Gott nytt år!!

Jodå, jag tjuvlånar datorn på syrrans jobb igen - för sista gången i år. Nu ska hon vara ledig i flera dagar (kors i taket!) så detta blir det sista inlägget från Sverige för den här gången. Jag åker tillbaka till Norge på lördag eller söndag (beroende på väderprognosen...). Trettonhelgen finns inte i Norge så skolorna drar igång igen på måndag. Fast vi har studiedag då, så eleverna kommer inte förrän på tisdag. Jag har alltså en dag på mig att fixa undan lite av det kaos jag lämnade när jag åkte... :)

Stort "bildreportage" (hehe, det där lät pretentiöst...) från julveckorna kommer, här bara några bilder från turen till Malå och Skellefteå:


Vintermörkret sänkte sig och temperaturen sjönk... ner till -32... brr!!

     
Morgonpromenad, och temperaturen hade stigit till "bara" -20...


Världens gosigaste Katja - en liten värmekamin som trivdes i mitt knä!


E4:an mellan Umeå och Skellefteå

GOTT NYTT ÅR!!!!!


På vift

Var i Malå igår och hälsade på mormor, sen körde jag vidare till Anki utanför Skellefteå. Det blev 42 mil i bil - i ett kallt, vackert vinterlandskap. Temperaturen sjönk ner till -32... Nu sitter jag och gosar med Ankis katt innan vi ska ta mod till oss och gå ut på promenad. Kör hem till Sävar i eftermiddag.

Och om jag inte lyckas låna en dator igen innan årsskiftet: GOTT NYTT ÅR!!!!!!!

Riktig vinter

... eller vad man nu ska kalla det, när det vräker ner närmare en halvmeter snö?? Vi har skottat och skottat och skottat... Jag har ju i och för sig sagt att jag tycker det ska vara minst en meter snö för att få riktig vinterstämning, men alltihop hade ju inte behövt ramla ner på en och samma dag! :)

     


Jodå, min bil finns där under snön nånstans!


Innan plogen kom


Och så skjutsade jag ner pappa till färjeläget i Norrfjärden. Det blev en rätt spännande färd (eller skrämmande, eller lite av varje kanske). Inte en enda gata i Sävar var plogad. Från E4:an och ner till avtagsvägen vid Ivarsboda hade plogen hunnit köra åt ena hållet, men inte åt det andra. Vi fick tack och lov inga möten så det var bara att hålla sig mitt på vägen. Men de sista kilometrarna ner till kajen, där hade varken plogbilar eller andra varit ute och kört. Så vi fick spåra själva. Bara att konstatera, min bil är inte gjord för den typen av aktiviteter. Snön var så djup att motorhuven borrade sig ner i den och det sprutade snökaskad efter snökaskad upp på vindrutan. Nästan omöjligt att se var vägen gick!! Men vi tog oss fram till slut. Sen blev det en dryg timmes väntan för att se om färjan skulle lyckas stampa sig genom isen - och jodå, hon nådde fram till kajen till slut. I mitt stilla sinne hoppades jag att plogen skulle hinna visa sig innan jag körde tillbaka till Sävar igen - men icke. Nu hade jag ju mina egna spår att följa, men å andra sidan slutade bromsarna att fungera så det var rätt läskigt i alla fall...Hade egentligen tänkt mig in till Umeå på mellandagsrea idag, men när lokalradion gick ut och varnade för att delar av Umeå var oframkomliga, och när SMHI i tillägg gick ut med en klass 1-varning för Västerbottenskusten - då insåg jag att det var lika bra att stanna hemma. Får göra ett försök imorgon istället - för vi har gett upp planerna på att åka ut till Holmön. Ökande vind, mer snö, osäkert om färjan går, osäkert om vi tar oss iland igen... nä, det får bli en annan gång. Trist, men vädret rår man inte på!

   
Sådärja! Nu börjar det likna nåt! Ont i rygg och axlar, men fint blev det!
Fast det snöar fortfarande... ska snart ut och skotta igen...Frost på fönstret i Evas rum...

