Vilken dag

... flera sådana, tack!! :-) 

Struntade i lunchen på jobbet och tog en längre promenad istället. 

Hittade ett skoterspår ner på isen och följde sen även den plogade isvägen en bit. Kring -15 minus, men baske mig - solen värmde!!

Nu har jag också sett var skidspåret startar, som några eldsjälar dragit från hamnen och ut runt flera av öarna. Blir det så här fint nån dag till veckan måste jag nog ta med mig skidorna... :-) 

Men: väderomslag just nu. Temperaturen steg typ 12 grader på väg hem från jobbet, nu är det bara ett par minus och blåser småspik...
Amigo Paulo

Idag nådde Amigo Paulo (följ honom på Facebook) Rosvik på sin vandring från Lissabon till Rovaniemi! Han har varit på väg i ett år och trodde han skulle hinna fram till jul men han är en smula försenad. Fast tomten hoppas han få träffa när han kommer dit i alla fall.

Passade på att fotografera vagnen och hundarna medan han var inne på Konsum och handlade... ;-) 


En mästerlig folkfest

... är det i Piteå. SM-vecka med andra ord. Fast jag missar det mesta... inte ens helgens längdåkning hinner jag med, ska jobba på stadsbiblioteket. Nåja, ingen fara! :-) 

I dag for jag i alla fall ner på stan efter jobbet för att kolla in den annonserade vintermarknaden som är en del av hela arrangemanget. Hm. Inte riktigt så mycket som jag trott, tog bara ett par minuter att scanna av. Köpte en donut (utan jordgubbsfrosting och utan att knöla ner den i vanten). Annars inget. 

Fast sen gick jag in på Indiska. Som har flyttrea. Och DÄR fyndade jag! :-) Kan inte påstå att jag behöver mer pynt precis, men det här blev det:


Ordinarie pris för allt: 740 kr. Reapris för allt: 331 kr. Sen var det 70% på rean så jag betalade en hundring. Helt OK!! :-D 

Och sen körde jag till Djupviken och hämtade två skåp som jag ropade in på Piteås köp&sälj-sida igår. För 210 kr. För båda!! Komplett med belysning. Blir bra för mina äggkoppar... :-) 
Slagborrmaskin har jag (inköpt på samma sida i somras, för en femtilapp), däremot skulle jag haft en handyman i mitt liv för jag törs inte attackera väggen själv - så när de kan monteras står än så länge skrivet i stjärnorna... 


Bloggtorka

Sorry, bloggen har blivit lite eftersatt på sistone! Först en intensiv helg hos småtrollen i Vännäsby, sen en intensiv magsjuka när jag kom hem därifrån... 

Vby först: fick mysa med morgonpigg Cornelia medan resten av familjen trynade. Härligt! :-) 


Senare på dagen åt liten skrutt blåbär och läste tidning, det senare ganska fysiskt... återstod inte så värst mycket av sportbilagan när hon var klar... ;-) 


Sen var det ett barn som tyckte att moster Jenny behövde nödproviant. I vanten. En mosad donut med jordgubbsfrosting... 


Hämtade pappa i Norrfjärden på söndag morgon. Han har varit krasslig ett bra tag, så nu ville han iland och uppsöka vårdcentralen (vilket resulterade i en antibiotikakur). 

Än så länge går färjan i isen:Sen körde jag norrut och mådde finfint tills natt mot måndag. Då brakade det loss. Spydde SJU gånger på ungefär lika många timmar. Inte ens vatten fick jag behålla... Då är man inte så kaxig. Första gången sen 2001 som jag tvingats ta ut en sjukdag. Eller, ja, två blev det - jag var hemma igår också, på grund av smittorisken. Mådde mycket bättre igår morse och kunde antagligen kravlat till jobbet, men det skadade nog inte med lite vila också... :-) Vila eller ej, tog ändå en liten eftermiddagspromenad precis när solen tittade fram... aaaaah! 
Idag har jag varit igång som vanligt, fast jag törs fortfarande inte äta så mycket. Nåja, det skadar ju strängt taget inte heller... ;-) 

