Flyttlass

Jag har världens bästa kollegor! Idag blev det tal, tårta och fina presenter, och nu ikväll har ett helt gäng hjälpt mig att baxa flyttlasset ut till den väntande lastbilen. Och imorgon får jag hjälp att flyttstäda. Nu har jag flyttat in hos bästa Unni de sista nätterna innan flytten. Tre dagar kvar på jobbet...

Och i lägenheten är det numera ganska tomt:
Morgon mellan fjällen

Ahh... vilken morgonhimmel!!
 
 
Nästan så jag skulle önska det var mulet - för jag måste hålla mig inomhus och fortsätta packa. På tisdag kväll ska vi lasta hela flyttlasset... och då bör ju allt vara klart!
 
Fast om jag är effektiv kanske jag hinner ut en sväng lite senare...? :)

Quiz

Uff då. Glömde lägga ut förra veckans quiz-resultat, och samma visa den här veckan. Och nu hittar jag inte igen frågorna... så det blir att försöka gnugga de små grå och tänka tillbaka.
 
Vi har i alla fall inte vunnit, om nån undrar. Vi landar på typ tredje eller fjärde plats varenda gång - hyfsat OK, men det hade ju varit kul att vinna nån gång också! Min sista chans är nu på måndag, så då gäller det att vi har stolpe in hela vägen...
 
Quizmastern har förresten vid flera tillfällen påpekat att när lagen byter och rättar åt varann, och svaret skall vara ett personnamn, då ska man ge poäng om det ena namnet är rätt. Alltså, att det räcker att ha rätt förnamn eller efternamn, även om det andra namnet är fel. Det här har vi diskuterat i vårt lag (och med ett par andra) och vi tycker det är en smula märkligt. För det betyder ju i praktiken att man kan gardera sig om man tvekar mellan två personer - som i måndags, när en fråga var: "Vilken svensk vann Wimbeldon 1988?" Jag visste att det var Mats Wilander eller Stefan Edberg - men vem av dem? Vi borde, utifrån det besked vi fått, kunnat svara Mats Edberg eller Stefan Wilander och på så sätt säkrat oss ett poäng. Men det gjorde vi inte... (vilket jag ångrar, det hade varit intressant att se om det funkat). Det känns nästan som fusk, eller hur?
 
Annat det har frågats om på senare tid - som vi klarat:
 
Vem spelar den manliga huvudrollen i "Änglar och demoner"? Tom Hanks
 
Vad är irrigation? (Konst)bevattning
 
Vilka två norrmän blev etta och tvåa på femmilen i VM 2007? Oddbjørn Hjelmeset & Frode Estil
(den senare är förresten svåger till vår studierektor)
 
Från vilket land kommer Nobelprisvinnaren Seamus Heaney? Irland
 
Vad heter den yttersta ö-kommunen på Lofoten? Røst
 
... och sånt vi missat (förutom tennisfrågan ovan - för där svarade vi förstås fel...):
 
Vem kom på det här med sommartid? Benjamin Franklin
 
Vilket bilmärke har modellen Lupo? Volkswagen
 
Vilket land exporterar mest ris i världen? Thailand
 
Vad heter Norges populäraste gin-sort? Golden Cock
 
 

Fin present

Idag bjöd SPU (spesialundervisning) på lunch. Och så fick jag en present - världens finaste sittunderlag!!Perfekt när jag ska ut på tur! Eleverna sa dessutom så mycket fint om mig att jag blev alldeles generad... fina ungdomar!

Hmm...

Imorse var jag på ett möte. När jag kom tillbaka hade en kreativ elev (antar jag!) bytt ut bakgrundsbilderna på alla bibblans datorer...

