Tiden går...

... och jag väntar fortfarande på internetuppkoppling här hemma, därav det sparsamma bloggandet. Nu säger Skatteverket att mitt ärende bör bli klart under nästa vecka, så förhoppningsvis slipper jag snart förlita mig på mobil+kontantkort. Och då ska det bli blogga av! ;-)

Fint på dagens lilla lunchpromenad i Sjulnäs:

Gemensam nämnare för alla bilder? Skoterspåren...!

Ikväll har jag varit på bio med ett gäng kollegor och sett "Boktjuven". Gillade alls inte boken när jag hörde den häromåret - men filmen var jättebra!!

Allén

Min utsikt:Mitt hus:

(min balkong är den där ljuset reflekteras i fönstret)

På upptäcktsfärd

Idag har jag vandrat omkring i närområdet - Klubbgärdet och Furunäset. Nästan sol...!Här finns bl.a. världens enda sparkmuseum:
IKEA

Idag har jag varit utomlands! I Finland, i ca 6 minuter... :-) Åkte till Haparanda för att gå på IKEA, men passade också på att besöka landet på andra sidan gränsen (den ligger inte mer än typ 100 m från varuhuset).

Det var dock nära att det inte hade blivit nån resa - eftersom parkeringen inte var plogad imorse. Jag fick kämpa för att få ut bilen som bara spann i all snö - men skam den som ger sig...!

Om jag gjorde några fynd? Jodå. Fyllde bilen med både egna och andras beställningar - samt ett och annat som jag alls inte behövde.

Det blev en matpaus på IKEA-restaurangen också. Var och en blir salig på sin fason, men jag måste säga att jag höjde på ögonbrynen när bordsgrannarna hade lingonsylt på sina pommes frites...!

Finland:Hej då IKEA:Vägg i vägg med IKEA finns Sveriges största (?) godisaffär - så överväldigande att jag nästan blev avskräckt:... och inte var det särskilt billigt heller! Men jodå. Jag köpte ett och annat ändå.

Nu soffan och Melodifestivalen. Inga givna favoriter i år. Tror jag håller på att växa ifrån hela jippot... :-)
På tunn is

Fördelen med att ha en hel timmes lunch är att om man kastar i sig maten hinner man ut i friska luften en tur! :-) Idag jobbade jag på stadsbibblan, och gick en sväng längs strandpromenaden mitt på dagen. Fint! Fast jag vågade inte ge mig ut på isen...

(av alla skulpturer och installationer jag gick förbi föll jag pladask för denna, fiskardotter som jag är...)

Sjulnäs

Fördelen med att jag glömde matlådan hemma idag var att jag fick en promenad till den lokala matbutiken i vårvintersol. Härligt! :-)
Baka kaka

Mmmm... tror bestämt jag måste prova göra en sån här!! :)
 
Banan og toffee-pai
 
Som av en händelse har jag flera burkar med sockrad kondenserad mjölk hemma - hittade ett annat recept för ett tag sen där det ingick, men det blev aldrig av att jag bakade och nu minns jag inte ens vad det var för nåt (annat än att det antagligen var sött och väldigt kaloririkt...).
 
Men det blir oavsett ingenting bakat just nu. Jobbar kväll i Sjulnäs (till kl 19). Det är andra kvällen den här veckan, då vi hade berättarcafé i måndags och jag hoppade in istället för kollegan som egentligen hade kvällspasset. Då kom jag inte hem förrän vid 21, ikväll blir det i bästa fall 19.30. Det känns att det är längre arbetsdagar här än i Norge... där jag inte jobbade kvällstid och där min vanliga arbetstid var 8-15.30. Här slutar jag i bästa fall kl 17.00. Nåja, jag har själv valt det och jag klagar inte!
 
Förresten, jag har glömt berätta vad jag gjorde förra måndagen - då var jag på anrika Krokodil och lyssnade på Johan Theorin som pratade om sina böcker och berättade skrönor från Öland. Trevligt! Och proppfullt med folk. Det var inte sista gången... ska definitivt ta chansen att lyssna på fler författare! Här är Kulturföreningen Ordmåns program för våren.
 
Nä... man ska väl inte blogga på arbetstid. Bäst att göra lite nytta - gå igenom senaste BTJ-listan, till exempel. Höres! :)
 
 

Äntligen

Kolla! Nya skyltar! Och inga anmärkningar på besiktningen imorse - nu är det bara att tuta och köra! :-)
Snart klart?!

