Let it rock!

Har varit på konsert ikväll - Let it rock!
Skitbra!!!! Även om jag är lite halvdöv på ena örat... :)
En musikalisk resa genom rockens första decennier - förmedlad med en stor portion humor,
tidstypiska kläder och ett jäkla tryck. Jag har ont i armarna av allt applåderande...     


För den som undrar - jo, Elvis lever!!
_ _ _ _ _

Gjorde en repris av gårdagens promenad i förmiddags. Fortfarande kallt. Fortfarande vackert.     
_ _ _ _ _

PS. Jag har lärt mig nåt nytt i helgen - norrmän använder inte begreppet "decimeter" annat än i matematikundervisningen... vilket t.ex. innebär att det inte snöade 3 dm tidigare i veckan utan 30 cm. Jahaja! :)

(och när de pratar om hur långt en bil har gått är det alltid i km, inte mil)


Frikst

Datorn tvärnitade i eftermiddags, så nu gör jag ett nytt försök...
_ _ _ _ _

Jodå, det blev promenad runt Åremma och Rynesåsen. Kallt? Ja. Vind? Ja. Styv kuling? Nejdå.
"Frikst", som min kompis KJ skulle sagt!

     

     

Fascinerande nog får jag fortfarande på mig täckbyxorna som jag haft sen högstadiet!! Alltså, det är 20 år sen!! På den tiden måste de ha varit väldigt rymliga... nu sitter de tajt. Jäkligt tajt. Att t.ex. sätta sig i dem är inte att rekommendera... dessutom är rörelsefriheten tämligen begränsad (vilket å andra sidan gör att det blir rätt bra träning att gå i dem, får liksom ta i för varje steg för att komma framåt).
 
Har dammsugit också. Och tvättat ett par maskiner. Och bakat bröd (köpte kryddor igår, så den här gången smakar de nog lite mer). Nu ska jag äta hemlagad pizza hos en kollega - mmmm.

Hejdå och godkväll!!
_ _ _ _ _

Nattlig uppdatering: hemma igen. Och pizzan var jättegod!!! :)


Bibliotekarier är bra att ha!

Läs och begrunda!!!

85 reasons to be thankful for librarians


OK - allt stämmer kanske inte - men på det stora och det hela är det bara att hålla med!! :)
_ _ _ _ _

Nu har holmöfärjan gett upp mot ismassorna - det blir helikoptertrafik tills dess skoterleden är stakad. Isen är inte tillräckligt tjock på alla platser än, men man har i alla fall kommit igång med stakningen. Mer om detta på Holmöns hemsida - och i dagens VK.
_ _ _ _ _

Fortfarande riktigt kallt här (ja, jag vet, -15 är ingenting med Västerbottensmått mätt, men för att vara i Vefsn). I tillägg varnas för kulingvindar upp till 20 m/s (mer än när Ask passerade trakten med andra ord). Och tar man vinden med i beräkningen blir det SVINKALLT. Hade tänkt knata Åremma runt, men... får se hur jag gör... soffan känns plötsligt inte som nåt dumt alternativ... (fast egentligen borde jag nog städa, hybelkaninerna studsar omkring av hjärtans lust...).
_ _ _ _ _ _


Det enda molnet på himlen... precis mitt i vägen för solen!!


Charmiga grabbar

Hehe... några killar vrålade "Jeeeeeennnyyyy!!" när jag gick genom matsalen nyss. Vad de ville? "Varför har du inte lagt ut bilden du tog på oss?" Hm. Tog en del bilder under yrkesmässan, men de blev rätt skakiga (undvek att använda blixt) - så vi lade ut kollegans bilder på hemsidan istället.

Men jag lovade att lägga ut bilden här, så varsågoda:Just ja, jag lovade ett par andra killar samma sak:Återstår att se om de hittar till min blogg, då...

Väderomslag...

...igen!

Nu har rysskylan letat sig hit, med -15 och iskall vind. Det enda som påminner om regnet häromdagen är halkan... det är bitvis isblankt, bitvis rena puckelpisten och bitvis - tack och lov - riktigt vinterföre. Broddar? O ja. Har som mål att ta mig genom vintern utan benbrott.


OK, jag erkänner - det här var igår morse. Imorse var det alldeles för kallt för att stanna
och plocka fram kameran!
_ _ _ _ _

Glad nyhet i dagens tidning:
Bokrommet på Ura skole i Sandnessjøen har så få bøker at det så langt ikke har kunnet kalles bibliotek. Torsdag satte oljeselskapet BP en stopper for dette ved å gi 250.000 kroner til nye bøker. ( - - - ) – Det er viktig for elevene å ha bøker tilgjengelig på skolen. Undersøkelser viser at bibliotek er en faktor som gjør at noen skoler blir bedre enn andre, sa kommunalsjefen.

En kvarts miljon!! Inte illa!! Läs mer här.

Utbildning

Ovädret har dragit österut och det verkar som om Västerbottenskusten drabbas hårdare
än Vefsn - Holmöfärjan tvingas ställa in avgångar:

Inställda färjeturer
Nu vid 14-tiden blåser det ca 20 m/s i medelvind och upp mot 30 m/s i byarna ute i V Kvarken. Det snöar kraftigt med intensivt snödrev som gör att sikten tidvis endast är några meter. Färjeturena i eftermiddag onsdag 27/1 från Norrfjärden 15.30 och 17.30 samt från Holmön kl 16.30 och 18.30 är inställda p g a det hårda vädret. I morgon torsdag avgår morgonturen från Norrfjärden först då det börjar ljusna kl 8.00 för att pröva framkomligheten i rännan.
 