Rätt charmiga små filurer! :-)


Äsch

Igår ringde jag till NRK (norska SVT) för att säga upp TV-licensen. Den löper halvårsvis. Har precis betalat för perioden 1 jan-30 juni, och trodde jag skulle få tillbaka lite pengar. Icke då. För påbörjad period debiteras hela perioden. Surt. Hade jag vetat det hade jag sagt upp till nyår och ställt undan TV:n. Drygt 1500:- för att ha tillgång till den i ett par veckor känns rätt onödigt...
 
Å andra sidan: nu har jag varit inne på norska Postens hemsidor och adressändrat. Döm om min förvåning när de eftersänder all post till Sverige HELT GRATIS i två månader!! :)

Middag

Idag blev jag bjuden på middag på Fru Haugans hotell av kollegorna på folkbiblioteket. Lättsaltad torsk från Vega med bacon och morotsstuvning. Himla gott! Och så fick jag en jättefin glasljuslykta. Ett fint minne!

Ljuset vänder tillbaka - utanför hotellet kl 16:
Olika

Tja... jag vet att det är en petitess "in the grand scheme of things", men det retar mig i alla fall. Varför kan inte norska och svenska pärmtillverkare enas om var hålen ska vara????Hur jag löser det? Med en hålslagare från varje land - och genomperforerade papper...

Utslagen

Nu har blombuketten slagit ut - himla fin!
Trots syltburksvasen... ;-)


Kallt och vackert

Idag var jag på pappkartongjakt hos flera av mataffärerna i stan. Hade hoppats på banankartonger - de är så himla stabila! Men icke. Så då for jag till Europris och köpte ett gäng flyttkartonger istället. Jag tycker fortfarande att jag har kontroll på packningen - men nu är det mindre än två veckor kvar och tiden går ju ganska fort, så...
 
När jag ändå var nere vid fjorden passade jag på att ta en promenad, runt Gamle och Nye Øybrua. Svinkall vind, men vackert - hann precis innan solen försvann in bakom fjället!
 
 
 
 
 
 
 
 
Sen var jag och lämnade en del saker hos Röda Korsets loppis - bland annat en solstol. Gissa om folk tittade undrande på mig när jag kom gåendes med den under armen i -10 och bitande vind...?

Blommor

Fick fina blommor på jobbet idag! Det var avtackning av vår studierektor som gjorde sin sista arbetsdag (flyttar till Meråker och nytt jobb), och då passade rektorn på att avtacka mig samtidigt, även om jag har två veckor kvar. Synd bara att jag packat ner alla vaser... fast jag hittade en tom syltburk istället! :-)
Brrr

Tycker det är aningen för kallt - i alla fall inomhus.
Detta är läget på jobbet just nu:
Jag blir rörd

... när det först kommer en lärare och säger att "det är förjävligt att du ska sluta", och jag en stund senare hittar den här ängeln på lånedisken och ett kort från en annan lärare där det står "du sprider kärlek runt omkring dig och du kommer alltid ha en plats i mitt hjärta":Jag har nog inte riktigt fattat än att detta verkligen händer... bara 13 arbetsdagar kvar vid Mosjøen videregående skole. Jag ser fram emot att börja mitt nya jobb och är säker på att jag kommer trivas i Piteå - men det kommer bli tufft att lämna alla jag lärt känna under åren här på Helgeland...!


Fullmåne

Skulle haft stativ! Svårt att hålla kameran tillräckligt stilla... men här är ett försök att föreviga fullmånen som precis tittat fram bakom åsen:
 


Fortfarande klart och kallt. Envisades med att ha fönstret på glänt inatt - ordentligt påbyltad i fleccejacka, joggingbyxor och ullsockar samt under flera lager av filtar och täcken hade jag det bara bra! :) Däremot var det kallt att kliva upp imorse, då inomhustermometern stannade på blygsamma +2,6... (ute var det -14).
 
Friskt!!
 
