Grått

Betydligt gråare promenad igår - för övrigt helgens enda utomhusvistelse. Hållit mig hemma och tagit det lugnt - läst bokpratsböcker, lagat mat, tvättat, slötittat på TV (fast igår cyklade jag faktiskt 3 mil medan jag såg film)... Skulle städa också hade jag tänkt, men det sket sig. Nya tag ikväll?! ;-)


Långnäs

Fantastiskt härlig friskvårds+lunchpromenad i onsdags. Den blev rätt lång... och i ärlighetens namn hade den nog blivit ännu längre om jag inte haft ett jobb att sköta... :)

Fint i Infjärden!!Näsudden:Långnäs:

Persibyn:

 

Dags att lämna ön

Söndag morgon. Ja, alltså för en vecka sen. Jag körde ner bilen till Byviken två timmar innan avgång i förhoppningen att vi skulle vara tillräckligt långt fram i kön för att få med den fastän vi inte bokat plats. Inga bekymmer - jag var komplett ensam i hela hamnområdet... ;)

Nymodigheter - skylt som informerar om kommande avgångar:

Det var alltså Eva, jag och ungarna som åkte - Rickard blev kvar på ön för styckning och fördelning av älgkött och kom iland med kvällsfärjan - och på väg hem till Vännäsby stannade vi för att Lovisa skulle få köpa present till en kompis som bjudit in till födelsedagskalas på eftermiddagen. Då hade Cornelia somnat, så jag satt kvar med henne i bilen medan de andra shoppade. Lilla sötkorv!Väl hemma hittade Lovisa ny användning för sina strumpbyxor. "Titta, flätor!" :)Innan det lilla gänget åkte iväg på kalas hälsade vi på Scooby-Doo som verkade uppskatta att få besök efter en ensam vecka... Han börjar bli riktigt kelig och tycker om att bli klappad!


Och strax efter att de åkt iväg, gav även jag mig av. Så när de kom hem var huset tomt. Cornelia knatade uppför yttertrappan och frågade "Jennu vägen?" Eva sa att jag åkt hem. "Piti?" frågade den lilla. "Jo, moster Jenny har åkt hem till Piteå". Då stampade hon med foten och muttrade "Dumma Jennu!" Tja, det får man väl tolka som att hon gärna velat att jag stannat kvar... <3

Vintring av enabåten

Så blev det lördag. Och dags att vintra enabåten för säsongen. Jag cyklade ner till Gäddbäck och hjälpte pappa att dra upp och vända på den. Nu får han förlita sig på isjullen, som ligger vid Sörsundet. Den funkar även när det blir lite blåis...! :)


Fasligt lågvatten, förresten! Kring 40 under. Pappa berättade om en gång för många år sen få det var tvärtom - tidernas högvatten. Bortåt 130 cm ÖVER medelvatten! Då gick vattnet ända upp till bodarna...! 

Norrsken

W-o-w. Sånt här norrsken tror jag faktiskt aldrig att jag har sett förut! Resten av familjen sov när jag bylsade på mig och gick ut på gårdsplanen. Där blev jag stående i flera timmar. Så vackert!! Även om mobilkamera kanske inte är det mest optimala för att fånga ljusspelet...
På promenad med Cornelia

Nu har vi kommit till... ehh... fredag. Då gick jag och Cornelia till affärn. Tanken var att hon skulle somna i vagnen tämligen omgående, men se, det hade lilla fröken ingen lust med! Hon skulle minsann gå själv, och styra vagnen! Precis som tidigare under veckan hann jag fundera på om vi skulle hinna fram innan affärn stängde, så till slut tryckte jag ner den motsträviga ungen i vagnen igen. Fast hon tjurade bara nån minut, sen började hon sjunga och en liten stund senare sov hon som en stock...!
Under tiden var övriga familjen på skogsutflykt - Rasmus och Lovisa hjälpte pappa att siktröja runt älgpasset!

 

En frostmorgon till... i skogen

Här fortsätter rapporteringen från älgjaktsveckan! :)

En morgon gick jag och Rasmus ut för att hjälpa moffarn med skogsröjningen. Rickard hade med sig motorsågen till ön och tog ner ett par granar (som pappa menar vi ska såga bräder av till våren), medan pappa sen kvistat och gjort resten för hand. Fast egentligen blev det väl inte precis hjälp han fick... för den lille herrn var betydligt mer intresserad av att plocka kottar och skägglav...! :)

Fin trädinstallation på vår ladugårdsvägg, signerad Rasmus och morfar! :)

 

Stadsbibbladag

Idag har jag jobbat på stadsbiblioteket. Fin soluppgång från det kontor som jag för dagen lånade! :-)

 

Sen var det riktigt vackert när jag gick hem också, i skymningen:

... och nä, jag har inte glömt resten av rapporteringen från ön. Kommer senare - för nu ska jag i vanlig ordning försöka komma ikapp på bokpratsfronten. Har en av 4:orna inbokade första lektionen imorgon bitti...! :-)


Föll för frestelsen

Hm. Egentligen har jag ju hållit igen på äggkoppsfronten på senare tid. Inte för att det inte finns äggkoppar jag vill ha, men för att det ju finns förnuftigare saker att lägga pengarna på...