Nummerplåtarna till bilen har kommit! Men inte till Piteå utan till lägenheten i Sävar (där jag som sagt aldrig varit folkbokförd och inte bott sen 1996) - så nu sitter jag på bussen söderut för att hämta dem. Ska inte vara enkelt...

(Eva & co avblåste resan norrut då det är skitväder på gång. Jag vänder tillbaka norrut i eftermiddag och hoppas hinna undan det värsta.)

På måndag morgon har jag fått besiktningstid, så nu hoppas jag att det snart lugnar ner sig på bilfronten. Å andra sidan - då får jag väl kavla upp ärmarna och ta mig av Skatteverket och Försäkringskassan istället...!

PS. Intressant förresten att trots vikten av att nummerplåtarna inte hamnar i fel händer behöver man inte legitimera sig för att hämta ut dem (trodde de skulle komma som rek, eller i alla fall ett avi). Men nejdå. De låg helt enkelt i brevlådan igår!!


Fin tjej

Mosters sötnöt är fin i pippilotter!Kanske kommer hon och resten av familjen på besök i helgen. Moster längtar...! :-)


Registreringsbesiktning

I morse susade jag till Skellefteå för registreringsbesiktning. Inga problem, bilen blev godkänd (till det facila priset av 1700 kr). Besiktningsmannen sa till och med att "den ser väldigt fin ut". Men är allt klart nu? Icke det. Körförbud tills de svenska nummerplåtarna kommer i posten. Problem: de skickas till ens svenska folkbokföringsadress och ingen annanstans. Och folkbokförd blir jag... ja, när Skatteverket får tid. Så nu telefonterroriserar jag Transportstyrelsen för att ta reda på vad som händer. Får dock inte kontakt då deras växel precis har brutit ihop. Säkert mitt fel...
 
Och dessutom: en registreringsbesiktning är inte en vanlig besiktning - så med en gång jag får det svenska registreringsnumret måste jag boka tid för vanlig besiktning. Jaja, den kan i alla fall utföras i Piteå...!

På plats

Tjänstvilliga vaktmästare hos HSB! Igår anmälde jag att jag ville ha hjälp med att montera en duschdraperistång samt att hatthyllan låg på golvet i förrådet när jag flyttade in, med påskriften "skall bytas" - och när skulle det ske? Idag när jag kom hem var båda delarna fixade! :-)


Hopp om liv

Det har varit så många turer fram och tillbaka när det gäller importen av min bil, att jag orkar inte återge allt. I morse var jag på väg att explodera när det kommit ytterligare ett brev från Transportstyrelsen, adresserat till Sävar (tur vi har goda grannar som kollar brevlådan åt oss). Varför i hela fridens namn skickar de breven dit?! Det första kom redan före helgen (inbetalningskort för ursprungskontroll, men det hade jag redan betalat via nätet så det var ingen fara). Den här gången (goda grannen ringde och läste upp vad som stod) handlade det om att jag lämnat in en ofullständig ansökan då jag inte bifogat bevis på att jag har för avsikt att skriva mig i Sverige. MEN HALLÅ, det är ju för att Skatteverket jobbar så sakta!!! Jag ringde upp Transportstyrelsen för att läsa lusen av dem - men kom av mig då de faktiskt precis hade godkänt min ansökan. Trots bristande dokumentation. Halleluja.
 
Nästa steg blev att ringa Opus (bilbesiktningen) och be en bön om att jag inte skulle behöva vänta så länge på registreringsbesiktning som en av deras anställda på kundtjänst hotade med häromdagen (när jag ringde för att beställa tid och fick veta att sånt kan man inte göra förrän efter att ursprungskontrollen blivit godkänd, för "det är det ju inte säkert att den blir", och "det krävs specialkompetens för den här typen av besiktningar och det brukar vara långa köer"... suck).
 
Döm om min förvåning när en vänlig röst sa att "du kan få en tid i Skellefteå kl 10.20 imorgon". IMORGON?! Hurra!!
 
