Februariböcker

Det här blev en månad i ljudbokens tecken! Det enda jag har läst är en bilderbok, annars har jag lyssnat för hela slanten. Men nu har jag en hög med böcker (pappersvarianten) som väntar, så kanske öronen får vila lite den kommande månaden? :)

 
Katherine Webb: En sang fra fortiden (digikort)
Det här är den tredje boken av Katherine Webb som jag har lyssnat på (de andra, Det du ikke ser och Arven, skrev jag om i maj respektive december-översikterna i fjol). Och ska jag vara ärlig så är den här boken den svagaste av dem. Mest beror det nog på att jag aldrig fattar sympati för huvudpersonen. Mitzy Hatcher växer upp under fruktansvärda förhållanden, hon är ung, naiv och aningslös - och dessutom upp över öronen förälskad - men faktum kvarstår. Hennes handlande får konsekvenser. Allvarliga konsekvenser. Och hennes inbilskhet retar mig.
Precis som i de andra böckerna är det här en historia som växlar mellan då och nu, mellan 1930-talets slut och idag. Konstnären Charles Aubrey och hans familj hyr ett sommarhus i den lilla byn Blacknowle i Dorset sommaren 1937. När han möter Mitzy, som bor i närheten, och bestämmer sig för att använda henne som modell - då sätts händelsekedjan igång. I nutid försöker galleriägaren Zach Gilchrist ta reda på vad som egentligen hände - han är igång med ett bokprojekt om Charles Aubrey, men föga anar han vilken historia han är på spåren...
 
 
Jonathan Odell: Helbredelsen (digikort)
Den här boken är i samma genre som Niceville (Barnepiken) och Mississippi. Den handlar om slaveriet på bomullsplantagerna i sydstaterna vid tiden strax före det amerikanska inbördeskriget. Till en början påminner den 12-åriga flickan Granada mig om Mitzy i boken ovan - inbilsk och tvärsäker. Och också hennes handlingar får konsekvenser - fatala sådana. Men till skillnad från Mitzy lär hon sig av sina misstag, och när vi möter henne som gammal kvinna och hon återberättar händelserna från sin barndom - då är hon både ödmjuk, klok och sympatisk.
Det är en bra bok, inga tvivel om det. Den är upprörande och tankeväckande, samtidigt som den förmedlar värme och kärlek. Men när det är sagt - den kommer inte riktigt upp på nivå med Niceville och Mississippi. Tycker jag.
 
 
Roald Dahl: Danny och den store fasanjakten (digikort)
Favorit i repris! Danny bäst i världen (som den heter på svenska) har jag läst flera gånger - men nu är det länge sen sist. Kommer fortfarande ihåg när fröken Britt-Marie läste den högt när vi var på klassresa till Åmsele på mellanstadiet. Och filmen! Ni har väl sett filmen! Jeremy Irons och hans son Samuel spelar huvudrollerna, och gör det helt suveränt.
Handlingen: Danny och hans pappa bor i en husvagn bakom pappans bilverkstad. Mamman dog när Danny var liten, så det är bara han och pappa - men de har ett fint och kärleksfullt förhållande, och Danny kunde inte ha det bättre. Så får han reda på en hemlighet om sin far: han tjuvjagar fasaner. På Vicor Hazels mark. Hazel är arrogant och otrevlig, och bara väntar på en anledning att få sätta dit folk för tjuvjakt. Dannys pappa önskar att han kunde sätta Hazel på plats - och då kläcker Danny en plan. En helt genial plan...
Oh! Nu känner jag att jag måste leta rätt på filmen och se den igen!! :)
 
 
Lars Mæhle: Fuck off I love you (digikort)
Det här är berättelsen om Vemund, 16 år. Utan att egentligen vilja det, dras han in i en härva av kriminalitet och våld. Vad är det som styr de val han tar? Är det slumpen som gör att han hamnar fel? Han berättar själv om den där gången allt gick snett - och han gör det med både självinsikt och ånger. Om han bara hade vågat säga nej, om han bara hade stått på sig... men det gjorde han inte. Och nu måste han tackla konsekvenserna.
Det här är en mörk historia om gängmentalitet och främlingsfientlighet - men också om att komma till insikt om vem man är och om vad som är viktigt i livet. Och jag tycker om den.
 
