Fullträff

Man ska inte lyssna på andra utan följa sin instinkt! Åtminstone när det gäller bra svampställen. För ikväll överträffade vi oss själva. Istället för att gå dit andra sagt att vi borde gå satsade vi på ett helt annat ställe - och plockade bortåt 15 kilo. Nä, jag ljuger inte. FEMTON KILO!!! Fast inte kantareller. Eller jo, vi hittade några stycken, men framför allt snubblade vi över oanade mängder blek taggsvamp. Låter kanske inte så kul men den är tydligen en förträfflig matsvamp. Varken Unni eller jag har plockat nåt annat än kantareller förut, så vi var lite osäkra på om vi verkligen hittat en ätlig svamp. Jag har nu kvalitetskontrollerat detta hos min hyresvärd som har full koll. Skönt! :)

Återstår bara att förvälla alltihop... uhu. Men å andra sidan, inte dumt att hitta i frysen sedan!!
Bomtur

... är vad man säger i Norge när det inte riktigt går som man tänkt sig. Och så gick det igår. Jag och Unni drog på svamptur, glada i hågen eftersom vi hört från flera håll om platser där det fanns typ oändliga mängder svamp.

Öh? Hallå?

Vi var ute i flera timmar, knatade en bit upp på baksidan av Øyfjellet, körde ut till Skaland och till sist ända ut till Orsdalen. Resultatet? INTE EN ENDA SVAMP.

Men - som många norska elever brukar uttrycka sig när de ska beskriva nåt de varit med om:
Alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

För vi hade ju kul, som vanligt! Och bortsett från två regnskurar hade vi fint väder också.

Vi får leta vidare en annan dag... för nånstans måste det ju finnas kvar en kantarell eller två?!


Øydalen
Vefsnfjorden


Orsdalen


Mörkret sänker sig över fjorden...

Mosjøen från ovan

Jisses. Värmebölja! När jag vaknade imorse var det redan +22 i skuggan! Ska tilläggas att jag sov längre än jag gjort på överskådlig tid och inte klev upp förrän strax efter kl 9, men ändå... :)

Om yr.no hade haft rätt i sin prognos så hade min helgplanering varit helt rätt - men eftersom de som vanligt bommade en aning sitter jag på jobbet ett par timmar trots det strålande vädret. Borde naturligtvis varit här igår när det var mulet, men som det såg ut igår skulle det bli regn idag... hmpf.

Nåja, trots det delvis mulna vädret igår så begav jag mig ut på en liten tur - hade tänkt TV-tornet men valde en annan stig uppe på Dolstadåsen och hamnade så småningom på den plats som helt enkelt kallas Panorama.

Och här är orsaken till det namnet! :)


Alcoa, aluminiumfabriken som är en av stans största arbetsgivare


Vefsnan, anrik laxälv som dock för tillfället behandlas med rotenon
Världens bästa arbetsplats! :)


Kulstadlia - med "mitt" hus lite ovanför mitten av bilden
_ _ _ _ _

Nehej, det här duger inte, jag sitter ju inte på jobbet för att blogga! Ska plasta 40 böcker, kopiera/laminera/sätta upp busstidtabellerna på anslagstavlan utanför bibblan samt fixa läroböcker till Brua. Skulle egentligen städat upp i alla filer på skolans hemsida också - alltså, det ser OK ut på hemsidan, men allt det där som ligger bakom är en salig röra. Vi är flera som ingår i webredaktionen och som har gjort saker och ting på lite olika vis och dessutom är det kvar en del gammalt sen vi var tre skolor med varsin hemsida - och jag har lovat strukturera om alla filerna. Vilket, enligt avtal, ska ske på övertid (ja, när annars skulle jag hinna det?!). Så jag har sagt att jag tar en hel lördag eller söndag och gör jobbet. Men inte idag...

Fin kväll

... så jag har gått en liten promenad runt Rynesåsen.Men annars händer det inte mycket just nu. Skönt att det är helg. Sliiiten...