Och så började jag tänka. Vad händer om jag krockar? Hur funkar det med försäkring? Ringde Länsförsäkringar för att höra mig för, och fick hjälp av världens trevligaste handläggare som till och med ringde upp Transportstyrelsen åt mig för att dubbelkolla att allt blev rätt. Nu har jag en "tur- och retur"-försäkring för imorgon, och efter registreringsbesiktningen bör jag ha fått ett svenskt registreringsnummer (om än inga skyltar, de lär väl komma i posten - säkert till adressen i Sävar), och då kan jag ringa hennes direktnummer så fixar hon försäkring "på riktigt". Puh!!!
 
Adressen till Sävar, då? Jo, enligt Transportstyrelsen är det den enda adress de har, och de kan inte ändra den utan skriftlig begäran från mig (det kunde Länsförsäkringar, de hade också fel adress men ändrade direkt). När Transportstyrelsen gick in på Skatteverkets sidor konstaterade de att "du står som utflyttad". Jo tack, jag vet. Så varifrån kommer adressen då?!!? "Antagligen för att du har uppgivit den till oss". Aaargh. Moment 22. Jag vet att jag dirigerade om en del post till mammas adress när jag flyttade till Norge, mest sånt som jag fick besked om inte kunde skickas till en utländsk adress. Men jag har, om jag minns rätt, aldrig varit folkbokförd i Sävar (jag var skriven på Holmön ända tills jag flyttade hemifrån) och jag har inte bott i Sävar sen hösten 1996. Så hur mitt personnummer kan peka till den adressen...?
 
Summa summarum: jag har varit så frustrerad att jag tänkt att det var en tabbe att ta med sig bilen till Sverige, men nu börjar jag så smått vädra morgonluft. Törs dock inte tro på det riktigt än. Bäst vad det är går det åt skogen på registreringsbesiktningen...
 
Och annars? Jo, hyrbilen går bra! Ovant att köra automatväxlat, dock... ;)

Teknikens under

Man kan hålla sig för skratt när datorn på jobbet gör det här för tredje gången samma dag...!Har varit i kontakt med IT-avdelningen, och hurra! Vi får en ny!! Fast jag vet inte när... innan jag bryter ihop, förhoppningsvis. Försöker registrera nya filmer och blir utkastad så fort jag kommer igång...

Lägenheten

OK, allt är inte på plats än, men så här ser det ut just nu:

Rätt tomt på väggarna än, men det är betongväggar så jag måste nog få tag i en borrmaskin när jag väl bestämt mig var allt ska placeras.

Tapeterna och överkastet skär sig så det stänker, men det struntar jag i tills vidare:

Träningscykeln? Nä, har inte hunnit trampa en meter än...

Promenad

Imorgon bitti ska jag hämta ut en hyrbil. Får ju inte köra min egen längre, inte innan den ursprungskontrollerats och registreringsbesiktats. Provgick sträckan till Europcar för att ta reda på hur tidigt jag måste starta hemifrån. Tidigt...!

Upptäckte att det inte var så smart att nyfiket kolla in omgivningarna istället för att titta var jag gick, så plötsligt gjorde jag en volt på en isfläck. Lite mörbultad, men utan brutna ben, konstaterade jag att det blir broddar imorgon...

Gråmulet väder, och även om jag tycker Piteå är en fin stad finns undantag:Men strandpromenaden är det inget fel på! :-)
Lång gång

Sorry, jag hinner inte riktigt med bloggen!

Ikväll har jag burit ned kartonger till förrådet i källaren. Förrådet ligger typ rakt under min lägenhet, men varför göra det enkelt? Först nerför trappen, sen till änden av den här gången:(tvättstugan ligger förresten till höger)

... så in genom skyddsrumsdörren och genom en parallell gång hela vägen tillbaka:... för naturligtvis ligger mitt förråd nästan längst in:Ska man se positivt på saken är det bra träning - blev nog minst en kilometer innan jag burit ned allt...! :-)

Lång dag

Idag skulle jag jobbat 10-19, men var nyfiken på kollegans högläsning för en av dagisgrupperna så jag åkte till bibblan redan kl 8. Känner att det blev en lång dag... men det var jättemysigt att träffa ungarna!

Igår kväll monterade jag mina nya hallampor (har två, hallen är lång). Snygga, eller hur? :-)Planen för ikväll är att koppla in digitalboxen till TVn - som också ingår i hyran och som jag, otroligt nog, fått hemskickad UTAN kreditkontroll!

Sen blir det en tidig kväll, så jag inte somnar imorgon när jag ska sitta på möte hela förmiddagen. God natt!

