Det har slutat snöa!         

... och härmed torde det väl inte finnas en vrå av Kulstadlia som jag inte har fotograferat... :)

Hm. Jag har ju sagt att jag inte tänker åka skidor förrän Vefsnfjorden fryser - för jag vill ju att det ska vara platt där jag eventuellt ska vingla fram. Men det verkar som om jag får vänta länge. Måste kanske ge upp tanken och leta rätt på en platt fläck på land och åka runt, runt på den istället? :)

...dykk-dere-dokker...Jag rår inte för det! En del blir provocerade och tror att jag härmar dem på pin kiv, men så är det inte!! Det bara kommer av sig självt... Vad? Jo, att jag hakar på det sätt folk runt mig pratar. Hör jag nån som pratar finlandssvenska - vips så har jag också sånt där sjungande uttal. På Shetland tog det bara ett par dagar så pratade jag med skotsk accent. Och när jag är i Norge - ja, då blir det obönhörligen nån slags norska. Av och till bestämmer jag mig för att "idag ska jag bara prata svenska" - men det funkar sällan i mer än fem minuter. Sen glider jag över till norska igen (eller snarast "svorska" - för ren norska blir det nog aldrig...).

När jag flyttade till Sogndal för snart tolv år sen (herrejisses, är det så länge?!) pratade jag bara svenska till en början, men efterhand blev det alltmer norska. Vissa ord tog emot: eg (=jag) och ikkje (=inte) var av nån outgrundlig anledning två av de svåraste att ta i bruk. Och så de/dykk/dykkar (= nynorska för ni/er/er). Det fick jag faktiskt aldrig till! Jag använde de i alla former... vilket måste ha låtit väldigt fånigt.

Och sen flyttade jag ju tillbaka till Sverige. Och då gick det utför med norskan...

Nu då? Tillbaka i Norge. Men i en annan del av landet med en helt annan dialekt/målform (då detta är en bokmålskommun och Sogndal var en nynorskdito). Tog upp norskan igen - varianten från Sogndal (skrev till och med jobbansökan på nynorska vilket - fick jag veta i efterhand - imponerade på arbetsgivaren.. he he!). Men rätt snabbt slog jag över till att skriva på bokmål, och har efterhand gått över till prata nåt som mer liknar norskan här - med varierande resultat. För jag har i ett och ett halvt år gått runt och sagt dere/dere/deres, vilket man inte gör vare sig i Nordland eller Sogn&Fjordane, men t.ex. på Østlandet (=Oslo med omnejd). Vete sjutton varför det blev den varianten?

Men nu! Har jag börjat gå över till dokk/dokker/dokkers - som är den lokala varianten av dere (fast hur utbredd den är har jag ingen aning om... Nordnorge? Nordland?). Det bara kom. Fast alls inte konsekvent, det slinker igenom ett dere då och då. Och jag svajar vad gäller subjekts- och objektsform; använder i stort sett bara dokker.

Undrar hur det blir på sportlovet? Ska till Sogndal och hälsa på... hinner jag vingla tillbaka till nynorska på fem dagar??

Bäva månde den språkforskare som stöter ihop med mig... :)
_ _ _ _ _

Trodde aldrig att jag skulle säga detta, men... det räcker med snö nu!!!

Författarbesök

Vi har haft författarbesök på skolan idag! Bjørn Ingvaldsen pratade om sin uppväxt på 70-talet, om hur hans ungdomstid sedan påverkat det han valt att skriva om - och så belyste han detta genom att läsa en av sina noveller. Han har träffat nio klasser idag (uppdelat i fyra pass) - och kommer tillbaka imorgon för att träffa ytterligare tre klasser. Författarbesöket är ett arrangemang i regi av Den kulturelle skolesekken. Vad eleverna tyckte idag? En tjej sa till sin lärare efteråt att "han pratade till oss alla, inte bara till några få" och en av killarna sa andäktigt att "han är ju helt genial". Fina omdömen!!


_ _ _ _ _

Hejbara! Tänk om man fick in tio miljarder på sitt lönekonto! Nog för att jag anser mig tjäna rätt bra, men inte sååå bra... :) Håller med den som i en kommentar skrivit att man borde "kräva ersättning från banken för vållande av chockskada".

Syrran upplevde nåt liknande för några år sen. Inte tio miljarder, då, men hon fick in mammas lön på sitt konto!! OK, de jobbade på samma ställe, men varken personnummer eller konto-nummer var ju i närheten av varann. Teknikens under...! 
_ _ _ _ _

Kommer ni ihåg den här? Som jag fick i julas men som jag inte för mitt liv kunde komma på hur den skulle användas?Nu vet jag! Syrran mötte S - som konstruerat den - på Holmöfärjan förra veckan. Och mysteriet fick sin förklaring: man drar av plastpluppen i ena änden (vilket jag misstänkt, men den satt så hårt att jag har inte vågat slita loss den tidigare) - och vips har man ett verktyg som man kan sticka in i t.ex. kakor (biskvier...) när man ska doppa dem i t.ex. choklad - så slipper man bränna sig på fingrarna. Himlars, att jag inte lyckades räkna ut det på egen hand...