 
Heidi Linde: Agnes i senga (digikort)
Agnes och William har varit ett par i nästan sex år när William släpper bomben: han har träffat en annan. Agnes värld rasar samman, och hon funderar på om man kan dö av sorg - och i så fall, vilka kommer att komma på begravningen?
Boken blandar humor och allvar, sorg och dråpligheter, och jag gillar blandningen. Emellanåt vrider jag mig lite när det blir för pinsamt, för att i nästa stund brista ut i gapskratt - som när Agnes bläddrar i en anatomibok och letar efter nåt som handlar om sorg och stannar upp på en sida med en bild av något som måste vara ett hjärta, bara för att när hon läser bildtexten inse att det är ett tvärsnitt av en penis...
Förresten, visst vet ni att Agnes i senga är en palindrom? ;)
 
 
Maria Hendriks & Piet Grobler: Makwelane og krokodillen
Nån gång ibland köper jag in en bilderbok till jobbet. Vi har ju inga småttingar här utan bara gymnasieelever - men dels har vi barn- och fritidsprogrammet där eleverna skall bekanta sig med barnlitteratur, dels har vi en hel hoper lärare med barn i bilderboksåldern. Och de är ganska ivriga lånare.
Hur som - häromveckan köpte jag Makwelane og krokodillen på rea. Den ingår i serien "Verdens beste bilderbøker" och illustratören Piet Grobler har fått flera priser för sitt arbete. Boken utspelar sig i en sydafrikansk by, där den frejdiga Makwelane tjatar på sin mamma och pappa - hon vill gå och hälsa på sin mormor, men föräldrarna menar hon är för liten för att gå ensam och att det är alltför farligt. För att komma till mormor måste man gå ett långt stycke längs floden - och där lurar en lömsk krokodil. Men skam den som ger sig - till slut får Makwelane lov. Bara hon lovar att akta sig för krokodilen...
Historien beskrivs som en afrikansk variant av Rödluvan och vargen. Det är en härlig bok med starka färger - och inte minst med en stark och egensinnig tjej i huvudrollen. Makwelane skrämmer man inte så lätt! :)
 
 
Arto Paasilinna: En lykkelig mann (digikort)
Sist jag lyssnade på Paasilinna (den gången var det Prosten og hans forunderlige tjener) blev jag besviken. Jag tyckte inte att boken var särskilt rolig, och drog aldrig ens på munnen. Därför hade jag inte så stora förväntningar till En lykkelig mann. Men hejsan! Här händer det saker! :)
Ingeniör Jaatinen kommer till lilla Granbacka för att bygga en betongbro. Hans ankomst mottas med skepsis av ortsbefolkningen, och snart florerar allehanda rykten om honom - en del mer eller mindre sanna, andra fullständigt gripna ur luften. Han är på kollisionskurs med kommunpamparna, men bäva månde de som försöker sätta käppar i hjulet för honom. Akseli Jaatinen vet vad han vill och hur han skall uppnå det. Han är en lycklig man - och det tänker han fortsätta med!
 
