Välnött

Mammas gamla kokbok - fortfarande en favorit, även om en del sidor saknas i registret...!
Övergödning

... och landhöjning. Badstranden i Ögervikssand är inte vad den varit. Och mest bara gyttja på bottnen...
Kvällshimmel

Satt på kajen på lördag kväll och såg på den växande kön av visfestivalbesökare
som väntade på färjan iland.
De som stod sist fick nog vänta en stund... :-)PS. Var på konsert för första gången på tre år. Kalle Moraeus var bra! :-)

Vår- och sommarläsning

Alltså. Bokläsandet knallar och går, om än inte så fort på vuxenboksfronten - måste ju satsa mest på barn- och ungdomsböcker med tanke på alla bokprat. De månatliga sammanställningarna har det däremot gått åt skogen med. Fattar inte när jag ska hinna...!

Nåja, här är en liten översikt - långt ifrån fullständig, dock.

Ljudböckerna först:
 
Liza Marklund: Livstid
Liza Marklund: Du gamla du fria
Sådärja, nu är jag ikapp på Annika Bengtzon-fronten, bara att vänta på den avslutande boken i serien! Har vissa problem med huvudpersonen (fatta så självgod hon kan vara emellanåt, och så naiv som stupar rätt in i livsfarliga situationer utan en tanke), men det är ju rätt spännande. I alla fall Livstid, för jag tycker inte riktigt att Du gamla du fria höll samma nivå. Blir spännande att se hur Liza Marklund avrundar det hela...

Jan Wallentin: Strindbergs stjärna
Nä, den här boken gillade jag inte alls. Dels har jag nog fått en överdos av böcker i Dan Browns anda, dels innehåller den här boken övernaturliga inslag som jag inte alls köper. Och huvudpersonen är inte ens särskilt sympatisk. Enda orsaken till att jag lyssnade klart (fast jag tappade tråden fullständigt den sista halvtimmen) var att jag satt i bilen och inte hade nåt annat att ta till...

Jacqueline Winspear: Lögnen
Maisie Dobbs, kvinnlig privatdetektiv i 30-talets London, är en trevlig bekantskap! :) Mysdeckare.

Anders de la Motte: MemoRandom
Hypad thriller, filmrättigheterna är redan sålda. Bra bok egentligen, skulle jag tro. Lyssnade alltför korta snuttar i taget och fick lite svårt att skilja på personerna och följa tråden. Tror kanske den hade vunnit på att läsas i pappersformat.

Vuxenböcker:

Peter Robinson: I mörkrets skugga
Äntligen! Den här boken började jag på innan flytten, men sen har det aldrig blivit tid att ta tag i den. Men under semestern hann jag! :) Kriminalaren Alan Banks är en favorit, och boken var bra - om än inte en av de bästa.

Mo Hayder: Trädens tystnad
Alltså, den här tar jag med fast jag har halva boken kvar, annars ser det ju för ynkligt ut på vuxensidan! :) Mo Hayder skriver om en annan kriminalare, Jack Caffery, som i den här boken får hand om ett fall där pedofili och bortrövade småpojkar står centralt - något som blir personligt då hans klillebror Ewan försvann spårlöst 25 år tidigare, sannolikt offer för en pedofil... Bra så långt!! Ganska rått emellanåt, men spännande.

Barn- och ungdomsböcker:


Ann-Helén Laestadius: SMS från Soppero, Hej vacker, Ingen annan är som du, Hitta hem
Fyra böcker som handlar om Agnes, 13 år när första boken startar och 15 vid seriens slut. Hon är same, men bor i Solna tillsammans med sina föräldrar. Banden till Soppero, där morföräldrarna och släkten bor, är stark - och ännu starkare blir de när hon möter Henrik, renskötarkille i samma by. Men kan man vara riktig same fast man bor i storstan? Eller är det som en del av de samiska ungdomarna som bor kvar i norr säger, att Agnes är "fusksame"? Hon funderar mycket på identitet och tillhörighet, och hon känner sig verkligen samisk.
En jättefin bokserie om att lära känna sig själv och om att våga stå för den man är. Och om den första spirande kärleken...


