Seeegt

Nä. Det blir inga bilder från Saltdalen ikväll. Nätet här hemma är fantastiskt segt för tillfället - det tog närmare en kvart att ens komma in på bloggen, vill inte veta hur lång tid det skulle ta att ladda upp en massa bilder...
_ _ _ _ _

Har börjat placera väckarklockan en bit bort - så att jag inte kommer åt att stänga av den och somna om. Men hur smart det är vet jag inte - slängde mig för att stänga av den imorse, och då sa det knaaaaak! i nacken. Så jag har gått omkring med hiskeligt nackspärr hela dagen... Det håller på att släppa nu, men jag har fortfarande problem att vrida huvudet åt höger... :)

Hemma igen

... och ja, det BLEV en himla mysig helg. SÅKLART.

Bilder och sånt får vänta tills ikväll, nu måste jag jobba! :)

Samma bergknalle igen

Nä, vaddå tjatig??? Ännu en "morgonsol på Øyfjellet-bild"... :)

  ... fast en kvart senare kom regnet: 

"Det är mycket väder i Vefsn", som det brukar heta. Och dessutom ovanligt varmt för årstiden: +18 när jag kom hem inatt, +17 när jag vaknade vid 07.30 - tropiknätterna är inte långt borta. Betänk att det bara är 15 mil till polcirkeln och att det snart är september!!
_ _ _ _ _

Nu åker jag!


Bli kjent-dag

Idag har hela skolan varit uppe på Mosåsen, ätit varmkorv och umgåtts. Idrottslärarna hade med sig kanoter och kajaker för dem som ville prova på, och många passade på att ta med sig sina hundar på promenad. En och annan fick panik när det visade sig vara gott om getingar (fast om nån blev stucken vet jag inte?). Växlande molnighet och ganska varmt - en skön dag i friska luften.Och sen har jag plastat och registrerat 45 ex av en lärobok i naturkunskap, 10 ex av en i matte, 7 ex av Verkstadshandboken, samt 28 ex av läroböckerna i spanska/franska/tyska. Men nu struntar jag högaktningsfullt i arbetsböckerna i nyss nämnda språk - jag orkar inte mer idag!! Ska hem och duscha, sen gå till en kollega och äta ost & kex. Är det fredag så är det!! :) Fast det blir inget vin - hu. Har bett om att få cola...
_ _ _ _ _

Jag vet, jag vet, Øyfjellet är definitivt överrepresenterat bland mina foton trots att jag helst skulle vilja flytta på hela bergknallen! Men det var rätt fint imorse i morgonsolen...


_ _ _ _ _

I helgen ska jag dock titta på andra bergknallar - kör norrut till Saltdalen imorgon, där syrran och hennes kille ska fiska i några dagar. Vi ska umgås, grilla, besöka Arctic Light (ljusstøperi), gå på tur - men JAG tänker INTE fiska, för se det där med sportfiske har jag aldrig förstått mig på - nehej, lägg ut nät, vänta ett par timmar, dra upp - klart. Effektivt och bra!!. Gå inte i taket när du läser detta, Rickard... du vet att jag är ett hopplöst fall... :)

Det här blir en mysig helg!!

Less - och inspirerad

Nu är jag faktiskt TVÄRLESS på allt som har med läromedelshanteringen att göra! Det har varit massor med jobb, uppemot 50 övertidstimmar och ett evigt plastande och registrerande - men det har varit kul. Och funkat bra. Men nu är gränsen nådd till och med för mig. Har - återigen - jobbat över ett par timmar och det är faktiskt inte roligt längre. Vill bara hem och slänga mig på soffan. Har liksom ingen energi kvar...

Dessutom saknas fortfarande flera titlar (som - förhoppningsvis - dyker upp nån av de närmaste dagarna), och om jag får dem plastade eller ej vete sjutton. Och nu har jag slut på bokplast... beställde häromdagen men lär knappast få leveransen förrän nån gång i nästa vecka.  Lärarna börjar (fullt förståeligt) bli otåliga när de inte kan starta upp som de har tänkt. Och dessutom har jag tusen andra saker jag skulle vilja hinna göra!
_ _ _ _ _

Färdiggnällt. Förutom läroböckerna har det här varit en riktigt inspirerande dag - jag fick hoppa in i Drømmeklassen! Tillsammans med organisationen Voksne For Barn anordnar skolan en halv-dag i varje åk 1-klass där man pratar om hur man vill att stämningen ska vara i klassen, vilka förväntningar man har på sin skoltid, vad man behöver tänka på för att få en positiv och inkluderande miljö. Genom olika övningar och diskussioner försöker man skapa en god grund för tiden som kommer. Det var jätteintressant att vara med! I varje klass deltar - förutom eleverna, såklart - också klassföreståndaren samt ytterligare två vuxna, antingen representanter från VFB eller från Brua / miljøtjenesten. Fast just idag saknades det folk så jag fick vara med. Vilket jag är glad för!
_ _ _ _ _

Ännu en positiv sak: lönen från Örnsköldsviks kommun trillade in på mitt konto idag
- och DET STÄMMER! Det ÄR mina pengar!!! :)

Glad överraskning

Tjohej! Kollade mitt svenska konto via internetbanken (måste föra över till det norska för att klara hyran... bilen, ni vet... suck). Och döm om min förvåning när det står att jag imorgon ska få utbetalt drygt 6.000:- i lön från Örnsköldsviks kommun!! VA?! Kan det stämma??? Tillåt mig tvivla, det som verkar för bra för att vara sant är oftast just det. Det är ju evigheter sen jag slutade - ska möjligen vara nåt slags slutuppgör eftersom min uppsägning trädde i kraft vid månadsskiftet. Nu har jag mailat min favoritlöneredogörare och bett henne kolla.
Håll tummarna...
_ _ _ _ _