 
Jamie Ford: Hotellet på hjørnet av bitter og søt (CD-bok)
Henry och Keiko möts, som de enda eleverna med utländsk bakgrund, på en skola för vita i Seattle. Henrys föräldrar har invandrat från Kina, och Keikos familj är japansk. De blir vänner - och efterhand mer än det. Året är 1942 och kriget rasar. Efter bombningen av Pearl Harbor sätts personer av japansk härkomst i interneringsläger - så även Kekio och hennes familj. Henry och Keiko gör vad de kan för att behålla kontakten, men år av avstånd och osäker postgång gör att de tappar bort varandra.
Fyrtio år senare är Henry änkling. Han har haft ett bra liv, och han älskade verkligen sin hustru - men han har aldrig glömt Keiko. Så när ett gammalt hotell som stått tillbommat i flera decennier slår upp portarna igen, och man i källaren finner väskor och koffertar som tillhörde de japanska familjer som tvingades bort från sina hem, då väcks alla Henrys känslor till liv igen. För i en av väskorna ligger Keikos parasoll och en gammal jazzplatta som betydde något alldeles speciellt för dem båda.
Det här är verkligen en bittersöt historia om kärlek, vänskap och lojalitet - "tänk om..."Bjørn Sortland: Sydneymysteriet (digikort)
Det här är ett 2-böcker-i-en-digikort, men så långt har jag bara hört den ena - Sydneymysteriet. Boken ingår i serien Kunstdetektivene, och är en deckare för barn. Det finns fler böcker i serien, och skurken i den här boken har tydligen figurerat i flera av dem. Den här gången är han ute efter hämnd och hotar David och hans familj till livet. De flyr till Australien, men på mystiskt vis får han reda på var de tagit vägen, och har ordnat sin egen allt annat än varma välkomst för dem...
Tja. En habil barndeckare. Bra inläsning av Aksel Hennie, men jag får se om jag lyssnar på den andra boken. Senare, kanske.

Vått

Regnandet fortsätter... och så även rasen. Det lilla fältet med snö mitt på bilden:
 
 
... ser betydligt mer imponerande ut när man zoomar in det:
 
 
Snötäcket krymper - snabbt:
 
 
Parkeringen utanför studiested Sentrum fungerar numera som bassäng:
 
 
Var på möte på Sentrum imorse - ganska intressant att observera parkeringen från biblioteket ett par trappor upp. Vi hade panoramautsikt, och kunde konstatera att de flesta parkerade sina bilar runt parkeringens ytterkanter, men att en och annan också körde rätt genom vattenhavet (som uppskattningsvis är ca 40 cm djupt). Får hoppas att deras bilar fortfarande fungerar... :)

Skyfall

Lat kväll i TV-soffan tillsammans med James Bond. Inte dumt! :)
 
Jag hann aldrig iväg på bio medan Skyfall visades, så igår lånade jag med mig DVD'n hem istället. Stängde dock av efter halva filmen, då jag var så trött att jag bara inte kunde hålla ögonen öppna längre (faktiskt hann jag inte ens isäng innan jag somnade - vaknade frampå morgonkvisten i soffan, fullt påklädd...). Men det var inte filmens fel att jag somnade! Den är riktigt spännande - jag har sett den klart nu ikväll. Oväntad twist på slutet - ni som sett den vet vad jag menar. Det enda jag inte riktigt köper är Javier Bardem som blond och tämligen femi skurk. Stereotyp så det räcker och blir över.
 
Men annars, så!
 
Och Daniel Craig är ju inte helt fel att vila ögonen på... :)
 
 
Dessutom är det kul att Ola Rapace har en roll i filmen - det är kanske det nya, att låta svenska skådespelare gestalta skurkar? Ni vet, Michael Nyquist var ju t.ex. med i senaste Mission Impossible-filmen.

Liten fågel på en gren

Den här lille gynnaren satt och kvittrade utanför fönstret på jobbet idag:Vår i luften - men det ska visst gå över till minusgrader och snö till helgen.
Jojo. Ombyte förnöjer? :)


Quiz

Nu börjar vi bli ganska självgoda... för vi vann en runda på quizen igår igen!! Även denna gång utan fullt lag - ser man till poäng per lagmedlem är vi rätt övertygade om att vi leder ligan... :)
 
Nytt från och med den här veckan är att musikdelen inte ger lika många poäng som tidigare. Bra, det har vi efterlyst. För vanligen är det på musikfrågorna vi stupar... Det är visserligen fortfarande fem musikfrågor per runda, men numera kan man bara få ett poäng per fråga istället för tre.
 