... och god fortsättning!

Det blir sparsamt med bloggandet i jul. Och jodå, jag erkänner - lider av internet-abstinens!! :)

Allt väl här hos oss, vi umgås, slappar och har det bra. Äter god mat och en hel massa julgodis. Vinden viner och det är k-k-k-kallt ute. Holmöfärjan har ställt in dagens båda avgångar på grund av kraftig nedisning - pappa hoppas komma sig ut till ön under morgondagen, däremot är det mer tveksamt om Eva och jag kan ta dagsturen ut på måndag som vi tänkt. Det är den enda dagen vi har möjlighet båda två...


Julmiddag! Norskt inslag på bordet: bröd från UB Kosebakst (ungdomsbedrift v/studiested Marka) samt julepølse. Hade med en flaska julebrus också, men den drack pappa upp dagen innan... :)


Vintrigt längs Sävarån
_ _ _ _ _

Nån som såg På spåret igår? Sävar var med på ett hörn!! :)
_ _ _ _ _

Ha det! Nu törs jag inte tjuvlåna datorn på syrrans jobb längre!

GOD JUL

... från oss i Sävar!Snön dalar sakta ned, det är -10 och vackert som ett julkort.
Bara att vänta på julmaten och paketen...! :)

Världens finaste nyhet

JAG SKA BLI MOSTER!!!!!Det lilla pyret väntas framåt sommaren. Jag längtar! :)


Uppdatering i flygande fläng

En minut här, en minut där... jag har mycket sporadisk internettillgång i jul! :) Stadsbibblan i Umeå har fått flera besök under dagen (de har en maskin som man inte behöver boka i förväg, i gengäld kan den bara användas i 10 min...) så jag har varit in en par vändor under dagen när jag behövt en paus från julklappsinköpsstressen. Vilket innebär att det blivit ett par rader i taget - nu är det lika bra att lägga ut det jag hunnit skriva, ska snart hem till Sävar igen.

Var i Övik häromkvällen och träffade kompisgänget. Jättekul!! God mat och många skratt - och så hade vi glöggprovning. Jag som inte gillar glögg tog med en flaska norsk julebrus istället. Om den föll de andra i smaken? NÄ. Inte helt oväntat... :)
_ _ _ _ _

Fick en smärre chock på julavslutningen på skolan i fredags. Studierektor höll tal, gratulerade en kollega som fyllde 50, en annan som jobbat på skolan i 40 år - och så kallade hon plötsligt fram MIG. Ehh!?!? Jodå, det visade sig att hon vill lyfta fram min insats på pepparkakbaksfronten och att jag varit runt i klasserna och läst julberättelser. Och att jag har ett fint sätt gentemot eleverna. Jag blev jättegenerad, kände mig som Blyger - men samtidigt var det ju väldigt roligt att höra att man tycker jag gör ett bra jobb. Och vet ni - jag fick en julklapp också!! En fin blomsterbukett - och en ny elvisp!!!! :) Ryktet har gått att jag precis kört sönder en, och som studierektorn sa; "Vi vill ju gärna kunna fortsätta att beställa de goda biskvierna av dig". Hehe!!!
_ _ _ _ _

Har precis haft en norsklektion för en högstadieklass på Bräntbergsskolan. En av kompisarna är svensklärare där, och tyckte det skulle passa bra med en liten genomgång av grannspråket. Tur för mig att eleverna inte kan tillräckligt mycket norska för att höra hur fel det blir emellanåt...

Bis später!
Auf wiedersehen/-hören!

Äsch, "ha det og på gjensyn" skulle det ju vara... :)

Hemma

Bara två rader för att tala om att bilturen hem gick  bra - kom till Sävar vid midnatt.
Nu blir det två veckors jullov. Härligt!!! Julgranen är på plats, imorgon ska vi koka knäck.
Julstämningen infinner sig... :)

Julavslutning

Nu har vi släppt iväg eleverna!