_ _ _ _ _

En kollega dök upp idag, berättade glatt att hon anmält sig till en högskolekurs och att hon nu behövde material för den uppsats hon skall skriva - om samisk religion i förkristen tid. "Det är kanske ett lite smalt tema, men jag hoppas du har böcker i ämnet, Jenny?"

Hm. Gulp. Ehhh...

Jodå!! Jag hade tre - tack vare de medel vi fick i fjol för inköp av samisk litteratur:

Hætta, Odd Mathis: Samene
Berg, Bård A.: Samisk kulturkunnskap
Tveterås, Frode: Samisk kunst- og kulturhistorie

Ikke verst!! :)
_ _ _ _ _Det har varit Yrkesmässa på skolan idag - representanter från olika utbildningsinstitutioner, polisen, försvaret, LO m.fl. har varit runt i klasserna och pratat om framtida yrkesval. Några elever kom in på bibblan och småpratade sinsemellan om vad de har lust att göra när de är färdiga på gymnasiet - så sa en av dem att "jag kanske kan bli bibliotekarie som Jenny" varpå han vände sig mot mig och frågade "krävs det nån utbildning för att bli det, förresten?" Utbildning? Jo. Fyra år på universitet*. Ni skulle sett killens min - han såg nästan inte ut att tro mig. "Fyra år?!?!? Är det sant!?!?!?" Och denna information tog han tydligen med sig, för när jag en stund senare gick omkring i matsalen, där man ställt i ordning montrar och eleverna kunde ställa frågor och hämta broschyrer, så mötte jag flera elever som stoppade mig och sa precis samma sak: "Fyra år?!?! Är det sant???"

Dessutom fick jag en kommentar som jag inte riktigt visste om jag skulle skratta eller gråta åt:
"Jag som trodde det räckte med att gilla böcker..."

Hm. Njaaa. Lite mer kompetens än så krävs det faktiskt. Tro't eller ej.

(*fyra år i Sverige, tre år i Norge)

Vatten, vatten, mera vatten

Njää, det blev ingen riktig storm här. Visst, det blåste en del igår kväll, men knappt kuling skulle jag tro. Möjligen kan det ha stormat under natten, men inte så våldsamt att jag vaknade i alla fall.

Regnar gör det däremot. Rejält!!!! Jag gick på jobbet välutrustad: regnställ, sydväst (julklappen från Nordland fylkeskommune), broddar, vattentäta goretex-skor... Men vänta nu. Det är nåt som klingar falskt... vad kan det vara? Jag har det på tungan... ja, just det! Vattentäta goretex-skor. Pöh!! Så f-n heller!! De höll undan vattnet ett tag, men så började det obönhörligen att sippra in. Och värre blev det, när jag gick längs en oplogad gångväg med två decimeter blötsnö. Det sa klafs, klafs för varje steg. Sen blev det ännu värre, när vägen plötsligt låg under närmare tre decimeter vatten. Jag hade sinnesnärvaro nog att stanna och kavla upp byxbenen (inte regnbyxorna, men jeansen) till knäna ungefär, och sen marscherade jag rakt fram utan att ens försöka undvika vattnet. Kom till jobbet med rätt vältvättade fötter... tur att jag hade ett torrt ombyte på lut.

Varför tog jag inte gummistövlarna!??!?!??!?!!?!

... och nä, jag tänker INTE gå hem i eftermiddag.

Men vårfåglarna vädrar morgonluft, det kvittrar för fullt härutanför! :)
_ _ _ _ _

Aaaagh! Råkade se reklamtrailern för Sveriges värsta bilförare på norsk TV igår kväll. Inslaget ackompanjerades av melodin Jag är inte sjuk, jag är bara svensk - och visade en frustrerad dam som skrek "Det var inte jag som gasade, det var bilen!!"

Tror inte det, nej.

SUCK.

Med tanke på den bild som förmedlas av svensk körförmåga är jag glad att min bil har norska skyltar, så att norrmännen inte anar vem de möter... de få gånger jag kör. Har redan fått en del kommentarer över valet att gå istället för att ta bilen en dag som denna.
_ _ _ _ _

Såg delar av EM-handbollsmatchen Norge-Danmark igår kväll. Det tjoades och ropades och stampades en del i golvet hos hyresvärdarna en trappa upp. Slutsignalen närmade sig, det stod helt lika men så fick Danmark en straff. Det allra sista som hände i matchen var att danskarna gjorde mål och vann 24-23. Och plötsligt blev det helt knäpptyst på övervåningen...
_ _ _ _ _

Nä, nu har jag pausat klart, måste ju jobba också!! Ska ta tag i tidskrifterna idag, plocka bort gamla årgångar och städa i hyllorna. Synd bara att de läses så lite. Misstänker att eleverna på mitt förra jobb på Parkskolan läser fler tidskrifter på en vecka än vad eleverna här gör på en hel termin... kom igen då!! :)

Full rulle

Hihi, en av lärarna kom in på bibblan i förmiddags, stannade plötsligt upp och utbrast: "Jag vet inget bibliotek där det är så mycket aktivitet som här!!" Och jodå, just då var det rätt hektiskt: delar av en idrottsklass satt och besvarade frågor på tema religion och ville bl.a. veta mer om olika religiösa symboler, delar av en vårdklass höll på med en inlämningsuppgift och satt med sina bärbara datorer och ockuperade nästan allt i soffväg medan ett annat gäng ville låna kokböcker med norsk traditionsmat. Samtidigt ville några kemi&process-elever ha hjälp med att scanna betyg (hipp hurra för den nya scannern, den är flitigt i bruk), flera klasser kom för att låna naturkunskapsböcker (alla yrkesprogram har två böcker i ämnet, en som de gått igenom under höstterminen, och en annan som de ska använda i vår - och för att de inte skulle hinna förlägga bok nr 2 fick de vänta med att låna den tills nu), en av vaktmästarna fixade så jag kan använda den nya digitaltermometern (han fick karva lite i fönsterblecket - annars klipps ledningen av så fort man stänger fönstret) - och så snyggade han till ett hörn uppe i taket där en drös ledningar är dragna och där det inte sett klokt ut. Dessutom var det en elektriker här och drog ledningar för det nya brandlarmssystemet (tror jag det var). Och så kom en medieklass för att låna romaner, så jag boktipsade med andan i halsen mellan varven.