Sånt vi kunde:

Vem var kung i Sverige/Norge vid tiden för unionsupplösningen? Oscar II
 
Vem vann dubbla OS-guld i backhoppning 2002? Simon Amman
 
Vilket "fortskaffningsmedel" var förbjudet i Norge 1978-1989? Skateboard
 
Vilken vitamin är nödvändig för att blodet skall koagulera? K
 
Den 8 maj är det flaggdag i Norge. Varför? Markering av frigöringsdagen
 
Utanför vilken ökommun ligger vraket av den tyska ubåten U864? Fedje
 
Vilken var den första Bond-filmen med Pierce Brosnan i huvudrollen? Goldeneye
 
Vad heter kocken i TV Norges "Fire stjerners middag"? Ole Martin Alfsen
 
Vem var statsminister i Norge 2001-2005? Kjell Magne Bondevik
 
Vad betyder Rex? Kung
 
I vilken världsdel lever vårtsvinet? Afrika
 
Vad heter den polska dans som är av samma ursprung och liknande rytm
som den svenska åttondelspolskan? Mazurka
 
Musikdelen:
 
Vilken känd fantasivärld handlar den här låten om?
 
 
Ehm. Visst, vi kände igen låten. Men fantasivärld...??? Skulle vara Fantasia. Jag har aldrig sett filmen, men faktiskt läst boken Den oändliga historien av Michael Ende en gång i tiden (minns dock inte om jag gillade den... har läst Momo eller kampen om tiden också - den gillade jag INTE, den gången).
 
Det här är titellåten till en TV-serie. Vilken?
 
 
Ah, men det kunde vi. True Blood!
 
Sen kände vi också igen Roy Orbison, Johnny Cash och Tom Petty & The Heartbreakers.
 

Översvämningar och ras

Nu är det vått så det förslår. Regnet strilar, avloppsbrunnarna korkar igen och flera kollegor har garage som för tillfället fungerar mer som swimmingpooler. Det går snö-, vatten- och lerskred nerför fjällsidorna lite här och var och meteorologerna går ut med följande varning:
 

Melding fra NVEs flomvarslingstjeneste for Nordland: Oppfølging av melding sendt 25.02. Nedbør og snøsmelting gir fortsatt stor vannføring i området. Lokale oversvømmelser kan forekomme, og det er fare for sørpeskred. Langs kysten av Nord-Trøndelag og på Helgelandskysten er det økt fare for jordskred. I Nord-Trøndelag er det fare for isganger.

OBS-varsel for Helgeland: Tirsdag lokalt store nedbørmengder, avtagende nedbør utover dagen.

Imorse gick det flera ras längs vägen ut mot Brønnøysund - folk blir evakuerade med båt:Jag? Tja, normalt sett skulle jag väl plaskat till jobbet iklädd sydväst och gummistövlar - men jag orkar inte. Förkylningen har inte riktigt gett sig - låg och hostade i timmar inatt - så jag tog bilen igår, och idag, och med all sanolikhet också imorgon. Men sen, kanske? :)

 

 


Blubb blubb

 
Så är sportlovet slut. Idag körde jag tillbaka till Mosjøen. Det var vackert vinterväder stora delar av vägen (bilden ovan är från Storumantrakten). Men när jag passerade gränsen förändrade sig vädret rätt ordentligt. Här i krokarna strilregnar det... och hela gatan utanför är glaserad. Jag tog på mig broddarna innan jag ens klev ur bilen...
 
Imorgon verkar det ska bli stort sett uppehåll, men på tisdag öppnar sig himmelens skyar sig igen - i alla fall enligt yr.no:
 
kl 0–6 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 0–6 12,6 – 18,9 mm Laber bris, 6 m/s fra sørvestLaber bris, 6 m/s fra sørvest
kl 6–12 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 6–12 18,0 – 32,6 mm Laber bris, 7 m/s fra vest-sørvestLaber bris, 7 m/s fra vest-sørvest
kl 12–18 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 12–18 7,8 – 19,3 mm Lett bris, 6 m/s fra vestLett bris, 6 m/s fra vest
kl 18–24 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 18–24 9,5 – 20,3 mm Lett bris, 4 m/s fra vestLett bris, 4 m/s fra vest
 
_ _ _ _ _
 
Nackdelen med att bo långt hemifrån: jag saknar redan de små grynen...!!
 
 
 
 
 
_ _ _ _ _
 
Formen? Nja, ja, jo. Hyfsad. Hostar och snörvlar fortfarande, men ska inte klaga.
Det går åt rätt håll! :)
 

Holmön

Jodå, det blev Holmön igår - visserligen inte mer än ca 20 min med sol på hela dagen, men mysigt ändå! Ingen större trängsel på vägen ut - det var jag och ett par kartonger matvaror till affären som delade på utrymmet i skoterkälken.

