Fortfarande vinter

På fjället är det fortfarande vinter. Med råge.





Och imorse när vi vaknade var det -10 här i Vännäsby!!

Skönt att vara hemma. Ska försöka hinna slappa lite den här gången... :)

Mys med familjen idag. Finaste Rasmus inte minst. Just nu är hans föräldrar uppe och lägger honom. Fast det är en och en halv timme sen de gick upp så jag har en misstanke om att de somnat tillsammans med honom... Nåja, då kan jag ju passa på att tjyva en bild som jag hittade på datorn:



Vad fasen, jag snor en till! :)



Gullungen!!!

Påsklov

Sådärja! Nu åker jag!! Deckare att lyssna på i bilen, matsäck och lite påskgott
- bara att tuta och köra!!



Snösmältning

Snart färdigpackad. Ja, för imorgon eftermiddag kör jag österut. Påsklov. Aaaah!! Längtar!!

Och snön fortsätter minska:







Fast nu ska det visst bli kallare igen.

Hm. Skulle väl skrivit nåt mer, men det får bli en annan dag.

Höres! :)

Gamla damer

Avgångseleverna har "ståkuke" den här veckan. Nej och åter nej, ordet avstavas INTE som ni tror!! Det är sammansatt av "ståk" och "uke", alltså en vecka för bråk/larm/oljud. Eller helt enkelt lite ståhej. Det är nytt tema varje dag, och att döma av dem som kom stapplandes in på biblioteket misstänker jag att dagens tema var "pensionärer" eller nåt ditåt...



När några av dem frågade efter material om Cubakrisen sa jag "Men den minns ni väl?", varpå en av dem replikerade: "Nä, närminnet är inte vad det varit, men jag kan berätta en massa för dig om första världskriget"... :)
_ _ _ _ _

Mer regn.



Undrar om jag inte var optimistisk i överkant när jag svängde in på Europris efter jobbet och köpte en solstol...?

Möjligen...

Hehe, visa av skadan lägger yr.no ut följande varning:

OBS-varsel for Helgeland: Tirsdag og onsdag mulighet for lokalt store nedbørmengder.


Jahaja. Stickordet här är "möjlighet". Den som lever får se, med andra ord!

Vi skulle haft friluftsdag idag, men igår morse bestämde sig skolledningen för att ställa in den. De hade kollat prognosen och utifrån den var det inget snack om saken. Meeen... idag har det varit rätt OK. Bara en och annan regnskur. Fast nu håller det på att surna ihop igen. 
_ _ _ _ _

Det kändes lite konstigt att inte vara på quiz igår - det är ju uppehåll till efter påsk. Men jag fick tiden att gå ändå - bakade 85 biskvier, sydde ihop en liten mormorsrutefilt, såg Big Bang Theory och lyssnade tre timmar på en ljudbok.

Men. Jag städade inte efter mig... så nu har jag sanerat köket, även om en del av disken återstår. Nåja, den kan stå tills imorgon. Nu ska jag börja sy ihop nästa filt (och jadå, bild kommer så småningom). Förresten, hur stora tycker ni att barnvagnsfiltar ska vara? Förslagen på nätet varierar från 50x70 till 70x90. Jag har siktat in mig på nåt slags mellanting.
_ _ _ _ _

Ska vi gissa att det här kan bli nästa stora filmprojekt? Bara att hålla tummarna - för boken (det är bara den första som kommit ut på norska än) är skitbra!! :)

Vårtecken

Jodå, snöhögarna krymper också häruppe i norr! Ett par veckor mellan bilderna:





... och idag när vi var ute och gick såg vi flera vårtecken:





När jag kom hem igen kände jag en begynnande migrän -  letade rätt på Eeze-tabletterna och lade mig på soffan. Och somnade... vaknade tre timmar senare - vrålhungrig och lite snopen. Det var den kvällen, det...!
_ _ _ _  _

PS. Tycker det är lite fånigt att medlemstidningen från Djurens Rätt skickas från Sverige via Schweiz...




The Hunger Games

Det blev succé direkt för "Hunger Games", skriver Expressen idag. Jamen det förstår väl jag, det - filmen var riktigt bra!! Den motsvarade mina förväntningar, även om det naturligtvis saknas en del jämfört med boken (men så är det ju alltid).

Precis som vi misstänkte drog vi upp medelåldern rejält. Vi, det var fyra (snart) medelålders bibliotekarier. De andra var högstadie- och gymnasieelever, stort sett. Träffade flera av "mina" elever, så jag räknar med att de dyker upp på bibblan på måndag för att höra vad jag tyckte.


