Flightless Bird, American Mouth

Jahaja. Nu har jag en annan sång på hjärnan. Vådan av att se alla Twilightfilmerna
på en knapp vecka... :)Måste skärpa mig, för mitt i alltihop börjar jag nynna för mig själv. Det är mer än en gång idag 
som eleverna tittat lite undrande på mig...

Blandade sommarbilder

Eftersom jag inte hann blogga så mycket under semestern kommer här en liten bildkavalkad!
 

Rasmus i sitt esse på Konsum i Vännäs (under Vännäsdagarna)


... och sen kollade vi in gocartbilarna. Spännande...!

 
En dag var pappa och jag i Vännäsby och hjälpte till med att sätta upp staket


... så att den här lille krabaten inte kan springa rätt ut i gatan!


På väg över Kvarken med Öfararen


Utflykt till Byviken med Ylva
 

Somrigt nere vid kajen
 

Tyckte skorna drog lite snett - inte konstigt, med den ballasten!
 

Mamma, jag vill titta på vågorna!
Notera molnen i bakgrunden - vanligt sommarfenomen. Sol på ön, inte på fastlandet...


På stranden med morfar


BADPOJKE!


Pappa är mer badkruka...
(sorry, svågern - kunde inte låta bli!)


Vanlig syn i Norrfjärden sommartid - en ledig parkeringsplats är mer som en bonus


Lilla fröken på dopdagen, har blivit stora tjejen


Rörigt

Jag fattar inte riktigt det här. Trodde i måndags att jag skulle hinna få ordning på mitt skrivbord (läs: tömma det) innan helgen. Jo, säkert - imorgon är det fredag och om möjligt ännu rörigare än när arbetsveckan startade. Får väl försöka mig på en effektiv avslutning, då...!
 


Men nej, jag ska inte jobba i helgen.
_ _ _ _ _
 
Igår började eleverna på elenergiprogrammet dra om ström- och nätverkskablar i biblioteket - när jag flyttade databordet efter golvbytet blev ledningarna plötsligt för korta... :)
 
 De hann inte färdigt och har fortsatt idag - faktiskt var de fortfarande kvar när jag lämnade jobbet 16.30. Blir spännande att se om allt är på plats imorgon bitti!

Zauvijek moja

I flera dagar har jag gått runt med en låt på hjärnan. Inga ord, men en melodislinga. Har funderat och funderat och funderat på vad det kunde vara, men inte förrän jag insåg att det kanske kunde vara en gammal schlagerlåt (ja, jag är ju lite nörd på det området) kunde jag börja nysta. Här är den:
 
 
En av mina favoriter det året (utan att jag egentligen minns så många av de andra låtarna...).

Aha!


Bär

Hehe. Svågern har rätt. Nä, inte att jag tvättat mig i kopieringsvätska
- men beträffande blåbärsplockningen! :)
 


På ett par timmar plockade vi sisådär 12-14 liter. Not bad at all! Eftersom jag har massor av blåbär i frysen, fick Unni ta alltihop. Idag återgäldade hon gesten, då vi istället plockade hallon och jag fick också de bär hon plockat. Bra byte tycker jag! :)
 
Och nästa gång går vi för svamp...
_ _ _ _ _
 
Fin måne över stan igår, jag stod och hackade tänder på verandan med kamerastativet i ett fast grepp:
 Blått

Gissa vad jag har gjort ikväll? :)
 

Åremma

Fem timmar på jobbet idag, och nu ska jag försöka låta bli att jobba över på ett tag.
Känner att det blivit lite väl mycket de senaste veckorna...
 
När jag kom hem satt jag en timme i solen på verandan - det har inte varit mer än 11-12 grader idag, men bara man hittar ett ställe där det är lä, så! Sen gick jag en kvällspromenad runt Åremma och träffade först en kollega, så en till och så en till - populär rutt!
 