Puh!! Himla kul!!!

Eftermiddagen har varit betydligt lugnare. Nu är det Öppen skola (med matservering och aktiviteter) men så långt har bara ett fåtal elever letat sig in hit.

Stormen? Njä, än så länge fläktar det bara lite. Men innan kvällen...
Längre utåt kusten har den dock slagit till: http://www.yr.no/nyheter/1.6963224
_ _ _ _ _

Mosjøen kl 23 igår kväll:Jag övervägde faktiskt att ta med mig kamerastativet och bege mig ut på nattlig promenad. Från min veranda ser man ju inte så mycket av stan - längre upp är det panoramautsikt. Men hur det nu var kröp jag i säng istället. Ångrar mig lite nu...
_ _ _ _ _

Vanlig fråga: "Jenny, föreställer båda bilderna dig?"Hm. Ja. Jag tror det...? Den ena bilden har jag fått av en gymnasieelev (jodå, den har jag visat er förut), den andra har dottern till en kollega gjort. Och jag tycker båda är fina!!

Mer snö

Med risk för att tråka ut alla... mer väder... :)

Det kom ett par decimeter snö igår och inatt - närmast trolskt när jag gick till jobbet:

   

... och på skolans parkering tornade en rejäl snöhög upp sig!

(kunde inte låta bli att tjuvfotografera den bergsbestigande eleven, hehe)Har bakat bröd ikväll - skräddakakor. Upptäckte när jag skulle blanda i brödkryddorna att bäst före-datumet var rejält passerat. 5 maj 2005. Hoppla. Nåja, det gjorde inget, brödet smakar bra i alla fall! :)


_ _ _ _ _

En av eleverna på skolan berättade häromdagen (inte utan stolthet i rösten...) att han hade en roll i den Oscarvinnande filmen Mitt Afrika. Wow! En liten statistroll, visserligen, men ändå. Lär ju funka när han vill imponera på tjejerna... :)

(Men vänta här nu, det slår mig plötsligt att den filmen ju är JÄTTEGAMMAL - en snabb koll på nätet säger 1985. Då var han ju inte ens född!!! HM. Antingen sa han en annan film - mitt minne är ju tämligen bedrövligt - eller så testade han hur lättlurad bibliotekarien är. VÄLDIGT lättlurad, i så fall.... GRR.)
_ _ _ _ _

Än så länge är det närmast vindstilla ute - nu väntar jag bara på STORMEN...


Stormvarning

Oj! Det gäller att hålla i hatten imorgon... stormen Ask är på väg!

http://www.yr.no/nyheter/1.6960957


Pust, flämt

Länge sen sist - så idag knatade jag upp till TV-tornet. Det blev 15.505 steg från Kulstadlia och tillbaka. Hade med mig matsäck som jag tänkt njuta av på toppen - men hur dum får man vara? Det var ju svinkallt däruppe!! Vände på klacken och gick ner igen innan den svettblöta tröjan frös fast på ryggen...


Kulstadlia von oben

Mötte en hel del folk längs vägen. Alla knatade lika oanfäktat uppför backarna, det var bara jag som lät som ett defekt tröskverk. Alltså, jag har inte norrmännens kondition. Långt därifrån. Men upp kom jag!! :)

   


Ännu ljusare

...är det när man går från jobbet kvart i tre!! Nu slutar jag faktiskt redan kl två på fredagar (jobbar längre på tisdagarna istället, när det är Öppen skola), men jag satt och surrade med några kollegor på personalrummet en stund.

Mötte en kollega på gångvägen över E6:an och stod en stund och beskådade spektaklet när en minibuss fick stopp precis under järnvägsbron (tillika vägen in mot centrum). Det blev rätt rörigt när bakomvarande bilar började backa ut i rondellen... 

Gick hem, slängde i mig middag, bakade en kaka som jag tog med när jag stegade iväg till Unni och EA. Stackars EA, han får inte många sylar i vädret när jag och "syrran" sätter igång och pratar om allt mellan himmel och jord... ! :)
_ _ _ _ _

Genial tatuering:


_ _ _ _ _

God natt!!

Kvitter

Jo, det är säkert! Jag hörde vårfåglar idag!! Fast... nog är det väl i tidigaste laget?

Nu är det inte längre mörkt när jag går hem från jobbet - förutsatt att jag slutar i tid och inte
jobbar över, såklart. Har faktiskt varit ganska duktig på det efter jul (takk for det, Unni!!).     Men det hinner ju bli beckmörkt innan jag kommer hem, då...


_ _ _ _ _

Nytt problem: får jag inte blåsor av skorna eller ont i knäet eller förfryser kinderna... så får jag skavsår i rumpan av mina nya jeans! Jo, det är säkert!! Och det kliar som fasen i knävecken. Måste vara nåt konstigt material i byxorna. Har inte tvättat dem än, kanske de blir bättre efter en runda i maskinen. Hur som - imorgon blir det kjol...!


En god natts sömn...

