Bli kjent-dagen

Tänk! Vi klarade oss undan regnet under hela "Bli kjent-dagen"! Fast nu, när eleverna gått hem och jag sitter kvar på bibblan för att försöka få ordning på ett och annat, så vräker regnet ner.

En del av aktiviteterna visade sig kräva uppoffringar från lärarnas sida - jag är t.ex. INTE avundsjuk på dem som ansvarade för stationen "Vannskrekk": de fick i tur och ordning sätta sig på en stol med en vattenfylld ballong över sig, medan eleverna med bollar försökte träffa en anordning intill som släppte ned nämnda ballong i huvudet på den stackare som för tillfället satt under. Rätt många elever var duktiga på precisionsskytte att döma av antalet lärare med blöta jackor och allmän "wetlook"! :)

Jag var alltså en av de ansvariga för grillning av korv och majskolvar - vilket gick bra, vi hade jättekul! Fast det blev lite kaos när det visade sig att korvbröden inte hunnit tina... så vi fick lägga även dem på grillen. Det där med att stå i kö hade nog ungdomarna aldrig hört talas om, och det blir rätt trångt när sisådär 450 personer vill ha mat samtidigt... Men alla fick mat till slut, och sen avslutades dagen med fotbollsmatch mellan elever och lärare. Ärligt talat, jag hängde inte riktigt med men jag TROR att eleverna vann.
Så här såg det i alla fall ut:
(en del kom i riktiga fotbollsskor, andra spelade i skyddskläder inklusive skor med stålhätta... och lärarmålvakten hade vandrarkängor!)

image103


Tvätt och sånt...

Man kan inte ha kul och gå på tur jämt! Igår kväll ägnade jag mig åt att tvätta kläder. Det finns en tvättstuga på campingen som man får låna - till det facila priset av 25:- per maskin... - och jag har ingen tvättmaskin på plats när jag flyttar in i lägenheten till helgen så jag passade på. Men mer än två maskiner ansåg jag mig inte ha råd med! :)

Ska på rekognosceringsrunda nu i veckan. Tvättmaskin (finns alltså inte i lägenheten men det var jag medveten om). Spis (det finns inte heller i lägenheten - något oväntat...). Dator + skrivare. Både Expert och Elkjøp finns här i stan. Hoppas på att folkbokföringen snart har registrerat mig som inflyttad till landet (vilket blev omständligare än jag tänkt mig - jag hade inte med mig passet och körkortet godtogs inte som legitimation), så att jag kan gå till banken och öppna ett konto, så att jag kan få min första lön! Löneutbetalningsdag är den 11:e om jag minns rätt. Just nu lever jag på mitt svenska VISA-kort där varje grej jag betalar blir med dålig kurs på den svenska kronan... ingen bra affär när jag ska köpa vitvaror och elektronik för en hel massa pengar!

Imorgon är det "Bli kjent-dag" här på skolan. Alla elever och all personal ska tillbringa dagen på Kippermoens idrottsplats och umgås: på programmet står fotboll, volleyboll, armborst, sumobrottning (!), kubbspel, gokart, kanotpaddling, lasergevär m.m. All personal har placerats ut som ansvariga för de olika aktiviteterna. Jag hade vissa farhågor, men vilken tur - jag har hamnat i "grillgruppen" med ansvar för att grilla korv! Vi är ett tiotal personer som ska hjälpas åt med maten, så det ska nog gå bra. Håll nu bara tummarna för att det inte blir regn - ska enligt den senaste prognosen regna ikväll men bli uppehåll från 9-tiden imorgon bitti. Vi startar aktiviteterna kl 9.30...

Köra med släpvagn

Jodå. Jag klarade det! :)
Det gick faktiskt över förväntan att köra Mosjøen-Örnsköldsvik t/r med släp - fast liiite äckligt var det allt, framför allt på de smala norska vägarna. Och mellan Tärnaby och gränsen är vägen så knölig att två av mina blomkrukor hoppade omkull och spred jord över hela lasten... Men nu är halva flyttlasset på plats, och till helgen hämtar jag resten. Ska bli skönt att komma i ordning - och sen börjar vardagen. Det är väl först då det går upp för mig vad jag "ställt till med" - och om jag ångrar beslutet att flytta eller om det känns helt rätt. Så här långt det sistnämnda!


