Obeslutsam - eller motsatsen

Går du på trynet,
går du i hvert fall fremover!


Jo. Man bör ju ha en positiv inställning till livet! :)

Alternativet är Murphys lag (eller Lagen om alltings jävlighet):
Om något kan gå fel, kommer det att göra det.
Denna har utvecklats i olika versioner. Här är några favoriter:

Söderbergs glaslag: Inget glas rymmer ens hälften av det som rinner ut då man slår omkull det.
Murphys kopieringslag: Läsligheten hos en fotostatkopia står i omvänd proportion mot vikten av det som står på den.
Lagen om selektiv gravitation: Varje föremål faller så att det ställer till den största skadan. (Jennings följdsats: Chansen att en tappad smörgås faller med smöret nedåt är direkt proportionell mot priset på mattan.)
Barnlagen: Ju mer påbyltat ett barn är, desto större är sannolikheten för att det blir kissnödigt.
Murphys prioriteringslag: Vad du än måste göra måste du göra någonting annat först.

... och så vidare. Muntert värre... :)
_ _ _ _ _ _

Vaktmästaren skakade på huvudet idag när jag fortfarande inte lyckats bestämma var  
bibliotekets glasmonter ska placeras. "Och bestämmer du dig så ändrar du dig väl så snart vi flyttat dit den", konstaterade han (han vet numera hur jag funkar - dessvärre). "Jooo...", erkände jag, "men så är jag ju också svensk". Vilket han inte tyckte hade med saken att göra: "Jag tror det har mer att göra med att du är kvinnfolk". Ehm. Ja. Kanske det.

Fast jag har kommit på att jag kanske inte är så obeslutsam ändå - utan himla beslutsam. Jag fattar nya beslut - precis hela tiden!!! :)
_ _ _ _ _ _

I frånvaron av nytagna bilder från ett gråkallt Vefsn (fast nu har det klarnat upp, blir säkert halka i natt) kommer här några av mina favoritseriestrippar. Säkert inte lov att lägga ut dem såhär utan upphovsmannens godkännande (men de kan ju se på det hela som gratisreklam):

Sigges Lagun:Kalle & Hobbe:Gustaf:Och till sist - ja, vad är det den här serien heter... jag kommer inte på det!Godkväll!
_ _ _ _ _ _

Tjoho, fick en snilleblixt och har sparat om Holmöartikeln så nu går den (nästan) att läsa! Scrolla neråt eller klicka här.

Intelligent svenske

Jag formligen tjöt av skratt åt den här vitsen:

To svensker snakket sammen.
Den ene sa til den andre: "Jag är intelligent."
"Inte jag heller", svarte den andre.


Kollegan som berättade den var först lite ängslig att jag skulle ta illa upp. Inte då, man har väl humor! Och en viss självdistans... :)
_ _ _ _ _ _

Var hos optikern idag och kollade synen. Har haft samma styrka på glasögonen sen jag fick mitt första par för 14 år sen - och nu behöver jag svagare glas! Det ni! Det fantastiska priset 1395:- för två kompletta glasögonpar visade sig dock vara - just det, fantastiskt. I verkligheten tillkommer 1.500:- för en dyrare sorts glas i det ena paret (nåt med att bågarna inte skyddar hela vägen runt och att ett standardglas snabbt kan bli skadat). Så naturligtvis syn-undersökningen, samt antireflexbehandling på par nr 2. Men en slutsumma på ca 3.700:- är ändå inte alltför blodigt. Och med tanke på att jag på 14 år endast avverkat två par, så var det på tiden att byta!
_ _ _ _ _ _

Tillbaka till Herr Gårman-skyltarna vi funderade över förra helgen. I Sverige är det nu på gång med Fru Gårman:Jisses! Jag kan då inte påstå att jag nånsin känt mig diskriminerad för att det är gubbar på skyltarna...

På Jersey, där jag och syrran var på semester sommaren 1995 (mer om detta en annan gång) fanns det flera charmiga vägskyltar. Eller vad säger ni om dessa:

 

 - att den behövdes blev vi snabbt övertygade om:

Och så tyckte vi den här var himla gullig:


Snö på fjället

Det blev en vecka utan snö på Øyfjellet. Förra helgen regnade den sista snöfläcken från i vintras bort - imorse låg det nysnö på toppen. Vintern närmar sig...

Jag törs inte köra till Sverige med sommardäck på fredag, killarna på fordonsutbildningen ska byta däck på bilen innan jag åker (igår var det faktiskt snöslask på Krutfjellvegen, meddelade Vegvesenet). Ifjol tog jag mig fram och tillbaka med sommardäck vid den här tiden, men det var med minsta möjliga marginal. Några dagar senare slog halkan till... Fast nu när jag byter däck lär det väl bli sensommarvärme och torra vägar! :)

Jo, vi har alltså höstlov nästa vecka. Elever och lärare, vill säga. Själv tar jag kompledigt - har ganska mycket inarbetad tid... :) Och jag åker såklart hem - hoppas på bra väder så jag kan åka ut till Holmön (ingen storm, tack!) och så ska jag hinna hälsa på hos kollegorna på Parkskolan, träffa kompisar, serva bilen m.m. Gissa om veckan bara kommer svischa förbi??
_ _ _ _ _ _

Dagens roligaste översättning:

Jättegärna! = Giant brain!

Hi hi...!!!

Baka baka liten kaka

... eller 195 små kakor för att vara exakt. Men jag hade för lite ägg för att göra fyllning till allihop ikväll, så fortsättning följer imorgon. Sen återstår att komma på vem det var som hade beställt biskvierna... vet en kollega som vill ha "många" (vad nu det betyder...?) men så har jag för mig att det var en annan kollega som också frågat om jag kunde baka. Borde skrivit upp vem. Tror som vanligt att jag har bra minne men det visar sig gång efter annan att det mest liknar ett såll... :)

Har varvat att ta plåtar i och ur ugnen med att lyssna på musik på YouTube (synd bara att uppkopplingen är så skakig, det blir hack och hopp i låtarna mest hela tiden).

Norska favoriter så långt (takk for tips!):
Henning Kvitnes: Sånne som oss
Hellbillies: Den finaste eg veit
Vamp: Tir n'a Noir
... plus en som jag hittat helt på egen hand:
DDE: E6 (mest för att det är en klurig text)

Sen har jag lyssnat på en del annat också. Schlagernörd som jag är (även om engagemanget avtagit med åren - har nog fått en överdos...) - här är några favoriter från de senaste årens Eurovision Song Contest:
Eirikur Hauksson: Valentine lost (delvis - eller kanske mest? - för att jag är störtförtjust i honom som kommentator i Inför ESC-programmen)
Zeljko Joksimovic : Lane moje (så vacker!)
Jakob Sveistrup: Talking to you (kan man bli annat än glad när man hör den här???)
Selma: All out of luck (ännu ett glädjepiller!)
No Name: Zauvijek moja (det är nåt med takten i den här låten som jag gillar...)
... och naturligtvis skulle Andreas Johnson (Sing for me - med Sävartjejen Jennie Abrahamsson i röd klänning på gitarr) eller BWO (Temple of love) vunnit den svenska finalen häromåret istället för Carola!!

