Första vårdagen

Igår var jag och pappa på Holmön. Det var sol, +5, takdropp och fågelkvitter. Första riktiga vårdagen - härligt!!! Fast friden stördes en smula när pappa upptäckte att den ena frysboxen havererat... Därmed fick vi sätta full fart och proppa den andra frysen så full det gick, knata upp till byn och sätta igång frysen i kusinens hus, och sen lasta sparken (över)full med frysvaror och inleda operation rädda-det-som-räddas-kan. Tur i oturen att vi åkte ut till ön igår och inte sköt på resan!!

PS. Jag hann sitta i solen och njuta en stund också.












Hm. Visste man inte bättre kunde man tro att det är en isbjörn. Eller en hund som frusit mitt i steget.




Sportlov

Ledig!!!

Är hemma i Sverige - kom i fredags kväll och stannar en hel vecka. Pappa kom iland från Holmön redan i torsdags så hela gänget tog emot mig i Vännäsby.

Igår förbarmade sig pappa över garage-/uthustaket. Vem vet när det kunde rasat under snömassorna? Ingen fara längre! :)



Och så läste han saga med lilleman - vet inte vem som njuter mest?



Pappa och jag agerade barnvakter ett par timmar igår, medan lillemans föräldrar åkte till ByggMax och köpte golv och lister. Jag var rädd att han skulle bli ledsen när de åkte - men han reagerade knappt. Vi lekte järnet, och sen såg vi Pingu och Traktor Tom på datorn. När han började se trött ut sa jag att "nu ska vi gå upp och sova". "Nääää", sa han. "Men är du inte trött?", sa jag. "Näää", sa han. Jag lyfte upp honom, letade rätt på en napp - och när jag kommit halvvägs uppför trappen somnade han mot min axel. Han vaknade inte när jag la honom i sängen och inte när jag smög mig därifrån fem minuter senare. Lilla gullunge!!

Asbest

Nejmen, dra på trissor! Idag tittade solen fram igen! :)



Det myckna snöandet har gjort att det är lavinfara på ganska många ställen. Undrar om det kan bli aktuellt med evakuering av de boende i Sjøgato i år också?
_ _ _ _ _

Imorse kändes det lite som CSI när jag kom till jobbet. Delar av skolans tak ska asbestsaneras - och i tillägg till skyltar och spärrband stod det en kille uppe i en lyftkran, iklädd en sån där vit skyddsdräkt som man känner igen från diverse kriminalserier... spooky! :)

Så på väg hem efter jobbet kunde jag inte låta bli att fota lite:







Som om asbesten inte vore nog, har det dessutom upptäckts mögel på teknikavdelingen. Så nu har flera klasser fått flytta ut tills vi får bukt med problemet.
_ _ _ _ _

Hehe, en av kollegorna gratulerade till bebisen imorse. Det tog en sekund eller två innan jag kopplade. Den nya lilla prinsessan, såklart! :)

För ett par år sen ropade samma kollega "Grattis till förlovningen!" så det ekade i matsalen. Även den gången tog det ett tag innan jag förstod att det gällde kungafamiljen och inte mig personligen. Alla hade dock inte fått med sig sammanhanget så jag fick förklara för en och annan att jag faktiskt fortfarande var singel...

Vitt och vått



Nja, fullt så illa är det inte. Men nästan...! Jag faller till föga och kommenterar vädret idag igen:

Regnet kom. Men först efter att det snöat typ en decimeter till.