På tur i närområdet

Läste just i en bok om Vefsn kommune att det är "mycket väder" här. Mycket väder?! Låter i mina öron som en omskrivning för att det regnar en hel del... Hm. Påminn mig att kolla nederbördsstatistik för regionen!

Morgondimman lättar:


Jag har gjort små turer mest varenda kväll för att bekanta mig med Mosjøen. Här ett sammandrag! :)

Söndag kväll: cykeltur längs vägen ut mot flygplatsen. Vefsnan i kvällsljus:


Måndag kväll: promenad längs elljusspåret på Mosåsen, ett av de mest populära friluftsområdena. Vacker utsikt men det står fullständigt klart att jag ALDRIG kommer att åka skidor där hur mycket snö det än blir i vinter. Svinbrant! Och ett hundratal meter rakt nedanför en skymtar trafiken på E6:an...


Tisdag kväll: Marsøra ligger mittemot Mosjøen centrum, på andra sidan fjorden. Jättefint, enda nackdelen är att hela området ligger i skugga bakom Øyfjellet stora delar av dagen. Här har det varit både sågverk och hamn men nu är det ett populärt utflyktsmål för den som vill grilla, fiska , plocka bär etc. Apropå bär: det tog mig en evig tid att gå tillbaka. Jag hittade blåbär! Nu suckar familjen Johansson kollektivt och undrar om inte Jenny fått nog av att plocka blåbär snart. Inte då! :) Fast jag hade inte nåt att plocka i... annat än munnen. Satte nog i mig en dryg halvliter (eller kanske närmare en hel?) innan jag fortsatte min promenad.Onsdag kväll: på promenad i själva stan!


... tog en sväng förbi hamnen:


... och så kan jag inte låta bli - kolla in fjällväggen! Jag är himla tacksam över att jag inte ska bo inne i centrum, även om fjället är både vackert och imponerande tror jag att jag skulle känna mig förfärligt inklämd om jag bodde vid dess fot... har förresten varit och kollat in min lägenhet idag - bara en vecka kvar tills jag får flytta in. Hur den verkade? ÖVER ALL FÖRVÄNTAN. Stor, fräsch, ljus, med utsikt över stan. I can't wait!! Ni måste bara komma och titta! :)


Nu blir det inga fler inlägg förrän nästa vecka - imorgon sätter jag mig i bilen direkt efter jobbet för att köra till Örnsköldsvik och hämta halva flyttlasset. Det blir en sväng nästa helg också (då följer syrran med mig till Norge - hurra!). Jag har hyrt ett släp med kåpa och hoppas det ska gå bra att köra. Lär uppfattas som en stoppkloss av alla andra som är ute på vägarna... Håll tummarna för att jag inte hamnar i ett läge där jag måste backa, för se det klarar jag inte!

Skolan

Bara att inse - jag jobbar i en skokartong! :)  Nejdå, så illa är det förstås inte, men skolan har väl inte direkt något prisvinnande yttre. Cyklade runt byggnaden häromkvällen och insåg det jag misstänkt några dagar - biblioteket ligger på baksidan... jag har undrat när jag kommit till jobbet varför det är så förtvivlat dåligt skyltat vid infarten, man kan ju missa skolan helt och hållet - men det beror alltså på att jag kommit in på bakgården... jahapp, så har man lärt sig nåt nytt igen!

Förresten, angående skyltning: det är rätt dåligt överlag. Jag har cyklat fel flera gånger redan, trots att jag har karta och att stan är liten. Många gator har inga gatuskyltar ens en gång! Trodde jag. Fick det förklarat för mig idag: det sitter bara en skylt där gatan börjar - så kommer du in på gatan någon annanstans än i början så får du gissa dig till var du är. På det viset. Ytterligare en kunskap att ta med sig... :)

Baksidan (biblioteket ligger i nedre plan, några av fönstren syns, de andra är dolda bakom björkarna):

image80

Framsidan (som ärligt talat inte skiljer sig så mycket från baksidan...):

image81

Dolstadåsen

Utsikt över Kulstadlia (jag ska bo till höger i bild, ungefär halvvägs upp i bostadsområdet):

image78

Utsikt över själva stan!

image79

Sandnessjøen

Nytt försök att lägga in bilder!