... hjälper på det mesta. Hade dundrande huvudvärk igår kväll. Lyckades laga lite middag men sen rasade jag ihop i soffan. Insåg efter ett tag att det nog var lika bra att gå och lägga sig... så jag lade mig före nio. Och somnade direkt. Nåt slags rekord...?

Och japp, det hjälpte. Idag bultar det bara lite i bakhuvudet.
_ _ _ _ _

Men alltså, vad är det med de inköpsansvariga på norsk TV?? Nu har de köpt in 
programserien Sveriges värsta bilförare också!!
Som om inte norrmännen tycker svenskarna är tillräckligt konstiga som det är...?!
_ _ _ _ _

Suck!! Quizen har fortfarande juluppehåll - börjar inte förrän en bit in i februari...
_ _ _ _ _Ett par slitna broddar. Efter EN vecka!!
Skönt att det går att gå utan nu.
_ _ _ _ _Stackars kakmonstret... :)


Oooooooh...

... så vackert!!! Kan inte klaga på utsikten från mitt jobb:


Øyfjellet i vintersol (synd bara att fönsterrutorna på bibblan är allt annat
än rena - det blir inga helskarpa bilder, direkt...)

Jaja, vän av ordning undrar nu om jag ändrat mig med avseende på Øyfjellet. Svaret är nej. Jag tycker fortfarande att det ligger som en klump mitt i vägen och att alltför mycket av solljuset går förlorat - men samtidigt erkänner jag att det är nåt fascinerande med det. Särskilt vintertid. Ni ska se när fullmånen lyser - hela fjället skimrar i blått... (måste definitivt lära mig mer om mörkerfotografering!!).
_ _ _ _ _

Snöfall igår och temperatur nära noll. Hurra, halkan försvann!!!!!

Teknik på norska

Före:Efter:Jovisst, med två nya hyllsektioner blev det bra mycket mer plats för DVD-filmerna (det blev till och med plats för skyltning igen, hihi). Men det var inte utan att jag blev lite uppgiven när en tjej stod framför hyllan imorse, suckade och sa: "Jenny, du har ju inga bra filmer!".

Alltså. HALLÅ. Med över 700 filmer vore det väl själva f-n om det inte skulle finnas nån bra!!!
_ _ _ _ _

En annan elev:

"Jenny, blir det inte tråkigt att bara sitta där hela dagarna?" (bakom lånedisken, alltså)

Nä, det blir det inte!

"Jamen, du gör ju liksom ingenting..."

Ehh... VA?! Jag satte igång att förklara att visst, mycket av det jag gör märks kanske inte
- men om jag INTE skulle göra det, skulle det märkas!!

Tjejen tänkte efter en stund:

"Jamen, det har du nog rätt i."

Tack för det!! :)
_ _ _ _ _

DEFINITION AV ETT RÖR
Nio enkla regler

Utdrag ur Norges Tekniska Högskolas konstruktionshandbok:

1. Hela röret skall tillverkas av ett långt hål, omgivet av stål eller plast och centrerat omkring kärnan av hålet.
2. Hela röret måste bestå av hål i hela dess längd. Hålet skall dessutom vara lika långt som röret.
3. Inre diametern av röret få inte vara större än yttre diametern, eftersom hålet då blir liggande på utsidan.
4. Hela röret skall innehålla enbart hål, så att vatten eller andra media kan flyta fritt.
5. Långa rör skall märkas "LÅNGA RÖR" i var ände så att man lätt kan se om det är ett långt eller kort rör.
6. Extra långa rör skall märkas "EXTRA LÅNGA RÖR" och även märkas på mitten, så att inspektören slipper gå till någon av ändarna för att se om det är ett långt, kort eller extra långt rör, om han/hon skulle råka ankomma till mitten av röret.
7. När rörböjar i 30, 45 eller 90 grader beställs, måste det anges om det skall vara vänster- eller högersvängda böjar. Rörgatan riskerar annars svänga fel vid installationen.
8. På lodräta rör måste flödesriktningen anges. Annars riskerar mediet i röret att "krocka" eller rinna fel väg.
9. Eventuellt gängade rörkopplingar måste vara av vänster- eller högergängad typ. ALDRIG blandat! Om man blandar skruvas ju den ena av när den andra skruvas på.


HA! HAHA! HAHAHAHAHAHA!!!!

Ut på tur - aldri sur

Solen tittade fram idag med...... och jag fick sällskap på promenaden!! :)   

Kall vind men inte särskilt många minusgrader. Och fortsatt halkigt... har letat rätt på ett extra par broddar som jag köpte i fjol (trodde jag hade gett dem till mamma - tur att jag inte var så snäll... hehe), men har inte börjat använda dem än utan sladdar fortfarande runt med de gamla. Börjar jag använda de nya är de ju utslitna innan nästa helg!!

   
_ _ _ _ _

Har bakat morotsbröd i långpanna. Gott! Även om de blev en aning platta (tror degspadet blev lite för varmt...). Bytte dock ut de havregryn som stod i receptet mot valnötter. Och vad stod det på valnötspåsen??NÄ!!! Det hade jag ALDRIG anat!!! :)
_ _ _ _ _

Inte Fairytale-klass på nån av de norska schlagerlåtarna hittills, men Jelaous 'cause I love you tycker jag är rätt bra - trots scenkläderna... (den gick vidare till andra chansen). Och Rewind love har rätt söt refräng - får lust att dansa när jag hör den (men den åkte ut direkt). Förresten, lyssna på metal-bandets The dragontower också (som gick till final). Vad sägs? Och då meddelar de ändå att detta är "mer melodiöst än black metal". Öhhhh????? Hurves!!!!

