Oktoberläsning

Ha! Den här månaden har jag varit effektiv på läsfronten!! Två bokprat med kort varsel - ett på norska, ett på engelska - gjorde att jag bland annat kastade mig över en del ungdomslitteratur för att förnya repertoaren. Dessutom har jag gått omkring med ljudböcker i öronen nästan all vaken tid (nåja, inte riktigt - men många timmar har det blivit), och bland annat bekantat mig med årets snackis:

 
E.L. James: Fanget (Fifty shades; 1) (digikort)
E.L. James: Bundet (Fifty shades; 2) (digikort)
Jag erkänner - jag blev nyfiken på vad allt ståhejet kring Fifty shades egentligen handlar om. Och vad hände? Jag fastnade. Ordentligt! Har sträcklyssnat på de två första böckerna - irriterad över att behöva ta paus för att ladda batterierna i digispilleren... :)
Historien i korta drag: unga och oerfarna Anastasia Steele möter mystiske och tilldragande företagsledaren Christian Grey, faller pladask men upptäcker snart hans minst sagt speciella sexuella preferenser. Törs hon ge sig in i ett förhållande med en man som kräver total kontroll och underkastelse?  
Böckerna hamnar i kategorin erotisk litteratur, och sägs i det avseendet vara välskrivna. Jag vet inte, jag - det här är inte precis min genre, så jag har ingenting att jämföra med. Men ärligt talat: måste varenda sexscen beskrivas så in i minsta detalj? Ingenting överlåts åt fantasin, och då menar jag ingenting. Fast det är antagligen det som är poängen.
Språkligt sett är E. L. James inte precis någon nobelpriskandidat, men å andra sidan är det ju inte för de litterära kvaliteterna folk slänger sig över historien. Och så dåligt tycker jag inte att det är, även om Anas till stadighet upprepade "himmel og hav", "svarte faen" och "heite hælvete" emellanåt blir rätt tjatigt.
Fifty shades började som så kallad fan fiction, med inspiration från Twilight-böckerna. Och visst, likheterna är där - ganska många för den som letar. Men så har det ju också visat sig vara ett vinnande koncept... :)
Bitvis känns det som att historien går lite på tomgång. Och när Ana och Christian har sex för femtielfte gång, då vet vi att hon kommer att få en fantastisk orgasm och att han kommer att ramla stönande över henne med ett saligt uttryck i ansiktet. Perfekt för den som läser böckerna för allt sexet, men jag tycker det blir lite tjatigt. Bok två slutar dessutom med en cliffhanger som känns lite långsökt och konstruerad och jag undrar om det finns tillräckligt driv kvar i historien för att hålla till en hel bok till. Det hade nog räckt med två. Men mina invändningar till trots - jag fängslas av den intensiva kärlekshistorien och vill väldigt gärna veta hur det går för Ana och Christian... så jodå, jag kommer helt säkert att sträcklyssna på den tredje boken också.
 
 
Toril Brekke: En blå kjole fra herr Hitler (digikort)
Det här är en bok som påminner om Linda Olssons Låt mig sjunga dig milda sånger. Den handlar om den oväntade vänskapen mellan en ung kvinna som bestämt sig för att ta sitt liv, och en gammal tysk dam på semester i Norge. Båda har de hemligheter som tynger dem, och båda fyller de ett tomrum hos den andra.
Det är en stillsam och fin historia, även om den saknar något av värmen från Linda Olssons bok, och Liv och Irmas öden inte griper mig på samma sätt som Agnes och Veronikas.
 
 
 
Linn T. Sunne: Lille ekorn
Ny, norsk ungdomsbok om ett viktigt tema.
Aurora är 14 år, duktig i skolan och stjärnan i handbollslaget. Hon har fullt upp, och inte tid att tänka på killar. Kompisen Josefine pratar hela tiden om Markus, som går på gymnasiet och som bara är sååå fin - men Aurora fattar inte vad hon ser hos honom. Själv tycker hon att alla killar antingen är barnsliga eller överdrivet självsäkra. Men så, efter en av handbollsträningarna, får hon ett sms av tränaren. Ett helt oskyldigt sms, han skriver bara att hon var duktig. Så kommer det ett till, och ett till... och innan Aurora vet ordet av, är hon upp över öronen förälskad i Gaute - snälla trygga fina Gaute som har varit hennes tränare i många år. Som är pappa till Dorte i klassen, som är gift och som är väldigt mycket äldre än henne...
Lättläst och trovärdigt - absolut en bok jag kommer att rekommendera till eleverna!
 
 
Charlotte Glaser Munch: Alt jeg vil er å kysse deg
Ännu en ny norsk ungdomsbok - på samma tema som den förra.
Sara är 14 år. Familjen har precis flyttat söderut efter nio år i Tromsø, och alla utom Sara trivs. Hon känner sig ensam och osynlig och saknar allt hon hade däruppe i norr. Vägg i vägg bor nyskilde Adam och hans lille son. Flera gånger i veckan sitter Sara barnvakt, och även om lille Ivar är en härlig unge är det efterhand inte för hans skull hon ser fram emot kvällarna i grannhuset - utan för att hon då får träffa Adam. Fantastiske Adam med de varma bruna ögonen. Adam, som ju är intresserad av henne också. Visst är han...?
Precis som Lille ekorn är det här en lättläst bok som väcker tankar. Och som jag tror kan gå hem hos tjejerna på min skola.
 