Ska ärligt erkänna att jag inte är i toppform än - var ganska färdig efter att ha tagit mig hem från Vintervägskroken, även om jag hade pappas spark att tillgå. Skönt att bara ta det lugnt hemma.

På väg tillbaka till fastlandet väntade jag ett tag i Vintervägskroken på skoterskjuts - och upptäckte att det är typ enda stället på ön där jag har täckning på mobilen. Det norska abonnemanget har vissa svagheter...


Som dominobrickor

Hm. Blev rena sjukstuga, det här! Hälften av oss har åkt på förkylningen från helsike - och de andra fick magsjuka... Vi har hostat, snörvlat och kräkts omvartannat de senaste dagarna. Den siste att åka dit var pappa - men nu är han också febrig och hängig. Vi skulle egentligen åkt ut till Holmön tillsammans imorgon, men nu åker jag på egen hand. Kan väl inte påstå att jag är "as good as new" ännu, men i alla fall hyfsat OK. Ska hur som helst ta det lugnt - sparka hem och sätta mig i solen vid en husvägg och njuta ett par timmar, har jag tänkt. Håller tummarna för att det inte blir mulet...! ;-)
- - - - -

Här kommer bild på ljuvliga Lovisa!... och lika underbare storebror Rasmus!... och all snö i Sävar:
Förkylt

Sådärja, så har jag fått årets förkylning. Kom till Vännäsby igår eftermiddag och stupade isäng så snart jag fått i mig lite middag. Hostade, snörvlade och frös... Rasmus tyckte nog det var lite tråkigt att moster inte ville leka, men han kom och gav mig "klamen" innan han skulle sova. Hur mysigt som helst med små mjuka barnarmar i en godnattkram!

Idag är det något bättre, men nä - bra är det inte. Tar det lugnt idag och hoppas vara på topp igen (nåja) imorgon.

Vackert i Malå igår:... men det vete fasen varför bilden blir upp och ner?

Alla hjärtans dag

Jag var på HMS-kurs (nästan) hela dagen idag - och därmed missade jag Alla hjärtans dagsfirandet på skolan. Men vad gjorde det när jag kom tillbaka och hittade ett brev från en elev i bokinkastet: "Det jeg liker med deg er at du er søt, blid som solen og mystisk som månen. Og veldig snill!"
 
 
Annars? Jodå, jag har bara tagit en liten bloggpaus - håller på att packa för fullt. Imorgon styr jag kosan mot Malå (ska övernatta hos morbror med sambo) och på lördag vidare mot Vännäsby. Sportlov!!
 
 

Here we go again

Ny vinst på quizen igår!!
 
Förstarundan gick i och för sig rätt knackigt, men i den andra slog vi till. Den här säsongen ligger vi - så långt - tvåa sammanlagt, och inte alltför många poäng bakom de som leder.
 
Full pott på följande:
 
Vem skrev om Lille Persille? Inger Hagerup
 
I vilket fylke ligger Prekestolen? Rogaland
 
Vilken färg har gräslöksblommor (för det mesta)? Lila
 
Vilken fransk författare/matematiker/filosof konstruerade en räknemaskin redan 1624?
Pascal
 
Vem hade en kvinnlig livvaktsstyrka som kallades Amazonerna? Moammar Ghadaffi
 
Från vilket träslag utvinns terpentin? Tall
 
I vilket land uppstod renässansen under 1300- och 1400-talet? Italien
 
I vilket hav ligger Salomonöarna? Stilla havet
 
Vilken känd norsk musiker dog i fredags, 51 år gammal, och i vilket band spelade han?
Knut Nesbø, Di Derre
 
Vad firas den 6 februari? Samefolkets dag, samernas nationaldag
 
Vad heter Den fula ankungen i original? Den grimme ælling
 
Vad hette den ryska ubåt som sjönk i augusti 2000? Kursk
 
Vem komponerade "Bojarenes inntogsmarsj" och vilket program är detta stycke förknippat med?
Johan Halvorsen, Ønskekonserten
 