Brevlådorna på min gata ligger lite pyrt till:



Fast än så länge ser man dem i alla fall! :)

Och ja, väderstationen kämpar också:



Naiv som jag är kollade jag väderprognosen på yr.no tidigare idag. Då hade de ritat in bortåt 30 mm regn och ett par plusgrader på fredag - inte bra, för då ska jag köra över fjället och hem på sportlov. Nu har de dock korrigerat prognosen - eller snarare åstadkommit en helt ny: -2 och lätt snöfall. Mycket bättre! :)

Fast om ett par timmar är det dags för nästa uppdatering, och då vet man ju aldrig vad som händer...
_ _ _ _ _

Psst! I fredags hade den norska filmen Thale premiär. Kolla in trailer här! Vet ni vad? Den är inspelad i Mosjøen med omnejd!! Nej, jag har inte sett den. Tycker trailern är tillräckligt skrämmande. Men de jag pratat med som har sett den tycker den är bra. Kuriosa: pappan till tjejen med svansen är studierektor på Mosjøen vgs! :)

Mmmm!

Jag vet - de är inte billiga den här tiden på året.
Jag vet - de importerade smakar inte lika bra som de inhemska.



Men jag kunde inte låta bli!!

Och de luktar i alla fall väldigt gott... ska snart provsmaka.
_ _ _ _ _

Hade ju inte tänkt skriva nåt mer om vädret - men måste bara visa grannens lyktstolpe:



Jo, det är en lyktstolpe!! Som just nu kämpar för sin överlevnad...
_ _ _ _ _

Eländes elände!! Man kan ju tycka att färjeförbindelsen över Kvarken krånglat så det räcker. I helgen fick färjan motorproblem - detta är nu åtgärdat, men då ställer isen till det istället. Så nu sätter man in helikopter...

Stolpe in

Det snöar fortfarande. Inte hela tiden, men plötsligt kommer det en häftig snöby.

Så. Det var dagens väder. Inte lönt att kommentera mer än så.

Jo, förresten. Det ska visst bli spöregn imorgon.
_ _ _ _ _

Quizen: tjolahopp, igår den gick vår väg! Unni var hemma och packade inför resan till Dubai (GOD TUR, MIN VENN!) så vi var bara tre i laget. Men det räckte till en delad fjärdeplats i första rundan - och till seger i den andra efter utslagsomgång!!

Det är första gången vi tagit oss till utslagsomgång och vunnit - annars har det alltid slutat med en neslig förlust på mållinjen. Men så hade vi tur med frågan denna gång. Det var jag som gick fram för att svara - och quizmaster'n ville veta hur många vänner han har på Facebook. Hah! Jag är vän med honom där, och det är inte så länge sen jag av en tillfällighet gick in på hans profil och såg att han hade uppåt 900 vänner. Räknade med att han hunnit få ett par till sen dess, så jag svarade 910. Rätt svar var 904. Men jag var klart närmast då representanten från det andra laget svarade 384. Ha!!

Annars var det en massa knepiga musikfrågor även denna kväll. Och "vilket år var den här låten en stor hit i Norge?" verkar vara quizmastern's favoritformulering. Nio sådana frågor, varav vi svarade rätt på... ja, två stycken, tror jag.

Inte trodde jag det var 11 år sen den här låten låg på topplistorna! Svaret skulle vara 2001 - det missade vi, men att han heter Bosson och är svensk klarade vi i alla fall:



Annars? Ett axplock av frågor vi fick poäng på:

Vilken damm, som är en av världens största, hette tidigare Boulder Dam? (Hoover Dam)

För vilken klubb spelade Jari Litmanen 1993-1999? (Ajax)

Vem skrev I fyr og flamme 1980? (Kjartan Fløgstad)

Var ligger Waterloo Station?
(I London)

I vilken idrott hör baggerslag hemma? (volleyboll)

Vad heter kakan med kokosfett, choklad och kex, som inte ska gräddas med stelnar i kylen?

(ja, det är ju radiotårta såklart, men i Norge heter den Delfiakake)

Vem vann nominationsvalet till ny partiledare i SV (Sosialistisk Venstre)
? (Audun Lysbakken)

Mest irriterande: innan quizen lärde jag mig namnet på WBC-mästaren i tungvikt (Klitsjko) för jag tänkte att det kunde dyka upp. Men naturligtvis frågades det inte efter honom - utan efter motståndaren... som jag inte kom ihåg namnet på. Grr.

