Fullt hus

Här börjar det fyllas upp med folk inför visfestival och barndop. Imorgon natt är vi faktiskt 15 personer som ska sova här, fördelade på friggebod, bagarstuga och boningshus! Var jag hamnar? Tillsammans med syrrans kompis i köket i farmors gamla bäddsoffa (som är designad för folk på max 165 cm). Och Y är ännu längre än mig. Kan bli intressant... :)

Blåsigt här på ön - synd med tanke på dem som tänkt ta egen båt ut till festivalen. Sjögång på Kvarken... Det har blivit en del nederbörd också (och åska) men bara nattetid. Bra tajming! :)

Bye bye, hinner inte skriva mer nu!

Lilleman på fisketur

Rasmus på sin första fisketur! Pappa Rickard drog upp gädda efter gädda men lilleman sov
hela tiden och missade all action... :)


Lilleman

Rasmus har nu blivit sju veckor gammal - och jag blir mera kär i honom
för varje dag som går. Han är ljuuuuvlig!!!!


På fisketur i Norge, iklädd den fina fiskevästen som mormor sytt (för man vill ju vara lika tuff
som sin pappa, ju!) - nu, en dryg vecka senare, har han vuxit ur den... det blir till att sy en ny
nästa sommar :)


Världens stoltaste moster!!


En glad liten skit!


Man blir lite trött ibland...


... då är det skönt att sova på pappas mage...


... eller att gosa med mamma!


_ _ _ _ _

Har ju alldeles glömt att berätta: Eva och Rickard såg en skithäftig dörrmatta när de var på marknad för ett tag sen. Vet ni vad det stod på den? Inte nåt så banalt som "Välkommen". Nej, det stod "Varför står du här och fryser? Gå hem!!" Hehe, jag tycker de skulle ha köpt den!!! :)
_ _ _ _ _

Har varit i Umeå idag och fixat det sista inför dopet (och en del annat). Löpte gatlopp mellan butikerna, och svetten rann. För det har varit rejält kvavt idag. Kanske en följd av nattens åskväder? Vet ni, vi fick faktiskt lite regn!! Inte så mycket som man kunde önska men tillräckligt för att avvärja den allra mest överhängande brandfaran, i alla fall för en dag eller två.

Holmöspelet

Igår var det nypremiär för Holmöspelet, en amatörteateruppsättning om Holmöns historia. Den här gången valde man ut några av scenerna, och spelade upp dem på olika platser på ön. Vi i publiken fick helt enkelt följa med på en vandring från Holmögården via Håkansgården till kyrkan. Om det var bra? OH JA!!! Det var en upplevelse!! Med kanonväder och enorm publik-tillströmning blev det en omedelbar succe, nu kan man bara hoppas att detta blir en årligen återkommande tradition!!Publiken rörde sig som ett lämmeltåg längs landsvägen...:

 
_ _ _ _ _

Hm. Vet inte hur mycket jag får tid att blogga veckan som kommer, dels bor Rasmus med familj i rummet där datorn står så jag kan inte gärna använda den på kvällen när lilleman ska sova, dels drar det snart ihop sig till barndop och därmed släktbesök. Om inte annat får det bli en låååång uppdatering efter nästa helg! :)

Och ja, Rasmus är fortfarande världens finaste lille kille! Imorse sov han i min famn säkert en timme, ena armen domnade fullständigt men vad gör det när man är stolt moster?


Laxsäsongen går mot sitt slut

Jag har varit på havet två vändor idag - först i eftermiddags för att hjälpa pappa dra upp ankarna till en av laxfällorna (själva garnet tog han upp för ett par dagar sen). Strålande vackert, som vanligt: Och nu ikväll har vi dragit upp både garn och ankare till fälla nr 2.
Solnedgång över Västra Kvarken:När vi var på väg hem gick månen upp:Båten blev förresten ganska full nu ikväll - ni ser mina gummistövlar nere i hörnen av bilden:Jag satt och skrevade med ett ankare och några plastdunkar mellan benen. När det visade sig att båten var alltför framtung (snurran nådde inte ner till vattnet...) fick jag flytta mig bakåt i båten - inte det enklaste när jag dessutom snott in ena foten i en lina. Och inte var det mycket sittplats heller... lyckades pressa ner mig mellan två ankare...! :)

Nä, det här duger inte. Några timmars sömn innnan jag ska hämta Rasmus och hans föräldrar vid morgonfärjan. God natt!