_ _ _ _ _

Var kom regnbågen ifrån?? Igår när jag gick hem från jobbet dök den plötsligt upp!


_ _ _ _ _

Inte utan att man blir lite glad när elever kör förbi, tutar och vinkar, vevar ner rutan och vrålar
"HEEEEEEEJ JENNYYYY!!!" :)

Middag

Vad som hände igår kväll?
Jag blev bjuden på middag! Hemma i lägenheten. Arne och Richard inviterade sig själva, ställde sig vid spisen och fixade lasagne!! (OK, jag hjälpte dem en del, men ändå!)

      

... dessutom diskade de efteråt, och torkade golvet. Jag är vederbörligen imponerad!

Till efterrätt fixade jag semlor. "Seriöst gott", tyckte killarna. Ja, det är ju liksom meningen... :)
_ _ _ _ _

Tur man har goda grannar. Jag körde fast med bilen när jag kom hem från jobbet igår efter-middag. Svängde in på min lilla uppfart men fastnade på halva vägen, med bakänden av bilen halvvägs ute på gatan. Kom varken fram eller tillbaka - för plogkanten jag trodde jag skulle klara att köra över var liiite högre än väntat - och som packad cement. Hämtade spaden, spadade frenetiskt, men däcken bara spann. Då kom grannen från andra sidan gatan: "Behöver du hjälp?" JA TACK! Så han knuffade på, och vips stod bilen där den skulle.

Tog INTE bilen till jobbet imorse!
_ _ _ _ _

"Grattis till förlovningen, Jenny!" hojtade en av kollegorna imorse. "Va, har du förlovat dig!?" sa en annan förvånat. I wish... Nädå, det var naturligtvis kronprinsessan Victorias förlovning hon menade! :)

Arg

Hm. Budskapet gick fram.

Det blev lite väl livat här, så jag fräste ifrån. Rätt ordentligt.
Några minuter senare hade jag detta besked klistrat på dataskärmen:Jamen, jag blev ju faktiskt arg av en orsak.

Fast det gick fort över! :)

Nya frågor

Oooooouuuuiiiiiiii!

Idag är det sånt där väder som gör att jag normalt skulle lämna bilen hemma. Snön formligen vräker ner. Men eftersom jag måste hem rätt efter jobbet så kör jag.

Hubrovegen är inte den mest prioriterade vägstumpen vad gäller snöröjning, det har jag förstått. OK, som det har snöat på sistone kan jag förstå att plogen inte riktigt hinner med - och det är trångt om saligheten däruppe, husen ligger tätt inpå vägen och det finns ingenstans att göra av all snö. Men ändå. Imorse kändes det nästan som att köra genom en tunnel - och att två bilar ska kunna mötas? Glöm det!! Svängen rätt nedanför där jag bor påminner just nu om en rodel-bana. Dessutom var det så mycket snö att jag fick ploga mig fram, underredet på bilen skrapade i snön hela vägen ut på huvudvägen.
_ _ _ _ _

Quizen?

Nej, vi vann inte. Liksom för ett par veckor sedan var vi ett decimerat gäng - bara Unni och jag. Men det var minsann inte "bara"!!! Vi använde kollegans namn på laget även denna gång (men nu frågade vi faktiskt om lov innan) i ett försök att återupprätta hans heder. Och faktiskt - i första omgången hade vi TRE lag bakom oss, och bara FEM poäng upp till vinnarna!!! Vi var jätte-stolta!!!

När andra omgången startade hade vi bränt vårt krut... så då hamnade vi sist. Men bara en poäng efter näst sista lag.

Vad vi kunde? Namnet på fotbollsarenan i Ålesund (ColorLine Stadion) - bravo, Unni!!, huvudstaden i Nepal (Lhasa), antal OS som genomförts i Schweiz (2 st), öarna som ingår i Stora Antillerna (Jamaica, Cuba, Haiti/Dominikanska republiken - men så glömde vi Puerto Rico), i vilket fylke man hittar Gulen kommune (Sogn&Fjordane), vilket decennium drottning Victoria av England dog (1900, hon dog 1901), från vilket land Bella Bartok kom (Ungern), vem som spelade huvudrollen i Den siste mohikanen (Daniel Day-Lewis).

Med mera!

Vad vi missade? Antal månar runt Uranus (27 st), antal medlemmar i FN:s säkerhetsråd (15 st), namnet på George Michaels debutalbum (Faith), vilken produkt Boris Jeltsin, Gorbatjov och Bismarck är exempel på (vodka, såklart - hur vi kunde gissa på konjak begriper vi fortfarande inte....), namnet på den exklusiva spanska serranoskinka som görs av grisar som fötts upp på nötter från korkek (jag trodde det här var ett skämt... men icke... och det rätta svaret har jag glömt), vilket namn Edmónd Dantes är mer känd under (greven av Monte Cristo - som litteraturvetare borde jag nog kunnat det...).

