Storforsen

Idag och imorgon är vi på bibliotekskonferens vid Storforsen. Fantastiskt fint! Vi hann med en promenad upp till forsen både på förmiddagen innan programmet satte igång, och på nytt innan middagen. Mäktigt att beskåda... 


Forsen är bortåt 5 km lång, men det största fallet är på de två sista kilometrarna. Uppåt 800 kubikmeter i sekunden passerar med våldsam kraft...

Storforsen ligger i Piteälven, som är en av landets nationalälvar. Här finns också jättegrytor - den djupaste på ca 3,5 meter -och en hel massa stigar och träspångar att följa. Inte konstigt att det kommer bortåt 180.000 besökare per år...!



































Nytt tak

Igår var vi i Vby, och morfar + farfar fixade taket på barnens lekstuga. Heldagsjobb!!








Innan vi åkte fick vi hamburgare. Lovisa är familjens stora carnivor... :-) 









Blev en rätt sen kväll innan jag var tillbaka i Piteå - men nu är det ju ljust nästan dygnet runt! 





Räfsat

Vet inte om det egentligen syns så stor skillnad... men i söndags räfsade jag i 1,5 timme mellan huset och bagarstugan. Massa gammalt gräs!








Betydligt grönare när vi mellanlandade i Sävar på söndag kväll:



Morr

Näe, Whirlpool, jag är inte speciellt imponerad. Dels undrar jag varför det verkar vara en naturlag att alla kylskåp (oavsett tillverkare) har högerhängd dörr, dels varför man i princip måste montera isär hela skåpet för att hänga om den?!


Närmare två timmar (!!!) senare har vi äntligen fått ordning på fanskapet, och tack och lov - det verkar fungera!



Nya kylen

... har inte nåt frysfack, men tydligen skickar de med samma instruktionsbok oavsett variant. Och då står det så här:



"Förtär inte isbitar eller isglassar direkt efter att de tagits ut ur frysen. Den låga temperaturen kan förorsaka köldskador."


Och det måste man förtydliga?? Antar att tillverkare nuförtiden vill ha ryggen fri i alla situationer... 


I skogen

Idag har pappa och jag varit i skogen. Det är ju jag och Eva som sedan ett par år står som ägare till våra skiften, och pappa tycker det är hög tid att vi börjar lära oss mer om vad som behöver göras. Tja, what can I say? Jag tror inte riktigt att skogsbruk ligger för mig... :-) Men det är ju intressant att få veta mer såklart. Även om jag knappast tror att vi kommer göra markerna rättvisa... Den tid pappa lagt ner på gallring och annat har vi inte. Men vi får göra vårt bästa.
























Och hur som helst så hade vi en väldigt mysig dag!! 


Småtrollen

Igår kom syrran med familj ut till ön! De åkte igen imorse, men vi hann mycket på ett dygn. Rasmus och Rickard följde med moffarn till Torsöbäcken och fångade mört - massor med mört! Glad kille - och lika lycklig moffar, tror jag! 






Eva, jag och tjejerna gick på promenad. I 4,5 timmar! Först till kyrkogården, där vi planterade fina blommor på mammas/mormors grav. På vägen dit såg vi en huggorm...











Sen traskade vi vidare ner mot Bergudden - men inte ända fram, utan vi stannade hos Peter & Susanne och fick hälsa på deras lamm...



Lycka!!!

Sen fortsatte vi förbi backen där det brann häromveckan. En rejäl brand - ren tur (och en heroisk insats av de bybor som kämpade med hinkar och kannor) att elden inte hoppade över vägen och spred sig. Då hade det blivit en storbrand - sannolikt med hemska följder...







Sen var vi rätt mosiga innan vi äntligen kom hem. Överdos av frisk luft! :-) 

Fast den minsta skruttan var pigg...