 
 
Nu blir det ännu en soff- och filmkväll. Håll i er - jag beter mig som en fjortis och ser om Twilight-filmerna... ettan igår, tvåan nu - och så får det väl bli trean och fyran också vad det lider. Som en tidigare kollega brukade säga: "Alla blir gamla men det är valfritt att bli vuxen"...
 
Sant! :)

Snart ikapp?

Ännu en jobbdag... men snart hoppas jag vara ungefär där jag skulle varit om det inte varit för golvbytet, strömavbrottet och översvämningen - och då ska det väl ändå börja lugna ner sig. Fast det blir nog ett par timmar på skolan imorgon också.
 
Nu har jag gått igenom högen med förseningsbrev och räkningar. Det tog sin tid - men högen har krympt rätt ordentligt:
 
 
Före
 
Efter
 
Det som är kvar är sånt jag måste kolla upp med lärarna innan jag skickar.
 
Sen hann jag fylla tre säckar med gallrade böcker också. Antar att vaktmästarna kommer stöna när de ska bära ut dem till containern... jag lär mig aldrig och fyller dem lite väl mycket. Sorry! :)
_ _ _ _ _
 
Enligt yr.no skulle det bli strålande sol idag. Jo tjena. Mulet och regnbyar - och en regnbåge:
 
_ _ _ _ _
 
Nu blir det en Mycket Lat Kväll i soffan, möjligen med en film. God kväll! :)
 

Aktivitetsdag

I början av läsåret brukar vi ha en så kallad "bli kjent-dag" för att ge eleverna en chans att lära känna varandra - och de anställda - under avslappnade former. Idag genomförde vi årets upplaga, och utifrån väderprognosen blev det en överraskande positiv upplevelse då regnet och kylan lyste med sin frånvaro och solen lyste istället! :)
 
 
Jag var satt upp som ansvarig för aktiviteten "styltstafett" och tog emot två klasser i taget som tävlade mot varandra. Det blev ganska många skratt... :)
 
 
Annars var trampgocart och sumobrottning några av de populäraste grenarna, vid sidan av "promillebrillefotball" som är att man spelar fotboll iförd knasiga glasögon som förvränger perspektivet.
 
 
Som vanligt bjöds det på grillad korv och saft, och så avslutades det hela med en fotbollsmatch mellan lärare och elever:
 
 
Och nu är det helg! Igen! Tiden går ruskigt fort... :)

Mer Saltdal

Sådärja. Nu är jag halvvägs på bokutlåningsfronten. Det körde ihop sig idag när två klasser bytte tidpunkt med varandra - utan att tala om det för mig... jag hade förberett och plockat fram alla högar med böcker, men fick hastigt och lustigt hämta fram helt andra böcker. Svettigt värre. Men det gick!
_ _ _ _ _
 
Mer Saltdal:
 
På promenad över en skranglig hängbro...
 
... och det förstod vi mycket väl...!
 
 
 
 
Vi korsade älven på nytt över en annan bro - inte fullt så skranglig
 
 
_ _ _ _ _
 
Duktig storebror vill hålla i sin lillasyster!
_ _ _ _ _
 
På väg hem stannade jag och fotograferade Nordlandsbanen. Var? Jo, däruppe på fjällsidan:
 
 
I närbild:
 
 
Här är järnvägen nästan nere på "marknivå" igen:
 
 
Vacker kvällssol i höjd med Mo

Saltdal

                                                 

Det blev en mysig helg i Saltdal! Det första Rasmus gjorde när jag kom i lördags kväll var att peka och säga: "Moster Jenny, titta älven!" Så då gick vi och tittade på älven. Såklart.
 
 
Igår morse gick vi längs älvkanten - inte alldeles enkelt med alla stenar. "Bär mig", sa Rasmus uppfordrande. "Jamen, vart ska vi gå då?" sa jag. Då pekade han ivrigt med hela armen och utropade: "Lååångt borta!!" Vilket betydde upp till Brekke (tror jag det heter) där det är massvis med sten (se bilden ovanför). Fina skruttungen vet vad han vill!
 