Med mera...

Inga frågor på de amerikanska staterna igår. Bra. Då hinner jag kanske lära mig dem! :)
_ _ _ _ _

OBS! Min medtävlare hävdar bestämt att jag närmar mig senilitetens rand... och hon har säkert rätt. Vi har inte riktigt samma minnesbild av resultatet efter den andra omgången igår. Jag är säker på att vi kom sist, hon är lika säker på att vi hade ett lag efter oss. Jamen, då går vi på Unnis linje, såklart! :)
_ _ _ _ _

Varför jag har bråttom hem efter jobbet? Måste förbereda mig. På det som ska hända vid 19-tiden. Och vad det är ska ni få rapport om efteråt! Förhoppningsvis med bilder - om övriga inblandade går med på att jag fotograferar dem "in action"...

Semlor

Jag ligger efter. Har fortfarande lussekatter i frysen - och nu är det ju dags för semlor! Bakade bullar igår men hade inget att fylla dem med. Fast de är ganska goda utan fyllning också... :)


_ _ _ _ _

Europas karta är - inte helt oväntat - enklast. Tjorvade ihop länderna på Balkan, men på andra försöket fick jag 100% rätt på under två minuter. Men jag har fortfarande stora problem med de amerikanska staterna...

Melodi Grand Prix

Rätt låt vann den norska melodifestivalen.

MED 600790 RÖSTERS MARGINAL!!!

Det ni.

(Ja. Röstningsförfarandet ser lite annorlunda ut än i Sverige.)


Misstänker dock att de flesta häromkring höll en tumme för Publiners från Brønnøysund
- och mina tidigare kollegor i Sogndal hoppades säkert på "sin egen" Tone Damli Aaberge.

Geografiexpert i vardande

Jag ligger i hårdträning inför måndagkvällens quiz! Övar på länder i Afrika och stater i USA - två teman som dyker upp tätt som oftast. Och vi svarar fel stup i ett... Störst, minst, vilka som gränsar till varandra - sånt är bra att kunna. Men ifall jag nu lär mig det här - ska vi då slå vad att att nästa veckas frågor kommer att handla om Asien istället...? Hm - det vore nåt, inser jag just! Fick bara dryga 40% rätt på Afrika/USA-kartorna första gången (pinsamt, jag har alltid trott att jag varit bra på geografi) - men här fick jag 77% direkt (och 91% på andra försöket). Mera Asienfrågor, tack!! :)
_ _ _ _ _

Väderprognosen för idag utlovade regn och plusgrader. Fel! Det har varit minus hela dagen, och nederbörden har kommit som snö. En hel massa snö. Har varit ute och skottat två vändor. En och en halv timme på förmiddagen, "bara" en knapp timme nu ikväll. Hyresvärdarna är bortresta... har kastat längtansfulla blickar mot snöslungan, men jag har ingen aning om hur den fungerar så det är bara att glömma. Problemet är - som vanligt - att det inte finns nånstans att göra av snön! Så jag har skottat den nerför trappan ner till mig, för vidare befordran ut på gräsmattan. Ett spadtag i taget... Bra träning, antar jag - men nu har jag rejält ont i ryggen.Om det fortfarande snöar? Japp.
Har en misstanke om vad som är det första jag får göra imorgon bitti...
_ _ _ _ _

SoP: tack för hjortronen ni lämnade här i höstas. Smakade bra med våfflor och grädde! :)


Slutet på sagan

Oj. Jag är rent andfådd - har precis läst ut den fjärde och sista boken om Edward och Bella. Ordentligt spännande!! Fattar fortfarande inte riktigt vad som gör att jag tycker böckerna är så bra (även om de bitvis blir lite väl fantastiska, ibland fnittrar jag hysteriskt istället för att gripas av stämningen...). Men det är nåt med den omöjliga kärlekshistorien som fängslar. Tjejerna på skolan, som fått klart för sig att jag läst mycket längre än dem, försöker tvinga mig att tala om vad som händer - de är så nyfikna att de nästan spricker. Men nehej, my lips are sealed!! :)Kul att se att såpass många av eleverna faktiskt frivilligt lånar och läser! Det är ju annars lite si och så med det. Men jag måste ändå säga mig oenig när de håller tummarna för fler böcker i serien. Det räcker med fyra. Tror inte det går att krama ur så mycket mer. Möjligen då om författaren Stephenie Meyer bestämmer sig för att ge ut första boken en gång till - skriven ur Edwards perspektiv (det är annars Bella som är jag-berättaren i serien). Berättelsen är skriven och ligger på nätet men det är oklart om den kommer ut i bokform. Jag ids inte printa ut sååå många sidor (hon skriver tegelstenar), så jag avvaktar. Fast jag erkänner - jag har läst första kapitlet... :)
_ _ _ _ _

Och så har jag sett det sista På spåret-programmet med Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg som programledare och sidekick. Alltså, jag är inget stort fan av någon av herrarna - annat än i just det här frågeprogrammet. På spåret är inte detsamma utan dem! Vilket många håller med om...

