BrandEtt äldre hus längre ner i Kulstadlia har brunnit ner ikväll. Jag såg kraftig rökutveckling när jag tittade ut genom fönstret och letade sen febrilt på nätet för att få reda på vad som hänt. Här är information från Helgeland Arbeiderblad. Tack och lov klarade husets ägare att ta sig ut i tid - men tänk så hemskt att förlora sin bostad.

Bara nån timme innan branden bröt ut gick jag förbi huset. Det var en av mina absoluta favoritkåkar här i stan - gammal och i behov av målarfärg, men ändå väldigt fin. Lär kännas konstigt nästa gång jag går förbi...
_ _ _ _ 

Örnsköldsvik drabbades av skyfall häromdagen. ÖA rapporterar här - och här (bildspel).
(jag erkänner, Tina - knyckte länkarna från din blogg för det gick fortare än att leta rätt på dem själv...)

Och även Umeå har råkat ut för oväder - läs mer i VK.

Men här har vi haft fint väder idag - och över Mosjøen utlovas blå himmel och sol även
imorgon...


På fest

Ikväll har jag varit på fest! Sammanslagningen av gymnasieskolorna i Vefsn kommune markerades medelst festafton på anrika Fru Haugans hotell. Vi var nog en bra bit över 200 personer! Supergod mat: förrätt med parmaskinka och pepparkryddad melon, huvudrätt med renstek och potatisgratäng, och så karamellpudding till dessert. Rektorn höll tal, och senare på kvällen blev det dans. Förresten; den pågår med all säkerhet ännu!! Jag dansade ett par danser, satt och pratade med kollegorna dessemellan - men framåt tolvsnåret var jag redo att åka hem. Dels är så här stora fester med massor av folk man inte känner (även om vi numera är kollegor allihop) inte riktigt nåt för mig (nåt partylejon blir jag aldrig), dels har jag lyckats (för vilken gång i ordningen... suck) att dricka för lite vatten under dagen och då kommer huvudvärken som ett brev på posten. Så det kändes som en god idé att bege sig hemåt. En av kollegorna hade samma tanke, så jag erbjöd honom skjuts. Varpå ryktena började surra innan vi ens hunnit ut genom hotellentrén... men var lugna, han fick lift och sen var det inte mer med det! :)
_ _ _ _ _ _ _ _

Gänget på Vefsn videregående skole (ja ja, Mosjøen videregående skole, avdeling Kippemoen) gillar att sjunga allsång. Varje gång man har personalfest, är det en sång som alltid finns med. Och naturligtvis sjöng vi den ikväll också! Den är skriven av Halvdan Sivertsen, melodin är jättefin och texten lyder som följer:

Venner

Å berre vær i lag igjen
E vi som før, kor ska vi hen?
Vi tar en skål førr det som va
Førr gammel tru, førr alt vi sa.
Førr alt vi e uenig om
Førr lys og luft tell mørke rom
Der vi kan se vårt eget svik
Vi e forskjellig, vi e lik
Og vet at

Hver gang vi møtes, har vi det bra
Vi e venna førr livet
Sånne e gode å ha

Her mase ingen om suksess
Hvis du e trist, så e du det
Og kommer tåran la dem renn
Tell du ser lys og land igjen

Hver gang vi møtes osv

Om vi e lat, om vi e lei
Og sku sagt ja der vi  sa nei
Om vi e sur, om vi e sær
Blir det førr tøft, så e vi der

Så finn et krus og slå dæ ned
Her kan du være den du e
Her finnes trøst, her finnes tru
Vi lev i samme drøm som du

Hver gang vi møtes, har vi det bra
Vi e venna førr livet
Sånne e gode å ha
_ _ _ _ _ _ _ _

Och nu bör jag verligen gå och lägga mig. Godnatt!!

Marco Elsafadi

Igår var Marco Elsafadi här på skolan. Han är 32 år, född i ett flyktingläger Libanon, uppväxt i Berlin, kom till Norge som 10-åring och är idag basketspelare i den norska elitserien. För åtta år sen startade han New Page, som arbetar med att hjälpa ungdomar som har det kämpigt och har hamnat på glid. Han har fått pris som Årets idrottsförebild och rosats för sitt arbete med ungdomar. Och igår besökte han alltså Mosjøen. Han höll ett föredrag för åk1, så ett för åk2+3, och på eftermiddagen ett för alla oss i personalen. Eftersom biblioteket ligger intill matsalen, där det hela föregick, hörde jag en del från föredragen han höll för eleverna. Och det råder inga tvivel om att han nådde fram till dem!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Nu kämpar den sista snön på Øyfjellet en hård kamp. Inte mycket kvar...(ser ni den pyttelilla vita pricken längst upp?)

Rätt häftigt när molntussarna maskerar nästan hela fjället:Man kan nästan låtsas att Øyfjellet inte existerar...! :)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Till sist: ett reportage från en öde ö i Atlanten. Eller vaddå öde förresten - det bor ju faktiskt två
människor där! :)
En vacker dag när jag får ordning på scannerfunktionen på min skrivare (tekniska problem - eller möjligen oteknisk installatör... hm) ska jag lägga ut bilder från resan jag gjorde sommaren -96 till Island och Färöarna. Regn och rusk och grått mest hela tiden, men ändå en helt förunderlig resa. Det enda jag i efterhand kunde anföra på minuskontot var kulingvindarna på Atlanten som gjorde att jag mådde tjyvtjockt under den sisådär 20 timmar (!) långa resan från Seyðisfjørður på Island till Tórshavn på Färöarna. Jädrar vad det gungade! Och inte mådde jag bättre av att de tyska fotvandrare jag delade hytt med dels hängde alla sina våta ullsockar på tork, dels satte igång med att koka vita bönor i tomatsås på spritkök inne i hytten. Uuuäck!!