Jag tog vägen över Korgfjellet på min färd norrut, i akt och mening att plocka blåbär till lilleman. Han älskar blåbär. Men uppe på fjället har de inte hunnit mogna än... Jag fick väl ihop en deciliter - och de stoppade han i sig på några sekunder... :)
 

Korgfjellet

Ja, och sen kom Saltfjellet. Det måste man köra över, för där finns ingen tunnel. Vägen går upp till 692 m.ö.h. och vintertid är det inte alltid så lätt att ta sig fram - men sommartid är det en härlig färd!

_ _ _ _ _
 
Mer om Saltdal - och fler bilder - imorgon! Måste bara avsluta med en bild på Lovisa:
 
 
Visst ser hon lycklig ut, lilltjejen! :)
_ _ _ _ _
 
PS. Idag började skolan igen. Rivstart! Har lånat ut böcker till fyra klasser idag - tio nya står på tur imorgon. Ska förhoppningsvis hinna låna ut det mesta innan fredag. Känner att jag inte har riktigt full koll i år, hoppas bara att jag har böcker så det räcker till alla...!

Inte ikapp

Många övertidstimmar blir det... kombinationen av nytt golv i biblioteket, översvämning i läromedelsförrådet, många hundra nya läroböcker att registrera samt närmare två veckor utan ström har väl inte precis varit optimal. Sen förra måndagen har jag jobbat dryga 30 timmar övertid - och än är jag inte ikapp. Jodå, bibblan är stort sett på plats igen*, alla böcker registrerade och de vattenskadade exemplaren ersatta med nya** - men alla förseningsbrev och ersättningskrav (primärt till elever som inte lämnade tillbaka alla sina läroböcker i våras), de har jag inte hunnit ta mig av. Lär ta minst en arbetsdag att gå igenom - det är bara det att de två kommande veckorna är de stressigaste under året, så när i friden ska jag få tid?? Till saken hör också att de egentligen borde skickats innan jag tog semester... så att jag i god tid innan skolstart antingen fått tillbaka böckerna eller hunnit införskaffa ersättningsex till de som är obönhörligen försvunna. Så icke i år. Håller tummarna för att allt går ihop sig någorlunda i alla fall.
 
 
(*jag fick erbjudande om hjälp att flytta tillbaka böckerna, men när det var strömlöst var det hursomhelst inte så mycket annat jag kunde göra - stort sett ALLT annat kräver ju tillgång till dator och nätverk... så jag körde solo. Dessutom tömde jag ju biblioteket i full fart innan semestern och även om jag hade någotsånär koll på vad som skulle vart, hade det nog varit svårt för andra att följa min tankegång. Faktiskt hade jag tidvis problem själv, och vaktmästaren - som var i bibblan och fixade det sista med väggar och lister - skakade medlidsamt på huvudet åt mig där jag satt på golvet och svor och försökte sortera boktravarna i rätt ordning...)
 
(**som Unni hjälpte mig att plasta, tusen takk kjære deg!!)
 
Och så är det en massa annat som jag heller inte hunnit göra - kolla inköpslistorna för de senaste månaderna, fixa uppdaterade bussturlistor till anslagstavlan utanför bibblan (det är ju en smula prekärt om eleverna börjar kolla på dem och de faktiskt inte stämmer, så nu har jag slitit ner dem och hoppas få på plats nya på måndag eller tisdag - beroende på när IT-killarna får tid att koppla in nätverksskrivaren igen), förbereda biblioteksintroduktion för åk 1, planera utställningar... och så vidare.
 
Men nu har jag faktiskt inte tid att jobba mer idag! Och inte imorgon! Det får bara vara som det är, eleverna är hjärtligt välkomna tillbaka till skolan på måndag i alla fall! :)
 
För NU slår jag av datorn, låser bibblan och styr kosan norrut för att spendera resten av helgen i Saltdal tillsammans med den här ljuvliga lilltjejen och hennes familj:
 

Ros(a)

Såhär fint blommar min rosa klätterros!
 