Om väderprognosen håller blir det en utedag imorgon.

Trevlig helg!

Aj...

Antar att jag får skylla mig själv som har kört stenhårt utan pauser sen i måndags. Imorse vaknade jag med huvudvärk... så det blev en Alvedon innan lunch - jag som i princip aldrig petar i mig nåt i medicinväg.

Den hjälpte dock inte. Men vad göra? Bara att köra på som vanligt i alla fall. Men det ska bli skönt att komma hem och slänga sig på soffan, så mycket är säkert. Hade egentligen tänkt göra ett ryck och städa lägenheten, men.... neeeeej... det får bli en annan dag.
_ _ _ _ _

Simsalabim - ett par dagar och ett antal tusen böcker senare har tidnings-/myshörnan
återtagit sin ursprungliga form.

I måndags:

Nu:Höstluft

Temperaturen kröp en bit under +10 inatt, och jag vaknade till molnslöjor över stan:

Vackert - men nu känns det att hösten är på väg.

Observera snön till vänster på den nedre bilden. Återstår att se om det hinner bli snöfritt på Øyfjellet innan nysnön kommer...
_ _ _ _ _

Elva klasser till har nu fått sina läroböcker. Bara fyra (eller fem) kvar, tror jag. Fast det är bara ett par klasser på yrkesprogrammen som har fått norskböcker än - lärarna har inte blivit eniga om fördelningen av de fyra olika läromedel vi ska ha igång i år - så jag väntar med att låna ut tills det är klart. Så alla elever måste till bibblan en vända till. Hehe, kul tycker jag - ännu en chans att möta dem! :)

Inför valet

Nu har jag upptäckt en av konsekvenserna av bomben i Oslo 22/7. Häromdagen beställde jag broschyrer med information om höstens kommun- och landstingsval - men nu har jag fått svar att "på grunn av hendelsen i Regjeringskvartalet har vi dessverre fortsatt ikke tilgang til vårt publikasjonslager. Vi vil derfor ikke ta imot bestillinger på publikasjoner, og beklager de ulemper det medfører for den enkelte"

Nä, just ja. Det visste jag ju egentligen, men glömde alldeles bort det när jag skickade beställningen.

Det blir till att hänvisa eleverna till nätet, då. Vilket de hur som helst säkert föredrar. Vi har lagt ut en artikel på hemsidan med en del nyttiga länkar.

Och så ska jag ta en sväng på stan, alltid står det väl representanter för ett eller annat parti och delar ut information.
_ _ _ _ _

Blåbärstur med Unni ikväll! Fast på vårt bästaste ställe hade det redan varit folk. Grr! Å andra sidan, ut från de bär som var kvar verkar de inte vara riktigt fina i år (vilket jag ju också upptäckte på Korgfjellet häromdagen). Men det blev nån liter i alla fall. Och vi hade trevligt, som vanligt! :)

Dessutom visade sig regnbågen i all sin prakt...


_ _ _ _ _

Läromedelsutlåningen? Jo tack. Jag lever...! :)


Skolstart

Nu är vi igång - idag kom eleverna. Kul!!

Jag rivstartade med att låna ut böcker till fyra klasser. Fast det är ändå bara uppvärmning - imorgon är det nio klasser inbokade, och tio på onsdag. Och i min iver att tillfredsställa (nästan) alla önskemål har jag såklart lyckats boka in en klass imorgon när jag egentligen hade lagt in en lunchrast... helt medvetet, dessutom. Jaja. Får slänga i mig nåt i farten så jag överlever.Och som vanligt - jag har redan fått kommentarer om hur jag pratar. "Kan du inte bara prata svenska?", sa en av killarna som lånade böcker. Nja, njä... sorry! Det får jag inte till! För på samma sätt som jag började prata engelska med skotsk accent efter tre dagar på Shetland, och utan att tänka på det får nån slags finsk släng när jag pratar med finlandssvenskar - på samma sätt blir det norska när jag har norrmän runt mig. Eller svorska, snarare. För som vanligt är det en salig blandning av allsköns dialekter... utspätt med svenska.