Matthew Reilly: Osynliga fiender, Livsfarlig liga, En mot en, Dödligt lopp, Den sista utmaningen, Den stora slutstriden (Serien Hover Car Racer)
Föreställ dig tjugo stridsflygplan som dundrar runt en slingrande rallybana i luften, och som duckar och går i sicksack och kör om varann sjukt fort. Då har du förstått hur ett svävarbilrally går till.
Ja, så presenteras bokserien, som handlar om 14-årige Jason Chaser och hans 12-årige lillebror Buggen som kommit in på den internationella Rallyskolan i Tasmanien. Vi befinner oss i en inte alltför avlägsen framtid, där svävarbilen (med magneter som repellerar jordens dragningskraft) för alltid ändrat transportmönstret och där det vuxit fram en ny megasport: svävarbilrally.
Alltså, det är rätt spännande! Jag skulle bara läsa första boken för att ta reda på om den skulle funka i bokpratssammanhang - och plötsligt hade jag slukat hela serien. Jo, de funkar! :)


Magnus Nordin: Huset vid vägens slut
Riktigt ruggig historia om några killar som dras mot ett ödehus i skogen. Spökar det?
Ja, allting tyder på det...Petter Lidbeck: Den magiska kepsen
Rolig och tänkvärd!


Annika & Per Thor: Fyren och stjärnorna
Finstämd bok om två syskon som växer upp under fattiga förhållanden i Göteborg vid förra seklets början.

Martin Widmark: Antikvariat Blå Spegeln
Filosofisk barndeckare, den första i serien om David och Larissa.


K.G. Johansson: Adam och koderna
Lättläst ungdomsbok om Adam vars pappa jobbar med topphemlig dataprogrammering på Esrange. Skurkar är ute efter honom - och tänker använda Adam som lockbete...

Anthony Horowitz: Stormbreaker
Ung James Bond, typ. Omläsning inför bokprat!

Håkan Jaensson: Hjärnsläpp
Efter ett blixtnedslag i stugan där Jenny och hennes pappa befinner sig, upptäcker de till sin förskräckelse att Jenny tagit plats i pappans kropp och han i hennes. Vad ska de göra?? Roligt och knasigt.


Sofia Nordin: En sekund i taget, Spring så fort du kan
En mystisk feber har så gott som utrotat befolkningen, och Hedvig och Ella försöker överleva. Skrämmande och fängslande.

Susanna Alakoski: Guldfisken
Roligt om Tiia och Peggi och deras upplevelser under sommarlovet.

Anna Jansson: Ficktjuven
Om detektiven Emil Wern i Visby.

Ingrid Olsson: Betong fjäril betong
Ungdomsbok om att vara kär - något som kan vara jättesvårt när den man kärat ner sig i är ens bästa kompis, och han inte är kär tillbaka, men fallit för en helt annan tjej...

Helena Bross: Midsommargåtan
Om kusinerna Moa och Simon som löser mysterier.

Ingelin Angerborn: Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut
Tokroligt om Tilda som jämt strular till det för sig...

Petter Lidbeck: Den hemliga koden
Tjejkompisarna Tyra, Siri och Pella snubblar över ett mysterium.

Charlotte Hage: Sök, Charlie!, Rädda katterna!
Om Saga och Elina som gör en egen tidning, Djurens Nyheter, och snubblar över spännande saker att skriva reportage om.


Thomas Halling: Finnes Agnes, önskas: hund
Om elvaåriga Agnes som mest  av allt önskar sig en hund. Men tycker mamma och pappa att hon är tillräckligt ansvarstagande?
 
 

Skyfall

Alltså, nu kommer inläggen lite huller om buller - fick en påminnelse om att det var ett tag sen så nu försöker jag komma ikapp...

Igår kom världens åskoväder med kurs rakt mot Piteå. Först passerade det Sjulnäs där det blixtrade och dundrade så vi var säkra på att det inte skulle komma en enda låntagare till biblioteket (jo, jag har precis slut på semestern) - men baske mig, de kom i en strid ström mellan knallarna! :)
Det regnade också, rätt häftigt men alls inte något skyfall. Annat var det inne i de centrala delarna av stan:Snacka om syndaflod...!

Kalldamme

... undrar förresten vad det heter på svenska? Kvällsdimma?
Strunt samma, så här såg det ut en kväll förra veckan på ön:
 
Trolsk stämning! :)
 
 

Affärens dag

Igår firade vi Affärens dag - tio år med medlemsägd butik på ön! Jag är åter invald i styrelsen och deltog sålunda i förberedelser och genomförande. Trevlig och lyckad dag!


Härligt på havet

... i början av veckan, med pappa och moster:
Slåtter i värmebölja... fast när man räfsar hö i flera dagar och svetten rinner så det svider i ögonen, då är inte "glädjebesked" precis det första ord jag tänker på...