 
 
Jon Ewo: Respekt
Widar Aspeli: Psyko
Det här är två av böckerna i den nya lättlästserien "Skumring" (skymning). Kända norska författare har ombetts skriva lätt och spännande för att locka ovana och ovilliga läsare. Det är korta meningar, enkla ord - och tufft. Riktigt tufft. Respekt handlar om gängkriminalitet och droger, Psyko om att gå långt, alldeles för långt, för att få en tjejs uppmärksamhet. Båda böckerna berättas ur ett manligt perspektiv, med ett korthugget språk (i Respekt med en slags hiphop/rapstil inspirerad av Notorious B.I.G.). Och i båda böckerna rör man sig på fel sida om lagens råmärken. De är nästan lite obehagliga att läsa - våldet och brutaliteten beskrivs så självklart - men för en del av mina elever tror jag det här kan vara mitt i prick, både vad gäller texternas svårighetsgrad och att kunna diskutera innehållet efteråt.
 
 
Bali Rai: Dream on
Lättläst engelsk ungdomsbok från Barrington Stoke (förlaget som siktat in sig på läsovana ungdomar) om Baljit, som drömmer om att bli fotbollsproffs men vars föräldrar vill att han ska ta över deras fish'n'chips-butik. För att kunna delta på en uttagning för lovande fotbollsspelare går han bakom ryggen på sin mamma och pappa. Och frågan är om det är en särskilt god ide...
 
 
Anthont Masters: Stalker
En bok från samma förlag som Dream on. Huvudpersonen i den här boken heter Sarah. Hon är ihop med Chris, som dock visar sig vara både aggressiv och kontrollerande. När Sarah träffar en ny kille, Tim, törs hon äntligen avsluta förhållandet med Chris. Han tacklar inte avvisandet särskilt väl, och Tim tar med sig Sarah till sina föräldrars stuga i Cornwall för att hon ska kunna slappna av och känna sig trygg. Men hon kan inte släppa känslan av att vara förföljd och i fara. Inte utan grund, ska det visa sig...
Lättläst och spännande!
 
 
Katherine Kressmann Taylor: Address unknown
Den här boken har jag läst förut, men den tål att läsas flera gånger. Det är en brevroman i litet format - och visar i all sin enkelhet på hur nazismen förändrade samhället och gjorde vänner till fiender. Den fick ett enormt genomslag i USA när den kom ut i slutet av 1930-talet, och kom att påverka många amerikaners syn på nazismen och kriget. Den handlar om vännerna Max och Martin, båda tyskar som bott länge i USA. Martin återvänder till Tyskland medan Max, som är jude, stannar i USA. Breven de sänder varandra är till en början fyllda av kärlek och omtanke om den andre, men så blir Martin alltmer fascinerad av Hitler och hans idéer...
 
 
Lotte & Søren Hammer: Udyr (digikort)
Fem män hittas mördade och lemlästade i en gymnastiksal. För kommissarie Konrad Simonsen och hans kollegor blir det början på ett svårlöst fall. De mördade männen visar sig alla vara dömda pedofiler, som någon eller några har bestämt sig för att straffa. Och snart svänger opinionen i förövarnas favör - majoriteten av danskarna vill inte att polisen skall gripa de skyldiga. Offren har förtjänat att dö.
Men är det så enkelt? Om man tar lagen i egna händer, vad händer då med rättssäkerheten?
Den tjocke och litte buttre Konrad Simonsen är en trevlig bekantskap - jodå, han är ännu en i raden av manliga kriminalare med mer eller mindre trassligt privatliv, men han känns äkta och sympatisk.
 
 
John Irving: Siste natt i Twisted River (digikort)
Jag har aldrig tidigare läst något av John Irving. Om jag ska sammanfatta boken med ett enda ord, får det bli: lång. Herr Irving är fantastiskt ordrik. Emellanåt tänker jag "men kom till saken nån gång!" Å andra sidan är historien rätt fascinerande där den snirklar sig fram och tillbaka (inte direkt kronologiskt) genom ett halvt sekel och över stora delar av den nordamerikanska kontinenten. I centrum står en far och hans son, Dominic och Danny Baciagalupo, och deras vän, skogshuggaren Ketchum. En katastrofal händelse gör att Dominic och Danny tvingas fly från sitt hem i det lilla samhället Twisted River, och vi får följa det kringflackande liv som därefter blir deras lott. Historien är detaljrik och tempot i berättelsen därmed ganska långsamt. Lite väl långsamt, kan jag tycka. Det bästa med boken är beskrivningen av förhållandet mellan far och son, fyllt av kärlek och omsorg. Även Ketchum, som på sätt och vis är en del av familjen, har ett hjärta av guld under den hårdbarkade ytan.
Och precis som när jag läste Ron McLartys Jag minns att jag sprang (som förresten varmt rekommenderas) känner jag behovet av att ha en atlas i närheten för att kunna följa med på färden...
 