... nu återstår att se hur länge länkarna funkar. Har en misstanke om att inslag på YouTube kan försvinna lika fort som de lagts ut...

... och så har jag en (antagligen rätt frustrerad) mamma som sitter på Holmön med en gammal dator utan högtalare, så hon kommer inte åt att lyssna på en enda ton...

... medan en och annan som har högtalare ojar sig över min konstiga musiksmak... :)
_ _ _ _ _ _ _

Jag har lyssnat på en CD-bok också, Mustafa Cans Tätt intill dagarna. Fantastisk bok om kärleken till en mor. Har snart hunnit halvvägs. Läs den!!!

Läs också Innan jag dör, en gripande berättelse av Jenny Downham. Den handlar om 16-åriga Tessa som har leukemi och vet att hon snart skall dö, och som gör en lista över saker hon vill hinna med innan det är för sent. Tina har tipsat om den på Parks hemsida.

När jag nu ändå är igång: läs även SMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius. Trettonåriga Agnes är same men bor med sina föräldrar i Solna. Hon är stolt över sitt ursprung och saknar släkten i norra Sverige. Så börjar hon sms:a med Henrik, same liksom hon och bosatt i Soppero. Snart skall hon åka norröver och hälsa på morföräldrarna, och det kittlar i magen av tanken på att hon också skall få möta Henrik... Charmigt och tänkvärt om att ha rötter i flera kulturer. Boken skall förresten bli film!

(jo, jag är inne i en läsperiod, om ni undrar!)


Öns yngsta och framtidshopp

... det var jag och lillasyster, det! I en artikel i Västerbottens Folkblad från juni 1976 står att läsa att vår familj "gav ön nytt hopp". Nu blev det så att skolan på Holmön fick stänga i alla fall, vi var ju bara två och det fanns inga andra jämnåriga på ön, men på senare år har flera barnfamiljer flyttat ut och skolan har varit igång igen sen ganska många år. Även om framtiden nu på nytt är väldigt osäker. Skulle behövas påfyllning!!

Dålig papperskopia och liten text så det är väl tveksamt om det går att läsa, men om ni anstränger er, så... :) 
Vad jag gör idag? Håller mig inomhus på grund av ruskvädret (även om det håller på att lätta). Och bakar biskvier... :)

Visfestivalen på YouTube

Stormbyar och lokal översvämning - det varnas det för här i trakten i helgen. Inget vidare väder, med andra ord. Fast rätt mysigt att kura inomhus och höra hur regnet piskar mot rutorna...

Jag har fastnat framför datorn - hittar än det ena, än det andra som verkar intressant (bidragande orsak: hade egentligen tänkt stryka och hänga upp gardiner, men gör vad jag kan för att skjuta upp det...). Har kollat upp kameran jag är sugen på (Panasonic DMC-TZ5) - den är inte testad i Råd&Rön men jag har hittat några andra tester där den får bra resultat. Fast frågan är om jag ska vänta med att köpa den tills nästa helg - räknar jag med aktuell valutakurs är den nästan 500:- billigare i Sverige.

Sen hittade jag en film på YouTube från visfestivalen! Skränigt ljud och hoppig bild, men för den som vill se Brolle är det bara att klicka här! Undrar förresten om nån av oss är med på filmen - verkar som om den som filmade satt ungefär där vi satt. Ni andra som var med, känner ni igen er...? :)
_ _ _ _ _ _

Vad tiden går...
Så här såg det ut för dryga 30 år sen när jag hjälpte pappa köra motorbåt:
(Holmön är en alldeles fantastisk plats att växa upp på, bara så ni vet!)(fotograf: mamma)

Kanske jag borde satsat på en karriär som sjökapten??
Fast jag blir sjösjuk så fort det börjar blåsa, inte i småbåtar men på alla slags större fartyg...

(ett alternativ: det var faktiskt en ledig tjänst på Sjömansbiblioteket för några år sen som jag var sugen på att söka. Tyckte det lät jättespännande att serva sjömän på "de sju haven" - men biblioteket ligger i Göteborg och storstan lockade inte...)


Hemma igen

Jahapp, så är jag tillbaka i Mosjøen!

Det har varit trevliga dagar i Sulitjelma, även om vädret bjudit på regn, kulingvindar och mörka moln (gjorde inte så mycket att jag inte hade med mig nån kamera, med andra ord... fast det var en del mäktiga vattenfall nerför fjällsidorna som jag gärna skulle ha dokumenterat).
Själva bibliotekmötet innehöll allt från diskussioner kring upphovsrätt till lokala biblioteksplaner och katalogiseringstips - och nu har ni som inte jobbar inom bibliotekssfären redan suckat djupt och tänkt "hu, så trist". För oss som är bibliotekarier var alltihopa både nyttigt och intressant! :) Min presentation av ungdomsböcker gick rätt bra att döma av reaktionerna, även om jag förstås min vana trogen pladdrade för fort.

Vet ni - det här är första gången jag upplevt att tredje våningen på ett hotell ligger i källaren! Trodde glad i hågen att jag skulle få fin utsikt när mitt rum låg på detta våningsplan men så lade receptionisten till att "det blir två trappor ner". Eeeh?! Kollegorna kom på förklaringen: Sulitjelma har ju varit ett gruvsamhälle, så här tänker man antagligen upp-och-ner... 
Nåväl, rummet var trevligt och sängen jätteskön, så jag klagar inte. God mat fick vi också, och i och med att Sulitjelma är en såpass liten plats försvinner inte alla var och en åt sitt håll på kvällarna (som vi säkert gjort om vi varit i t.ex. Bodø) - utan vi har umgåtts i stort sett hela tiden. Många av oss jobbar ensamma på våra respektive bibliotek, så det är jättekul att kunna prata med andra om hur olika saker fungerar, utbyta tips och erfarenheter etc. Även om vi naturligtvis inte bara pratat jobb!

Skrev en massa efter mötet i Sulis i fjol, så ni får läsa det igen om ni vill veta mer om platsen och gruvindustrin. Och se bilder...

Nu ska jag gå igenom mina mailbrevlådor och sen stupa i säng. Kommer inte göra många knop i helgen... :)

Trevlig helg!

