PorträttEn klass har haft i uppgift att skriva kärleksbrev. Och en av tjejerna valde att skriva till mig. Blev nästan gråtfärdig av brevet, det var så fint! Jag vet, jag vet, de var tvungna att skriva... men ändå! Och dessutom har hon tecknat ett porträtt av mig!!! WOW. Komplett med gloria och änglavingar!! Ehm... :)

Blindstyre

Inte förrän jag kom till jobbet imorse upptäckte jag att jag glömt att ta på mig glasögonen... hm. Nu ser jag ju hyfsat även utan dem (får t.ex. köra bil utan, och tur var väl det eftersom jag tog bilen till jobbet) - men det är rätt jobbigt att gå och kisa hela dagen. Huvudvärken har smugit sig på efterhand... och nu ska det bli skönt att åka hem. En stund. För ikväll är det ju quiz! Och vi ska träffas lite tidigare än vanligt, och utnyttja de pizza-presentkort vi vann tidigare i höst. Giltighetstiden går ut senare i veckan så det gäller att passa på! Och sen är det ju på tiden att vi vinner igen, eller hur? Läser och fnittrar åt den där boken jag fick, men om det är just den typen frågor som dyker upp är väl mer tveksamt... :)
_ _ _ _ _

Oj. Har fått sex nya biskvibeställningar idag, på totalt 220 kakor. Försöker baka allteftersom, men nu börjar jag halka efter. Bara att sätta fart. Tur jag har snälla kollegor, förresten - en av dem var i Hemavan i helgen och köpte 5 kg mandelmassa + 15 kakor blockchoklad till mig. Så nu ska det väl räcka!! Ett tag i alla fall... :)
_ _ _ _ _

Ibland är det inte mycket som ska till för att man ska bli på gott humör. En försändelse med en bok från ett annat bibliotek till exempel. Eller närmare bestämt de glada solarna på kuvert och bokomslag:Ha en fortsatt fin dag!! :)Tröööött...

Igår kväll var jag så trött att jag knappt visste vad jag hette. Ramlade ihop i soffan direkt efter middagen och sen tog jag mig inte upp på hela kvällen. Det där blogginlägget jag skrev tog en evig tid för jag nickade till flera gånger... Fick ett par sms under kvällen men i alla fall när jag svarade på det ena somnade jag mitt i. Fick kolla imorse att svaret verkligen gått iväg till slut. Bedrövligt! Framåt 01.45 lyckades jag kravla mig isäng. Och somnade som en gris. Nåt fel på mig? Nä. Bara ackumulerat trött! Har väl lite större sömnbehov än de antal timmar jag sovit på sista tiden, bara.

Men - kvart i åtta i morse var jag igång igen. Och pigg! :)

Så idag har jag varit på jobbet och fixat julpynt, adventskalender och en del annat, träffat ett gäng kollegor på stan och fikat (de hade med sig sina rätt så livliga knattar nästan allihop, jag var den enda utan barn så jag föreslog att om nån tyckte sig ha för många kunde de ju ge ett eller två till mig - men nä... jag är fortsatt barnlös), tagit fram adventsljusstakar och pysslat lite här hemma samt gjort mer pepparkaksdeg. Och bakat 95 biskvibottnar, den sista plåten är i ugnen nu.

Däremot har jag inte fått på plats ljusslingan och granriset ute på verandan. Jag fick leta igenom hela lägenheten TVÅ gånger innan jag hittade kartongen! Vad är det som gör att det ställe som verkade så himla logiskt när jag packade undan julen ifjol nu var det absolut sista ställe jag letade på?? Hur som, nu ids jag inte gå ut och frysa, får ta det imorgon bitti istället.

Förresten, apropå obesvarbara frågor (jag borde kanske skriva en egen bok, En ytterst interessant bok om alt det ikke finnes svar på* - men den torde knappast bli nån storsäljare) - varför har man alltid alla andra sorters glödlampor hemma än just de man behöver för tillfället?? En av julstjärnorna är helt svart, men har jag kronljuslampor hemma? Nä. Såklart inte. Däremot vanliga 40W-lampor nog till att klara en mångårig belägring. Jag tänder nästan aldrig taklamporna så inte är det ofta jag behöver byta dem heller...

(*her bør selvsagt spørsmålet om fargen på hudfarget plaster i Afrika være med)

Slut på fundrationerna. Nu ska jag se Änglar & demoner! Det hade jag tänkt redan igår kväll, men... då hade jag nog somnat innan filmen började...
_ _ _ _ _

Vackert vinterväder idag - det kom snö inatt!! Härligt efter ett antal dagar med regn och beckmörker. Hoppas bara det håller i sig nu!!


_ _ _ _ _

Julpynt och sånt på jobbet:

     
_ _ _ _ _

Øyfjellet i vinterdräkt:Snart advent

Hjälpte Kristine att klä julgranen på jobbet idag. Jisses, att det snart är 1:a advent.
Jag hänger inte med!


Visst blev den fin?

Detta innebär också att jag borde ha adventspyntat på bibblan innan jag gick från jobbet idag. Och plockat fram julböckerna. Och förberett adventskalendern som drar igång på tisdag. Men icke. Jag hann inte! Blir nog några timmar på jobbet den här helgen också...
_ _ _ _ _

Några av födelsedagspresenterna:

De har humor, lillasyster med pojkvän...!

   

Den fantastiska väderstationen:Det där med att läsa bruksanvisningar är inte min starka sida, men den här gången bör jag nog göra ett försök. Redan på första sidan står det att man måste läsa hela bruksanvisningen och försäkra sig om att man verkligen förstått allt innan man sätter igång med installationen. Huu...

På smyckefronten:

 

... och ett gäng charmiga småtomtar...Med mera! :)

Och så har jag ju redan fått extralysena till bilen.