Problem solved

... när jag äntligen hittade orsaken till att minnet i mobilen hela tiden blir fullt trots att jag flyttat över alla bilder till ett USB-minne. Visade sig att alla (?) bilder typ säkerhetskopierats och låg kvar som temporära filer i en mapp kallad "övrigt". Raderade dem, och vips hade jag frigjort över 4GB minne! Dessutom - nu försvann de gamla bilderna från blogg-appen så att den funkar som den ska. Tjohej! :-) 


Följde pappa till Gäddbäck häromdagen och släpade ut snurran ur boden. Klart att köra!







Så har jag vädrat, städat, bäddat och gjort klart för säsongen i bagarstugan! 





Inte då...

Igår kväll började jag vädra morgonluft. Alla bilder jag tog på turen broarna runt visades i appen och kunde följaktligen laddas upp. Kanske ordning på torpet till slut? Nä. Icke.


Därmed blir det bara några få bilder från dagens tur till Holmön - med bilen på färjan! Fullastad med nytt kylskåp (det gamla har pajat), ny dammsugare (den gamla är i färd med att ge upp), en kamin (OK, fuskvarianten där man bara pluggar i kontakten) och en bokhylla (OK, rätt smal). Och en massa annat. Praktiskt att få med alltihop på en gång!



Det var inte bara jag som ville få med ett fordon. Stod SEX bilar i kö. Varav färjepersonalen faktiskt lyckades pressa ombord fem. "Det är som att spela Tetris" som en av dem sa... :-) 

Små marginaler:


Tacksam över att jag fick hjälp att backa ombord! :-) 


Otroligt vad som ryms i en Skoda. Rejäla bagageutrymmen:



... och det nya kylskåpet är på plats i köket (det gamla har vi ställt i lagårn tills vidare, ska förpassas till återvinningsstationen sen). Men vi väntar tills imorgon med att koppla in det. Har pappa nu klarat sig sen i januari ska det väl gå bra en dag till... tur vi har ett kallt källargolv som funkar som back-up!



På'n igen

Vad gör man inte för att slippa städa? Och packa? Blev en tremilacykelsväng broarna runt... :-) Fast i ärlighetens namn så fanns både dammkorvar och opackade väskor kvar när jag kom hem. Märkligt. 


Ikväll passerade jag förresten fjolårets totalmål på 250 mil. Tjohej! Fast då började jag ju inte cykla förrän i början av maj så det kan man nästan inte räkna... I år är målet 365 mil, men kanske får jag uppgradera det en smula. Vi får se. Nu blir det hur som helst rätt lugnt på cykelfronten några dagar. Holmön calling, och där blir det lite så långa sträckor i taget! :-) 







Dagens runda

... blev Bondökanalen - Gläntan - Degerberget - Renöhamn - Fårösundet - hem till sol och deckare på balkongen! Totalt 75 km, innan jag och rumpan kom överens om att det fick räcka.


Massor med bilder... varav - ja, ni vet. Det här var de som pressade sig genom det nålsöga som är appen:













Testade faktiskt att doppa tårna i havet. Svinkallt... ;-) 


Cykeltur

Mäh! Av de typ 50 bilder jag tagit idag visas FEM i appen...! :-( 


Vaknade före väckarklockan i morse, och gav mig iväg kl 7.45. Pitsundet - Högsböleskiftet - tvärs genom skogen - och ner till fyren i Jävre, där jag tog den första pausen. Supervacker morgon! Sen styrde jag kosan mot Hemmingsmark och vidare till Blåsmark och Svensbyn. Molnen tog över, men fortfarande svaga vindar (tack också lov). Roknäsvägen, över till Lillpite (med glasspaus på Vischan-grillen), sen så sakteliga hemåt via Böle. Fast så gjorde jag lite krokar inne i stan också, så när jag slutligen kom hem stod trippmätaren på 11 mil! 

Ikväll? Inte många knop. Mest legat i soffan och slötittat på TV... ;-) 


Högsböleskiftet 



Piteälven i höjd med Böle






Imorgon? Tja, kanske det blir en mil eller två då också...


Uppladdning

Jag och drömprinsen vilar oss i form inför morgondagens planerade cykeleskapader! :-) Fast han får i ärlighetens namn stanna hemma... 