Kuling

Nu har jag varit hemma i snart tre veckor. Och därmed är det bara två veckor kvar innan jobbet och vardagen pockar på uppmärksamhet igen. Jisses, som vanligt går tiden fasligt fort!!
_ _ _ _ _

Igår var jag i Umeå. Rusade runt i affärer (svettigt!), lunchade med Marie (trevligt!) och åkte ut till ön igen med eftermiddagsfärjan (guppigt!). Tack och lov att jag inte åkte in idag - ännu guppigare med kulingvarning och rejäla vågor på Kvarken. Jag var nere i Byviken ikväll och strax innan färjan dök upp passerade ett stort fartyg i södergående riktning. Det verkade inte påverkas av vågorna över huvud taget, gled bara sakta fram. Annat var det när färjan rundade udden - den såg mer ut som en flipperkula. Studsade och rullade för fullt...

I vanlig ordning cyklade jag ner till färjan med affärens post imorse. Det ska jag göra imorgon också, men det är förhoppningsvis sista gången den här sommaren. Känner att jag behöver sova - att kliva upp kring 6 varje morgon blir lite slitsamt i längden, när man har semester. Å andra sidan får man ju mycket gjort när man startar tidigt. När klockan var 9.15 imorse hade jag, förutom postrundan, hunnit vattna potatislandet, skura mattor samt tagit ett morgondopp i havet! Det var dock inte lika fint som häromdagen, utan rejält blåsigt. Jag låg och guppade i vattnet en stund men sen kände jag nåt som pickade på min vänstra arm - antagligen en spigg (eller bara ett sjögräs) men jag såg för min inre syn hur det var en mostergädda som laddade för att hugga. Och vips skuttade jag upp ur vattnet. Snabbt gick det!! :)PS. Idag kom det förresten - under över alla under - en regnskur. Men den tog slut nästan innan den börjat och inte hjälpte den mot torkan... vi behöver mera! Mycket mera!!


I vår herres hage...

Några exempel på djurlivet härute på ön:Nån älg har jag ännu inte fått syn på... :)


Ett morgondopp i havet

... är ju aldrig fel! Jag rivstartade igår morse med att cykla ner till färjan med affärens post. När jag kom hem hinkade jag upp vatten ur diket som går längs vägen (30 hinkar) och hällde i gångarna mellan potatissängarna i ett försök att hindra potatisen från att säcka ihop fullständigt (men det är ännu värre ställt med vårt "riktiga" potatisland i Degersjön där vi sätter det mesta, landet här hemma på åkern är mest för att få lite nypotatis). Vattnet i diket är väl inte världens renaste, det är delvis ett avloppsdike - men vad göra?? (man får ju lite gödsel på köpet så att säga) Och baske mig, idag såg det riktigt bra ut!! (efter ytterligare uppåt 30 hinkar)I alla fall, det jag skulle komma till var att efter den där rivstartsmorgonen igår så kom jag på att det var läge att sticka och bada innan nån annan dök upp vid stranden. Så kl 8.30 låg jag i vattnet och njöt. Hääärligt!! Även om bottnen är dyig och stranden fullständigt har vuxit igen...:

Sen var det dags för tårta - pappas födelsedagstårta. Med färska jordgubbar och blåbär:

 

Mmmm!

Och så tog vi en sväng till Rentjärn i jakt på hjortron. Det blir ett dååååligt hjortronår här på ön, det stod snabbt klart. Vad det däremot fanns gott om var myggor, broms och knott. Uäck. Vi hade ett helt moln med oss tillbaka...Vad mer? Jo, jag köpte en ny säng igår! Eller ny och ny... bättre begagnad. Men hundra gånger bättre än den jag haft hittills, vilket är ena halvan av mammas och pappas första dubbelsäng (med 40 år på nacken) där resårbottnen gett vika och ersatts av en spånskiva. Med en madrass så stenhård att det kändes som att ligga på en planka. Jag fick syn på en lapp på anslagstavlan i postrummet på affären där en öbo ville bli av med sin säng. Pefterkt!! Så mycket enklare än att åka in till Umeå och köpa en, och bli tvungen att antingen hyra släp eller betala frakt ner till färjan. Nu dubbade jag helt enkelt min far att ta ut traktorn och så åkte vi och hämtade den! Och håll med, den ser bra mycket finare ut än den gamla (den gamla sängen på bilden till vänster, om nån skulle undra):

 

Jag fick dessutom madrassen med på köpet. Provlåg den en stund igår kväll och jo, den är skön!! Men så länge sommarvärmen håller i sig envisas jag med att sova i bagarstugan där det är mörkare och svalare...

Imorgon blir det en sväng in till Umeå, har typ tusen ärenden samt ska äta lunch med en kompis.