Sol!!Känns nästan som en vårdag idag!! Eller... nja... det är -8 så det biter i kinderna och inte har det varit nåt takdropp direkt. Men det jag tänker på är SOLEN. Tror inte jag har varit ute och gått i solsken på flera månader! Synd bara att solen försvinner så tidigt bakom Øyfjellet...

   

Två timmar och 13.689 steg - har gjort mig förtjänt av en lat eftermiddag i soffan. Kollar längdåkning och skidskytte på TV, och läser Camilla Läckbergs Fyrvaktaren. Och ikväll blir det väl till att titta på norska melodifestivalen - som drog igång förra helgen. Inte samma spektakel som i Sverige, dock - det mesta är i lite mindre format här. Vilket inte hindrade en hysteriskt vidrig heavy metal-låt från att gå direkt till final förra veckan. Ouäck.


Jag undrar...

... varför norsk TV köper in både Ullared och Svenska Hollywoodfruar???
Det finns baske mig dokusåpor så det räcker i TV-tablån!!

Nåja. Man behöver ju inte titta. Jag håller mig till deckarserierna.
_ _ _ _ _

City made of cookies - kanske nåt att satsa på när jag tröttnar på att baka biskvier?

Bibliotekståg

Fick ett nytt nr av BBL häromdagen. Där önskar man god jul och gott nytt år (jag vet, det tog en himla tid för tidningen att komma fram till Norge) med följande besked:

Föreningens julgåva går i år till Mali för finansieringen av ett nytt solcellsbatteri till bibliotekståget i Bamako. Bibliotekståget består av en vagn som kopplas på tåget som går mellan Bamako (Mali) och Dakar (Senegal). Biblioteksresan görs fyra gånger om året och varje gång är vagnen ute i ca tre veckor. Den stannar då i tio byar mellan huvudstaden Bamako och gränsen till Senegal.
Varje stopp varar i två dagar och biblioteket är då öppet för alla. På kvällarna arrangeras populära filmstunder och då bänkar sig folk framför tåget på egna pallar. En TV sätts ut i ett specialtillverkat fönster på tåget och sedan visas först några informationsfilmer, sen en barnfilm (ofta tecknad) och därefter en långfilm.
Vagnen drivs av solceller och genom årets julgåva har tåget kunnat ersätta de gamla icke-fungerande batterierna.
Mer om bibliotekståget hittar du här (fast på franska...).
_ _ _ _ _

Jag håller nyårslöftet även denna vecka - har gått till jobbet alla dagar utom i måndags. Snart är mina (nya!!!) broddar helt utnötta, så imorse kände jag mig som Bambi på hal is emellanåt. Var in på Rema igår, men där var broddarna slutsålda. Såklart. Får kolla nån av de andra affärerna i dag. Håll tummarna.

Det andra nyårslöftet sket sig emellertid. Glömde alldeles bort att jag tänkt gå och äta lunch i personalrummet idag!! Det får bli två gånger nästa vecka istället.

Och det tredje? Nja... återkommer i ämnet... :)
_ _ _ _ _

"Varför är du så sur idag, Jenny?"

Ehh? Har fått kommentaren från flera elever - utan att jag riktigt begriper varför. Sur? Jag?? Möjligen har det att göra med att jag gick runt och hyssjade på en del lite väl livliga ungdomar, eftersom det på grund av klassrumsbrist satt fem elever utspridda i bibblan och skrev nynorskprov de två första lektionerna. Och att bibliotekarien hyssjar hör inte till vanligheterna på det här stället! :)

Aj då

Nu är jag igång - gick både till jobbet och hem igen! Men - och det skulle jag ju ha räknat ut
- nu har jag skavsår och blåsor. Blir till att tejpa fötterna imorgon. Inget fel på skorna, de är
jättesköna. Men jävla hallux valgus.

Undrar förresten om jag inte ska göra en liten korrigering av mitt nyårslöfte - att jag kan
arbeta upp nån slags bonus de dagar jag går båda vägarna? Eller är ute på kvällspromenad? 

Hm.

Glada sockar kanske ger glada fötter??? Ska baske mig ta på tåstrumpor imorgon :)

 


Recept

Jodå, jag gick till jobbet. Och jodå, det gick bra. Inga brutna ben!! Däremot - och det hade jag nästan befarat - var det rätt djupa vattenpölar här och där. På ett ställe låg hela gångvägen under vatten - så jag försökte gå ute i snökanten. PLUMS. Den höll INTE. Så plötsligt stod jag med vatten halvvägs upp till knäna. Gissa om det kippade i skorna resten av vägen... tur att jag hade med mig ombyte!

Erkännes: jag tog bussen hem...
_ _ _ _ _

Några av företagen på Helgeland har gått samman och bildat nätverket KlimaHelgeland, där en av målsättningarna är ett klimatneutralt Helgeland. Som en del i arbetet delar man ut stipendier till elever på gymnasiet som jobbar med olika miljöprojekt (länken ovan går till fjolårets stipendiater). I år gick stipendiet i sin helhet till vårt Azorerna-projekt!! Det är 20 elever från vår skola + studiested Marka som ska delta. I månadsskiftet april-maj åker de två veckor till Azorerna och nästa vår kommer ett gäng från Azorerna hit. Temat för projektet är språk och klimat. Klimatfokuset innebär bl.a. att eleverna skall räkna ut hur stora CO²-utsläpp flygresan kommer att generera, och hur många träd de behöver plantera för att neutralisera dessa utsläpp. Nyttig lärdom!! :)

Så här glada blev eleverna när de fick ta emot stipendiet:

 