Hällregn i natt - en riktig rotblöta. Bra, det behövdes! Idag har det blivit gradvis varmare, och helgen verkar bli fin. Härligt! :-) 

Återkommer med rapport! Har ett lite väl optimistiskt mål, får se om det går. Men bara jag inte får punka så har jag gott hopp. 


Nästan krock

Jag fick ett ryck i det fina vädret - har varit ute och cyklat nu ikväll, och höll på att krocka med Ronny Eriksson i en korsning! Han var också ute på cykeltur, iförd röda slippers... ;-)










Ajdå

Terminens sista byaskolebokprat. Elev i åk 3:
- Det är så jobbigt när du kommer och bokpratar...
Aj då.
- ... för jag blir sugen på att läsa ALLA böcker, det är så svårt att välja!
Aha. Puh. Dagens egoboost! :-D 



Love love peace peace

Fastnade vid datorn en liten stund till... ;)

Den här hade jag glömt! Helt genial!!!





Högst förståeligt att det höjdes röster för att få tillbaka Petra & Måns efter träbelätena som ledde årets final...

Sent omsider: bilderna

Kröp till korset och startade min bärbara dator här hemma. Den är inte precis snabb. Extremt långsam, snarare. Så det här inlägget har tagit gott och väl en timme. Mutter, morr. Men det funkar i alla fall...

Orsaken till att det inte gick att blogga på jobbet:



Än så länge är jag inte överdrivet imponerad av Windows 10... ;)

Gårdagens kvällssolsutflykt: Öjebyn-Hällan-Djupviken-Fåröbron-hem. Totalt 26 km. Vackert, skulle gärna cyklat längre men hade tvätt i tvättstugan att ta hand om - och så frös jag om tårna!















Och en bild till från i morse, E4:an sedd från Öholmabron:



Fler bilder från i helgen - Rasmus har börjat spela knattefotboll! :)



Lovisa var måttligt intresserad av matchen och ägnade tiden åt att hoppa i en snöhög:



På promenad längs älven:





Moffar och finaste liten <3



Igår morse var jag och besiktade bilen. Gick fint - enda problemet var att jag blev en aning försenad hemifrån. Och då slår det aldrig fel - då kommer tåget... tur att det inte var så långt! :)



Förra veckans vingelväder i Sjulnäs (tja, inte bara där...)











Sådär. Nu anser jag mig vara ikapp på bildfronten! :) Bara blogg-appen kunde gå till sig så ska jag försöka att inte halka efter igen (hehe, är det nån som faktiskt tror på det?).

Nu är det hög tid att gå igenom de sista böckerna inför bokpratet imorgon. Somnade igår kväll innan jag hann färdigt...

Bye for now!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Näpp

... datorn på jobbet bestämde sig för att skära ihop idag, så nåt bloggande blev det inte tal om! När jag for därifrån höll den fortfarande på att uppgradera till Windows 10 - blir spännande att se imorgon om den är fit for fight igen... 


Har cyklat till jobbet idag. Lite kallt imorse, men annars en fin dag! Verkar ska bli ännu lite varmare imorgon, men då blir det bil för jag har baksätet fullt med bokpratsböcker... 





(tog fler bilder men dem får ni föreställa er...) 


Aaargh

Man kan ju bli vansinnig för mindre. Blogg-appen lyckas inte hämta upp nya bilder från telefonens minneskort, med ett och annat undantag. Minneskortet som jag ju tömt på gamla bilder för att frigöra plats. Men av nån komplett obegriplig anledning är det dessa gamla - och bortplockade - bilder som appen vill ladda upp! Jag blir knäpp!! Så ikväll när jag varit ute och cyklat och fotat kvällssol och vattenglitter, då borde ju de bilderna ligga överst i kamerarullen. Och visst, det gör de. Fast inte i appen. För de bilder som visas där är från Holmön i typ februari. Suck!


Samma med helgens bilder på småtrollen. Här är de som appen släpper igenom - vilket (förstås) bara är en bråkdel:




Älskade ungar! Cornelia kröp upp i mitt knä härom morgonen och sa "Moster Jenny, jag tycker om dig!" 