Avdelningen fåniga norska ord: jag och Unni är (för ovanlighetens skull) oeniga - hon tycker glasögonfodral är ett himla underligt ord medan jag håller på att fnissa ihjäl mig över brillehus. Jaja. Men nu har jag hittat nåt ännu fånigare: nervøs fløyel. Vad det är? Ja, nåt slags tyg utifrån bilden jag hittade - förmodligen krossad sammet. Hehe.
_ _ _ _ _

Avdelningen fåniga bilder - fnissade gott åt dessa som en kollega skickade häromdagen:

   

Hm. Man bör tydligen vara försiktig med vem man anlitar som handyman...! :)
_ _ _ _ _

Det är inte snällt gjort av Coop att sätta ner mina favoritchips till halva priset när jag svänger in för att handla på väg hem från jobbet och är hungrig, trött och sugen på nåt gott... Tämligen omöjligt att motstå. Hmpf! :)

Valkamp

Det är snart val här i Norge. Valkampen är i full gång - här på skolan är det debatt idag. I matsalen (rätt utanför bibblan) sitter just nu en panel med representanter för alla de stora partierna och försöker övertyga eleverna om än det ena, än det andra. Säkert en massa goda argument men också en hel del floskler och nedlåtande kommentarer om alla partier utom det egna. Högtalarna håller på att sprängas emellanåt när nån i panelen verkligen vill göra sitt budskap klart och närmast vrålar in i mikrofonen.... Jag lyssnar med ett halvt öra men är alldeles för oengagerad för att riktigt hänga med och utnyttjar denna elevfria stund (de sitter därute allihop) med att försöka komma ifatt med ett och annat. Rätt skönt att jag inte har rösträtt här i landet - räcker så bra med de svenska valen... :) Fast häromdagen när en elev frågade vad jag skulle rösta på och jag sa att jag inte får rösta stirrade hon undrande på mig och det rent syntes att hon undrade varför jag blivit omyndigförklarad. Hehe.

Språkliga krumelurer

Pratade med en kollega igår om hur tokigt det kan bli när man hör fel. Mitt bidrag till temat: syrran och jag åkte ju till Shetland för ett par år sen. Vi tog omvägen via Sogndal i Sogn & Fjor-dane på vägen dit - passade på att hälsa på mina tidigare kollegor. Från Sogndal tog vi hurtig-båten till Bergen (varifrån vi fortsatte ut på Atlanten med Smyril Line). Ett av båtens stopp längs Sognefjorden heter Sollibotn, och när vi närmade oss denna plats ropades det följaktligen "Neste Sollibotn! Neste Sollibotn!" över högtalaranläggningen. Eva frös fast där hon stod och stirrade på mig med panik i blicken. "Vad är det?" undrade jag, konfunderad. "Men han sa ju NÄSTAN HÅL I BOTTEN!" utropade hon förskräckt.

Storasyster fick sig ett mycket gott skratt...

Ha en trevlig dag! Det ska jag! Som vanligt! :)

Ännu mer blåbärEhhhm. Jo. Det blev blåbär ikväll också. Med Unni. På Granåsen.
Vi plockade, pratade, plockade, pratade - och sen var vi tysta i en så lång stund att Unni till slut ropade för att kolla att jag fortfarande levde. Jo, det är säkert! Vi sa inte ett ljud på minst 20 minuter - det var så att vi själva blev förvånade! :)

När det började bli svårt att urskilja bären insåg vi att det var dags att bege sig hemåt. Och innan vi var hemma var det nästan beckmörkt. Imorgon blir det till att ge bort det mesta; Unni tycker vi ska reklamera för "håndpillede blåbær". Jojo!

Och så sa hon, med tindrande ögon: "Tänk, Jenny - lingonsäsongen har inte ens startat än!"

Det blir nog fler bärturer vad det lider...
_ _ _ _ _

Vi har förresten börjar fundera på hur vi ligger till inför höstens quiz på Onkel Oskar. Unni skulle ju som bekant läsa Bibeln i sommar medan jag skulle lära mig all världens huvudstäder. Pöh!! Hon har inte läst mer än ett par sidor - och jag har lärt mig en enda huvudstad (Tegucigalpa i Honduras). Vi bör nog lägga oss i hårdträning snarast.
_ _ _ _ _

Nä, dags att komma sig i säng. Är trött så det räcker - senaste natten var en sån där när jag vaknade stup i kvarten, utan att ana varför. Var klarvaken kring halv fyra, låg och filosoferade en halvtimme innan jag somnade, vaknade igen, somnade - och försov mig!! Nu är jag en sån där som helst vill kliva upp i ruskigt god tid så trots att jag vaknade en timme senare än vanligt hade jag inga problem att hinna till jobbet i tid - men den där förlorade timmen har jag jagat hela dagen... Slutade förresten kl 16 idag, det är nog det tidigaste jag gått från jobbet sen jag började om efter semestern. Nu låter det inte så farligt för er svenskar, men tilläggas skall att jag normalt har arbetstid till 15.30. Det är lääänge sen jag klarade att gå från jobbet så tidigt! Men imorgon ska sista klassen hämta sina läroböcker, sen ska det väl lugna ner sig. Inbillar jag mig. Möjligen lite naivt... :)

Korgfjellet del 2

Jodå. Det blev fjälltur!