 
Jørn Lier Horst: Jakthundene (digikort)
En ny deckare med polismannen William Wisting i huvudrollen. Den här gången tvingas han följa ett svårlöst fall från sidolinjen då han suspenderas, misstänkt för att ha förfalskat bevis i en gammal utredning. Den person som den gången dömdes för mord har kommit ut efter 17 år i fängelse och säger sig ha bevis på sin oskuld. Är det möjligt? William Wisting, systematisk och noggrann av naturen, har naturligtvis inte begått något brott - men hur är det med hans kollegor? Har de alla rent mjöl i påsen? När så den pågående utredningen uppvisar alltfler likheter med det närmare två decennier gamla mordet, hopar sig frågorna. Grep de verkligen rätt man den gången?
Jag har läst många (om än inte alla) böcker i serien om den erfarne polismannen, och blev inte besviken den här gången heller!

Mer quiz

För första gången på vad som känns som en evighet fick vi i måndags full pott på "veckans filmmusik" som quizmastern har en förkärlek för. Vem minns inte serien Mot alla vindar?! Och att den utspelade sig i Australien, förstås. Vi kämpade ett tag för att komma på vad huvudrollsinnehavaren - tillika den som sjunger ledmotivet - heter, men Unni kom på det till slut. Jon English.
 
 
Vi kände igen Sven-Ingvars, Manhattan Transfer och Gilbert O'Sullivan också, men annars var musiken inte mycket att hänga i julgranen.
 
I övrigt gick det sisådär, en del onödiga missar som vi kunde klarat om vi bara tänkt oss om, och en del som vi inte hade en susning om. Men också en del som vi faktiskt kunde:
 
Vilken organisation står bakom "Ferie for alle"? Röda Korset
 
Vems söner var Jakob och Esau? Isak och Rebeckas
 
På vilken ö ligger vulkanen Etna? Sicilien
 
Vad är speciellt med platsen för Nidarosdomen? Det är Olav den helliges gravplats
 
I vilken kommun ligger Tennvalen? Herøy
 
Vad kallas en person som hanterar/tillverkar fyrverkerier? Pyrotekniker
 
Från vilket land kommer portvinet? Portugal
 
I vilket land ligger semesterorten Rimini? Italien
 
Vem var Federico Fellini? Känd italiensk filmregissör
 
Till vilken familj gör slånbärsbusken? Rosväxter
 
Kvagga var ett djur i hästfamiljen som utrotades på 1800-talet. Vilket slags djur? Sebra
 
Från vilken stad kommer författaren Gunnar Staalesen? Bergen
 
Och så kom det, för andra veckan i rad, en trepoängsfråga på temat "huvudstäder i amerikanska delstater". Jag sa redan efter förra veckans quiz att "det ska jag plugga på", men så glömde jag bort det. Kom på det på måndag eftermiddag, så jag försökte panikplugga. Det gick sådär... lärde mig en handfull stater/städer, men naturligtvis var det inte dem han frågade om:
 
Kansas - Topeka (vilket jag inte kom ihåg, bara att det inte var Kansas City, som är den största staden i delstaten)
Missouri - Jefferson City (här inbillade jag mig att svaret kunde vara Clinton - jag hade alltså kopplat namnet till en president, men fel president...)
Nebraska - Lincoln (se där, ännu en president - som jag inte kom ihåg. Satsade på Omaha - vilket faktiskt är den största staden i Nebraska, men alltså inte huvudstad)
 
Nu har jag lovat att lära mig resten tills på måndag... hm. Nåja, jag behöver ju inte lära mig dessa tre (även om jag antagligen kommer att komma ihåg dem - det vi svarar fel på brukar klistra sig till min hjärna efteråt), och heller inte förra veckans stater - Kalifornien, Washington och Texas. Sen kan jag ju redan flera - Alaska, Iowa, Arkansas, Arizona, Utah, Hawaii, Colorado, Florida, Tennessee... tja, och då är det inte så många kvar!
 
Å andra sidan - det skulle inte förvåna mig om quizmastern förflyttar sig till Oceanien nästa vecka...
 
Hur det gick? En fjärde- respektive en tredjeplats. Helt OK, men nu tycker vi det börjar vara på tiden med en seger snart!!

Äntligen!!

 
 
Sendingen er ankommet COOP Mega Halsøy
30.10.2012 09:22, 8655 MOSJØEN
Siste hentedato: 13.11.2012
 

Duktig tjej

Mosters allrafinaste lilla systerdotter kan äta själv! :)
 

Väntar spänt...