_ _ _ _ _

Uppehåll när jag vaknade imorse. Men innan jag kom mig ut för att gå en promenad var det strilregn... så det blev Åremma runt i gummistövlar och regnställ. Närmare två timmar senare var det skönt att komma hem och ta en varm dusch.

Hade egentligen tänkt baka biskvier ikväll (har en beställning till påsk) - men nu har jag precis fått en pizzainvitation från Unni, så då drar jag på mig regnstället och tar en promenad nerför backen istället. Kan ju alltid baka imorgon! :)
_ _ _ _ _

Oh! Idag skulle man varit i Umeå...

Snopet

Mäh!! Var blev det av regnet?!?!

Jodå, det regnade inatt, och imorse när jag traskade till jobbet (gummistövlarna funkar utmärkt förresten, liksom mina nya regnbyxor - jackan håller därmot inte riktigt måttet...). Men skyfall? Nä. Och framåt mitt på dagen slutade det helt och det var nästan så solen tittade fram - faktiskt hade parkeringen utanför skolan till och med torkat upp när jag for därifrån!

Nu hotar yr.no med kraftigt regn på lördag istället. Lika spännande varje gång...

Men varmt har det i alla fall varit! Snöhögarna krymper snabbt.
_ _ _ _ _

Jodå. Det här resonemanget känner jag igen...! :)


Jamen just ja...

... quizen har jag ju glömt!

Av olika orsaker var måndagens quiz den sista före påsk. Helst skulle vi ju avslutat med flaggan i topp, men vi fick nöja oss med två fjärdeplatser. Och som vanligt körde det ihop sig på musikdelen...

Dessutom missade vi namnet på Tysklands nye president (Joachim Gauck), vem som spelade huvudrollen i Knowing (Nicholas Cage - det borde jag klarat) och vilken slags frukt som heter Malus domestica på latin (äpple).

Men å andra sidan - vi kunde bland annat världscupvinnaren i super-G (Aksel Lund Svindal), att Absolut Vodka är svenskt och att det är Alis kaffe som "kurerer gruff":



Och ja, det är herr och fru Poirée som är på tur - utan gevär... :)
_ _ _ _ _ _

PS. Nu har yr.no korrigerat prognosen för morgondagen. Igen. Och förutspår 65 mm regn.


Korrigering

Det var väl det jag visste. Nu har yr.no lugnat ner sig en smula - den senaste prognosen för torsdag lyder på 45 mm regn. Men det räcker för att gå ut med ännu en varning:
 

Melding fra NVEs flomvarslingstjeneste for Nordland: Det er ventet mildt vær og store
nedbørsmengder torsdag 22.3. Vannføringen ventes å kulminere på nivå over 5-årsflom.


För säkerhets skull har jag köpt nya gummistövlar. Tänk er sådana där roliga och färgglada stövlar, sådana där som man blir riktigt glad av. Ser ni dem framför er? OK. Och så kollar ni in de jag kom hem med:



Suck. Det finns klara nackdelar med att dra 43-44 i skor och dessutom vara utrustad med Hallux Valgus. Urvalet blir väääldigt begränsat. Hittade ett par som var en aning finare (fast fortfarande svarta) - men de var så långt från rymliga man kan komma och inte ens 44:orna gick på... aaaagh.

Jag tog mig förresten stort sett torrskodd från skolan och ner på stan efter jobbet, trots strilregn och slask. Helly Hansen-kängorna är, om inte helt vattentäta, så i alla fall nästan. Och i alla fall när man inte ska gå så långt. Däremot blev byxorna rätt blöta efter att TRE bilar kört förbi och stänkt ner mig. Tack för det...


Jodå!

Baske mej! Prognosen för torsdag lyder fortfarande på 117 mm regn!!
Och nu har de lagt till en varning:


OBS-varsel for Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten: Fra onsdag kveld lokalt
stor snøskredfare på grunn av temperaturstigning og økende nedbørintensitet.



Synd att min regnmätare strejkar. Hade varit kul att se hur väl det stämmer.

SPLOOSH!

Nej, det här kan bara inte stämma!!! Eller...?