Bye bye!

(och nej, inget regn än - men kanske kanske imorgon...?)


Torrt!!

Äsch! Såväl SMHI som yr lovade att vi skulle få regn. Igår kväll såg vi till att det stod tunnor och hinkar vid alla stuprännor, och under natten vaknade jag säkert tio gånger och lyssnade förhoppningsfullt efter regnet. Men inte då!! Istället drog molnen förbi och idag blev det ännu en solig och smällvarm dag. Och det gör väl inget - om det inte vore för att potatislandet håller på att ramla ihop av torkan, och brandfaran växer för varje dag. Det är kruttorrt i markerna! Nån som grillar och inte släcker ordentligt efter sig, en bortslängd fimp - ja, det är inte mycket som behövs för att det ska börja brinna. Och vi har ytterst knappa resurser för att få stopp på en brand innan den sprider sig. Ironiskt - vi är omgivna av vatten men ändå hjälplösa.

Förr i tiden var det så här man skulle göra i händelse av brand - anslaget sitter i vår bagarstuga:


_ _ _ _ _

Eftersom jag i min enfald trodde att detta skulle bli en grå och regnig dag hade jag bestämt mig för att baka. Vilket jag med en dåres envishet höll fast vid. Så jag har bakat klart biskvierna till visfestivalen, dessutom till Rasmus dop samt till två grannar som gärna ville köpa. Pust och stön, nu bakar jag inte mer under semestern!!
_ _ _ _ _

Utlovad bild på den gamla bäddsoffan som numera hamnat i friggeboden - vilket, by the way, är den enda byggnad jag äger:

 
_ _ _ _ _

Åkrarna är färdigräfsade!!


_ _ _ _ _

Evas pion:... som dessvärre knasade ihop idag, det blåste rätt ordentligt och blombladen flög all världens väg...
_ _ _ _ _

Trots torkan har vi lyckats hålla liv i jordgubbarna. De första har precis mognat. Vältajmat, då pappa fyller år imorgon. Jordgubbstårta blir det!! :)

Nu ska jag slå in hans presenter. Skvallra inte - han ska få en bok om Elvis Presley och en bok om naturkatastrofer. Ja, vad hade ni väntat, jag är ju bibliotekarie... :)

Slåtter

Häromdagen slog pappa åkrarna runt huset med traktorn (och lien där det var för trångt för att köra). Och nu har vi räfsat i två dagar - svettigt, och gissa om händerna ömmar...? Men fint blir det!! Vad vi gör med höet? Bär det till skogs... Förr, medan vi hade får, hässjade och ladade vi alltihop såklart. I några år efter att vi hade slutat med får var det andra på ön som hämtade vårt hö men numera är det ingen som är intresserad. Varför vi envisas med att slå? För att hålla landskapet öppet. Dessvärre håller (delar av) Holmön på att alldeles växa igen, men så länge vi klarar det ska vi i alla fall behålla våra åkrar som just åkrar och inte ett mecka för sly och sånt!!

Vi måste förresten framstå som aningen exotiska. Idag blev pappa och jag fotograferade...
och det är mer än en cykelturist som saktat ned och tittat intresserat på det vi hållit på med.
Hehe! :)Så här fint blev det...(den andra åkern är vi inte riktigt klara med än... tar det sista imorgon).
_ _ _ _ _

Det ser lovande ut - länge sen det var så här mycket jordgubbskart:

 

Återstår att se om alla orkar bli riktiga röda bär - det är så torrt nu att det vete sjutton... vi vattnar och vattnar men det blir ju liksom inte riktigt samma sak. Dessutom har vi inte kvar så mycket vatten i brunnarna... Eventuellt ska det komma nån regnskur imorgon, men det tror jag först när jag får se det. Vanligtvis ser vi regnmolnen dra förbi på ömse sidor om Holmön medan solen steker på just oss. Det är inte för inte som Holmön kallas "Sveriges soligaste ö"! Vilket förstås är väldigt trevligt i semestertider - bara vi kunde få en liten skur nån gång ibland. Är det för mycket begärt?

Fick sms från Unni igår - hemma på Helgeland är det kallt och regnigt så det förslår. Olika falla ödets lotter. Jag föreslog en byteshandel - om de får lite sol av oss kanske vi kan få lite regn av dem? Jodå. Unni meddelade att hon säljer regnet billigt. Mycket billigt!! :)


Språkröra

Vackert vid Bergudden igår:
_ _ _ _ _

Nästa sommar ska den nya affären vara på plats i Byviken:


_ _ _ _ _

Vet inte om det är bra eller dåligt, men ofta när jag läser böcker eller ser på TV märker jag helt enkelt inte om språket som skrivs/talas är svenska eller norska. Eller engelska för den delen. Antar att det är bra. Fast emellanåt vinglar jag när jag ska prata och hittar inte rätt ord på rätt språk. Vilket kan bli ganska fånigt. Nåja.