En skata

Icke då. Har inte börjat på ansökan till Sametinget. Inte ens plastat en lärobok! För plötsligt kom jag på att det är på onsdagarna kravbreven genereras i vårt utlåningssystem (detta är en klar fördel med Aleph jämfört med t.ex. Libra - man behöver inte fylla i datumintervall eller nånting, allt genereras automatiskt och det enda man behöver komma ihåg är att printa ut breven!). Och det har inte gått ut påminnelser sen i början av juni. Alltså var det ganska många brev. Som jag fick ägna en stund åt att gå igenom. En del böcker dubbelkollar jag så att de inte återlämnats men missat att avregistreras, en del böcker (typ fortbildningslitteratur) som lärarna lånat förlänger jag lånetiden på (förresten - en annan skillnad mellan Aleph och Libra: i Aleph registreras inte omlån som lån i statistiken, vad jag har kunnat uttyda. Knepigt, ett omlån är ju också ett lån! I alla fall i Sverige...).

Och så gick jag igenom en bunt fakturor från bokhandeln. Tillhopa var de på ca 40.000:- och då är det ändå bara en bråkdel av alla läromedel. Jag kollar att det är rätt böcker vi debiterats för, och gör en översikt så att tjejerna på kontoret vet vilka konton böckerna ska debiteras: åk2 läromedel, åk3 läromedel, lärarexemplar (-> förs på någon av de fyra avdelningarna) och biblioteket (jo, en och annan bok ska vi också betala!).

Och så registrerade + plastade jag några nya romaner som vi precis fått och som det är kö på.

Men sen blev jag hungrig och åkte hem! :)
_ _ _ _ _

Stackars vaktmästaren! Den ene har semester (honom är det inte synd om), den andre är överhopad med jobb... Det blev ju lite lugn och ro när vi allihop gav oss av på friluftsdag, men tror ni han fick jobba i fred? Nädå. För då flög en SKATA (!!!) in i matsalen och det blev ett himla bök att få ut den därifrån! Det är ett antal meter i tak och naturligtvis flaxade den omkring uppe vid takfönstren... Till slut lyckades vaktmästaren mota in den i biblioteket och fick sen ut den via ett fönster. Puh! Det ligger en hel del fågelfjädrar i bibblan som minne... :)

Den här skatan fick jag av vaktmästarna på Parkskolan häromåret - visst är den fin!! Vi har den på gårdsplanen på Holmön på somrarna. Vet inte om den avskräcker eller lockar andra fåglar...?


Friluftsdag i strålande sol

Wow!

Imorse var det grått och dimmigt och jag hade inte alltför stora förhoppningar inför friluftsdagen. Men framemot lunch sprack det upp, och när vi kom fram till Mostjønna var det bara sååå fint!   

       Glada damer på tur! :)

På väg ner från åsen har man strålande utsikt över stan:Och nu sitter jag på jobbet och försöker uppbåda tillräcklig entusiasm för att skriva en ansökan till Sametinget om stöd till inköp av samisk litteratur till biblioteket... Vi fick veta igår att en sådan stödordning existerar, och sista ansökningsdag är 1/9. Snabba ryck! Vi har några samisk-språkliga elever på skolan men inga samiska böcker (med undantag av två nybörjarläroböcker med vidhängande kassetter). Vore på sin plats med en satsning på området!

Och så ska jag plasta en klassuppsättning av Idrett og samfunn - idrottseleverna har visserligen redan fått den boken, men p.g.a. felaktig bindning (dålig limning) ska deras exemplar bytas ut. Aagh... jag upptäckte inte det förrän jag plastat de defekta böckerna så de plastades helt i onödan! Men det är bara att göra om proceduren...

Alltså bör jag sluta blogga nu och ägna mig åt jobbet!

Jobba, jobba, jobba...

Ibland kan det bli lite för mycket av det goda - jag har jobbat 21 timmar övertid de senaste två veckorna...
Fast norska arbetstider kan man ärlighetens namn inte klaga på - normalt sett slutar jag 15.30 så även om jag jobbar en timme eller två extra känns det inte särskilt betungande. Jag har fortfarande inte vant mig vid att sluta så tidigt! :)

Det har varit jättemycket att göra nu i skolstarten, i och med läromedelsutlåningen. Sista klassen hämtade sina böcker igår, nu återstår bara enstaka elever - och en del titlar som är försenade. Allt som inte varit akut har hamnat vid sidan - och det är dags att försöka komma ikapp. Märkning av tidskriftshyllor, (massor av) uppdateringar/korrigeringar i katalogen, plocka bort låntagarposter ur systemet på elever som har slutat, läsa igenom boklistor från BS = norska BTJ (det har jag inte gjort sen i maj så gissa om den högen vuxit...), börja fundera på/planera för höstens läsprojekt osv. osv.

Men - det dyker ständigt upp saker som gör att tidsplaneringen spricker:
- bokhandeln levererar en klassuppsättning av Aromaterapi, som ska katalogiseras och plastas så att hudvårdseleverna kan hämta...
- en av avdelningsledarna städar sitt kontor och kommer till bibblan med alla böcker han inte längre har användning för; jag kollar upp vilka vi har sedan tidigare, vilka vi inte har, ser över vilka vi har användning för och katalogiserar+plastar dessa...
- ett gäng (över)aktiva idrottselever invaderar bibblan, ställer tusen frågor (får vi titta på porrfilm på datorn? är det du som delar ut busskort? var bor du? har ni barnförbjudna filmer här? hur kommer du till jobbet? varför har ni inte några bra tidningar?) och dessutom hinner de med att plocka och peta på allt som står på och invid lånedisken...
- kompletteringsbeställningar till bokhandeln flera gånger om dagen; order och kontraorder (formgivningseleverna har fått nya besked vad gäller matteböcker, lärare får hux flux nya ämnen de ska undervisa i men saknar läroböcker osv)...
- en bygglärare behöver få fatt i regler för våtrumsbyggnationer samt hur paragraf 5.5.5. i arbetsmiljölagen lyder, en annan vill att jag beställer dokumentärfilmer från AV-centralen på tema samhällskunskap och geografi, en tredje undrar om jag kan fixa tecknade serier på engelska för att motivera eleverna till läsning på detta språk och en fjärde funderar över vilka förlag som har övningsböcker till sina läromedel inom hälsa och sjukvård...