Fast när jag kom ut från Esso efter att ha tankat och provianterat (deras kycklingbaguetter är
bara helt fantastiska, eller hur Marie?) började jag undra om inte det bästa vore att köra hem
igen...Men vad fasen, hade nu yr.no lovat uppehåll från kl 14 så! Väl uppe på fjället var det mulet men uppehåll. Parkerade vid motellet och gick sen åt motsatta hållet jämfört med förra helgen. Hann plocka en halvliter blåbär (och klockan var exakt 14.00) när regnet började ösa ner. HALLÅ?! Enligt min mening är meteorologerna jätteduktiga på att förutspå att det ska bli sol, mulet, regn, snö etc etc - problemet är att förutspå NÄR det ska bli de olika vädertyperna.... hmpf. Jag övervägde att gå ner till bilen igen, men insåg att jag ändå skulle bli plaskblöt innan jag kom fram. Fasligt orutinerat, jag hade varken med mig regnbyxor eller gummistövlar (mamma, säg inget till pappa för då tar han sig för pannan och muttrar nåt om att "ungarna lär sig aldrig"... hehe!). Fast regnjacka hade jag i alla fall. Och det slutade regna efter en kvart ungefär. Men sen gick jag resten av dagen i plaskblöta gympaskor. Inget vidare. Bra fjällskor står på min inköps-lista, men jag får vänta tills nästa lön (omregistreringen av bilen dränerade kontot fullständigt).               

     

Inte undra på att det går långsamt med blåbärsplockningen... jag stannar upp och tar kort stup i
kvarten, och står och fånstirrar på utsikten. Det är vackert även när vädret är knackigt!!
Hur mycket jag plockade? Tja, det blev väl 4 liter ungefär. Plus en halvliter som jag satte i mig...

Tvärnitade på E6:an och fotade Ømmervatnet i kvällsolen. Fullständigt spegelblankt...Sen öppnade sig himmelens portar - regnet vräkte ner så jag hade svårt att överhuvudtaget
se vägen... Men hem kom jag!


Äh!

Yr.no:s förutspådda "klarvær" har övergått till "regnbyger"... vete sjutton om jag ids ta turen
upp på fjället då. Fast det verkar ju ska bli bättre framåt eftermiddagen:... för att inte tala om imorgon, hmpf!

Nåja. Städar och tvättar just nu, får väl se hur det ser ut när jag är klar med det.

Snart ikapp...

... med arbetsuppgifterna? Nä. Icke. Jobbade 7 timmar även denna lördag utan att hinna med allt det jag hade tänkt. Innan jul, kanske?? :)

Gjorde ett överslag och kom fram till att jag nog plastat drygt 500 läroböcker sen mitten av juni - dels de som jag köpte in begagnade av eleverna, dels de senaste leveranserna från bokhandeln (egentligen skulle de plasta det allra mesta, men de fick slut på plast och innan de får hem mer har sommarjobbarna hunnit sluta vilket innebär att ordinarie personal får plasta när de har tid - så inför utsikten att eleverna får vänta onödigt länge på sina böcker tyckte jag det var bättre att göra det själv).

Fast idag blev det inte så mycket läroböcker jag tog mig av utan mest "vanliga" biblioteksböcker, som jag samlat på hög sen månadsskiftet maj/juni. Det var en försvarlig hög... Sen hade jag tänkt fixa ny skyltning - i och med att jag förskjutit hela fackavdelningen sitter alla skyltar fel, och det hjälper inte att bara flytta efter dem eftersom jag inte flyttat böckerna i "jämna" sektioner (om nån nu fattar vad jag menar). Hoppas att eleverna inte hinner gå bort sig innan jag rättat till det hela. Å andra sidan är det ganska få som letar själva, de flesta frågar mig... :)
_ _ _ _ _

Har kollat igenom bilderna på minneskortet som sitter i kameran. Måste spara ner dem på
datorn, kortet är fullt. Hittade lite bilder som jag tänkt lägga ut tidigare men glömt bort!


Bildbevis på att jag badade i havet i sommar - även om det just här var så grunt
att rumpan nästan sticker upp fast jag ligger på botten... :)

 
Det var jättemånga fjärilar hemma hos oss!


Skylten jag målade för några år sen har sett sina bästa dagar...
är det inte typiskt att det är just ordet "bibliotek" som flagnat bort??Väderomslag! :)


Eva har testat flugbindning - och vilken fisk skulle inte vilja hugga
på den här färgglada flugan!?"Holmöboernes caracter:
1) trohet
2) ordhållighet
3) kåthet
4) fallenhet för dryckenskap, både män, qwinnor och barn...
De är merendels fula, rödhåriga och kroknästa."

FNYS!! :)


Första gallringen i morotslandet - kan bli hyfsad skörd i år.


Holmöns kyrka (under visfestivalhelgen)


Äntligen har vi fått ljuslampetterna på plats! Det tog väl bara ett år eller så... :)
_ _ _ _ _

Grått och regnigt här idag:


... och de sista snöfläckarna på Øyfjellet kämpar tappert: 

Jag hoppas på sol och vackert väder imorgon (prognosen är lovande). Ska inte på jobbet - utan ut på tur. Om det blir blåbärsplockning eller bara vandring återstår att se. Jag tror det blir Korgfjellet igen, är lite nyfiken på hur det ser ut om man går åt ett annat håll än jag gjorde förra helgen... :)

Skyltar och sånt

Trevlig helg! :)

   

   

Lång dag - igen

Det här är ju löjligt. Klockan är 19.30 och jag har inte tagit mig från jobbet än.
Undrar om man inte har registrerat lite för många ex av en bok när man lär sig
ISBN-numret utantill...? :)

Men nu ska jag bege mig hemåt. Och ikväll blir det INTE nån promenad.
Ska få i mig lite mat och sen slänger jag mig i soffan och kollar friidrotts-VM eller nåt.
Tänker inte göra nåt nyttigt ALLS.

Hektiskt

Puh! So far so good! :)
Har lånat ut uppemot hälften av läroböckerna och hittills har det gått enligt planen. Men vilket förstaintryck de nya eleverna får av den förvirrade bibliotekarien som sprätter runt som en yr höna, det vete fasiken... Får väl försöka rätta till bilden senare, när de kommer på biblioteks-introduktion och jag får lite mer tid att presentera mig och vad som finns i bibblan. Om jag inte bara förstärker intrycket av virrpanna...