TACK ALLA!
_ _ _ _ _

Vi har haft Öppen skola två dagar den här veckan. Elever från alla högstadieskolor i kommunen har fått chansen att besöka gymnasiet, och vi har fått visa fram våra utbildningar. Jag tittade in hos restaurangeleverna, där det lagades minestronesoppa och bakades scones med liv och lust. Flera av högstadieeleverna deklarerade att de absolut kommer att välja denna utbildning till nästa år!
Ett år äldre - igen

Nu jäklar! Yr.no kan slänga sig i väggen - för nu ska jag bli min egen hobbymeteorolog! Har fått en elektronisk väderstation av lillasyster och bara jag lyckas räkna ut hur den funkar så ska ni få kompletta och korrekta väderuppdateringar - vänta bara!

(misstänker att detta är - ännu - ett tillfälle då jag kunde haft användning för en händig karl...)

Tack Eva!! Och tack alla andra, för hälsningar, kramar, presenter!! En av kollegorna vrålade "Jenny fyller år!" när jag gick genom matsalen imorse - med påföljd att jag fick en oändlig massa kramar. Mysigt!!! Efter det konstaterade jag att får jag inte svininfluensa nu, ja - då är jag nog immun... :)

(jodå, ni ska få se presenterna, men det får bli en annan dag, kamerabatteriet är urladdat...)
_ _ _ _ _

En av eleverna:

Jenny, hur mycket fyller du?

Gissa.

Jaaa.... 23?

Alltså. Det där hamnar i kategorin smicker. Å andra sidan var det en kollega som trodde jag fyllde 40, så det jämnar väl ut sig i längden...
_ _ _ _ _

Jenny, är det sant att du fyller år idag?

Ja.

OK, grattis! Läraren sa att vi måste komma ihåg att gratulera.

Hehe.
_ _ _ _ _

Jösses, vad brevportot är dyrt!! Fick en försändelse från Sävar som vägde 1018 g. Naturligtvis går det en portogräns vid 1000 g (har ni nånsin varit med om att ett brev ligger strax under portogränsen? Nej, det var väl det jag trodde) - och det visade sig att det kostar lika mycket att skicka ett brev från Sverige och hit som att ta bussen från Umeå till Mo i Rana. Hutlöst!
_ _ _ _ _

Sängen nästa! Magen full av chokladtårta och på strålande humör efter att ha läst i En ytterst interessant bok om alt du ikke vet som jag fick av några kollegor idag. Sanslöst rolig! :)


Dødslekene

Vilken bok!!!Nu har jag bara några sidor kvar av boken Dødslekene (svensk titel: Hungerspelen) - med påföljd att jag inte får nånting gjort här hemma. Kan inte slita mig!! Boken utspelas i det land som en gång hette USA men som nu kallas Panem. Från huvudstaden Capitol styr man med järnhand och alla försök till protester och uppror slås ned med våldsam kraft. Landet är indelat i tolv regioner, som varje år tvingas skicka två deltagare var för att delta i Hungerspelen - ett slags blodig reality-TV. De 24 ungdomarna i åldern 12-16 år skickas ut på en jättelik arena där målet är att överleva. Det kan bara finnas en vinnare... som koras när de andra 23 är döda. Alltsammans direktsänds på TV, skickligt regisserat från Capitol för att påminna befolk-ningen om vem som bestämmer.
I distrikt 12 bor 16-åriga Katniss. Hennes lillasyster Prim har utpekats som deltagare, men för att rädda henne från en säker död tar Katniss hennes plats. Hon ger inte sig själv stora chanser att överleva, men det visar sig att hon har egenskaper som gör henne väl rustad att möta de utmaningar som väntar. Spelet kan börja... 

Kuslig. Spännande. Fängslande. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva boken, men den är som sagt omöjlig att lägga ifrån sig!!
_ _ _ _ _

Mailade kollegorna igår och meddelade att jag gärna kommer runt i klasserna och läser julberättelser (och bjuder på pepparkakor). Och redan är 12 (!) klasser inbokade! Misstänker att jag kommer hinna tröttna på ljudet av min egen röst under adventstiden... :)
_ _ _ _ _


_ _ _ _ _

Det dök upp en elev idag, iförd en T-shirt med följande text:

"JÄVLAS INTE MED NORRLÄNNINGAR"

Haha, helt riktigt! :)
_ _ _ _ _

Hördu mamma - det är FLERA kollegor som gett mig beröm idag, för min fina tröja. Vilken? Den där gamla blå huvtröjan från Indiska som du tyckte jag skulle kasta! Tror jag behåller den ett tag till... :)
_ _ _ _ _

Följetongen fortsätter...:
Holmöfärjan får dispens
... men vad som händer efter augusti 2010 är fortfarande höljt i dunkel...

Hurra for deg, Unni!!

Snacka om ungdomlig 50-åring!!! Vem? Min "tvillingsyster" Unni!!


Unni och hennes EA

Har varit hos födelsedagsbarnet ikväll och ätit tårta
- och såklart hade jag med mig en present. Vad? En BegeistRing.
Jada, Unni, du evner å skape glede!! I massevis!!
_ _ _ _ _

Var på lantbruksskolan i förmiddags (eller Mosjøen videregående skole, studiested Marka som det heter numera). Presenterade ett tjugotal böcker i rasande fart - var inte så väl förberedd som jag hade tänkt, men några av eleverna sa "kan du inte fortsätta lite till, det här var kul" när jag avslutade. Nåja, det bör ju betyda att jag fick godkänt...! :)

Frostgnistrigt och vackert när jag körde till Marka:

Fast nu ska det visst bli varmare igen, innan kylan åter slår till framåt helgen. Jädra ombytligt väder. Jag vill ha kallt. Mycket snö. Riktig vinter. NUUUUU!


