Askungen

Det är inte utan att jag känner mig litegrann som Askungen. Ja, alltså, missförstå inte nu. Jag har inga elaka styvsystrar!! Men just den där delen om att inte riktigt hinna med det man tänkt - ni kommer väl ihåg när de vrålar "Kom genast hit, kom genast hit! A-S-K-U-N-G-E-N!!!!" och hon får släppa det hon har för händer. Det är nästan så det har varit på jobbet sen skolan startade - jag välver stora planer (inte om att sy en klänning och gå på bal utan om att fixa en massa saker så att bibblan blir ännu bättre) men hela tiden är det nåt som rycker och drar åt ett annat håll, saker som går före och bara måste göras först.

Fast i ärlighetens namn, jag älskar mitt jobb och allt vad det innebär. Menar alls icke att låta gnällig!! Problemet är snarast att jag inte riktigt inser min begränsning, jag vill så gärna hinna med ALLT!! Och det går ju faktiskt inte. Dessutom har jag vissa svårigheter med att säga nej...

Om ett par veckor - när de resterande läroböckerna är utlånade, när jag betat av biblioteksintroduktionerna för alla nya klasser (vilket jag nog borde startat med den här veckan men jag har inte hunnit förbereda), och när alla uppdateringar på skolans hemsida är genomförda, och när jag hunnit läsa alla BS-kataloger (=översikter över nyutgiven litteratur) som samlats på hög - då kanske det lugnar ner sig lite. Och mitt i vardagslunken kanske det sen blir tid att förverkliga några av alla de där idéerna jag fått lägga åt sidan?

Kanske.

För jag tror ju knappast det dyker upp ett gäng små gynnare och sjunger "Vi ska sy och vi ska sticka, vi ska göra't ska vi tippa...". Eller? :) :)
_ _ _ _ _

Fascinerande - och lite skrämmande. Vart är världen på väg??_ _ _ _ _

Hm. Det här blev ju nästan lite dystert. Kanske bäst att avsluta med kul bild:Hehe. Jepp. Det är det jag alltid har sagt - det vore inte så dumt att klassificera böcker utifrån färg på omslaget...!! :)

Stora fyndardagen

Det blev Mo igår. Jag och Unni trålade såväl butiker som marknad - och jisses, som vi fyndade! Hör bara: vi startade dagen på Askeladden bruktbutikk - loppis med hur mycket grejer som helst. Bland annat köpte jag några jättefina tallrikar med tillhörande muggar samt fyra festliga glas (av den enkla orsaken att de var blågula):

 

Så hittade jag ett himla fint (is)blockljus, modell större:Tror att det kommer antingen från ljusstöperiet på Levang eller det på Røkland. Hur som, skulle tippa att det betingar ett pris på åtminstone kring 150:-. Jag fick detta för 40:-, och det lär ju brinna i måååånga timmar.

Och så hittade jag två små söta glastroll för en tia styck - fast själva poängen är texten på den lilla lappen på baksidan av det ena trollet. Både Sverige och Mosjøen - jamen då passar det ju mig perfekt! :)

 

Efter Askeladden bar det av till Byporten som är ett nybyggt shoppingsenter. Där var vi bl.a. in på KappAhl. Som hade sommarrea, varpå jag hittade en tröja till mamma för en femtilapp (likadan som en hon har sen förr - och trivs i, bara att denna var i en annan färgställning). Så blev det en blus till mig själv - i stort sett det enda jag betalade fullt pris för under dagen. Och så hittade vi en fyndlåda med rea på bijouterier. Ordinarie pris mellan 35:- och 99:-, nu kostade allt en tia styck. Köpte ett gäng och upptäckte i efterhand att kassörskan glömt ta betalt för en av dem, så där blev det ännu billigare.Så passade vi på att fika. Kaffe till Unni, läsk till mig - och varsin ciabatta. Himla gott. Medan vi satt och åt började vi undra varför det inte blev dyrare (för det här var ett rätt dyrt café). Den enda förklaringen måste varit att kassörskan trodde det var gårdagens bröd och därför slog in halva priset (för det låg ett gäng sådana mackor vid disken, men det var inte sådana vi mumsade på).
Vidare till Jula, som hade utförsäljning på DVD. Tre för 99:-, och där låg bl.a. Luc Bessons T4xi som jag försökt få tag på till jobbet men inte hittat. Bara att handla!