(Vad jag gjorde där? Tog bilder för att lägga ut på skolans hemsida. Och det är inte utan att jag är lite stolt över texten - skickade den för korrekturläsning till den avdelningsledare som ansvarar för projektet - han är tillika norsklärare - och han svarade att den var "perfekt"! Jojo, det tar sig!!)
_ _ _ _ _

OK, Marie (och alla andra) - här är recepten från helgens matlagningsorgie:

Hawaiiwok (6 pers)

1 kg färskt kalkonbröst (fast jag använder kycklingfilé... och inte ett helt kilo)
2 msk kinesisk soya
salt och peppar
cayennepeppar
olja till stekning
1/2 squash
1 röd paprika
200 g färska champinjoner (jag föredrar burkvarianten)
1 pkt minimajs
1/2 purjolök
1 stor riven morot
1 liten burk ananas i bit
2 dl jordnötter

Strimla det färska kalkonbröstet. Lägg det i en skål och krydda. Häll över soya. Rör om och låt allt dra ett par timmar i kylskåp. Ta ut köttet ur kylskåpet ca 1/2 timme innan tillagning.
Strimla paprikorna, skiva champinjoner, purjolök och minimajs i 1 cm bitar. Riv moroten. Häll av spadet från ananasbitarna.
Hetta upp woken eller stekpannan och häll i 2 msk olja. Fräs köttet i 2-3 min under omrörning tills det är genomstekt. Ta i mer olja vid behov.
Ta upp köttet ur woken, häll i mer olja och fräs paprika, majs, purjolök, champinjoner och morot tills grönsakerna är lagom mjuka.
Lägg i anansen, jordnötterna och köttet och låt allt bli riktigt varmt.

Kotletter i ugn

6 kotletter (eller flera små) NB! Jag använde kycklingfilé!
lite salt och peppar på dessa

Sås:
1 1/2 dl mellangrädde
1 burk creme fraiche
1/2 dl soya
1 tsk sambal oelek

Såsen blandas och breds över kotletterna som vänds efter halva tiden i ugnen (2x45 min). Kycklingfiléer (om de inte är för stora) är klara efter ca 2x30 min. Ugnsvärme: 150 grader. Servera med ris.

Kasslergryta (4 pers)

400 g kassler
2-3 tsk tomatpuré
2-3 tsk curry
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 purjolök
2 dl grädde
1 burk creme fraiche
kryddor

Tärna kasslern och bryn den med vitlök och curry i smör. Strimla paprikan och purjon. Blanda med kasslern och tillsätt grädden och kryddorna. Tillsätt till sist creme fraichen. Servera med grönsallad och ris.

Pastagratäng (oops, har inget recept, så det här blir lite på en höft)

1 pkt pasta (skruvar eller hjul eller penne eller...)
ca 500 g kassler
1 purjolök
champinjoner
salt och peppar

Béchamelsås:
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

(NB! Jag gjorde två satser sås!!)

senap
riven ost

Koka pastan, låt den rinna av. Bryn kasslern. Bryn champinjoerna och purjon. Smörj en ugnsfast form. Varva pasta med kassler, champinjoner och purjo.

Såsen: vispa ut mjölet med lite av mjölken direkt i kastrullen. Tillsätt resten av mjölken. Koka upp under omrörning och låt såsen koka 3-5 min. Tillsätt fettet, smaka av med salt och peppar. Rör ner lite senap och riven ost.

Häll såsen över pastablandningen. Strö över riven ost. Gratinera i 200 grader ca 15 min eller tills gratängen fått fin färg.
_ _ _ _ _

Vad jag åt ikväll? Korv stroganoff...

Halka

Riktigt ruskigt snorhalt här i Kulstadlia idag. Höll på att sätta första rovan redan på väg ut till bilen. För jo, jag tog bilen idag - ett äventyr i sig själv då jag fick sladd och började glida flera gånger innan jag ens hunnit ut på stora vägen... sen gick det dock bättre, E6:an är i stort sett bar.

Men - nu har jag ett problem. Har ju lovat mig själv att inte ta bilen till jobbet mer än en dag i veckan, så hur ska jag göra imorgon?? Vet inte om jag törs gå, risken är att jag bryter både armar och ben. Tog dock inte bilen en enda dag förra veckan så kanske jag kan ta den två gånger den här?

Det blir plusgrader och regn även imorgon, men sen ska det bli kallt och soligt en vecka framåt, spår meteorologerna (och nej, jag har inte monterat min väderstation än). Undrar om det inte bara är att vänja sig vid halkan... GRR!!
_ _ _ _ _

Bättre sent än aldrig - här är bilder från restaurangelevernas jullunch:

   

Himla gott var det! :)
_ _ _ _ _

PS. Tog en paus från bloggandet och gick en promenad med Unni. Och med broddar gick det faktiskt OK. Låter nog bilen stå imorgon i alla fall!

Massa mat

Sovmorgon både igår och idag. Himmel, det är länge sen jag sov till 9.30!!
Andra vilar ut under julledigheten, jag vilar ut efteråt... :)Annars har jag varit hyfsat effektiv i helgen. Tvättat, städat, frostat av ena frysen (herregud så mycket blåbär jag har, inte undra på att frysen är smockfull), bakat biskvier* (flera elever har beställt... dessutom är det praktiskt att ha en burk eller två "på lut" i frysen), strukit kläder, lagat massor av mat (kasslergryta med curry, pastagratäng, hawaiiwok, kyckling med sambal oelek... nu blir det lättsamt på middagsfronten de kommande veckorna, hehe). Samt lyssnat klart på Dan Browns Det tapte symbol (hm... nja... de andra böckerna om Robert Langdon är bättre) och läst ut Opp i flammer av Suzanne Collins (fortsättningen på Dødslekene - skitbra!).