Äggkoppsbyte

Pocillovister finns det lite varstans - och har man dubbletter i sin äggkoppssamling kan man alltid byta med en annan entusiast (och - inte för första gången - glida runt det faktum att man egentligen belagt sig själv med inköpsstopp på området). De här kom från Tyskland idag - mycket finare än de jag skickade! Synd bara att mina vitrinskåp är minst sagt överfulla...! :-) 


Iskallt

Jag har varit på kurs i Luleå idag. Riktigt intressant, om övergången från SAB till Dewey samt från BURK till LIBRIS. Största utmaningen för dagen var dock kylan. Motorvärmare och kupévärmare fick gå hela natten, så det var inga problem att komma iväg imorse. Däremot använde jag skruvmejsel och hammare för att hacka loss isen runt motorhuven (behövde kolla oljan). Hackade runt bakluckan också men den fick jag inte upp...
Ett par kollegor åkte med mig. De som satt i baksätet hade inte precis så mycket utsikt - fönstren isade igen tämligen omgående. 
Väl framme i Luleå lyckades vi få en parkeringsplats med motorvärmare utanför Landstingshuset. Hurra, vem vet hur det annars hade gått! Tog oss hem välbehållna, och nu kurar jag i soffan. 
Temperaturen har pendlat mellan -30 och -33 hela dagen, men nu är det "bara" -29. Värmebölja i antågande...? ;-) 


Iskallt

Brr... jag och kollegan från Norrfjärden som för tillfället förstärker bemanningen i Rosvik (då deras bibliotek är stängt på grund av vattenskada) tog en lunchpromenad till Hällskär idag. I typ -30...! På vägen hem från jobbet började bilen konstra, men det gick över. Nån elektrisk givare som inte tål kyla. Tror att motorvärmaren borde varit igång längre... Nu har jag kopplat bort timern på motorvärmaren här hemma så får den gå hela natten. Fast det har blivit (tillfälligt?) mildare, "bara" -19,4 nu.

Fick knacka loss en hel del is för att få upp tanklocket när jag var förbi på Statoil på väg hem från jobbet. Skulle behöva tina hela bilen... fast det ska visst bli rejält mildare framåt helgen. 

Borde nog skotta balkongen snart... fast samtidigt isolerar ju snön en smula...! :-) Brr

Skönt att komma hem efter en timmes frisk promenad i -18! :-) 
Effektiv?

... nä, inte särskilt... ;-) 

Tog en promenad in till stan idag (jo, jag är kvar i Piteå). Var förbi på stadsbibblan och hämtade en hög med böcker som jag ska bokprata om till veckan (då vår interntransport inte hinner fram i tid - två av bokpraten är redan måndag fm). Några av titlarna har jag ännu inte läst (det där med att förbereda sig i god tid, tja, det är inte riktigt min grej...) så när jag kom hem lade jag mig i soffan och började läsa. Hann till s. 32 i första boken innan jag somnade. Då var nog klockan kring 15.30. Vaknade NU, typ tre timmar senare!! 

Suck. Får väl tolka det som att jag behövde sova (ackumulerat trött sen de senaste veckorna eller nåt sånt) - och hoppas att jag kan sova inatt i alla fall. Annars får jag väl ligga och läsa...! :-) 

Dags att hoppa upp ur soffan och fixa middag. Ska se om jag inte hittar nåt i frysen att värma. God kväll! Äntligen

... har jag tagit mig i kragen och plockat undan alla julgrejer. Tog ett par timmar (varför har man så mycket saker?) (och varför är det så tråkigt att stryka gardiner?) (och varför är det så lätt att låta sig avledas hela tiden när man har TV:n på i bakgrunden??) - men nu känns det rätt bra! Ligger i soffan, äter glass och ska se en film (om jag inte somnar ifrån den...).

Trevlig helg! 

Före:


... och efter: 


Äggkoppsfynd

Svängde förbi på Myrorna i Umeå igår. Letade äggkoppar såklart... 

... och hittade flera! Bland annat den här toastolen för en femma:


... och två Pac Man-figurer, tydligen samlarobjekt och svåra att få tag på. Ibland ska man ha tur! ;-) 


Blommor

Bättre sent än aldrig! Lyckades utnyttja 2014 års julklappspresentkort från arbetsgivaren med 40 minuters marginal... ;-) 
African Parachute plant - får blommor som liknar små fallskärmar (om jag nu får den att överleva...). 