Så långt Byporten. Sen gick vi runt bland stånden på marknaden - det var inte så många. Trodde nog det skulle vara mer - men vad gjorde det när vi hittade så mycket i affärerna? Vi var in en sväng på Eurosko - där hittade jag en hylla med damskor i stora storlekar. Fnys... stort sett bara upp till 42. Men det stod ett par snygga Adidas gympaskor där, som Unni absolut tyckte jag skulle prova. 43:or. Satt perfekt. Reade dessutom, så jag fick dem för 199:- istället för 599:-. Tjoho!

     

Och sen tog vi H&M och Lindex. H&M gick fort, där var det bara konstiga kläder. Men Lindex...!! Sommarrea även där. Och jag köpte jeansshorts och två tröjor som kostade 29:- per plagg!! Sen visade det sig när kassörskan slog in varorna att en av dem var felaktigt märkt för 9:-. "Jaja, det gör inget, du får den för det priset", sa hon, och jag fick hålla mig för att inte tappa hakan. NIO KRONOR för en tröja?!
Och till sist gick vi förbi en frisersalong, som hade korgar med fyndvaror utanför dörren. Och vad hade de där, om inte Redken hårinpackning. Dyr så in i he-------, men himla bra. Ovanför korgen satt en skylt "Redken fyller 50 år. Det firar vi med 50% rabatt". Halleluja! :)

När allt i centrum stängde drog vi vidare till Plantagen. Och där köpte jag en stor yuccapalm till jobbet, och det är klart att även den var prissänkt med en hundring.

På väg hem till Mosjøen stannade vi på Bjerka och åt middag. Nej, ingen prissänkning där, men världens godaste baconburgare!! Sista fyndet var i Korgen, där jag tankade bilen. Literpriset låg 70 öre under priset i Mosjøen. Full tank!!

Sammanfattningsvis: jodå, klart jag brände en del pengar. Men jisses så mycket grejer jag hade med mig hem!! Unni fyndade också, men de flesta påsarna i bagageutrymmet var mina...
_ _ _ _ _Idag har vi satsat på bärplockning. Och det är bara att konstatera: det är skitdåligt med blåbär i år. Eller rättare sagt, visst finns det bär - men nästan allihop är skämda. Vi plockade i ett par timmar och fick inte ihop mer än nån liter var. Så vi bytte strategi och åkte och plockade hallon istället, på samma ställe som sist. Och jag fyllde min lilla hink!! :)
Lite norsk?

Tjohej! Klockan 13.20 igår var maratonutlåningen över - nu har alla klasser fått sina läroböcker!! Utom enstaka elever som inte var på skolan den dagen deras klass var på bibblan, såklart, men de dyker upp efterhand och får sina böcker. På det stora och det hela har det gått riktigt bra, men jag känner det i handlederna. Och ibland har det gått lite väl fort, så det är en del saker som måste rättas till. Jaja, that's life... :)

Och ja, statistiken ser rätt bra ut. Inte riktigt en fördubbling av årets utlåningssiffror - men nästan!

Jag fick höra en del härliga kommentarer under gårdagen. Först ut var en (relativt ny) kollega som sa "Vet du om att du låter lite norsk ibland?" Ehh. Jo, det hoppas jag!! Fast kanske mina försök att prata norska inte blir så uppenbara förrän man hör mig prata svenska...

Så kom en liten tjej - dotter till en av lärarna - stegande fram till lånedisken och sa "Pappan min sier at du snakker svensk men at du forstår ganske mye norsk". Hm. Kan väl stämma. Vill gärna inbilla mig att jag förstår en hel del norska, ja... :)

Men bäst av allt: eleven som sa till Unni att "Det är roligt att se människor som verkligen älskar sitt jobb" - efter att han hämtat sina böcker hos mig. Sånt värmer!!! Och ja, jag vill ju gärna tro att gott humör smittar - trivs man med sin situation så märks det i ens sätt mot dem man har omkring sig. Precis på samma sätt som nån på dåligt humör kan förpesta sin omgivning...
_ _ _ _ _ 

I den norska gymnasieskolan (och kanske även i den svenska?) är det - framför allt på yrkesutbildningar - ett stort problem att så många elever hoppar av. Det är faktiskt bara 55% på yrkessidan som genomför hela utbildningen. På min skola har vi sen tre år tillbaka ett projekt som fokuserar på detta och jobbar med att på olika sätt hjälpa eleverna att klara sin utbildning. Och det har gett resultat - det senaste läsåret var det bara 3% av eleverna som inte fullförde!!! Tämligen imponerande, också på landsbasis.