Å andra sidan - det är ju det här som gör jobbet så roligt och det här jag är till för!!

Förresten - det blir nog lite jobb i helgen också. Jag överväger en utflykt till Mo i Rana, där finns en Jysk-butik och eventuellt har de ett soffbord som kan passa i vår tidskriftshörna. Jag ska ta mått imorgon.
_ _ _ _ _ _

Imogon har vi friluftsdag - framåt lunch ger sig hela skolan av till fots till Mosåsen, där vi ska grilla korv och umgås (och de som vill kan paddla kanot/kajak, spela kubb eller gå en tur). Ska bli kul! Även om det är regn och dimma här just nu... äsch, det hinner ändra sig tills imorgon! :)


_ _ _ _ _ _

Förresten, vad säger ni om denna? Läckraste bilen på skolans parkering igår! :)
(... ja ja, jag hade cykel...)


Före och efter

Magasin blir tidskriftshörna! För att sammanfatta vad som hänt:

Före:

... och efter:Viss skillnad, eller hur?

Ännu mera blåbär...

... men inga lingon. Jag kom aldrig så långt som till själva Marsøra. Fastnade i blåbärssnåren på halva vägen...
När jag väl rätade på ryggen och spanade ut mot Marsøra såg jag att det satt folk och hade picknick mitt bland lingonen, så jag gick aldrig dit. Nåja, nu har jag så mycket blåbär att frysen blir full, så det var kanske lika bra. Det var flera andra ute och plockade bär, förresten - så nu har jag slutit mig till att de inte är förgiftade! :)

   

  Drygt 1 liter i varje burk. Inte dumt att hitta i frysen i vinter! :)

Mera blåbär!

Jag har varit på utflykt idag! Cyklade till industriområdet på Øya och fortsatte sen längs stigen ut mot Marsøra. Tog med mig några små burkar utifall att jag skulle hitta blåbär. Och OM det fanns blåbär!! Snabbt hade jag fyllt de små burkarna och så fick jag göra som sist - tömma burken med matsäcken! Fast den här gången slängde jag inte mackorna - jag åt upp dem... :) Sen var det bara att fortsätta plocka - fast när även den burken var fylld fick jag ge mig. För denna dag. Jag ska dit igen imorogn bitti! Hoppas att det inte dyker upp nån morgonpigg friluftsentusiast och dammsuger rent - men det finns så gott om bär att det räcker nog ändå. 
Jag hittade förresten lingon också. Mogna lingon! Ska lägga beslag på dem också imorgon. Egentligen vet jag inte hur smart det är att plocka bär bara några hundra meter från regionens största aluminiumfabrik som ligger på andra sidan fjorden - men när det t.o.m. är riskfritt att äta lokalt fångad fisk borde det väl inte vara någon fara...? Stigen ut till Marsøra är rätt bra, om än lite brant här och där. Det finns planer på att göra en riktig väg så att även rörelsehindrade kan ta sig ut till friluftsområdet. Bra idé! Fast då måste man nog platta till den... Projektet har dock stoppat upp, man måste kolla rasrisk etc. innan man kan börja bygga.

     

Det går bitvis flera stigar parallellt, och jag väljer såklart de mest lättforcerade. Utom på ett ställe där jag gick fel - och plötsligt stod framför ett STUP! Jag lovar, stigen försvann rakt ner! Jag hasade mig sakta sakta nedåt (var för lat för att vända om, nämligen...) och mumlade "o herregud o herregud" hela tiden. När jag väl kommit mig ner - utan missöden! - mötte jag en äldre herre som log vänligt. Hm...!

Ebb och flod (eller flo och fjære som det heter här):

   ... ca 20 min. mellan bilderna...

Egentligen skulle jag varit en vända på jobbet också. På måndag börjar jag med biblioteksintroduktionerna för åk 1 men jag har inte hunnit förbereda någonting. I tillägg till att jag visar runt och berättar om bibblan ska eleverna få praktiska uppgifter för att öva sig på att leta information. Dessa uppgifter har jag tänkt ska anknyta till de olika utbildningarna - på måndag är det design- och hantverksklassen på förmiddagen och restaurang- och mat efter lunch. Och för att göra det hela lite mer intressant är jag inne på att göra en tävling av det - alla som vill får lämna in svaren och så drar jag en vinnare eller två när alla klasser varit på besök. Alltid lockar det någon! :)

Jaja, jag får ta en sväng förbi skolan imorgon istället.
Nu ska jag försöka ta mig i kragen och baka biskvibottnar - fast det är väldigt frestande att se en film istället... :)

 


Jagat extrapriser

Det är "supervecka" på ICA Supermarket den här veckan. Varje dag är det 40% rabatt på olika varor. I onsdags hamstrade jag sålunda frysvaror från Findus. Och igår var det rea på allt av frukt och grönt! Kom hem med detta:... som kostade ganska exakt 100:-, istället för 167:-. Rätt rejäl prissänkning!
(och som vanligt ångrar jag att jag inte köpte mer)
Fast i ärligheten namn, i Sverige hade det knappast kostat så mycket
mer än 100:- i utgångsläget... :)

Köpte en limpa också. Den enda limpan med traktorspår, enligt förpackningen.