Ut på tur, aldri sur

... är en devis jag hört då och då. Så jag får väl skratta hela vägen till Sulitjelma imorgon, då! Tar tåget 06.50, kommer tillbaka framåt 21.30 på fredag kväll. Och vad ska jag göra i Sulis? Jo, biblioteksanställda från alla gymnasiebibliotek i Nordland träffas för fortbildning, utbyte av tankar och idéer etc. Vi ska bl.a. lyssna till en föreläsning om upphovsrätt, och gå igenom den nya versionen av vårt gemensamma katalogsystem Aleph. På fredag förmiddag är temat skönlitteratur, då ska jag hålla en halvtimmes bokprat om ungdomsböcker. Har inte förberett mig än, men packat en rejäl hög med favoritböcker. Och jag har ju läst dem och pratat om de flesta av dem tidigare, så det ska nog gå bra. Problemet är att jag pratar alldeles för fort när jag blir ivrig... :)

Några bilder från Sulitjelma blir det inte. Kameran funkar inte - den är nog ohjälpligt förlorad. Jag var in en sväng på Expert och frågade - de sa att det antagligen är ett "litet fel" men att det är osäkert om det lönar sig att reparera. Och OK, det var väl nåt sånt jag misstänkte. Så frågade jag vilken kamera de har som mest liknar min. Jodå, det finns en nyare Panasonic med Leica-objektiv, dessutom 10x optisk zoom samt stabilisator för att kunna ta skarpare bilder. Och en jättedisplay. Samt en massa andra funktioner jag inte kommer ihåg. Det lutar åt att jag köper den. Fast jag ska kolla lite testresultat och sånt där först. Kanske Råd & Rön har testat den?? Min "gamla" Panasonic (den är ju bara tre och ett halvt år, nästan ny med mina mått mätt!) var bäst i test på sin tid. Synd att jag förde över så mycket pengar från mitt norska konto till mitt svenska häromdagen (tänkte betala av extra på billånet när jag åker hem på lovet). Nu dräneras kontot i raketfart...

I brist på nya norska höstkort - här kommer ett gammalt svenskt, fotat hemma på gårdsplanen på Holmön en tidig höstmorgon för ett par år sen (en stund senare upptäckte vi att syrrans alla solrosor var totalt demolerade - så vår beundran för de magnifika djuren minskade något...)


_ _ _ _ _ _ _

Dags för Tor Auduns visdomsord för dagen:

Å holde seg frisk og sunn
er den langsomste måten å dø på


Tja, men det är väl ändå det bästa alternativet, eller hur? :)
_ _ _ _ _ _ _

Jag tar inte med mig PC'n norröver (har tillräckligt mycket packning ändå = böckerna!), så nu står det stilla på bloggfronten några dagar igen.
_ _ _ _ _ _ _

Vet ni att i Norge heter det inte att man agerar äktenskapsmäklare. Försöker man para ihop folk kallas man Kirsten Giftekniv. Namnet är hämtat från en komedi av Ludvig Holberg.

(apropå att någon har upptäckt att jag behöver en rejäl spark i baken: "Du träffar aldrig nån så länge du står hemma i köket och bakar biskvier, Jenny".  Hm. Näää. Men självförtroendet är lite svajigt på en del områden...)

Ensam igen

Ho ho... det ekar här...

Nädå, så illa är det inte! Fast det är klart att det blir lite tomt efter några dagar med besök. Skjutsade mamma, syrran och Laila till bussen i Tärnaby i eftermiddags - fantastiskt vacker dag på fjället, men ni får tro mig på mitt ord för jag har inga bildbevis. Kameran har passat på att haverera i helgen. Grrr.... så bilderna nedan har jag knyckt av lillasyster.

Det var rena skrotvädret när jag hämtade gänget i Mo i Rana i fredags. Både regn och blåst. Trots detta tog vi vägen över Korgfjellet - och väl där var det inte så illa. Fast inte fullt den utsikt som jag hade förra helgen...

Lördagsmorgonen bjöd också på regn - men detta till trots gav vi oss av vid 7-tiden för att leta geocacher, syrran och jag. Vi hittade tre stycken! (Och jag är inte lite stolt över att jag hittade den första... he he!) En i centrum, en vid Gamle Øybrua och en uppe vid TV-tornet på Dolstadåsen. Och innan vi var klara sprack molntäcket upp.

 <- Blöta systrar på skattjakt!

Lååånga skuggor när vi gick ner från Dolstadåsen med morgonsolen i ryggen: 

Hem och äta frukost tillsammans med de andra, sen gick vi på marknad och i butiker. Bäst av allt för min del: jag fick med mig gänget som smakråd hos optikern, för nu har jag bestämt mig för att äntligen byta glasögon!! De jag har är åtta år gamla, färgen har delvis nötts bort från skalmarna och skruvarna som håller ihop dem rallar ur med jämna mellanrum. Tror dock inte jag behöver nån annan styrka på glasen (fast det ska kollas förstås, för säkerhets skull). Och hos Specsavers får man två par till priset av ett, för endast 1395:-!! Plus synundersökning, plus ev. stabilare glas än standard (beroende på vilka bågar man väljer), plus reflexbehandling och sånt där (antar jag). Men sisådär 2.000:-, kanske. Inte illa! Och ganska snabbt hade vi hittat tre par bågar som jag ansågs passa i. Ett par som vi alla direkt tyckte var solklara. Med min vanliga beslutsångest vinglade jag sedan mellan de två återstående paren, men såg på de andras miner vilket jag borde ta... :) Så nu är de undanlagda, jag ska dit och kolla synen nästa måndag och sen är det bara att vänta. Hinner knappast få den innan höstlovet. Synd!!

Jenny leker guide... :)    På marknad: 

Igår körde vi omkring i Mosjøen med omnejd. Så tyckte jag att vi skulle köra en bit utåt fjorden - vilket slutade med att vi körde ända till Sandnessjøen, och kom dit lagom för att hinna titta på Hurtigruten (Vesterålen) när den lade ut från kaj. Efter vederbörligt dokumenterande av båt samt De Syv Søstre vände vi hemåt igen. Vi körde också Marka runt, och stannade vid Skihytta för att leta ännu en cache. Som vi dessvärre inte hittade. Så en sväng förbi jobbet (alla är eniga i att caffe latte är en mycket finare väggfärg än institutionsgrönt så nu håller vi tummarna för att vaktmästarna hinner hjälpa mig med ommålning av de återstående väggarna snart). Igår kväll hamnade vi i TV-soffan och såg Mord i sinnet - jag törs knappt se på serien när jag är ensam, den är jättebra men ruskig... :)

Två tuffa tjejer och ett stiligt fartyg! 

Regntunga skyar vid Helgelandsbrua:Imorse åkte jag på jobbet några timmar medan de andra packade och fixade lunch. Jag kom hem till dukat bord (tack!!) och när vi ätit drog vi iväg mot Sverige. Det blev fika på Tärnaby Fjällhotell innan Umeåbussen kom.

Välkomna åter, hela gänget!!!!
_ _ _ _ _ _ _ _

Ska uppsöka en fotobutik imorgon och ta reda på om kameran går att laga eller om den är ohjälpligt förlorad. Det är i så fall den tredje kameran som gått sönder för mig. Morr. På onsdag åker jag till Sulitjelma på biblioteksmöte (kommer hem sent fredag kväll) - lär inte bli några bilder därifrån...
_ _ _ _ _ _ _ _

Det fanns förresten många fina bilder på syrrans minneskort... knycker några av dem också när jag nu ändå är igång! :)
Hennes fina rosenbuske på Holmön, samt kvällssol utanför vår lägenhet i Sävar:
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Damerna undrar varför Herr Gårman-skyltarna (=gangfelt) i Norge visar män med hatt.
Vore det inte på sin plats att de hade toppluva??? Det skulle kännas mycket mer norskt, liksom... :)... fast nu när jag kollar på nätet visar det sig att hatt-skyltarna skall bytas ut mot dessa:Why, I wonder? Så mycket som det blåser i Norge blir det ju kallt att gå barhuvad!!! :)

Nu ska jag sluta innan jag spårar ur alldeles... Bye!