Läs mer om Prosjekt Brua!
_ _ _ _ _

Unni och jag gjorde ett nytt försök på hallonfronten igår kväll. Och denna gång hade vi turen med oss:Inte dumt att hitta i frysen i vinter!

Och fin utsikt var det dessutom - Øyfjellet till vänster:Plötsligt ser Kulstadlia - som ligger lite till höger i bild - ganska platt ut...
_ _ _ _ _

Imorgon blir det tjejtripp till Mo. Eller Brønnøysund. Eller Ängesdal/Tärnaby. Och besök på Momartnan eller Torghattmessen eller Bus-Idas loppis. Vi har inte riktigt bestämt oss än.

Och så ska vi kanske leta blåbär... :)

Lilla mysproppen

Fick mail från en släkting häromdagen, med bildbevis på att han varit i Norge i slutet av 70-talet! Han, en bror och en kusin passerade bland annat Mosjøen - och tältade på campingen. I ösregn... så intrycket av stan var nog knappast det bästa. Har ni förresten sett vilka tuffa grabbar:Tack Allan! :)
_ _ _ _ _

Rasmus pappa är på fisketur i Norge - då passar lilleman och hans mamma på att hälsa på hos morföräldrarna på Holmön. Och visst ser de ut att njuta, hela gänget?

Vilken liten myspropp!!Jag vill pussa på honom NUUUUUU!!!!
_ _ _ _ _

Tekniken vad gäller marknadsundersökningar har nått nya höjder (eller djup, snarare). Det ringde en typ alldeles nyss, och det tog ett tag innan jag fattade - det var inte ens en människa i andra änden, bara en förinspelad röst!! "Vi hoppas att du vill ge oss tre minuter av din tid för att svara på några frågor. Först av allt vill vi veta hur gammal du är. Om du är över 18, tryck 1." Äh, vad fan. Ska de nödvändigtvis veta min åsikt får de faktiskt visa att de tar den på allvar!! Så jag lade på. Punkt.
_ _ _ _ _

Läromedelstravarna krymper. Fem klasser kvar, sen har i stort sett alla hämtat sina böcker.
Puh. Skönt!

Min lille favorit

Rasmus och hans morfar har det mysigt ihop! :)Tänkte lägga ut fler bilder men datorn är trögare än vanligt ikväll och jag borde nog gå och lägga mig. Så ni får vänta tills imorgon...

Har varit ute och plockat bär ikväll. Eller... skulle ha plockat om det hade funnits! Men ett par timmar i Eiterådalen med Unni och Bjørg Sissel resulterade i blygsamma 2 msk hallon och ungefär samma mängd hjortron. Och de andra hittade inte så mycket mer. Men - vad gör väl det i trevligt sällskap?? Vi hade kul ändå!!

The morning sun strikes back...

... och kanske är sommaren inte riktigt över än?Betade av läromedelsutlånet till fyra klasser igår. Det märks knappt på boktravarna
- men efter dagens åtta klasser borde de väl ändå krympa lite...?! :)

Dripp dropp

Bye bye du varma soliga sommar.
Välkommen du blöta kalla höst...
Prosit

Oh så söt!!

 


Pfffft...

... luften gick precis ur mig. Har varit på jobbet idag, från 11.00 till 18.15 - och det enda jag hade med mig i matväg var ett äpple, en halvliter läsk och en halv chokladkaka. Hungrig!!! Så på vägen hem svängde jag in på Rimi och köpte middag - färdigmat att slänga i mikron. Jag orkade bara inte laga nåt själv - inte ens koka makaroner!! Men det är första gången jag köper mat sen jag kom tillbaka från semestern - annars har jag levt på det jag lagat och lagt i frysen. Upptäckte innan jag åkte till Sverige - och frostade av frysskåpet - att det var en hel del som ackumulerats där under våren... så jag bestämde mig för ett köpstopp tills lagret är tömt! Utom ikväll då.