PepparkakorSådärja. Då är första laddningen klar. Räknar med att det blir ett par till innan jul... :)
_ _ _ _ _

Nackdel med att bo i källar-/suterränglägenhet: jag får en del oönskade åttafotade besökare. Det är väl en sak att en spindel knatar över golvet eller sitter på väggen - men när den kommer spankulerande på köksbordet precis när jag ska äta frukost, då går det för långt!! Denna blev, i likhet med alla andra, omedelbart expedierad. Ingen nåd här inte. Jag hävdar bestämt att jag är djurvän - och lika bestämt att spindlar inte inkluderas i den kategorin.Solen tittade faktiskt fram en stund idag! Tänk, nu är det bara fyra veckor tills det vänder
och dagarna blir ljusare igen. Tiden går så fort att det är läskigt...


Lande i lommeformat

Kjedelig, kjedelig, kjeeeeeedelig!!
(nu har ni lärt er ett nytt norskt ord igen, det betyder långtråkigt)

Jodå, jag har varit på jobbet idag. Först på listan över saker som skulle göras: registrering av hela serien Lande i lommeformat, vilket är den danska versionen av Länder i fickformat. Den finns tyvärr inte på norska, men för eleverna är danskan i alla fall lättare att läsa än svenska så därför valde jag den versionen. De små faktahäftena om all världens länder är himla bra - de ser förvisso rätt tråkiga ut, men innehåller aktuell basfakta om varje land och är dessutom indelade på exakt samma sätt vilket underlättar om man vill jämföra t.ex. styrelseskick eller sociala förhållanden mellan olika länder.

Vad som gjorde mig så himla less? Att det bara är jag som har de här häftena, så jag kunde inte knycka katalogposterna nånstans ifrån!! Bodin vgs har dem på svenska (hrm...). Brønnøy-sund vgs har dem visserligen på danska men bara ett tiotal titlar (totalt rör det sig om drygt 140 häften - en del små länder har slagits ihop). Och jag hittade dem inte i några andra norska biblioteksbaser heller! Så jag fick göra egna poster. Och det tog timmar. Hittade visserligen de äldre upplagorna i svenska LIBRIS, men att importera, konvertera och rätta till de katalog-posterna i Aleph visade sig ta ännu längre tid, så det gav jag upp (av samma orsak kollade jag inte ens de danska baserna).

Nu är de i alla fall på plats i katalogsystemet. Ska bara skicka ut ett mail till lärarna också, så att de vet att de finns att låna. Jag har haft dem ända sen i somras (de kom strax efter semestern), men i likhet med en hel del annat har de bara blivit liggande. Suck.

Allt det andra jag hade tänkt hinna med? Hm. Nja. Jag hann en del.

Imorgon återgår jag dock till kökstjänst - ska baka pepparkakor! :)
_ _ _ _ _

Körde förbi nyöppnade Coop Extra på hemvägen. På skyltar och banderoller får man veta att här är det "bare lave priser" - men jag är antagligen miljöskadad. Och har turen till Tärnaby/ Hemavan i alltför färskt minne. För jag tyckte inte att nånting var speciellt billigt... Så jag köpte en hyacint (norska: svibel) och några bananer och for hem!
_ _ _ _ _

Upptäckte ett nytt naturfenomen idag. Det regnade och blåste så våldsamt att det inte bara gick vita gäss på fjorden - utan också på parkeringen utanför skolan!! Blubb, blubb, blubb...
_ _ _ _ _


Tyst och tomt

För att citera slutraderna i dikten Det började så oskyldigt med diskbänken av Solja Krapu:

Det ekar här inne
Hallå!
Det ekar här
inne


Helt fantastisk dikt! Och en höjdare att höra henne framföra den!!!

Fast just nu tänkte jag på det faktum att det varit studiedag på skolan, och att det inte var en enda elev i biblioteket på hela dagen då de förstås var lediga. En och annan lärare, en och annan kollega i övrigt, en sprallig sexåring (dotter till en av kollegorna) - i övrigt var jag mol allena. Vilket på sätt och vis var bra för jag fick undan en del av alla de högar som hotat att växa mig över huvudet (dock långtifrån alla) - men samtidigt var det onaturligt tyst och stilla. Jag vill ju ha liv i bibblan!! :)

Överväger en arbetsdag imorgon för att beta av ytterligare några högar.
Bara att inse att saker som legat och väntat sen i augusti (!) borde man göra nåt åt...
_ _ _ _ _

En och annan kollega har höjt på ögonbrynen när det gäller urvalet av böcker i biblioteket:Jaja, jag har full förståelse för att det verkar suspekt. Men undertitlarna på böckerna är "en bok om kjærlighet, følelser og kjønn" och "helt sanne historier om å være ung kvinne" - alltså sånt som definitivt är av intresse för eleverna! Glitterfitter är helt ny så den har jag inte fått nån respons på än. Kukbruk läses flitigt - jag hittar den på alla möjliga (och omöjliga) ställen i biblio-teket. Men det är sällan nån törs låna den... :)
_ _ _ _ _

Ytterligare några norska ord - några är favoriter i repris, kan bara inte låta bli:

romperacer - åklapp, stjärtlapp (ja, snart är det vinter!)
brillehus - glasögonfodral
bajas - pajas
filleonkel - ingift morbror/farbror (ingen fara, Per, jag har inte tänkt börja kalla dig det!)
rompetroll - grodyngel
snauhogstfelt - kalhygge
fillerye - trasmatta
Kavring - Skorpan (i Bröderna Lejonhjärta)
klegg - broms (flygfäet, alltså)
fjærkre - fjäderfä
allehånde - kryddpeppar
_ _ _ _ _