Och lunchen glömde jag bort. Hade en lucka i körschemat på dryga halvtimmen, men så var det fullt av pratglada elever i bibblan ("Hej Jenny, har du saknat oss? Vad har du gjort i sommar?") så när jag skulle till att äta min mackor var det bara fem minuter till nästa klass. Så då slängde jag i mig en Nutrilett-bar istället. Alltså, jag tror vad jag vill om att de funkar i viktminsknings-syfte (har i alla fall inte märkt ett dugg skillnad fast jag testat i perioder, men å andra sidan har jag nog inte testat med tillräcklig entusiasm...). MEN - de funkar rätt bra i så motto att man faktiskt blir mätt. Och klarar en eftermiddag av bokutlån innan det nu, vid 15-tiden, lugnat ner sig såpass att det blir tid för de där mackorna! :)

 Hmmm... funkar de???

Men återigen - jag klagar inte över att jag har mycket att göra. På det stora och det hela är det skitkul! Och jämfört med tjejerna på kontoret har jag det lugnt och skönt. De håller på att drunkna i jobb: all administration kring elever som vill byta program eller står på väntelista och undrar om de kommit in, stipendieansökningar, busskortsansökningar, registrering inför utlån av PC (nytt för i år, åk 1 behöver inte längre köpa egna). Med mera med mera, telefonerna går varma och köerna ringlar långa. Jag ser i alla fall slutet på min mest intensiva arbetsperiod!
_ _ _ _ _

Städade anslagstavlan utanför bibblan förra veckan. Glömde ta kort på hur det såg ut innan, men tro mig - det blev bättre. Särskilt som vaktmästaren efter ett litet missöde i våras sprutade vatten över hela tavlan så att allt som hängde där var ganska skrynkligt och missfärgat...I fjol frågade eleverna konstant om jag visste busstiderna än hit, än dit. Nu har jag gjort det enkelt för mig! Trodde jag i alla fall... för nu är det flera som frågat hur man ska läsa tabellerna. "Jag fattar ingenting" är en kommentar jag redan hört flera gånger. Hm.
_ _ _ _ _

Och så försöker jag locka in eleverna i bibblan med budskapet att här finns nåt för alla - återstår att se om de tror mig... :)


_ _ _ _ _

Det är exakt 200 år sen Sverige senast var i krig. Och det sista slaget stod... i Sävar! Igår markerades detta med pompa och ståt - och kungafamiljen var på plats. Kanske man borde varit hemma och viftat med en flagga?? :)

Ut och gå

Nädå. Jobbade inte lika länge som igår. Bara nästan! :) Åkte från skolan 19.15. När jag kom hem stod valet mellan att diska och städa - eller att gå en kvällspromenad. Inget svårt val, direkt - det blev en timme Åremma runt. Härligt med lite frisk luft! (disken struntar jag högaktningsfullt i tills imorgon)

Och tror ni inte på fasen att jag mötte en elev på turen - som av en händelse hade med sig en försenad bok som jag påmint och påmint honom om att lämna tillbaka. "Här, Jenny!" skrek han triumferande. Tack tack! :)
_ _ _ _ _

Körschemat för läromedelsutlåningen:Det vill till att alla kommer i tid, annars spricker alltihop... :)

Nytt skolår

Ja, då är vi igång igen. Idag vällde 500 elever in - rekordmånga, och det märks!
Det blir FULLT här på skolan i år!

Har hunnit låna ut böcker till 4 klasser hittills (av 31 - det exploderar imorgon...). Första gänget ut var idrottsettorna - och jag hann inte mer än hälsa dem välkomna förrän en av dem utbrast "Va?! Är du svensk eller?!" Jojo. En av kollegorna sa häromdagen att jag låter mer och mer som en vefsning - men tydligen inte tillräckligt för att lura eleverna...

Och en lärare på rundtur med en av de nya klasserna bestämde sig för att tydliggöra det hela ytterligare: han pekade på mig, konstaterade att "bibliotekaren vår er fra Sverige" - och så började han sjunga Jeg er ikke syk, jeg er bare svensk till allmän munterhet. Jag talade precis i telefonen med kollegan på ett av de andra gymnasiebiblioteken i stan, hon undrade säkert varför jag tappade tråden fullständigt och började frusta av skratt...
_ _ _ _ _

Ommöbleringen:

Före:  

Efter: 

Före: 

Efter: 

Före: 

Efter: 

Och så bakom min lånedisk just nu...:... det kommer en "efter"-bild om några dagar när jag (förhoppningsvis) har klarat att låna ut det mesta till eleverna!

Nä, åter till böckerna. Jag var kvar på jobbet till 19.30 igår och har nån slags förhoppning om att inte behöva stanna riktigt lika länge ikväll. Det är mycket nu... :)
_ _ _ _ _

PS. Jag hade en himla tur häromnatten. Tio grannar på min gata fick däcken på sina bilar förstörda. Noterade när jag körde till jobbet på morgonen att det stod bilar med platta däck lite här och var, undrade först om det kunde vara en tillfällighet men sen läste jag om det i tidningen. Ingen tillfällighet, nej. Utan några ligister som varit i farten...


Mer blåbär

På'n igen!! Unni och jag har varit ute och plockat blåbär hela kvällen. Fantastiskt stora och fina och MÅNGA bär, fantastiskt fin kväll, fantastiskt trevligt sällskap! Och faktiskt inte så fantastiskt ont i ryggen och rumpan som befarat (fast det återstår väl att se om jag kommer mig ur sängen imorgon bitti).

