En hälsning till Unni

Rasmus hälsar till mostertante Unni och tackar för den fina Bamsetröjan
som han fick i julklapp!!Den är alldeles lagom stor - och när vi sjunger Bamse-sången pekar han på tröjan
och skrattar!

Holmön

Idag är pappa och jag på Holmön. Vi har varit på kyrkogården och satt en ljuslykta
vid mammas grav.Vi har valt en batteridriven lykta med skymningsrelä - som gör att den kommer lysa så fort det blir mörkt. Då vet vi att även om det går ett tag mellan gångerna vi har möjlighet att besöka graven så kommer det alltid att brinna ett ljus för mamma.

Det här är första gången jag besökt graven. Gravsättningen genomfördes den 20 december - eftersom vädret omöjliggjorde gravsättning på begravningsdagen. Pappa och Eva var med, och pappas bror. Jag hann inte hem, så det känns skönt att det gick att ta färjan ut idag (mellan två oväder).
_ _ _ _ _

Inte ett snökorn här på ön. Och inte en isfläck på vägarna.
Inte mycket som påminner om december...


... och julklappar

Lilleman har öppnat paket i flygande fläng ikväll - härliga unge!!Pappa har huggit granen på Holmön - fin som vanligt:Nu har lilleman somnat och vi andra sitter i soffan, småpratar, äter nötter och choklad - och ser på "Sällskapsresan". Fast nu hör jag snarkningar... några av oss börjar visst bli pömsiga...

Jul

Igår morse hämtade jag pappa i Norrfjärden. Vackert vinterljus över Västra Kvarken...Nu är vi hos Eva med familj - julen firas i Vännäsby. Men det som igår var -16 och frostgnister
på träden har bytts mot +3 och ösregn... hmpf.

Skriver mer en annan dag, nu ska vi krypa till sängs. God natt och GOD JUL till alla!!


Redo

... ja, i alla fall nästan. Har packat, diskat, vattnat blommorna, varit och lämnat julkakor hos hyresvärdarna och paket hos Unni - och ska väl snart stupa isäng för ett par timmars sömn innan morgondagens julavslutning på jobbet och de bortåt 50 milen längs vägen till Vännäsby. Det ska bli SÅ skönt med jullov. Det kommer bli den konstigaste julen någonsin utan mamma, men jag ser fram emot att vara tillsammans med pappa och syrran med familj, och fler släktingar som ansluter framåt nyår.
_ _ _ _ _

Igår lade jag in sill. Och kokade mockakarameller. Och bakade bondkakor. Dessutom har jag med mig källarfranska. Och biskvier. Och banankaka. Samt sylta som jag fått av hyresvärdarna. Tror inte vi kommer svälta i jul.


_ _ _ _ _

Noatien är en av våra elever - nästa sommar ska han driva restaurang på Skogsholmen:
Flytter utaskjærs. Lycka till!!

Hva sier du Unni, kanskje vi må ta en tur ut i øyene og besøke ham?? :)

Grönska

Hm. Det är lite rörigt i mitt vardagsrum. Eftersom jag inte har slagit på någon värme i sovrummet (skönare att sova då, och gärna med fönstret på glänt dessutom) så har jag bestämt mig för att rädda krukväxterna därifrån. I fjol var det sisådär tio stycken som inte klarade vintern då temperaturen emellanåt ramlade ner på minussidan.

Så nu har jag flyttat dem till vardagsrummet. Det blev ganska fullt...


En julhälsning

Jag skickar inga julkort och julbrev i år. Istället skänker jag en slant till Radiohjälpens insamling för Världens barn. God jul och gott nytt år till er alla såhär i förväg - var rädda om varandra, och ta till vara den tiden ni har tillsammans.

Kram!


Quizavslutning

Häromkvällen var jag och Unni på årets sista quiz på Onkel Oskar. Resten av laget hade andra åtaganden (såsom julbord) så vi fick försvara lagets färger på egen hand. Och det gjorde vi med den äran. Första rundan slutade med en delad tredjeplats, bara ett par poäng efter vinnarna. I den andra omången kastade vi om på ett par svar (vi skulle para ihop kvinnliga vokalister med de band de är medlemmar av), annars hade vi blivit trea då också - istället blev det en femteplats. Men med tanke på att de i alla andra lag var tre eller fler, konstaterade vi att vi faktiskt var bäst sett till antal poäng per deltagare...

Nu blir det uppehåll över jul och nyår, och sen drar quizen igång igen den 9 januari. Innan dess ska vi ha lärt oss mer om bland annat USAs presidenter, nordisk mytologi, grekisk mytologi, filmregissörer, Bibeln, norska kommuner... ehh. Jag tror det räcker så.
_ _ _ _ _

Vintern kommer och vintern går - nu har den lilla snö som fallit i Mosjøen stort sett regnat
och/eller tinat bort. Skrutt.

Annat var det längs E12:an när jag körde från Vännäsby i söndags:


_ _ _ _ _

Idag åt jag jullunch hos restaurangeleverna. Gott!
Min älsklingstomtenisseFina, fina, fina Rasmus!!!