Om jag hann det jag skulle? Jovars. Nästan. Alla böcker är plastade (utom folianterna, för jag fick slut på den breda plasten - har beställt mer men det hann inte komma innan helgen, så det återstår 40 böcker). Alla böcker är registrerade. Och jag har förberett för utlån till de två första klasserna - av 29...:Hittills är 19 av dem inbokade:Räknar med att kunna pressa in de tio som återstår också, så att alla får sina böcker under veckan - men inte blir det mycket tid att hinna hämta andan inte! Jag har sagt ifrån att det måste vara en halvtimme mellan klasserna (utom idrottsklasserna, där vill jag ha en hel timme för det är uppåt 30 elever i de klasserna - till skillnad från de andra som är 15). Ska ju både hinna gå igenom lånereglerna med dem (att de blir ersättningsskyldiga om de skriver i böckerna, förstör dem eller tappar bort dem, ja ni vet), låna ut alla böckerna till dem - och få dem att skriva namn och klass på försättsbladen (för det har de lov till, så de undviker att blanda ihop sina böcker med bänkgrannens - för de ansvarar för de specifika exemplar de har lånat). Ja, och så ska jag ju hinna ta fram rätt böcker till nästa klass och vara beredd att upprepa proceduren när de kommer. Hektiskt? Jo, men det gick rätt bra i fjol. Det stora problemet är när jag inte hittar eleverna i utlåningssystemet - oftast beroende på att jag stavat deras efternamn fel (lätt hänt när de heter Gluggvasshaug, Stabbforsmo, Smalsundmo, Stortjønnli osv) eller att de bara uppgett det ena namnet (för nästan alla har två efternamn) - men det brukar lösa sig.

Misstänker att den svagaste länken är - mina handleder... känner redan av dem och inte lär de ju må bättre efter en vecka med utlån av ett ton böcker. Eller två. Hur mycket väger en bok? Ett halvkilo i genomsnitt kanske? Då räcker det inte med två ton. Två och ett halvt, typ. Ska bli skönt att slippa se just de böckerna på ett tag sen!!

På plussidan står att jag antagligen fördubblar årets utlånsstatistik innan fredag... :)


Oooiiiiiii!

Oh boy. Nu är skolan igång igen. Med besked. Har haft fullt upp och mer därtill hela dagen - och då har eleverna inte ens dykt upp än!! Men hundra ivriga/stressade/förvirrade lärare som vill avtala tid för utlån av läromedel/beställa lärarexemplar/lämna tillbaka allt de lånat i sommar/få hjälp med att lägga ut information på hemsidan/diskutera allt mellan himmel och jord - ja, det har gjort att andningspauserna varit få. Men det är kul!!!

Däremot hann jag aldrig sätta igång med plastning och registrering av de återstående läroböckerna (fick dessutom två kartonger till idag), så jag ska jobba imorgon också. Om jag bara kravlar mig upp hyfsat tidigt borde jag hinna klart. Och krisar det, ja... då får jag väl ta söndagen också i bruk... we'll see. 

Fick en e-post under eftermiddagen som gav mig skrämselhicka. Där stod att det var osäkert om biblioteksdatabasen skulle hinna samköras mot elevregistreringssystemet innan eleverna börjar på måndag - vilket skulle inneburit att jag fått sitta och skriva ner streckkoderna på alla böcker som lånades ut på ett ark (eller snarare en hel anteckningsbok) och sen sitta och knappa in allt i efterhand och be en bön att jag inte skrivit fel eller oläsligt. Uuuuhh... men - tack och lov - så kom det kontrabesked en timme senare och nu lovar man att allt ska vara klart och på plats när eleverna dyker upp. Halleluja! :)

Nu har jag en myyycket lugn kväll framför mig - det jag ids fixa av helgstädning är gjort (=dammsög igår) så nu är det soffan och en bok eller film (har inte bestämt mig) som gäller. Det har dessutom börjat killa misstänkt i halsen - det har jag INTE tid med så jag hoppas att en god natts sömn hjälper. 