Snö så det räcker



Jaja. Jag tycker det är fint med vinter. Jag vill gärna ha massor med snö i mjuka vita drivor. Men det räcker nu...! Den lilla väderstationen klarar inte längre att mäta vindstyrkan då de små skålarna som ska snurra runt numera är begravda i snön (bilden är sen igår, det har kommit en decimeter till under natten):



Men varför klaga, det var ännu värre i Umeå med omnejd i helgen...
_ _ _ _ _

Ni som har möjlighet, kolla in Halv åtta hos mig på TV4 kl 19.30 ikväll! Om jag inte tar fel är det vår sommargranne på Holmön som står för maten!!

Fynd

Hm. Jag var hos Unni igår kväll. Vi var stentrötta båda två - och nickade till i tid och otid i varsin fåtölj. Men aldrig samtidigt - vilket gjorde att vi inte hann surra så mycket som vi brukar... inte mycket till partypinglor, nej! :)

Idag var vi på stan. Jag hade egentligen inga ärenden alls, men kom hem med ett par jeans och en tröja - båda på rea. Jeansen var det halva priset på, tröjan var sänkt från 800.- till 100.-. Helt OK! :)


_ _ _ _ _

Nu har jag provat att göra chokladglass i glassmaskinen jag fick när jag fyllde år. Mmmmm!!
Men det blir mycket disk... elvispen, ett par bunkar och slickepottar, själva maskinen...




_ _ _ _ _

Stön. Har kollat Melodifestivalen - och undrar hur i helsike Ranelid tog sig direkt till final.
Eländes elände.

Känner annars att jag börjar få en överdos av schlager. Tre norska delfinaler och en final, fyra svenska delfinaler, en andra chans och en final. Det blir lite för mycket av det goda. Och det dåliga - för allt är ju inte bra. Vilket herr Ranelid med all önskvärd tydlighet bevisar.

Förresten, här är den norske vinnaren:


Bullkungen

Rasmus hittade en påse med mormors bullar i frysen igår. Blåbärsbullar, som hon bakat
speciellt till honom. Gissa om han blev glad...?


Vilket år? Ingen aning.

Åååå! Världens bästaste Unni övverraskade mig med present imorse!!



Glad i deg, Unni!!!
_ _ _ _ _

Solen tittade fram en stund mellan snöbyarna idag:



... men bara ibland.


_ _ _ _ _

Är det inte en smula ironiskt att författaren av en bok om frisyrer heter "krull" i efternamn...?


_ _ _ _ _

Gårdagens quiz gick sådär. Vi hamnade nånstans i mitten av fältet båda vändorna.

Mest irriterande: att jag inte kom ihåg att det är kronprinsessan Victoria som är hertiginna av Västergötland, och inte Madeleine. Visste ju att den ena har Västergötland och den andra Gästrikland & Hälsingland på sin lott, men såklart blandade jag ihop dem...

Vi svarade förresten fel på alla svenskrelaterade frågor - det var två till:

Vilket bilmärke var först ut (1959) med trepunktsbälte i alla sina bilmodeller?
Jahaja. Eftersom jag vet att det är en uppfinnare i Övik som i alla fall tidigare hade patent på nån slags del i trepunktsbältet i Saab och Volvo föreslog jag att det kanske kunde vara en av dem som var svaret. Så vi skrev Saab - det skulle varit Volvo.

Och så frågades det om mobiltelefoner och deras ursprungsland (inte produktionsland, men var företagen hör hemma). Och SonyEricsson var förstås lite lurigt... Sverige? Japan? Sverige? Japan? Vi svarade till slut Sverige, och ni kan ju gissa hur det gick.