 
 
Hendelse
TidSted
Sendingen er ankommet terminal
og blir videresendt
29.10.2012 10:47 7007 TRONDHEIM  
Under transport til terminal
26.10.2012 15:28 0024 OSLO  
Sendingen er sortert og videresendt
26.10.2012 12:37 0024 OSLO  
Sendingen er tollbehandlet
og sendes til mottaker
26.10.2012 12:32 0024 OSLO  
Sendingen er fortollet
26.10.2012 11:02 0024 OSLO  
Sendingen lagt til fortolling av Posten
26.10.2012 07:16 0024 OSLO  
Sendingen er under importbehandling
og er midlertidig lagret
25.10.2012 12:51 0024 OSLO  
Til tollager
Årsak: Org.nr eller fødselsnr kreves
25.10.2012 11:53 0024 OSLO  
Sendingen er til importvurdering
25.10.2012 07:44 OSLO PARCEL CENTRE  
Sendingen er ankommet mottakerlandet
25.10.2012 07:44 OSLO PARCEL CENTRE  
Sendingen er sendt fra avsenderland
23.10.2012 02:26 FREDERICIA PARCEL, Danmark  
Sendingen er sendt fra avsenderland
22.10.2012 20:38 FREDERICIA PARCEL, Danmark  
Sendingen er innhentet
22.10.2012 20:37 Danmark  

Cake pops

Njä, det blev inte så fantasifulla cake pops den här gången (heller). Jag har nog inte riktigt tålamod till det, känner jag... Använde helt enkelt olika sorters strössel:
 


Och så måste jag prova mig fram med chokladen (eller nä, candy melts är väl inte choklad egentligen, men nåt ditåt). Jag smälte den i mikron, och först var jag för försiktig så den blev inte tillräckligt tunnflytande, och sen blev den för varm och började klumpa sig igen... aaagh. Nästa gång får det bli vattenbad på spisen.

Julstämning

Igår hade jag vårkänslor. Nu har jag julstämning. Hela Mosjøen ser ut som ett julkort!!
 
Var bara tvungen att ta en paus i bakningen (jo, för jag har ju bakat idag också) och gå ut
och njuuuta. Det blev den sedvanliga Åremma-rundan (väldokumenterad vid det här laget):
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 

Vårkänslor

Nä, jag menar inte lövsprätt och krokusar. Men sol, snö och takdropp
- det har känts mer som mars än oktober idag!
 
 
 
 
 
 
 
Har bakat biskvier mest hela dagen, men jag tog en paus och promenerade till Rema (äggen tog slut). Nu är 290 kakor klara, hoppas hinna bortåt 100 till imorgon. Då är jag ikapp med de beställningar jag fått så långt.
 

Snövit

Effektiv fredagskväll - har bakat 92 biskvibottnar, diskat en stor disk och tvättat två maskiner.
 
Och sett en film. Snow White and the Huntsman. Den har tydligen slagit an såpass väl att det planeras en (eller två) uppföljare. Oj då. Tror knappast jag kommer se dem. Visserligen är jag dyngtrött och hade vissa besvär att hålla mig vaken genom hela filmen så jag gör den nog inte rättvisa - men för mig framstod det hela som ett inte alltför övertygande sammelsurium av den ursprungliga sagan (jodå, det förgiftade äpplet och dvärgarna är med) kombinerat med diverse element från populära fantasyfilmer (tänk t.ex. Sagan om ringen och Harry Potter). 
 
Å andra sidan hittade jag en recension som skryter filmen upp i skyarna: "en riktig sagosmällkaramell", "den gamla sagan får en riktig vitamininjektion", "en härlig och uppfriskande uppdatering av sagan, och väl värd ett biobesök".
 
Jisses. Jag har nog missat nånting här...! 
 
 
Får sova på saken. God natt!

Nej, se det snöar!

... och inte lite heller! Vi har fått typ ett par decimeter sen igår kväll!
 
 
 
 
Och det har inte snöat klart - så här ser prognosen ut just nu:
 
 
 I dag, torsdag 25.10.2012
TidVarselTemp.NedbørVind
kl 21–24 Snø.  Gjelder for: kl 21–24 -4° 0,1 – 2,5 mm Svak vind, 3 m/s fra nordvest Svak vind, 3 m/s fra nordvest    
 I morgen, fredag 26.10.2012
TidVarselTemp.NedbørVind
kl 0–6 Snø.  Gjelder for: kl 0–6 -6° 1,6 – 8,1 mm Flau vind, 1 m/s fra nordvestFlau vind, 1 m/s fra nordvest
kl 6–12 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 6–12 -2° 7,0 – 17,7 mm Lett bris, 4 m/s fra nordvestLett bris, 4 m/s fra nordvest
kl 12–18 Sludd.  Gjelder for: kl 12–18 1,0 – 6,0 mm Laber bris, 6 m/s fra nord-nordvestLaber bris, 6 m/s fra nord-nordvest
kl 18–24 Snø.  Gjelder for: kl 18–24 0,3 – 4,7 mm Laber bris, 6 m/s fra nordLaber bris, 6 m/s fra nord
 Lørdag, 27.10.2012
TidVarselTemp.NedbørVind
kl 0–6 Snø.  Gjelder for: kl 0–6 1,8 – 14,6 mm Svak vind, 4 m/s fra nord-nordvestSvak vind, 4 m/s fra nord-nordvest
kl 6–12 Snø.  Gjelder for: kl 6–12 -1° 1,3 – 8,1 mm Flau vind, 2 m/s fra nordvestFlau vind, 2 m/s fra nordvest
kl 12–18 Snø.  Gjelder for: kl 12–18 1,1 – 8,6 mm Svak vind, 2 m/s fra nordvestSvak vind, 2 m/s fra nordvest
kl 18–24 Snø.  Gjelder for: kl 18–24 0,4 – 4,9 mm Flau vind, 2 m/s fra nordvestFlau vind, 2 m/s fra nordvest
 