Nytt citat

Jeg snorker for å beskytte 
min kone mot ville dyr.


Ännu ett fantastiskt citat! Jag har härliga kollegor... :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Regnigt och grått här idag. En timme till på jobbet, sen ska jag hem en sväng och så upp till Mo i Rana och hämta mamma & co.
Chokladkolapajen jag bakade igår blev en enda geggamoja. Kokade båda kolasmeterna (vad fasen heter "smet" i plural??) alldeles för lite så de stelnar inte ordentligt ens i kylskåp. Tog en liten smakbit imorse för att testa - och efter några minuter syntes det inte ens att jag tagit en bit, då hade fyllningen runnit ihop. SUCK. Fast smaken var det inget fel på! :)
Imorgon blir det sightseeing och Tiendebytte. Och geocaching, syrrans nya hobby. Ska visst finnas skatter gömda såväl på Dolstadåsen som Marsøra, samt flera andra platser i närheten. Ska bli kul!

... och bloggen lär jag inte få tid att uppdatera förrän framåt måndag kväll, sen jag skjutsat gänget till bussen i Tärnaby.

Ha det!

Inställt

Ibland är det bra att jag inte kommer mig iväg från jobbet i tid! Precis innan jag skulle åka hem fick jag nämligen oväntat besök - ett par som har fritidshus på Holmön! Jättekul!! De hälsar på hos en av sina vänner, som bor på samma gata som min skola.
_ _ _ _ _ _ _

Äsch. Kvällens konsert med Jørn Hoel och Steinar Albrigtsen är inställd på grund av sjukdom. Himla synd!!! För er som inte vet vilka de är, klicka här så får ni höra hur de låter (fast det är
en ganska skränig inspelning och ingen av mina favoritlåtar - men det var den enda jag hittade i
hastigheten).

(förresten, när jag är inne på temat norska låtar, lyssna också här och här - två av mina favoriter så långt. Är fasligt obevandrad i norsk musik men ska försöka bättra mig...)

Jag får trösta mig med att det blir en ny Hoel/Albrigtsen-konsert den 19/11 och att jag kan byta in min biljett mot en ny till det datumet. Och så får jag väl se det positiva med att inte gå på konsert ikväll: jag får mer tid till att baka och fixa inför helgen (nej, det blev inte färdigstädat igår kväll och jag har dessutom tänkt hinna göra en paj).

Väderprognosen tillsäger förresten att det kan bli lite sol på lördag trots allt. Hurra! Jag vill ju visa Mosjøen på sitt vackraste.

Så här kan annars ett väderomslag se ut - snacka om snörräta moln! :)


_ _ _ _ _ _ _

Överlevde dagens läsprojekt också. Även här var väl entusiasmen något begränsad inför en heldag med bibliotekarien, men inte värre än att vi fick det att funka någorlunda. En av killarna som på förmiddagen stönade att "varför måste du vara här hela dagen" tinade upp vid lunchtid och visade mig en bild på sin mycket ludna och mycket stora och dessutom tämligen giftiga handflatsstora spindel, och log glatt åt min reaktion. Ivrigt berättade han så om alla sina husdjur och att han funderar på att köpa en skorpion eller två. Jaja, så har vi fått kontakt i alla fall! :)
_ _ _ _ _ _ _

Dagens citat - kommer inte ihåg ordagrant, men nåt i den här stilen:

Det er uunngåelig å bli gammel,
men du velger selv når du vil bli voksen.

Så sant! :)
_ _ _ _ _ _ _

Nu börjas det. Har redan fått min första biskvibeställning inför julen...!

Läsprojekt

Jodå. Jag har överlevt en hel läsprojektsdag!
Det var en mysig klass, om än inte sådär våldsamt entusiastisk till alla mina infall... :)
Det första de gjorde var att med full samstämmighet hävda att det var fel på schemat, "vi går inte till halv fyra fast det står så, vi slutar halv tre". Mhm. Vad skulle jag svara på det? Har ingen aning om de lurade mig eller inte, men efter två sekunders betänketid sa jag "OK, vi slutar halv tre". Fanns ingen anledning att krångla, kom jag fram till. Hela poängen är ju att eleverna ska få en positiv upplevelse kring detta med läsning, litteratur och bibliotek - och då ville jag inte börja ifrågasätta dem.
Sen kom det obligatoriska problem-med-tekniken-momentet när jag inte fick min bärbara dator att funka ihop med klassrummets videokanon. Suck och stön... Några fingerfärdiga elever fixade problemet - men sen hann de inte hejda mig när jag slog av takbelysningen (tänkte det skulle bli lättare att se film då). Hur skulle jag kunna veta att brytaren också klipper strömmen till videokanonen?!?!? Det slutade med att jag fick knacka på hos IT-avdelningen i rummet intill.
Sen såg vi en kortfilm baserad på några av texterna i häftet Rein tekst som ges ut av föreningen !les och som riktar sig till gymnasieelever (och som jag i fredags delade ut till eleverna med uppmaning om att läsa). Filmen inkluderar tre blodiga mord på några av bokens textförfattare - hur nu detta är förenligt med att väcka läslust...???
Ska inte rabbla upp vad vi gjorde resten av dagen, men på det stora hela så gick det alltså rätt OK. Från mitt perspektiv sett. Ska bli intressant att höra vad eleverna säger till sina lärare om det hela... :)

Det jag eventuellt kan komma att få ångra är att jag har lovat dem att komma tillbaka senare i höst och läsa en erotisk novell. Don't ask.

Och så hittade de en bok i biblioteket som de tyckte var fasligt intressant. Kukbruk.

Ny läsprojektsdag imorgon. Med en ny klass. Samma upplägg. Antagligen samma teknikstrul. Och förhoppningsvis ännu ett gäng mysiga ungdomar!!
_ _ _ _ _ _ _

Nackdelen med att vara nån annanstans än i biblioteket: jag har ingen koll på vad som händer där. För bibblan är öppen även om jag är nån annanstans, till skillnad från Park där vi ju stänger de fåtal gånger det inte finns personal på plats. Och att det varit klåfingriga elever på besök märkte jag när "Veckans boktips" som jag har stående på lånedisken inte längre var Louis Sachars Ett hål om dagen utan - Bibeln... Stötte ihop med en av de misstänkta (jo, jag börjar ha koll på busfröna) och han ropade "Hej Jenny, jag blev utslängd från bibblan idag!" men inte ett ord om orsaken. Hehe... jag har mina aningar - både varför och av vem. Tur att jag har kollegor som säger ifrån. Det där är förresten ett av mina största problem - jag är för snäll. Eller för feg, snarare. Klarar inte av att säga ifrån med auktoritet. Så det är ju inte bara killarnas fel att de blir lite för ystra i biblioteket, utan mitt också. Ska försöka skärpa mig.
_ _ _ _ _ _ _

Och nu borde jag verkligen inte sitta i soffan med PC'n i knät utan hellre jaga dammråttor så det ser presentabelt ut här när jag får besök! Bye!


