Mosjøfilmen


Promenad

Länge sen sist... men ikväll blev det en promenad, runt Åremma. Det regnade nåt så in vassen
inatt och imorse, men nu ikväll har det varit rätt fint.Min fina väderstation har förresten haft den dåliga smaken att lägga av just som det kunde vara intressant att följa utvecklingen. Indikatorn för nederbörd visar "0.0 mm", och detta trots att jag bytt batterier. Grr.

 
Trimkassen på Åremma. MVS-BIL? Mosjøen videregående skoles bedriftsidrettslag! :)


Höstfärger
_ _ _ _ _

Hm. Intressant byggprojekt... :)

Studentcontainern - en ny stapelvara

Blött

Tror jag ska ha snorkel och flyväst på imorgon. Just in case. Yr.no är inte nådiga, nämligen:

I morgen, torsdag 29.09.2011

Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 0–6 16,6 – 23,8 mm Svak vind, 2 m/s fra sør-sørøstSvak vind, 2 m/s fra sør-sørøst
kl 6–12 12° 22,2 – 36,7 mm Flau vind, 1 m/s fra øst-nordøstFlau vind, 1 m/s fra øst-nordøst
kl 12–18 13° 8,3 – 21,6 mm Svak vind, 3 m/s fra vestSvak vind, 3 m/s fra vest
kl 18–24 13° 0,1 – 1,5 mm Flau vind, 2 m/s fra sørvestFlau vind, 2 m/s fra sørvest

Segern är vår...!

Sådärja, nu har vi inkasserat säsongens första quiz-seger! Med god marginal dessutom - trots att vi missade den sista 5-poängsfrågan helt (då ingen av oss kände igen Judas Priest och följdaktligen heller inte kunde namnge bandets vokalist, gitarrist etc).
Vi var helt enkelt SÅ bra! :)

Vad kunde vi då? Jo, bland annat följande:

Vilken norsk kändis fyllde 40 år häromdagen?
(Märtha Louise)

Vad är direktnumret till alla polisstationer i Norge? (02800)

Vilka spelade huvudrollerna i Shawshank Redemption? (Tim Robbins & Morgan Freeman)

Vilket land i världen var först med kvinnlig rösträtt och när skedde detta?
(Nya Zeeland, 1893)

Hur många stämmor är det i en blandad kör - och vilka? (4 stämmor: alt, sopran, tenor, bas)

Vilket år var The Shadows med i Eurovision Song Contest och vilken placering nådde de?
(det här var såklart en fråga för mig - jag visste det var 1975, men blandade ihop deras
placering med Olivia Newton-Johns året innan. De kom tvåa, jag trodde de blev fyra...)

Vad är en scintigrafiundersökning? (... och det kan jag inte svara på just nu men vi hade
i alla fall rätt igår!)

Vad hette den man som avrättades i USA förra veckan? (Troy Davis)

Vilken kommun har en hummer i sitt kommunvapen?
(Tysfjord)
_ _ _ _ _

Rätt modell för just din figur. Pöh. Säkert. Sist jag kollade in en artikel om jeans för alla slags rumpor och former hamnade jag i kategorin "lagårdsdörr" men uppmaningen "du bör helst använda kjol". Tack för den.

Den här gången har de undvikit sådana benämningar (alltså, vem i hela världen vill få veta att bakdelen liknar en DÖRR?) - men det hjälper ändå inte särskilt mycket. "Undvik jeans med för korta ben som kapar formen på benet", är rådet om man är lång. Jamen då får väl tillverkarna börja producera längre jeans då! Det är inte ofta jag hittar tjejbyxor som är tillräckligt långa, ofta fattas det typ en decimeter. Och killbyxor har sällan plats för min rumpa - för är du lång, då ska du liksom vara smal också. Gaah!!