 
_ _ _ _ _
 
Pinsamt, pinsamt. Det där klädköpstoppet, ni vet? Det sket sig. Följde med Unni till Intersport efter jobbet idag, och vad skådade mitt norra öga? Fleecejackor på rea (299:- istället för 799:-). Jag äger visserligen två fleecejackor, men blixtlåset har pajat på den ena... så då köpte jag en. Kolla in färgen - visst är den fin? :)
 
 
Och sen... upptäckte vi att Match ännu inte har avslutat sin stora rea. Vi misstänkte förstås att det knappast kunde finnas nåt spännande kvar, men kollade i alla fall. Ehh...
 
 
 
... jag kunde inte låta bli. Den till vänster har kostat 499:- (read för 100:-), och den till höger har kostat 699:- (read för 200:-).
 
Och för att verkligen toppa det hela har jag precis kommit på att jag ju köpte två par joggingbyxor när jag var hemma på höstlov. Och två T-shirtar.
 
Men nu får det verkligen lov att räcka.
 
Har förresten kollat hur långt mitt danska paket kommit. Det finns nu hos tullen i Oslo. Imorse: "Sendingen er til importvurdering", och senare under dagen: "Sendingen er under importbehandling og er midlertidig lagret". Huvva. Det låter dyrt.

Baka baka liten kaka...

... eller rättare sagt en hel massa små kakor. Biskvibeställningarna inför jul har börjat droppa in, så det är lika bra att starta upp produktionen. Fast inte ikväll, jag väntar til helgen. Ikväll har jag bakat ett par mjuka chokladkakor, som ska användas till cake pops (som jag också ska ge mig i kast med till helgen). Köpte candy melts i roliga färger på Mo i lördags, och har lust att testa! Det finns hur många häftiga cake pops som helst på nätet, men jag inser att jag knappast kommer lyckas med de alltför avancerade. Kolla t.ex. Bakerellas blogg, eller de här bilderna från hennes bok:
 
 
 
 
Bildbevis på mina egna kakor på pinne kommer efter helgen! :)

Måndagkväll - quizkväll

Gårdagens quiz gick lite upp och ner. Eller ner och upp, snarare. Första rundan var inget att hänga i julgranen, vi bommade alldeles för mycket på musiken - och även på resten - så vi hamnade i bottenskiktet. I den andra rundan arbetade vi oss dock upp till en tredjeplats, vilket vi var väldigt nöjda med då vi i vårt lag bara var tre personer medan de som vann var sju (eller åtta?). Och vi var bara ett par poäng bakom dem!
 
Irriterande var det att vi inte kom på vem det här var (... med följdfrågorna från vilket land han kommer och vilket år låten var en hit i Europa):
 
 
OBS! Det var inte den här låten quizmastern spelade igår, för då hade vi nog kommit på att det handlade om fransmannen F R David!! Men jag hittar inte den andra låten på Youtube (mest för att jag inte kommer på vad den heter...).
 
Det här gänget borde vi också klarat - tyckte vi, för vi har ju hört låten hur många gånger som helst:
 
 
... men å andra sidan - när svaret lästes upp insåg vi att vi hade aldrig hört namnet på gruppen... som heter Extreme och kommer från USA.
 
Suck.
 
Annars då? Ett urval av det vi faktiskt klarade av:
 
I vilket land är Caracas huvudstad? Venezuela
 
Vad heter den största staden i Florida, och som är mycket viktig för turistindustrin? Miami
 
Vem skrev musiken till musikalen Evita? Sir Andrew Lloyd Webber
 
Var bodde prinsessan Ragnhild största delen av sitt liv? I Rio de Janeiro
 
I vilket fylke ligger Lyngen kommune? Troms
 
Vem skrev boken Ivanhoe? Sir Walter Scott
 
Till vilket växtsläkte hör enen? Cypress-släktet
 
Vilken elitcyklist stängdes häromdagen av på livstid? Lance Armstrong
 
Vad tillverkar det svenska företaget Bofors? Vapen
 
På vilken ö lever lemurerna? Madagaskar
 
 
 

Bibliotekarier är farliga...


Ännu mer...

Var det inte det jag visste! Klädöversikten skulle varit ännu längre... hittade nämligen fina linnen på Lindex för ett par veckor sen, ett rött och ett blått - bilden till vänster:
 
 
 
Bilden till höger? Ehm... jag promenerade till jobbet imorse, och tog bussen hem. Missade 16.10-bussen med typ två minuter, så jag gick in på Sjøsiden i väntan på nästa buss. Snubblade in på Lindex (igen) och vad såg jag? "Slutrea - ta två, betala för en, gäller alla rödmärkta varor". Småsnål som jag är var jag ju tvungen att kolla närmare. Och hittade två blusar - för sammanlagt 149:- istället för 598:-. Därmed är nästa sommar snart säkrad vad gäller kläder... :)
 
Men NU är det köpstopp!!! Det enda jag får köpa är om jag skulle hitta sköna skor. Det händer så sällan att alla chanser måste tas. Vådan av hallux valgus, plattfot och storlek 43-44...
 