Begravning

Mammas begravning blev ljus, fin - och oändligt sorglig.Tack till Johanna som spelade i kyrkan.

Tack till Marie som ordnade Sonja Aldéns vackra Du är allt - en av mammas favoritmelodier.

Tack till Sven & Gullan som tog emot vid minnesstunden. Tack till alla som kom.

Och tack till alla som skickat telegram och hälsningar.
_ _ _ _ _

Det blev ingen gravsättning på Holmön efter begravningen. I bästa fall klarar man att få igång färjan nu på fredag (reservdelar är på väg), så det kommer bli efter det - kanske först nästa vecka. Men i fredags hade det inte hjälpt om färjan varit i drift - det var för dåligt väder. Därmed fick vi ta avsked i kyrkan. Rasmus var jätteduktig nu också - och vinkade till 'mommo' på vägen ut.
_ _ _ _ _

Eva och jag hade förberett ett bildspel som vi visade under minnesstunden.
Här är några av bilderna - klicka på dem för att se dem i större format:Österut

Om en stund bär det av österut igen, för en ny tung helg. Mammas begravning är på fredag.

Vädrets och teknikens makter står oss inte bi, så den planerade gravsättningen på Holmön på fredag kväll blir med all sannolikhet uppskjuten till efter helgen. Det är kulingvarning, så bilen från Fonus hade nog oavsett inte kunnat åka över - men dessutom har färjan fått motorhaveri, och den reservbåt som satts in i trafik har nästintill ingen lastkapacitet.

Det är jättetråkigt, men inget vi kan råda över.

Färjan är förresten ett kapitel för sig. Det är inte många veckor sen hon kom tillbaka från årets genomgång på varv - och redan har det varit flera incidenter. De andra gångerna har man fått igång färjan samma dag, men den här gången måste man antagligen beställa reservdelar från Tyskland. Det börjar kännas väldigt osäkert... och frustrerande för holmöborna.

I en artikel i dagens VK kan man läsa att saken tagits upp i riksdagen - utan att det tycks hjälpa nämnvärt.
_ _ _ _ _

Nu har vintern nått Mosjøen. Jag är glad att jag har nya vinterdäck (och dessutom Nokian Hakkapelitta som är marknadens bästa) - och ja, jag ska ta det lugnt.


_ _ _ _ _

Igår glömde jag en burk pepparkakor på ett bord i biblioteket medan jag gick på kontoret för att hämta posten. Hur många tror ni det fanns kvar när jag kom tillbaka?

Just det.

Inga alls.

Jaja, så tycker eleverna i alla fall om dem!

SmyckeMamma hade hunnit berätta för pappa att jag önskade mig (bidrag till) ett smycke till min födelsedag. Så vid sextiden på morgonen tassade han in till mig med ett kuvert från honom och mamma. Sen fick jag en slant av lillasyster med familj också, och tillsammans blev det precis vad Bysmykket Mosjøen kostar. Igår var jag hos guldsmeden och köpte det. Det blir ett fint minne att ha.

När mamma sms:ade och frågade vad det kostade - och jag svarade att det var ganska dyrt - kom det ett snabbt svar (hon hade då sett bild av smycket på min blogg): "Det är fint för hela den summan, baske mej!"
_ _ _ _ _En centimeter med snö räcker för att ge intryck av att vintern är i antågande. Men visst hoppas
jag på mycket, mycket mer vad det lider.

Solen gjorde en försiktig framstöt idag, men två veckor innan vintersolståndet och så nära
polcirkeln är det just så pass att den hinner visa sig innan den försvinner igen.


_ _ _ _ _

Stormen förra helgen tog knäcken på det största trädet i "min" trädgård. Nåja,
så blir det lite ljusare på min veranda.


_ _ _ _ _

Jag och Unni har varit på julmarknad på Mosjøen vgs studiested Marka idag (jaja, skolan går fortfarande under namnet "Landbruksskolen" i folkmun). EA skjutsade oss - det är ju fortfarande inte någon tjäle, därmed var det stört omöjligt att parkera på åkern bakom skolan där det brukar vara parkeringsplats, så istället för att ta bilen själva och riskera att få lämna den en bra bit från skolan körde han oss ända fram.

Om vi gjorde några fynd? Hm. Jag kom hem med två hyacinter, och inget mer. Såg en jättefin sticketröja med bilar och lastbilar som Rasmus skulle älskat, men dels var den i storlek 4 år, dels var den helt oproportionell (väldigt, väldigt kort och bred). Som Unni sa, jag får nog lära mig sticka och göra en själv!

   

Mamma

Här är vår text om mamma som vi skickat till Västerbottens-Kuriren och Norra Västerbotten.
Norran sa att texten var för lång, så vi kortade av den - men på nätet har de publicerat den
i sin helhet.Vår mamma, Birgit Johansson, Sävar/Holmön, avled hastigt i sitt hem tisdag 22 november. Hon blev 66 år gammal. Närmaste anhöriga är maken Rune och döttrarna Jenny och Eva.