De flesta förstår vad jag säger i alla fall, och det är ju huvudsaken! :)
_ _ _ _ _

Såg en snutt av Maestro nyss. Höll på att skratta mig fördärvad när Ola Rapace skulle försöka dirigera en orkester. Det lät... eh... riktigt gräsligt.

På solsidan

Stortrivs med lägenheten och läget, det har jag konstaterat förut. Och Kulstadlia är på många sätt "solsidan" här i stan - för vintertid ligger t.ex. hela centrum i skugga. Men. Just nu sitter jag och tittar ut mot TV-tornet. Min veranda har legat i skugga sen 17.30 ungefär (på grund av en frodig häck och en tätvuxen lönn) - men däruppe skiner solen fortfarande!!

Synd att det inte finns lägenheter att hyra i tornet, det hade varit häftigt! :)Å andra sidan sett - när vinterstormarna rasar är det ganska skönt att ha en källarlägenhet som ligger i lä för de värsta naturkrafterna...

On the top of the world

... eller i alla fall uppe på fjället.

Nu är jag på plats på jobbet för att fixa det sista innan morgondagens invasion
- men passar på att lägga ut lite bilder från gårdagen först. Håll till godo!


Snubbel

Jodå, det blev blåbärsplockning på Korgfjellet idag. Riktigt fint väder och ganska mycket bär - men många var skämda, så det tog tid att plocka då jag försökte sortera efterhand. Och inte gick det fortare då jag fastnade med skosnöret i en gren, flög handlöst nerför sluttningen och bärhinken landade upp och ner i ett snår. Ett par blåmärken och ett antal svordomar senare var det bara att börja om från början... grrr.

Det blir bara en bild ikväll, datorn är inte på samarbetsvilligt humör:Det kommer fler imorgon, för jag vandrade omkring och fotade en hel del... :)
_ _ _ _ _

Hittade en gammal VHS-kassett på Holmön i sommar. Spelade in TV-serien baserad på Minette Walters Iskällaren för typ 15 år sen. Nu har jag sett den igen, och jo - den är fortfarande bra. Och vet ni vem som spelar en av huvudrollerna? Daniel Craig - innan han blev storstjärna. Lika läcker, dock. Och med en mer uttalad skotsk accent än han har numera. Gillas!

Ros

Köpte en liten klätterros i våras, på vinst och förlust - var ju inte säker på att den skulle överleva sommaren när jag åkte en månad till Sverige. Men tack vare snälla hyresvärdar har den inte bara överlevt, men också växt en halvmeter - och nu har blommorna slagit ut. Vackert! :)Vansinnestempo på jobbet idag - åt lunch kvart i tre... Å andra sidan har det varit skitkul, både att träffa och prata med massor av kollegor och att fixa allt möjligt som de frågat efter. Nu är de 13 första klasserna inbokade för lån av läroböcker nästa vecka. Och i år har jag kommit ihåg att det är smart att lägga in en lucka mitt på dagen för att hinna slänga i sig lite mat! :)

Meeeen... klar att ta emot dem? Nej, inte riktigt. Så jag ska på jobbet i helgen. En av dagarna - bestämmer vilken när jag ser vilket väder det blir. För blir det fint ena dagen, då ska jag ut och leta blåbär.

Trevlig helg!

Time flies

Mäh!

Inte kan det väl vara höst - redan???!?!!
Pang!

Hur tänkte jag egentligen? Igår skrev jag att att idag skulle vara den sista dagen "innan det brakar lös". Jo tjena. Det har inte alls varit lugnet före stormen - för det har stormat hela dagen! En strid ström av kollegor, sista-minuten-läroboksbeställningar, telefonsamtal, mail till höger och vänster, fåfänga försök att beta av den där saker-att-göra-listan (den är fortfarande sorgligt intakt), frustration över att fylket gjort om inloggningen till skolans hemsida så att jag inte kommer åt att göra uppdateringar - med mera, med mera.