Förresten, den danska butiken har meddelat att varorna nu är skickade!
_ _ _ _ _
 
Ett helt annat fynd - från Askeladden bruktbutikk på Mo:
 
 
De sålde böcker för 40:-/påse, så det blev ett gäng engelskböcker (till ett av de andra biblioteken på Mosjøen vgs), en bok om Ranas historia samt några årsböcker för samma område (till mitt bibliotek). Jag vet, jag vet, jag ska inte tänka på jobbet när jag är ledig - men så är det den där möjligheten att göra en kupp... som jag inte riktigt klarar att släppa... :)
_ _ _ _ _
 
Fint kvällsljus igår: 
 
 
Idag duggregnar det. Och imorgon blir det skyfall, om man får tro meteorologerna.

Min garderob

Jisses. Den här månaden har jag köpt mer kläder än jag normalt gör på ett helt år...!
 
Det hela startade med ett par jeans på Lindex i början av månaden.
 
Sen hängde jag med Unni som letade kläder till personalfesten som vi hade häromveckan. Insåg att jag behövde fina strumpor att kombinera med "den lilla svarta", så jag köpte några par på Lindex (kunde ju inte köpa bara ett, det är som att be om att det går hål på dem när man drar dem på sig). Sen gick vi vidare till Match - som precis hade fått hem en ny höst-/vinterjacka. Provade - och den passade perfekt. Och jag som letat höstjacka - länge. Bara att slå till!
 
Sen sa expediten att "imorgon har vi stor rea, bland annat en hel del kläder i stora storlekar" - så då gjorde vi såklart en ny runda dagen efter. Och jodå, jag gjorde flera fynd. En svart tröja, en lila tröja - samt dessa två: 
 
   
 
... alla kostade egentligen mellan 400 och 600 kr, men var på rea för 50:- per plagg.
 
Så var jag hemma på höstlov och inhandlade ett par svarta jeans på Coop. Alltså, jag brukar sällan hitta byxor som passar - är de tillräckligt vida över rumpan har de vanligtvis 10 cm för korta ben. Antingen ska man vara lång och smal eller kort och tjock. Lång och med stor rumpa är en mycket opraktisk kombination - men så har jag upptäckt att jeansen på Coop (modellen som heter 656 och säkert är en herrbyxa) faktiskt passar mig. Hurra! :)
 
Häromkvällen gick jag bananas i en dansk klädbutik på nätet. Ska inte tala om hur mycket jag beställde för... låt oss bara säga att jag hoppas jag inte går i konkurs när paketet ska genom tullen. Och så håller jag förstås tummarna för att det jag beställt faktiskt passar! (OK, för den som är nyfiken: jag har bland annat beställt denna) Klyftigt nog anger butiken de faktiska måtten på kläderna - så jag har mätt och jämfört med kläder jag redan har. Sen vet man ju aldrig hur det är med passform ändå... så vi får se hur det går. Hade väääldig lust att beställa den här västklänningen - men insåg att skulle jag få den tillräckligt vid över höfterna hade den blivit åt pipan för stor över bysten. Jäkligt opraktiskt att inte vara samma storlek hela vägen.
 
Förresten - snacka om att storlekarna varierar från leverantör till leverantör. I beställningen finns en tunika i storlek S - och en i XXL. Med exakt samma mått...!!
 
Igår var jag och Unni på Mo. En riktig shoppingdag... även om det inte bara handlade om kläder. Fast på KappAhl blev jag förälskad i en vinterjacka. En vind- och vattentät vinterjacka med tejpade sömmar. Som det dessutom råkade vara 200:- rabatt på, just igår. Kunde bara inte gå ifrån den... så nu har jag jackor så jag klarar mig.
 
 
Och sen reade Hennes & Mauritz halsdukar, och den här passar ju fint till jackan... :)
 
 
Hm. Tror det var allt. Som om inte det skulle räcka.
 
Nu är nästa projekt att rensa i röran - det vill säga gå igenom garderoberna och kvitta mig med sånt som jag inte längre använder. Jag är lite av en hamster ("vem vet, kanske jag får användning för det nån gång" - ehhh... tror inte det).

Frost

Aaaah! Gick en promenad i förmiddags i det fina vädret - och njöööt.
Sol, blå himmel och frost i gräset - kan det bli bättre?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Höst i Mosjøen

Vefsna, med Gamle Øybrua. Vackert, eller hur?
 

Lad opp i kantina!

I Sverige får eleverna gratis skollunch varje dag. Så är det inte i Norge - här måste de köpa maten själva, eller ta med matsäck. Och den lunch som säljs är som oftast mackor i olika varianter. Vi har tur på min skola - här finns ofta ett varmt alternativ (eller "riktig lunch" med svenska mått mätt). I år satsas det dessutom på att göra maten nyttigare - och som ett led i detta hade vi "fruktlunch" igår - alla elever och anställda fick gratis frukt och grönsaker, och så hade vi dessutom ett "hopp-och-sprätt"-inslag med en elev från idrottsprogrammet. Hela matsalen gungade... :)
 
 
 
Här kan du läsa mer om initiativet (det är jag och skolans motsvarighet till husmor som skrivit).