... fast de här kunde jag inte låta bli.


Pizza

Panget har fått nya ägare! Eller, nu heter ju restaurangen inte Panget längre, utan Byvikens Wärdshus / Novas Inn. Men i alla fall! Det lär nog fortsätta heta Panget i folkmun ett bra tag till... :)

Och för första gången har vi nu en restaurang på Holmön som har öppet året runt! Eller det är i alla fall de nya ägarnas intention. Under vintersäsongen har de dock bara öppet på helgerna - kanske inte så konstigt på en ö med nånstans kring 35 bofasta... :) De gjorde ett undantag under älgjaktsveckan då de hade öppet alla dagar - smart drag. Dessutom passade de på att lansera sitt senaste erbjudande: hämtpizza! Vilket vi förstås inte var sena att prova på. Med namn som Begrudden, Trappsand, Skatan och Byviken kan det väl inte bli annat än succé? :) Vi testade tre olika varianter och kan intyga att de smakade bra! Det var en nästan surrealistisk upplevelse att köra ner till Byviken och hämta dem...

Dessutom är man nu i full gång med modernisering/renovering av lokalerna. Tror nog att alla öbor håller tummarna för att gänget som tagit över ska lyckas med sitt uppsåt. De kommer t.o.m. att servera julbord!! Låt oss hoppas att vädergudarna är med dem de dagar det gäller, så att hugade matgäster kan och törs komma sig ut med färjan... :)

 

Höns och mer fisk

Alltså. När jag gör inlägg via mobilen ser bilderna helt OK ut när jag kollar inlägget i efterhand. Men när man kollar på dator trycks bilderna ihop utan mellanrum och ibland ger det ett himla rörigt intryck. Tycker jag. Men det får ni (och jag) leva med, för det är för det mesta enklare att blogga via telefonen. Datorn därhemma är trög som sju svåra år, nämligen. Fast just nu fuskar jag och sitter på jobbet - bloggar istället för att ta den där fikarasten jag ändå aldrig brukar ge mig tid till, typ... ;) Så får vi se om det ser bättre ut på bildfronten på det här viset.

Höns var det, ja. I onsdags (tänk att det redan är en vecka sen!) traskade vi till affärn - jag, syrran och ungarna. Med dubbelbarnvagnen och en skrinda. Gick bra till en början, men sen blev det besvärligt att få ungarna dit vi ville. Cornelia skulle prompt gå själv - vilket tar en liten evighet när hon ser nåt spännande vid sidan av vägen. Rasmus, som gillade skrindan till en början ville plötsligt inte alls sitta i den. Och Lovisa... nu minns jag inte, men vi fick lirka och tjata på dem allihop i tur och ordning för att över huvud taget hinna fram innan affären stängde. Det gick! Med ett nödrop...Utanför affärn träffade vi på affärsföreståndaren och hans lilla valp - Ava. Helt ljuvlig! Cornelia fick klappa och var i sjunde himlen... :)

Efter lite glass och andra mutor gav vi oss av hemåt. Och då kunde vi locka med att Gunborg lovat oss komma och titta på hennes höns. Innan dess hann Cornelia somna i vagnen... men Rasmus och (särskilt) Lovisa var överlyckliga! Hönor, en tupp - och tre duniga kycklingar. Det blev ett ganska långt stopp...! :) När vi sen (äntligen) lyckats ta oss hem var det bara att packa lite matsäck - och vandra iväg igen. Jag och Rasmus gick ner till Gäddbäck där moffarn väntade. Han hade lagt ut en massa nät, dragit upp en del av dem men väntade sen på sin lyckomaskot som skulle få följa med och dra upp de sista. När de kom tillbaka (jag satt på kajen i eftermiddagssolen och väntade) kunde stolt Rasmus berätta att de fått 15 sikar, 3 abborrar och en gädda! Gäddan fick han släppa ut igen - fast han tyckte att den simmade fasligt långsamt... :)

 

Frost

Vi hade helt otrolig tur med vädret hela förra veckan. Bland annat flera sådana här morgnar...


En slags selfie

"Moster Jenny, får jag ta kort med din telefon?"

Fyraåringa systerdottern frågade så snällt att jag inte kunde säga nej. Det här är resultatet... :-)


Spegelblankt

Tokvackert när vi åkte tillbaka till Holmön igen på tisdagskvällen!


Leos lekland

Puh! Det är jobbigt att flänga runt bland attraktionerna på Leos! Moster var tvungen att ta en paus och hämta andan emellanåt... dock inte barnen, som fick mutas med glass för att sitta stilla en stund! ;-)


Gäddbäcksutflykten

Jo, jag vet. Jag har halkat efter. Igen. Får inte riktigt tiden (och tekniken) att räcka till...