Vädret? Regnigt, blåsigt, +5. SUCK.
_ _ _ _ _

* men tror ni inte på fan, jag brände sista plåten. Grr. Vad hände med den kvinnliga simultankapaciteten?? Torkade golv samtidigt och plötsligt kom jag på att jag glömt kakorna... Och på samma tema: jag blir så irriterad på min spis!! Normalt sett sitter ju vredet för den främre lilla plattan längst till höger, men inte på den här spisen inte. Utan det är vred nr.2. Och det vet jag ju, jag har ju haft spisen sen jag flyttade hit. Men när jag inte tänker mig för, eller gör flera saker samtidigt (i det här fallet bryner kassler, häller av pastavattnet och kokar bechamelsås), då vrider jag reflexmässigt på fel vred. Med påföljd att såsen började stormkoka. Gissa om mjölken brände fast?? Det blev en kvarts intensivt gnuggande med Svinto...


VäderomslagDet var -22 när jag vaknade igår morse. När jag gick hemifrån var det -17. Och igår kväll var det -4, ackompanjerat av ett par dm nysnö (tung promenad hem från jobbet). Idag är det +1. Och enligt meteorologerna ska det bli +6 på måndag, innan det vänder och blir kallare igen. Ombyte förnöjer. Eller inte - jag tycker nog att minusgrader hade varit att föredra (bara inte fullt så många som de senaste dagarna!).

När jag skottade snö igår kväll märkte jag hur mycket lättare det är att skotta hemma i Sävar än här. Varför då? Jo, här finns det ju ingenstans att göra av snön - det är så himla trångt!!Typisk innedag idag. Tvättar kläder, plockar bort julpyntet, städar, lagar mat. 
Fast just nu har jag tagit en paus och ser på Tour de Ski...

   
_ _ _ _ _


Vimsig...

Hm. Luftningsventilerna ovanför mina fönster har korkat igen...... fast det lär väl tina under morgondagen. Prognosen säger -3 och snöfall!!

Så då kanske jag inte behöver bylsa på mig fullt så mycket... :)


_ _ _ _ _

Hehe. Budskapet har nått fram. Vet inte hur många gånger jag fräst ifrån att eleverna inte har
nåt bakom lånedisken att göra - en del lyssnar, andra inte. Här en som har lyssnat:


Stop! Jennys plass!

... och för säkerhets skull har hon fixat en avspärrning också:"Den kan du hänga dit varje gång du går ut från biblioteket". Jodå. Fast jag tror ju inte den kommer hindra någon som satt sig i sinnet att smita in...
_ _ _ _ _

Jag är mer än lovligt förvirrad. Igår hade jag gått halvvägs hem innan jag insåg att glasögonen låg kvar på bibblan. Tog av mig dem medan jag tog på mig alla ytterplagg. Å andra sidan var det kanske lika bra att de blev kvar, de skulle säkert ändå bara ha immat igen.

Och dessutom: igår morse hittade jag inte jobbtelefonen (en liten trådlös sak). Letade och letade och tog till slut fram min mobil och ringde jobbnumret. Hörde en svag telefonsignal och lyckades spåra varifrån den kom. Döm om min förvåning: från städpersonalens städvagn!! Vet ni vad jag hade lyckats med? Att röja skrivbordet lite för effektivt - telefonen hade åkt i skräpkorgen tillsammans med diverse papperskrafs. Ooops. Tur att ingen hunnit bära sopsäcken ut till containern...


K-k-k-allt!

Jojo, kylan ställer till det. En av kollegorna är hemma från jobbet idag och försöker tina vatten-ledningarna som har frusit. Andra får inte start på sina bilar och tvingas  till jobbet (och jag provocerar dem med att gå frivilligt... hehe). Skolbussarna har problem, det var flera turer som inte gick igår och elever som stod och hackade tänder i väntan på dem.

För egen del kan jag inte klaga. Bilen startar om jag behöver den, det är jag övertygad om (den startade i alla fall helt utan problem förra vintern när det var -35). Lägenheten håller nästan 20 grader så med en extra tröja behöver jag inte frysa. På jobbet är temperaturen inne på kontoret på väg upp, den är nu hela 18,3 grader (det var 16 i förrgår, lite väl kallt när man sitter still).

Det enda jag oroar mig för är elpriset. Jag min klantskalle har rörligt pris. Och det kan bli en dyr historia... läs mer i dagens Helgeland Arbeiderblad. Suck...

Kylan verkar dock snart få ge vika. Senaste väderprognosen utlovar plusgrader och regn på söndag. Grrrrrr!!!! OK, till och med jag tycker att det är i kallaste laget med bortåt -25 (vilket ändå är milt i jämförelse med t.ex. Herringen och Luktvatnet ett par mil utanför Mosjøen där det är neråt -40). Men REGN?!?!? Nä tack.

Nyårslöften

Johodå. Det blev ännu kallare. Det var -17 när jag gick till jobbet kvart i sju. När jag kom fram var det -21. Flera av eleverna har konstaterat att jag måste ha en defekt gen som går på halvmilspromenad i kylan. Och en av tjejerna på kontoret utbrast "Men vad är det med dig, Jenny - när det är svinkallt går du, men mitt i sommaren tar du bilen! Varför?!?"

Hehe. Fundera på det ni.
_ _ _ _ _

Goda föresatser är väl aldrig fel?? Sålunda har jag lovat mig själv:

... att jag inte ska ta bilen till jobbet mer än högst en dag i veckan.

(Varför går det så mycket fortare att komma ur form än i form?? Hädanefter ska jag gå, gå, gå!! I alla fall till jobbet. Det är lov att ta bussen hem emellanåt... och att lifta med kollegorna...)