På väg västerut

Ganska tomt på kajen i Byviken en måndagsmorgon i oktober...
 
 
 
... men vackert så det förslog ute på Kvarken!!
 
 
 
Sen var det lika vackert när jag körde västerut - här i höjd med Storuman:
 
 
 
... och så var det ett fantastiskt kvällsljus över Krutfjellet!
 
 
 
 
Till skillnad från Holmön - där regnet vräkt ner i evigheter - har vi vackert höstväder i Mosjøen. Jag promenerade till jobbet imorse (för första gången på evigheter) medan det ljusnade och glittrade i frosten. Härligt!! Tror jag måste ställa väckarkliockan tidigt imorgon också för en ny promenad... :)

Skogens blåa guld

"Mossen" och lilleman på blåbärsjakt...
 
 
... och jodå, de hittade en näve bär! :)
 

Snälla pappa

... snickrar bagarstugeveranda till mig!! Nu fattas bara räcket!! :)
 
 

Rasmus & Lovisa

Mina ljuvliga syskonbarn!!
 
 
 
 

Quiz x 2

Upptäckte precis att jag inte skrivit ett ord om förra veckans quiz! Vilket kanske är lika bra med tanke på resultatet. Första rundan var skitsvår - men visade sig vara det för fler lag än vårt så vi klarade en tredjeplats. Den andra rundan var inte mycket enklare... och på musikdelen sket det sig fullständigt. Två poäng av femton... och vi rasade ner till den förhatliga sistaplatsen. Grrrrr!
 
Ett urval av frågorna som fällde oss:
 
I nordisk mytologi - vem är det som äger Valhall? Oden
 
Vem var Thomas Chippendale (1718-1779)? En känd möbelsnickare (och det svarade vi först, men ändrade oss - men jag talar inte om vad vi ändrade till...)
 
Vad heter myntenheten i Tunisien? Dinar (aaagh, det var vi inne på, men landade på drachmer)
 
Vad är pastoral? Herdediktning (ok, det borde bibliotekarien kunnat...)
 
Vilken var den första norska dagstidningen? Morgenbladet
 
Under vilket namn är Boeing 747 känd? Jumbojet (det var vi också inne på, men svarade Airbus)
 
I vilken kommun ligger kungsgården Tofte? Dovre
 
Vilken författare bodde på gården Rungestadlund utanför Köpenhamn?
Karen Blixen (ännu en bibliotekariefråga... men vi svarade Ludvig Holberg)
 
Vad heter Europas största fjällmassiv? Alperna (jahaja, vi satsade på... ja,jag tror det var Ural eller Pyreneerna)
 
I norsk historia, vad var Ferdinand 1? Den första raketen som sköts upp från raketbasen på Andøya (i augusti 1962)
 
Från vilket land kommer hundrasen Chihuahua? Mexico (fan, det kunde vi ju också, men såklart svarade vi Peru... suck)
 
Vad var Menstadslaget? En sammandrabbning mellan arbetare och polis i Skien i juni 1931
 
Och så musiken...
 
Vad kallar sig den här artisten, vilket är hans riktiga namn och varifrån kommer han?
 
 
Aaaagh. Ingen av oss har nånsin hört låten, än mindre fått med oss killens namn. Noll poäng.
_ _ _ _ _
 
Så över till gårdagens quiz. Som gick aningen bättre - en fjärde- och en femteplats - men fortfarande med en hel del stolpe ut, inte minst på alla årtal som dök upp på musikdelen (inte ett rätt).
 
Det här kunde vi:
 
Vad är det italienska företaget Olivetti känt för att ha tillverkat? Datorer/kontormaskiner
 
Vem flög över Atlanten med planet Spirit of St Louis i maj 1927? Charles Lindbergh
 
Vad heter urinvånarna på Kanarieöarna? Guancher
 
Vad är jade? En bergart/sten som ofta används till smycken
 
Var i kroppen finner man regnbågshinnan? I ögat
 
Vad är en collier? Ett halsband
 
Rangera följande kanadensiska delstater från öst till väst: British Columbia, Ontario, Alberta
Ontario-Alberta-British Columbia
 
Vad heter mannen som häromdagen hoppade från 39000 meters höjd? Felix Baumgartner
 
Vem har skrivit boken Djevelkysset? Unni Lindell
 
Vad heter Norges finansminister? Sigbjørn Johnsen
 
Vad var Svalbardtraktaten som ingicks 1920 och trädde i kraft 1925? Kolla svaret här
 
Till vilket land hör Tasmanien? Australien
 
Vad heter teaterströket på Manhattan? Broadway
 
Musikfrågorna utgör vanligtvis femton poäng per runda, så också igår. Det är inte bara vi som tycker att den delen väger för tungt... för det är vanligtvis här vi halkar efter. Igår hade vi faktiskt tio poäng i den första rundan, men inte mer än sex i den andra.
 
Vilka två artister hör vi här och när var den här låten en stor hit?
 