Vattenbrist

Sol. Värme. Visfestival. Massor med folk. Torka. Vattenbrist. Vår vattenförening stängdes av från kommunens ledningsnät igår morse, och för resten av helgen. Tur vi har utedass. Och att man kan bada i havet! Fast mest oroande är brandfaran...
Kvällsdopp

Jahapp. Dagens andra vända i vattnet, denna gång vid Bergudden för "det är så skönt med ett kvällsdopp". Sägs det. Svinkallt och stenigt tycker jag. Fast jag hittade nog inte rätt ställe att kliva i - och det känns ju rätt uppfriskande såhär efteråt! :-)
Bad och firande

Som jag sagt förr - eländig täckning hemma hos oss på Holmön, därav bloggtorkan. Dessutom har vi haft fullt upp - pappa fyllde 75 igår!Idag har vi badat i Byviken - härligt!!


På café

Idag har jag varit på café med semestrande kollegor från Mosjøen. Himla mysigt!
Vännäsdagarna

I söndags var jag på marknad med småtrollen och deras föräldrar. Mysigt - men varmt i överkant...!

Dessförinnan badade ungarna i poolen - inte utan att man skulle velat klämma ner sig tillsammans med dem... :-)
Årets första

Mmmm!!!Fast det är inte bara vi som tycker om dem. Jag har tagit både igelkotten och harungen på bar gärning i jordgubbslandet...

DörrNästa gång jag köper en dörr ska den vara färdigmålad. Jäkla massa jobb med ändträolja, grundfärg och allt vad det nu är. Billigt är det inte heller, om man räknar in alla burkar och penslar - och arbetstiden...! Förhoppningsvis är dörren på plats innan semestern är slut. Då har det gått två år sen jag köpte den. Svårt att hinna med allt...!


Skura mattor

... gjorde jag igår morse:... och hinkade upp vatten för att hålla liv i blommor och ärtskidor ett tag till:
Liten filur

... som satt i grushögen utanför bagarstugan en kväll:... och en annan liten gynnare som inte ville lämna min arm:
Blåsigt

Blåsigt - men vackert - vid Lillhälla häromkvällen!


Bergudden

... och vackert på Bergudden nu ikväll! Skön bris dessutom, det har nästan varit lite för varmt idag...Strax dags att cykla hemåt så jag inte missar den andra semifinalen! Fast i vanlig ordning lär vi väl somna. Jag klev upp 04.40 imorse, och pappa snäppet före mig...

Som en spegel

Det var spegelblankt på Kvarken när vi tog morgonfärjan hem till ön..,

Ahhh...! :-)

Vormforsen

Idag har vi varit i Malå och gratulerat morbror Martin på 60-årsdagen. Hipp hurra!
På vägen dit stannade vi och fikade vid Vormforsen. Mysigt!

Nu är pappa och jag tillbaka i Sävar, där det blir en kort natt innan vi tar 6-färjan ut till ön imorgon bitti. Fast vi har inte tid att lägga oss än, kollar VM-fotbollen och måste bara höra vad experterna säger efter 5-0 till Tyskland efter första halvlek! Brassarna är i chock...

Apoteket Skogsblomman

Idag var jag på sommarteater i Byviken, "Apoteket Skogsblomman" som utspelar sig på Holmön på 50-talet. Underhållande, med allt från strippor till ryska spritsmugglare. Diverse förvecklingar, men slutet gott allting gott! :-)

Detalj från scenbygget - charmig skylt på utedasset:
Fin dag med ungarna

... och vi hann med allt från grusgrävning och spiggfiske till bad i Byviken. Härlig dag! :-)

Mycket folk som skulle iland. Två fulla färjor!Grannar

Fika hos goda grannarna igår!Andra grannar är jag inte lika förtjust i...

Nu är jag i Byviken för att hämta småtrollen och deras föräldrar som kommer med färjan. Mysigt!!

Inte OK

Varför kan inte folk plocka upp efter sig??
Täckning

Telia eller ej, det är fortfarande knackig täckning i Myren. Så jag har cyklat till Byviken för att blogga - går mycket fortare! :-) Dessutom kan man ju passa på att njuta av utsikten...


Rhododendron

Nu blommar de! Inte så mycket, kanske, men ändå! :-)
Dränering

Nu är vi igång! Igår klistrade vi Platon-membran på källarväggarna, och grävde ner dagvattenbrunnen. Idag har vi - nästan - hunnit gräva ner dräneringsslangen och rengjort de gamla tegelrören (som vi lägger tillbaka, parallellt med det nya systemet). Blev lite stressigt när vi upptäckte att väggen blev så varm i solen att gummiduken hotade att lossna - så vi letade fram en hel hop med fisk- och potatislådor för att ge skugga. Jodå, det verkar funka! :-)


RSS 2.0