Rekordlång Deweykod: 641.594844295
Vad den betyder? Matlagning från Vega! :)

Isdraken

Jag har läst så lite böcker på senare tid att det är rent skamligt. Vart tar tiden vägen???
Men nu har jag i alla fall snart läst ut Isdraken av Mikael Engström - en av de böcker som jag ska presentera på lantbruksskolan nästa vecka dit jag är inviterad för att prata böcker med åk 2. Vad jag i övrigt skall prata om är (delvis) höljt i dunkel. Givet är några titlar från årets tXt-aksjon, som visserligen riktar sig till högstadiet men som har använts även av gymnasieskolor (bl.a. lantbruksskolan) då det inte varit något motsvarande upplägg för gymnasieeleverna detta år. Jag har bara läst några av böckerna så långt men tänkte hinna igenom ett par till. Och i övrigt har jag fått fria tyglar... vilket bl.a. innebär Magnus Nordins Prinsessan och mördaren, Randa Abdel-Fattahs Ser mitt huvud tjockt ut i den här?, Erlend Loes Gör vad du vill (eller Muleum som den heter på norska), Jenny Downhams Innan jag dör, Andy McNabs Pojksoldaten... med fler. Och Torbjörns novell såklart! :)

Och blir detta lyckat (vilket förutsätter att jag förbereder mig i tid... ehhmmm... ligger redan lite illa till...) tänker jag föreslå lärarna på min egen skola att jag kan köra samma upplägg med deras klasser. Inte för att vi deltagit i tXt-aksjonen, men för att många av våra elever läser lite eller ingen skönlitteratur och kan ha glädje/nytta av lite tips! Är också inne på att prata med skolledningen om att jag kan hoppa in när det saknas lärare, inte som egentlig vikarie men med ett färdigt biblioteks-/läsinspirationsupplägg (ett på norska, ett på engelska). Om det är så att det saknas "riktig" vikarie, alltså - som ett alternativ till lärarlös lektion. Och för att det är så sällan som det tycks finnas tid för detta med skönlitteratur och lustläsning. Kanske kan jag värva/väcka en och annan på det viset??

Hur som. Åter till Isdraken:Boken handlar om Mik, som bor i Stockholm tillsammans med storebror Tony och en gravt alkoholiserad pappa. Han är ofta rädd, och då känner han hur Ormen Ensam river i magen på honom. Till slut blir situationen ohållbar, pappan tas in på behandlingshem och Mik skickas norrut till sin faster. Hon bor i en liten by i Norrlands inland där det varken finns trafikljus eller rulltrappor, och Mik får gå i en byskola med bara en handfull elever. Det tar inte lång tid för honom att finna sig tillrätta, och snart inser han att här vill han stanna. Men det vill inte myndigheterna... som placerar honom i fosterhem eftersom fastern i deras ögon "inte är lämpad" att ta hand om honom. Fosterfamiljen visar sig allt annat än vänligt inställd til Mik och han jämför sitt nya hem med ett koncentrationsläger. Han tvingas arbeta livet ur sig och blir inlåst i sitt rum om nätterna. Det är så långt jag kommit - jag hoppas verkligen det ordnar sig för killen!
_ _ _ _ _

Och när jag läser boken - som delvis utspelar sig i juletider - dyker det förstås upp
en del intressanta norska ord och namn:

Timmy Gresshoppe - Benjamin Syrsa
Snipp og Snapp - Piff och Puff
Lady og Landstrykeren - Lady och Lufsen
kollbøtte - kullerbytta
børskrakk - börskrasch
smiske - smickra, ställa sig in hos
grøft - dike
_ _ _ _ _

Fyra ivriga tjejer idag:

"Jenny, har du vuxenböcker? Alltså riktiga vuxenböcker? Adult literature?"

Hm. Vet inte riktigt vad de väntade sig, men jag plockade fram Kamasutra i bilder - till allmänt jubel. De bläddrade, fnittrade, rodnade - samt ifrågasatte lämpligheten hos en ställning som kallas "stridsvagnen". Ehh... jag är böjd att hålla med dem. Det låter lite väl våldsamt! :)


Nytt i biblioteket

Tur att man har lösningsorienterade kollegor!

DVD-hyllorna i biblioteket var fullständigt sprängfyllda. Mittsektionen använde jag för att skylta med nya filmer, men det var det egentligen inte plats för. Så jag frågade en av kollegorna om han hade nån smart idé - för på ett eller annat sätt ville jag ju kunna visa fram de nya filmerna, inte bara trycka dem rätt in i hyllan för vem ser då att det tillkommit nåt nytt? Och det är klart att han hade en lösning. "Varför scannar du inte omslagen och ställer ut dem i den där glasmontern du har ute i matsalen? Då ser alla de nya filmerna, och dessutom kanske du väcker intresse hos de elever som inte brukar komma till bibblan i vanliga fall."

Varför har jag inte tänkt på det???

Gick med liv och lust in för att fixa detta igår eftermiddag - och upptäckte att administrationen har en färgkopiator! Då blev det ju ännu enklare! Kopierade en del annat när jag ändå var igång - och nu är montern fylld av lockande film-, bok- och tidskriftsomslag samt en knallrosa skylt där det står "Nytt i biblioteket". Det blev jättebra! (men nej, ni får inte se nån bild idag för det är Öppen skola och eleverna sitter och pysslar i matsalen - de lär ju undra hur det är fatt om jag knallar ut dit med kameran...).