God kväll & god natt & god helg!!


Ytterligare en grej på min "vill ha"-lista...

Uppför backen igen

Det bar sig inte bättre än att jag fick ta en tur upp till TV-tornet ikväll också. Upptäckte igår när jag kom fram att det inte fanns nån anteckningsbok i vår trimkasse!! I den skriver man sitt namn och datum när man varit där, och i slutet av varje läsår lottas det ut vinster bland dem som har sitt namn i boken. Det här är förstås ett sätt att premiera fysisk aktivitet. Vi har en likadan låda uppe på Mosåsen, och en på Hjartåsen.

Jag nämnde för chefen att det inte fanns nån bok i lådan - varpå hon svarade "men då kan du ju ta med dig en ny nästa gång du ska ditupp!". Ehh... jovisst! Och då var det ju lika bra att få det gjort på en gång.

Så nu är den på plats - och mitt namn står först!! :) <-  Färdkost

   

Och så erkänner jag - det blev en dryg timme på en bänk i solen innan jag gick ner. Skönt!Innan jag gick på tur tog jag mig i kragen och tvättade bilen - det var ett tag sen... Men jag hade glömt att köpa avfettning, så dessvärre - lämningarna efter alla de döda små djuren på vindrutan försvann inte helt... Men bättre blev det i alla fall. På lite avstånd ser den ju riktigt fin ut!! :)


_ _ _ _ _

Fniss! :)Slut på friden, imorgon kommer lärarna tillbaka efter lovet. Ska bli kul att träffa alla! :)

Jodå...

... det blev en tur till TV-tornet! :)

Har väl lagt ut uppåt en miljon bilder därifrån sen förut men här kommer några fler i alla fall:Satt i solen och läste en deckare - riktigt skönt tills solen plötsligt försvann och det inte var
lika varmt längre...Enda nackdelen med det fina vädret är att jag aldrig får tid att städa. Dammråttorna lever loppan här hemma...


Thank a Librarian

Nu har jag hittat en sida med biblioteksmagneter/pins också... vill ha!! :) :)Kolla här!
_ _ _ _ _

Hm. Herregud som syrenerna växer! Vaktmästaren klippte i våras ner den som står utanför biblioteket - precis bakom lånedisken - såpass att jag hade fri utsikt över parkeringen. Nu ser jag ju ingenting...!! Tror jag måste be honom att ta lite till - och kanske spola av fönstret när han ändå är igång, för det är prickigt av fågelskit... :(Sommar, sol och värme - det är stabilt och fint här på Helgeland nu. Bara att njuta! Jag har haft ännu en extralång dag på jobbet* (som vanligt tar allt längre tid än beräknat, och då har jag ändå gett upp en massa som jag egentligen hade planer på att fixa infor skolstart) - får se om jag går en tur sen jag varit hemma och ätit. TV-tornet, kanske?

* för som den lyxpotta jag är så har jag egentligen inte arbetstid längre än till 15.30... :)

OmogetHm. Jag misstänkte det. Vad då? Att blåbären på Korgfjellet inte hunnit mogna! Men eftersom jag helst håller mig ovanför trädgränsen när jag plockar bär på egen hand - annars går jag säkert vilse i skogen - så fick det bli fjället i alla fall. Och ganska snabbt ändrade jag fokus från bärplockning till fotografisk expedition. Himla vackert!!

Typ en och en halv liter fick jag ihop i alla fall. Men mer ska det bli under hösten! Inte för att jag behöver några bär för egen räkning - har massor kvar sen i fjol och förra året - men dels är det kul att plocka (särskilt tillsammans med Unni), dels finns en gentleman hemma på Holmön som hemskt gärna vill ha bär... och jag har lovat göra vad jag kan... :)

Särskilt varmt var det dock inte. Blåsigt och +9. Fast jag var förnuftig nog att ta med gummistövlar den här gången (till skillnad från i fjol), så jag var varm och torr om fötterna. Men shortsen ger jag inte upp!! :)

   