Och till råga på allt fick jag två hela kartonger med böcker från bokhandeln. Som jag ska hinna plasta innan skolstart. Och hela morgondagen går bort, för då ska alla anställda ha en gemensam planeringsdag.

Känner att jag fortfarande går och biter ihop käkarna. Och huvudvärken har kommit krypande, eftersom jag (att jag aldrig lär mig!) har druckit alldeles för lite vatten idag. Stress stress...

Så ikväll gör jag ingenting. Verkligen ingenting. Hade tänkt gå en promenad och få lite frisk luft
- men jag tror det får bli en annan dag.

Men missförstå mig inte - jag ser verkligen fram emot att skolan ska komma igång. För det är ju kontakten med eleverna som gör det här jobbet så fantastiskt!


Ett sommarminne...
_ _ _ _ _

PS. Ni vet ju att jag brukar fnissa åt konstiga norska namn. Nu har jag snubblat över ännu ett: Fin Gnatt, sportreporter på norska TV2...! :)

Dripp dropp

Hm. Finvädret kunde ju inte vara för evigt... Idag blev det väderomslag - med dunder och brak. ÖSREGN. Inte så illa som i Trøndelag där man tvingats evakuera folk med helikopter efter att hus och gator (och fotbollsplaner) spolats bort, men blött nog. Undrar hur vägen över Krutfjellet har klarat sig den här gången, för tydligen är det en del vägar också här i distriktet som strukit med. Och just då bestämmer sig naturligtvis min lilla väderstation sig för att strejka. Tydligen är det dags att byta batterier... så jag vet inte hur många millimeter regn vi fått (och jodå, det regnar fortfarande), men i alla fall nog till att jag inte behöver tänka på att vattna rabatten på ett bra tag.Nu är det nedräkning på jobbet - sista dagen imorgon innan det brakar lös. Lärarna och alla andra kollegor kommer på torsdag och eleverna efter helgen. Och som vanligt har jag inte alls hunnit med allt jag tänkt. Trodde egentligen att jag var någorlunda ikapp med det mesta, men det var innan jag hittade listan med saker-att-göra som jag tappade bort strax innan jag fick semester. Inte mycket som är avprickat på den, nej...!

Så imorgon räknar jag med en maratondag. Då kan det gärna få fortsätta regna.

Vestvåganhelg

I fredags tog jag färjan till Hundåla, där Unni hämtade mig för vidare färd mot Vestvågan. Vi har haft en himla mysig helg - har saknat varann i sommar! Vi har plockat hallon, letat kantareller, strosat omkring på Osen - och framför allt pratat. Oavbrutet. Om allt möjligt.

Glad for å ha en venn som deg, Unni!!

Ja, och så har vi förstås kommit med uppmuntrande tillrop till EA som jobbat från morgon till
kväll - med en blivande utbyggnad av stugan.


Hejdå Mosjøen


Vikdalen


På skogspromenad


Jodå, vi hittade några!


Liten gynnare på promenad - men vi fattade aldrig varför han hade tentaklerna längst bak...
Var på middag hos E & A, de hade en liten kompis som klippte gräsmattan åt dem


Natthimmel över Vestvågan, med delar av De Syv Søstre i bakgrunden

Kvällssol över Vefsnfjorden - hejdå Vestvågan för den här gången


Båtresan Hundåla-Mosjøen tar en dryg timme - jag stod uppe på däck och njöt av kvällssolen. Vackert så det förslog. Det var sista turen för kvällen, så besättningen började tydligen göra sig klar för att gå av skiftet. Men det kändes ändå en smula oroande när de halade flaggan med dryga kvarten kvar av resan... Nåja, vi fick åka ända fram, så det ordnade sig!