Lycka... :-) 

_ _ _ _ _ 


Tja, om jag får tid på jobbet imorgon ska jag prova att koppla mobilen till datorn och lasta upp bilder den vägen. Kanske det lyckas bättre. Får väl ägna kvällen åt nåt mer produktivt än att blogga - läsa bokpratsböcker till exempel! Drar ihop sig till sista rundan i klasserna innan sommaren, nämligen. Time flies!! 

_ _ _ _ _



Fniss

Underbart! :-D 




Trilskas

Bilduppladdningen funkar fortfarande inte som den ska - bara enstaka bilder som går att peta in i bloggen...! :-( 


Cyklar och ser schlager ikväll igen. Lite mer tempo än i tisdags men inte precis någon given vinnare. Norges låt hade jag inte hört tidigare. "Uppfriskande", enligt kommentatorerna. Tja. Den var väl sådär. Precis som Sveriges.



Programledarna är rätt jobbiga. Tur då att Edward & Måns som kommenterar är desto mer underhållande. Lagom blandning av entusiasm och spydighet...! ;-) 


Semifinal

Ikväll går den första semifinalen i årets Eurovision Song Contest av stapeln. Enligt Aftonbladet är det den tråkigaste nånsin, och tändstickor för att hålla ögonen öppna rekommenderas. Tja, nu är vi väl typ halvvägs igenom, och så långt är det inte mycket att jubla över. Fast jag har satsat på cykling istället för tändstickor. Funkar det också, och förbränner betydligt fler kalorier! Vilket behövs eftersom jag slängde mig över det sista av skumgummit när jag kom hem från jobbet... ;-) 




Skumgummi

... heter det ju inte. Har för mig att det står Ann-Maris kokosbollar eller nåt sånt i originalreceptet. Fast hos oss har det alltid varit skumgummi. 




Blev så himla sugen häromdagen att jag bara var tvungen att vispa ihop en laddning! Sliskigt, javisst. Gott, javisst. Opraktiskt att ha hälften kvar i kylskåpet på en 2-dag. Har syndat en smula om man säger så... ;-) 


Taffligt

Näe. Det här borde jag ha begripit. Köpte en Nora Roberts-filmatisering på Myrorna häromveckan. Alltså, böckerna är ju - som jag skrivit förut - rätt spännande, om än förutsägbara. Men filmen... snacka om tafflig! Tvingade mig igenom den nu ikväll medan jag cyklade för fullt, skrattade högt och fnös om vartannat. Tjejen det handlar om ska föreställa byggnadsentreprenör men kan knappt hålla i en hammare och trippar i sina grova kängor som om de hade stilettklackar. Och trutar med munnen. Hela tiden. Trovärdigt? Njäe... det kan jag inte påstå. Spännande? Not so much - at all!!




Infjärden runt

... och ner till Pitsundsbron. Det blev sex mil på cykel igår! Bildbevis saknas, då minnet i min telefon återigen är fullt och därmed börjat uppträda oberäkneligt. Igen. Går bara att ladda upp vissa av bilderna, och de ligger i total oordning. Jaja. Ska fixa det hela imorgon på jobbet, datorn här hemma är så seg att jag inte törs försöka...


Började dagen med stopp på fyra (!) loppisar/secondhandbutiker. Utan att handla nånting alls på de tre första. Men så blev det både äggkoppar och lite annat på PMU - ordningen återställd! :-) 

Trampade via Böle till Sjulnäs och toapaus på jobbet, vidare till Vitsand och Bergsviken där jag hittade en cykelgenväg till Hortlax, sen över E4:an och via Grundvik, Höglandsnäs och Trollbäcken ner till Pitsundsbron - och så norrut och hem. Inte alltför sliten när jag landade i soffan, tyckte jag - vilket inte hindrade att jag somnade i densamma... ;-) 

Nu har jag cyklat en sväng till Kvantum och provianterat, men mer blir det inte idag (ute i alla fall) eftersom det är regn och snö på ingång. Perfekt deckarläsarväder - kanske jag äntligen hinner sträckläsa ut senaste Kepler-boken?? :-D 

Hörde ett mystiskt ljud igår kväll - visade sig vara ett par sådana här:



Jobbcykelpremiär

Cykla-till-Sjulnäs-säsongen inledd! Soligt. Svettigt. Fågelkvittrigt. Motvind (förstås). Och en cykelentusiast i trikåer som dammade förbi i 40 knyck och parkerade mig rejält. Nåja. Jag kom fram, jag också! 