Benny Björn

Men vilken otroligt charmig och finurlig figur! Boken är klassad som barnbok men jag tror bestämt att även vuxna kan ha behållning av den!


Öhh?

Alltså, man behöver inte vara nåt mattesnille för att upptäcka att det är nåt lite konstigt här... (ur veckans reklamblad från ICA Kvantum). 


Vby igen... och igen

I onsdags morse åkte jag till Vby igen. Tror inte jag umgåtts så mycket och intensivt med syskonbarnen nånsin!

Spännande längs vägen när jag körde in i en snökanon strax söder om Skellefteå och just så pass höll mig på vägen. Så inte ett smack - och ännu värre blev det när en dubbeldäckarbuss dundrade förbi mig i snöyran. Huvva!!! 

Hela onsdagen umgicks vi med kusinen och hans familj på Leos lekland. Fem ungar som roade sig av hjärtans lust i 6,5 timmar - och ganska slitna vuxna...

Längst upp i stora rutschkanan sa Rasmus till Isak, och pekade på mig: "Åk i hons knä, då går det fortare, för tunga saker går fortare, om de inte är för tunga för då går det hål!"

Ska man skratta eller gråta...? ;-) Igår var vi på begravning. Pappas lillebror gick bort före jul, efter att ha varit sjuk i flera år. Sorgligt nog var pappa så risig (influensa) att han inte orkade följa med. 
Det blev en väldigt fin begravning, och barnen skötte sig jättebra.

Idag, imorgon och söndag var det tänkt att jag skulle rycka in som barnvakt och att Eva skulle jobba. Men nu verkar hon ha åkt på nåt liknande det pappa drabbats av... så hon har ringt återbud till jobbet. Kanske tur att jag är här i alla fall, ungarna är det full fart på! 
Men på söndag bär det norrut, vardagen tar över och det kommer nog inte bli fullt så täta besök ett tag framåt. 

PS. Ungarna fick eltandborstar i julklapp av moster Sonja - en höjdare! Normalt sett brukar de avsky tandborstningen, de senaste dagarna har det gått som en dans!
Fina

Vinterns finaste vantar - julklapp från Unni! :-) 


Rysskyla

... varnas det för. Ska visst bli ner mot -30. Idag var det "bara" -18 när jag gick på lunchpromenad i Rosvik. Tillräckligt kallt! :-) 
Decemberläsning

Tja, under julledigheten har det knappt blivit tid att läsa alls - de tre små syskonbarnen har tagit den mesta tiden i anspråk... :)

Men det här har jag i alla fall betat av sen förra uppdateringen (i vanlig ordning tar jag inte med alla barnböcker, visserligen skulle listan bli mycket längre och mer imponerande då, men det känns som lite "fusk" med alla kort-korta böcker):
 
Vuxenböcker

Bara en... och ingen jag kan rekommendera...
Kepler: Playground
Nä. Nä. Nä. Den här gillar jag inte ALLS! Fattar egentligen inte varför jag ens bryr mig om att lyssna ända till slutet (har ett par timmar kvar) - har väl att göra med den Johanssonska envisheten... Jag älskar Keplers böcker om Joona Linna, och trodde i min enfald att det här skulle vara nåt liknande. Så icke. Handlar om Jasmin, som i samband med ett militärt uppdrag skadas svårt och svävar mellan liv och död. När hon vänder tillbaka berättar hon om dödsriket som liknar en kinesisk hamnstad, och hur man ska bete sig där för att få behålla sitt visum och återvända till de levande. Ingen tror henne förstås. Faktiskt är det så illa att hon betraktas som psykotisk och hon tvångsvårdas på psyket. Några år senare är hon och den femårige sonen inblandade i en trafikolycka. Dante svävar mellan liv och död, och Jasmin inser att hon måste ta sig till hamnstaden för att hjälpa honom tillbaka - han kommer inte ha en chans när triaden och andra kriminella försöker lura av honom hans visum. Så hon tar sig dit igen. Och... nä, jag ska inte berätta mer.
Säkert en bra bok för den som köper konceptet, men jag blir mest bara irriterad.