Omplantering

Jag har läst att man kan dela/plantera om dracenor genom att helt enkelt kapa dem i lämplig längd och trycka ner dem i en kruka. Anar inte om det stämmer - men jag satsar på det! :)
 
Före:
 
 
Efter - en blomma blev två:
 
 
 
Sen sägs det att man ska kunna sätta ner en bit pinne och att den också ska kunna gro. Fan tro't. Fast jag kan ju gömma de här bakom en gardin, så får vi se! :)
 

Online igen

På eftermiddagen idag fick jag äntligen igång datorn på jobbet!! Vi har
fortfarande inte ström i "min" del av skolan, men med hjälp av en lång...
 
 
... lång...
 
 
... lång...
 
 
... lång...
 
 
... skarvsladd (och en snäll vaktmästare) så ordnade det sig!!! :)
 
Nu sägs det att eltavlan nästan är färdigmonterad och att allt ska funka
som vanligt efter lunch imorgon, men jag tror det när jag ser det... :)

Vädervariation

Tänk, vilken skillnad lite sol kan göra! :)
 
Øyfjellet i fredags:
 
 
... och imorse:
 

Spänning

Ehh... jag tror möjligen att arbetslusten börjar tryta. Var på skolan idag också, och tog med en trave böcker hem, samt en massa streckkoder som ska knappas in. Meeen... så tog jag också med mig den nya DVD:n The Grey - och kom fram till att jag precis skulle hinna se den innan OS-avslutningen... inget svårt val! :)
 
Men såhär i efterhand vet jag inte riktigt om det var så smart. Handlingen: ett flygplan störtar i Alaskas vildmark. En handfull män överlever, med jägaren Ottway (Liam Neeson) i spetsen. De omringas snart av blodtörstiga vargar, och ger sig av från nedslagsplatsen för att söka skydd i skogen. Vargarna följer efter...
 
Alltså. Vargar är rovdjur. Flockdjur. Men är de verkligen så stora? De framställs närmast som monster från en skräckfilm... vilket det ju i och för sig är. Hurves. Läskigt. Jag gillar Liam Neeson, men det här var inte riktigt min typ av film. Jag gillar action och spänning, jodå, men det här blev mest bara otäckt. Och dystert.
 
Så nu sitter jag här försöker lugna ner mig och ställa om till brittisk pompa och ståt - och har fortfarande inte rört de där biblioteksrelaterade arbetsuppgifterna... hmpf. Imorgon...?
 

Grönska

Men har ni sett - syrenen utanför mitt bibliotek! Den växer nåt helt vanvettigt! I juni i fjol klippte vaktmästarna ner den - nu är den lika hög igen. Eller möjligen ännu högre. Ser inte ett smack av vad som händer utanför... illa för nån som är så nyfiken  som mig...!
 
 
Däremot verkar min fina orkidé nu tacka för sig. Den fick följa med till Holmön i sommar och blommade så fint, så fint - men på vägen tillbaka började den sloka. Och nu rasar blommorna i rask takt. Synd!
 

Sherlock Holmes

Ja, så har jag då sett nya Sherlock Holmes-filmen. Rekommenderas! :)
 
Och så kan jag konstatera följande:
1) att Noomi Rapace imponerar
2) att Stephen Fry ser bättre ut med kläderna på
3) att huvudpersonen inte är vidare förtjust i hästar och ridning: "De är farliga i båda ändarna och illvilliga i mitten, varför skulle jag vilja ha en sån mellan benen?"
 
 
God natt!

Eurovision Winners 1956-

Tja. Kanske bäst att börja repetera. Till quizen, ni vet. Tyckte ju att jag lärt mig alla vinnarna en gång för alla, men hu... nu har jag glömt hälften!!