Vilka busfrön

He he... inte behöver man ha långtråkigt på det här stället, det är ett som är säkert! Det kom ett gäng uppspelta och tydligt förväntansfulla killar och lämnade tillbaka en DVD som en av dem lånat. Jag avregistrerade den, öppnade fodralet för att kolla att skivan fanns i - och ut kröp världens största insekt, luden och med långa tentakler! Ouäck!! Killarna vred sig av skratt. Hmpf. Fast jag tror de blev en liten aning besvikna över att jag inte skrek... :)

Korgfjellet

Tänkte blogga i helgen, men datorn hemma var så trög att jag gav upp...

Vilken lördag!!! Absolut klarblå himmel och strålande sol. Jag körde en sväng in till stan och försäkrade mig om en biljett till Jørn Hoel & Steinar Albrigtsen-konserten i Kulturhuset på torsdag kväll, och sen lade jag iväg norrut. Först genom Korgfjelltunnelen och ut till Hemnesberget, en av orterna i Hemnes kommune. Hemnesberget, med ca 1200 invånare, ligger på en udde i Ranfjorden - otroligt fint! Jag blev småförälskad i stället... :)     På vägen tillbaka körde jag inte genom utan över Korgfjellet. Fram till 2005 gick E6:an över fjället, och detta var då en av de största trafikpropparna längs europavägen. Vintertid fick vägen stängas vissa dagar pga hårt väder, det kördes ofta i kolonn (pga av samma hårda väder) och emellanåt fick vägen stängas pga bilbärgning då olyckor med såväl bil som tyngre fordon var vanliga. Numera används vägen av de som har stugor på fjället samt som turistväg, och den är avstängd om vintern. Tunneln, då? Jo, den öppnade som sagt 2005, är 8533 meter lång (den fjärde längsta biltunneln i Norge och den längsta på E6:an) och har gjort avståndet mellan Mosjøen och Mo i Rana både kortare och säkrare. Och tråkigare... (kanske elakt sagt, men finns det nåt tristare än att köra i en mörk tunnel när du vet att naturen på utsidan är fantastisk?).

 

Vid vägens högsta punkt, 617 m.ö.h., ligger Korgfjellet Kro & Motel. Jag stannade i närheten av motellet, hittade en slänt där det passade utmärkt att ha matpaus, och sen bara njöööt jag! Herregud, så fint! Efter en stund uppdagade jag dessutom att det fanns blåbär i backen nedanför mig. Jag vet, jag vet - jag har fullt i frysen. Men ändå! :) Plockade i de två små burkar jag hade i ryggsäcken, sen satte jag och läste i ett par timmar och inte förrän framåt kl 18 lyckades jag slita mig. Dit upp ska jag definitivt fler gånger!!! Om det fortfarande är fint väder på fredag när jag ska hämta mamma & co. i Mo i Rana kanske vi kör över fjället?     

          

Ojdå, inte ska man blogga på arbetstid. Såklart. Får helt enkelt jobba en halvtimme extra i eftermiddag för att ta in den förlorade tiden! :)

Användarvänlighet

Äsch, i eftermiddags blev jag så där ivrig igen att jag glömde bort tiden fullständigt! Vilket innebar att klockan hann bli gott och väl 17.00 innan jag kom på att det var dags att åka hem.... För ett tag sen kom jag på att vi har alldeles för få knubbar i biblioteket. Knubbar?? Alla biblioteksanställda fattar precis (vad vore ett bibliotek utan knubbar?!), ni andra - jag menar alltså de här:... som visar var i hyllorna man hittar böcker i de olika ämnena. Visst, vi har en del knubbar sen tidigare, men definitivt inte tillräckligt många. På avdelning 400, språk och språkvetenskap (i Sverige motsvaras den av avdelning F), fanns t.ex. inga knubbar alls! Förrän nu. Förhopp-ningsvis ska detta göra det enklare för både elever och lärare att leta sig fram.

Att det ofta bara är bibliotekspersonalen som utan att blinka hittar fram till rätt avdelning i biblioteket, är inget nytt. Så har det nog alltid varit. När man själv kan systemet är det lätt att glömma bort att det kan framstå som rena grekiskan för de flesta av låntagarna. Själv har jag blivit alltmer medveten av detta sen jag flyttade till Norge - eftersom svenska och norska bibliotek inte använder samma system. Dewey Decimal Classification, som bygger på siffror och utgår från det anglosaxiska språkområdet, är världsomspännande, och används i princip i alla länder. Inklusive Norge. Men med ett undantag. Just det. Sverige. Där man har SAB-systemet som är unikt för Sverige och som bygger på bokstäver (och tar utgångspunkt i svenska förhållanden). Vilket gör mig till något av en novis i Dewey-sammanhang (även om jag börjar få någotsånär koll). Vilket i sin tur gör att jag till fullo förstår eleverna när de ser ut som ufon då jag försöker förklara ...

Ett exempel: i Norge hittar man böcker om fotboll på avdelning 796.33. Varför då? Jo:
Det finns 10 "huvudämnesområden" som täcker in det mesta. Varje område har tilldelats ett jämnt hundratal. Så här:
100: Filosofi og psykologi
200: Religion
300: Samfunnsvitenskap
400: Språkvitenskap etc.
Avdelning 700 sorterar Konst og underholdning.
... denna delas in i underkategorier: 710, 720, 730 etc.
På avdelning 790 hittar vi Fritidsaktiviteter, idrett og sport.
... så delar vi in denna i underkategorier: 791, 792, 793 etc.
På avdelning 796 hittar vi Sport, idrett og friluftsliv.
... så delar vi in denna i underkategorier: 796.1, 796.2, 796.3 etc.
På avdelning 796.3 hittar vi Ballspill .
... så delar vi in denna i underkategorier: 796.31, 796.32, 796.33 etc.
Och på avdelning 796.33 hittar vi Oppblåst ball som sparkes med foten!
(sen kan man fortsätta att dela in i ytterligare underkategorier, t.ex. hittar vi Strategi og taktikk på 796.3342)

Och så den svenska versionen:
Här hittar vi fotbollslitteratur på avdelning Rbba.
Det svenska systemet består av fler "huvudämnesområden" - ett för varje bokstav i alfabetet.
C: Religion, D: Filosofi och psykologi, E: Uppfostran och undervisning etc.
På avdelning R hittar vi Idrott, lek och spel.
... denna delas in i underkategorier: Ra, Rb, Rc etc.
På avdelning Rb hittar vi Idrott och sport.
.. denna delas in i underkategorier: Rba, Rbb, Rbc etc.
På avdelning Rbb hittar vi Bollsport och kägelsport.
... denna delas in i undekategorier: Rbba, Rbbb, Rbbc etc.
Och på avdelning Rbba hittar vi Fotboll och rugby!
(och ja, Rbba går att finfördela ytterligare; egentligen står fotboll på Rbbaa och rugby på Rbbab, men mindre bibliotek använder sällan så långa koder)

Fattar ni galoppen?
OK, inget av systemen är väl direkt lättbegripligt så där på en gång. Nackdelen med det svenska är att man ju gärna sammanknippar bokstäverna med ord - främst barn drar gärna slutsatsen att pengar borde stå på avdelning P, hästar på H, katter på K etc. Fördelen är att systemet ju är svenskt och uppbyggt efter våra förhållanden. Dewey, däremot, går inte ut ifrån norskt tankesätt, vilket gör att t.ex. det norska språket inte hamnar som första underavdelning inom språk, utan först på 439.82...
Oavsett - nåt system måste man ju ha. Ställer man in tusentals böcker helt godtyckligt i hyllorna blir det ett elände att leta rätt på dem sen!