Torsdag, 22.03.2012

TidVarselTemp. NedbørVind
kl 0–6 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 0–6 30,9 – 40,0 mm Lett bris, 4 m/s fra sørvestLett bris, 4 m/s fra sørvest
kl 6–12 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 6–12 37,0 – 49,3 mm Laber bris, 6 m/s fra vest-sørvestLaber bris, 6 m/s fra vest-sørvest
kl 12–18 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 12–18 29,6 – 36,3 mm Laber bris, 6 m/s fra vestLaber bris, 6 m/s fra vest
kl 19–1 Regn.  Gjelder for: kl 19–1 5,7 mm Lett bris, 5 m/s fra vest-sørvestLett bris, 5 m/s fra vest-sørvest


Yr.no spår 117 mm regn på torsdag!!

Dessutom bortåt +10, så om inte det sätter fart på snösmältningen, ja, då vet inte jag.

Och jag som inte köpt nya gummistövlar än...

Men vänta bara, när nästa uppdatering kommer om nån timme, då har de antagligen korrigerat prognosen. Eller lagt ut en helt ny.

Ännu ett väderomslag

Why am I not surprised? En liten snöstorm såhär på söndagskvällen kan väl aldrig vara fel?
Eller...?


Vilodag

Lat dag idag. Skönt, men samtidigt får jag automatiskt dåligt samvete när jag inte gör en massa
som jag tycker jag borde. Dumt egentligen.

Började med en promenad runt Kulstadlia i morgonsolen. Vackert!!!









Sen satte jag mig ute på verandan i solen. Visserligen en aning kallt och blåsigt, men med en extra filt var det rätt skönt ändå! Efter nån timme började det komma molnslöjor (nu är det helt grått) så då retirerade jag in. Och hamnade i soffan med världscupfinalen i skidskytte och längdåkning på TV. Men bara titta? Njä. Multitasking med tidningsläsning på nätet, lite Facebook och mail - och virkningen. Hinner aldrig riktigt ikapp med alla plädar... :)

Resten av dagen? Laga middag (kycklinggryta - Unni, jeg krysser fingrene for at den blir like bra som din!). Tvätta en maskin eller två. Och så möjligen Millennium del 2&3 på DVD (har sett TV-versionen av Män som hatar kvinnor tidigare i helgen). Ja, och virka lite till.
_ _ _ _ _

Men alltså! Kommer ni ihåg den norska smörkrisen? Nu visar det sig att det finns 1500 ton importerat smör i ett lager i Rogaland. Jahaja. Då får vi väl hoppas de kommer till användning innan bäst före-datumet går ut...

Vår på väg

Första vårtecknet i min rabatt!!



.... men lyfter man blicken är det fortfarande vinter:


_ _ _ _ _ _

Gissa vad jag ska äta ikväll? Lakritskladdkaka... mmmm! :)

(tack moster för recept och lakritspulver)

Stormbyar

Här har det varit blåsigt med råge. Jag vaknade flera gånger inatt av att vinden dundrade mot fönstren. Imorse kollade jag vindmätaren, och jodå. Toppnoteringen låg på 24,8 m/s. Det är storm, det!!

Fast på yr.no stod det bris, förstås...
_ _ _ _ _

Gissa vem som ska på bio nästa fredag?
Världspremiär på The Hunger Games - gler meg...!! :)


_ _ _ _ _

Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Emil Jönsson och Teodor Petterson. Bysprinten kan bli en trevlig historia!! Ja, för jag räknar ju med att stå där och vifta frenetiskt med min svenska flagga, precis som vanligt... :)

Läckage...

Jaha. Det är dags att köpa nya gummistövlar. Fick hälla vatten ur den ena när jag kom till
jobbet imorse... och jag som tycker de är nästan nya?!

Funderade ett tag på att ta bilen - men så kom jag fram till att regnet inte kunde stoppa mig
från en promenad tillsammans med Jacob i Sara Gruens Vann til elefantene. Har hunnit ungefär
halvvägs, och vilken bok! :)

Fast det regnar inte så våldsamt, än så länge. Däremot är det milt och avloppsbrunnarna hinner
inte ta undan - som mest stod det vatten nästan upp till stövelkanten längs gång- och
cykelbanorna.

Bilen, ja. Fordonseleverna hittade inget fel på den! Hjulen sitter som de ska och fjädring/stöt-
dämpare är intakta. Hm. OK. Då är det väl bara att tuta och köra, då!
_ _ _ _ _

Läckra stövlar för små killar:




Kanske nåt till Rasmus på 2-årsdagen?? Lär bli vanliga gröna Tretorn-stövlar för min del. De funkar bra. Dessutom - sådana där roliga stövlar med prickar och blommor och ränder och bilar och sånt - de tillverkas inte i min storlek...