När jag nu är igång med min klagovisa kan jag ju också passa på att nämna vår akilleshäl: årtalen. Den här gången tror jag quizmaster'n hade överträffat sig själv - på musikdelen frågades det efter nio (9) olika år! Vi svarade rätt på - ett enda...

Och inte kände vi igen särskilt många låtar och artister heller. Ett exempel:

Vad kallar det här gänget sig, och vilket år var det här en stor hit?



Ärligt talat. En hit?? Har den här sörjan nånsin varit en hit?!? Ingen av oss hade över huvud taget hört den förut. Och det var vi egentligen ganska tacksamma över...

Men om vi ser bort från musikeländet (vi fick inte full pott på en enda av de tio musikfrågorna) gick det faktiskt OK, trots allt. Tycker dock vi kunde fått ett år eller två att gå på när det frågades efter vilket år slaget vid Bergens Våg stod. Jag såg ett inslag om detta på TV förra veckan så jag visste att det var under Hansatiden, tycktes minnas att det var 1664, men vi skulle svarat 1665. Noll poäng. Medan en fråga om hur mycket en Grandiosa-pizza väger gav poäng med en felmarginal på +/- 25 g. Orättvist! :)

Nåja.

Vi skrapade som sagt ihop en del poäng också:

Vilket djur heter racoon på engelska?
(Tvättbjörn)

Vilken typ av frukt är Golden Delicious? (Äpple)

Vilket sydamerikanskt land gränsar enbart mot Brasilien och Argentina?
(Uruguay)

Vilken organisation grundades av Henri Dunant? (Röda Korset)

Vad heter Tyskland största flygbolag? (Lufthansa)

Vem spelar huvudrollen i Liar, liar?
(Jim Carrey)

Vad heter de fyra evangelisterna? (Markus, Matteus, Lukas, Johannes)

På vilken ö ligger staden Limasol? (Cypern)

I vilket land ligger Mostar?
(Bosnien-Hercegovina)

Vad heter den största staden i Vest-Agder?
(Kristiansand)

Hur gammal blev Whitney Houston? (48 år)
_ _ _ _ _

Nästan trolskt när jag kom hem från jobbet idag. Och notera - fortfarande dagsljus kvar!


S-O-L

Nån gång under natten kröp temperaturen ner under noll, och regnet gick därmed över i snö.
Och sen försvann molnen. Knallfin dag idag!!

Eller, ja, en och annan snöby dröjde sig kvar - som precis när jag bestämt mig för en ny runda
runt Åremma:



Innan jag hunnit hela varvet runt var dock solen tillbaka. Vårvinternjutning!!










Min gata! Och ja, det är min översnöade bil...


Kanalutbud

Bestämde mig för att utmana plusgraderna och regnet imorse, och gick ett varv runt Åremma. Regnstället höll det mesta av vätan ute, men jag fick hälla vatten ur skorna när jag kom hem...
_ _ _ _ _

Nu är programkortet på plats i min nya TV. Och jag blir närmast matt bara av att bläddra igenom alla kanaler som jag nu har tillgång till... sisådär 150 stycken. Å andra sidan är det väl inte alla som är lika intressanta - franska, italienska och arabiska nyhetskanaler kan jag klara mig utan, liksom ett helt gäng sportdito med allt från fotboll till - golf. Men visst, här är också flera filmkanaler som verkar riktigt lovande... så jag får väl passa mig så jag inte blir en ännu värre soffpotatis än idag! :) 

Just ikväll handlar dock det mesta om SVT1 och NRK1 - schlager på båda kanalerna. På norska sidan är vi framme vid finalen. Har ingen direkt favorit. Startfältet spänner från 16-åriga småtjejer till den 76-årige amerikanske countrysångaren Bobby Bear...
_ _ _ _ _

Stackars lilleman och hans föräldrar! De har två värmepumpar, men den ena har krånglat ända sen starten - utan att leverantören vill erkänna att det är nåt fel på den. Det är bara en vecka eller två sen de senast var där och fixade den (eller rättare sagt, "vi hittade inget fel, det är nog för att ni har en äng eller en sjö i närheten" - märkligt då att pumpen vid sidan av fungerar klockrent), men häromdagen var det dags igen. Pumpen hade stannat och det var svinkallt när de vaknade. Så lilleman fick äta frukost iklädd luva och sticketröja:



Brrrr!

