Young @ Heart

Den här speed-semestern har det inte blivit mycket tid över till TV-tittande. Ett och annat avsnitt av M.A.S.H, en och annan rekonstruktion av brott på TV4 Fakta tillsammans med pappa, innan jag stupat i säng. Och ja, Bilar tillsammans med lilleman (vi såg en snutt på DVD varje kväll hela förra veckan, perfekt för att få honom att slappna av och somna...).
 
Men igår såg jag nåt helt annat - dokumentären Young @ Heart. Vilka fantastiska människor! Jag både skrattade och grät.
 
 
_ _ _ _ _
 
Annars? Tja, igår morse följde jag syrran och ungarna till Vännäsby (pappa storfiskarn återvände hem från Norge igår kväll efter en vecka i Saltdal). Medan de var härute hann vi bl.a. fiska abborre, räfsa hö, plocka jordgubbar, bada i havet (ja, lilleman alltså, vi andra tyckte det var för kallt), åka in till akuten (då lilleman gjort illa armen - det visade sig vara en laxation - tror jag det heter - men den hade gått till sig av sig själv innan vi kom in till sjukhuset - skönt), fira pappas 73-årsdag (lilleman ville hemskt gärna hjälpa till att öppna paketen), åka ner till Byviken och titta på "gula fäjjan" och de andra båtarna - med mera. Och imorgon kommer de ut igen, hela familjen!
 
Jag åkte ut till ön igen igår kväll, och idag har jag fixat med lite diverse (strukit tvätt, städat bagarstugekammaren, monterat rullgardiner...). Imorgon inbillar jag mig att jag ska städa huset och baka en blåbärscheesecake. Just nu inbillar jag mig att det är lämpligt att stappla isäng, snart gäspar jag käkarna ur led. God natt.I'm alive!

Nä, jag har inte emigrerat - men jag har så fasligt mycket att göra och när jag vet hur trög datorn är så drar jag mig för att över huvud taget försöka slå igång den...! Nu gör jag ett undantag för jag måste kolla mailen (väntar leveransbesked från IKEA, nytt sofföverdrag till jobbet) men jag gör det med andan i halsen för här i samma rum ligger Rasmus och sover, och det tog en timme för mig att få honom att somna (hans mamma befinner sig en trappa upp med en en ledsen liten Lovisa, hon har hojtat till och från hela kvällen).
 
Så, det lär bli sparsmakat med uppdateringar även veckorna som kommer - och så får jag vräka ut inlägg efter semestern istället. Hej svejs! :)
 
 

Fiiiint!!

Alltså. När jag tittar tillbaka inser jag att jag bloggade var och varannan dag i fjol. I år är det bara att glömma - jag har inte tid! Det är stressigt att ha semester... :)
 
Bagarstugan är färdigmålad!! Igår började jag flytta in. Det blir så fint, så fint!!
 
 
Idag har jag varit en sväng på fastlandet - åt lunch med Nina på Skeppsviks herrgård, handlade lite, vattnade krukväxter och rabatter i Sävar, kånkade upp Ivans gamla köksbord ur källaren (står numera i bagarstugan) och återvände fullastad ut till ön. Ny vända över Kvarken imorgon bitti för att hjälpa syrran & Rickard med att få ombord en frysbox och två sängar på färjan. Sen är planen att baka biskvier reste av dagen - ska som vanligt göra 300 till visfestivalen + ett gäng till dopet (ja, för Lovisa ska döpas härute sista helgen i juli).
 
Förresten: färjan är alltså igång igen. Fast hon hade ett nytt stopp igår pga nåt fel på en motor. Håll nu tummarna för att hon går som hon ska ett tag...!

Bagarstugan

OK! Så här ser det ut i bagarstugan ut just nu:
 
 
Typ halvfärdigt, för som jag sa tog ju färgen slut... men efter helgen, då ska det börja likna nåt!! Idag har jag köpt gardinstänger, gardiner, rullgardiner och en matta. Ser fram emot att flytta in!
 
Färgen Elise är förresten gråare än jag trott och tänkt mig, men det blir säkert bra. Inredningsdetaljerna kommer liva upp (tänk turkost... hehe). Vänta och se... :)

Holmön i bilder

 
 
 
 

Mmmmm!