Vem gav den 11 februari besked om att han abdikerar? Påve Benedict XVI
 
Vad heter den engelske fotbollsspelaren som nyligen tagits in på klinik för sitt missbruk?
Paul "Gazza" Gascoigne
 
Vem vann 10 km klassiskt på VM i Oslo 2011? Marit Bjørgen
 
Vad står CSI för? Crime Scene Investigation
 
 
 

Repris

Jag bör nog hitta en annan promenadrunda, för snart har jag dokumenterat
varenda meter längs den här...! :)
 
 
 
 
 
 
Kallt idag också, men telefonen klarade sig den här gången.
Unni påminde mig nämligen om den här:
 
 
Kjempelurt!! :)
 
 
 

Schlager igen

Hehe, kunde inte låta bli att blanda mig i Expressens schlager-chatt, särskilt som schlagergurun Nunstedt satt vid tangentbordet. Väldigt många (berättigat) ilskna kommentarer om Sean Banan:
 
 
 
[Kommentar från Jenny : ]
Final i norska schlagern ikväll. Om Sirkus Eliassen vinner sopar de banan med den svenske bananen i ESC - om nu han skulle ta sig så långt. Lekfull plojlåt med betydligt mer charm!
 
lördag  9 februari, 2013 21:38
 
Anders Nunstedt:
Ah, men det vore ju en duell att se fram emot - om både Norje och Sverje skickar plojbidrag till ESC... 
lördag  9 februari, 2013 21:39 Anders Nunstedt

Musikmultitasking

Men vilken stress! Kollar svensk och norsk schlager - samtidigt. Det är final i Norge ikväll, och deltävling 2 i Sverige (har fortfarande inte hört en ton från den första). Trodde visserligen att jag tappat SVT1 och SVT2 från mitt programutbud, men det visade sig när jag slog över till analog sändning att jodå - där var de!
 
Egentligen hade jag tänkt cykla samtidigt - i tillägg till spännande filmer (som jag skrev häromdagen) så brukar man ju kunna hålla tempot uppe till musik. Men jag har fullt upp med att zappa... :)
 
Apropå spännande filmer så lånade jag med mig Hajen från jobbet igår. Den har man ju sett ett par gånger - och den är närmare 40 år gammal (kom 1975) - men den är fortfarande spännande. Trampade 15 km i full fart och kunde säkert fortsatt ett bra tag till - men så blev jag törstig, klev av cykeln och hällde upp lite Loka... och sen hamnade jag på mystiskt vis i soffan och såg resten av filmen i horisontalläge. Hur gick det till?!
 
Åter till schlagern: vad jag tycker? Nja. Ingen hit så långt.
 
En liten knorr: känt folk i svenska schlagern! Magnus som kompar Joacim Cans på nyckelharpa är från Bullmark och spelade på en av skolavslutningarna i Sävar (tror jag gick på högstadiet då). Och Tone Damli Aaberge har jag träffat! Då var hon visserligen mellanstadieelev och kom med sin klass på besök på Sogndal folkebibliotek - men ändå...! Hon var med i norska schlagern häromåret och blev tvåa:
 
 

Brr

Fortfarande kallt! Det var -17 när jag vaknade imorse - men klarblå himmel och strålande sol, så jag byltade på mig och gick på tvåtimmarspromenad runt Åremma och Rynesåsen. Och vet ni, solen värmer faktiskt! Inte mycket, men ändå. Om inte annat märktes det tydligt på baksidan av Kulstadlia, som låg i skugga. Hurves!

 
 
 
 
 
 
 
 
Även om jag klarade mig bra i kylan, gjorde inte mobiltelefonen det. Den tvärdog när jag gått halvvägs - trots att batteriet inte alls var urladdat. Samma sak hände på Holmön i julas. Blir att lägga den i en innerficka hädanefter.