Milt

Hu då. Gummistövlar-och-paraply-väder att vänta... i alla fall enligt yr.no:



Melding fra NVEs flomvarslingstjeneste for Nordland: Det er varslet mildt vær og lokalt mye nedbør i Nord-Trøndelag og Nordland onsdag og torsdag. Regn i kombinasjon med snøsmelting vil gi raskt økende vannføring i mindre bekker og vassdrag.



OBS-varsel for Nordland: Fra onsdag kveld ventes lokalt store nedbørmengder, vanskelige kjøreforhold og stor snøskredfare på Helgeland, torsdag også i resten av Nordland.

Ska visst bli +8 imorgon, och bortåt 30 mm regn.
_ _ _ _ _

Att det finns vackra och vindlande vägar i Norge råder det inga tvivel om. Nu ska 18 av dem få status som Nasjonale turistveger. Hm, en trevlig lista att beta av vad det lider! Jag har faktiskt redan kört sex av dem (om än bara delar av fv 17). Fantastiska upplevelser, även om fv 243 mellan Lærdal och Aurland blev nog så läskig när bilmotorn nästan började koka av ansträngningen uppför de branta fjällsidorna - här tog vi paus och beundrade utsikten medan motorn fick en chans till återhämtning:


Stalheimskleivi

 

_ _ _ _ _

Nu gör MS Nordstjernen sin sista tur längs Norges kust. Efter 56 år går Hurtigrutens äldsta fartyg i pension. Jag har aldrig varit ombord, men såg henne vid kaj i Sandnessjøen när vi kom tillbaka från Lovund (klicka på den lilla bilden i slutet av inlägget). Stiligt fartyg...!

Mer quiz

Äh! Nu igen!

Trodde jag skulle hinna med en massa ikväll - och så somnade jag på soffan...
_ _ _ _ _

Quiz igår. En fjärdeplats och en delad andraplats - helt OK. Och vi prickade in tre rätta årtal
på musikdelen! :)

Vilket år avträdde Sverige Finland till Ryssland? (1809)

Vilket grundämne har högst densitet, guld eller bly? (guld)

Var ligger Nicosia? (på Cypern)

Vilket land kallade vikingarna Gårdarike? (Ryssland)

Vilken norsk idrottsutövare avslutade sin karriär nu i helgen? (Oddbjørn Hjelmeset)

Vilket var det första överljudsflygplanet (Concorde - fast enligt Wikipedia var de bara tvåa...?)

Odd kunde massa musik, och tur var det. Jag kände igen en enda låt:



Söta tanter! :)
_ _ _ _ _ _

Nehej, bäst att krypa till sängs. Imorgon blir det promenad till jobbet - bilen är inlämnad på skolans verkstad. Kände igår när jag körde hem att det var nåt konstigt med den. Hela bilen gungade. Kollade igår kväll att hjulen är ordentligt åtdragna, så det är inte det som är problemet. Fjädringen, kanske?

Oavsett vad - tur att det inte hände förra söndagen när jag körde över fjället sent på kvällen och inte mötte någon på många mil (och det dessutom är dålig täckning). Och nu är det bara att hålla tummarna för att det inte kostar en förmögenhet att åtgärda...

Euphoria

Jodå. Det gäller ju att ha tro på sig själv. Men med måtta. "Ni gjorde en miss, Sverige. Mitt nummer är det fetaste - någonsin" sa Danny efter den snöpliga andraplatsen i Melodifestivalen igår. Men hallå, det kan ju - helt enkelt - ha varit så att Loreen var bättre. Man blir inte automatiskt en vinnare för att man pumpar in en kvarts miljon i spejsiga dräkter och ljuseffekter.

Blir spännande att se hur "Euphoria" klarar sig i Baku. Rätt bra, tippar jag.



Minns ni i fjol? Danny blev ju tvåa då också, och totalsågade Eric Saades chanser i den internationella finalen. Jojo. "Popular" kom trea, Sveriges bästa placering på över ett årtionde...
_ _ _ _ _

Fortfarande riktigt skitväder här.



Innehelg, med andra ord. Började städa med liv och lust igår, men kom av mig när jag slog på TV:n och upptäckte att det var femmilen från Holmenkollen. Och så VM-stafetten i skidskytte. Och sen gick jag till Unni och kom hem 00.45. Imorse började jag med schlagern som jag spelat in, sen tremilen från Kollen, så skidskytte-masstarten för herrar - snyggt jobbat, Ferry & Lindström!!