Sockertoppen

Celebert besök i Mosjøen i helgen - Robin Bryntesson, svensk landslagsskidåkare, har anordnat ett läger för barn och unga med diabetes. Och var håller de till? I matsalen här på skolan! Väldigt tryck därute just nu (biblioteket ligger vid sidan av så jag får med mig det mesta) - de spelar Eric Amarillos Om sanningen ska fram på högsta volym... :)

Jag hälsade på Robin när jag kom, och kollade att det är OK att jag passerar genom matsalen (det är liksom enda vägen ut ur biblioteket, om jag inte hoppar ut genom fönstret). "Inga problem", sa han - så gick det ett par sekunder innan han ryckte till och sa "Men är du svensk?!"

Hehe. Jo. Så då passade jag på att berätta att jag är den där galningen som står med svensk flagga och viftar på Bysprinten. "Aha", sa han, och det lät i alla fall som att han hade sett den. Flaggan alltså. Men jag vet inte.

Och nu slår det mig att jag aldrig lade ut den där artikeln från Helgeland Arbeiderblad, den där de intervjuade den knasiga svenskan om hennes iver att heja fram de blågula. Ska se om jag fortfarande har den kvar nånstans, även om det var en helt ryslig bild.

ValårI Norge har man riksdagsval och kommun-/landstingsval vart fjärde år - men man delar på dem så att det hålls ett val vartannat år. Senast det var riksdagsval var 2009 (när vi var på Lovund på personalseminar - jag minns att en del kollegor satt spänt bänkade framför TVn och följde röstsammanräkningen) - och nästa val hålls 2013. Kommun- och landstingsval hölls senast 2007, så nu i höst är det dags igen. Och håll i er - den här gången har jag rösträtt!!!

Från Kommunal- og regionaldepartementets hemsida:

Disse har stemmerett:


Norske statsborgere
som
  • vil ha fylt 18 år innen utgangen av valgåret og som
  • er, eller noen gang har vært, folkeregisterført som bosatt i Norge, og som
  • ikke har mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53.

Ansatte i diplomatiet eller konsulatvesenet og deres husstand har stemmerett selv om de ikke oppfyller bosettingskriteriet.

Ikke-norske statsborgere som oppfyller de øvrige kravene, dersom de

  • har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge de tre siste årene før valgdagen, eller
  • er statsborger i et annet nordisk land og er blitt folkeregisterført som bosatt i Norge senest 30. juni i valgåret.

Utenlandske statsborgere som melder flytting ut av Norge før valgdagen, mister stemmeretten.

For å kunne stemme må du stå innført i manntallet i en kommune.

Igår kom röstkortet i brevlådan. Då återstår bara att sätta sig lite bättre in i norsk politik... För jag menar att har man rösträtt, då har man röstplikt. Det är viktigt att slå vakt om demokratin, inte minst i ljuset av det som hände i Oslo och på Utøya för ett par veckor sen.

Men jag erkänner att jag inte är fullt så politiskt intresserad/engagerad som jag borde.


Mmmm!!

Jodå! Det fanns några hallon kvar!! :)Fast det var gruvligt otaktiskt att slå sig fram bland hallonsnåren iförd shorts... ser ut som om jag blivit riven av en katt. Och det svider. Men jag får trösta mig med färska bär och glass ikväll. Inte så dumt!

Åsså kom tåget - i full fart. Jag sa ju det - jag plockade längs järnvägen. Nära järnvägen!Jag hörde att det kom, så jag blev inte överraskad. Däremot hade jag inte räknat med att det skulle tuta nåt så vanvettigt precis när det passerade. Jag hoppade högt och sprätte hallon omkring mig. Hmpf.