Tror dock att jag ska slå på elementet ikväll, för jag har tänkt rensa i garderoberna och börja packa kläder och sånt. Och det känns alldeles för kallt att göra det i ett rum som just så pass är nollgradigt... ;)
 

Rensa i röran

Lite i taget försöker jag få ordning på allt innan flytten. Packa, städa, organisera... suck. Blir nog bra till slut, men det är MYCKET att göra!
 
På jobbet ska det också förberedas för min efterträdare - vet ännu inte vem det är, men hur som helst ska jag lägga till rätta så långt det går. Just nu kollar jag igenom diverse filer på datorn - en del ska läggas över på USB så det är lätt att komma åt, annat är mitt eget och ska flyttas/raderas. Emellanåt hittar jag sånt som jag snubblat över och sparat, och tänkt att "det kan jag lägga ut på bloggen nån dag", fast sen har jag glömt bort det lika fort igen... så här kommer lite av varje! :)
 
Smart knut:
 
 
 
Läcker chokladskål, måste prova!! :)
 
 
 
Hehe... ligger nåt i det... ;)
 
 
 
Kanske det är så här jag borde introducera mig...? ;)
 
 
 
Vad sade du?
 
 
 
Olika perspektiv:
 
 
 
Rättskrivning:
 
 
 
Och så en facvorit i repris:
 
 

Allrasötaste sockarbagarna

Kan inte låta bli att låna bilden pappa Rickard tagit av sina bakande barn:


Road trip

Jag har haft en innehållsrik helg tillsammans med bästa Unni! I fredags körde vi till Piteå, via Sorsele och Arvidsjaur. Så övernattade vi på resesängar i min annars alldeles tomma lägenhet (eller, jag hade med lite av varje - en taklampa, en golvlampa, två pinnstolar, ett bord, lite bestick, ett par assietter och en kastrull). Igår gjorde vi stan osäker när vi gick på upptäcktsfärd bland Piteås butiker. Mysig stadskärna, men det var -16 och vinden bet i kinderna så vi fokuserade mest på det som fanns inomhus... :)
 
Efter en vända i lägenheten körde vi söderut i går eftermiddag- och strax efter Skellefteå mötte vi snöstormen. Det blev många mil i snöyra - väglaget var bra, men sikten eländig. Varenda gång vi mötte ett större fordon fick vi typ stanna, då det var så vansinnigt med snörök att vi inte såg ett smack. Skönt då att till slut komma fram till Vännäsby och få god middag hos Eva & Rickard!
 
(de sista milen var det förresten uppehållsväder)
 
Imorse hann vi mysa med småtrollen innan vi styrde kosan tillbaka mot Mosjøen. Rasmus & Unni byggde koja - han hade nog velat att hon stannat längre!
 
K-k-k-allt i inlandet, och -24 på Krutfjellet. Här i Mosjøen är det "bara" -14. Känner att alla milen sitter i kroppen så nu blir det ryggläge på soffan och en deckarserie på TV innan sängen.

Lite bättre bilder från lägenheten än sist:

 
 
 
 

Alla årets böcker

(bilden är lånad från http://www.caledon.library.on.ca)
 
Jodå! I år klarade jag 100 böcker! Till en början trodde jag det var med ett nödrop - men det var innan jag upptäckte att jag missat att ta med en månad i översikten. Med 113 böcker hade jag god marginal... :)
 
Här är en sammanställning - klicka på respektive månad för att läsa mer om böckerna:
(antal böcker i parentes)
 
Januari (13)
Februari (9)
Mars (10)
April (11)
Maj (13)
Juni (10)
Juli (7)
Augusti (7)
September (7)
Oktober (6)
November (11)
December (9)
 
Jag har gått igenom alla inläggen för att friska upp minnet. Fascinerande - en del böcker minns jag nästan inte alls, medan andra kommer följa mig länge, länge.
 
Precis som i fjol står ljudböckerna för mer än hälften. Mycket mer... 77 av 113, alltså bortåt 70%.
 
På fackboksfronten gick det om möjligt ännu trögare än 2012. Resultat: 0.
 