Här kommer i alla fall en bildkavalkad från utflykten till Gäddbäck förra måndagen. Både barn och vuxna hade det trevligt i höstsolen! :-)


Trögt

Ska bara meddela att "det går inte att ladda upp bilder". Antagligen för många älgjägare som surfar samtidigt härute på ön...

Hur som helst. Får väl skriva några rader utan bildackompanjemang då. Vi har det förträffligt! Blåsigt när vi åkte ut i lördags, men nu mest svaga vindar och sol. Lite kallt, men vad annat att vänta i oktober?

Igår var vi på förmiddagsutflykt till Gäddbäck, där Rasmus fick hjälpa moffarn att dra upp nät. Fyra sikar och ungen var skitnöjd! :-)

Igår kväll åkte syrran, jag och ungarna iland. Rasmus skulle på skolfotografering imorse (men det blev inställt...) och Cornelia hade en läkartid. Medan Eva var iväg med henne och passade på att göra en del ärenden, tog jag de båda äldsta och for till Leos lekland. Blev rätt utsjasad, men huvudsaken att de hade roligt!

Nu är vi tillbaka på ön och jag har precis gått ut till min lilla bagarstuga. Där det just för tillfället är +7... fast nu har jag elementet på max så jag satsar på tvåsiffrigt innan jag somnar! ;-)


Höstfest

Förra lördagen var det höstfest på Piteå stadsbibliotek. Jag och Desiree jobbade helg och stod i lånedisken iförda varsin fjäderboa och hjälpte låntagarna med allt det "vanliga", medan andra kollegor fixade fika och ordnade med allt som behövdes kring själva festen. Det var konsert, presentation av en lokal kalender till förmån för cancerforskning (tror jag det var) - samt författarbesök med Martina Haag som fyllde lokalen till sista plats och drog ner många skratt. Jag blev lite starstruck när jag bytte några ord med Martina som konstaterade att "ni är så gulliga häruppe i Norrland" samt att vi var fina i våra boor (som ser jättefjompigt ut i plural). En på alla sätt lyckad dag!

... och sen begav jag mig ut på cykeltur efter jobbet. Trevligt, det också! Ankarskatan-Hällan-Storstrand-Strömbacka-golfbanan-Pitholm-Munksund-hemåt, och sen en lat kväll i soffan... ;-)

Vid Furunäset cyklade jag förbi de nybyggda eko-husen. Skulle inte haft nåt emot lägenheten längst upp i bortre hörnet. Utsikten går inte av för hackor.

Fast jag trivs ju bra där jag bor! Och nu snyggar fastighetsägaren till fasaderna, vilket är på tiden. Plåtarna kring balkonger + uppe vid taken har börjat bytas ut. Första bilden visar resultatet på huset längst ner på gatan, bild två huset närmast mitt och den tredje är gaveln på mitt hus. Ser onekligen lite bättre ut när den rostiga, buckliga plåten försvinner...!


Däckbyte

Eftersom jag är på Holmön hela nästa vecka, och man aldrig så noga kan veta hur väglaget ser ut när man ska hem igen, så passar jag på att lägga om till vinterdäck idag. Trodde jag skulle få köa länge - och därmed hinna blogga en massa - men de tog min bil direkt! Snart klart! :-D

Helt klart värt pengarna, 500:- för byte + säsongsförvaring. Inget slit och släp ut ur och in i förråd, inga fläckar på händer och kläder - bara att se på när andra gör jobbet! ;-)

Var? Börjessons gummiverkstad på Backenområdet i Piteå - rekommenderas!


Cykelavslutning

Jahapp. Får blogga baklänges ännu en gång...! Dagens inlägg kommer här, resten får jag ta imorgon. Har haft mobilen kopplad till datorn i TIMMAR ikväll för att föra över bilder (minnet är typ proppfullt) - vilken av de tekniska grunkorna det är fel på vete f-n, men mitt i uppladdningen stoppade det hela upp. Och inte mer än en handfull bilder har lagrats. Go'natt. Snacka om bortkastad tid!! :-( OK, jag har förstås gjort annat under tiden - tvättat två maskiner, bakat en kaka till morgondagens boksläpp på bibblan, läst en bok - men ändå. Retfullt! Får prova på jobbet istället, kanske är det min dator som håller på att tacka för sig.

Dagen idag har annars innehållit säsongens sista cykeltur till jobbet. Minusgrader hela vägen dit - det bet i kinderna, och hade nog inte skadat med långkalsonger. Men vackert var det...!

På vägen hem mötte jag en älg! Fast den hann jag förstås inte fotografera... kvällshimlen över fjärden, däremot:

När jag kom hem förpassade cykeln direkt ner i källarförrådet. Nu blir det till att cykla framför TV:n hädanefter!

Kvällens kakbak:

... och nu är det hög tid att sova... godnatt!


RSS 2.0