 
Vi kände igen Sissel Kyrkjebø men torskade på resten (Warren G, 1997)
 
Vad heter bandet, varifrån kommer de, i vilket program slog de igenom?
 
 
One Direction, England/Irland, X Factor. Ha, det lönar sig att lyssna igenom topplistan! :)

Höstlov

Sådärja! Höstlov är aldrig fel - jag har tagit ut fyra dagars kompledighet och befinner mig för närvarande i Sverige! Körde till Vännäsby efter jobbet i tisdags, och har nu fortsatt ut till Holmön. Syrran med familj kommer imorgon.
 
Den gamla tröga datorn blir bara äldre och trögare, så det är inte säkert att det blir några nya blogginlägg förrär efter helgen. Men då skriver jag desto mer, jag lovar! :)
 
God natt!

Mer Vestvågan

Hoppla! Dagarna går fort... och de två senaste har jag varit i Vestvågan igen! Vi har legat i hårdträning inför nästa quiz (hann fråga oss igenom nästan en hel quiz-bok), gått en sväng i det fina höstvädret och haft det allmänt mysigt!
 
 
 
 
 
Innan vi åkte till Vestvågan hann vi med årets Blir kjent-fest på jobbet. Den här gången var temat "kungligheter", och som en följd av detta hade flera av stans lekbutiker sålt slut på allt av plastdiadem och -tiaror i löpet av fredag eftermiddag... hehe! :) Själv återanvände jag delar av urstyrseln från festen för ett par år sen då temat var "kändisar" - den gången kom jag som kronprinsessan Victoria. Det gjorde jag väl på sätt och vis den här gången också - minus balklänningen. Den är i Sävar. Så jag fick ta "den lilla svarta istället".
 
 
  
 
Trevlig fest som vanligt!! Blev lite lagom halvsent - kom hem kvart över två eller nåt ditåt, efter att ha skjutsat hem ett gäng kollegor.

Glad

Hihi, jag blir glad när jag hittar sådana här lappar på lånedisken när jag har varit ute en tur:
 

Hurtigruten

Liten filur som betraktade oss när vi gick kvällspromenad på Stokmarknes:
 
 
Vi kollade in Finnmarken, fartyget som numera står på land intill Hurtigrutens Hus:
 
 
Rejäl propeller!!
 
Hurtigrutens Hus

Studiebesök

Under förra veckans biblioteksmöte på Stokmarknes hann vi med tre studiebesök - skolbiblioteken på Hadsel vgs studiested Stokmarknes och studiested Melbu, samt Sortland vgs studiested Sortland (ja, för numera är nästan alla gymnasieskolor i Nordland sammanslagna och består av flera enheter/avdelningar). Alltid kul att se andra bibliotek och få inspiration!
 
Hadsel vgs studiested Stokmarknes:
 
 
Informationsskyltar på golvet istället för på väggarna - fränt!
 
 
Hadsel vgs studiested Melbu:
 
 
 
... och så fick vi lunch hos restaurant & matfag. Stilig lokal!!
 
... och god mat! :)
 
Sortland vgs studiested Sortland:
 
Luft och rymd i den renoverade matsalen
 
... däremot var det trångt och korridorliknande i biblioteket. Arkitekten valde bokhyllorna
- och erkände efteråt att han gjort bort sig...
 
Läcker dekoration i ingångspartiet!
_ _ _ _ _
 
Redan pratas det en del om var vi ska lägga nästa års möte.
En och annan förelsog Mosjøen... Vi får se! :)

Mer quiz

En tredje- och en fjärdeplats igår kväll. Inte så illa, även om vi i vanlig ordning torskar på musiken. Nollpoängaren kom när vi skulle svara på följande:
 
Vad heter bandet? Varifrån kommer de? Vad heter de båda systrarna i bandet i efternamn?
 
 
Heart, Canada, Ann & Nancy Wilson
 
Suck.
 
Fast annars klarade vi lite av varje:
 
I vilket afrikanskt land är afrikaans ett av de officiella språken? Sydafrika
 
Vilket instrument spelar Elisabeth Turmo? Fiol
 
Vad kallas med ett latinskt namn skräcken för att titta på döda människor och djur? Nekrofobi
 
I vilken stad ligger Latinerkvarteret? Paris (fast det finns ett sådant kvarter i Köpenhamn också)
 
Vilken organisation grundades 1853 av bland annat Henri Dunant? Röda Korset
 
Vad betyder Anno Domini? Herrens år
 
I vilket land ligger Transsylvanien? Rumänien
 
Vad är Kohinor? En diamant
 
Från vilket land kom Alfred Nobel? Sverige
 
I vilket fylke ligger Måsøy kommune? Finnmark
 
Vem skrev novellen Babettes gästabud? Karen Blixen
_ _ _ _ _
 
Idag har jag gjort nåt jag inte har gjort på 20 år. Spelat innebandy!! Det är ett gäng tjejer från jobbet som träffas och tränar en gång i veckan. Skitkul, det här kommer jag att göra fler gånger! Och att jag kom hem utan brutna ben är väl närmast att betrakta som succé? :)

RSS 2.0