Att välja ut de bästa böckerna - eller snarare de bästa läsupplevelserna - är inte alldeles enkelt. Dessutom har jag en tendens att ändra mig hela tiden... men så här ser det ut just nu (utan inbördes ordning):
 
Årets bästa (utom deckare och barn/ungdom)
Fredagsstrikkeklubben
Bli hvis du kan. Reis hvis du må./Alle vil hjem. Ingen vil tilbake./Det finnes ingen helhet
The Camel bookmobile
Reisen til Bella Coola
Tråden
 
Årets bästa deckare
Marco-effekten
Sandmannen
Politi (eller egentligen allt av Jo Nesbø)
Før jeg sovner
Hulemannen
Nådens omkrets
 
Årets bästa barn/ungdom
Faen ta skjebnen
Finale
Leaving Paradise/Return to Paradise
Forførende ondskap
 
Topp 3, alla kategorier (med viss vånda...) 
Faen ta skjebnen
Politi
Fredagsstrikkeklubben
 
Årets 5 bottennapp (därmed inte sagt att böckerna är dåliga - bara att de inte var nåt för mig)
Vill ni åka mera?
Lysløypa
Ny grunnlov
Udødelighetens eliksir
Alltid Andrea
 
Och varför ändra på ett vinnande koncept? Jag satsar på (minst) 100 böcker 2014 också! Det blir ett år då det kommer handla mycket om barn- och ungdomslitteratur, då jag i mitt nya jobb ska hålla i bokpratsverksamheten på filialen i Sjulnäs och verkligen behöver uppdatera mig på området.
Jag ser för mig att det (återigen) blir många ljudböcker - inte minst i bilen då jag kommer ha ca 2 mil enkel väg till jobbet och det därmed blir en del pendling... :)

Quiz

Igår startade quizen igen efter juluppehållet! Jag hinner vara med i ett par omgångar till, och hur roligt vore det då inte att slå till med en seger!? Den kom dock inte igår... inte alls. Vi var visserligen bara några poäng efter vinnarna, men ändå i bottenskiktet. Skrutt.
 
Det här kunde vi:
 
Vad heter grundaren av Sea Shepherd? Paul Watson
 
Vad heter den högsta administrative chefen för en universitetsfakultet? Dekan
 
När blev det tillåtet med borgerlig vigsel i Norge - 1895, 1905 eller 1915? 1895
 
Vad får man om man blandar jäst honung och vatten? Mjöd
 
Hur många domare är det i backhoppning? 5
 
Vem vann guldbollen 2009, 2010 och 2011? Messi
 
I vilket land (vilken region) talar man elsassiska? Frankrike (Alsace)
 
Vilka är de tre mest folkrika länderna i Sydamerika? Brasilien, Argentina, Colombia
 
Vilket lag ska Ole Gunnar Solskjære träna? Cardiff
 
Vad heter huvudstaden i Kalifornien? Sacramento
 
Vad får man om man beställer 'escargot' på en fransk restaurang? Sniglar
 
Det här kunde vi inte:
 
Vad heter Karl Ove Knausgårds debutroman? Ute av verden
 
Vilket land producerar mest kakao? Elfenbenskusten
 
Från vilket land kommer författaren Paulo Coelho? Brasilien
 
Vem spelar karaktären Silvio Dante? Little Steven (Steven van Zandt)
 
Vilket är världens största slott? Versailles
 
I vilket land finns vindistriktet Vinho Verde? Portugal (det hade vi klarat om vi sett hur det stavas, uttalet var inte precis portugisiskt...)
 