Från avslutningen i matsalen:


Bandet Den siste utvei förstärkta med Två tum fyra (byggelever)
... och så bibliotekarien som läste julevangeliet... :)

Nu blir det jullunch och så bär det av!

Puh!

En klem er den perfekte julegaven.
En størrelse passer alle og ingen har noe imot å få en.

_ _ _ _ _

Pfffft! Där var jag i mål. Idag har jag haft högläsning för klass nr 27. Det har varit jättemysigt och många av eleverna har sett ut att uppskatta det - men det är skönt att få lägga undan texterna. Har liksom blivit lite less på både mumintrollen och Bullerbybarnen... :)

Det var en utmaning idag i näst sista klassen, där en av eleverna är hörselskadad och hennes tolk förmanade mig att läsa så sakta att hon hann med att översätta till teckenspråk. Jag som läser och pratar alldeles för fort i vanliga fall - och nu handlade det om texter jag läst om och om och om igen - och fortare för varje gång. Uhu... men det gick bra! :)

Och förresten, det blev faktiskt några stackars pepparkakor över - såpass att de därhemma i alla fall får smaka! :)
_ _ _ _ _

Hur i fridens namn kan det vara jullov redan?!?! Kan jag inte få en extradag eller två?! Ligger efter med ALLT. Har inte packat klart, inte skrivit klart julkorten, inte städat (hyresvärdarna får väl en chock när de ska vattna blommorna åt mig) - och på jobbet ser det ut som Jerusalems förstöring. Den här veckan har blixtrat förbi - i måndags var det quiz, i tisdags bakade jag biskvier, igår var jag hos Unni och nu ikväll ska jag ut och äta med några av kollegorna.

(här undrar vän av ordning varför jag mitt i kaoset tar mig tid att blogga... men jag MÅSTE bara få sitta ner en stund och andas!! Har sprungit gatlopp hela dagen, från högläsning till medie-elevernas Peer Gynt-föreställning till jullunch med idrottsklassen till ännu en högläsning... både elever och kollegor undrar varför jag ALDRIG är på plats i biblioteket!)
_ _ _ _ _

Imorgon bär det av hemåt! Efter jullunchen på skolan styr jag kosan österut, räknar med att komma till Sävar runt midnatt. Längtar efter mamma, pappa och lillasyster!! :)

Det är fortfarande trassel med internetuppkopplingen hemma, så när det blir blogg-läge nästa gång står skrivet i stjärnorna. Kanske jag kan smita in på syrrans jobb eller våldgästa grannarna? Lite teknikberoende är jag allt...
_ _ _ _ _

Må julen bli fin
og gi ro i sinnet.
La alle problemer
bli små og forsvinne.
La dagene som kommer
bli gode og fine.
God jul til deg og dine.

_ _ _ _ _

Mosjøen by night:

 


Tidig julklapp

På personalmötet idag delades det ut julklapp från vår arbetsgivare, Nordland fylkeskommune. Och tja, vad ska man säga? Det regnar en del i den här landsändan, så de klargula sydvästarna kommer nog väl till pass... :)En och annan kollega såg lite misstänksamt på den tilldelade huvudbonaden - jag tycker det var en utmärkt julklapp!! Min gamla sydväst har sett sina bästa dagar och luktar omisskännligt av fisk... så jag tar glatt i bruk den nya! :) Dock inte just nu - för här har kylan slagit till. Kallt, klart och lite snö på marken - vackert!!
_ _ _ _ _

Idag har jag tagit influensavaccinet. Hittills känner jag inte av det alls, hoppas det fortsätter så.
_ _ _ _ _