Fast när jag nu klagat klart ska jag erkänna att jag faktiskt hittade ett par byxor på Lindex förra veckan - och de passade helt OK både på längden och tvären! :)

En helg i huvudstaden

Sådärja, nu är jag tillbaka! :)

Fredag eftermiddag satte jag mig på tåget mot Oslo. Kom fram tidigt lördag morgon, och det första jag insåg var att jag glömt vägbeskrivningen hemma... Kunde förstås ringt K och bett om hjälp - men så är jag ju aningen tjurig. Letade mig ner till tunnelbanan, tittade på kartan över de olika linjerna och bestämde mig för att jag kände igen namnet på den station där jag skulle kliva av. Fixade biljett, slängde mig ombord på det jag menade var rätt linje och höll tummarna för att jag inte begav mig av i helt fel riktning. När jag sen klev av pustade jag lättat ut när jag såg rätt gatunamn bara en bit från perrongen. Kom fram till rätt hus - men där tog det stopp. Flera dörrar - inga namnskyltar. Hellre än att ringa på hos fel person kl 7.30 en lördagsmorgon ringde jag och fick lots de sista 10 metrarna... :)


Utsikt mot Oslofjorden

Vi hade en jättemysig helg. Vi har pratat pratat pratat - det är ju flera år sen vi sågs.
Och jag är alldeles kär i G - 16 månader och ett litet charmtroll!Igår eftermiddag var det dags att vända norrut igen. Helgen gick väääldigt fort... men det är ju inga hinder för att jag åker ner en gång till!


Betydligt grönare i Oslo än här

Fnittrade för mig själv när jag kom ombord på Nordlandsbanen i Trondheim efter kl 23 igår kväll. På högtalarna hälsade konduktören "god ettermiddag og velkomne til Dovrebanen". Eh... eftermiddag strax innan midnatt??? Dovrebanen??? Han insåg dock sitt (ena) misstag och skyndade sig att säga "jeg mener selvfølgelig Nordlandsbanen". Jamen det var ju för väl... :)

Jag hade Will Trent med mig på färden - har ju missat den allra först boken med honom men nu är den saken snart åtgärdad. Hade antagligen hunnit läsa ut den igår om jag inte hamnat på bakåtvända platser på båda tågen. Att åka baklänges är ingen höjdare, med jämna mellanrum måste jag sluta läsa för att inte börja må illa. Skrutt. Tåget mellan Oslo och Trondheim var proppfullt så där fanns det ingen chans att byta plats, på tåget Trondheim-Mosjøen var det visserligen ganska tomt men när det är nattåg är det så dumt om man somnar på nåt som visar sig vara nån annans plats, det kliver ju på folk kontinuerligt hela natten. Så jag härdade ut.

Tåget kom till Mosjøen enligt tidtabell, kl 04.54. Hann sova en timme i min egen säng innan jag vinglade till jobbet. Än så länge går det bra, men jag misstänker att jag kommer vara rätt mosig innan quizen ikväll...

Baka kaka

Nu har jag snott några bilder från syrran igen...

Så här ser det ut när Rasmus bakar sockerkaka
- kletigt, men uppenbarligen väldigt gott! :)


Mellanlandning

Helt OK utsikt från mitt hotellrum på Mo! :)Men nu är jag tillbaka i Mosjøen. Tillfälligt. Har packat upp och packat om, och imorgon efter-middag tar jag tåget till Oslo. Ska hälsa på en kompis i helgen, och äntligen få träffa hennes lille son, som är jämnårig med Rasmus. Det blir kul!!

Tänk, en hel parkering till rådighet utanför Rema, och ändå har nån lyckats med detta:Nä, det var inte jag. Min bil är helt intakt - så långt...
Har förresten köpt nya dubbdäck idag, så nu är jag rustad för den kommande vintern!