Bär och sånt

Här kommer ett sista semesterinlägg, sen tror jag att jag är någorlunda ikapp mig själv... :)
_ _ _ _ _

I år var det ovanligt bra med hjortron på Holmön. Eller så hade jag och pappa helt enkelt en himla tur som gick ut och letade före alla andra... :) Eller så var det en kombination. Hur som helst, så mycket mogna hjortron tror jag aldrig jag har sett förr. Kul att plocka då!! Fast kameran glömde jag hemma.Sen fick jag och Eva av en tillfällighet syn på lite hallon vid vägen mellan Myren och Gäddbäck. Jag cyklade dit med en liten bytta, och tjosan - det tog inte lång stund så var den full! Det blev ytterligare ett par liter några dagar senare - gott att äta med glass och grädde till. Eller bara som de är - Rasmus grabbade en näve direkt ur skålen... :)Även blåbär har jag hittat - borta vid Sörsundet var de stora som små köttbullar!! Eller, ja,
kanske jag överdriver en smula - men stora var de i alla fall.

Syrran och svågern har satsat mer på kantareller - och hittat en hel del trots den torra
sommaren.

Odlingarna hemma då? Ja, potatisen ser faktiskt ut att ha överlevt torkan.

Ärtskidorna poppade fram de sista dagarna av min ledighet, så jag hann smaka innan
jag åkte. Fast de var lite sega och trådiga i år...

Nu har vi gett upp jordgubbslandet bakom garaget - där är så mycket gräs att snart syns inte plantorna längre. Istället har vi flyttat lite revor till potatislandet där vi satt dem i en bänk - lättare att hindra ogräset från att sprida sig. Jag vet, jag vet, det ser helt eländigt ut på bilden - men jag tror det skall ta sig till nästa sommar! :)

Så återstår bärplockningen här på den norska sidan gränsen. Jag var borta vid järnvägen häromkvällen och letade hallon - jo, det finns en del, men inte så mycket som i fjol. Dessutom hade andra varit där före mig. Fast jag ska ta en tur till nu, nån liter borde jag väl kunna skrapa ihop.

När Unni kommer hem från stugan, sisådär lagom till skolstart, får vi ge oss ut på blåbärsjakt! Tecknen tyder på att det är ont om den varan, men vi måste ju pröva i alla fall.

Sen återstår lingonen. Men det blir lite senare.

Vad jag ska ha alla bär till? Ehh. Jag fyller frysen - men sen är jag för rädd om dem för att ta fram och äta. Korkat - så det ska jag göra nåt åt i vinter! :)

Vid havet

Igår körde jag ut till kusten. Vinglade omkring lite innan jag slutligen hamnade
vid krigskyrkogården på Tjøtta.

Gick ner till stranden, satte mig på en sten, såg ut över havet - och funderade.
På allt möjligt. Stort och smått. Livet.


De Syv Søstre


Sundøya


Bardal


Utsikt mot Ulvangsøya och Sandnessjøen


In mot Leirfjord


Hurtigruten på väg söderut


Tjøtta


Hærøy och Dønna vid horisonten


Lastfartyg


Ebb


Vågor som kluckar
Helgelandsbrua


FärgglattJag föll fullständigt pladask för den här kudden på Indiska i Umeå! Hittade den i tisdags medan jag väntade på bilen, ni minns. Egentligen hade jag tänkt köpa två - då de lägligt såldes för halva priset - men jag insåg att det skulle bli lite otympligt att gå runt med dem, så jag avvaktade och gick tillbaka för att köpa dem strax innan det var dags att bege sig till Motorcentralen. Och då hade den stora högen med kuddar krympt till bara EN. Grrr. Nåja, bättre än ingen!