Jäkla byråkrati

Men SUCK. Enligt Skatteverket kan det ta upp till en månad att registrera min flytt till Sverige, så tills vidare är jag folkbokförd i Norge. Därmed kan varken Telia eller Bredbandsbolaget göra kreditkontroll, varpå de nekar mig såväl mobil- som internetabonnemang (detta, believe it or not, trots att internet INGÅR I HYRAN). Så jag sitter här och surfar med kontantkort. Kommer bli en dyr och frustrerande månad... :(

Men annars är allt bra!

Idag har jag varit på stadsbibblan. Mycket nytt att lära... :-) Promenerade till jobbet - det tar en halvtimme. Alldeles lagom! Och fin utsikt:Det blir nog en smula sporadiskt bloggande framöver, om inte folkbokföringsärendet går fortare än aviserat...

God kväll!

Fel väg

Vilken start på dagen. Först ett ilsket brev på vindrutan om att jag snott någons parkering (har kollat kontraktet, det har jag INTE) och sen missade jag en avfart på väg till jobbet och befann mig plötsligt på E4:an i södergående riktning... Dök upp på bibblan med andan i halsen och håret på ända (hårborsten försvann i flytten), men sen dess har det bara gått uppåt. Det här blir bra! :-)

På väg hem var jag på Jysk och köpte gardinstänger, sen på Coop och köpte gardiner (såg dem redan igår men kunde inte bestämma mig) - och nu har jag hängt upp dem. Att stryka gardiner är nåt av det värsta jag vet (och jag kunde inte ens höra på ljudbok under tiden för jag hittar inte laddaren till min digispiller) - men jag är nöjd med resultatet! :-)De andra rummen är precis lika kaotiska som igår... så ni får vänta lite till. Imorgon, kanske?

Trött

Tempot de senaste dagarna börjar ta ut sin rätt. Trodde jag skulle orka en timme till, men nu är det stopp. Därmed får ni bara se vardagsrummet - de andra är inte i skick att visas fram riktigt än... :-)

Jag vinkade av pappa för ett par timmar sen - han har verkligen hjälpt mig i helgen! Även om vi har lite olika dygnsrytm. Igår gick han till sängs redan 20.30 (mest för att jag såg på Melodifestivalen, vilket är typ det tråkigaste program han vet...). Sen hade jag tänkt se Sherlock, och det gjorde jag också. Ett tag. Sen somnade jag i soffan... Imorse kravlade jag mig upp vid halvåtta. Gissa vem som då varit vaken ett bra tag och bara väntade på att dra igång? :-)

Nu ska jag slappa i soffan tills han ringer och meddelar att han kommit hem till Sävar, sen ska jag stupa isäng och ställa alla väckarklockor jag har så jag inte försover mig första dagen på nya jobbet!

Flytt

... och plötsligt blev jag Pitebo! :-)

Det har gått slag i slag de sista dagarna. Packning och städning och allt annat i samband med flytten - samt ett försök att få ordning på jobbet så den nya bibliotekarien inte får spunk. Det hann jag, föga förvånande, inte alls... Nåja, jag åker tillbaka till Mosjøen ett par dagar i slutet av april för att sätta henne in i arbetsuppgifterna (hon börjar i mitten av månaden - fram till dess kommer bibblan vara delvis obemannad) så jag hoppas hinna fixa det sista då. Obotlig optimist! :-)

Men åter till flytten. Strax före 13 igår gav jag mig iväg. Då hade jag fått kramar, tårta, sång(!) och lyckönskningar - och jodå, tårarna kom. Vemodigt att lämna vänner, kollegor och elever... även om jag ju känner att flytten är helt rätt.

Kom till Piteå vid 20.30, och hann förbi lägenheten innan jag hämtade pappa på busstationen. Vi höll igång till framåt 23, men då stupade vi som klubbade. Imorse var vi tidigt uppe, även om flyttlasset inte beräknades komma förrän framåt elva. Och tämligen punktligt - lastbilen backade in framför huset kl 10.50. En och en halv timme senare var den tömd! Och svetten lackade... :-)

Vi har jobbat som illrar hela eftermiddagen och nu börjar det faktiskt likna nåt! Men det blir nog inte så mycket mer gjort ikväll...

Bilder på hur det artar sig? Imorgon! :-)

RSS 2.0