Hm. Men nu ska jag snart leta rätt på en dammtrasa. Även om jag nog måste göra en paus för att se damernas masstart också...

Jag rättfärdigar alla timmar i TV-soffan med att jag sytt ihop min bagarstugepläd under tiden:


_ _ _ _ _

Förresten, jag rensade i tidningskorgen igår, och i botten hittade jag ett snart fem år gammalt nummer av Tidningen 7. Liiite stolt är jag att jag allt över att jag hamnade på samma omslagsbild som Markus Näslund!! :)




Nya bilder

Biblioteken på Mosjøen vgs är ju som bekant på Facebook. Vi har fått en del kommentarer
när det gäller profilbilden, som en del menar är både tråkig och fördomsfull:



Och jo då, det kan man ju hålla med om... även om jag tycker att den lilla surpuppan
är ganska söt! :)

"Varför lägger ni inte ut en bild av er själva?" frågade någon.

OK!! It's a deal!! Vi har elever som håller på med Ungt Företagande (eller Ungdomsbedrift som
det heter här), så vi anlitade helt enkelt UB Fotografi og Design och bad dem fotografera oss.

Vad tycks? Här är vi! :)




(foto: Aimée Kleiven, MK2R)

Fint i öronen



Jag har fått läckraste örhängena av Unni - souvenir från Dubai!! Jag som alltid sagt att handväska inte är nåt för mig - nu ändrar jag mig. De här passar utmärkt!! :)
_ _ _ _ _

Imorgon brakar det lös, med styv kuling, +6 och 20 mm regn. På min gata är det ett tag sen det plogats, istället har snön körts fast i lager på lager. Kan bli intressant när det luckras upp ihop med värmen och vattnet... lättare trafiksvårigheter? Eller helt jäkla oframkomligt? Jag chansar och tar bilen på jobbet. På nåt vis ska jag väl ta mig hem igen!
_ _ _ _ _

Antar att det är en reaktion på tempot förra veckan - jag har somnat i soffan som en klubbad säl de senaste kvällarna. T-r-ö-t-t. Därmed är planerna för helgen klara: göra så lite som möjligt! :)

... och quiz igen

Efter en vecka utan quiz var ordningen återställd igår. MW är på Kanarieöarna så vi var även denna gång ett tremannalag - något som räckte till en delad femteplats i förstarundan (stolpe ut) och delad andraplats i andrarundan (stolpe in). Musiken visade sig som vanligt vara vårt svagaste kort - av de totalt 30 poäng man kunde få ihop i båda rundorna klarade vi nio. Av de 30 poängen gällde 10 de år när respektive låt slog igenom i Norge. Jippi. Fel på alla utom ett...

Men allmänkunskapen är rätt OK:

Vilket år och i vilken stad genomfördes Nokas-rånet? (2004, Stavanger)
Vad heter Jo Nesbøs första bok? (Flaggermusmannen)
Vad hette Carl XVI Gustafs far? (Gustav Adolf)
Var avhölls OS 2002? (Salt Lake City)
Vilken romerks statsman och härförare dödades år 44 f.Kr.? (Julius Caesar)
Utanför vilken ögrupp ligger fyren Steinan? (Vega)
Vad har städerna Panama, Mexico City och Djibouti gemensamt?
(de har samma namn som länderna de är huvudstäder i)
Vilket religiöst samfund ger ut Vakttornet? (Jehovas vittnen)
Vem var den förste att flyga över Atlanten? (Charles Lindbergh)
I vilket hav ligger Fiji? (Stilla havet)
Varifrån kommer musikstilen reaggae? (Jamaica)
I vilket land ligger världens största sammanhängande regnskogsbälte? (Brasilien)
Vilken belgisk seriefigur fyller 84 år i år? (Tintin)
I vilket land är Amman huvudstad? (Jordanien)

Musiken, ja... vi kände alla igen den här. Men att han är svensk?! Det hade vi ingen aning om.
Inte vad han hette heller. Eller när låten slog igenom. Noll poäng.



För att inte tala om den här. Fel grupp. Fel land. Fel årtionde. Noll poäng.



Skratta inte ihjäl er, men vi tyckte det lät som Bee Gees...

Vardag igen

En semestervecka går ganska fort.