Nasjonalbiblioteket

Det norska Nasjonalbiblioteket har verksamhet på två platser - i Oslo och Mo i Rana. Idag har vi varit på besök på Mo-avdelningen, och bland annat fått se det stora magasinet som sprängts in i fjället. Eller ja, vi fick gå in 100 meter in, men inte in i själva lagret (som förresten rymmer 43 km hyllor... och snart är fullt).Vi hade så tur att nationalbibliotekarien var på plats, så hon berättade - engagerat och initierat - om historien, situationen idag och utvecklingen framåt. Nationalbiblioteket har två huvuduppgifter - att bevara material för eftervärlden, och att tillgängliggöra det. Mycket handlar om att restaurera material som riskerar att förstöras/försvinna, och det är en stor satsning på att digitalisera samlingarna. Det är ofantliga mängder data som görs tillgängligt i digitalt format - och det digitale sikringslagret har en kapacitet på 3 petabyte. Vad är en petabyte? Jo, det kan definieras som antingen 1 000 000 000 000 000 eller 1 125 899 906 842 624 bytes (enligt Wikipedia). Det är mycket, det... :)

Nästan mest imponerande var depåbiblioteket. Här är plats för 1 miljon mappar i över 43.000 plåtboxar!! Varje mapp innehåller en bok, och med hjälp av streckkodsmärkningen vet systemet precis var den är. Därmed är det en smal sak när beställningarna trillar in - en stund senare är boxen med rätt material på väg ut och kan så packas och skickas till det bibliotek som beställt. Helt fascinerande att stå och titta på hur boxarna åkte iväg hit och dit...! :)

Det har gått slag i slag idag, men vi fick en liten paus och hann gå ner till fjorden
och titta på Havmannen. Dagen till ära hade han en skarv på varje axel...

Det enda som inte varit bra: ont i huvudet. Nu ger jag upp och hoppas en god natts sömn ställer allt tillrätta. Har lyckats få ned temperaturen i hotellrummet en aning (även om det fortfarande är för varmt) så kanske slipper jag vakna femtielva gånger inatt...

God natt!


På tur

Det gick OK på quizen igår, i alla fall den första rundan. En tredjeplats.
Andra rundan hade vi lite stolpe ut och blev femma.

Skulle väl skrivit lite om frågorna och svaren, men nu tryter orken - sitter på ett hotellrum i Mo i Rana och kastar längtansfulla blickar mot sängen. Är på bibliotekmöte, och det har varit full fart hela dagen. Och inte blir det mindre späckat imorgon, med (bland annat) besök på nationalbiblioteket och presentation av ett par olika bibliotekssystem vi ska förhålla oss till när vi om ett par år avslutar samarbetet med Aleph.

Alltså - sängen nästa! :)


Solig dag i bilder


Øyfjellet till höger, och Mosjøen längst in i fjorden


Sørnes med De Syv Søstre i bakgrunden


Från Sundøybrua


Otting


Hm... Stortinden, kanske?


SOOOL!!What a day!! Jag packade matsäck och åkte ut till kusten. Körde ända ut till Tjøtta, men när jag parkerat bilen och gått ner till stranden visade det sig att den redan var upptagen. Av typ 50 kor. Så jag vände - det kändes inte särskilt lockande att slå sig ner bland en massa koblajor...

Hamnade på Offersøy istället. I solen på en klippa. Det var så varmt att jag låg där och njöt i bara linne. Humlorna surrade och vågorna kluckade. Tänk er - i mitten av september. 15 mil från polcirkeln. WOW.

Har naturligtvis tagit en massa bilder - lägger ut fler imorgon.

Go'kväll! :)

MarsøraJag vaknade 7.02 imorse - och var pigg!! Det var ett tag sen... Så innan klockan var åtta hade jag duschat, strukit dukar, vikt ihop tvätten och fått igång datorn. Lallade på här hemma med lite av varje och gav mig iväg strax efter tio. Cyklade ner till stan (svinkallt - bara +5 innan dimman lättade) och gick sen en sväng till Marsøra.Såväl Alcoa som Kulstadlia doldes i dimman...... men en stund senare tittade världen fram igen! :)Trolskt...Vad skådar mitt norra öga? Kan det vara nysnö på Brurskanken??

'Sen cyklade jag vidare - till skolan. Nej, jag har inte jobbat idag - visserligen ligger jag fortfarande efter med lite av varje men nånstans går gränsen - utan jag bar ner cykeln i källaren där jag ska ha den på vinterförvaring. Inser att det nog inte blir så mycket mer cyklande i höst. Sen traskade jag till centrum där jag letade regnbyxor i sportaffärerna (utan att hitta nåt som var kompatibelt med min rumpa) och sen traskade jag hem. Satte mig i solen på verandan med Nesbø-boken som jag fortfarande inte är färdig med (men det närmar sig) - och somnade...