Här några från lördagens tur till Sandnessjøen:Helgelandsbrua - rätt mäktig att köra över!

image77

Omgivningarna

I helgen var jag på biltur til Sandnessjøen/Tjøtta (lördag) och på cykel-/fottur till TV-tornet på Dolstadåsen (söndag). Bara att konstatera: det är otroligt vackra omgivningar! Tjøtta är, om jag fattat rätt, ena ändpunkten på Sagavägen (den andra är såklart Örnsköldsvik). Det var härligt att komma ut till havet, även om det var grått och disigt och jag inte såg så mycket av Atlanten som jag hoppats. Får göra en ny tur nån dag när det är klart väder. Hurtigruten lade ut från hamnen i Sandnessjøen precis när jag kom dit. Hann dock inte se om det var M/S Midnatsol... :)

Utsikten från Dolstadåsen går inte av för hackor. Jag som tycker att Kulstadlia, dit jag ju ska flytta, ligger brant och högt - icke! Från Dolstadåsen ser Kulstadlia på sin höjd ut som en liten kulle. Jag konstaterade återigen att min kondition inte är kompatibel med terrängen. Svettades rejält och flåsade som ett mindre tröskverk innan jag kom upp på toppen. Men det var det värt!

Dessvärre verkar datorn här på jobbet ha fått spunk och hänger sig så fort jag försöker koppla in digitalkameran. Jag har inte haft tid att skaffa en egen dator än, men det är på gång. Och då ska ni få se på bilder!

PS. Förresten, vet ni vad? Att jobba heltid här innebär 37,5 timme/vecka, och då äter man dessutom lunch på arbetstid. Jag jobbar 08.00-15.30, sen kan jag gå hem! Tänk så mycket fritid jag får... :) Då ska det nog bli läge att bättra på konditionen när jag fortsätter se mig omkring!


Första turen i Mosjøen

Igår kväll gjorde jag en liten cykeltur runt i Mosjøen - eller, så liten var den inte - blev nog närmare 1,5 mil! Bestämde mig för att kolla in Kulstadlia, den del av stan där jag ska bo från 1/9. Brant, svettigt - men väldigt vacker utsikt (den som vill kan titta på ett av mina första inlägg - bilden över Mosjøen är tagen från ungefär den plats där jag ska bo). Tog förstås några kort längs vägen (minneskortet till kameran är redan proppfullt, måste nog företa en utrensning...):

image67

image68

image104

Och här några bilder från campingen - jag har ingen anledning att klaga på mitt boende!
Nu blir det inga fler inlägg idag, ska gå hem och slappa en stund, sen är jag inviterad till en av rektorerna på middag. Förresten, tydligen är det tradition här på skolan att de nyanställda skall ordna en fest och bjuda alla kollegor på middag. Snart kallas vi till ett första möte. Hu! Hoppas jag kan komma undan med att fixa kaka till kaffet (biskvier? jag har med mig mandelmassa), för matlagning är inte min starka sida!

image70

image72

Mamma mia!

Här kommer utlovade bilder från tisdagskvällens middag på Mamma Mia, som några av Parkskolans lärare överraskade mig med. Tack, vad trevligt det var!!!

Om någon av er inte vill vara med på bild - hör av er så plockar jag bort er! Om någon undrar varför han eller hon inte kom med - mitt fel... trots ivrigt fotograferande blev resultatet lite svajigt. Jag skyller på att displayen på min digitalkamera är så liten att det inte går att se om ett kort blir suddigt, men jag antar att det enda rätta är att skylla på fotografen. Sorry! :)


Min nya arbetsplats

Tänk, vad ens minne kan bedra en! Min bild av biblioteket på Vefsn vidergående skole - som jag fick när jag var här på intervju i juni - var att det var litet, trångt, gräslig färg på väggarna och ganska få böcker. Pyttsan!! Var fick jag det ifrån?? Låt gå för att grönt inte är den färg jag skulle valt, men annars blev jag positivt överraskad när jag nu kom hit för att börja jobba. Gott om utrymme, ljusinsläpp från flera håll, fräscha hyllor - och faktiskt över 8.000 volymer, om siffran stämmer som jag hittade i en statistikpärm. Fast visst har jag idéer för hur saker kan utvecklas och förbättras. Ska bara blir varm i kläderna först...! :)

image61

image62

På plats i Mosjøen!