Och inte gick vi vilse heller!! :)

 


En dag på fjället

     

Alltså, jag måste vara felkonstruerad på nåt sätt. Eller vad säger ni: varför domnar högerfoten när jag plockar blåbär??? Och varför får jag samtidigt vansinningt ont i vänstra skinkan??? Och varför säger det "gniiirk" i vänsterknäet när jag går i uppförsbacke??? (fast det har det gjort ett tag, så just det kan jag väl inte skylla på bären...)

För att inte tala om ryggen. Aj.

Men so what - en hel dag i frisk fjälluft, solsken (i alla fall en del av tiden) och fågelkvitter och en bäck som porlar och får som bräker... kan ju inte klaga!!

Jo, det blev Korgfjellet. Parkerade i närheten av vägkrogen, och behövde inte gå mer än ett par hundra meter för att hitta bär. Hur mycket? Tja, det blev väl 8 liter, ungefär. På typ 6 timmar. Inte mycket att skryta med, kanske, men så plockar jag för hand - och helt färdigrensat. Varför då? Jo, jag tycker det är jättekul att vara ute och plocka bär (det har jag efter pappa) men tycker det är mördande tråkigt att rensa (det har jag efter mamma...). Så hellre 8 liter och en heldag utomhus än flera hinkar som ska rensas när man kommer hem. Så det så! :)

     

Plockade mig längre och längre uppför en bergknalle. Och vad fasen, det var lika bra att gå ända upp och titta på utsikten. Det ångrade jag inte!! Förrän jag skulle gå ner igen - med en knökfull burk med blåbär, utan lock (varför tog jag inte det med mig kan man ju undra??). Halkade till flera gånger så det var mer tur än nåt annat att jag lyckades bärga bären...Så liten min bil blev helt plötsligt! (nere i högra hörnet)Dagens resultat: 

Har googlat mig till att den högsta toppen i Korgfjellsmassivet (eller vad man nu ska kalla det) är 964 m.ö.h. och att vägen går upp till 555 m.ö.h. Borde betyda att jag var upp på sisådär 600 m.ö.h., då... :)

Vägen över fjället är gamla E6:an, en riktig flaskhals som ofta stängdes vintertid. År 2005
öppnades Korgfjellstunneln, 8533 m lång. Den här bilden är sen 1946 (har lånat den
från Wikipedia...) - vilket jobb att hålla vägen öppen:
_ _ _ _ _

Nu blir det en lat kväll i soffan, lite friidrotts-VM (måste väl få med mig 100-metersfinalen)
och så kanske en film. Kan ju alltid skylla på att jag ska vila ryggen.

Och bären är ju rensade... he he... :)

"Ting tar tid"

... brukar en av kollegorna konstatera. Helt rätt. Nu har hela den här dagen gått och inte hann jag klart! För det jag inte riktigt hade tagit med i beräkningen var tidsåtgången för GALLRINGEN. Det där man hela tiden måste ha i bakhuvudet som bibliotekarie, men som ofta blir nedprioriterat när det är mycket annat som skall hinnas med. Jag har i och för sig gjort en del ryck (bara fråga vaktmästarna, som burit ut säck på säck...) men aldrig hunnit gå igenom hela beståndet. Det hann jag såklart inte nu heller, men när man flyttar runt på alla böcker får man osvikligen ögonen på ett och annat som helt klart borde kasseras. Hittade t.ex. två böcker om AIDS från 1985 resp. 1986. Mycket har hänt på fältet sen dess! Och så visade det sig att i stort sett alla böcker om barnmisshandel och sexuella övergrepp var sen slutet på 80-/början på 90-talet. Bedrövligt. Så mitt i alltihop satte jag mig och kollade nätbokhandlarna i jakt på nyare verk. Japp, hittade flera. Men vips gick det ju en massa tid...

Sen visste jag ju på förhand att jag - för att få hela ommöbleringen att gå ihop - måste gallra ca 5 hyllmeter (helst mer). Huga. Hittills har jag inte lyckats kvitta mig med mer än detta:... vilket förstås innebär att det fortfarande är alldeles för trångt i hyllorna. Och två skylthyllor har fått stryka på foten. Den avdelning där jag måste ta i med hårdhandskarna är konst/ design/arkitektur. Vi får i år 7 (eller möjligen 8) elever på formgivningsprogrammets årskurs 3 (åk 1 och 2 är nedlagda). Plus 15 elever på design & hantverk åk 1 och ungefär lika många på åk 2 (de som ska bli frisörer). Inalles knappt 40 elever. Bokbeståndet i ämnet uppgår till dryga 10 hyllmeter... Att jämföra med idrottsprogrammet där vi har över 80 elever - men böckerna upptar knappa 2 hyllmeter. Ooops. Här har bibblan inte hängt med i svängarna. Har beställt en hel del inom idrott i sommar (på inrådan av idrottslärarna) men vi skulle förmodligen behöva komplettera ytterligare. Fast med det här sättet att resonera måste jag också göra nåt åt teknikavdelningen... där är det om möjligt ännu magrare. Det är såklart inte antal elever som avgör hur mycket böcker man bör ha i ett ämne - per definition finns det (tror jag) mer litteratur utgiven om konst än om idrott skulle jag tro. Men i alla fall! :)

För att lyckas pressa in alla böcker har jag tagit till det där greppet som aldrig funkar särskilt bra: magasinering. För böcker som hamnar i magasinet har en tendens att "dö". Det som inte syns finns inte - eller "out of sight, out of mind". Vad som hamnat där? En hel hoper pampiga konstnärsbiografier. Rena praktverk, men ack så skrymmande. Hur jag valt vilka som degra-deras till magasinsböcker? Plockade ut de konstnärsnamn jag inte kände igen... vilket är en idiotisk metod, jag är så sabla ointresserad av konst att det kan vara några av de mest kända som hamnat på undantag. Men jag har i alla fall sparat Picasso, Rembrandt, Munch, Nerdrum och Da Vinci! :)
_ _ _ _ _