Vad är en cerutt? En sorts cigarr
 
Hur mycket rymmer en brittisk gallon? 4,54 liter
 
Musikdelen gick hyfsat. Lyckades blant annat känna igen de första takterna i den här låten:
 
  
 
 

Gran

Har ni sett vilken fin julgran Unni och EA har! Glad att jag hann se den innan julen städas ut... :-)
Mostermys

... med finaste småtrollen!
Flyttförberedelser

Titta lillasyster, snart tomt i köksskåpen! ;-)... fast nu har jag snart slut på pappkartonger, så resten av kvällen spenderas i soffan. Nya tag imorgon!

Sötnöt 1 & 2

Måste bara sno ett par av syrrans bilder på finaste syskonbarnen. Godingarna!!!
 
Lovisa provar sin fina julklappsbob, och Rasmus åker med! Bara snön som saknas...
 
Rasmus & Lovisa firade in det nya året iförda, tja, inte partyhattar - men kallingar! :)

Vattna blommor

Vaktmästaren fick i uppdrag att hålla liv i blommorna på bibblan när jag for på jullov. Det klarade han med den äran! Han har till och med vattnat den konstgjorda växten, som numera ligger på tork... ;-)
Mer Piteå

Pite Havsbad i vinterskrud:"Mitt" hus - tredje balkongen från höger på övervåningen är min:(jag vet, huset ser ut som en skokartong, men strunt samma!)

Stranden, bara ett stenkast från huset:


Sjulnäs bibliotek

Min nya arbetsplats! :-)
Decemberböcker

Det drar ihop sig... här är årets sista böcker. Om jag klarade målet? Vänta och se...! :) 
 


Harlan Coben: Beskytteren (digikort)
Mr Coben vet att skriva spännande böcker! Jag har läst flera, och alla har haft det gemensamt att de är omöjliga att lägga ifrån sig. Beskytteren, som till skillnad från de andra är en ungdomsbok, har precis samma driv. Den handlar om Mickey Bolitar, vars pappa omkommit i en trafikolycka och vars drogberoende mamma är på avvänjning. Därmed hamnar Mickey, mot sin vilja, hos sin farbror (som händelsevis känns igen från andra av Cobens böcker). På sin nya skola träffar Mickey en tjej, Ashley. Men hon försvinner spårlöst, och Mickey anar att någonting hänt henne. Tillsammans med de nyfunna vännerna Ema och Spoon bestämmer han sig för att spåra upp henne. Det är förenat med livsfara...Karin Fossum: Djevelen holder lyset (MP3 -> digikort)
Den här boken - liksom många andra av Fossums böcker om radarparet Sejer & Skarre - har jag läst tidigare. Men det var länge sen så jag tänkte att det inte gjorde nåt! 
Djevelen holder lyset är en obehaglig historia. Vem är god och vem är ond? I centrum står Irma Funder - en äldre, ensam kvinna som råkar ut för ett inbrottsförsök - och ungdomarna Andreas och Zipp, som inte anar vad deras beslut att bryta sig in kommer att föra till. En olycklig kombination av händelser skall nämligen komma att få fatala konsekvenser...
Karin Fossum har en gång sagt att hon egentligen inte hade planerat att skriva deckare, utan hon vill fokusera på det psykologiska samspelet mellan människor. Och så har det under resans gång visat sig att deckarformatet passar väldigt bra som inramning.Diane Setterfield: Bellman & Black(digikort)
Nja. Inte min sorts bok. Den engelska undertiteln är "A ghost story", och det kan man nog säga att det är. Eller en slags skröna. Handlingen: när 10-årige William Bellman skjuter ihjäl en råka (eller 'kornkråke' som det heter på norska) med slangbella, anar han inte att det skall komma att få ödesdigra konsekvenser. För råkor glömmer aldrig en oförrätt, och de kräver att rättvisa skipas. Eller att de får sin hämnd, snarare sagt. Bellman växer upp och blir en framgångsrik affärsman, men när böldpesten härjar förlorar han både sin fru och flera av sina barn. I ett desperat försök att rädda Dora, den högt älskade dottern, ingår han ett avtal med en svartklädd man som dykt upp på alla begravningarna. Han kallar sig Mr Black - men vem är han? Och vad vill han?
Säkert en bra bok för den som gillar lite underliga och krypande kusliga historier - men inte för mig.
 