Färgglatt, del 2

Ni vet, den där pläden jag har surrat om. Nu är den snart klar! :)

140 rutor i en korg...



... uthällda på golvet...



... och sorterade. Återstår bara att sy ihop dem. Vilket lär ta en del tid, förstås.


_ _ _ _ _

Den där fina vinterutsikten är ett minne blott. Nu har nämligen fyra små plusgrader bestämt sig för att hälsa på, och med sig har de tagit kompisarna regn och vind.

Himla onödigt!!

Vackert, som sagt


Njuter av utsikten från mitt jobb. Skulle gärna varit ute på tur i solen.





Jo. Det är vackert. Även om jag med en dåres envishet fortfarande hävdar att Øyfjellet ligger
mitt i vägen... :)

Kallt och vackert

Jahaja. Att tidningen hotade med -27 och snö i söndags var naturligtvis inget man behövde ta på särskilt stort allvar. I verkligheten höll sig temperaturen runt -10, och det snöade. Såklart! :)

Det blev mer och mer snö framåt kvällen, för att inte tala om natten mot igår. Det VRÄKTE ner. Så igår morse när jag skulle till jobbet var jag oerhört tacksam för att hyresvärden redan var ute med snöslungan - annars hade jag aldrig klarat att få bilen ut på vägen...

Men snöandet upphörde efter hand och det blev en gnistrande vacker eftermiddag. Jag var på möte på lantbruksskolan (Marka) och passade på att föreviga scenariot - inklusive fullmånen (jo, jag var där ett par timmar så solen hann gå ned).







Quizen var inställd igår, på grund av fotboll (ja, de har en storbilds-TV på puben, och ja, fotboll går före quiz - antar att fotbollssupportrarna dricker mer öl än frågesportsentusiasterna och att puben gjort ett ekonomiskt överslag som inte utföll till vår fördel). Synd!! Å andra sidan var det ganska skönt att kura i soffan och se en film istället - jag var av så himla trött! Klarade att hålla mig vaken tills filmen var slut, men sen somnade jag som en klubbad säl. Vaknade 02.30, men orkade inte förflytta mig till sängen - så jag sov på soffan hela natten. Med påföljd att det inte riktigt kändes som morgon när jag klev upp imorse...

Men idag är jag pigg!! Så långt i alla fall... :)

Film

Jo! Filmen var bra!! Bra mix av spänning och humor - och Michael Nyqvist var övertygande som skurk.



Har börjat gå igenom mina filmer - ganska många är gamla trotjänare på VHS. Har beställt en del av dem på DVD istället (ska lämna en kartong med kassetter på Myrorna nästa gång jag är i Sverige) - om inte annat så för att det tar mindre plats med DVD. Plus att man slipper spola tillbaka dem när man sett dem. Har visserligen en kombinerad VHS/DVD-spelare, men ändå.

Hur som. Jag har Mission impossible 1 & 2 på VHS, och trean på DVD. Tänkte egentligen byta ut de två första, men har nu kommit på att jag ska vänta. Det kommer en DVD-box med alla fyra filmerna till våren. Ja, den får det bli! :)

_ _ _ _ _

Snubblade över en annons för Temaresor. Alltså, här finns flera resor jag kunde tänkt mig att haka på! Varför inte vandra i fyra länder på en vecka? Eller upptäcka de skotska högländerna?

Hm... nåt att tänka på!

Å andra sidan åker jag ju hem så fort jag är ledig - och det finns mer än nog att ta tag i på Holmön - så jag vet inte riktigt när jag skulle få tid. Men vem vet...?