Oj. Nu lär väl en del av er inte orka gå in på bloggen på ett tag... :)Ovan: avdelning 400, som jag brutit ut från övriga fackböcker och placerat i skön-litteraturrummet ihop med de engelska romanerna - tyckte att det liksom hörde ihop. Lånar man en engelsk bok har man kanske också behov för en ordbok, typ! Hyllorna med engelsk litteratur är nästa projekt - det är alldeles för trångt och ser inte särskilt välkomnande ut. När vaktmästarna får tid ska de måla om väggen (hurra!! hurra!!) och då ska de passa på att förskjuta de befintliga hyllorna och därmed göra plats för en extra hyllsektion:


_ _ _ _ _ _ _ _ _

Idag har vi haft upptakt för läsprojektet på TIP (teknikprogammet, åk 1). Jag hade en lektion med alla tre klasserna (samtidigt) i skolans auditorium. Och det står helt klart varför jag inte är lärare... Nej, det hände inget katastrofalt eller så, men jag blir alldeles för ivrig och uppstressad, är rädd att eleverna ska tröttna och pratar därför så fort att en del nog får svårt att hänga med (plus att jag är pinsamt medveten om att min norska är svajig - inte att de inte förstår mig, men det måste låta rätt knäppt emellanåt med min blandning av nynorska-bokmål-vefsning-svenska...). Och så felberäknar jag tiden alldeles - blir klar mycket fortare än jag tänkt och förbannar mig själv att jag inte planerade bättre. En träningssak, antar jag. Och tja, eleverna är kanske inte överdrivet entusiastiska, men en sak funkar alltid: högläsning. De fick höra första kapitlet ur Magnus Nordins Prinsessan och mördaren - och det var alldeles knäpptyst medan jag läste. Trots "svorskan". Det verkade till och med som att några av eleverna är nyfikna på fortsättningen. Kanske nåt att spinna vidare på...

Eldprovet kommer dock till veckan - jag ska ha en heldag med den ena klassen på onsdag, den andra på torsdag (den tredje är inte inplanerad, än så länge). Gulp! Kändes som en bra idé när vi bestämde det - nu hoppas jag bara att det kommer att funka. Det blir blandade aktiviteter - biblioteksintroduktion, skriva noveller, se film, testa Ønskebok.no, presentation av biografier, frågesport, läsa engelska tecknade serier och lyssna på CD-böcker. Håll tummarna... :)

Jag upplever att det är rätt stor skillnad länderna emellan vad gäller läsning av skönlitteratur. På Park läser eleverna flera romaner per år, oavsett vilket program de går. I alla fall är det så jag har upplevt det under mina nio år där. Här på skolan är det inte ens så att man läser en bok per år, vad jag kunnat utröna hittills. Klassuppsättningarna - som allesammans finns i biblioteket - rör inte särskilt mycket på sig... och jag har hittills hållit väldigt få bokprat. Synd!!! Nu har jag förstås inte läst vare sig de svenska eller de norska läroplanerna - kanske ges det helt enkelt inte utrymme för skönlitteratur i norska skolor på samma sätt som i Sverige. Men visst är det synd. Och trots mina minimala erfarenheter kan jag inte låta bli att undra om detta kan vara en delförklaring till de svaga norska resultaten i PIRLS- och PISA-undersökningarna? Fast det är kanske en alldeles för enkel slutsats.

Nog om detta, innan jag trasslar in mig i nåt resonemang jag inte har täckning för - nu ska jag återgå till spisen! Köpte massor av köttfärs på extrapris, har gjort orientalisk färsgryta och nu ska det bli svampfyllda biffar samt mexikansk gryta med choritzo (den ska - inte oväntat - innehålla choritzokorv, men jag vet inte om det ens finns här i landet så jag köpte det som verkade ligga närmast: argentinske pølser...).


I dyraste laget...

... eller vad säger ni? Över 40 kronor för 750 gram lingon!!!
Då hjälper det inte ens att bären är svenska... :)Pappa kunde tjänat storkovan - häromdagen plockade han sisådär 20-30 kg på några timmar hemma på Holmön...

Också i dyraste laget: 24 kronor för ett kilo morötter. OK om det varit i mars eller nåt, men det är ju skördetid!När jag nu är inne på rotfruktstemat: nästnästa helg är det Tiendebytte och Matfestival här i stan - då kan man delta i potatisskalningstävling!!! Se här. Vinnaren får delta i Norgesmäster-skapen senare i höst! :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Det bor 4.769.100 människor i Norge - en ökning med 15.700 personer de senaste halvåret. Men för Vefsn är statistiken dystrare. Visserligen uppvisar det andra kvartalet en befolkningstillväxt (+15) - men under den redovisade halvårsperioden flyttade 68 människor från kommunen. Det är bara EN kommun i landet som har större frånflyttning!
Kanske är det som en följd av detta att det är FEM villor till salu längs min cykel-/gångväg till jobbet?

Konstigt. Vefsn är ett bra ställe att bo på!!
_ _ _ _ _ _ _ _

Bättre sent än aldrig - det har precis slagit mig att det är under sommarhalvåret man bör tvätta täcken och kuddar och hänga ut på tork. Tvättade två täcken igår kväll, repris med två nya ikväll. De jag hängde ut igår kväll var helt torra när jag kom hem från jobbet idag, så jag räknar med att de andra blir torra tills imorgon kväll. Fortfarande högtryck och jättefint väder nämligen. Även om det precis börjat blåsa för fullt, så jag funderar på hur jag ska få täckena att hänga kvar på torkstativen...
_ _ _ _ _ _ _ _

Grr. Nu ringer det igen. Jag har anmält mig till den norska motsvarigheten till NIX, alltså att jag inte vill att telefonförsäljare ringer upp. Pöh. Det hjälper inte sådär väldigt mycket. Nu är det nån enveten själ från ett eller annat telefonbolag som ringt säkert 20 gånger de senaste dagarna. Men jag svarar inte. Och har inte tänkt svara om det ringer 20 gånger till. Jag har ett abonnemang jag är nöjd med, tack så mycket!