Resan gick bra, men många vägarbeten längs Sagavägen gjorde att det tog lite längre tid än beräknat. Kom fram vid 21-tiden igår kväll och installerade mig på campingen. Nu har jag precis gjort min första arbetsdag här på Vefsn videregående skole - mest allmän information från skolledningen. Jag har kvitterat ut nyckel och passerkort och sitter i bibblan och undrar hur det här ska gå... :) Imorgon ska tjejen som haft min tjänst visa mig det praktiska, sen jobbar även en assistent på 30% i biblioteket. Kan vara skönt att ha någon att rådfråga!

På det stora hela känns det rätt bra. Folk verkar jättetrevliga och jag känner mig välkommen. Fast det lär säkert ta ett tag att bli varm i kläderna.

Nu ska jag gå in till centrum, uppsöka folkbokföringen och se till att jag blir skriven här i landet!

Hejdå!

NU ÅKER JAG!!!!

Bilen är packad och förhoppningsvis har jag inte glömt nåt viktigt. Jag kommer tillbaka om ett par veckor för att hämta möblerna - får min bostad i Norge 1/9 och ska bo i en möblerad lägenhet på campingen i Mosjøen fram till dess. Ska bli skönt när allt är på plats...

Nu ska jag gå och lämna in nycklar och passerkort. Skrivbordet är städat, vikarien informerad om det mesta (även om jag säkert glömt en del) och jag har hunnit säga hejdå till de flesta (även om jag förstås missat några i förvirringen - till er: kram & hejdå!!).

Och såklart: jag kommer sakna er!!

Detta har varit min lilla vrå av världen rätt länge nu... återkommer med rapportering och massor av bilder från min nya arbetsplats så snart jag är installerad!

image59

PS. Tack för igår kväll - jag hade ju egentligen inte tid men naturligtvis lyckades Anders övertala mig. Och himla tur var det, för jag hade jättetrevligt! Kommer nog några bilder från middagen vad det lider... :)

Avtackning

Tänk vad alla är snälla - såhär inför min avresa har jag nu blivit bjuden på lunch FYRA DAGAR I RAD. Tack, tack, tack - jag kommer att sakna er!

Mer och mer har det börjat gå upp för mig att det nu faktiskt snart bär iväg - om tre dagar ska jag börja på mitt nya jobb. Fjärilarna i magen fladdrar alltmer...

Parkskolan är en kanonarbetsplats och jag kommer helt säkert att sakna både själva skolan och alla kollegor. Samtidigt ska det ju bli spännande att prova något nytt - och efter nästan nio år på samma plats kanske det är bra med miljöombyte?

Även kompisarna överraskade med avtackning häromveckan, med bl.a. en linnehandduk med Örnsköldsvikstryck som jag är beordrad att alltid ha hängande framme så jag inte glömmer stan. Ingen risk!!

image58


Bye bye Holmön

Det var lite vemodigt att åka från Holmön igår - när färjan lade ut insåg jag att det blir ett tag till nästa gång. Mamma och pappa stod på kajen och vinkade - dem hoppas jag dock träffa i Norge rätt snart, jag räknar med att de vill komma och se hur jag har det därborta!

Vad hann jag då göra sista helgen på ön? Jo, bl.a.:

- plocka hallon


- smaka årets första ärtskidor- plocka lite blåbär (de var stora som små köttbullar, jag ljuger inte! Fast jag glömde ta med kameran...)

- gå på kantarelltur (vi hittade en hel korg!)Hejdå Holmön!

Sogndal med omnejd

Vet ni hur mycket jag hann packa igår kväll? INGENTING. En vecka kvar tills jag åker - och vad gör jag? Bestämmer mig för att lite snabbt titta igenom mina fotoalbum för att se om det är några bilder jag ska ta med till Norge (kan vara bra om - när? - jag får hemlängtan). Mindre genomtänkt tidsplan. Trodde det skulle ta en kvart eller så - men tre timmar senare satt jag fortfarande och bläddrade i albumen!
Nåja, till slut var jag ju tvungen att ta mig samman - och förutom högen med kort som ska med i flyttlasset plockade jag ihop ett urval bilder från Sogndal med omnejd. Att jag flyttade dit för tio år sen, och trivdes så bra under de 14 månader jag bodde där att jag därefter åkt tillbaka nästan varje sommar för att hälsa på, är definitivt en av orsakerna till att jag ska flytta till Mosjøen nu - jag har fått en närmast odelat positiv bild av vårt västra grannland!