(men herregud, hur kan man ta fel på åkerbär och havtorn!?!?!)


Hungriga små fåglar

... utanför mitt fönster:Mer ordkunskap:

(jule)nek - (jul)kärve (apropå bilden ovan)
vånd - vattensork
hønsehauk - duvhök
skøyter - skridskor
skrens - sladd (verbet alltså; att sladda)
fordøyelse - matsmältning
frisk som en fisk - pigg som en mört
henge sammen som erteris - vara som ler och långhalm

Språkmiss(ar)

He he... översättningstabbe! Såg på NCIS igår. En av agenterna låtsas genomföra en under-sökning för att få en misstänkt att signera ett papper. Han skriver sitt namn, Reed Talbot, tittar på formuläret och säger frågande: "Ska jag fylla i telefon och epost också?" Agenten (iförd kort kjol och djup urringning) lutar sig över papperet, ser på hans underskrift (låtsas alltså att hon inte vet vad han heter), tittar menande upp och säger: "Det är frivilligt"... paus... "Reed". Men hans namn översätts till "Läs här". Fniss! :)
_ _ _ _ _

Annan språklig krumelur: en av eleverna frågade efter fakta om tamarer idag. Vad???
Eller kanske heter de tamorer. Eller möjligen marorer. "Dom där från Australien, du vet".
Aha! MAORIER! Från Nya Zeeland! :)
_ _ _ _ _

Äh. Nu måste jag verkligen göra nåt åt min bristande auktoritet gentemot eleverna. En del av dem studsar runt som flipperkulor i biblioteket! Och inte hjälper det att jag säger åt dem att lugna ner sig.

Jag skulle vara helt värdelös som lärare... vilket inte har hindrat chefen från att föreslå att jag kan hoppa in som engelskvikarie om det saknas folk. Jo jo. Engelska kan jag (om än den är lite ringrostig) - men om jag klarar av att lära ut nåt?? Vete fasen. Och om jag kan få eleverna att sitta stilla på sina platser? Hemskt tveksamt.

Men det skulle nästan vara lite kul att testa... :)
_ _ _ _ _

Lillasyster var på äventyr på Holmön igår! Och mötte flera älgar!!... de blev nyfikna när hon fotograferade, och hux flux var en av dem på väg mot henne.
Gissa om hon fick bråttom!? :)

Hemma på ön är pappa i full gång med vintersysslorna:Fler kort från lillasyster när jag ändå är igång - snödrivor i Sävar:

  Jisses så litet vårt hus plötsligt ser ut...

Fiskelycka i Åsele förra helgen!


Holmön utan kommunikationer

Diskussionen om vem som ska ansvara för trafiken över Kvarken
sätts på sin spets - läs i dagens VK.


Øyfjellet (igen)

Kan inte låta bli - och nu fnyser säkert en del av kollegorna som hör mig klaga på Øyfjellet stup i ett. Men det ÄR vackert med gnistrande snö på!!! Inte alla har den här utsikten från sitt jobb:Vet ni vad jag är?
Jag är SFF.
Vad det betyder? Fundera på det, ni...

Humör

Jean - jag får dina mail!! Men du tycks inte få mina svar - konstigt. Teknikens under?!?!?
(kom på att det här nog är enklaste sättet att meddela dig...)

_ _ _ _ _ _

För det allra mesta är jag en glad skit - ungefär som den här:Men visst, sen har jag dagar när jag inte är riktigt på topp...
... och ibland känner jag så här...     ... och så här...  

Fast för det mesta är jag som sagt en flamsmaja som har det himla bra! Faktiskt har jag vid ett tillfälle fått skäll för just mitt goda humör - för jag "fick ju alla andra att framstå som surpuppor". Hm.
Är det verkligen mitt fel??(de små "skitarna" - ursprungligen vykort - är tecknade av Kent Holm, och de andra
små figurerna är från Sven Nordqvists & Erik Arpis bok Istället för en blomma)

Snuvade på segern...

Äntligen! Efter kvällens första quizomgång UTROPADES VI TILL SEGRARE!!!! Vi jublade - HÖGT - och fick gå fram och hämta vinsten: ett pizzapresentkort. HURRA HURRA HURRA! Men säg den lycka som varar... ett av de andra lagen - de som kom tvåa - lämnade in en protest för att deras svar blivit felrättade, och så fick de sig ett extra poäng. Och kom lika med oss. Och då blev det en utslagsfråga. Och då åkte vi dit. Vid vilken temperatur smälter uran? Jäkla skitfråga. Nu kommer jag aldrig att glömma att svaret är 1135 grader.

Och så fick vi lämna ifrån oss presentkortet... det sved.

Ännu jäkligare: det blev utslagsfråga också efter andra omgången. Vi var inte med bland topplagen den gången, men roade oss med att gissa på svaret ändå. Hur många människor bor det i Malawi, enligt norska Wikipedia? Och tror ni inte på fan att vi kom närmast! Varför fick vi inte den frågan när vi slogs om segern???