 
 
 

Jobblördag

Näh. Det blev inte Sherlock Holmes igår kväll - jag halvsov i soffan och tittade på OS istället, sen somnade jag visst ordentligt nångång utpå kvällen och vaknade 03.00. Fortfarande i soffan. Bara att vingla isäng. Tur jag har en TV som slår av sig själv när ingen tittar på den (eller ja, jag antar att den går in i standbyläge när ingen fipplat med fjärrkontrollen på ett tag). Desutom hade jag tydligen sinnesnärvaro att låsa dörren innan jag intog ryggläge, även om jag inte riktigt minns det (heller) - har sovit med olåst dörr i bagarstugan på Holmön hela sommaren utan att blinka, men det känns lite annorlunda här...
 
Idag har jag varit på jobbet och bland annat lyft på plats en del möbler (jag är både stark och tjurig när jag väl bestämt mig, inte en chans att vänta till på måndag då jag säkert skulle fått hjälp), och så har jag mot bättre vetande börjat gräva i kartongerna med nya läroböcker. Det är en mardröm att registrera klassuppsättningar när man inte kan lägga in exemplaren direkt, för risken är att jag blandar ihop streckkoderna när jag ska knappa in allting manuellt här hemma. Men om jag inte börjar, och strömmen inte kommer tillbaka när det är tänkt (på onsdag), ja, då sliter jag rejält med att få allting klart till skolstart. Så därför...
_ _ _ _ _
 
Måste bara dela syrrans statusuppdatering på Facebook från igår:
 
Känner mej som en USEL pedagog när sonen undrar vad livbojen är för något när vi åker färjan hem i em, jag säger att den får man bara kasta i vattnet när någon ramlat i och inte kan ta sig upp ur havet själv. Sekunden senare är han i rask takt på väg att klättra farligt högt upp på relingen. När jag påtalar det farliga med att ramla i havet mitt ute på kvarken lyser det ur hans ögon och han säger: "Kasta livbollen"!
 
Jag skrattade så tårarna rann... alltså, han är fenomenal, den lille killen!! Men av och till lite för klyftig för sitt eget bästa... :) :)
 
_ _ _ _ _
 
Nu: Sherlock!!

Ett litet mysterium

Hmm... mystiskt!
 
I våras köpte jag in den sista delen i Christopher Paolinis Eragon-serie, Arven. Inte långt efteråt var den försvunnen. Jag skickade mail till kollegorna och efterlyste boken (plus en del annat som fått ben och vandrat ut från biblioteket) men utan resultat. Tänkte att det kanske var en elev som tagit den med sig och glömt att registrera lånet men att den ju kanske kunde dyka upp av sig själv. Så icke.
 
Inte förrän idag, vill säga.
 
Jag höll på att flytta tillbaka de sista böckerna...
 
 
... och när jag lyfte på den röda pärmen, vad visade sig ligga under den? Jo, B-O-K-E-N!!
 
 
Det mystiska är att det inte är jag som lagt dit den. Vilket får mig att undra vem som gjort det.
 
Men skit samma, nu är den på plats och jag vet om en låntagare som väntat länge på att få låna och som kommer bli glad... :)
_ _ _ _ _
 
Höstkänsla i Mosjøen idag:
 

Har i vanlig ordning med mig en del jobb hem, denna gång en kartong med diverse gamla böcker som jag tror kan kasseras men först måste jag kolla utlånsstatistik, om det finns andra mer uppdaterade böcker i ämnet etc. Och jo, jag ska på jobbet imorgon. Annars går det inte ihop sig innan skolstart. Fast ikväll ska jag koppla av med nya Sherlock Holmes-filmen, den med Noomi Rapace. Om jag håller mig vaken, vill säga.
 
Trevlig helg!
 

Utan ström

Hm. Det är... intressant... att jobba på en skola utan ström. Vet inte hur många gånger jag hunnit tänka "vad mörkt det är, slog jag inte på lyset?" innan jag kommer på att det ju faktiskt inte går. Eller det omvända, när jag varit på toa (med ficklampa i högsta hugg) och på vägen ut inte kan låta bli att försöka slå av lyset. Fastän det ju faktiskt redan är beckmörkt. Jojo.
 