Här är en del av vad Sogn & Fjordane har att erbjuda:Tack vare kollegorna vid Sogndal bibliotek har jag fått uppleva otroligt mycket - fjällturer till fots och på skidor till bl.a. Molden och Fannaråken, bokbyen i Fjærland, Nigardsbreen, Ingvald Austrheims rhododendronträdgård i Kyrkjebø, vackra sten- och träkyrkor, vandring längs den gamla postvägen till Styvi, tågresa med Flåmsbanan, biltur genom världens längsta biltunnel (Lærdal-Aurland: 24,5 km!) och uppför minst sagt branta Stalheimskleivi, och mycket, mycket, mycket mera. Och så har jag förstås fått vänner för livet. Vad jag är glad att jag fått lära känna er!

image50

(jo, jag HAR tagit en massa kort av vänner och bekanta - man kan tro att jag nästan enbart inriktat mig på naturbilder att döma av ovanstående, men med tanke på personuppgiftslagen och publicering på nätet tog jag det säkra före det osäkra och lämnade alla sådana bilder därhän eftersom jag inte hunnit fråga någon om lov...)


Värmeslag!

Idag har sommarvärmen - lite senkommet - slagit till på allvar!
I biblioteket har det varit +27 hela dagen, med luft som stått fullständigt stilla
- tio fönster öppna men inte tillstymmelse till korsdrag! 
Svettigt värre...

Nu ska jag gå hem och ta en lång, kall dusch!! :)

På havet

Det har faktiskt blivit dubbla båtturer idag! Näst sista helgen på Holmön innan flytten så nu gäller det att passa på! :)

Första vändan var det uppdragning av laxfälla som gällde. Efter en rent ut sagt usel säsong (total fångst: två laxar, en sik, en strömming och en... fiskmås!) kvarstår slitgörat med att få redskapen ur vattnet. Pappa var uppe redan vid 4-tiden imorse och drog upp fiskhus och kronarmar, sen åkte vi ut tillsammans vid 9-tiden och drog upp alla ankare samt arm. Och detta var alltså den första av fällorna, han har två till som också ska upp... (en av dem skymtar i vattnet på bilden längst till höger).Eftermiddagens båttur gjorde vi bara för nöjes skull! Vi hade med oss fika och satt på en hälla och njöt av livet. Pappa och jag gjorde en liten kantarellexpedition (resultat: ca. 5 svampar) och passade på att titta till granplantorna som han satte för några år sedan. Och så hade mamma och jag med oss varsin spännande deckare...


Packning

Sådärja. Nu är första arbetsveckan efter semestern avklarad. Skulle gärna varit ledig ett tag till... tänk att de där semesterveckorna alltid går så fort! Egentligen hade jag tänkt slå till och vara ledig SEX veckor i sommar men strök den sista i och med att jag bestämde mig för att byta jobb. Insåg att jag nog behövde några veckor på Park före flytten. Och jodå, det är en hel del som ska fixas - måste ju se till att det är någorlunda ordning på mina grejer innan vikarien kommer... :)

Något annat som måste fixas - och som kommer att ta tid - är att tömma lägenheten på allt jag samlat på mig genom åren... och det är inte lite!! Ska hyra ut den i andra hand - omöblerad - och hjälp, det kommer att bli låånga kvällar med flyttkartonger och paketsnören innan allt är nedpackat. Det mesta ska med till Norge, men en del kommer hamna på Holmön (där jag redan tryckt in ett antal kartonger under sängen...).
Tur att man kan lyssna på CD-böcker medan man arbetar - under veckan som gått har jag hunnit med nästan hela "Flickan som lekte med elden" - spännande, och suveränt inläst av Reine Brynolfsson.

Även om jag är i full gång med flyttbestyren har det nog inte riktigt gått upp för mig än att jag faktiskt snart ska lämna Örnsköldsvik. Har bott här i nästan nio år nu. Och det är bara elva dagar kvar... eller nåja, jag ska ju vara tjänstledig och behåller förstahandskontraktet på lägenheten, så inga band är klippta än!

En sak är säker - hur fin bostad jag än får i Norge kan den svårligen överträffa den jag har nu. Läget, planlösningen, utsikten - jag är jättenöjd med allt. Utsikten, ja: panorama över hela Örnsköldsviksfjärden! Dessutom kompletterades vyn häromåret med Swedbank Arena - bäst att lägga till en bild från natten då Modo Hockey tog sitt efterlängtade SM-guld. Jädrar vilka fyrverkerier! :)

image25

image19

RSS 2.0