Och titta - genast blev det en aning mindre trångt i DVD-hyllan!En sanning med modifikation, jag vet - det är ganska fullt ändå... (särskilt som jag tjuvhåller på lite skyltplats i alla fall). Funderar på att utöka med en extra sektion (det är ett snickeri här i stan som gör hyllorna och man kan beställa dem sektionsvis) - om man flyttar hela hyllsystemet en bit åt vänster och om man dessutom tar bort glasskåpet och om man flyttar kontakterna under skåpet (med "man" menar jag vaktmästarna), då ska det finnas plats för en sektion till! :)

Och så får jag väl fråga min innovative kollega var jag ska göra av skåpet.
Han kommer säkert på nåt!

(Som jag skrivit tidigare är det andra regler kring utlån av film på norska bibliotek: vi får köpa in varifrån vi vill, och vi får låna ut både till privat bruk och för visning i skolklasser - däremot får vi inte ta betalt. Vi behöver inte köpa film med uthyrningsrättigher, något som begränsar urvalet på många svenska bibliotek då detta är väldigt kostsamt. Hos oss används film flitigt i undervis-ningen, både dokumentärer och spelfilm - därav mitt digra utbud. Plus att film är extremt populärt bland eleverna. Såklart!)

Jag spann vidare på marknadsföringsidéerna imorse - och har fixat en anslagstavla på samma
tema som montern:Nu ska jag ta en tur runt skolan och se om jag hittar en bra plats att hänga upp den på (och sen blir det till att ställa in sig hos vaktmästarna... jag är expert på att fixa jobb åt andra...).
_ _ _ _ _

Charmig besökare i bibblan idag:Inte varje dag det kommer små råttor och hälsar på! :)

Enligt "husse" - heter det så när det gäller gnagare?? - så är det små råttbebisar på gång och jag får gärna en om jag vill. Nnjaaaa... snällt, men nej tack. Vill hellre ha en katt! :)
_ _ _ _ _

Korrigering!!! Hjulhus heter hjulhus även på norska!! För hjulbue är nåt annat. Med risk för att tjorva till detta ytterligare så tror jag att den svenska termen är skärmkant. Eller helt enkelt hjulbåge.

Tur jag inte blev mekaniker...!! :)

MiddagstipsKöttfärsbiffar med svamp

300 g färska champinjoner (jag använder burkvarianten, tycker bättre om dem)
1 msk margarin
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
400 g köttfärs
1 ägg
2 dl créme fraiche med franska örter

Koka pasta.

Fräs svampen i hälften av margarinet. Krydda med pressad vitlök samt hälften av
saltet/pepparn. Låt svampen svalna.

Blanda färsen med ägg, 1/2 dl créme fraiche, svampfräset och resten av saltet/pepparn.
Forma till små runda biffar (hrm... mina blir varken små eller runda, men strunt samma).
Stek i resten av margarinet, ca 4 min på varje sida.

Blanda ner resten av créme fraichen i den avrunna pastan, servera med sallad och bröd.

Vadan detta? Jo, jag fick ögonen på créme fraichen på ICA i Hemavan igår (smaksatt créme fraiche har jag inte hittat i Norge) och plötsligt blev jag så sugen. Har ingen aning om varifrån receptet kommer - men gott är det!! :)
_ _ _ _ _

Med mandelmassa och choklad på plats har jag ägnat stora delar av dagen åt biskvibak. Hejdade mig efter ca 200 kakor när jag insåg att jag inte hade några burkar att förpacka dem i! Brukar snoka runt på mataffärerna och lägga beslag på lösgodisburkar, samt vittja hårdplast-återvinningen i matsalen på skolan där det brukar finnas burkar i lämplig storlek. Tyckte ju att jag hade massor häromveckan, men det är klart - jag har bakat en hel del på sista tiden... Fick hastigt och lustigt gå igenom frysen, tömma över alla blåbär och lingon i plastpåsar och på så sätt få ihop tillräckligt med "förpackningsmaterial". Gissa vad som står överst på min kom ihåg-lista för morgondagen? :)
_ _ _ _ _

Vi har gjort en fotobok till mormor som hon ska få när hon fyller år. Jag har scannat och scannat, klippt och klistrat, flyttat bilder fram och tillbaka... hittade ett gammalt urklipp från VK som också kommer med:


_ _ _ _ _

Avdelningen norska ord och uttryck:

hjulhus - hjulbue
dubbdäck - piggdekk
vitlöksklyfta - hvitløksbåt (apelsinklyfta - appelsinbåt osv.)
blixt - lyn
förebrå - bebreide
jycke - bikkje
skallerorm - klapperslange

... sen försökte nån lura i mig att läppstift heter trynemaling, men se den gick jag inte på.
Heller icke att periskophest är det norska ordet för giraff!! :)


Shopping i Sverige

Tjohopp. Hemma igen efter en heldag i Tärnaby/Hemavan!

Första stoppet: Bus-Idas loppmarknad i Ängesdal (ca en mil från korsningen E12/Rv73). Och där fanns det hur mycket som helst!! Jag gick närmast i spinn över de hundratals äggkopparna... och köpte ett antal av dem:

     

Men det var k-k-k-kallt i hönshuset (japp, det var ett gammalt hönshus) och vi var stelfrusna om fingrar och fötter när vi satte oss i bilen för att åka vidare. Vi ska dit igen, det har vi redan bestämt - men vi väntar nog tills våren (eller i alla fall tills det blir plusgrader...).

Lunchen intogs på Nannas kök i Hemavan. Buffé med isterband, jägarbiff, revbensspjäll och klyftpotatis. Yummy!!!

Och sen... så länsade vi hyllorna på såväl ICA Fjällboden i Hemavan som Konsum i Tärnaby. Plånböckerna blev åtskilligt tunnare - men å andra sidan fyllde vi hela bilen med mat. Innan vi vände åter över Krutfjellet pep vi in på TärnaVilt, och så fikade vi i Viltkåtan.

Vi är kanonnöjda med dagen, både jag och Unni. Vi har så himla kul ihop!!