Kollegan i Övik undrar hur jag har tänkt som bara tagit med mig en handfull böcker på semestern (fast det visade sig vara sju och inte fem, Tina!) - själv har hon laddat upp med en försvarlig hög. Tja, ja, jo - kanske borde jag tagit med mig fler. Men när ska jag ha tid att läsa?? Nu har det gått en och en halv vecka av ledigheten och jag har hunnit beta av två böcker, inte mer! Ska starta med den tredje ikväll...

Vad jag plockat med mig? Jo, detta (naturligtvis en blandning av svenskt, norskt och engelskt):

Stephenie Meyer: The short second life of Bree Tanner (läst)
Andy McNab/Robert Rigby: Hevner (läst)
Ann Cleeves: Blå gryning (den hugger jag in på ikväll)
Val McDermid: Med gift i blodet
Peter Robinson: Mörkrets alla färger
Bear Grylls: Way of the wolf
Katherine Applegate: Sharing Sam

Några av böckerna läser jag för jobbets räkning, men deckarna är för min egen del! :)
_ _ _ _ _

Idag har jag bakat 180 biskvier, och är därmed halvvägs. Det ska bli 300 till visfestivalen, och dessutom en burk eller två till Rasmus dop. Det var mulet imorse, så jag tänkte att det skulle vara en bra dag för bak. Nja... efter en liten stund tittade solen fram och det blev (ännu) en strålande dag. Tack vare korsdrag blev det dock inte alltför outhärdligt i köket. Och jag brände axlarna rätt rejält igår så det var nog lika bra att ta en paus från solen...!
_ _ _ _ _


Muuuu!

Matglad harplat

Aaagh!! Den söta lilla harplaten är inte fullt lika söt när han tuggar i sig mina nyinköpta
blomplantor... det här var en sommardahlia innan han satte tänderna i den...:Vi har som sagt varit iland i helgen - och hjälpt syrran & hennes kille att bära möbler,
diska porslin, putsa fönster, sätta upp gardiner... och så vidare. Vi hann inte allt såklart
- långt därifrån!! - men en del i alla fall. Det blir himla fint!

De har målat och tapetserat om i två av rummen - bland annat det knallturkosa sovrummet
(som jag nog har visat bild på förut). Det blev onekligen en viss skillnad...!!

Före:Och efter:


_ _ _ _ _

Kvällsol i Sävar - och mina ben blev hemskt långa i skuggan...
_ _ _ _ _

Jag har lagt in en ny bakgrundsbild på datorn. Och inser med ens att mamma nog aldrig
kommer att komma längre än till den. För när hon ser Rasmus le emot henne blir det svårt
att göra nåt annat än att le fånigt tillbaka!! :) :)


_ _ _ _ _

Det blir tidiga morgnar den här veckan. Jag har tagit på mig att cykla ned med affärens post
till färjan (som går kl 7). Ångrade mig imorse när väckarklockan ringde... men å andra sidan
kommer jag i alla fall igång! Långa sovmorgnar är ju inte riktigt likt mig.Vad jag ska göra idag? Ingen aning, faktiskt. Tar dagen som den kommer! :)

På havet

Pffft... tiden går FORT! Nu har jag varit hemma nästan en vecka!

Följde pappa ut och vittjade laxfällorna igår. Inte en enda fisk... men solen sken,
vågorna kluckade och det var himla mysigt ändå!På hemvägen körde vi rakt in i en dimbank... men det lättade ganska snabbt igen.Just ja, jag utlovade ju en bild på nya soffan. Så här fint blev det:... och då skulle det förstås varit en bild på gamla soffan också, som jämförelse. Men den står numera ute i friggeboden, så det får bli en annan dag.
_ _ _ _ _

Eva och Rasmus åkte iland igår. Imorgon följer vi efter - vi ska hjälpa den lilla familjen att komma på plats i nya huset. Så det blir till att kånka möbler och kartonger hela helgen! :)

Goseklumpen

Det här är världens finaste lille kille, absolut!!!
Jag är kär... :)Rasmus blev 1 månad idag och det firade vi med att gå på promenad till Bergudden.
Den stolta mostern fick dra vagnen... :)
Norrländsk sommarnatt

Puh! Mitt tålamod och den här gamla datorn är inte kompatibla. Jag blir galen!! Men inte värre än att jag loggar in då och då i alla fall - måste ju hålla mig (och er) uppdaterad(e)... :)

Var i Övik igår - som alltid var det jättekul att träffa kompisarna. Och god mat fick vi
- tack Maria!!