Barn & ungdom

 
 
Ollmark: Inmurade (Firnbarnen; 1)
Läskig historia om tre elever i den lilla Firnbyskolan, som upptäcker något fasansfullt i den nyrenoverade slöjdsalen i källaren. Någonting hände därnere en gång i tiden, något som har hållits dolt sedan dess men som nu riskerar att slå mot alla som vågar sig ner dit. De vuxna tror inte på Leo, Natta och Teddy, så de bestämmer sig för att ta saken i egna händer... 

 

Thor: Dit ljuset inte når
Handlar om Johan som växer upp på barnhem. Förhållandena är fruktansvärda, och en dag lyckas han rymma. Han klär sig i flickkläder för att undkomma upptäckt - Johan blir Johanna - och får anställning som påkläderska hos ett kringresande teatersällskap. Men han bekymrar sig för att bli påkommen - hela hans tillvaro bygger ju på en lögn - och det finns faktiskt någon som känner igen honom. Någon som inte tror sina ögon, och som är beredd att göra vad som helst för att Johan inte ska få reda på vem han egentligen är och hur det kom sig att han hamnade på barnhemmet... Fascinerande historia i Eva Ibbotsons anda! (tänk Resan till River Sea eller Kazans stjärna, till exempel).

Rayban: Blindträff
Lättläst bok som jag läst förut men inte riktigt kom ihåg. Mysig historia om Marie som sitter ensam hemma efter att ha gjort slut med sin pojkvän. Så ringer telefonen - en felringning från en taxifirma, visar det sig. Men killen som ringde fel ringer upp på nytt då han tyckte Marie lät trevlig och gärna vill prata mer med henne. De fortsätter ringa varann, och Marie undra om man kan bli förälskad i någon man aldrig träffat. Så småningom börjar de fundera på att träffas på riktigt - men tänk om de blir besvikna?

 

Melin: Demonpassning
En bok som de yngra barnen nog kommer att gilla - om Vanja och hennes kompis Livia som är barnvakter åt grannens lilla Tuva. En unge som är så busig och besvärlig att de är övertygade om att hon är besatt av en demon. Och sådana kan man driva ut, har Livia hört. Så det måste de ju testa! :)

Susan Ee: Änglafall (Penryn & tidernas slut; 1)
Påminner en del om Fallen ängel (med uppföljare) av Becca Fitzpatrick. Världen har invaderats av änglar med ont uppsåt och Penryn, hennes mamma och lillasyster Paige försöker överleva i det kaos som uppstått. Men när mamma blir galen och lämnar dem och Paige rövas bort av några av änglarna, är Penryn desperat. Så desperat att hon slår sig samman med den skadade ängeln Raffie, även om hon inte för en sekund litar på honom. Men han är den ende som kan leda henne till Paige. Om det inte är för sent...Cohen & Levithan: Nick & Norahs oändliga låtlista
Den här hade jag tänkt hinna läsa innan högstadie-bokpratet i Norrfjärden i oktober, men inte förrän nu har det blivit av. Nick och Norah möts på en klubb en sen kväll efter Nicks spelning med bandet där han är basist. Båda har anledning att undvika sina ex, och spontant frågar Nick om Norah vill vara hans flickvän i fem minuter bara för att avleda uppmärksamheten. Ingen av dem kan ana vad det kommer leda till... och vi får följa dem genom New York-natten som förändrar bådas liv.

Jahapp. Då är det väl dags för en slags års-sammanställning. Fast det får bli en annan dag... :)

Glatt

Tjosan, det var rätt halkigt i den lilla pulkabacken i lekparken idag! Men kul hade vi! :-) 


Dålig ordning

Var ute på promenad med Cornelia igår, och passade på att ta med lite kartong till närmaste återvinningsstationen. Inte lönt, visade det sig. Synd att de inte lägger in en extra containertömning i juletid... 


Nytt år

Gott nytt år! :-) 

Rasmus höll nästan ut fram till tolvslaget igår - men med dryga kvarten kvar fick han ge tappt och somnade i soffan. Då hade hans systrar redan sovit ett par timmar. Vi andra skålade, tittade på raketer och kom inte isäng förrän framåt halv två - OK för oss andra men tungt för syrran som skulle vara på jobbet kl 8 imorse...


RSS 2.0