Och jobbet? Tja, ja, jo... det är ganska besvärligt utan dator. Jag har en anteckningsbok som jag fyller med allehanda grejer att fixa på kvällstid här hemma - igår plockade jag t.ex. bort alla vattenskadade läroboksexemplar ur bibliotekskatalogen (samtidigt som jag så de svenska handbollsherrarna kämpa sig fram till OS-semifinal). Känns lite konstigt att jobba hemifrån... inte riktigt likt mig, jag brukar ju hellre bosätta mig på jobbet...! :) Ikväll ska jag ändra status på en massa böcker som jag flyttat från vanlig hylla till referensavdelningen resp magasinet. Bara att hoppas att jag skrivt alla siffror rätt. Har inte scanner på den bärbara jobbdatorn så det är hursomhelst ingen vits att släpa hem alla böcker.
 
 
 
Hur ser då bibblan ut? Jo, det tar sig!!
 
 
 
Nu är väl bortåt 2/3 av böckerna tillbaka på plats (tror jag ska hinna resten imorgon),
och första varvet är målat i den nya hörnan:
 

Kanske hinner vi få på plats DVD-hyllorna under morgondagen?
 
Sen ska jag klä om den röda soffan också. Har köpt grå klädsel som liknar den vi har på de andra sofforna + stolarna. Dynorna klädde jag om igår, men stommen måste skruvas isär för att man ska komma åt att fästa tyget.
 
 

Sörsundet

Det regnar på Holmön idag. Det gjorde det inte i torsdags när jag var ute och plockade blåbär. Hittade stora fina bär, och tog en runda ner till kajen i Sörsundet innan jag cyklade hem igen.
 
Aaaaah... härligt.
 
Varför gick semestern så fort?!

 
 
 
 
 

Bagarstugan

Här är fler bilder från bagarstugan!
 
Soffan och symaskinen har stått i farmors barndomshem - det var farmors lillasyster som sov i soffan, och symaskinen var deras mammas. Känner ni de historiska vingslagen...? :)
 
Pappa och jag tog traktorn i lördags och åkte och hämtade möblerna. Det var grått och vi misstänkte att regnet var i antågande - och mycket riktigt, fem minuter efter att vi kommit hem och burit in möblerna i bagarstugan kom världens störtskur. Ibland ska man ha tur...!
 
 
 
 
Pappa ska hjälpa mig snickra ett lock till soffan, det ska jag klä med blått tyg
 
 
 
 
Tänkte lägga ut före-och-efter-bilder, men orkar inte leta rätt på fler bilder nu, så ni får kolla det gamla inlägget från ifjol istället!
 

Lovisa

 
Att få ett litet gudbarn
är en gåva och en ära
- att man är så betrodd
att stå ett liv så nära.
 
Man länkas till varandra
med ett gudomligt band.
Så själsligt är man nära
fast man bara ses ibland.
 
Ett gudbarns liv man följer
av omtänksamma skäl.
För man har fått till uppgift
att se till barnets väl.
 
Och även i det tysta
finns detta alltid kvar
- att man känner något särskilt
för det gudbarn som man har.
 
Siv Andersson
 

Jobb jobb jobb

Hade nån slags plan om att skriva massor på bloggen ikväll - men hu, så trött jag är! Det får bli en annan dag... :)
 
Fast förresten, jag kan ju berätta att det blev en positiv överraskning att gå igenom läromedelsförrådet idag - inte bara hann jag göra det innan strömmen försvann (det blev mörkt först vid 11-snåret), men det visade sig också att skadorna inte var så omfattande som jag befarat. Tack vare att alla mina läroböcker är plastade har vattnet inte sugits upp i travarna med böcker, så det var bara den nedersta boken i varje trave som var våt. Totalt rör det sig om drygt 100 böcker som måste kastas och ersättas. Puh!!
 