Iskallt

Fredagslycka: att oväntat hinna med en tidigare buss med 30 sekunders marginal och därmed komma hem en halvtimme tidigare! :-)

Det har varit soligt och iskallt de senaste dagarna. Imorse var det -16 när jag gick hemifrån, och när jag gick från Sentrum till Kippermoen på förmiddagen hade det sjunkit till -21. Tur att jag äntligen letat fram långkalsongerna...

Sliten

Nej, nu har jag suttit i soffan hela kvällen och blängt på träningscykeln. Hade verkligen tänkt trampa en mil eller två... men jag är så himla trött. Får naturligtvis skylla mig själv som kliver upp före tuppen för att promenera till jobbet, och inte har vett att lägga mig tidigt. Nätterna blir lite för korta...
 
... och just nu är det dessutom lite körigt på jobbet. Eller jobben, för att vara korrekt. Jag dubbelarbetar för tillfället. Min ena kollega är på väg till Cuba på två veckors semester, och för att hennes bibliotek inte ska stå obemannat delar jag på mig - från och med idag och fram till sportlovet (v.8) jobbar jag på Sentrum kl 8.00-9.30 och på Kippermoen från kl 10.00 (den där halvtimmen går åt till att bylta på sig kläderna och knata mellan skolorna). Nu är ju det här den första dagen så det är väl lite tidigt att uttala sig, men jag tror det kommer bli kul om än lite stressigt!
_ _ _ _ _
 
Nån fler som ser på de brittiska programmen Escape to the Country och Grand Designs? Rekommenderas! :) Har en kanal som heter Vox där de sänder nya avsnitt varenda dag - ungefär när jag äter middag. Vilket ofta innebär att jag intar maten i soffan samtidigt som jag kollar in alla möjliga slags fantastiska byggnader.
 

Sådär

Måndagens quiz gick sådär. Vi hamnade nånstans i mitten i båda rundorna. På plussidan: vi knep poäng på snabbfrågorna i båda rundorna. På minussidan: alla årtal...
 
Vi var förresten inte fullt lag den här gången heller. Fast det hade nog inte hjälpt - de som vann hade ganska god marginal ner till oss.
 
Snabbfrågorna - där det lag som kommer närmast rätt svar får 2 p:
Hur många invånare har Las Vegas? 583756 inv. (vi svarade 670000 inv.)
Hur mycket pengar har Titanic spelat in fram till idag? ca 2,185 mrd. dollar (vi svarade 2,4 mrd.)
 
Årtalen? Nej, dem struntar vi i. De flesta var kopplade till musikdelen och var av typen "vilket år var det här en stor hit?" och det brukar vara dömt att misslyckas. Vi klarade två av dem...
 
Det gick lite upp och ner på allmändelen också. Det här kunde vi:
 
Vilka lag möttes i Superbowl-finalen, vilket lag vann, vad blev slutresultatet?
San Fransisco 49'ers - Baltimore Ravens, 31-34
 
Vad är herbivorer? Växtätare
 
Vad hette Henrik VIII:s dotter som övertog tronen efter honom? Elizabeth I
 
Vad heter Danmarks kronprinspar? Frederik och Mary
 
Vad är Robben Island känt för? Nelson Mandela satt fängslad där i många år
 
Vem fick sitt internationella genombrott som regissör med Pelle Eövraren? Bille August
 
Vad heter Tjeckiens huvudstad? Prag
 
Vad döljer sig bakom den kemiska beteckningen CH3OH? Metanol
 
Det här svarade vi fel på:
 
Genom vilken delstat rinner Hudsonfloden? New York (vad fasen, jag var övertygad om att staden New York inte ligger i staten New York... men det gör den ju!!! Ja, för vi visste ju att det där planet som kraschade i Hudsonfloden för några år sen, gjorde det i höjd med staden New York. Men vi svarade New Jersey - om jag bara hållit truten hade vi svarat rätt...)
 
Var ligger Borealis-bassängen? På Mars (inte i Nordishavet, alltså...)
 