 

Traktorspår??? Pöh... den var väl lite allmänt bucklig, bara... :)
_ _ _ _ _

Och så OS:
Norrmännen hävdar att guldet i konstsim (eller synkronsvømming som det heter här) är delvis norskt, eftersom de ryska guldmedaljörerna simmade till musik av Edvard Grieg.
Aha! I så fall har Sverige också medaljer att göra anspråk på:
- Guld i damfotbollen (gick till USA men landslagstränaren är svenska Pia Sundhage)
- Brons* i lagtävligen i hästhoppning (gick till Norge men landslagschefen är svensk) 
*om de nu inte diskas pga doping...
- Guld eller silver i damhandbollen (Norge spelar final och målvaktstränaren är svensk)
- Brons i simning (norska Sara Nordenstam är född i Lycksele)
... och säkert ännu fler. Tjohej! :)

Dagens usch:
Expressen skriver "Det räcker inte med att bara heta Klüft". Detta apropå att Carolina Klüft inte tog någon medalj i dagens längdhoppsfinal. Vad fasen?! Hon har ju själv sagt att hon inte är nån favorit och att det skulle krävas "skitlånga" hopp för att ha chans på medalj. Hon har inte gett oss anledning att trissa upp förväntningarna till det orimliga! Och dessutom har man mage att skriva att det var fel av henne att byta från sjukamp till längdhopp, för där förlorade Sverige en säker guldmedalj. Vaddå, är hon livegen eller?? Det är hennes liv, hennes karriär - och hennes val!! Aaagh!

Dagens hurra:
Island är i final i herrhandbollen!!!!!!!!! Tänk så himla kul om den lilla ön i nordatlanten fick vinna sitt allra allra första guld i ett sommar-OS!!! Hittills består den totala medaljskörden i sommar-OS genom tiderna av ett silver och två brons...


OS del 2

He he... idag handlade NRK-reportern Ingerid Stenvolds OS-reportage om mat och hälsa. Hon besökte ett av Beijings största apotek (2400 kvm) där man kan få allsköns örter och annan medicin. Som torkad sjöhäst för njurarna, till exempel...

Annars kan man äta sjöhästen stekt (eller om det var friterad). Ska visst vara stärkande för snoppen. Eh? Motsvarigheten till svensk/norsk snabbmat visar sig innehålla allt från nyss nämnda sjöhäst till skorpion, silkesmask och skalbagge. Uuuhh!

Men håll i er - det slutar inte där. Vet ni vad mer de har i Beijing? En penisrestaurang. Jo, det är säkert! Det är det enda de serverar! Åsna, oxe, häst etc., vilken snoppsort som helst! Här gör en manlig norsk reporter ett tappert försök att provsmaka, men tvingas ge upp. Det går bara inte. "Smaken är blodig och köttfull", meddelar kocken vänligt. Det hjälper inte... Restaurangens kvinnliga servitris säger att det kan vara lite pinsamt för en tjej att jobba där, men att hon ser det som att hon jobbar med kulturförmedling. Jo jo.
_ _ _ _ _

Men så kom ett inslag om doping. Och vad får man veta? Jo, att den första utövaren i OS-historien som åkte fast för doping var - svensk. Året var 1968 och den manlige idrottaren testade positivt för alkohol. Enligt egen utsago hade han druckit två öl. Suck och stön.

Så passade norrmännen också på att påpeka att det går mot Sveriges sämsta OS på 108 år. Tack, vi vet! Fast i sann nordisk anda har jag hittat nåt att glädjas åt  - Island är i semifinal i handboll för herrar!!
_ _ _ _ _

Utöka ditt norska ordförråd:

dumpehuske - gungbräda
juling - stryk
bart - mustasch
eføy/bergflette - murgröna
fordøyelse - matsmältning

solbær - svarta vinbär
rips - röda vinbär
bringebær - hallon
tyttebær - lingon
molter/multer - hjortron
stikkelsbær - krusbär
fersken - persikor

OS

Nu måste jag skriva ett OS-inlägg!

Det är så himla kul att höra vad de olika grenarna heter på norska.
Inte simhopp - utan stup. Inte gymnastik - utan turn.

Och så gör de norska reportrarna så härliga reportage - idag ett med en tjej från Samoa som åkte ut med dunder och brak i spjutkvalet, men var glad ändå. Och kanotisten från Seychellerna som hade en dålig dag (27 av 29 gick vidare - inte han...) men han var nöjd ändå för han hade ju gjort sitt bästa. Tala om att fånga själva tanken med OS!

Kvällens favoritreportage: trots att svenskarna kanske inte gjort det så bra i OS, så är Sverige betydligt större än Norge i Kina. Det finns t.ex. mer än 450 svenska företag i Kina - men bara 120 norska. Reportern besöker IKEA i Beijing som - förstås! - säljer svenska köttbullar. Här finns världens tredje största IKEA-varuhus, nämligen. "Lite skevt här också, precis som hemma" konstaterar reportern när hon tittar på bokhyllan Ivar...  Den enda skillnaden jämfört med varuhusen hemma är att sängarna är 10 cm kortare i Kina. Hah! Hon passar på att inhandla Ahlgrens bilar, åker så för att muta de besvikna svenska handbollssupportrarna, som nu hejar på Norge allihopa! :)
Så övergång till bordtennis - och (ännu) ett svenskt fenomen: Jan-Ove Waldner. Om när han slog igenom som 12-åring, klipp från hela karriären, om att han tagit västvärldens enda OS-guld i bordtennis (visste ni att på kinesiska kallas han "Trädet som alltid är grönt"). Och så en intervju med honom - på den bar han har öppnat i just Beijing! 

Som avslutning konstaterar hon att: "svenskene er jo så sympatiske!" och så lägger hon sig för att sova i IKEA-sängen Tromsø...

Det är jättekul att ta del av norrmännens bild av Sverige. Och nyttigt. Man får en och annan aha-upplevelse. Men säg, hur många inslag om Norge har de svenska OS-reportrarna gjort?

(fast jag ska väl hålla truten, har knappt sett nån svensk OS-rapportering så jag vet ju egentligen inte)
_ _ _ _ _ _

Nu ska jag se NRK:s sommerleker - kvällens uppgift: rytmisk gymnastik.
Misstänker att jag kommer få skrattkramper.
Hejdå!