Nu har jag kvicknat till, läst lite till - och ska baka en morotskaka.

Ha en trevlig kväll!

Somliga har tur

Hehehe... :)Jag hör nog till dem som får satsa på sparande, jag...

... fast det är 34 miljoner i potten på Lotto här i Norge ikväll, och jag har en kupong
- så vem vet? Å andra sidan sett skulle jag väl hellre spelat på nåt där högvinsten är
en trevlig karl... :)

Mutter, mutter

En sak som jag inte riktigt gillar med den leverantör som vi har läromedelsavtal med (och som vi också beställer mycket annat från) är att de inte skickar en faktura för varje beställning, men slår ihop en hel hög med beställningar på samma faktura.

Den senaste i raden är på närmare 80.000:- och innehåller mina 32 senaste beställningar. Det är ett sammelsurium av elevläroböcker, lärarexemplar, romaner till biblioteket, lärarkalendrar, böcker till MRK - med mera.

Och eftersom det är jag som beställer det mesta i bokväg till vår skola är det jag som sitter och svettas över fakturorna. Och som ska se till att allt är blir rätt innan jag skickar vidare till alla som ska vara med och betala - med kontoslag etc ifyllt eftersom det bara är jag som vet vad som är beställt och varifrån pengarna ska tas. Läromedlen får vi t.ex. pengar till från en central pott i fylket, men om vi inte registrerat dessa böcker med rätt kontoslag får vi inga pengar alls. Och i tillägg till kontoslag ska allt föras på rätt avdelning - bygg, fordon, elenergi, frisör, idrott etc.

Och det som eventuellt är momsbelagt (böcker är momsbefriade) skall särredovisas.

Jaja. Hur som.

Det jag ville gnälla lite över är att sånt här tar tid. Har suttit med penna och papper och miniräknare och fick göra om allt ett par gånger innan slutsumman stämde.Vi ska be om ett möte med leverantören senare i höst och bl.a. ta upp det vi upplever som ett problem med faktureringen.

Och problem är ju till för att lösas... eller? :)
_ _ _ _ _

Dagens kändisbesök: vi har haft uppstartsdag för ungt företagande här idag. Ca 120 elever ska starta egna företag och har fått information om vad det innebär. Som vanligt när så många ska få plats, är det matsalen som används. Och döm om min förvåning när jag hörde (ja, jag hör ju allt som blir sagt därute) en av de ansvariga för upplägget säga "och nu ska ni få möta Fred Endresen och höra honom berätta om sin väg till eget företagande."

Fred Endresen?! Han är ju känd, ju! :) I alla fall här i den här delen av Norge - och om man gillar melodifestivalen:Nä, han vann inte. Gick väl inte ens till final om jag minns rätt. Fast refrängen var rätt OK.

(bättre gick det året innan när han var med i gänget Publiners som kom topp 4 med Te stein)

Han har förresten sin studio här i Mosjøen... :)

Laidback

Har knyckt en bild av lillasyster - måste bara visa er!

Lilleman softar i soffan... hur söt får man vara? :)Jag har pratat med den lille nakenfisen nu på morgonen - mitt i alltihop hörde jag en duns och så hans mammas röst på avstånd: "Men Rasmus! Kastade du mostertante i golvet?!"

Och så ett kvillrande skratt från han som släppt luren...

Puss, gullunge!

Baka liten kaka

Idag hade jag biblioteksintroduktion med en klass - visade dem runt i biblioteket, pratade om utbudet av böcker, tidskrifter och film, om låneregler och annat det är bra att känna till, och avslutade med att säga att man alltid kan fråga mig om det är något man undrar över. Då räckte en elev upp handen, tittade ivrigt på mig och sa:
- Ska du baka pepparkakor åt oss i år också?

Hm.