Is på Kvarken

HolmöNet kan man följa med på vad som händer och sker på Holmön. Den senaste uppdateringen visar hur isen på Kvarken är i färd med att bli ett hinder för färjan:



Ja, för det har varit svinkallt därute några dagar nu! Pappa rapporterar om -24 som lägst. Nu är det "bara" -17.

Och ännu kallare är det hos syrran i Vännäsby. Ända ner till -36!!!!!!!! Gissa om de hade det kylslaget när de vaknade imorse, innan de hunnit få eld i kaminen? Brrrrr.

Prognosmiss?

Undrar hur man ska tolka lokaltidningens väderprognos för morgondagen
- bortåt 30 minusgrader och REGN...?



Å andra sidan lär de väl ha tokfel. Är det nåt jag lärt mig så är det att meteorologerna
har problem med att förutspå vädret i den här delen av världen.

Idag har det dock varit jättefint!! Knatade runt Åremma i sol och -12. Visserligen drog det
jäkligt kallt emellanåt då det var en del vind, men ändå...!






Lättare översnöad... :)


Solen letar sig lite högre upp på himlen för varje dag


_ _ _ _ _

Ikväll ska jag och Arnhild på bio och se Tom Cruise puckla på Michael Nyqvist i nya
Mission Impossible-filmen. Hoppas den är bra! :)


Teknikens under

Nu har jag sällat mig till skaran som gått över till platt-TV. Har funderat fram och tillbaka i typ ett år så det var ju liksom dags... :)

Inte för att det var nåt direkt fel på den gamla TV:n, en 29-tums Philips som jag köpte på mellandagsrea på Siba för... ja... sex år sen, kanske? Ett par år innan jag flyttade från Övik i alla fall. Den har funkat utmärkt, men dels har jag ett ganska långsmalt vardagsrum och ville gärna ha lite mer plats (de där gamla tjocka sakerna tar ju flera kvadrat i anspråk!), dels inser jag ju att tekniken gått framåt - och att en TV med LED och HD är ett hopp uppåt i kvalitet. Det sistnämnda får jag dock vänta lite på, då mitt programkort inte kommer förrän efter helgen. Har lyckats få in ett par analoga kanaler, så jag får väl nöja mig med dem så länge.

Och vad har jag då köpt? En 42-tums Panasonic. Som jag fick rabatt på, då det var den sista Expert hade kvar.

Bilden blir i tillägg till bättre också STÖRRE:



Hyresvärden hjälpte mig att få TV:n från bilen och in i lägenheten. Sen har jag på egen hand lyckats släpa den gamla TV:n in i rummet bredvid köket (där den får stå tills jag bestämt om den ska skrotas eller tas med till Holmön för att ersätta en ännu mycket äldre TV) - drog helt sonika TV-bänken som den var på en trasmatta, men det höll på att ta en ända med förskräckelse då jag sånär tippade hela härligheten. Tack och lov skedde det precis i dörröppningen så TV:n gled bara typ en decimeter innan det tog stopp mot dörrkarmen... (däremot ramlade nästan alla filmerna i golvet).

Ja, och sen flyttade jag runt på diverse möbler - det såg ut som hej-kom-och-hjälp-mig ett tag:



Men nu är det mesta på plats!

Före:



Efter:



DVD-spelaren är inte inkopplad än. Det får bli imorgon. Nu intar jag ryggläge på soffan.


Hands up!

Hehe... vi är inte att leka med.


Fin skål

Fynd på Indiska i Umeå:



Ordinarie pris: 349:-
Reapris: 179:-

... och så var det 70% på reapriset! :)

PS. Den röda burken i bakgrunden: nej, det betyder inte det ni tror. Det saknas inte ett p.
Det är helt enkelt norska för godis.