Alldeles ensam

Har ni sett så ensam min bil ser ut på parkeringen?
Kanske dags att jag beger mig hemåt! :)Men jag ska inte klaga - tjejerna på kontoret var här och jobbade igår kväll för att hinna med! Och eventuellt ska visst nån av dem hit ikväll igen. Utslaget på hela året har vi säkert normal-mycket att göra - fast det hopar sig nåt alldeles fantastiskt vid skolstart och skolavslutning!

Vad hände med blåbären?

Jo, det blev bland annat blåbärsmuffins!

Jag vet, de ser likbleka ut - men det beror antingen på att jag använde sojamjölk istället för vanlig (det var det enda jag hade hemma) och/eller att det är olja istället för margarin i smeten. De är genomgräddade, tro mig för jag har smakat! :)


_ _ _ _

Puh! Har lånat ut i sisådär 1000 böcker idag - det känns både i ryggen och handlederna! Men det har gått över förväntan, inte alls så rörigt som jag befarade att det skulle bli. Ny rusch imorgon, sen har de flesta klasserna fått sina böcker. Då är det dags att sätta igång med biblio-teksintroduktionerna för alla förstaårselever! Gissa om jag kommer pusta ut när även det är avverkat? Fast då är det dags att sätta igång med läsprojekten... :)
_ _ _ _

Nä, det är inte Sveriges OS. Tror aldrig jag hängt med så lite som i år, men att medaljhopp efter medaljhopp inte klarar att leva upp till förväntningarna, det har jag fått med mig. Frågan är om det är insatserna eller förväntningarna det är fel på? Jag hävdar fortfarande att svenska medier har en tendens att skrika "fiasko!" alldeles för ofta, och ofta föranlett av att de själva skrivit upp medaljchanserna till det absurda.
Faktiskt har jag mest sett på de norska OS-sammandragen. Och de är riktigt mysiga, mer lättsamma än de svenska. Och de fokuserar inte nödvändigtvis bara på det egna landets prestationer. Fast igår, då handlade det mest om den sensationella norska bronsmedaljen i hästhoppning - Norge som inte ens kvalat in till OS i denna gren sen 1930-talet! Och totalt otippat och oväntat hoppade de sig in på prispallen. Det var kul att se alla glada miner och tummar i vädret!

Sommar, sol... och blåbär!

Vilken dag! Sol och riktig sommarvärme!!
Det blev några timmar på min vanliga klippa vid fjorden... :)
Läste en bok (Game over av Hæge Follegg Pedersen) och tittade på båtar och ivriga knattar med fiskespön (fast jag tror inte de fick nåt). På väg hem gjorde jag en avstickare till Forsmo i Drevja - men istället för att köra samma väg tillbaka till rv 78 hittade jag en grusväg som ledde ut till E6:an strax norr om Mosjøen. Stannade här och var för att fotografera och beundra utsikten - och mitt i alltihop hittade jag en backe full med blåbär! Vips så slängde jag resterna av matsäcken jag haft med mig för att få en tom burk att plocka i, och sen satte jag igång. Hittade ännu en liten burk i ryggsäcken och fyllde även den. Mmm! :)

 

   

    <- BLÅBÄR!!
_ _ _ _ _ _

Visste ni att vi har deltagare i "outside triathlon" i Kina?? Det finns himla många grenar i OS som jag inte hade en aning om... :)

PS. Mamma - här är riset jag pratade om. När man är värdelös på att koka ris (hur jag än bär mig åt har jag antingen för mycket eller för lite vatten) så är "boil-in-bag" en trevlig uppfinning!


Nätterna blir mörkare...

Fullmåne över Mosjøen kl 01.30:


Vad är konst?

ÄNTLIGEN!! Nu är alla böcker plastade, stämplade och registrerade. På en vagn bakom disken står de böcker som den första inbokade klassen (Helsesekretær vg3) ska hämta på måndag. Det tog (förstås) längre tid än jag hade tänkt (7 timmar!!!) - hade nog trott att jag skulle hinna ut i solen, fast nu är klockan plötsligt 18 så det är väl lika bra att åka hem och fixa middag... Men imorgon - då! Ska jag inte tänka på jobbet alls!

(Och förtränga att vi fortfarande väntar på ca 150 böcker...)

Antar att Matisse skulle rotera i sin grav om han såg mitt senaste infall i bibblan. Jag har tröttnat på målningen av citroner på ett fat och har nu helt frankt bytt ut det mot ett Disney-motiv! :)

Jag kommer aldrig att få någon stjärna på konsthimlen, men det kan jag leva utan... :)

Böcker, böcker, böcker...Hm. Måste erkänna att arbetslusten inte är på topp. Solen skiner, himlen är blå, det är nästintill vindstilla och temperaturen är på väg uppåt. Och jag sitter och registrerar läroböcker...
Nåja, prognosen för imorgon tillsäger sol och +21 och då ska jag bara vara ledig och njuta!!

Tog en sväng förbi bokhandeln på väg till jobbet, så jag fick med mig ytterligare två kartonger med böcker. Tur att jag har fått min lånedisk, för nu är skrivbordet inne på kontoret också belamrat med böcker...Om nån vecka när alla elever hämtat ut sina läromedel - då kommer det att eka här! :)

Tänk - i övermorgon sitter de här, alla ungdomarna. Med förväntningar, förhoppningar och
fjärilar i magen._ _ _ _ _

He he - i Norge dricker man inte kaffegök; här heter det kaffedoktor.
Och man hoppar inte hage - man hopper paradis!