Jag kom tillbaka till Mosjøen inatt, vid 00.15. Vi var på Skeppsviks herrgård och åt buffé igår eftermiddag (försenad 40-årsmiddag för Rickard), därav den ovanligt sena avfärden. Det är inte ofta som solen redan är på väg ner när jag styr kosan västerut... :)

Denna gång såg jag älg, räv och norrsken på min färd. Stannade och försökte fotografera himlafenomenet, men hur mycket jag än stirrar på resultatet ser jag ingenting annat än en svart display. Inget att lägga ut på bloggen, med andra ord... (det var ju det där med att läsa i bruksanvisningen om mörkerfotografering... kanske på tiden).


Skeppsviksfjärden




Isblankt... och inte många sandkorn. Tur då att en liten herre får hålla moffarn i handen...


... och mamma såklart!


Min fina lillasyster!!

Jag är glad att jag hade Journal 64 att lyssna på i bilen - spännande så det förslog, och inte en chans att bli sömnig bakom ratten. Det var 20 min kvar av boken när jag kom hem, så jag satt uppe och hörde färdigt innan jag kravlade isäng. Är i fin form idag, men jag misstänker att jag kommer gäspa käkarna ur led på quizen ikväll...



Det har varit soligt och fint väder nästan hela veckan. Här på promenad i Sävar:





Och så ännu ett par bilder från Holmön - där två älgar gick om kring på grannens åker:






K-k-kallt att köra traktor...





Rickard 40 år

Igår fyllde Rickard 40 år. Redan för några år sedan hjälpte han mig att ändra ett par inställningar på min mobiltelefon - minns inte vilka, men han lade hur som helst till en extra: 1 mars varje år piper det numera högt, och så rullar texten "Världens bästa svåger fyller år!" över skärmen. Hehe... ingen chans att glömma honom! :)

Medan Eva och Rickard var på jobbet igår - och Rasmus på dagis - passade jag på att städa huset åt dem. Med senaste boken av Jussi Adler-Olsen i öronen - trevligt sällskap!

När Eva och lilleman kom hem hjälptes de åt att dekorera en av tårtorna:





Innan det var dags att äta dem fick dock svågern och moffarn jobb med att
skotta undan takraset. Tur det inte kom farandes samtidigt som gästerna!!



Vilken tur att det inte var 40 ljus! Det blev tillräckligt varmt i vardagsrummet
med 12 vuxna, en tonåring och en liten virvelvisp... :)



Full fart på Rasmus hela kvällen! Men emellanåt fick jag krama honom lite. Förresten - när
han kom hem från dagis tittade han på mig, pekade och log och sa "moste". Charmiga unge!!


_ _ _ _ _

Februaris bokläsningsresultat - lite magrare än föregående månad:

Camilla Läckberg: Änglamakerskan
Jodå, den var spännande, även om det nog inte är hennes bästa. Och ibland blir jag bara så less på huvudpersonen Erica, som kastar sig in i farliga situationer utan att tänka sig för, går bakom ryggen på polisen (trots att hon är gift med en av dem), underlåter att anmäla inbrott i sitt eget hem trots att barnen utsätts för fara... ja, ni fattar.

Arto Paaslilinna: Prosten Huuskonens forunderlige tjener (digikort)
Nä. Han har skrivit bättre böcker. Den här kommer aldrig riktigt igång. Eller så är det för att den inte funkar på norska - jag saknar den sjungande finlandssvenskan. Tacka vet jag Lasse Pöysti!

Jandy Nelson: Himmelen begynner her (digikort)
Helt underbar ungdomsbok!! Lennie har förlorat sin storasyster, och sorgen och saknaden är enorm. Vem är hon nu när hon inte längre är lillasyster, men alldeles ensam? Samtidigt som hon försöker tackla förlusten, möter hon Joe och upplever den första himlastormande kärleken - men får man vara lycklig när man har sorg?

Jo Nesbø: Flaggermusmannen (digikort)
Äntligen har jag fått veta hur historien om Harry Hole egentligen startade! Jag började läsa böckerna nånstans mitt i serien, och emellanåt dyker det upp en kommentar om "det som hände i Australien" och som har format Hole, utan att jag anat vad. Spännande och välskrivet!!

Janne Aasebø Johnsen: KK Gid
En av fyra ungdomsböcker jag hade tänkt hinna plöja innan måndag, då jag ska ha bokprat. Tvivlar på att jag hinner de övriga tre... Den här handlar om Vibeke, som kommer hem efter en semestervecka i Paris. Plötsligt vill bästisen inte prata med henne längre, och alla på skolan vänder bort blicken. Det visar sig att någon lagt ut elaka kommentarer på nätet i hennes namn, men vem?

RSS 2.0