 PS. Hyresvärdarna överraskade mig när jag kom hem - med att ha gallrat rejält bland träden på tomten. Jisses så mycket ljusare det blev!!PS.2. Vill ha!! Här finns en massa roligt: http://www.zazzle.com/librarian+tshirts
... fast vad ska jag satsa på? Beslutsångest... :)

     Effektiv


Har fått en skylt av Eva & Rickard, nu sitter den strategiskt placerad i min hall - väl synlig... :)

Ibland överraskar jag mig själv! Jobbade till 17.45 idag - och sen hann jag handla, fixa middag, diska tre dagars disk, tvätta en maskin, packa upp de tre sista väskorna från semestern, bädda rent i sängen samt rengöra fläktgallret ovanför spisen - allt innan 20.15!! Jag kan vara effektiv när jag vill... :)

Fast jag gjorde en upptäckt. Själva fläkten - och ventilationstrumman - har knappast rengjorts under det senaste decenniet. Det ser helt jävligt ut. Jag gjorde ett försök att skruva loss själva höljet, och tjosan - plötsligt stod jag med hela motorn i handen. Oooops. Kladdig och fullständigt dränkt i gammalt fett. Äckligt äckligt äckligt!! Torkade bort det allra värsta med hushållspapper och lyckades sen, efter typ en halvtimmes svärande och kallsvettande, skruva fast den igen. Hm. Jag får nog ringa till kommunens sotare efter helgen. Antar att det är de som fixar sånt? Eller? Det gör de väl i Sverige i alla fall?

Annars blir det till att baka en jätteladdning biskvier och försöka muta nån händig kollega...
_ _ _ _ _

På det stora och det hela har det varit himla fint väder här i Mosjøen sen jag kom tillbaka - bara nån enstaka regndroppe, och riktigt varmt. Det enda stället där det är kallt och grinigt är faktiskt - i min lägenhet. Typ 17 grader (eller... det går väl upp till 18.5 när jag ställer upp ytterdörren). Men vad fasen, jag vägrar att slå på värmen redan i augusti!! Så det är fleecejacka och yllesockar som gäller. Ser ju lite fånigt ut, förstås - en kollega tittade förbi igår kväll och vi stod ute på verandan och surrade en stund - han måste ju ha trott att jag är extremt frusen... :)

Enligt väderprognosen ska det regna imorgon. Bra. För jag tänker jobba. Inser att jag aldrig hinner bli klar med det som ska fixas innan skolstart annars.


Don't scare me...

... I poop easily!Så sant... hehe! :) :)

Snart kommer eleverna...

... och då gäller det att göra biblioteket så attraktivt som möjligt.
En ny Twilight-affisch kan väl aldrig sitta fel?? :)Sen har jag köpt (ännu) en grön växt också, vet bara inte riktigt var jag ska sätta den. Inte på ett bord för då blir den ivägen för eleverna som ska sitta och jobba, och inte på golvet för då blir den ivägen för städpersonalen. Och helst inte på en bokhylla, for de är så höga att då ser man bara blomman underifrån. Hm... hur genomtänkt var det här?? Kanske den hamnar på lånedisken när jag har lånat ut alla läroböcker - fram tills dess är den belamrad!!Läroböckerna, ja. Jag börjar långsamt få ordning på dem. De böcker vi inte ska ha längre är avregistrerade, vidaresända (i de fall när andra bibliotek vill ta över dem) och kasserade (i de fall när ingen vill ha dem). Och de nya böckerna som köpts in är snart färdigregistrerade (det återstår ca 7 kartonger - fast inga av dessa böcker är plastade så det ryker väl typ en arbetsdag extra innan det är gjort). Sen visar det sig att vi antagligen får två extra klasser i åk2 som vi inte hade räknat med (typiskt fylket att det blir omkastningar i sista stund - stackars elever som får vänta till precis innan skolstart innan de får besked) - så jag måste beställa fler böcker! Jaja. Det blir nog bra till slut. Antagligen får en och annan elev vänta en dag eller två på någon eller några av sina böcker, men jag kan ju heller inte skicka beställning förrän jag vet hur många det behövs!

Det ska förresten bli skönt att få tillbaka skrivbordet, ja - hela kontoret!! Just nu är det mest en packbod för läromedel - även om det är betydligt mer rymligt än i fjol eftersom jag denna gång gett upp och även tagit tidningshörnan i bruk för allehanda boktravar...