Om vi ändå ska anmärka på nåt så blir det följande:
- Konsum säljer SEMLOR!!! Men HALLÅ!!! Kan ni inte hålla er till lussekatter ett tag till?!
- Saffran har blivit så fasansfullt dyrt att det blir inga fler lussekatter i år än de jag redan bakat (på gammal saffran från förrförra året). Ett brev (0,5 g) kostar 34,50 - jag fick skrämselhicka och lämnade omgående tillbaka dem...
- ICA hade inte en enda kaka mörk blockchoklad (trots att jag ringde och kollade för några dagar sen och då sa de att de hade "massor" och att jag inte behövde lägga undan). Så det fick bli Konsums choklad istället, hoppas den funkar (till biskvierna, alltså)

Men varför gnälla? Nu ska jag slänga mig i horisontalläge, drick julmust och äta lussekatter! :)

Hipp hipp hurra... ikväll har vi firat Unni! Hennes födelsedag närmar sig och därför lurade vi ut henne på Ferdinand där vi åt gott, drack gott (nåja, jag höll mig till vatten eftersom jag var kontrakterad som chaufför... som om jag skulle druckit vin annars... njäää!) - och hade trevligt ihop! Visst manfall (eller "damfall", kanske, för vi var bara tjejer) - två av kollegorna låg däckade i förmodad svininfluensa...


Fantastisk dessert...!

Utförligare rapport blir det inte ikväll, för nu ska jag hoppa isäng. Och imorgon bitti drar vi till Sverige på shoppingtur! :) Konsum i Tärnaby och ICA i Hemavan - här skall provianteras allt från mandelmassa till Gevaliakaffe...

God natt!

Farlig i trafiken

Hm. Det kom in en överlycklig elev på bibblan idag, som precis klarat teoriprovet. Jag gratulerade, och konstaterade att även om jag klarade provet utan problem den gången det begav sig (i januari 1993 om jag inte minns fel) så skulle jag säkert ha stora problem idag. "Jamen, du kan ju testa", sa killen och klickade sig fram till www.prove.no. Och jodå, jag tog snabbtestet. Resultat?

Beklager, men du har strøket på Teoriprøven for bil!

Hjäälp!!

Så jag tog testet igen (nya frågor). Och igen. Och klarade det först på tredje försöket... Bedrövligt!! En av frågorna gällde visserligen hur lång tid det ska gå innan man kan göra teoriprovet på nytt efter att ha kuggats (och det har knappast nåt med min kompetens som bilförare att göra) men ändå. Lite pinsamt är det allt. Och så svarade jag fel på en fråga om cyklister, för vet ni vad - i Norge är det lov att cykla på trottoarerna!! Det är det väl inte i Sverige, så vitt jag vet??

Bara för att stärka mitt självförtroende gick jag in på en svensk sida (www.trafikvett.nu) och tog ett test där också. Jävla skit (ursäkta språkbruket). Jag körde på det också. Fast bara en gång. På andra försöket hade jag alla rätt! :)

           

Flaggan i topp

Jag har fått en present av en kollega:Är den inte fin??!!?
Nu ska här flaggas blågult varje dag hädanefter!! :)

(för säkerhets skull har jag satt den inne på kontoret, vill ju inte riskera att nån knycker den...)

Takk, TA!!

Julie&Julia

Det var ingen quiz igår. Så då gick vi på bio istället.Charmig film! Se den! :)
_ _ _ _ _

Regn igår. Minusgrader idag. Halkigt? OH YES...


_ _ _ _ _

Pep iväg till receptionen med några fakturor igår eftermiddag. Stannade och pratade med några kollegor längs vägen. Hade lagt en lapp på lånedisken där jag skrivit "snart tillbaka". Hm. Inte snart nog, tydligen...


Julmust

He he... det blir nåt slags bloggrekord idag. Här kommer helgens sista inlägg - jag lovar! :)
Måste bara visa vad jag precis fick av en granne:JULMUST!!!

Nå skal her nytes - tusen takk, Inga!! :)

Grattis på Fars Dag

... älskade pappa!!!!

     

     

 (ett axplock av bilderna vi tog med i fotoboken som han fick på 70-årsdagen i sommar
... och ja, det är jag som har gröt över hela ansiktet...)


Lussekatter

Jag vet, det är i tidigaste laget - men jag kunde inte låta bli!!


De är inte lika goda som mammas, men helt OK...

Nu skulle jag bara haft lite julmust också. För den norska julebrusen är inte ett alternativ.
Fruktansvärt sötsliskig och inte god alls!

TV-tornet once again...     ... det var igår, det. När jag kom hem hade jag himla ont i ett knä (inte det som knirkar och knakar, utan det andra). Det kan möjligen ha att göra med att jag gick på upptäcktsfärd vid sidan av vägen, hamnade på en bergknalle och tog en tokig väg ner - stupbrant, halkade till och vred säkert till nåt i knäet. Nåja, det går väl över.

Idag har jag inskränkt mig till att gå Åremma runt. Utan omvägar, för säkerhets skull! :)
Men det räckte för att få ont igen. Morr. Tar nog bilen till jobbet imorgon...

     
Med så gröna åkrar känns det inte riktigt att det snart är mitten av november. Var är snön?Förresten, så här blev det med extraljusen på bilen:Måste bara, som kollegan påpekade, komma ihåg att om jag parkerar mot t.ex. en vägg så sticker lamporna ut framför bilen. Får inte köra för nära. Hmmm... vore ju för pinsamt om jag smackade sönder dem! :)
_ _ _ _ _

  Hittade denna på ljusstöperiet förra helgen. Habegäret slog till! :)


Utmaning

OK, Susanne, jag antar utmaningen! :)

Utmana 5 personer och berätta det för dem,
samt för personen som utmanat dig.
Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn.
Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord.
Om personen som utmanade dig har ett namn som
börjar med samma bokstav som ditt,
får du inte ge samma svar som han/hon gjort.
Du får heller inte skriva samma svar 2 ggr.
eller skriva ditt namn som svar
(förutom fråga 1)

(Hm. J är inte den enklaste bokstaven... men bättre än X i alla fall...)