Lite av varje

Lilleman har lärt sig säga "moster" - i alla fall nästan. "Most", det är jag det!!
_ _ _ _ _

En av lillemans kompisar på dagis åker ståndsmässigt i Volvo 740:



Läcker, inte sant?
_ _ _ _ _

I måndags kväll såg jag Jägarna 2 hos Eva & Rickard. Spännande, oh ja. Men vi fattar inte riktigt vad ljudsättarna sysslat med. Älvbrus, skottlossning, bilmotorer, musik - ja, alla runtomkringljud hörs med all önskvärd tydlighet. Däremot hade vi stora problem med att höra vad folk sa. Och skruvade man upp ljudet för att få med sig dialogen, ja, då sprack nästna trumhinnorna i nästa sekvens när det plötsligt kom ett ratatata från ett gevär. Dumt.



Förresten, Peter Stormare är väldigt övertygande som psykopat.
_ _ _ _ _

Man blir bortskämd i Mosjøen. Det finns inte en enda avgiftsbelagd parkeringsplats i hela kommunen. Annat är det i Umeå. På parkeringen bakom Saga-gallerian har priset nu gått upp till 18 kr/timme. Hutlöst!
_ _ _ _ _

Såhär lite i efterskott har jag kommit på ett nyårslöfte - ett som det borde vara enkelt att hålla. Jag har i flera år sagt att jag ska börja skriva upp titlarna på de böcker jag läser, men sen glömmer jag bort det lika fort igen. Nu ska jag leta reda på den läsdagbok jag fick av Marie för ett par år sedan (och att hitta den blir väl det mest tidsödande i kråksången), och börja notera.

Resultatet i januari blev sju böcker. Eller sju och en tredjedel, ungefär. En stilla storm började jag med i mellandagarna, men läste klart efter nyår. Och Et stille umerkelig drap började jag på igår men har drygt hälften kvar.

Giles Blunt: En stilla storm
Jussi Adler-Olsen: Fasandreperne (digikort)
Jussi Adler-Olsen: Flaskepost fra P (digikort)
Jo Nesbø: Hodejegerne (digikort)
Johan Theorin: Skumringstimen (digikort)
Johan Theorin: Nattefokk (digikort)
Maria Parr: Tonje Glimmerdal (CD-bok)
Lene Kaaberbøl/Agnete Friis: Et stille, umerkelig drap (digikort)

Det är bara att inse - kunde jag inte lyssna på böcker hade resultatet blivit magert. Och jag erkänner - datorn stjäl en massa tid. Ännu mer eftersom min bärbara, som nu närmar sig 5-årsstrecket och därmed snart har överlevt sig själv, inte är direkt snabb. Sirapsseg, snarare. Så det där som skulle tagit fem minuter med en snabb dator kan ta en hel timme.

Dessutom - förbi är den tiden då jag kunde ligga en timme eller två (eller tre eller fyra) och läsa sen jag lagt mig. Nu somnar jag för det mesta som en klubbad säl inom fem minuter. Att jag har det svalt på sovrummet bidrar dessutom inte direkt till att man vill ha händerna ovanför täcket hållandes i en bok. På temperaturfronten var det en bottennotering igår kväll, förresten - har ju varit borta flera dagar och inte haft igång nån värme. +6,7 grader när jag gick och lade mig (under fyrdubbla filtar och med ullsockar på fötterna, så det var inga problem). Imorse hade temperaturen stigit - till +9,6.



Just ja. Apropå ovan nämnda böcker: Tonje Glimmerdal är en helt fantastisk barnbok, om en frejdig liten tjej som påminner inte så lite om Pippi och Ronja. Hon bor med sin pappa i Glimmerdalen, och hennes bästa kompis är 74-årige Gunnvald som är butter och tvär men har ett hjärta av guld. Men som också har en stor hemlighet, en hemlighet som vänder upp och ner på Tonjes värld. Att boken är på nynorska och att författaren själv läser är en extra bonus. En ren fröjd att höra på!!! :)

RSS 2.0