 
_ _ _ _ _

Jag var med bilen på EU-kontroll idag. Tycker det är lite märkligt att det är först när jag flyttar UT ur EU som den måste på EU-kontroll...!! Vilket alltså innebär detsamma som bilbesiktning (fråga mig inte var EU kommer in i bilden). Och jodå, den blev godkänd utan anmärkning. Skönt!! Tycker jag har lagt ut tillräckligt med pengar på bilen för ett tag framåt... och tillräckligt med tjorv!! :) :)

MarsøraVefsn kommune har nu anlagt en riktig grusväg till Marsøra, så att även de som har svårt att ta sig fram kan komma sig till friluftsområdet. Smart idé!! Jag gick en sväng ditut efter jobbet och mötte både en småbarnsfamilj med barnvagn och en äldre kvinna med kryckor. De hade aldrig tagit sig fram för ett par år sen då det var betydligt mer svårforcerat!

Fast litegrann saknar jag den där mysiga stigen... :)

 Nackdelen med att gå på tur till Marsøra på eftermiddagen är att det inte är nån sol där... Øyfjellet skuggar. Så när jag varit hemma och ätit middag gick jag ett varv runt Åremma och Rynes. Sol hela vägen! :)


Det var fler än jag som var ute på promenad... :)
_ _ _ _ _

På begäran - mormors favoritkort på lilleman:


KompisträffTack Maria för bilden från kvällen hos dig i sommar! Himla trevligt, som alltid! :)

Vid fjordenMed tanke på hur vädret varit här i krokarna i sommar är det bäst att passa på när solen skiner!! Så tänkte jag och körde en bit utåt fjorden efter jobbet, och satte mig på en klippa med en kycklingbaguette och njöt av utsikten. Får bara hoppas att tilltaget inte leder till dubbelsidig lunginflammation... för det blåste som attan. Fleecejacka på!! Men inte långbyxor. Nånstans drar jag gränsen, det är ju i alla fall sommar.

     

Blommor

Jag sov som en klubbad oxe inatt. I tio timmar. TIO TIMMAR!!!!
Antar att det behövdes... :)

Och idag har jag tagit det rätt lugnt - den strålande varma och vackra sommardagen har till stor del tillbringats i en solstol på verandan med en deckare (hann inte läsa mer än tre och en halv bok under semestern men nu har jag baske mig läst ut den fjärde). Och så tvättade jag fyra maskiner - allt hann torka i solen!! :)

Och så har jag äntligen gjort nåt åt den ledsna lilla jordplätten mellan huset och garaget
där jag går ner till min lägenhet.

Före:Efter:

Lite finare blev det allt, även om jag nog skulle köpt lite mer ljung... :)

... kantstenarna har jag släpat hit från Holmön...

Apropå blommor, i Brønnøysund är hela centrum dekorerat med stora krukor med hortensia.
Vackert!!!Sen har jag tagit en promenad runt Åremma också. Och jodå, det mesta är sig likt:... fast det märks att det varit en hel del regn i sommar, grönskan gränsar nästan
mot djungel på sina ställen!Vädret verkar förresten ha svängt, nu har det ju som sagt varit en strålande vacker helg här
- medan det åskat och regnat nåt våldsamt hemma på Holmön!!
_ _ _ _ _

PS. Mamma - jag glömde ju ta med Ankis recept på kyckling med sambal oelek till Holmön. Pöh!! Jag har ju lagt ut det på bloggen ju!!! Minne som en hålslev... Här är det - kolla under "Kotletter i ugn".

Torghatten

Jodå, det blev en bra dag i Brønnøysund!! Träffade Åse och Helen från biblioteket på Brønnøy-sund vgs och bytte norskböcker med dem. Sen gick vi och fikade (tårta... mmm!) innan jag begav mig ut mot Torghatten. Svettigt värre att knata upp och igenom hålet, men sen satt jag en bra stund och njöt av utsikten mot Atlanten!! Gick ner på utsidan - slipprigt och brant så jag satte inte direkt nåt fartrekortd på vägen, men jag kom mig i alla fall ner helskinnad! Sen körde jag tillbaka in till stan, satte mig på kajen och åt mjukglass och tittade på Hurtigruten som var i färd med att lägga till. Inte dumt... :)

Sen var det ju tre timmars körning hem igen - och då slog den stora tröttheten till. Är i vanlig ordning mer sliten efter semestern än innan... måste lära mig att ta det lugnare...! Hur som - jag stannade längs vägen och slumrade i bilen en stund. Sen tog jag mig hem utan problem.