1. Vad heter du: Jenny
2. Ett ord på 4 bokstäver: Jobb
3. Flicknamn: Johanna
4. Pojknamn: Johan  
5. Yrke: Jultomte (hm...)
6. Färg: Jätteblå (ehh... lite nödlösning här...)
7. Klädesplagg: Jeans
8. Mat: Jordgubbar (ja, kanske inte till middag, men...)
9. Sak i badrummet: Jumper (i tvättkorgen)
10. Plats/Stad: Jostedalen
11. En orsak att vara sen: Jetlag
12. Något man skriker: Jipppiiiii!
13. Film: Jane Eyre
14. Något man dricker: Julebrus (NOT!!)
15. Band: Jackson Five
16. Djur: Jättepanda
17. Gatunamn: Jerpevegen
18. Bil: Jetta (kommer inte på nån annan...)
19. Sång: Ja må han leva

Jag utmanar:
Marie
Tina
Ica
... ni andra slipper undan! :)

Här bor jag!


Inköp

Stööön... Ägnade hela arbetsdagen idag åt att läsa BS-kataloger (=typ BTJ-listor) med information om nyutkommen skön- och facklitteratur. Det kommer en ny katalog (på kring 50-80 sidor) varannan vecka - och jag hade inte gått igenom en enda sen i mitten av maj... så det var en försvarlig hög att ta sig igenom. Ögonen gick i kors - men nu jag är ikapp!!! Och det hela resulterade i en ganska lång lista med böcker och filmer som nu är vederbörligen beställda. Jag har en rätt hyfsad budget, och i och med att jag legat efter på inköpssidan har jag fortfarande en del pengar kvar. Jodå, jag har förstås köpt in böcker hela året, men inte med nån större systematik. Visade sig när jag gick igenom katalogerna att jag missat en del som definitivt bör finnas på ett någorlunda välsorterat bibliotek...! Skyller på läromedelshanteringen - det är rätt mycket som hamnat på efterkälken.

Tur att jag får beställa, förresten. Kan inte låta bli att tänka på mitt gamla jobb - Parkbiblioteket har haft köpstopp sen i april! Vansinne!! Och det är inte ens hela skolan det gäller, utan bara biblioteket. Märklig strategi.
_ _ _ _ _

Ytterligare några blandade norska ord och uttryck:

rav = bärnsten
kebabnorsk = rinkebysvenska
potetgull = chips
olabukser = jeans
potteplante = krukväxt
lommetørkle = näsduk
høneblund = tupplur (varför är det hönorna som vilar i Norge men tupparna i Sverige???)

Däremot heter plåster inte klantetejp på norska!! :)
_ _ _ _ _


Häftig himmel härom morgonen...
_ _ _ _ _

Nähä. Dags att sanera köket efter kvällens kakbak - nu har jag gjort av med det sista av
blockchokladen, så det blir inga fler biskvier förrän jag provianterat!

Good night!

Extraljus

Jag lär mig nya norska ord och uttryck hela tiden. Den här veckan har fordonseleverna hjälpt mig att montera extraljus på bilen - tack för hjälpen!! Och tack till mamma och pappa!! (ljusen är en tidig födelsedagspresent, nämligen) MEN: det heter inte hel- och halvljus på norska. Det heter langlys och nærlys. Så nu vet ni det! :)

Förresten, visste ni att det inte är lov med mer än två extraljus på norska bilar? Hade inte en aning... tur att jag inte skulle montera fler än två! Fast jag räknar med att fordonsläraren skulle sagt ifrån om jag hade tänkt mig nåt otillåtet.

Ser fram emot nästa gång jag ska köra över fjället... kommer lysa upp hela landskapet... :)
_ _ _ _ _

Ny laddning biskvier ikväll. Av ett kilo mandelmassa blir det ca 90 kakor. Har nu bara fem kilo kvar - och nästan ingen blockchoklad. Hrm.

Att baka en sats tar bortåt 4 tim från början till slut, satte igång vid 17.30 och har precis för-packat de sista. Men jag gör annat under tiden - medan bottnarna gräddar, medan de svalnar och sen när de fyllda kakorna ska kallna i frysen innan de doppas i choklad. Har tvättat två maskiner, suttit vid datorn, diskat, börjat läsa senaste Elizabeth George-deckaren (men då höll jag på att bränna en plåt... dum idé), pratat med mamma i telefon, renbäddat sängen... kvinnlig simultankapacitet? Eller bara rutin. Är nog uppe i över 15.000 bakade kakor sen jag började baka till försäljning....

Hade förresten tänkt lyssna på en bok under arbetet, men Mp3-spelaren jäklas. Har lånat hem Knut Nærums nya, Sitt ner og hold kjeft - håndbok for deg som vil bli kvitt selvtilliten. Nåja, får väl lyssna på den en annan dag. För de som inte hört om herr Nærum - han har humor. I massor. Boktiteln skall alltså inte tolkas bokstavligt. Tror jag. Återkommer med rapport! :)

Får en del reaktioner på det här med biskvierna...
Vanlig kommentar: Varför???
Annan vanlig kommentar: Blir du inte less?!
Och ännu en: Att du ids!!!