Produktionen av årets sista biskvier pågår. Fick flera förfrågningar idag, men nu sa jag nej. Orkar och hinner inte baka fler!! Kvällens kakor är de jag ska ta hem till jul. Och njää, jag tror inte jag kommer att smaka av dem... har liksom fått nog för ett tag nu.
Några av eleverna frågade idag om jag blir rik på kuppen. "Du måste ju tjäna massor!"
Svar: nej. Inte massor. Men det är klart, några kronor blir det ju, och jag skulle inte baka kväll efter kväll och helg efter helg utan att ha nånting alls för det. Men det eleverna inte tänker på är att ingredienserna kostar, att resan t/r Hemavan för att proviantera kostar, att strömmen kostar... Nåja, jag har inte räknat på det, men vinsten täcker i alla fall inköpet av frysboxen! :)
_ _ _ _ _

Nu har jag fått en överdos av julmusik - har haft Absolute Christmas på repeat hela kvällen. Dags att slå av CD-spelaren, hänga lite tvätt och baka klart. Trodde jag skulle lägga mig tidigt ikväll. Hur optimistisk får man bli?


Hot eller smicker?

Hihi, det sprider sig. Inte nog med att jag varit runt i en massa klasser och läst julberättelser
- idag har jag haft en högläsningsstund med tjejerna på kontoret också!! Kan meddela att även de fick höra om mumintrollens jul - och att de också tyckte berättelsen var söt!

Innan veckan är slut kommer jag att ha varit runt i 24 klasser (av 31) - möjligen 26, det är två klasser till som inte gett upp om att hitta en tidpunkt då både de och jag kan. Och så är det tre klasser jag fått säga nej till för att jag redan varit uppbokad på de tider de kunde komma.

Hyfsad genomslagskraft...
_ _ _ _ _

Adventskalendern är fortsatt populär. Nu har eleverna börjat lämna meddelanden
på svarslapparna för att påverka mig att välja just dem. Men de har valt lite olika taktik...

   

De skulle bara veta att alla sätten funkar lika dåligt - jag blundar när jag drar vinnarna! :)
_ _ _ _ _

Årets sista quiz ikväll - nu gäller det. Håll tummarna.

Ännu en dag i köket

Rivstart i köket imorse - 500 pepparkakor. Detta är den fjärde laddningen, så snart är jag väl uppe i 2000 st. Men nu blir det inga fler!! Räknar med att det ska räcka så jag kan ta med en burk hem till jul efter att alla klasserna fått sitt. En och annan kollega sneglar rätt undrande på mig och frågar varför i fridens namn jag inte köper färdiga pepparkakor. Men dels tycker jag att det är kul att baka, dels märks det att eleverna tycker om tilltaget. "Det här är seriöst de godaste pepparkakor jag smakat!", är det flera som sagt. Hehe, jag har ett bra recept. Tant Harriets pepparkakor, för den som undrar.Och så är jag igång med den sista (???) omgången biskvier - har varit hos kollegan som var i Hemavan igår och hämtat mandelmassan jag beställde. Hade med mig 10-12 kg efter höstlovet. Sen var jag och Unni i Sverige i november - då köpte jag 7 kg till. Sen beställde jag 5 kg med Rita. Och nu har Veronika fixat ytterligare 4 kg. Det blir ganska många kakor... :)

Men vet ni! Vilken skitvisp!! Elvispen alltså. Eller själva apparaten är det väl inget fel på - men visparna. De är så klena att det är rent löjligt. Den ena är redan alldeles skev!!! Önskar mig extravispar i julklapp, kan jag meddela...

Sen gör jag lingondricka också. Plus att jag hittade ett recept på lingonkola som jag ska prova.

Men sen ska jag ge mig.Har suttit och bläddrat i Gud som haver barnen kär, har du någon ull av Mark Levengood
och Unni Lindell. Ungar har en fantastisk syn på livet! Eller vad sägs om detta:

Min mamma säger att jag går henne på nerverna fast jag står alldeles stilla.  (Sigurd, 6 år)

Det som är viktigt för mammor är att de får barn. Om de olyckligtvis inte får barn blir de
ensamma mammor hela livet.  (Jan, 6 år)

Det viktigaste är att man kommer från ett tryggt och labilt hem.  (Margaretha, 7 år)