  

Tuppen på Øyfjellet

Vefsns kommunvapen ser ut så här:Och för ett antal år sen fick några killar för sig att de skulle måla kommunvapnet på Øyfjellet. Sagt och gjort! Om man spejar kan man se den vita tuppen snett under Øyfjellets högsta topp, Stortuva. Målningen är 7,5 meter hög - tänker man på det så förstår man att fjället är ganska högt...Ser ni tuppen? Det är två vita fläckar nästan längst upp på toppen, en lite till höger i bild, en lite mer åt vänster. Den högra fläcken är tuppen, den vänstra en snöhög som kämpar för sin överlevnad...
_ _ _ _ _ _

Ha en bra dag!
Nu ska jag katalogisera en bunt engelska seriealbum - har köpt in Kalle Anka, Kalle & Hobbe, Rocky.... vad gör man inte för att locka eleverna till läsning in English? :)

Choklad

Äsch då! Denna nyhetsnotis står att läsa på VK:s hemsida:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Choklad blir mycket dyrare


Tyvärr, alla godisgrisar: chokladen blir mycket dyrare.

Barry Callebaut som är världens största chokladtillverkare och underleverantör åt bland andra Nestlé och Cadbury, säger till schweiziska Handelszeitung att priset på chokladbitarna i butiks-
hyllorna kommer att öka 15-18 procent.

Råvaran står för 25 procent av kostnaden för en chokladkaka, och kakaopriset har fördubblats det senaste året vilket i sig ger en prisökning på slutprodukten med 12 procent. Men därtill har även förpacknings-, energi- och transportkostnaderna ökat. Sammantaget höjer detta priset med 15-18 procent, förklarar Barry Callebauts vd Patrick de Maeseneire för tidningen.


Källa: TT
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Hmpf. Kan meddela att chokladen är tillräckligt dyr här i Norge redan som det är. Inte dubbelt så dyr som i Sverige - men det är inte långt ifrån... Så gissa om jag hamstrar när jag åker över gränsen?! :) Fast nackdelen med att hamstra är att förbrukningen sen går upp - så frågan är om man tjänar nåt på det, egentligen... 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Apropå hamstra. Tog bilen på jobbet igår. Registrerade att bensinpriset låg på 12,29 när jag passerade Esso på väg till jobbet, men tänkte "äsch, jag tankar på vägen hem". Fnys. Då hade priset stigit till 13,54. Så jag fortsätter ett tag till med min halvtomma tank och hoppas priset hinner sjunka innan jag får soppatorsk!


Ut och gå!

Morgonsol över Kulstadlia kl 06.50:Idag är det höstpremiär - jag har promenerat till jobbet! Med Knut Nærum-deckaren i öronen och ca +7 i luften gick det alldeles utmärkt. Fast nu ska jag snart bege mig hemåt och plötsligt känns 6 km ganska långt...

Folkhögskolan "Toppen" i morgonsol:Det anläggs ett nytt/utvidgat industriområde mellan hamnen och Halsøya. De gamla vattenbassängerna (som jag antar har haft med trävaruindustrin att göra - Nes Trelastbruk??) har fyllts igen med sten och grus. Tror näppe det blir nån förbättring rent estetiskt - nog föredrar jag vatten framför industribyggnader, snart kommer man inte att kunna se fjorden alls - men OK. Så som topografin ser ut i Vefsn är det inte konstigt att man satsar på utbyggnad där det är plant! :)


Full fart

Några av mina ivrigaste biblioteksbesökare är ett gäng livliga killar som mest påminner om "lakstopeter" (jahaja... finns det ordet på svenska överhuvudtaget? När jag söker i Google får jag två träffar - båda på min egen blogg...). Virvelvispar, skulle man kanske också kunna kalla dem. De drar ut skrivbordslådor, vänder upp och ner på burkar med pennor och gem, älskar att rycka åt sig scannern och prova på allsköns streckkoder, peta på tangentbordet, smita in på kontoret, gömma sig i magasinet... och så vidare. Och så pratar de oupphörligt, ställer tusen frågor om stort och smått.
För det mesta klarar jag av att parera deras infall med gott humör - de är urgulliga och det är rätt skoj att slänga käft med dem - men av och till fräser jag ifrån när de blir alltför vilda. "Men varför låter du så arg?" blir den omedelbara reaktionen - och så får jag dåligt samvete... De verkar dock inte bli alltför avskräckta - utan kommer igen. Och igen. Och igen!

Tack och lov har jag lärt mig kortkommandot för att låsa tangentbordet på min dator som ju numera står ute i biblioteket (= och alltså obevakad när jag hämtar post osv). Och så låser jag kontorsdörren så fort jag rör mig mer än några meter ut i lokalen! Dessutom har jag lärt mig att inte allt material bör förvaras i skrivbordslådorna i disken, utan hellre bakom lås och bom inne på kontoret... :)

Kalla morgnar = morgondimma över Mosjøen:


_ _ _ _ _ _

Äh. Kom till stadsparken kvart över fyra i eftermiddag - då ligger centrala Mosjøen redan i skugga bakom fjället... så det blev inga (fina) bilder. Nytt försök senare!
_ _ _ _ _ _

Tjohej! Har hittat ett par jeans på Lindex. För korta ben - som vanligt - men de här hade inte bara en liten fåll nederst, utan en dryg decimeter invik. Perfekt. Mamma, du får fålla ned dem när jag kommer till Sverige! :)


Marka runt

Det såg rätt lovande ut imorse:... men sen visade det sig att den av meteorologerna utlovade solen var dubbelbokad och istället valde att visa sig i Umeåtrakten (vilket har jag hört från säker källa). Så här i Vefsn har vi haft en gråmulen dag och ca +10. Mina planer om att köra Villmarksvegen (eller i alla fall delar av den) gav jag upp. Det får bli en annan helg! Istället har jag tagit mig Marka runt på cykel, något som enligt flera (rätt vältränade) kollegor tar runt en timme. Pöh, säger jag. PÖH!! Men så hör jag ju heller inte till den vältränade kategorien. Dessutom är det ju det där att jag stannar och tar kort hela tiden. Sånt tar tid! :)

     <- BH för kossor??

   

 

Smal och slingrig väg - förstås...!

   Gång- och cykelbron över älven och E6:an är en sån där ranglig sak som gungar och skakar när man går över den...

   
_ _ _ _ _ _ _

Mp3-spelaren fungerar finfint! Lyssnar just nu på Knut Nærums Monster - en deckare (kan man kanske kalla den) om Norge år 2012 när isbjörnarna på grund av den globala uppvärmningen ändrar beteendemönster och rör sig i snabb takt mot fastlandet. Ingen vill tro på en galen forskare och hans assistent - framför allt inte myndigheterna som satsat hårt på att öka inflyttningen till landets norra del - men hotet växer för varje dag... Artar sig att bli en ruskig historia! Och det är inte utan att man undra om det kan ligga något i den...

Stadsparken

Stadsparken i Mosjøen fredas! I samband med Kulturminnesåret 2009 utser riksantikvarien tolv platser runt om i landet som skall fredas - för att de är "områder og institusjoner av nasjonal verdi".

Idag var det invigning av parken efter de senaste årens restaurering, se mer här. Redan 1876 avsattes mark till parken, sen har den byggts om och till i omgångar - en tag ville man göra parkeringsplatser av den! - och om jag fattat rätt är den nu indelad i områden som speglar olika tidsperioder.

Nä, jag var inte på invigningen. Ska ta en promenad genom parken en annan dag. Bilder kommer! :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Vessla heter snømus på norska!