Pfffft. Andas lugnt. Djupa andetag. Det är bara en lek...

(MORR!)


Livräddare

Läs artikeln i VK!Foto: Kjell Eriksson


Vintersol (och några snöbyar)

     

     

     

   
_ _ _ _ _

Oj. Såg ett sammandrag från VM-skidskyttesprinten för en stund sen. Norrmän på de FYRA FÖRSTA PLATSERNA (och svenskarna sköt bort sig). Jag har hela tiden hävdat att även om jag blir alltmer norsk efterhand, så hejar jag fortfarande tveklöst på Sverige i idrott. Kanske jag borde tänka om? Å andra sidan så har de norska skidskyttarna en svensk förbundskapten... :)
_ _ _ _ _

Kvinnlig simultankapacitet: jag bloggar samtidigt som jag ser både den svenska och den norska melodifestivalen (tur det finns fjärrkontroll), skickar sms och äter mackor (glömde äta middag nämligen...). Och jodå - jag har fått syn på morbrorns sambo och hennes lillasyster i publiken i Skellefteå!! De sitter på andra raden och kan ju nästan ta på artisterna... :)
_ _ _ _ _

Varför jag glömde middagen? Är igång med böckerna om Bella och Edward igen...

Kramgoa killar

Hi hi... idag fick jag kramar av flera elever, med önskan om en trevlig helg. "Och bara ring om du har långtråkigt, så kommer vi och hälsar på!" Jo jo. "Du är min idol", la en av dem till. Hm, det tror jag ju knappast - men de är rätt söta när de säger så! :)

Har haft flera gäng med "vildingar" i bibblan idag - inte vilda på något negativt sätt utan bara väldigt livliga och ivriga, med fingrar som plockar och petar på precis allt. Lite lätt stressfram-kallande att försöka hålla dem under uppsikt, men jag klarar inte riktigt av att fräsa ifrån heller. Har svårt att utstråla den rätta auktoriteten... och sen blir jag ju sällan riktigt irriterad, utan glad när de väljer att komma till bibblan på raster och håltimmar (även om det inte är för att låna böcker). "Blir du aldrig arg, Jenny?" har flera av dem frågat - och så gör de sitt bästa för att testa mig, se var gränsen går. Jag har varnat och sagt att det finns en gräns och att den vill de inte uppleva. De tror mig inte...

Konstigt.

En av de (få...) saker jag är väldigt tydlig med är att ingen utom jag har rätt att vara bakom lånedisken. Och det verkar (de flesta) ha fattat. Några har försökt, men blivit vederbörligen åthutade - både av mig och av kollegor. Se där - jag kan vara sträng om jag sätter den sidan till!
_ _ _ _ _

 

Ett försök från killarnas sida att bättra på min lön (tips=dricks). Den fick stå kvar på lånedisken i sisådär tio minuter (tills de som placerat den där hade gått på lektion). Total inkomst: en enkrona + tre trasiga gem...
_ _ _ _ _

Det är inte lätt att får tyst på ovan nämna virvelvispar. Men det går. En av dem tjatade i veckor att jag borde köpa in Kamasutra i bilder. Tänkte först låna den från ett annat gymnasiebibliotek, men där hade den blivit stulen. Kollade i databasen och insåg att de flesta bibliotek har åtmin-stone en bok i ämnet, men inte vi. Så jag köpte in den.

Obetalbar reaktion. Hakeslepp.
Han hade nog inte tänkt sig fullt så explicita bilder... :)
_ _ _ _ _

Ännu ett exempel på det vingliga vädret i Vefsn:

 

Det är fem minuter mellan bilderna...

Mer forskning

Bläddrade i Illustrerad Vetenskap medan jag åt min lunchmacka. Det är inte klokt så mycket forskarna lyckas ta reda på! Till exempel att dagarna blir kortare - på grund av den globala uppvärmningen som leder till att det blir mer vatten i haven vilket i sin tur gör att jorden snurrar fortare. Hur mycket fortare? Jo, år 2200 kommer en dag att vara 0,12 millisekunder kortare än idag. Millisekunder?! Hur i fridens namn lyckas man komma fram till detta??

Bakterier kan bli sjuka! De kan dra på sig virusinfektioner. Jahaja. Spännande.

Och småsyskon är roligare än storasyskon och har följdaktligen lättare att få sin omgivning att skratta. Jamen, det hade de inte behövt göra en studie för att komma fram till, de hade bara kunnat be lillsyrran återberätta några anekdoter från sitt jobb så hade de legat dubbelvikta... :)
_ _ _ _ _

Bläddrade också i dagens upplaga av Brønnøysunds Avis. Och läste om 30-åriga Vivvian Vikdal Lian som bestämt sig för att sadla om. Hon är utbildad nageldesigner men ska nu satsa på - yrkesfiske!!! Båten är inköpt, och i mars ska hon gå säkerhetskurs innan hon slår in på sin nya bana. Rätt häftigt... Hon har tilldelats en fångstkvot på 10,6 ton torsk, så det är bara att hålla tummarna för goda fångster framöver! :)
_ _ _ _ _

Antar att snön som fallit här inte är mycket att skryta med i jämförelse med Umeå - men ändå! Det har snöat till och ifrån i flera dagar nu; sån där härlig pudersnö. Härlig så länge man inte går till jobbet längs oplogade gångvägar och snön man pulsar fram i letar sig in i glipan mellan skoskaft och byxben...

