att inte riskera att skriva nåt som inte alls stämmer, här kommer en länk för den som vill veta mer om russefeiringa (å andra sidan litar jag inte hundraprocentigt på Wikipedia, i alla fall inte för ett så litet språkområde som Norge - eller för den saks skull Sverige - det är för få som skriver och kontrollerar för att det ska bli riktigt pålitligt. Fast just russen torde väl norrmännen ha koll på!)

Rød- och blårussen i borgertåget i Mosjøen 17 maj:

 
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Nu läser jag Gjennom ild og vann av Stein Erik Lunde. Ord som dykt upp:

furukongler = tallkottar
bløt = mjuk (kan också ha samma betydelse som svenskans blöt fast jag tror det då är vanligare att använda ordet våt)
     ...och gräddtårta heter förresten bløtkake!
latter = skratt
sakte film = slow motion
dyne = täcke
pute = kudde
fleip = skämt
flaut = pinsamt, genant

Nu slutar jag innan nån tror att jag tänker påbörja en karriär som språklärare! :)

Trum-trummeli-trum

Norrmän är ett marscherande och musicerande folk, helt klart. Jag cyklade till jobbet för att skicka bilder till framkallning (att ladda upp bildfiler hemma tar en evighet), och vad kom emot mig när jag närmade mig skolan? Jo, detta:

   

Det är Mosjøen Skolekorps som firar 60-årsjubileum!

Sitter fortfarande kvar på skolan - har skrivit boktips till Parkbibliotekets hemsida (jag och vikarien hjälps åt), och fixat en del annat (dock icke jobb-relaterat). Och nu när jag snart ska cykla hem igen har det börjat blåsa. Åt fel håll. Förstås. Det blir till att trampa i motvind!

RSS 2.0