Det värsta med att slåss med syskon är att man kan skada sig själv.  (Jacob, 7 år)

Det viktigaste när man gifter sig är att man har en bra monolog.  (Karina, 8 år)

Om lärarna också hade haft jobb så hade barnen inte haft nånstans att vara.  (Hanna, 7 år)

Att vara ängel är ett typiskt kvinnoyrke.  (Louise, 7 år)

Politiker har egentligen vanliga kroppar, men de har större huvuden.  (Emil, 6 år)

Jesus föddes på julafton. Sen dog han på julafton. Så han dog när han föddes men lite senare.  (Sofia, 7 år)

På nåt sätt har Norge fastnat på Sverige. Jag vet inte om de nånsin släpper taget.  (Alma, 8 år)

Hihihi! :) :)

Mer jul...

Jag vill ha mer jul
Ge mig mer jul
Jag vill ha mer jul
Ge mig mer jul
Tusen stjärnor som tindrar,
glitter så långt jag ser
Av juleljus som glimmar,
vill jag ha mer!


Ni har hört den eller hur, Adolphson & Falks landsplåga? Kolla in lågbudgetvideon... hihi!

Hur som. Inte utan att jag håller med. Det är onekligen himla mysigt såhär sista veckorna
innan jul. Har till exempel fått tårta av eleverna idag - igen! :)(De försökte lura i mig tran också, men det avböjde jag vänligt men bestämt...)

Fast nja. Tänker jag efter så räcker det med jul en gång per år.
Wouldn't be quite the same annars!
_ _ _ _ _

Jag tackade ja. Så det blir till att läsa julevangeliet inför publik nästa fredag. "Du känner ju alla elever så det är väl ingen fara" sa en av kollegorna. Jodå. Men jag brukar inte träffa dem i så stora grupper att det tarvar mikrofon!!
_ _ _ _ _

Nu har frysboxen fått börja göra nytta för sig. Biskvibaket blir onekligen effektivare med utökade frysmöjligheter. Men det tog tvärnit i alla fall. Har slut på både mandelmassa och blockchoklad. En av kollegorna har lovat förbarma sig, hon ska till Hemavan imorgon. Bara att hålla tummarna för att ICA Fjällboden inte har tömt lagret...

God natt!

Dritkul

Kunde inte låta bli - har köpt en tomte till biblioteket:Visst passar han perfekt bland alla böcker? :)
_ _ _ _ _

Träffade en kollega på stan igår, vi pratade om ditt och datt och kom in på att jag går runt i klasserna och läser julberättelser. Jag sa nåt i stil med att "nu har jag läst om mumintrollens jul säkert 15 gånger, jag kommer bli knasig innan jag läst den i alla klasser". Då tittade hon på mig och utbrast "men Jenny, du är bra konstig!". Hm. Antagligen för att hon menar att mumintrollen passar bättre på lågstadiet än gymnasiet (men jag lovar, gymnasisterna lyssnar andäktigt, de också!!). Intill oss stod en elev och hennes mamma, och det var inte utan att bibliotekarien blev både glad och stolt när eleven sa at "Jenny er ikke rar, hun er dritkul!". Hah! "Skitcool", den satt bra!!

Nä, dags att läsa mumintrollen. Igen!! :)
Sista gången innan helgen...
_ _ _ _ _

Kl. 10.15: ett litet PS!

Har nu återigen läst om både ovan nämnda troll samt Jul i Bullerbyn och några andra texter. En av eleverna sa efteråt: "Jenny, om jag blir lärare, då ska jag bjuda in dig att läsa i mina klasser varenda år, för du läser så bra." Wow. Tack!