Men det jag skrev igår om att det ännu inte börjat lukta inne i magasinet... well... det uttalandet tar jag tillbaka. Till och med med mitt eländiga luktsinne kunde jag känna att något inte var som det skulle. Och jodå, en del av de våta böckerna hade börjat anta en grönaktig nyans... uäck. Bort med dem!!
 
Imorgon satsar jag på att börja flytta tillbaka biblioteket (och ja, det lär väl ta resten av veckan, typ). Ska bara invänta att vaktmästaren spikar fast golvlisterna först. Och så får vi hjälpas åt att bära in hyllorna. Och så måste jag räkna ut hur jag vill ha det nu när det är mer plats i bibblan. Gjorde en ritning redan ifjol, hoppas den går att omsätta i praktiken...!
 
 
 
Mer plats! :)
 
... för så här såg det ju ut innan. Att det lämnats kvar en kant längst upp under taket beror på att det är en skena med massor av elkablar där, som vi tyckte det var enklast att styra undan
 
Och skulle jag känna mig sysslolös kan jag alltid ta mig an de 16 kartongerna med nya läroböcker som bokhandeln levererade idag. I år har jag bett att få dem plastade, jag hinner inte göra det själv, men de ska fortfarande stämplas och förses med streckkoder, och så ska de ju läggas in i bibliotekssystemet - när strömmen kommer tillbaka.
 
 
Nu: ryggläge på soffan. God kväll!

Läsning i juli

I vanlig ordning tog jag med mig en trave böcker som jag trodde jag skulle hinna läsa under semestern. Så icke. Jag har inte hunnit läsa mer än en halv bok på fem veckor!!! Däremot betade jag av alla ljudböckerna på en dryg vecka... och hann därmed få ganska grav lyssningsabstinens under resten av ledigheten. Att måla och fixa i bagarstugan funkade alldeles utmärkt med digispilleren i öronen, det blev bortåt en bok per dag... :)
 
 
Chelsea Cain: Hjerterått & Mørketid (digikort)
Tja, varför inte klämma de två sista böckerna om Archie Sheridan när jag nu ändå var igång? Jag gillar dem, även om jag 1) emellanåt irriterar mig över Archies fascination för Gretchen Lowell och inte kan låta bli att tänka att det delvis är hans fel att hon inte åker fast tidigare, och 2) tycker att journalisten Susan Ward påminner inte så rent lite om Erica Falck i Camilla Läckberg-böckerna - hon kan inte låta bli att lägga näsan i blöt, och säger man åt henne att "detta är farligt, håll dig undan" kan man ge sig fasen på att det är precis dit hon beger sig...!
 
John Hart: Brødrene fra Iron House (digikort)
Bröderna Michael och Julian växer upp på barnhemmet Iron House. Julian är liten och ängslig och den givne hackkycklingen, Michael är den som slåss och som försvarar lillebror i alla lägen. Som vuxen önskar Michael att dra sig ur den spiral av våld och brutalitet som länge varit hans sätt att leva - men det är inte enkelt, och plötsligt är även Julians trygghet hotad...
Jag gillade verkligen John Harts Ved elven, och den här berättelsen är minst lika bra - en riktigt välskriven och spännande deckare!!
 
 
Hillary Jordan: Mississippi (digikort)
Året är 1946, och vi får följa familjen McAllan som köper en plantage i Mississippideltat. Kapitlen berättas växelvis av Laura, hennes make Henry, dennes bror Jamie samt medlemmarna av den svarta familjen Jackson som arbetar som dagverkare på plantagen - och i ett samhälle präglat av rasmotsättningar ger de mycket olika versioner av händeseutvecklingen. De båda familjernas liv flätas nämligen samman, och steg för steg närmar sig katastrofen...
"Om du gillade Niceville (Barnepiken) kommer du att älska Mississippi" läste jag nånstans. Enig. Läs båda!!
 