Oluf i Railkattlia

Himlen kan ju inte vara blå jämt. Vi har haft några dagar med svajigt väder - kallt, grått och regnigt, fast emellanåt har solen tittat fram. Och lagom till helgen verkar det ska bli både varmare och stabilare väder. Inte så dumt!

Utanför bibblan igår eftermiddag:


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Motstridiga fakta:
1. En målare tapetserar och en tapetserare klär möbler.
2. Spanska trappan ligger i Rom.
3. Schweizergardet finns inte i Schweiz utan i Vatikanen.
4. Spanska ridskolan ligger i Wien.
5. Man hungerstrejkar när man vägrar äta.
6. London Bridge ligger i New Mexico.
7. Det hundraåriga kriget varade 116 år.
8. Sjögurkan är ingen grönsak.
9. Frukten på en jordgubbsplanta är gul.
10. Blå Hallen är röd.
Mer kul hittar ni på www.skrattnet.se.

Där hittade jag förresten en bild som jag skrattade mig halvt fördärvad åt, obeslutsam som jag är:Åt vilket håll skulle ni gå?????
_ _ _ _ _ _ 

Och inte är det slut på roligheterna där. Har ni hört talas om Oluf i Railkattlia? Det hade inte jag heller, förrän två av kollegorna började prata om honom idag. Se Farsskapsaka!  (om länken inte fungerar, gå in på www.youtube.com och skriv helt enkelt "Oluf" i sökfältet)  Artur Arntzen, som spelar Oluf, verkar vara lite som Nils Poppe - expert på att få sina medspelare att komma av sig... :)

Eilngt en uneörnskding...

Eilngt en uneörnskding på ett egnskelt uivtnierset så seplar det inegn rlol i viekln odrnnig bksortnävea i ett ord såtr, det edna som är vtikigt är att fsötra och ssita bavstoken såtr på rtät patls . Rseetn kan stå hlelur om blluer och man kan ädnå lsäa tetxen uatn porbelm . Dttea broer på att vi itne leäsr vjrae bkosatv för sig, uatn odern som hlehet.

Mer om läsning och läsförståelse på BIBO's hemsida. Jag lyssnade på en föreläsning med Bo Sundblad för några år sen - han var helt fantastisk!
_ _ _ _ _

Vad är en ektefelle? Jo, det norska ordet för äkta make/maka. Fast det är upplagt för missförstånd... fick denna av en kollega imorse, skrattade högt och ådrog mig undrande blickar från eleverna:Jahaja... kanske jag ska vara glad att fortfarande är singel?!?!


Herøy och Dønna

Vilken söndag!! Jag var på upptäcktsfärd i skärgården igår - tillbringade hela dagen på Herøy och Dønna, två av ökommunerna längs Helgelandskusten. Sol och blå himmel (om än inte så varmt), och så vackert att jag fick lust att klämma i med ett sånt där vårskrik som Ronja Rövardotter... även om det snart är höst. :)

Herøy kommune har en landareal på 61 km² - jämförbart med Holmön som är ca 55 km². Fast Herøy består av 2400 öar och skär...! Det bor ungefär 1700 människor i kommunen - i huvudsak på öarna Nord- och Sør-Herøy, Tenna, Øksningan, Seløy och Staulen.
Dønna är 192 km², och här bor 1600 invånare (fördelat på öarna Dønna, Løkta och Vandve). Högsta punkten, Dønnmannen, är 858 m.ö.h.

Ja, jag tog massor med bilder! Men först: jag har - äntligen - fått igång scannerfunktionen på min skrivare. Hurra! :)
Så här kommer en egenhändigt inscannad karta (Mosjøen ligger till höger utanför bild - ca 6 mil från Sandnessjøen):Håll i er, så här såg resrutten ut (det blev dryga 30 mil i bil innan jag var hemma igen): körde ombord på bilfärjan i Søvik (en bit söder om Sandnessjøen) kl. 9.40. Framme på Herøy (via Austbø) strax före 10.30 - började då med att köra ner till Tennvalen. Så tillbaka norrut mot Silvalen, efter att ha kört till ett litet ställe som jag inte hittat nåt namn på (svängde vänster strax innan Silvalen och tillbaka samma väg), ut till Engan (och tillbaka), över bron och ut till Øksningan (och tillbaka - det blev en del sådana där tur-och-retur-vändor, men jag ville se så mycket som möjligt), över nästa bro och ut till Seløy - sen över bron till grannkommunen Dønna. Där körde jag upp till Bjørn, fortsatte vidare längs väg 828 ända till Dønnes kirke (utsedd till nordnorges vackraste) - där bredvid ligger förresten Dønnes gård, på sin tid nordnorges största gods och den första gård i landet som fick traktor (år 1908). Körde så upp på Dønnesfjellet (128 m.ö.h.) där det är helt fantastisk utsikt ut mot havet och alla öar. Perfekt ställe att äta den medhavda matsäcken på! Sen körde jag ut till Nordøyvågen, vände sen tillbaka men tog vägen via Stavseng, och gjorde ytterligare en avstickare, till Breivika, innan jag körde till Bjørn och ställde mig i färjekö. Kl 17.05 gick så färjan Sigrid mot Sandnessjøen och sen var det bara att lägga iväg längs rv 78 tillbaka till Mosjøen. Hemma igen strax efter 19, trött men på strålande humör!

OK. Det där lät säkert fullständigt förvirrande för er som inte varit i trakten. Så här kommer bildversionen av det hela:

  Rv 78 i morgondis

       

     

     Vad gör man när broarna är så smala att det inte går att mötas och man inte har en chans att se om det kommer nån från andra hållet? Jo - man utrustar dem med trafikljus, såklart!

    

   

Den här bilden är för din skull, mamma... :)        

Valhaugen (på Dønna) är en av nordnorges största gravhögar, 35 meter i diameter och 5 meter hög. Och på toppen av den står nordeuropas största marmor-fallos...:   

Till både Herøy och Dønna kommer jag definitivt att åka fler gånger!!
_ _ _ _ _

På Holmön har första upplagan av Ö-loppet gått av stapeln. Kul initiativ! Läs mer här.
_ _ _ _ _

Ännu ett tekniskt framsteg för fröken Johansson: jag har köpt en mp3-spelare! Samt lyckats med konststycket att lasta ner två skivor från CD-boken jag håller på med. Och det var ju inte så svårt... :)

Missvisande?!

Det blev minst sagt k-k-k-allt att susa nerför Kulstadlia på cykel imorse. Jag kollade utetemperaturen (+6), konstaterade att solen var på väg fram ur morgondimman och kom fram till att långbyxor inte var av nöden. Är man bara varm upptill brukar det inte vara nån fara! Så jag tog på mig mina trekvartsjeans, mössa och vantar och trampade iväg. Eeeh... det kan inte ha varit +6. Det var frost i gräset, folk stod och skrapade bilrutor och trots mössan höll jag på att förfrysa öronen. Och ja, jag borde definitivt haft byxor som nådde hela vägen ner!!

Kanske dags att byta batteri i termometern...?


RSS 2.0