Det är tydligt att vissa saker gör ett starkare intryck än annat... :)


Från fjolårets produktion...
_ _ _ _ _

I Balsfjord kommune har man valt in tidernas äldste representant vid årets val
- 98-årige Helge. Häftigt! :)
_ _ _ _ _

Och apropå politik: Nämnden föreslås åka till Holmön - ja, det tycker jag att de ska göra!!

Äntligen quiz!

Så har quiz-säsongen på Onkel Oskar dragit igång. Sååå kul!! :) :)

I år är det ett par nya inslag: för det första ett "hurtigspørsmål" per runda, där det gäller för laget att utse en snabb och kunnig medlem som rusar fram till ett bord mitt i lokalen där det ligger lappar att skriva på, noterar svaret på den nyss ställda frågan och sen rusar fram till quizmastern och lämnar ifrån sig lappen. Det lag som snabbast lämnar rätt svar får två poäng.

Det blev en smula kaotiskt när folk sprang som yra hönor... :)

Om vi fick poäng? Njää...

Det andra nyhetsinslaget är att alla lag ska skriva egna frågor - en eller två varje vecka - och lämna in. Veckan efter dyker någon/några av frågorna upp i quizen. Det betyder alltså att om man ställer en himla lurig fråga och den kommer med, så kanske inget av de andra lagen kan svara och då har man gett sitt eget lag ett litet försprång. Men å andra sidan, om man ställer alltför konstiga och omöjliga frågor lär de ju aldrig komma med. Lite balansgång där. Vi landade på en geografifråga - huvudstaden i ett litet land vi hoppas att de andra inte ens vet existerar - och en naturvetenskapsfråga med lokal anknytning.

Hur gick det då igår? Jotack, ganska bra faktiskt! Vi landade topp tre i båda omgångarna, efter att bland annat svarat rätt på följande:

Var ligger den norska forskningsstationen Troll?
(I Antarktis)

Vilket fabeldjur är till hälften lejon, till hälften örn? (Grip)

Varifrån kommer kalypson? (Trinidad)

Vilket bilmärke har en modell som heter Yeti? (Skoda)

Vilken artist heter egentligen
Stefani Joanne Angelina Germanotta? (Lady Gaga)

Vad heter det nya landet i Afrika som blev självständigt i sommar, och vad heter huvudstaden?

(Sydsudan och Juba)

Sen bommade vi ju en del också - till exempel var jag tvärsäker på att prinsessan Diana dog 1998, eftersom jag bodde i Sogndal då och fick besök av moster med make och vi såg på TV att hon omkommit. Det jag i hastigheten glömde bort var att de hälsade på mig två gånger... första gången redan hösten 1997. Hmpf!

Och det ska f-n veta att Tour de France gick av stapeln för första gången redan 1903!

PS. Förresten, det var ytterligare en nyhet på programmet: veckans schlagerfråga! Och det är nog delvis mitt fel då jag gnällt över att det är så många svåra musikfrågor... så quizmastern frågade vad jag tyckte det borde vara mer av. Hoppla. Har faktiskt forsökt lära mig en del gamla vinnare - en del är riktigt bra, men... hm... inte allt, om man säger så. Vilket gör att jag glömmer dem så fort jag hört dem. Gårdagens fråga var dock inget problem:

Vilket band hör vi här och vilket år vann de ESC?


Locket på

... så kändes det i alla fall när jag vaknade och tittade ut imorse:Fast ett par timmar senare var det "locket av"! :)Första halvan av dagen var alldeles strålande, jag satt ute på verandan i bara BH:n
och njöt i solen. Men säg den lycka som varar... nu strilregnar det.
_ _ _ _ _

Jag var för sent ute för att rösta via nätet - deadline kl 23.59 i fredags. Själva valdagen är först imorgon, men jag upptäckte att vallokalerna har öppnat redan idag - så nu har jag tagit en promenad ner till Kulstad skole, där jag för första gången avlagt min röst i ett norskt kommun- och landstingsval.