Innan Surinam blev självständigt 1975, var det en koloni. Under vilket land? Nederländerna (äsch... det visste jag egentligen - det hette ju till och med Holländska Guyana en period. Men vi svarade Frankrike)
 
I vilken idrott blev Magne Lystad europamästare på 60-talet? Orientering
(ooops... vi svarade längdåkning)
 
Vem skrev romanen Wonderboy? Henrik Langeland (och inte Mattias Faldbakken)
 
Vad betyder agnatisk arvsrätt? Att bara män kan ärva (vi trodde att det var den förstfödda)
 
Var producerades Fokker-flygplanen? Nederländerna (igen... den här gången svarade vi Tyskland)
 
Musiken? Kvällens enklaste fråga var denna:
 
Vad heter artisten? Var sågs han senast?
 
(fast jag komemr inte ihåg vilken låt som spelades, tror inte det var den här)
 
 
Nik Kershaw - som höll konsert på Mjåvatnbrygga här i Mosjøen i lördags! :)
 
 
 

Ännu mer snö

Helt OK att vakna till den här utsikten!! :)
 
 
Med så fint väder måste man ju bara ut och gå...
 
 
 
 
 
 
 
 
Annars har det varit en ganska lat söndag. Skönt med sådana dagar emellanåt, även om jag får lite dåligt samvete över allt jag borde gjort. Nåja, dagen är inte slut än!

Reklamfilm

Var hos Unni och EA igår. Vi såg bland annat Gullfisken - programmet som korar årets bästa norska reklamfilm. Vinnaren blev filmen om Felleskjøpet - Norges motsvarighet till Lantmännen:
 
 
Helt OK att den vann - jag tycker den är ganska bra. Och kul att nåt så jordnära och folkligt som Felleskjøpet får uppmärksamhet. Gillar särskilt den där avslappnade typen som kör gräsklippare med handen i fickan och nickar när han traskar förbi... :)
 
Annars hejade jag på den här:
 
 
Fniss! :)
 
... och så flygbolaget Widerøe, som var min absoluta favorit:
 
 
 Apropå reklam - titta vad jag hittade, länkat via Dagbladets hemsida: Malå! :) 

Schlager

Mäh. Det här tycker jag är en smula irriterande. Alltså, jag såg inte schlagern igår (varken den svenska eller norska), men tänkte att det ju går lika bra att se reprisen. Ehh... not. Kollade TV-programmet, och på NRK1 kl 8.35 skulle den norska varianten repriseras. Bara att pallra sig upp. Förra helgen visade det sig att progammet började före utsatt tid (hann bara se snabbreprisen), så nu slog jag på TV:n redan kl 8.00. Bara för att uppdaga att jag missade allt utom de två sista artisterna. Men vad fasen!?!? Nåja, har precis hört snabbreprisen, och det verkar väl inte som att jag missat så mycket.
 
Och när går den svenska schlagern i repris? Enligt TV-programmet: kl 23.25 ikväll. Men hallå!! Då sover jag, om jag ska orka kravla mig upp och gå till jobbet imorgon.
 
Tur att jag inte är lika schlagerfanatisk som förr. Faktiskt brukar jag hinna bli ganska less innan hela spektaklet är över. Visserligen är det final i den norska schlagern nästa helg - men den svenska har bara precis startat. Och allt oftare frågar jag mig hur alla de där bidragen som skickas in men inte kommer med i tävlingen egentligen låter, när man hör en del av det som påstås vara de bästa låtarna...?
 
Här är en av fjolårets finalister här i landet. Nog så bra som vinnaren Tooji, fast kanske inte lika internationellt gångbar (men, det visade sig ju senare att heller inte Tooji slog an i Europa...):
 
 
 

Test

Jahaja. Långt om länge har jag nu tagit
steget in i apparnas värld (det du, Marie - bättre sent än aldrig!!). Testar blogg.se-appen nu, bäst att prova lägga ut en bild när jag ändå är igång - traskade hem från jobbet för första gången på evigheter och baske mig, det var fortfarande dagsljus! Backen upp i Kulstadlia tog dock emot, särskilt som jag provianterat ett par kilo apelsiner och två flaskor Loka på Coop. Vägde faktiskt ryggsäcken när jag kom hem. 8,2 kg. Pffft.
En annan sorts bok

Oh! En sån här boklampa vill jag ha!
 
 
Vad den kallas? The Enlightenment... :)

RSS 2.0