Roy Jacobsen: Marions slør (CD -> digikort)
En ung kvinna av utländsk härkomst hittas död, med den vänstra handen avskuren. Senare hittar man en hand, med hennes ring på - men handen är inte hennes. Därmed väcks frågan: har man med en seriemördare att göra? Och har morden rasistiska förtecken?
För efterforskaren Marion och hennes kollegor i specialenheten för brott av flerkulturell karaktär blir utredningen långdragen och påfrestande, och de tvingas gång på gång ifrågasätta sina teorier. Ingenting verkar stämma...
Nja. Aktuellt tema, men jag kom aldrig riktigt in i boken.
 
 
Kamilla Shamsie: Brente skygger (digikort)
Boken tar sin början när atombomben faller över Nagasaki. Hiroko Tanaka är då 21 år gammal, och hennes liv förändras för alltid. Hon överlever bomben, men de svarta fågelformade ärren på ryggen är en påminnelse om vad som hänt. Hon förlorar sin älskade, och reser efter en tid till Indien för att söka upp hans syster. Mötet med Ilse Weiss - och framför allt paret Weiss' tjänare, Sajjad Ashraf, för hennes liv in i en ny bana. Så utvecklar sig en släkthistoria över generationer och kontinenter - en historia om kärlek, men också om umbäranden i en värld av krig och maktkamp. Det är intressant och gripande - men också nedslående. Fred på jorden känns väldigt långt borta...
 

Unni Lindell: Sugemerket (CD-bok)
Stella är 14 år. Hon har det tufft - dels har hon förlorat sin mamma, dels blir hon mobbad i skolan. Hon är hemligt förälskad i Manne, men bryr han sig om henne? Så är det pappas nya sambo, Marianne, och hennes femårige son Anders. Stella hatar dem båda! En dag blir allt för mycket för henne, hon bryter ihop och slussas vidare till psykologen Tora. Till en början tycker Stella det är pyton, men hon öppnar sig gradvis och kan berätta om allt det svarta hon känner. Och kanske finns det en väg vidare...
En fin bok om att ha det jobbigt.
 

Selma Lönning Aarø: Vill ni åka mera? (CD-bok)
Nä. Dels var jag alldeles för trött och ofokuserad när jag lyssnade på den här boken, dels var den inte nånting för mig. Det har fått finfina recensioner, men jag fick aldrig nåt grepp om handlingen.
Det är David som är berättaren, eller vad man ska kalla det. Genom den stängda badrumsdörren berättar han för Bergljot om sitt liv och hur han blivit den han är. Hon är hans flickvän (kanske) men något har hänt som gör att David måste försöka vinna hennes förtroende.
Underlig bok. Bäst är beskrivningen av hur Davids pappa överlevde judeförföljelserna under kriget sittandes i en liten låda i ett tvättrum. Hade gärna följt hans liv vidare istället...
 
  
Bjørn Sortland: Triks
Det här är en lättläst bok på nynorska. Den handlar om en 16-årig kille som är förälskad i den amerikanska utbytesstudenten som bor hos familjen, men som snart åker hem till USA. Han vet inte hur han skall bete sig för att hon ska förstå vad han känner, och tar hjälp av sin tjejkompis Ruth. Hon föreslår att han slår på stort och bjuder ut Janice på lyxmiddag. Är det vägen att gå?
 
 
 
Anna Clara Tidholm: Knacka på
Klassikern Knacka på har jag och Lovisa läst säkert tio gånger under julen. Hon knackar ivrigt på alla dörrarna, pekar på alla detaljer på sidorna och ler nöjt när jag berättar att det är nallen, apan, bollen, tandborsten och så vidare. Mysigt! :)

RSS 2.0