Och så har jag fått en idé - naturligtvis bör jag virka en matchande pläd! Så nu har jag ett vinterprojekt - för det behövs nånstans kring 160 mormorsrutor för att göra en pläd...Nästa sommar har jag tänkt att både pläden och kudden ska bli fina i bagarstugan hemma på Holmön. Själva "bakrummet" ska omvandlas från lagerutrymme till min egen lilla vrå av världen, nämligen! Snälla älskade pappa ska hjälpa mig att byta golv. Det har legat en plastmatta på golvet i ett par decennier med påföljd att det samlats fukt på undersidan, så bortåt hälften av golvbräderna - och ett par av de bärande åsarna - är genomruttna. Vi har slitit ut plastmattan nu i sommar, och burit ut möbler och diverse skrot (det har varit rätt proppat) - sen pysslar pappa vidare i höst och i vinter. Jag har förmanat honom att ta det lugnt och att han inte ska slita ut sig fullständigt för min skull - men han är ungefär som sitt barnbarn: full fart framåt...
Till våren/sommaren ska jag måla tak, väggar och fönster. Och inte nog med det, det ska bli en veranda också. Planen är att den ska sträcka sig längs hela framsidan.Detta blir så bra, så bra!!

Det har inte bakats i bagarstugan sen 80-talet, och numera är skorstenen dessutom riven
- så ugnen är bara en prydnad. Men vilken prydnad sen! :)

Soligt Umeå

Så här såg det ut i Umeå i tisdags morse, medan jag gick runt och väntade
på att servicen på min bil skulle bli klar:
_ _ _ _ _

Holmöns Lanthandel invigdes igår!!

Lanthandeln lockar många


Hoppas de kom ihåg att servera mina biskvier... :)

Förresten, fler bilder från invigningen - och allt annat som händer och sker på Holmön
- hittar ni här: Holmönet.

Bibliotekschef

Jojo, fint ska det vara! Jag har gått och blivit bibliotekschef!!

Eller bibliotekleder, som den korrekta titeln lyder. Vad det innebär? Jo, Mosjøen vgs består ju av tre enheter (tidigare tre självständiga skolor) och det finns ett bibliotek på varje ställe. Från och med 1/8 har biblioteksverksamheten omorganiserats, så istället för att varje bibliotek ligger under studierektor på respektive enhet, har vi nu blivit en egen avdelning med en egen ledare.

Och den ledaren, det är jag.

Så nu ska jag ha övergripande ansvar för ekonomi, verksamhet och personal. Vilket innebär att mina två bibliotekariekollegor får mig som sin närmaste överordnade.

Spännande. Och lite läskigt. Men vi har tre väldigt olika bibliotek, med olika utbildningar och till dels väldigt olika behov, så vi kommer att fortsätta jobba tämligen självständigt. Jag får mer nån slags koordinerande roll.

Vet ni - för att fira (eller vad man nu ska kalla det, jag vet fortfarande inte hur jag ska känna inför utmaningen) så bestämde jag mig för att köpa en tavla som jag spanat på i många år. Bohus har sommarrea och då kunde det ju passa. Tyckte när jag kom dit att tavlan inte riktigt såg ut som jag mindes, men tänkte att "jamen, jag minns säkert fel". Kom hem och satte mig ned och betraktade den. Nää. Inte rätt! Den tavla jag köpte går i en gråare och mer regntung färgskala, och så är det fel fyr! Så här ska den se ut:Så jag ska lämna tillbaka den andra. Nu var det visserligen den sista de hade kvar, men då får jag hellre vänta tills rätt tavla dyker upp igen.

Visfestivalen

Jag fortsätter jobba mig bakåt genom sista semesterveckan. Förra helgen var det traditionsenlig visfestival på ön - denna gång utan riktigt stora, kända dragplåster. Eller, ja, Säkert (Annika Norlin) är väl ganska känd. Däremot var det nog inte så många som hade koll på Lillebjørn Nilsen, även om han är stor i Norge. Jag ska ärligt erkänna att jag inte riktigt kunde placera honom och hans låtar - ända tills han spelade Tanta til Beate. Aha, är det HAN!! :)

Jo, för vi gick på ett festivalpass, mamma, Eva och jag. Rasmus och hans pappa och de andra stannade hemma.