Flera av mina norska kollegor undrar hur mörkt det blir på nätterna här i trakten. Vi har ju inte midnattssol - men ganska ljust är det allt ändå. Tog de här bilderna på väg hem från Övik inatt, vid 01.15:

Vet ni vad jag upptäckt att jag glömt packa för semestern? Shorts. De ligger kvar i Norge. Grrr. Det har helt enkelt varit så kallt att jag inte haft en tanke på att ta dem med (men bikinin fick jag med mig, undrar hur jag tänkte då?). Hur som - köpte nya shorts igår. Inte satt de särskilt snyggt (jag har inte en figur som funkar i shorts - inte i bikini heller för den delen...), men strunt samma - det är sommar och varmt och jag vill i alla fall bli liiite brun. Fast det ska visst regna imorgon...
_ _ _ _ _

Så här kan man ju också använda uttjänta resårsängbottnar, hehe...:Holmöborna är innovativa! :)


Hemma på ön

Sådärja, då kan semestern starta - jag är hemma på ön! :)

Kom till Sävar vid 23.30 igår - och tjohej, Rasmus var vaken!! Jag fick hålla goseklumpen en stund (och jösses som han har växt) innan vi allihop pallrade oss isäng. Mamma och jag var uppe före tuppen, det vill säga vid 5-snåret imorse, för att ta första färjan ut till ön. Då sov både Rasmus och hans föräldrar...

Väl ute på ön mötte pappa på kajen - men vi åkte inte hem direkt utan inväntade starten på årets Postrodd. Vilket visade sig bli en rumphuggen historia. Alltför mycket vind - från fel riktning - gjorde det omöjligt att ro/segla över Kvarken till Björkö, så båtarna rodde för syns skull ut ur Byviken för att sedan bogseras till Finland. Synd för alla de som förberett sig för rodden!Jag har träffat en ny liten kompis idag. Som studsar runt på gårdsplanen härhemma och inte verkar särskilt folkskygg. Han har bland annat tuggat i sig en av mamma margueriter... :)I övrigt har dagen ägnats åt att skruva isär vår gamla bäddsoffa för att få in den i friggeboden (smal dörr...), skruvat ihop densamma igen - samt skruvat ihop den nya. Som blev himla fin (bild en annan dag). När vi nu ändå var i farten, pappa och jag, så skruvade vi ihop min och Evas gamla spjälsäng också. Så Rasmus har nånstans att sova när han kommer hit! :)

Och så satt jag på verandan en stund och läste. Eller... jag somnade ifrån boken omgående. Känner att all den där ackumulerade tröttheten börjar göra sig gällande. Ska försöka sova mycket i sommar! (jaja, Marie, jag vet att du misstror mig, och med all rätt antagligen)

Hur som - när jag pallrade mig in var jag sådär lämpligt tomatröd i ansiktet. Jag är inte van med sommarsol!! Det har ju varit lite av den varan i nordnorge hittills i år.

Sen blev det en kvällspromenad också. Och mandeltårta. Och nu... ska jag gå ut till bagarstugan och lägga mig. God natt!

Semester!!!!

Tjohej, nu åker jag!!! Hem till Sverige och Holmön. Ska lägga bibliotekarierollen åt sidan för några veckor och istället vara storasyster, moster, dotter, lantbrukare, fiskare, flyttkarl... och livsnjutare! :)

Det blir blogguppdateringar även under semestern (trodde ni att jag skulle kunna låta bli?) men de blir nog varken så många eller så långa, då datorn hemma på ön är... tja, vad ska man kalla det? GRÄSLIGT TRÖG.
_ _ _ _ _

Jojo, det dyker minsann upp kändisar på ungarnas skicamp här på skolan. MARIT BJØRGEN!! Jag gick förbi henne ute i matsalen men blev för feg för att fråga om autograf... men jag tjuvtog ett kort när hon satt på gräsmattan härutanför:Sen gav hon sig iväg på rullskidor tillsammans med ungarna. Gissar att de får ett minne för livet, det är inte varje dag man får träna ihop med en flerfaldig OS-mästarinna!


_ _ _ _ _

Nu blommar min blåbärsplanta! Håll tummarna för att den fortfarande lever när jag kommer tillbaka...


RSS 2.0