Liv i luckan

Idag började läsåret för lärarkåren - så nu sjuder det av aktivitet på skolan. Och så kommer ju eleverna efter helgen. De är rekordmånga - över 470, sa en av kollegorna som räknat. Det blir smockfullt på skolan i vinter!! Såpass fullt att vi eventuellt måste ragga undervisningslokaler utanför skolområdet. Nu höjer en och annan kollega från Parkskolan ett ögonbryn - att 470 elever skulle vara mycket tycker nog inte de, för där brukar elevtalet ligga uppemot 1100. Men för att vara Vefsn vi... nä, jag menar Mosjøen videregående skole, avdeling Kippermoen, är det riktigt många. I stort sett alla klasser är fulla, och det har upprättats flera extra paralleller. Roligt att intresset för vår skola är stort!

Vi hade gemensam upptakt i förmiddags, på Mosjøen videregående skole, avdeling Sentrum (gud, vilka långa namn - de andra avdelningarna heter Mosjøen videregående skole, avdeling Marka samt Mosjøen ressurs- og kompetansesenter). Nye rektorn hälsade välkommen, en av musiklärarna spelade klassisk musik på piano och fylkesutdanningschefen höll ett (lååångt...) tal. Sen åt vi lunch på Fru Haugans hotell, och återvände sen till vår egen avdelning där vår studierektor (tidigare rektor) hälsade oss välkomna hem... :) Mycket är nytt, ledningsgruppen har fått delvis nya arbetsuppgifter och det lär bli kaotiskt ett tag framöver. Men det ska nog ordna sig.

Jag väntar fortfarande på flera kartonger med läromedel. Hoppas innerligt att de kommer imorgon - sen räknar jag med att jobba i helgen för att ha allt klart till på måndag (har en del annat pyssel som jag också vill bli färdig med innan eleverna gör entré). Planen är att sen boka in alla klasser i åk 2 och 3 så att de får hämta sina läroböcker klassvis - om alla kommer på en gång får jag problem! :)

På väg hem från jobbet idag cyklade jag förbi en av möbelaffärerna för att kolla om de hade nåt lämpligt soffbord till vår myshörna. Njä. De är för stora och för dyra. Är inne på tanken att be vaktmästarna korta av benen på ett bord som vi redan har - men så mycket som jag plågat dessa herrar det senaste året vet jag inte om jag törs... Hm.

Förresten - det var jubileum idag! Ett år sen jag började jobba här!!
_ _ _ _ _

Varierad väderlek - sol, mulet och regnstänk på en och samma gång!


Morgondimman lättar


_ _ _ _ _ _

Rätt kul! :)Men lugn, det innebär inte samma sak som svenskans "knas" - utan detta är det företag som asfalterar och fixar runt skolan!
(läs mer om KNAS här)

Många böcker blir det!

Nu kan eleverna komma! Vi väntar visserligen fortfarande på flera hundra läroböcker, men det håller ändå på att fyllas upp...  Jag har inte räknat, men tippar på att det är sisådär 1800 böcker som ska lånas ut till eleverna som går åk 2 och 3. Förstaårseleverna måste köpa böcker även i år, men från nästa år ska de också inlemmas i utlånsordningen. Och var vi då ska få plats för alla böcker vete gudarna... :)

     

Nya bostadsrätter mitt i centrum. Borde det inte vara straffbart att bygga så fula hus?!? Bajsfärgade, till råga på allt...:
_ _ _ _ _

Språkhörnan:

dampveivals = ångvält
finlandshette = rånarluva

I Norge sätter man a:et först i gurka!(och ja, folk tittar undrande på en när man fotograferar grönsaksdisken i mataffären...)

Blogga oftare?

Läste en krönika av Magnus Uggla i Expressen tidigare i sommar. Den handlade om skrivande. Han berättade att han startade en blogg för nåt år sen - men fick veta att "det krävs minst sex inlägg per dag för att bloggen ska generera många läsare". VARJE DAG!!?! Eeeh. Så han gav upp efter ett tag, hade helt enkelt inget kvar att skriva om.

Sex inlägg per dag... Jag ids inte ens försöka! :) Och så väldigt många fler läsare tror jag inte jag skulle få heller. Fatta vilka totalt urvattnade inlägg det skulle bli om jag skulle skriva ett halvdussin vareviga dag...
_ _ _ _ _ _ _

Vet ni vad "frysprickar" är? Jo - gåshud!
(alltid lär man sig nåt när man ser OS-sammandraget på TV...)

Apropå OS: NRK (norska SVT) har satt ihop fyra egna tremannalag i ett OS på hemmaplan - totalt tolv TV-personligheter ska i två veckor tävla på Bislett Stadion i allt från rytmisk gymnastik till dopingkontroll... De hade storstilad invigning med tal och allt häromdagen, komplett med en kinesisk kille som kom springande med fackla - ska det tändas OS-eld så ska det! Fast jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg vad elden tändes i. En klotgrill. Fortsättning följer...! :)
_ _ _ _ _ _ _

Ny hemsida om Holmön: www.visitholmon.se!

Vandrat runt på Dolstadåsen

Mulet, regn i luften och +12. Var tog sommaren vägen??

Fast det hindrade mig inte från att gå på tur! Dock inte riktigt den väg jag tänkt. Halvvägs upp mot TV-tornet gjorde jag en omväg till Kaukarberget (skyll inte på mig, det är inte jag som hittat på namnet!). Därifrån fortsatte stigen åt flera håll - och när jag efter en stund passerade en skylt där det stod "Panorama" blev jag nyfiken och styrde kosan ditåt. Och jo - verkligen panoramautsikt!!

   Prestmyra:Panoramautsikt!!

När jag kommit så långt bestämde jag mig för att fortsätta längs åsen mot Skihytta (där vi hade personalfest i våras). Det går flera stigar kors och tvärs på åsen, och de flesta är väldigt väl märkta med pilar och skyltar - men inte alla. Så jag kom aldrig fram till hytten utan vips stod jag på en industritomt med lastbilar och kranar. Hmpf. Nåja, när jag väl tråcklat mig förbi visade det sig att jag bara bommade hytten med några hundra meter. Godkänt? :)

Och inga björnar mötte jag. Hörde en del prassel och knak i skogen som fick mig att rycka till (vådan av att gå och lyssna efter ljud...) men det enda jag såg var fåglar. Annat är det hemma på Holmön, där har björnen siktats igen när den brakade förbi två karlar som stod och rensade fisk.