Sluttuggat om jobbet. Imorgon ska jag koppla bort skolan HELT OCH HÅLLET, och ägna mig åt friluftsliv: blåbärsplockning!! (synd bara att "klarvær" och +15 har ändrat sig till "skyet" och +12 i yr:s prognos) Har fått flera tips på var det ska finnas gott om bär (bakom kyrkan i Drevja, på Reinfjellet, vid golfbanan...) men jag tror det får bli Korgfjellet. Inte Marsøra i alla fall, även om jag inte kan påstå att jag fått några men av att äta blåbär som växt ett par hundra meter från aluminiumfabriken... :)
_ _ _ _ _

     

Det blev en promenad runt Åremma när jag kom hem från jobbet. Det har regnat i en vecka - så även idag - men inte hela dagarna, utan flera kvällar har det varit sol och vackert. Mötte två joggande norrmän i ett motlut (det var alltså de som var på väg uppför), och tror ni inte att de småpratade med varann, helt oanfäktat. Va?! De enda ljud ni får ur mig om jag ska springa uppför en backe är oregelbundna och hackiga blåsljud...


_ _ _ _ _

HA! HA! HA!Tror knappast det funkar, nej...

Helg?!

Puh! Har hunnit en bra bit på väg med ommöbleringen - och de läroböcker som hittills levererats är stämplade och registrerade (fast jag väntar fortfarande på 7-8 kartonger). Fick en liten chock på förmiddagen när jag plötsligt insåg att det är fredag idag (jag hade närt ett litet hopp att det bara var torsdag) - var tvungen att kolla med en av vaktmästarna som bekräftade att torsdagen redan passerat. Hur gick det till??

"Tiden går fort när man har roligt", kanske man kan konkludera med. Eller snarare "Om sista minuten inte fanns skulle många saker aldrig bli gjorda..."

När alla fackböcker kommit på rätt plats (typ imorgon eftermiddag) ska jag ge mig. Nu blir det ingen fler ommöblering inom överskådlig framtid. Eleverna (och personalen...) måste ju få en chans att lära sig hitta innan jag hux flux vänder upp och ner på allt igen! Fast en av kollegorna mumlade nåt häromdagen om att jag verkar vara "en sån där som aldrig blir nöjd". Hm. Och varje gång jag ber vaktmästarna om hjälp brukar de kontra med att fråga hur länge det dröjer innan jag vill flytta tillbaka allt igen. Jag tror jag har dragit på mig nåt slags rykte om att vara aningen besvärlig...


                                    

Knowbody

know·bod·y [noh-bod-ee, -buhd-ee, -buh-dee] n.
1. a person who is unassuming, helpful and knowledgable
2. a librarian
variant: knowbuddy


   Är det bara jag som tycker det låter till förväxling likt nobody... och är det meningen????

                                                      _ _ _ _ _

Har kommit på en ny uppgift för min multikompetente imaginäre handy-man: skulle behöva en rygg- och nackmassage... I tillägg till läromedelshanteringen har jag nämligen gått igång med ommöblering av biblioteket för att göra plats för den extra soffan jag köpte förra veckan. Detta innebär att hela fackavdelningen ska förskjutas - det är några tusen böcker. Vilket känns i rygg och nacke (och handleder). Men... jag skyller mig själv! Kanske lite otaktiskt att vända upp och ner på stället bara några dagar innan skolstart men optimist som jag är tror jag att jag ska få allt på plats innan eleverna väller in. Får väl ta helgen i anspråk om det kniper.

Hur som, jag tror det kommer bli bra. Bilderna får vänta tills allt är klart! :)

Norska skyltar

ÄNTLIGEN. Efter en helsikes massa tjafs har jag nu norska skyltar på min bil. Och för detta
har jag i skatt och engångsavgift betalat 85.991:- (norska kronor - kronkursen ligger nånstans
kring 1,15 så det närmar sig 100.000 svenska). Tycker nog att jag för denna summa kunde
fått skyltarna monterade, men icke. Så en snäll kollega kom mig till undsättning.
TUSEN HJERTELIG TAKK! Du ska få en burk biskvier som tack för hjälpen.

Gammal skylt:
 


...bucklan kom till på Maxi's parkering i våras, nån måste ha backat in i bilen
när jag var inne och handlade. Grrrr.


Ny skylt:Alltså - det är värt några kronor bara att slippa EU-loggan...

Nu är det bara att tuta och köra!
Och så måste jag skicka in de svenska plåtarna till tullen.
Äsch, jag som tänkt behålla dem som souvenirer...

Ren(are) bil

Nåt slags rekord, tror jag. Sen jag väl tagit skolans tvätthall i bruk har jag tvättat bilen TVÅ gånger på mindre än en vecka! I torsdags var bilen bara lite allmänt smutsig, men efter går-dagens tur till Tärnaby på delvis våta grusvägar liknade den mest en betongsugga...

De som verkligen kan det här med biltvätt och som är noggranna och systematiska skulle väl skaka på huvudet åt mig, för jag har säkert ett och annat att lära. Men jag har den blygsamma inställningen att bilen åtminstone ska bli renare än innan jag började. Och det lyckas jag med. Varje gång. Dessutom brukar jag få mig en dusch själv, jag blöter ner mig hur jag än bär mig åt. Som ikväll, när jag var trött och disträ, och micklade med vattenslangen så jag vände mun-stycket mot mig istället för från mig. Ni kan tänka er. Wet-look. Aaarrgh.