Men om jag har tillräckliga kunskaper för att göra ett kvalificerat val, det är en annan femma...
_ _ _ _ _

Puh! Piggsoppen är förvälld och har hamnat i frysen. Nu har jag så det räcker! :)


Städ- och omorganiseringsdag

Pffft!

Har varit på jobbet hela dagen. Jag vet, jag vet, man ska inte jobba för mycket och det är helg och allt det där - men det här var nåt jag hur som helst inte kunnat göra med elever snurrandes runt mig. Vaktmästarna har satt upp hyllor i det som tidigare var städpersonalens garderob/ kontor (de har flyttat till ett annat rum) - så nu har jag äntligen fått ett eget magasin! Och idag har jag flyttat, omorganiserat, städat - utan avbrott.

Känner mig rätt nöjd... :)

Magasinet innan jag satte igång:... och några timmar senare:Det ser kanske inte så mycket ut för världen, men det tog sin tid - inte minst att räkna ut var allt ska stå. För jag vill helst inte lyfta runt på böckerna mer än nödvändigt...  Det är fortfarande väldigt luftigt - men meningen är ju att jag här ska förvara huvuddelen av läromedlen, och just nu är det mesta utlånat. Fast jag lär ju hinna fylla hyllorna med annat innan läroböckerna kommer in igen...

Kontoret innan:

... och nu:Sist jag hade det så här välstädat var det flera elever som trodde jag skulle sluta på skolan. "Det ser ut som du har städat ut och är på väg härifrån", som en av dem sa. Hm. Säger kanske mer om mitt (bristande) ordningssinne än nåt annat... :)

De tomma hyllorna ska fyllas med diverse utrustning från medier & kommunikation - lärarna vill att jag tar över utlån av kameror, sladdar och annan elektronik.

Vet ni - nu när jag tänker efter inser jag att inte en bok, inte en tidning, inte en film - ingenting - står på samma ställe som när jag började jobba här. Jag har flyttat på allt! En del saker flera gånger... Själv tycker jag att jag fått till det ganska bra - men det finns naturligtvis inga färdiga svar. Och det som är rätt idag är kanske inte lika rätt imorgon.

Well, då får jag väl flytta runt alltihop en gång till! :)

Nu ska resten av helgen ägnas åt avslappning. Ska läsa, se film, kanske gå en tur. Och förvälla svamp. Rensade allt igår kväll, ute på verandan (ja, för piggarna sprätter ju åt alla håll så jag ville inte hålla till inomhus) - hann precis innan det blev för mörkt. De sista svamparna såg jag nästan bara konturerna av...

Fortsatt trevlig helg!

Höst

Höstfärgerna kryper nerför sluttningen på det där fjället jag dyrt och heligt lovade sluta
att fotografera. Utan framgång. Øyfjellet är där, vare sig man vill eller inte!

Ännu en lång dag på jobbet närmar sig slutet. I förrgår eftermiddag kom en lärare förbi vid 16.15, närmast chockerad över att finna mig på plats. "Fast avdelningsledaren sa att du nästan bor här så jag chansade". Hm. Jag måste nog snart börja tänka på mitt rykte.

Ja, och för den som undrar: jag har arbetstid till 15.30. En av fördelarna med att bo i Norge. Fast sen var det ju det där med att faktiskt gå hem när man ska... :)

Fast jag lyckades igår! För då hade jag avtalat med Unni att vi skulle på svamp- och lingontur. Så vi gav oss iväg till samma ställe som sist (när folk undrar var så svarar vi bara "i skogen" - kan ju inte avslöja kanonstället) - och jodå. Massa svamp fanns det! Jag plockade piggsopp (2 stora påsar) och Unni kantareller (ett par liter). Lingonen gick det åt pipan med, men vi var nöjda ändå.

Och nu ska jag packa ihop, komma mig hem, äta lite middag - sen väntar svamprensning.