1. Varför inte???
2. Jo. Ibland. Men det är kul också.
3. Vad svarar man på det? Var och en blir salig på sin fason. Jag gillar att baka. Andra gillar att sticka. Eller sjunga i kör. Eller meka med bilar. Eller dansa linedance. Eller... ni fattar. Så länge jag tycker det är kul kommer jag att fortsätta! Men sen är det klart, jag bakar inte varje dag. Då bleve jag nog knäpp...

PS. Ännu en kommentar: Bakar du fortfarande? Får jag beställa några till?

Hehe.
_ _ _ _ _ 

Aj då...


Novembermorgon
_ _ _ _ _

Läs och begrunda:
Havsörn åt upp kanin - polisanmäldes
Jisses, så jag fnittrade åt alla kommentarer!! :)

Karensdag och sånt

Hm. Nu har jag bott i Norge i mer än två år - och först häromdagen fick jag klart för mig att om jag blir sjuk så är sjukersättningen 100% av lönen. Har ni hört!? I Sverige är den väl på 80% om jag inte tar fel? Dessutom - i Norge avskaffades karensdagen 1978, så inte ens första sjukdagen blir man utan pengar. Här är det definitivt en skillnad mellan länderna. Jag har ju haft sån tur (peppar, peppar) att jag (hittills) sällan varit sjuk (4 sjukdagar på 12 år), så jag har inte tänkt så mycket på det. Men för svenskar som ofta är krassliga blir det rätt stora lönebortfall.

Varför jag fått reda på detta just nu? Vi diskuterade svininfluensan på jobbet. Såklart.

Här i Vefsn påbörjas vaccineringen nu på torsdag - med barn och unga som är i någon av risk-grupperna. Sen är det lite osäkert hur det blir framöver, efter att 170.000 doser vaccin avsedda för Norge krossades...

Jag går ut från att jag får vaccinera mig - är inte norsk medborgare, men i och med att jag är inne i systemet och blivit tilldelad husläkare, så... Tidigare var jag rätt osäker på om jag skulle ta sprutan, men nu törs jag inte låta bli. Influensan har blivit så mycket verkligare den sista tiden - på en av grundskolorna i kommunen var det före helgen bara 5 av 27 elever i åk 5 som var friska nog att gå till skolan.

Bara att hålla tummarna att vi får vaccinet innan spridningen verkligen tar fart!!
_ _ _ _ _

Är det inte lite sent att påbörja målningsarbeten i slutet av oktober? Vi har en firma som är igång med att måla fordonsavdelningen, men hinner de bli klara innan vintern slår till...?


_ _ _ _ _

Oooiiiii! Biskvibeställningarna ramlar in... närmare 250 st bara idag. Puh! Jaja, jag vet, jag ska säga ifrån när det blir för mycket. Men bara jag betar av beställningarna allteftersom så ska det nog gå bra. Jag ska inte göra som det året när jag väntade till en bit in i december innan jag började baka - och blev tvungen att ta kompledigt strax före jul för att hinna baka klart. Orutinerat! :)


VIVANNVIVANNVIVANN!!!!

ÄNTLIGEN!! 

IKVÄLL VANN VI QUIZEN PÅ ONKEL OSKAR - med marginal, dessutom!

Förstarundan gick sisådär, vi hamnade i mitten nånstans. Men i andra omgången var det inga som kunde mäta sig med oss. Unni visste att Halma är ett spel, Odd visste vilket år Norge fick sitt första frimärke (1855), jag kom ihåg att den norske världsmästaren i Monopol heter Knapp-skog (nej, det är inget skämt)... och så vidare. Och trots att vi inte brukar ha en chans när det kommer till musikfrågorna (mest modern musik) så prickade vi in flera rätt där också.

Tjolahopp, tjolahej!!! 


Bensinpriset

Jag upphör inte att förvånas över hur bensinpriset i Norge åker berg- och dalbana.
Igår kväll låg priset på Esso på 11,20. Imorse på 10,69. Och nu på eftermiddagen
har det studsat upp till 12,39. När jag tankade? Imorse, såklart!Inte alla skyltar är lika nödvändiga... :)


_ _ _ _ _

Hmm... med risk för en och annan kommentar... här en bild från personalresan till Lovund,
närmare bestämt när vi studsade omkring på Atlanten ombord på Gamle Helgeland:Takk for bildet, Anne!

Tjejhelg

Hoppsan! Det som skulle bli en snabb tur till ljusstöperiet på Levang igår - det blev en heldag! :)
Vi började med Sandnessjøen, nämligen. Och det visade sig att det fanns en hel hoper spännande butiker att besöka. Plus att vägkrogen vid Shell har fantastisk god mat. Så inte förrän vi ätit middag och solen var på väg ner kom vi oss iväg till Levang...


Sandnessjøen sett från Helgelandsbrua

... och väl framme gick vi omkring i timmar och tittade på alla fina ljus. 
Japp, vi handlade en hel del, både Unni och jag!Fantastisk tur tillbaka till Mosjøen med månen som speglade sig i Vefsnfjorden. Vi var försiktiga, dock - för vi mötte saltbilen. Det var 5-6 plusgrader men lik förbaskat fläckvis halkigt.
Tillbaka i Kulstadlia skjutsade jag hem Unni, körde hem till mig med bilen - och gick tillbaka till henne. Bäst att inte ha med nåt fordon eftersom vi tänkt tulla av ägglikören... :)

Det blev halvsent igår igen, så ögonen gick lite i kors imorse när väckarklockan ringde och jag kravlade mig upp för att baka biskvier. Hann göra en sats bottnar färdig innan jag fick besök. Unni, såklart! :) Som gärna ville se och lära. Så då bakade jag en sats till. Tror hon blev lite imponerad över smörkrämen på 1,2 kg margarin och 18 äggulor. Och så tittade hon klentroget på mitt mandelmasseförråd - jag har en hel byrålåda full...... men det minskar!


RSS 2.0