Nu ska jag strax stupa isäng, ska bara visa er lite bilder först:
 
Själva hålet! Lite småläskigt att traska igenom - man vet ju aldrig när man kan få
en sten i huvudet...... men det är det värt. Kolla U-T-S-I-K-T-E-N!!!!!

     
_ _ _ _ _

Och så ett litet hopp bakåt i tid - till Holmön förra veckan:


Efter regn kommer... en fjäril?!


Jobb jobb - massa jobb

Jag har "tvärtomvädrat" ikväll! Det var nämligen dryga 20 grader ute - men bara 16,5 inne. Så jag hade korsdrag i förhoppningen om att värmen skulle leta sig in! :) Så är det att bo i en suterränglägenhet. Perfekt när det är smällvarmt ute, då kan man gå in och svalka sig - men rätt dyrt i uppvärmingskostnad däremellan...

Första arbetsdagen är avklarad. Och jodå, det var en försvarlig hög med kartonger som väntade på mig när jag kom dit:En del av dem ska jag dock kvitta mig med redan imorgon - jag kör till Brønnøysund för att byta norskböcker med gymnasieskolan där! Har packat 11 svintunga kartonger som nu står i min bil. Fast det blir inte bara en "jobbresa" (jag får tillgodoräkna mig körtimmarna) utan jag har också tänkt mig en tur upp till Torghatten om vädret tillåter. Vackra vyer utlovas imorgon kväll i så fall! :)

(...och Marie, jag kan nog inte låta bli att köpa mig en sån där himla god mjukglass när jag nu ändå är där...)
_ _ _ _ _

Tillbaka till dopet!

Så här ser en mycket stolt gudmor ut:

Lilleman poserar i några av sina doppresenter - visst är han ett riktigt charmtroll!?! :)
(dopklänningen har förresten både Eva och jag döpts i)Släkt och vänner bjöds på middag och tårta hemma hos oss - tur att det är god plats i det som tidigare var farmors kök. Vi blev överraskade över hur bra det gick att stuva in 24 personer (fördelade på fyra bord) utan att det ens kändes särskilt trångt!


_ _ _ _ _

Bara en bild till på lille knatten... sen ska jag ge mig! Han är väldokumenterad, ska ni veta! :)


_ _ _ _ _

"Svärmorsskrämman" är på plats i huset i Vännäsby! Detta apropå att mamma tycker den är gräslig (mågämnet låter dock hälsa att det inte var hans idé att placera den just där... hehe):


_ _ _ _ _

Sommarens dåliga väder på Helgeland lyste med sin frånvaro imorse:... men när jag skulle hem från jobbet såg det rätt hotfullt ut:Än har det dock inte börjat regna så det går kanske vägen! :)


I'm back!

Nä, jag har inte gått under jorden - det har bara varit lite hektiskt på sistone.

Dopet gick fint - huvudpersonen sov sig igenom hela ceremonin och missade således när han fick sitt namn. Inte ens dopvattnet väckte honom... :)

Mer om detta imorgon. Och en massa bilder.
Nu ska jag snart krypa i säng - i min egen säng i Mosjøen! Japp, för semestern är slut. Börjar jobba imorgon. Tur att jag är så löjligt förtjust i mitt jobb att jag faktiskt ser fram emot att ta tag i allt som ligger och väntar. Och det är inte lite - lär bli övertid varenda dag fram till skolstart. Men det är helt OK!

(... även om jag gärna haft ännu en vecka ledigt...)

Bara en bild innan jag ger mig för ikväll - jag har sponsrat lilleman med en tröja:Han är förstås för liten för att ha en egen åsikt om moster Jenny, men jag ska göra allt jag kan för att vi ska bli kompisar!!! Dessutom slipper han inte undan - nu är jag ju hans gudmor också!! :)

RSS 2.0