Det blev 20584 steg innan jag kom hem. Sista biten uppför backen gick på darriga ben... hm. Och ikväll tänker jag inte göra ett dugg, bara slappa i soffan framför TV:n! (tvätt och städning får bli imorgon)

Mera Kulstadlia

Jodå, det klarnade upp och blev en riktigt fin kväll. Jag strosade runt Kulstadlia och knäppte några kort som vanligt. Måtte jag aldrig bli så hemmablind att jag slutar tappa andan av det fantastiska landskapet!!

     

     

Nu händer det saker utanför mitt fönster här på jobbet - förberedelserna för asfaltering gjordes ju redan förra veckan, men först idag satte de igång på allvar. Och fort har det gått, de är nästan klara. På måndag görs det sista, och så ska parkeringsplatser etc. märkas ut. Gissa om det har luktat läbbigt inne på bibblan idag, med vidöppna fönster och korsdrag. Jo jo, asfaltlukt är väl inte det jag gillar bäst... men fint blir det!En av vaktmästarna har hjälpt mig flytta lite på elevernas databord så att det inte blir för trångt mellan det och nya disken. Och så har jag gjorten liten skylthylle-rockad. Har inte bestämt mig för om det blev bra - men jag tror det! :)

     Nä, om man skulle cykla hemåt? Jo, faktiskt - idag har jag cyklat till jobbet! Första gången efter semestern, snacka om att ligga av sig... Ska vara hurtig imorgon också - har tänkt gå upp till TV-tornet och så ta stigen ner på andra sidan. Blir en ganska lång promenad tillbaka, men vaddå. Det ska bli sol men inte så varmt - perfekt vandrarväder!  Så länge jag klara mig från skavsår ska jag inte gnälla, jag lovar!

Väderomslag

Jag gjorde en utflykt igår efter jobbet i alla fall. Tur det! Sista finvädersdagen - idag är
himmelens skyar öppna. Nu verkar det i och för sig som att det ska lätta frampå dagen och
bli sol igen (enligt yr.no) - men inte lika varmt (och enligt vaktmästaren som går på semester
imorgon ska det bli dåligt väder hela nästa vecka - han har bunkrat med CD-böcker och film...).

Rationaliserade bort att åka hem och äta middag innan jag lade iväg - köpte en banan och en yoghurt på en av affärerna längs vägen. Naturligtvis hade jag glömt båda deckarna hemma, så jag lånade med mig ytterligare en bok från jobbet (Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det? av Bjørn Sortland). Riktigt skönt i solen, med vågskvalp och måsskrin i bak-grunden. När jag läst ut boken (som var jättebra) gick jag ett stycke rakt upp ovanför vägen. Snabbt blev utsikten väldigt fin! Fast då var jag både hungrig, törstig och kissnödig så jag gick ner igen och körde hem...

(Oj, så liten bilen blev!)

Smart grej

Fick denna av moster+make när de var här:Jättesmart - bakform och picknickkorg i ett!
Avprovade idag till kollegornas förtjusning... :)
_ _ _ _ _

Gjorde en utflykt till en av klipporna längs fjorden igår kväll. Jag har inte just nån kvällssol på min veranda - dels vetter huset lite för lite mot väster för det, dels skuggar alla träd och buskar rätt rejält. Tur då att man har bil!
Det var väl inte direkt jättevarmt, satt med fleecejackan på nästan hela tiden, men härligt ändå. Funderar som bäst på om jag ska göra om utflykten ikväll... fast det har börjat blåsa så frågan är om det inte blir för kallt.

     (jahapp, och där dök Øyfjellet upp igen... till höger i bild för den som undrar)
_ _ _ _ _

Läste bara tre böcker under semestern. BARA TRE!! Nästan skandal. Det försöker jag nu ta igen med att läsa tre stycken samtidigt - en vid frukostbordet, en i sängen och en CD-bok i bilen. Bra, alla tre - deckare, alla tre. Blandar ihop dem fullständigt... :) Har dock upptäckt (fast det visste jag egentligen redan) att inläsaren är väldigt viktig för en CD-bok. Katarina Ewerlöf är överlägset bäst bland de svenska inläsarna, tycker jag! Och hon läser Liza Marklunds Nobels testamente, som jag påbörjade innan semestern men lyssnade klart på igår morse. Fortsättningen, Livstid, började jag på igår kväll. Men en norsk inläsare. Som säkert är OK - men det blir fullständigt knas i mitt huvud när det är "fel" röst som läser!! Kanske språkbytet också bidrar, även om jag normalt inte längre reagerar på om jag hör svenska eller norska.
_ _ _ _ _

Två skojiga norska ord:
(Tau)huske = (rep)gunga
Attpåklatt/attpåsleng = sladdbarn

Hejdå!Vilken service!

Inte visste jag att det var så enkelt! Jag åkte till firman JT Kontor här i stan för att se om de hade några höj- och sänkbara kontorsstolar som kunde funka ihop med den nya informationsdisken - den är ju 90 cm hög så när man sitter på en vanlig snurrstol är det knappt att näsan sticker upp ovanför bordsskivan (nä, nu överdrev jag lite, men ni fattar). Men vet ni vad? Jag behöver inte köpa en ny stol - de har bara bytt ut underredet på den befintliga! Snabbt gick det också, de hämtade stolen strax efter kl 13, och för den stund sen fick jag den levererad! Wow!Sen vet jag inte vad det hela kommer kosta... men det bör i rimlighetens namn i alla fall bli billigare än att köpa en helt ny stol. Om jag nu bara lyckas räkna ut hur man ändrar läge på sitsen så att den inte är lägre fram än bak (känns som jag ska glida av den...) så är allt perfekt! :)