 
Jordgubbar är en favorit! Rasmus hann äta ganska många redan när vi rensade dem...
och ännu fler när grädden var vispad! :)

Fiskeförbud

 
Alltså. I många år har det varit förbjudet att fiska lax med fasta redskap t.o.m 10 juni - därmed lovligt fr.o.m. 11 juni. Så även i år - trodde vi. Pappa bad oss dubbelkolla på Länsstyrelsens hemsida, och det gjorde vi den 3 juni. Då stod det fortfarande ovan nämnt datum. Sagt och gjort - pappa satte igång med förberedelserna. Det tar en hel del tid att stena in armar, få ordning på ankare och dunkar mm. Så, på förmiddagen den 10 juni, ringde han mig och var en smula bekymrad. Han hade stött ihop med en bekant i Gäddbäck, och denne menade sig ha hört nåt om ändrat utsättningsdatum. Han bad mig kolla Länsstyrelsens hemsida ännu en gång - och döm om vår förvåning när det nu under fiske med fasta redskap stod att förbudet gäller till den 18 juni!! What?! Jag kollade när sidan senast ändrats - den 7 juni. Hur sent ute får man vara?! Pappa fick ju helt sonika ställa in sina planer, båtarna var fullastade och klara men fick vackert vänta.
 
Och i början av den här veckan kom nästa tvärvändning. Plötsligt stod det i VK att Havs- och vattenmyndigheten bestämt sig för att införa laxfiskestopp i Bottenviken - från och med torsdag 5 juli. Tjolahopp - det får vi veta med TVÅ dagars varsel. Vad tror ni pappa tyckte om det? Och vilken kvot, den har vi aldrig hört om förr...
 
Så vi fick sätta fart. Pappa tog upp flytfällan och kronarmen i onsdags, och igår var vi ute och tog upp en del av ankarna. Blev en kort säsong detta... med en totalfångst på åtta laxar och två öringar. Tror det måste vara bottenrekord... och pappa har lagt ner hundratals timmar med jobb. Väldigt snopet.
 
Så nu satsar han på abborfiske resten av sommaren! :)
 
På väg hem med ankarna i båten
 
Vad glor ni på?

Datastrul

Men nåt så irriterande. Försökte blogga på Holmön häromkvällen - och visst vet jag att datorn (och inte minst uppkopplingen) är seg, men bara man rustar sig med tålamod och en god bok (hinner vanligen läsa en sida eller två för varje bild som ska lastas upp) så brukar det ordna sig. Men denna gång ej. Det gick överhuvudtaget inte att spara texten, än mindre lasta upp bilder! Men idag (och imorgon) är jag och pappa i Vännäsby och hälsar på gullungarna, så då passar jag på att låna datorn här. Mycket effektivare... :)
 
Veckan har ägnats åt målning, målning, målning. Men så tog färgen slut. Både väggfärgen och takfärgen. Skrutt! Men nu har jag köpt mer - mycket mer, det lär bli en del över men hellre det än att stå där med lång näsa. Räknar med en lång och effektiv dag på söndag när jag är tillbaka på ön - kanske jag hinner färdigt då?
 
Nej, nu har Rasmus vaknat, så hej svejs! Skriver mer ikväll... bilder kommer också.

Holmön

Sådärja, nu är jag på plats på Holmön!! Och får man tro den snaste uppdateringen från Trafikinformationscentralen hade jag tur som tog mig ut med färjan - för nu står den still på grund av tekniska problem. IGEN. Hur f-n ska man kunna lita på en båt som efter TVÅ MÅNADER på varv bara funkar i ett par dagar innan nya problem uppstår??? Aaaaagh.
 
Nåja. Ut på ön kommer folk sig ändå - vi har ju (tack och lov) Öfararen som suppleringsbåt under sommaren. Problemet är bara att den har väldigt begränsat lastutrymme - och inte tar bilar. Med andra ord blir det en jäkla flaskhals om inte problemet avhjälps snabbt...
_ _ _ _ _
 
Nu har jag börjat fixa i bagarstugan - har klätt in golvet med täckpapp, dammsugit lister, tak och väggar samt gått över alltihop med en trasa. Dock bara med vanligt vatten till att börja med - har kommit fram till att det är säkrast att få bort så mycket spindelnät, damm och annat som möjligt innan det är dags för målartvätten.
 
 
Imorgon blir det målartvätt och spackling (typ tusen spikhål) - i den bästa av världar skulle jag gärna hinna gå igång med målningen, men vi får se.
_ _ _ _ _
 
Pappa och jag var en sväng till kyrkogården idag och tittade på mammas gravsten, som kom förra veckan. Den blev jättefin.
 
 
Det blir en konstig sommar det här, utan mamma. Men vi som finns kvar har varandra, och det är skönt.

Böcker i juniHarald Rosenløw Eeg: Gyldig fravær (CD-bok)
Nä. Den här boken gillade jag inte. Baksidestexten utlovade en "actionfylt ungdomsbok", och storyn om de fem ungdomarna som är de enda överlevande efter en explosion på tunnelbanan kunde ju blivit riktigt bra. Men det blev den alltså inte. Jag lyssnade på den under en av vändorna till Sverige - och även om boken bara varade drygt åtta timmar tog det hela tur/returresan att komma igenom den - för jag började hela tiden tänka på annat, och fick hoppa tillbaka ett spår eller två. Dessutom, när jag bara hade två spår kvar på sista skivan - ja, då var det ett hack i den så CD-spelaren i bilen satte sig till motvärn. Körde skivan i maskinen som jag har på jobbet innan jag äntligen fick höra slutet och kunde förpassa boken tillbaka på hyllan. Tror inte jag kommer rekommendera den, nej.
  