Utanför jobbet: 

... och hyresvärdarna skämmer bort mig, det är ett som är säkert. När jag kom hem från jobbet hade de inte bara skottat - de hade dessutom sopat av min bil! Som var begravd under snön och som jag högaktningsfullt struntade i imorse...

Jag har det himla bra! :)

Forskning har visat...

HAH!

Äntligen ett forskningsresultat som talar till min fördel!!!

OK, nu gäller det visst bara tjejer 40+, men den gränsen kommer ju närmare för varje dag...

Vilket mjöl i påsen?

Jaaaa! Hurra!! Det var nyskottat när jag kom hem. Jag har världens bästa hyresvärdar!!
_ _ _ _ _

Det är sällan numera som jag har problem med norska språket. Förstår det mesta, och gör mig (någorlunda) förstådd - även om några elever häromdagen undrade om jag inte kan gå över till att prata norska snart. Det är ju det jag har försökt sen jag kom hit...!
Men det blev tvärnit på mataffären nyss. Vad sjutton heter grahamsmjöl på norska??? Jag studerade alla mjölpåsar utan att få minsta ledtråd. Och vad innehåller egentligen grahamsmjöl?? Ringde mamma. Fick besked om att det är grovmalt vetemjöl, typ. Och då hittade jag en påse märkt Sammalt hvete, grovmalt. Här är vetet malt til grovt mel som inneholder både kjerne og kli. Mjaaa... kan vara nåt åt grahamshållet då. Ska baka tekakor ikväll (recept från hemkun-skapen på högstadiet) - återstår att se om de blir som de brukar!

MER SNÖHögst pinsamt. Här har det snöat våldsamt idag - så när jag skulle köra in till centrum tidigare i eftermiddag, gick jag förbi min bil på skolans parkeringsplats två gånger innan jag hittade den under all snö. "Hur svårt kan det vara, du har ju den enda svenskregistrerade bilen", fnös kollegan när jag kom tillbaka. Som om registreringsskylten syntes under snömassorna! "Och du har den enda Skodan, du borde ju känt igen den på formen om inte annat" lade han till. Ehhh... jag borde väl kanske det. Det är nog sådana som jag som inte ska ha bil... :)

Har ingen brådska hem - om jag tar det lilla lugna kanske hyresvärden hinner köra uppfarten med snöslungan innan jag kommer... :) Inte för att jag har nåt emot att skotta, men det finns ju ingenstans att göra av bilen medan man skottar! Ute på gatan får den inte plats när det är plogkanter, inte utan att man blockerar vägen för alla andra. Nä, mycket enklare då att inte använda bilen alls, bara låta den stå och snöa över... imorgon återgår jag till att promenera!

   


SNÖ

Det har kommit hysteriska mängder snö i Umeå med omnejd de senaste dagarna - har fått rapporter från både kompis och lillasyster. Skotta, pulsa, skotta, pulsa... Undrar om det är det snöovädret som nu letat sig hit? Det har snöat till och från hela dagen, men inte några våldsamma mängder. Men ikväll - vi fick pulsa till bilen efter quizen! Och i backen uppför Kulstadlia var det både spårigt och slirigt, det var just såpass att jag tog mig upp (men så kör jag ju som en fegskit också). Fortsätter det såhär i natt hittar jag väl inte igen bilen imorgon bitti... Har egentligen tänkt köra till jobbet - för jag ska på bokpresentation på folkbiblioteket på eftermiddagen, och sen tillbaka till skolan igen, och det blir lite stressigt - men nu vete sjutton. Går nog hellre (temperaturen har dessutom stigit från -10 till ca 0, så det blir säkert halkigt). Jag hör ju till den där underliga kategorin (vi är så sällsynta att vi hotas av utrotning) som tycker att bilen är bra att ha när det är fint väder, men mest till besvär när det är dåligt väder. Typ tvärtom mot alla andra... :)

Quizen? En sjunde- och en fjärdeplats. Dösvåra frågor i första omgången (det var det fler lag som tyckte). Jag hade pluggat geografi men inte på rätt länder. Första geografifrågan löd: I vilket sydamerikanskt  land är Guyaquil den folkrikaste staden? Ehhh. Gissade på Guyana, men det skulle vara Ecuador. Och Vilket land är det största som gränsar mot Tchad? Där chansade vi på Kongo. Fel igen. Skulle vara Sudan. Men fängelset i Irak som varit omstritt (Abu Ghraib), evangeliet där man återfinner den barmhärtige samariten (Lukas) och vem som varit gift med Debbie Rowe (Michael Jackson) - det kunde vi!!
_ _ _ _ _