Sen var jag en vända på Elkjøp (norska Elgiganten) också. I våras bestämdes det att skolan skulle köpa in fem digitala videokameror som eleverna kan använda i skolarbetet - och att det är biblioteket som ska ansvara för utlåningen. Allt väl så långt! :) Men kameraväskorna var försenade och dök inte upp förrän strax innan jag gick på semester - inte förrän nu har jag packat upp dem - och upptäckt att de är alldeles för små. OK, kameran får plats, men sen är det ju batteri+laddare, fire wire-kabel, bruksanvisning m.m. Och det får inte plats! Så jag var och bytte väskorna. Mot en modell som är aningen större - tillräckligt stor, enligt försäljaren. Stört omöjlig att pressa ned allt samman i, visade det sig när jag kom tillbaka till jobbet. Hmpf. Så nu packar jag ihop för dagen och avlägger en ny visit hos Elkjøp på vägen hem!Väskan längst bak till vänster funkar - de andra är pyttesmå... ungefär samma yttermått - det är när man öppnar dem det skiter sig...

Fin helg

Vi fick kalasväder hela helgen!

Moster med make kom på fredag kväll och efter hawaiiwok till middag gick vi på promenad runt Kulstadlia i kvällssolen.

I lördags gick vi först runt i centrum, fikade på café och åt glass i sommarsolen. Sen inhandlade vi vattenflaskor och knatade så uppför backen till TV-tornet på Dolstadåsen. Svettigt blev det, men sen satt vi i timmar och pratade och njöt av utsikten. Ner igen, en sväng förbi skolan (bl.a. för att provsitta nya soffan) och sen åt vi en god middag på restaurant Provence. Jag körde med Gresk hakkebiff som vanligt (det  är nog tredje gången... men varför överge ett vinnande koncept!?) medan de andra åt en persisk/iransk rätt som hette nåt i stil med Pofftjofftjoff. Vari bland annat återfanns nötter och granatäpple. Gott var det, intygade båda två!

Planerna för gårdagen ändrade vi lite på när vi insåg att det inte skulle bli riktigt lika varmt som på lördagen. Jag hade föreslagit picknick vid fjordkanten, men då det blåste lite kallt övergav vi detta. Vi packade dock en picknickkorg, sen körde vi E6:an-Elsfjord-Drevjedalen-rv78-Fagervika. Och hittade en bänk vid ett krigsminnesmärke i Fagervika, där vi pausade och åt (särskilt kallt var det inte längre, så vi satt ett bra tag och hade det skönt). Sen körde vi över Helgelandsbrua, vände vid rastplatsen och körde så tillbaka till Mosjøen. Sightseeing i Vefsn med omnejd, med andra ord! :)

Imorse åkte jag tidigt till jobbet, sen hörde de andra av sig när de var "packade och klara" och så sammanstrålade vi på stan där vi åt lunch ihop innan jag vände tillbaka till jobbet och moster+make anträdde färden hemåt. Vi har haft en jättemysig helg. Och SoP - ni är såååå välkomna tillbaka!!!

Måsungar nedanför Fru Haugans hotell:Godståget passerar Elsfjord:
(vore det inte för att tåget körde förbi skulle man knappast ana att det gick ett spår där...!)
   

Vid krigsminnesmärket i Fagervika:

Vid Helgelandsbrua:


Vefsn vgs har gått i graven

Vefsn videregående skole finns inte längre. Från och med idag är min skola en del av den nya sammanslagna gymnasieskolan i Mosjøen, och numera lystrar vi till namnet Mosjøen videre-gående skole, avdeling Kippermoen. Alla frågetecken har inte rätats ut än och det kommer säkert bli en del kaos under hösten, men jag hoppas vi kan behålla den goda stämning och den positiva arbetsmiljö vi har här. Det blir ommöbleringar i ledningsgruppen (jag får ny chef) men de flesta verkar bli kvar här på bygget. Och för bibliotekens del kommer det inte bli några förändringar än på ett tag - det har aviserats att de tre skolornas bibliotek ska ha en gemensam ledare (=en av oss blir ledare för de andra) men det har skjutits på framtiden eftersom så mycket annat måste komma på plats först. Men det hindrar oss ju inte från att utöka vårt samarbete redan nu!
_ _ _ _ _

En av skolans elever har sommarjobb på vårt vaktmästeri. Han går omkring med en T-shirt med texten "The worst day of anything is better than the best day of school." Ähum, och så jobbar han på skolan?! :)

Soffan

Tam-ta-ta-tam, nu är soffan på plats!!!      

Pirates of the Caribbean-affischen ska naturligtvis sitta på väggen, men eftersom jag varken har spik eller hammare i bibblan fick jag nöja mig med att luta den mot soffryggen för tillfället. Sen ska vi fixa nån slags vägg-/läslampa i hörnet, och ett litet soffbord. Vad tror ni, kommer eleverna att godkänna stället som myshörna? Trots att vi inte tillmötesgick förslagen om madrasserat rum, saccosäckar och sugrör med läsk som sticker ut ur väggarna? :)

 

Jag har hittat ett nytt förvaringsutrymme - under den nya informationsdisken! Då blir det dessutom enkelt att låna ut böcker till eleverna, bara att sticka in handen under disken och dra ut en bok... :)

Grått och kallt här i går - skönt, jag hade korsdrag i bibblan och fick ner temperaturen från dryga +30 till nånstans kring +23. Men sen glömde jag att dra för persiennerna när jag gick hem, så nu är det +31 på mitt kontor igen... Nåja, idag vill jag ha varmt och fint - moster+make kommer hit och hälsar på och då bör ju Mosjøen visa sig från sin soligaste sida!

Hyresvärden har oljat min veranda i sommar, med påföljd att solrosorna fått fly fältet. Men tro't eller ej, nu är det nya på väg upp! Jag vattnade dem imorse, så får vi se hur länge de klarar sig... :)


RSS 2.0