Dessutom har elevrådet precis frågat om jag kan tänka mig att läsa julevangeliet på skolavslutningen. Gulp. I en smockfull matsal med 500 elever, plus lärare. Oooiiii. Jag har bett om en timmes betänketid. Men det lutar åt att jag gör det. Man ångrar ju för det mesta det man inte gör, och jag har varit feg så det räcker i mina dagar. Har hittat Astrid Lindgrens version, tror ni inte den blir bra? På svenska!! :)

Snälla elever

Tänk, vad jag har det bra!
Idag blev jag bjuden på jullunch - igen!! Av eleverna på helse&sosial denna gång.
Och nu kom jag ihåg att ta med mig kameran:

     

Och så beundrade jag de fina pappersstjärnorna som hängde i fönstren i klassrummet. "De har jag gjort, det är inte så svårt - man tar bara sex A4-ark, viker och klipper lite och häftar ihop dem", sa en av eleverna. You don't say?? Hm. Tror näppe jag skulle få till det. Men tror ni inte på sjutton - en stund efter lunchen kom eleven till bibblan med en stjärna. "Varsågod, du får den" sa hon. Wow!! Tack, Lotte!!Inte nog med detta. Har fått julgodis också, av en av restaurangeleverna. Tack, Ine!!Ni skämmer bort bibliotekarien... :)
_ _ _ _ _

Lång dag på jobbet igen. Klockan var närmare 18.30 när jag släckte och låste. Affärerna i centrum har öppet till 20.00 hela veckan, så jag bestämde mig för att leta julklappar. Hur många det blev? EN. Hur många jag fixat hittills? EN.

Uhu. Måste sätta fart! Tur att lillasyster är kreativ, och gillar att gå i affärer. Hon har fixat en massa för oss båda... bara för mig att betala min andel när jag kommer hem... :)

Teknikstrul

Jag fick - äntligen - en ny dator på jobbet häromveckan!! Den gamla var så seg att det t.ex. inte gick att beställa böcker från internetbokhandlarna, för den orkade inte lasta upp beställnings-formulär och liknande. Och den hängde sig stup i kvarten. Minst sagt frustrerande. Men som sagt - nu har jag en splitterny!! Så ny att den gamla skrivaren inte är kompatibel... IT-killen provade flera olika (äldre) skrivare, men med samma nedslående resultat. En elev som betraktade det hela konstaterade att "ni kan kanske ta ned skylten där det står SKOLA och ersätta den med TEKNISKT MUSEUM?" Haha, det vore kanske en idé! :)

Ett alternativ var att låta mig ta över den i sammanhanget moderna elevskrivaren - men hur poppis hade jag blivit då? Kunde kanske lagt fram pennor och papper till eleverna och uppmanat dem att skriva av istället för ut? De hade nog hållit sig för skratt, de små liven...

Nåja. Till slut hittade kollegan en gammal stöt som hade rätt sorts kontakter och uttag. Så nu - JIPPI - har jag skrivare också! Även om den definitivt inte är av senaste modell och även om den tänker mer än lovligt länge innan den - motvilligt - hostar ur sig ark.
_ _ _ _ _

I ungefär en kvart idag hann jag tänka att "jomen, nu är jag nog snart ikapp med det allra mest överhängande". Men då! Kom det en leverans från bokhandeln - ett par klassuppsättningar med teknikläroböcker som vi efterbeställt då det visade sig finnas några kronor kvar av läromedels-budgeten. Och eftersom jag var medveten om att lärarna gärna vill ha böckerna typ igår så var det bara att sätta fart och kasta allt annat åt sidan. Plastade som en furie men jag hann inte riktigt klart... ska försöka få undan dem imorgon bitti innan första vändan med julnoveller.

Stressigt? Jo, lite. Fast jag skyller ju mig själv som inte säger ifrån och sätter gränser. Vilket i sin tur har att göra med att jag tycker det är så himla kul och jag vill ju så gärna hinna med allt. Kan man ha för roligt på jobbet???

Blir dock skönt med två veckors jullov vad det lider... jag erkänner! :)


Julemesse

Herregud, vad tiden går fort!! Jag hinner inte med...