Men bilen blev rätt fin! :)


_ _ _ _ _

Det blev en entimmespromenad ikväll också, Åremma runt. Men imorgon. Då. Måste jag baka biskvier. Fick en beställning i början av semestern och lovade effektuera den så snart jag kom tillbaka till Mosjøen. Börjar bli dags...

Det här är förresten sista gången jag säljer dem för 5:-/st. Har bestämt mig för att höja priset med en krona (fast eftersom den här beställningen droppade in innan jag bestämt mig, så...). Får se om det kommer ha någon inverkan på orderingången... :)

Många mil i bil

Körde Marie till Tärnaby igår - fortfarande rena rama puckelpisten från Joeström till Joesjö (eller om det nu är tvärtom) men asfalten börjar så sakteliga komma på plats. Blir nog en riktigt bra väg vad det lider...!

Fin dag för en fjälltur:

     

De 110 milen i bil - eller snarare antalet timmar - sen i fredags känns i rygg och rumpa. Marie konstaterade att det är tämligen långsamma vägar häruppe. "Om vi använt så här många timmar i Sverige hade vi ju hunnit t/r Malmö!". Jo, det stämmer säkert. Istället snirklade vi oss runt, runt på Helgeland... :)

Var ute och gick igår kväll (nu är det lääänge sen sist, kanske också det en orsak till att ryggen känns som den gör). Mötte ett trevligt svenskt par på Rynesåsen - från mörkaste Småland (deras egen kommentar, inte min!). De har semestrat i nordnorge och fascineras framför allt av ljuset. "Det blir ju aldrig mörkt!". Nä - men kom tillbaka i november/december. Då blir det nästan aldrig ljust. Fast det sa jag inte högt.
_ _ _ _ _

Och så bidrar väl arbetsuppgifterna för tillfället till den där värkande ryggen...

     
_ _ _ _ _

Glömde lägga ut den här bilden igår, från restaurangen i Brønnøysund
där vi åt middag i söndags:Inte var dag man får Hurtigruten till maten! :)
_ _ _ _ _

Och så några bilder som jag skulle lagt ut för länge sen - från Holmön, där pappa, Eva och Rickard var ute och seglade i vår gamla julle! Jag valde att sköta bevakningen från land där jag stod med TVÅ kameror och förevigade slagen kors och tvärs över Gäddbäckssundet.

   

   
_ _ _ _ _

Och så skrev jag ju om salteriet i Sörsundet och lovade återkomma med fler detaljer.
Varsågoda, den här texten har jag knyckt från en av informationstavlorna på Båtmuséet:

Den fisk som inte åts färsk måste förhindras att ruttna. Många metoder stod till buds: saltning, syrning, rökning, torkning, kylning och frysning. Den sista metoden användes endast vintertid.

Metoden att salta fisk nådde Norrland under 1300-talet. Fiskenäringen upplevde därefter ett stort uppsving. Holmön bebyggdes troligtvis den här tiden.

Vid saltning lades fisken i stora träkar med saltmättat vatten, lake. Följande dag radades fisken nogsamt i mindre laggkärl, "fjälingar".

Mot saltad fisk, framför allt lax, sik och strömming, kunde holmöborna byta till sig det man saknade på ön.

Salteriet:

1918 övertog grosshandlaren J Ad Forsberg i Umeå ett mindre andelssalteri på Holmön, för inläggning av salt- och surströmming samt lax. Forsberg utökade 1928 med ett rökeri och nya arbetsutrymmen.

Hans anläggning förstördes i en brand på sensommaren 1950. Så mycket som 45.000 burkar och 40 ton strömming - fiskeindustrins halva årsproduktion - förstördes också.

Salteriet byggdes inte upp igen. Rökeriet (tror jag det är) står fortfarande kvar. Och där salteriet en gång låg har alltså fiskeföreningen en byggnad som bl.a. innehållit isbod. Isen är sen länge borta, bara isoleringen (massor av sågspån) finns kvar.

Helgen i bilder

Åkte alltså till Mo i fredags för att hämta Marie. Var tidigt framme och hann både gå ner till stranden och fota Havmannen...... samt strosa runt på Plantasjen. Där såg jag flera fina blommor att plantera i den stora krukan ute på verandan (eftersom penséerna jag satte före semestern var stendöda när jag kom hem). Tyckte det mesta var alldeles för dyrt, men precis som jag stod och anvarade en av växterna meddelade en i personalen som stod alldeles intill att "den där ska jag sätta ner till halva priset bara så du vet". Bra, den tog jag!! :)Med Marie på plats åt vi middag innan det bar av söderut. Vi körde över Korgfjellet istället för genom tunneln - fin kväll:

 

Lördagen tittade vi förbi på mitt jobb samt körde runt lite i Mosjøen:

 

... innan det bar av ut mot kusten. Lysstøperiet-Nesna-Sjonfjellet-Stokkvågen-Utskarpen-Mo-E6. Samma runda som när mamma var här (och som jag körde första gången redan i februari).
Maries kommentar när hon tittade ut över Atlanten: "Men så djävulskt mycket vatten!!!"
Jo, det är några liter... :)

Från överfarten Levang-Nesna:


Vi åt den medhavda matsäcken på kajen på Nesna - inte dumt!!

   

På väg upp på Sjonfjellet - med utsikt ner mot Nesna:ATLANTEN:Stokkvågen:

     

Sen middag när vi kom tillbaka till Mosjøen - tortillatårta:Jätteenkel att göra!