Visade sig dessutom att entusiasten tävlar på elitnivå (landslaget, närmare bestämt), så jag får väl snarare känna mig hedrad - och tacksam över att jag inte körde i diket när han susade förbi... ;-) 









Det här har varit den klart varmaste dagen hittills - riktigt njutbart! Men det ska visst bli minst 10 grader kallare imorgon. Äsch. Fast jag ska ut och cykla i alla fall - nu börjar jag ju komma igång med utecyklingen! Räknar man både ute och inne så har jag precis passerat 200 mil sen årsskiftet. Firade med kebabtallrik från pizzerian här på Klubbgärdet... mätt och trött, inser att jag med stor sannolikhet kommer somna på soffan. Jaja, då får det väl bli så! :-) 


Aktiv dag

Imorse åkte jag hemifrån tidigt, för att lämna in bilen på service. Sen traskade jag i full fart till stadsbibblan (en dryg halvtimme). På lunchen traskade jag tillbaka för att hämta den färdigservade bilen (och blev på kuppen 7.500:- fattigare). Efter jobbet körde jag hem. Sen traskade jag in till centrum för att hämta ut cykeln som jag också haft på service. Cyklade hem, tog en paus - och sen gjorde jag en tur till Klubben och Gläntan. Visade sig att alla vägar inte riktigt tinat fram än... men fram kom jag! Hem igen, med trippmätaren på dryga 26 km - och nu har jag fastnat i soffan. Har syndat en smula fast jag har 2-dag (hittade en halv chokladkaka...) men ids inte ha dåligt samvete! ;-) 




















Tussilago

Nån sa att tussilago inte ens finns så här långt norrut. Johodå! I Långnäs, igår!




Värre innan det blir bättre, typ. Brukar bli rätt rörigt under mina bokpratsförberedelser. Och lite bråttom på slutet. Jobbar bäst under press... ;-) 



Blåsippor

Våren må ha varit kall, men baske mig - nu har blåsipporna längs Kärleksstigen börjat blomma! :-) 


















Hunt for the Wilderpeople

Precis sett den nyazeeländska filmen "Hunt for the Wilderpeople" med bl.a. Sam Neill. Äventyr/dramakomedi - charmig, rolig, allvarlig, gripande... en sån där film som innehåller lite av allt. Riktigt bra!!


(och jo, jag är dessutom rätt svag för hr Neill...)




Söndagssnö

... japp, väderomslag som hette duga!!


















Fast ganska mycket hann tina bort under dagen - Byviken på eftermiddagen:



Vacker Holmödag

... i lördags. Passade på att vara ute i solen innan vädret slog om...






Fina fina trollsländan som jag fått av lillasyster! 












Mötte en.liten gynnare på väg hem från Gäddbäck - undrar om han hann ta betäckning innan snön kom?


Däckbyte

Efter helgens aviserade snöoväder (bildbevis kommer) finns det nu ingen återvändo: hög tid för däckbyte! Eftersom det är drop-in och ingen tidsbokning gäller det att vara tidigt ute - och baske mig, jag är först i kön! Bara att vänta på att stället ska öppna... ;-) 






Igår premiärkörde jag med släp (har annars bara fraktat en cykel på kroken till den här bilen) - körde flyttlass norrut åt min nya kollega i Rosvik! Fast hon får nyckeln till lägenheten (som ligger rätt nära där jag bor) först idag så igår kväll bar vi upp allt till min lya. Därmed får vi en del trappträning då allt ska bäras ner igen efter jobbet idag - och uppför trapporna i hennes hus... ;-)



RSS 2.0