 
Tracy Chevalier: Englefall (CD-bok)
Ännu en bok som berättas ur olika perspektiv. Här får vi följa två familjer i förra sekelskiftets London, från tiden vid drottning Victorias död och framåt. De båda småflickorna Lavinia Waterhouse och Maude Coleman möts på kyrkogården (!) och blir oskiljaktiga vänner, och därmed kommer deras familjers öden att flätas samman. Maudes mamma, Kitty Coleman, är rastlös och trivs inte med sitt hemmafruliv, och när suffragetterna börjar slåss för kvinnors rösträtt ser hon plötsligt ett mål och en mening med sitt liv. Men hennes engagemang i rötträttsrörelsen skall visa sig få ödesdigra konsekvenser både för hennes egen familj och familjen Waterhouse...
En fängslande berättelse!
 
Japp. Det var det. Den där boken som jag bara hunnit halvvägs i får jag komma tillbaka till i augustiöversikten.
 

Slut på semestern

Jahaja. I år hade jag fem veckors semester - men vad hjälpte det? Tiden gick för fort i alla fall!!

Igår eftermiddag lämnade jag Holmön, och imorse åkte jag från Rasmus & co i Vännäsby med siktet inställt mot Norge. I höjd med Storuman blev jag stoppad av ett par herrar som fått punktering men inte hade verktyg för att kunna byta däck. Vilken tur att jag har en universalhylsnyckel i bilen! Dessutom visade det sig att världen är liten - den ene av dem var på Holmön förra helgen, och båda bad mig hälsa till holmöbor som de känner!
 
Det kommer bli många blogginlägg och bilder framöver - men jag börjar bakifrån med dagens färd längs Blå Vägen:
 
Såg mörkt ut ett tag... men bara två kraftiga regnskurar, annars sol
 
Tärnaby kyrka
 
Fortfarande snö på fjället
 
Hattfjellet i Hattfjelldal
 
Jag svängde förbi jobbet när jag kom till Mosjøen. Det nya golvet är jättefint! Men golvlisterna saknas och en vägg är ännu omålad, så det kan bli en kamp mot klockan att hinna få allting tillbaka på plats innan skolstart...
 
Till min lättnad har de fuktskadade böckerna i magasinet ännu inte börjat lukta - skönt. Dessutom sa vaktmästaren när han ringde häromdagen att det kan hända att jag har ström ett par timmar imorgon förmiddag - den nya elcentralen kommer med tåget, och de törs inte koppla ur den gamla förrän de kollat att den nya är intakt. Ska tro om jag klarar att memorera var alla böcker ligger innan det blir svart?
 
 
 

Mina underbara syskonbarn


Mer jobb

Bara dagar kvar av semestern - lika bra att jag aldrig hunnit varva ner för då är det bara att fortsätta i samma tempo. Innan skolstart ska jag: 1) flytta tillbaka hela biblioteket efter golvmattebyte, 2) registrera typ 800 nya läroböcker, 3) skicka räkning till alla som ännu inte lämnat tillbaka fjolårets böcker - detta samtidigt som skolan kommer vara utan ström 1½ vecka (byte av elcentral) och varken dator eller telefon kommer funka. Dessutom har 4) tillkommit: det har varit översvämning i mitt läromedelsförråd... vilket är det första jag måste ta tag i. Det blir till att lyfta ut alla boktravarna och gå igenom och kolla hur mycket som är vattenskadat - och försöka hinna få tag i nya böcker innan skolstart. Juhuu...
 
Idag har jag - med benäget bistånd av Rickard och min far - inhandlat verandavirke och en ny ytterdörr till bagarstugan! Alltihop ska ut till ön med första färjan imorgon bitti (jag är i Vännäsby nu) - det blir att sätta väckarklockan på ringning... vi måste åka senast 04.45...
 
I söndags döptes finaste Pella Lovisa Kristina! Alltihop gick jättebra - till och med när jag läste dikt i kyrkan fast jag är så lättrörd att jag hade vissa problem...
 
Bilder kommer!!

RSS 2.0