Min vrå av världen

Ni som hängt med på bloggen ett tag har redan fått veta en del om bagarstugan hemma på Holmön och mina planer på att göra om den till sommarstuga - eller till min egen vrå av världen, om man så vill. Så här blir det lite favorit i repris - jag tar det från början... :)


Själva bagarstugan är delen till höger om den vita ribban
- dörren till vänster går till en förvaringsbod


Bagarstugan, liksom boningshuset, är sen början av förra seklet. Huset har byggts om och till - från början var det till exempel bara en våning. Utbyggnaden är sen slutet av 60-talet och innehåller badrum - det var först då man fick vattentoalett/badkar/dusch.

När vi växte upp bodde farmor och farfar på bottenvåningen och vår familj en trappa upp. Nu när inte farmor och farfar finns längre, har vi brett ut oss - Eva och jag har målat och grejat och gjort om farmors och farfars "finrum" till sovrum åt oss.

Men nu som Eva har sin egen familj är rummet mest deras. Själv sover jag i bagarstuge-kammaren, utom på vintern då det är för kallt. Men kammaren fungerar samtidigt som gästrum, så när det kommer släkt och vänner och hälsar på flyttar jag till friggeboden. Eller bäddsoffan i vardagsrummet.


Bagarstugekammaren, tillika gästrum

Det hela toppade sig i samband med Rasmus dop ifjol sommar. Då var vi 15 personer som skulle övernatta och jag hade nästan tappat räkningen på hur många gånger jag flyttat från ett ställe till nästa. Det slutade med att jag och syrrans kompis fick dela den gamla bäddsoffan i det som var farmors och farfars kök. Den är anpassad till personer med en maxlängd kring 160 cm - både jag och Y är över 180. När jag vaknade på morgonen och försiktigt tog mig upp för att inte väcka henne - då slog sängen ihop på henne! Suck och stön.

Bara för att förtydliga: jag klagar inte, jag har ju alltid haft en säng att sova i och tak över huvudet. Men det blir lite slitsamt i längden när man inte ens vet om det är lönt att packa upp eller om kläder och annat bara ska få ligga kvar i väskorna så det blir lättare att flytta vidare.

Och därmed började jag fundera. På ett ställe som jag kan kalla mitt eget. Blicken föll på bagarstugan...

... och då menar jag inte kammaren utan själva rummet där man förr i tiden bakade bröd. Ugnen har inte använts sen 80-talet och skorstenen är nedmonterad. Min farbror huserade där en period, men sen har rummet stått oanvänt i många år. Det har fyllts med mer och mer bråte allt eftersom, och liknade mest ett oorganiserat förråd. Dessutom har det varit en mysko lukt där en längre tid, något vi misstänkte hade att göra med plastmattan på golvet.


Inför dopet ifjol sommar städade jag undan det värsta - för att kunna husera alla gäster 
fick några lov att sova i bagarstugan, trots lukten


Så i sommar har pappa och jag tömt rummet på all bråte, och rivit upp plastmattan. Och jodå. Det visade sig att det samlats fukt under mattan med påföljd att stora delar av golvet var genomruttet. Även de bärande åsarna under golvet hade tagit skada. Jag väntade mig att pappa skulle säga stopp, att det skulle bli alltför mycket jobb med att fixa allt - men icke. Han har satt igång med liv och lust! Så nu är golvet och åsarna förpassade till evigheten, och källarhålet som fanns under är fyllt med grus. Inte ända upp, dock, det ska finnas plats för luften att cirkulera. Det finns redan en luftkanal som går ut på baksidan av bagarstugan, men i tillägg sätter vi in ett spirorör på framsidan för att få fart på cirkulationen. Och nån ny plastmatta blir det inte. Jag har spanat in ett spontat furugolv på Beijers som jag vill ha.


Bort med plastmattan! Det första vi hittade var en källarlucka som var mjuk som en svamp...


... och så här såg det ut där nere. Tråget förvarade man potatis i en gång i tiden.


Ruttet, ruttet, ruttet!


Fast på lite avstånd såg det ju ganska fint ut... :)


Källaren fylld med grus


Pappa visar vad han fixat så långt


Det tar sig! :) Fast en bekant som tittade in tvärstannade och sa "OJ!"
och lät närmast förskräckt...Spelar roll att man inte kan baka i ugnen, vacker är den ändå!