... att jag ska äta lunch i personalrummet på jobbet. Minst en gång i veckan.
Eller i alla fall varannan.


(En del av kollegorna ser jag nästan aldrig eftersom jag vanligtvis kastar i mig maten inne på mitt kontor - detta för att i möjligaste mån vara tillgänglig för eleverna. Måste hitta nån slags balans där... fast sen har jag en del kollegor som aldrig besöker biblioteket - även där finns det förbättringspotential)

... att jag ska bli modigare.

(Alltför många chanser går mig förbi för att jag inte törs ta dem)
_ _ _ _ _

Lite fler Blå Vägen-bilder från i söndags:

   

   

   
_ _ _ _ _

Några av frisöreleverna tyckte att jag behövde lite uppmuntran (oklart varför):Hm. Nåja. Ingen av ovan avbildade herrar är riktigt min typ...
_ _ _ _ _

... och så var det en elev som deklarerade att hans nyårslöfte är att kyssa mig innan året är slut. Alltså, hallå!! Bara för att understryka det hela hängde han en bild av en mistel i dörren in till mitt kontor.Jojo, han kan ju drömma.Fler bilder

Brr. Väderomslag!! Det var snöbyar, blåsigt och nollgradigt igår kväll. Imorse, däremot, var det stilla, stjärnklart och -7. Vilket blev -9,5 innan jag gick till jobbet. Och som sjönk till -12 under dagen. Nu ikväll är det -13,5 (och klockan 19 var det baske mig -17,9 på flygplatsen). Jag och Unni har varit ute och gått i en och en halv timme - det bet i kinderna. Men himla vackert är det!! :)
_ _ _ _ _

Hm. Hur sammanfatta jullovet?

Börjar med presenten och blommorna jag fick från skolan:

 

Tusen takk!! Glad for å få jobbe sammen med dere!! :)
_ _ _ _ _

Vår utegran, ett par dagar innan julafton:

 

Samma gran en dryg vecka senare...


_ _ _ _ _

På promenad i Sävar:


_ _ _ _ _

Julblommor i köksfönstret:

   
_ _ _ _ _

Ruskigt mycket julklappar!! :)Vad jag fick? Allt möjligt! Böcker, digital fotoram, jeanskjol, vattentät cykelväska, filmer (både Flickan som lekte med elden och senaste Harry Potter), ljusstakar... med mera. Tack alla! :)
_ _ _ _ _

På väg till Malå - och så kallt att bilrutorna började frysa...

 

Martin har gjort en ljuslykta. Visst är den fin!?!?!... och så ett besök hos världens bästa romrom! 
_ _ _ _ _

Snö så det räcker:

   
_ _ _ _ _

I djupa diskussioner med svågern... men jag minns inte vad vi pratade om???

   

Världens bästa svåger, by the way!!
_ _ _ _ _

Jodå, ibland är jag effektiv. Broderade denna till Eva för ett par år sen:


_ _ _ _ _

Eva och Rickard var på Euskefeurat-konsert i lördags. Jag övervägde att ringa och kolla om det fanns några biljetter kvar, men vaknade på morgonen med halsont. Och kom fram till att det var bättre att stanna hemma och ta det lugnt. Om jag ångrade mig? Japp. De var tydligen skitbra. Och det borde jag ju förstått!!Men jag fick en idol-knapp i alla fall! :)
_ _ _ _ _

Nån som har en idé om vad som är fel när datorn hänger sig stup i kvarten? Har redan startat om den FYRA gånger ikväll, och nu håller jag tummarna för att jag klarar att lägga ut det här innan den strejkar igen.
_ _ _ _ _

Nu är temperaturen nere på -15, kanske jag bör överväga både överdragsbyxor
och långkalsonger imorgon...?


Slut på ledigheten

Hoppla. Som vanligt har semesterveckor en tendens att gå fasligt fort. Två veckor i Sverige bara swooooshade förbi och nu är jag tillbaka i Mosjøen. Men eftersom jag stormtrivs på jobbet måste jag ju erkänna att jag ser fram emot morgondagen... :)

Äntligen har jag obegränsad internettillgång!!! Men nätet är trögt ikväll, så jag nöjer mig med att lägga ut ett par bilder - det kommer fler efterhand.


Vintersol i höjd med Storuman i eftermiddags. Vackert, vackert...

... men sen körde jag rätt in i en snöstorm. De sista milen var riktigt vidriga, med snö, spårig väg, halka och snörök som gav känslan av att köra i en mjölsäck. Hade det inte varit för baklyktorna på bilen framför så hade jag inte vetat var vägen gick! Läbbigt.

Så det första jag fick göra när jag kom fram var att skotta snö. Vilket jag har en viss erfarenhet av - det var nog bara två eller tre dagar under julledigheten som jag inte skottade. Nåja. Varför klaga? Bra träning! :) Även om det blev lite väl mycket av det goda emellanåt: gick och lade mig vid 01-tiden på nyårsnatten. Vaknade till strax efter sex - och upptäckte att det lyste nere i hallen. Tassade ned och mötte min kraftigt förkylde far som såg ut att vara på väg ut. För att skotta. Nehej, det tänkte jag inte gå med på! Så för att hindra honom från att bli ännu mer förkyld var det bara att hoppa i hans storstövlar för skolös kunde han ju inte bege sig ut. Logisk slutledningsförmåga. Alltså var jag igång med snöskottning typ kvart över sex på nyårsdagens morgon. Lite väl tidigt. Och sen blev det fyra vändor till under dagens lopp. Det ville inte sluta snöa!!!


Snö, snö, snö!

 
Begränsad utsikt från syrrans fönster...


RSS 2.0