Mamma föddes i Brunträsk utanför Malå, som äldst av tre syskon. Innan mamma i mitten av 60-talet träffade pappa arbetade hon som barnflicka, både i Malå och Bjurholm. Våra föräldrar gifte sig 1969 och mamma flyttade till pappa på Holmön. Fem år senare föddes Jenny och 1976 lillasyster Eva. När barnen började skolan gick flyttlasset till Sävar.

För mamma var familjen alltid viktigast, och hon var hemma med oss när vi var små. När vi blev äldre började hon arbeta i köket på Bruksbacken, där hon trivdes med både arbetsuppgifter och arbetskamrater. Hon jobbade där fram till sin pensionering.

Efter pensioneringen tillbringade hon sommarhalvåren på Holmön, där dörren alltid stod öppen och man möttes av doften av nybakade bullar. Mammas kanelbullar var i en klass för sig.

Mamma sa själv att hon inte tyckte om att laga mat, men alla som smakat den vet att hon var duktig – och hon tyckte om att bjuda.

Mamma älskade att vara ute på havet och såg alltid fram emot båtturerna med pappa och oss, där vi tog med fika och hade det mysigt tillsammans. Hon läste massor, var en skicklig korsordslösare och väldigt allmänbildad. Ett av hennes intressen var att sy – allt från våra balklänningar när vi tog studenten, till barnbarnets fiskeväst.

Ja, för i fjol blev mamma och pappa morföräldrar, och mamma kunde inte nog understryka vilken lycka och glädje det var att vara mormor till Rasmus. De träffades flera gånger i veckan och pratade i telefon varje dag. Han älskade hennes blåbärsbullar och när hon läste sagor för honom. Och lyckan var stor när han lärde sig säga mommo.

Mamma sa alltid att varenda dag tillsammans med oss var en ren glädje – och vi kände likadant. Vi har känt oss älskade varenda dag och mamma fanns alltid där för oss. Efter att vi gav henne en mobiltelefon för ett par år sen fick vi ofta roliga och kärleksfulla sms som förgyllde vår vardag.

Mamma och pappa fick många fina år tillsammans, och hon talade ofta om hur lycklig hon var, att ingen kunde ha det så bra som hon som haft turen att träffa just pappa, och sen få oss.

Det är en underbar maka, mamma, mormor, syster, svägerska och svärmor som nu har lämnat oss alldeles för tidigt. Hon fattas oss.

DöttrarnaVardag


Snö i höjd med Tärnaby i måndags


Den senaste veckan är det många som har ringt, mailat, sms:at, kramats, skickat blommor... Tack till er alla. Jag/vi uppskattar det väldigt, väldigt mycket.
_ _ _ _ _

På jobbet har jag bestämt mig att genomföra min sedvanliga vandring runt i klasserna med pepparkakor och julberättelser. Kakorna är ju redan bakade, och eleverna har tjatat i veckor och undrat när jag ska komma. Lärarna har hakat på, men många är noga med att påpeka att om jag känner att det blir för jobbigt är det bara att säga ifrån. Skönt.

De två första klassbesöken blir redan imorgon, och nu sitter jag och väljer ut berättelser
- blandar som vanligt mellan bokmål, nynorska, engelska och svenska.
_ _ _ _ _

Också adventskalendern är igång som vanligt. Idag är det ca 40 elever (och kollegor) som svarat på kalenderfrågan - inte illa för att vara första dagen. Men det lär bli fler efterhand...

Vi har gått ut på Facebook och berättat om kalendern - det var jag som lade ut informationen, och tydligen känner Facebook av att jag är svensk, för plötsligt kom en fråga om man ville ha översättningshjälp. Njaa... tycker väl inte att översättningen blev så himla lyckad. Stoppad? Väder???Bibliotekene på Mosjøen videregående skole

Nå er vi i gang med årets adventskalenderquiz! Kom innom bibliotekene
på Kippermoen og i Marka og vær med - så kan det være DU som vinner en julegave!!

Vi kommer nu med årets adventskalenderquiz! Stoppad av bibliotek i Marka och
Kippermoen och väder med-så kan det vara du som vinner en julklapp!! (Översatt av Bing)


· · Dela · för 5 minuter sedan ·

_ _ _ _ _

Det där med automatgenererade översättningar är inte så lätt. Pluggade topplistelåtar för ett par veckor sedan (för quizens räkning) och beskrivningen av denne artist lämnar en hel del övrigt att önska:

Mer om Avicii

Avicii

Tim Bergling (født 8 september 1989), kjent profesjonelt som Avicii og Tim Berg , er en svensk DJ, Remixer, og plateprodusent. Hans singel "Bromance" (innspilt under pseudonymet Tim Berg, har kartlagt i topp 20 på den nasjonale enkle diagrammer av Belgia, Nederland, og hjemlandet Sverige. En lyricized versjon med tittelen "Seek Bromance" ble utgitt kort tid etterpå, kartlegging på Storbritannia Singles Chart og nådde nummer én på den internasjonale Beatport diagrammet. Andre singler inkluderer "mine følelser for deg," med Sebastien Trommer, "Street Dancer" og "Tweet It," blant andre.

Antar att "enkle diagrammer" är direktöversättning från engelskans "single chart" - men lite tokigt blir det ju allt.


RSS 2.0