Igår var jag och Unni på julmarknad på Vefsn landbruksskole - nej, jag menar såklart Mosjøen vgs studiested Marka! :) Det var trångt, mysigt och fanns massor att köpa, allt från julstjärnor och rökt korv till julpynt och stickade sockar. Jag fick i uppdrag att dokumentera det hela för skolans hemsidas räkning (eftersom jag numera ingår i webredaktionen) - resultatet ser ni överst i nyhetslistan. En av kollegorna vid studiested Marka har skrivit texten. Bilderna blev som vanligt inte så bra som jag hade tänkt - jag var en lite för ivrig mässbesökare och lite för lite fokuserad på mitt uppdrag...

     
_ _ _ _ _

Nu är min nya frysbox på plats!! Och jag inser att det var tur att 99-litersfrysen var slutsåld. Kommer inte ha några problem att fylla denna som är 145 liter! :)Tack till snälla vaktmästare som körde hem den åt mig. Biskvier är på väg...
_ _ _ _ _

Nån gång ska vara den första. Jag åt LUTFISK idag!!! Restaurangeleverna inviterade till jullunch med pinnekjøtt, kalkon, sylta mm. Och så lutfisken, då. Som serverades på traditionellt norskt vis med knaperstekt bacon. Låter knäppt men smakade väldigt gott! Jag glömde ta med kameran så det blev inga bilder av den fantastiska buffén (fast jag har pratat med en elev som har lovat maila några bilder, håll tummarna för att hon inte glömmer bort det...).
_ _ _ _ _

Quizen nästa! Vi upptäckte förra veckan att de presentkort vi vunnit bara gällde på puben och inte på pizzerian vägg i vägg. Snopet... men så drack vi kaffe och läsk av hjärtans lust hela kvällen!


Många kakor

Pffft! Tidsoptimist som vanligt. När jag satte igång att baka vid 8.30 imorse trodde jag ju inte att jag skulle hålla på till midnatt... i och för sig har jag gjort en del annat parallellt, men ändå.

Har kört sönder elvispen idag. Det är farmors gamla som jag fick överta. Sedan tidigare har jag kört sönder mormors. Biskvismet är i tuffaste laget för dylik apparatur... Tur att jag hade en elvisp i reserv, ett riktigt dunderdon som jag fick i födelsedagspresent för ett par år sen och som jag nu premiäranvänt. Hoppas den håller lääänge...Nåja, med 375 biskvier är jag nu (nästan) ikapp med beställningarna - ikke verst! :)


Beställningslistan...

Pepparkakorna? Oops. Dem hann jag inte med. Imorgon!

Frysbox

Fortfarande har vi kvar en del snö (och is...), trots mildvädret tidigare i veckan:


_ _ _ _ _

Jag har köpt en frysbox! Elkjøp hadde kampanj på små frysboxar (99 liter) bara idag, för 999:- istället för 1999:-. Men tro inte att jag hann lägga vantarna på en sådan, nejdå. Utan det blev en på 145 liter. Som egentligen kostade 2500:- men jag fick 500:- i rabatt.

Om jag behöver en frysbox? Både ja och nej. Har en kombinerad kyl/frys, och dessutom ett litet frysskåp som jag fått överta av mormor. Och egentligen borde det räcka. Men dels krånglar kombiskåpet och gudarna vet när det blir reparerat (kylskåpsdelen går inte ner under +9, och frysdelen svajar mellan -8 och -14 så jag törs inte ha annat än bär i den, och firman som reparerar tar gooood tid på sig), dels är det ganska tjorvigt när jag bakar biskvier och kakorna ska frysas i en kvart innan de doppas i choklad. För en vanlig bakplåt får inte plats i skåpen utan jag opererar med diverse små fat och brickor. Mycket enklare då med en frysbox där man kan sätta ner en plåt utan problem. Fast när boxen är på plats tror jag att mormors lilla skåp får skatta åt förgängelsen... någon som behöver ett? Eller kanske jag tar det hem till Holmön.