Uppdatering tisdag morgon: när jag var uppe och rekognoscerade vid 05.30 var det -5 och uppehåll, och plogen hade precis kört förbi. Alltså flyttade jag fram väckarklockan och sov en stund till - och tog bilen! :)


Bookcrossing

Syrran är som bekant en ivrig geocachare. Och det är inte utan att jag också blivit intresserad. Men kanske borde jag satsa på nåt annat? Vikarien tipsar om bookcrossing på sin blogg. Kul tanke! Att låta böcker vandra runt världen och hitta läsare - visst är väl det en sympatisk idé? Via den svenska sidan kan man också hitta böcker utplacerade i Norge. Dessvärre finns det bara en enda bok i Nordland så långt, och den ligger på ett café i Svolvær... så kanske borde jag göra en insats!? :)

_ _ _ _ _

Nu är det länge sen - dags för lite blandad norsk ordkunskap:

dovendyr - sengångare
molo - pir
juling - stryk

tellerskritt - (telefon)markering
lubben - knubbig
esel - åsna
trussel - hot
fandenivoldsk - full i fan
pattedyr - däggdjur
_ _ _ _ _

Fick besked av en av eleverna idag - jag är en riktig barnrumpa. Varför då? För att jag aldrig provat snusa. Vi hade en diskussion om huruvida jag kan ta med mig snus från Sverige nästa gång jag ska över gränsen (mycket billigare än här). Svaret är NEJ. Har fått förfrågan om allt från kaffe, vin, leverpastej (!) och läsk till cigarretter och nyss nämnda snus. Kaffe har jag haft med mig en gång (Gevalias ekologiska). Liksom vin (flera gånger). Båda delarna till kollegor. Men säger jag ja till en elev - ja, då är det genast en hel drös som undrar varför jag inte tar med till dem också. Misstänker jag. Dessutom är det ju åldersgräns på inköp av tobak i båda län-derna, så blir det inte i så fall nån slags langning dessutom?? Icke aktuellt!


På fotosafari

Vad göra när man fortfarande är lite förkyld och det är kallt ute?
Ingen lust att gå på tur. Men man kan ju åka på tur!!

Mosjøen-Leland-Nesna-Stokkvågen-Utskarpen-Mo-Mosjøen. Massa mil i bil plus en båttur.
Bitande kallt. Men väldigt, väldigt, väldigt vackert.

Håll till godo! :)
Som vanligt bara att klicka på de små bilderna för att förstora dem...

     

       Spejsigt utedass. Undrar vad han gick på, han som designade det...? :)

     

Puh! Att snitsla sig fram mellan alla gångerna internet kopplar i och ur här hemma är inte det enklaste... vet inte hur många gånger jag sparat om bilderna. Men nu så! GOD NATT.

Bibliotek - billigt nöje

Igår såg jag för första gången på Oprah. Programmet handlade om finanskrisen och hur den slår mot många amerikanska familjer. Två familjer fanns i studion - den ena som i många år levt sparsamt, letat extrapriser och planerat för att hålla alla utgifter nere. Den andra med gott om pengar, som köpt utan att reflektera och betalat kreditkortsräkningarna med en axelryckning. Men nyligen blev frun i den familjen arbetslös, inkomsterna minskade med 40% - och då kom rädslan för att förlora hus och hem.

Vad hade då Oprah hittat på? Jo, hon hade skickat den sparsamma familjen på besök till den slösaktiga för att lära dem att hålla koll på utgifterna!

Vart jag vill komma med allt detta? Till en kommentar som frun i den slösiga familjen fällde. Tidigare köpte de alltid nya DVD-filmer till barnen (varje vecka om jag fattade rätt). Men nu har de gjort en upptäckt: "Jag hade ingen aning - man kan låna film gratis på biblioteket!! Så nu går vi dit varje tisdag och lånar filmer till barnen!"

Tjoho - vilken insikt!!!

Tänk att det skall behövas en global finanskris för att vissa ska få upp ögonen för biblioteken... :)
_ _ _ _ _

Idag firas samernas nationaldag. Passar bra att jag precis fått på plats vår "samiska hörna"!
(tack vare prosjektpengarna från Sametinget).Buerie biejjie! :)

Dreamweaver

Att svenskar och norrmän älskar att driva med varann är inget nytt. När man som svensk bor i Norge får man vara beredd på gliringar... och inte mig emot. Tycker bara det är kul! Lite får man ju tåla... :)

Flera av kollegorna sjunger för mig emellanåt - nu har jag hittat melodin på YouTube:
Jag er inte sjuk, jag er bara svensk 

Pöh!!

Men håll i er - här kommer en motoffensiv:
Norgesången

Hah!

(fast jag ska erkänna att jag inte riktigt vet om jag ska bli förbannad eller road - kanske ett tecken på min förnorskning...?)