Tom Egeland: Paktens voktere (digikort)
Äsch. Det här var inte heller nån höjdare... Insåg ganska snart att jag lyssnat på boken en gång tidigare, men kunde inte för mitt liv komma ihåg hur den slutade så då fick det bli en runda till. Och egentligen borde jag ju gilla historien, om antihjälten Bjørn Beltø som snubblar över en historisk gåta och jagar runt stora delar av världen i sin jakt på nya ledtrådar. Det är bara det att jag aldrig tycker det blir det "forrykende eventyr" som baksidestexten utlovar. Gång efter annan vecklar herr Egeland in sig i religiösa (och andra) resonemang som jag inte klarar av att hänga med i (fick hoppa tillbaka hela tiden, och lyssna en extra gång bara för att fatta vad han menar). Eller så är jag bara trögtänkt. Men vi är hur som helst inte riktigt kompatibla.
 
 
(Hah! Här har vi det omvända - en bok jag egentligen inte borde gilla men faller för ändå! )
 
Amanda Hocking: Torn
Ehm. Tja, ja, jo. Jag erkänner - även om jag fnös när jag läste den första boken om tryllen Wendy kunde jag inte vänta på att tvåan skulle komma på norska... :) Och precis som med den första boken skakar jag på huvudet emellanåt - men berättelsen har ett driv som gör att jag ändå sträckläser.
I den här boken rycker Wendy allt närmare ett övertagande av tronen. Hon är fortfarande alls inte säker på att det här är vad hon vill, och när hon får veta mer om sin egen historia och varför hon besitter så starka krafter, blir hon än mer kluven till den framtid som stakats ut åt henne. Men har hon över huvud taget något val...?
Intressant att notera är namnvalen, både på personer och platser. Det ser lite kul ut i en engelskpråkig bok att tryllen bor i "Förening", att vättarna bor i "Ondarike" och att de barn som växer upp i Förening - alltså människobarn som rövats bort för att låta tryllebarn växa upp hos människorna - faktiskt kallas "Mänsklig". Som substantiv alltså - man är en "Mänsklig". Läste nånstans att författaren är förtjust i allt nordiskt och norrönt. Näh! You don't say?! :)
 
Unni Lindell: Djevelkysset (digikort)
Cato Isaksen och Marian Dahle är tillbaka! Den här gången utreder de mordet på småbarnsmamman Vivian. Hon har en aggresiv älskare som hon precis dumpat, en knepig granne med en mörk hemlighet, en exman som kräver henne på pengar och en sambo som heller inte kan uteslutas. Men vem i kretsen runt henne hatade henne tillräckligt mycket för att ta en spade och drämma till henne, så våldsamt att hon aldrig vaknade igen? Parallellt med polisutredningen startar Vivians tonårsson och hans kompis en egen efterforskning. De har en misstanke om vem som ligger bakom dådet, men tänker inte berätta för polisen vad de fått reda på... 
Unni Lindell kan man lita på. Den här boken är precis lika bra som de andra i serien.
 
Gil Adamson: Enken (digikort)
Trodde inte att en bok som en kombination av "den historiske romanen, den litterære western og den gotiske fortellingen" skulle vara nåt för mig - men det var det! Jag gillar den här historien från förra sekelskiftet, om änkan Mary som är på flykt från sina hämndlystna svågrar efter att hon tagit livet av sin på alla sätt osympatiske man - och hennes upplevelser i vildmarken, hennes möten med minnesvärda människor och hennes okuvliga vilja att överleva.
 
Chelsea Cain: Hjerterdame (CD-bok)
Det här är den andra boken i serien om massmördaren Gretchen Lowell och polismannen Archie Sheridan. Gretchen har flytt från fängelset, och hon är ute efter Archie... och mer vill jag inte avslöja! :)

Full fart

Har rivstartat semestern med två intensiva dagar i Vännäsby med syskon- och kusinbarn. Fem knattar i åldern 0-3 år garanterar att det inte blir en lugn stund... men himmel, så charmiga de är! :)
 
Idag avlade jag ett besök på Färg & Tapet - och har lärt mig att målarfärg numera inte heter sånt som "sandbeige" eller "caffe latte" men istället har fått personnamn. Jag vacklade mellan Elise och Ebbe... bestämde mig för Elise, och åker ut till Holmön imorgon för att starta min bagarstuge-makeover. Jodå, bilder kommer efterhand.. :)
 
God natt!

RSS 2.0