Mor och dotter diggar

Vi fick, förutom Lillebjørn Nilsen, lyssna til K-G Malm, Lyy och Irma Schultz Keller. K-G Malm hade några träffsäkra betraktelser över kulturpolitiken, Lyy spelade gamla skillingtryck med drag och dunkadunka (men sångerskans röst nådde inte riktigt ut så vi hörde bara delar av texterna), och Irma Schultz Keller tolkade Joni Mitchell - säkert himla bra, men inte riktigt min typ av musik. Mest intressant var mellansnacket, särskilt det som handlade om Lilla Grön.
Lillebjørn Nilsen

Och till minne av offren på Utøya och i Oslo stod ett tänt ljus på scenen,
med rosor och den norska flaggan intill.En av eleverna på Mosjøen videregående skole miste livet i tragedin. Hon begravs idag.


Gammal och grå?

Mitt hår har blivit märkbart ljusare på senare tid. Solblekt? Eh. Nja.
Det lutar väl åt att jag blivit (ännu lite mer) gråhårig...


Mosters lilla ögonsten

Ljuvliga lilla unge!! Hela sista semesterveckan var Rasmus och hans familj på Holmön.
Myyyys!!

Nu är han på vippen att börja gå - eller springa, snarare. Om han bara får hålla någon i handen sätter han av i ett fasligt tempo. Full fart framåt!!!

Och så har han så mycket ljud i magen som bubblar och vill ut. Mitt i alltihop brister han ut i ett smittande AAAAAAAAAAAAAAAAAAA som ekar över nejden - och mostertante kan inte låta bli att härmas. Därmed skriker vi båda för full hals, så alla runt omkring borde skaffa hörselskydd. Vi är rätt bra på att hålla tonen, båda två. Tycker vi själva, i alla fall! :)

Det har gått så långt att bara Eva säger "Var är moster?" så börjar han hojta. Moffarn hävdar att han kunde blivit en lugn och stillsam unge om det inte vore för mostertante...


Nä, det är inte tomteskägg - det är vaniljglass


Att kasta stenar i regnvattenhinken är en höjdare


Fina Rasmus med sin fina mamma


_ _ _ _ _

Brrr!! Jag har samma temperatur i lägenheten som ute, +16. Det är i kallaste laget. Samtidigt tycker jag det är vansinne att slå på golvvärmen redan. Det är ju fortfarande sommar!! Så jag har kompromissat och tänt ett gäng värmeljus...


Solnedgång

När jag nu ändå bloggar baklänges - så här vackert var det vid Røssvatnet igår kväll:


Börjar bakifrån

Nu är jag tillbaka! På jobbet och på nätet! :)

Bara att inse att när det är tusen andra saker man vill hinna med och huset är fullt av nära och kära - då blir blogg, mail, Facebook osv nedprioriterat. Men nu som jag är i Mosjøen igen, och är snudd på ensam både på jobbet och hemma, då finns det mer tid. Och snabbare internetuppkoppling... :)

Det blir en hel hoper inlägg framöver, men jag börjar bakifrån med resan över fjället igår. Sol och vackert på svenska sidan, sol och vackert på den norska. Men så ringde Unni - då hade jag hunnit till Lycksele, ungefär - och berättade att vägen över Krutfjellet var stängd på grund av att stora regnmängder spolat bort vägen. WHAT?!?!

Jag ringde Vegvesenet utan att få besked, och stannade vid tullstationen i Tärnaby och frågade. Inte heller de visste, men menade att den långtradare som precis stannat för tulldeklaration hade kommit via Hattfjelldal och alltså precis på den väg jag skulle köra. Så jag chansade. Och jodå, vägen hade öppnat igen. Men när jag kom till det ställe där det svämmat över/rasat så var bara den ena vägbanan farbar. Den andra var helt bortspolad. Måste ha varit ett jäkla regnväder för att orsaka så stora skador!

Som sagt, fler inlägg kommer. Håll i er!


RSS 2.0