Om jag har plats för en frysbox? Nja... måste städa och omorganisera mitt lilla kontor/extrarum (typ kasta ut skrivbordet...). Men det ska gå! Och så får jag försöka gulla med nån av kollegorna efter helgen, boxen står kvar hos Elkjøp för jag blev för snål för att betala 300:- i hemleverans. Ska se om jag inte kan muta någon av herrarna att köra hem den mot en burk biskvier... :)
_ _ _ _ _Jag är tidigt ute. Har plockat fram en del av julpyntet. Redan. Men jag insåg häromdagen att det bara är två veckor tills jag åker hem för att fira jul, och när jag kommer tillbaka är det dags att städa undan julen igen. Så om jag ska hinna njuta av att ha det julfint måste det ske NU!!
_ _ _ _ _

Bibblans adventskalender är populär, det är tydligt. Det var över 80 elever som svarade på gårdagens fråga!! Men missnöjet breder ut sig bland alla de som inte vinner...
_ _ _ _ _

Ska ut och äta middag med några kollegor ikväll - i övrigt står i stort sett bara en sak på programmet i helgen: KAKBAK. Biskvier, såklart - men också (ännu) en laddning pepparkakor. De går åt som smör i solsken... :)


Gammstint

Älskade lilla vimsiga mormor!! Hon fick hjälp att ringa till mig igår ikväll för att gratulera i efterskott. "Och hälsa till Per", lade hon till. Men mormor, det är ju Sonja som är gift med Per. "Jamen vem är du gift med då?" Ingen alls, jag har ingen karl. "Va, är du en gammstint?!"

Hm. Ord och inga visor.
_ _ _ _ _

Igår morse var det -8 och hur vackert som helst. Perfekt promenadväder!! Fast jag kände på väg till jobbet att det inte hade varit så dumt med långkalsonger... Sen steg tempera-turen gradvis (ja, vad annars?), och har idag legat på plussidan. Skit. Ska bli kallare igen imorgon, då kommer väl halkan som ett brev på posten. 

Apropå vädret:


_ _ _ _ _

Full fart på julkalendern! Redan igår - första dagen - var det 60 personer som svarade!! Och idag ytterligare några fler. Som vanligt får jag fått motta en del "hotelser":

- Jenny, jag ska vinna idag! För om inte jag vinner, då...Nåja. Jag är inte så lättskrämd.

Och så är jag i full gång med att läsa julnoveller. Fyra klasser bara idag. Och jag fortsätter att fascineras över hur duktiga eleverna är på att sitta stilla och tysta och lyssna. Mysungar!!
Vad jag läst? Om julfirandet i Bullerbyn, om när Mumintrollen väcks ur vinterdvalan för att julen står för dörren, Viktor Rydbergs Tomten - samt några korta humoristiska berättelser på engelska. Och så har vi pratat en del om jultraditioner, om julmat, om julebrus (hehe, jag får fortsatt inget medhåll när jag säger att den smakar läbbigt), och om julprogrammen på TV. Det är nämligen så att här i landet sänds Grevinnan och betjänten redan kvällen innan julafton. Trams! Det ska man ju se på nyårsafton!! :)

Följden av att det för närvarande är full rulle att jag inte riktigt hinner med allt som ska göras. Det är fullständigt kaos på mitt kontor då jag bara dumpar allting där efterhand... Igår jobbade jag til kl 17.45 (satt med läromedelsbudgeten som ska justeras innan jul) - och när jag gick hem i snögloppet undrade jag för mig själv varför i fridens namn jag inte hade med mig bilen!! Även idag blev det en maratondag - jag är fortfarande kvar på jobbet (men OK, nu har jag haft en ganska lång blogg-paus). Har dock arbetat mig igenom en del av högarna så nu lämnar jag bygget för idag. Och jag har bil!!! :)

Kvällens inplanerade biskvibak skjuter jag dock på framtiden... ska väl göra nåt i helgen också?
_ _ _ _ _

Vandrarhemmet på Stora Fjäderägg har fått Svenska Turistföreningens pris för
Bästa natur- och kulturupplevelse! Gratulerar!! :)

RSS 2.0