När golvet är på plats ska jag måla runt fönstren (vill ha vitt och inte träfärgat), måla taket (vill ha halvblank färg), måla väggarna (har en hink sandbeige målarfärg stående)... och möblera efter eget huvud. Det ska bli så fint, så fint - och färgglatt! :)

Och så ska jag köpa en ny ytterdörr. Den som sitter där nu håller knappt ihop, och både glaset och ribborna på utsidan har vi redan bytt ut en gång.

Som om inte detta är nog ska vi bygga en veranda också! Ursprungsplanen var att den skulle sträcka sig längs hela husets framsida, men då det ligger en del stora stenbumlingar i vägen (de ligger så högt att det inte går att lägga verandan ovanpå) får vi nog tänka om och räkna en meter in från varje hörn. Dessutom ligger bagarstugedörren ett par centimeter högre än boddörren vid sidan av, så antingen får vi göra ett trappsteg utanför bagarstugedörren eller så bryta till verandan en aning. Och det skulle nog hursomhelst inte märkas, då hela huset är snett och vint!

Tidsplanen? Pappa ska fixa åsarna i höst, men sen händer inget mer förrän till våren. Men då blir det å andra sidan fullt upp...

... så jag hoppas att vintern går fort!


Bagarstugan i mitten, flankerad av ladugården och själva boningshuset


HöstteckenGula löv som singlar ner och fastnar på bilrutan, ett säkert hösttecken!

Atjoo!

Egentligen hade jag tänkt berätta mer om/lägga ut bilder från uppgraderingen av bagarstugan - pappa har hunnit en hel del sen sist - men jag är dunderförkyld och trött och vill bara hem och lägga mig på soffan. Så istället blir det ett par bilder från Krutfjellet, och så får jag visa renoveringsprojektet en annan dag.

Sol och vackert i torsdags:

I höjd med Storuman:

Inte fullt så fint när jag körde tillbaka på söndag kväll:
_ _ _ _ _

Lyssnade på Jo Nesbøs Snømannen på resan. Vilken bok!! Det finns en hel serie böcker om polismannen Harry Hole, jag har bara läst några av dem men de har varit lika bra allihop. Uppföljaren till Snømannen - Panserhjerte - lyssnade jag på ifjol. Och nu ska jag ta med mig den senaste hem - Gjenferd. Har rätt höga förväntningar... :)
_ _ _ _ _

Var in på Coop igår. De säljer svenska lingon - till det facila priset av 60 kronor för en låda med 750 gram. Eh?! Är det möjligt?! Pappa och jag hade blivit stenrika om vi kunde sålt våra bär för det priset...
_ _ _ _ _

Nä, nu åker jag hem och kurerar mig! Ha en fin kväll!

Naturens skafferi

Ursäkta ett par dagars bloggtorka - beroende på att jag smitit till Sverige den här helgen och just nu befinner mig på Holmön. Och här är det minsann fullt upp, så datorn har hamnat på undantag... :)

Pappa och jag var ute i skogen igår. På strax under två timmar hade vi plockat nånstans mellan 40 och 50 kg lingon samt 3 liter kantareller. Det kallar jag effektivitet.

Sen har jag suttit och rensat blek taggsvamp i timmar. Hann aldrig göra det innan jag åkte, nämligen, så jag tog med alltihopa hit. Nu är rubbet rensat, förvällt och förpackat, och dessutom åt vi smörstekt svamp till middagen igår. Jo, de smakar utmärkt, som kantareller typ! :)

Bara ett par bilder innan jag sätter mig i soffan och umgås med mina föräldrar. Imorgon bitti åker jag iland och så är det bara att gasa iväg i riktning nordväst. Fast först ska jag hinna förbi Vännäsby och pussa lite på systersonen! Han och hans föräldrar har förresten också varit härute men de åkte tidigare ikväll. Och Rasmus har fått visa mostertante så duktig han blivit på att gå. Han sätter iväg i full fart - om än något vingligt... :)

Fortsatt trevlig helg!


RSS 2.0