_ _ _ _ _

Den kulturelle skolesekken erbjuder kulturarrangemang för elever i norsk grundskola - och från nästa höst även för gymnasiet. Men Vefsn är en av de kommuner i Nordland som i redan i år inkluderar gymnasieeleverna, tack vare ett pilotprojekt. Idag besökte en stor del av våra elever kulturhuset för att se multimediaföreställningen Dreamweaver av och med David Chocron. Jag följde med av ren nyfikenhet! Och ja... hur ska man beskriva det vi fick se? En salig blandning av bild, ljud och ljus! :) Jag hade lite problem med att följa den röda tråden, men samtidigt var det intressant. Blir kul att höra elevernas reaktioner!

Karriärtips

I senaste numret av DIK-forum (jo, jag är fortfarande medlem i svenska facket) presenteras ett karriärtips: Skapa ditt personliga varumärke.

Oj.

Du gör intryck på din omgivning hela tiden. Vare sig du vill eller inte. Människorna runt omkring dig bildar sig en uppfattning om dig utifrån hur du ser ut, vad du säger och gör. De värden som omgivningen förknippar med dig är ditt personliga varumärke. Därför har du mycket att vinna på att tänka över vilka värderingar du står för och vad du vill kommunicera med andra. Dags att utveckla ditt personliga varumärke! För att det ska vara hållbart och genuint bör det spegla den du verkligen är. Värt att tänka på är också att den viktigaste förutsättningen för att skapa ett starkt varumärke är en ärlig vilja att bidra till din omvärld med det du har att erbjuda.

Puh. Vilken tur att jag redan har ett fast jobb - eller faktiskt två (ett tag till). Har ingen som helst önskan att ge mig ut på dagens kärva arbetsmarknad... Och "karriär". Njä, jag är ingen karriärmänniska. Huvudsaken man har ett jobb som man trivs med, det är min filosofi! :)

Vi vann vi vann vi vann...

...NÄSTAN.

I första omgången delade vi förstaplatsen (!!!) med ett annat lag. För att skilja oss åt fick vi en utslagsfråga: Hur många kvadratkilometer är Sarpsborgs kommun? Ehhh. Äsch då. Här gällde det att komma närmast, men det gjorde vi alltså inte. Kunde de inte ha frågat om storleken på nån obskyr liten östat istället, typ Nauru eller Vanuatu? För de kan jag!!

Nya tag i andra omgången - men där gick det inte riktigt lika bra. Fast vi hamnade på en femteplats (av elva lag) så vi får väl ändå vara nöjda med kvällen.

På det stora hela borde vi kanske använt kollegans namn på vårt lag även denna vecka, för att i någon mån gottgöra för förra måndagens bottenplask. Men vi gjorde inte det... sorry! :)

Det var varmt på Onkel Oskar, proppat med folk, grav syrebrist - och vi satt alldeles intill den öppna spisen. Lägg förkylningen till detta - mitt huvud känns som en tryckkokare. Tur att jag har svalt (läs: svinkallt) i sovrummet... GOD NATT!

PS. Mest stolt ikväll blev jag över att - som enda deltagare i vårt lag - ha koll på antalet ministrar i den norska regeringen. Inte värst för en svenska!! :)

(de är 19, inklusive statsministern)

Fortfarande förkylt

Hallå...?
Hoho...?

Det ekar här!

Blev tomt när lillasyster åkte.
Alldeles tyst i lägenheten, det enda som hörs är min envisa rethosta...

Tur då att jag strax ska iväg på quiz!! Borde förmodligen hellre stanna hemma och bädda ner mig i sängen, men jag har ingen lust att vara förnuftig. Får bara hoppas att jag inte smittar ner resten av gänget... :)Vintrigt på Krutfjellet

Förkylt

Äsch. Vi blev tvungna att dra ner lite på takten idag - förkylda båda två (vet ingen i världen som nyser så högt som lillasyster). Så nån promenad upp till Mostjønna blev det inte (där ligger det en ny cache). Inget nytt försök vid Skihytta heller (där ligger det en cache som vi letade i september utan framgång). Och av de fyra skatter vi trots allt försökte oss på så hittade vi inte mer än - EN...: den vid minnesmärket i Knutli/Osen. Det gick mycket bättre i solsken än beckmörker! :)

Trots missade cacher var det i alla fall en strålande vacker dag - om än KALLT.
Temperaturen kröp ner till -18 som lägst.  En geocachare "in action"! :)

I flera cacher har vi hittat TravelBugs (TB) - små figurer som färdas världen runt från cache till cache. En av dem vi hittade var Captain Bones:Efter nästan ett halvår i en plastburk i skogen saknar han havet nåt alldeles fantastiskt så Eva ska ta honom med till Holmön. Kanske han får sig en drink också?? :)
_ _ _ _ _

Sista kvällen. Himmel så fort det här gick! Skjutsar Eva till Tärnaby imorgon eftermiddag - bussen till Umeå går därifrån vid fyratiden. Vi hoppas på en sista cache längs vägen, det finns en vid Laksforsen som vi ska försöka oss på.

Nu ska vi ha (ännu) en myskväll med levande ljus, fruktsallad och en bra film! :) 

RSS 2.0