Man behöver:
2-3 kycklingfiléer
1 påse Broccoli Mexicana (Findus)
1 burk Chunky Salsa (finns mild, medium, stark - jag använder medium)
1 förp. tortillabröd 
Mozzarellaost

Gör så här: stek kycklingfiléen i små bitar, salta och peppra. Häll i grönsaksblandningen, rör om tills den blivit varm. Häll i salsan, rör lite till. Lägg ett tortillabröd på bakpappersklädd plåt. Lägg på lite av kycklingröran. Varva sen bröd och röra. Överst ska det vara ett bröd - och så skivad mozzarellaost på toppen. Gratinera på 200-225 grader i ca 10 min eller tills osten fått färg. Ät och njut!!! :)

Igår vaknade vi tidigt av att regnet vräkte ned. REGN!! För första gången på typ en månad i de här krokarna - det har varit extrem skogs- och gräsbrandfara på senaste tiden. Så egentligen var det ju bra att det regnade, men vi som skulle på upptäcktsfärd var måttligt roade. Nåja, yr.no utlovade bättre väder efterhand, så vi drog iväg i alla fall. Körde till Tjøtta, tog bilfärjan över till Forvik, körde genom Vevelstad kommune i en faslig fart, tog nästa bilfärja över till Horn - och vips var vi i Brønnøysund. Synd bara att dimman inte hunnit lätta - vi såg inte ett skrutt från färjan, alla öarna och fjälltopparna var insvepta i en grå filt...

Men det blev faktiskt lättare väder - solen tittade till och med fram. Vi körde ut till Torghatten och såg oss runt, sen återvände vi in till stan i lagom tid för att se Hurtigruten anlöpa hamnen. Och vi hann ombord - men tro't eller ej, det var SAMMA båt som sist Marie hälsade på! Av femton fartyg lyckas vi pricka in samma två gånger. Hade ju varit roligare att upptäcka ett nytt... :)

     

Sen åt vi en god middag (där vi såg Hurtigruten passera utanför fönstret) innan vi vände åter mot Mosjøen - via rv 76 och E6. Och då insåg vi att vi ju borde gjort tvärtom - kört den vägen till Brønnøy och tagit Kystriksveien tillbaka. För nu skulle vi ju sett skärgården!! Så dags...Och nu måste jag definitivt börja jobba. Ska ta kompledigt från lunch för att skjutsa Marie till Tärnaby (-> och buss mot Umeå) och åkte därför till jobbet strax efter 7, för att hinna jobba undan en del. Och istället började jag blogga... Jenny i ett nötskal.

Ha det!
_ _ _ _ _

FÖRRESTEN: UNDER ÖVER ALLA UNDER - JAG HAR FÅTT TULLKORTET!!!!!!!!!!


Necessary tools

Från monteringsanvisningen till sofforna:Men inte hittade jag några "nödvändiga verktyg" i kartongerna, inte! :)
_ _ _ _ _

Skulle förresten inte ha något emot en dylik händig herre i min vardag, och nu menar jag inte
bara vid möbelmontering. Vad jag skulle ha honom till? Jaaaaaa...

............ det finns ju en massa spännande användningsområden................

...men just nu skulle han fått ta sig av  avloppet under tvättstället som har korkat igen. Antagligen är det fullt av hår och annat läskigt. Normalt sett är det här en typisk "kan själv"-grej, jag är inte fjompig när det gäller sånt. MEN. Jag lyckas inte skruva isär rördelarna!!! Vågar inte ta i med alltför mycket våld, delarna är i plast och bäst vad det är kanske nåt spricker. Natur-ligtvis kan jag ju ringa på en trappa upp... men det går min ära lite för när.

Gårdagskvällens försök på avloppsrensning slutade med att jag hällde i en massa diskmedel (=fettlösande, tänkte jag...) och spolade massor med hett vatten. Tja... det hjälpte litegrann, även om det förstås inte funkar på sikt. Kanske klarar det sig i helgen i alla fall, jag får besök och det vore ju dumt om det blev helstopp då. Marie, i så fall får du helt enkelt försöka stå ut! :)

Och med nyss nämnda besök blir det ju knappast tid att sitta och plinka på tangentbordet, så 
- på återhörande på måndag!!!

Första soffan på plats

Det tog bara en halvtimme! Med benäget bistånd från vaktmästaren... :)Provade att flytta bordet från tidningshörnan - och visst passar det utmärkt även här? Japp, får
be byggeleverna göra ett till! Eller två, om den där galna idén visar sig genomförbar.
Återkommer i ämnet när jag tänkt klart.

Bilen - en följetong

Nästa kapitel i följetongen om min bil - och detta är på väg att utveckla sig till en hel roman: idag fick jag ÄNTLIGEN brev från tullen - innehållandes vad jag utgick från var det beryktade tullkortet. Körde glad i hågen med detta till trafikkstasjonen - och fick besked om att detta ark bekräftar att jag betalt momsen men inget annat. "Du måste till Mo och hämta tullkortet, vet du". MEN VAD I HELSIKE. Ska man skratta eller gråta? Har tullen aldrig förut ställts inför att någon vill importera sin bil hit till landet?!

Jag såg antagligen ut som om jag var på väg att slå ner nån, så killen jag pratade med lade till att "det går ju att skicka det med posten förstås". Jo. Det har vi ju sett hur bra det funkar.

Väl tillbaka på jobbet ringde jag till Mo - för vilken gång i ordningen - och där får jag svaret att tullkortet postats IDAG. Varför först nu??!?!?!? "Jag tänkte att det var ju ingen brådska, för de skulle ju fixa allt på trafikkstasjonen först". Jamen de kan ju inte fixa nåt förrän jag uppvisar tullkortet!!! HALLÅ!!!!

Så nu väntar jag på ännu en försändelse. Fan vet när den kommer. Imorgon? I övermorgon?
Till påsk?

Jag älskar verkligen det här landet. Mycket.

MEN.

Byråkratin slår alla rekord. Sanslöst.

Den enda fördelen med allt detta strul är att jag hinner få nästa lön innan avgiften skall erläggas
- så jag slipper ta upp ett nytt lån. Alltid något.

Sofforna

Vad hade jag väntat? Sofforna är naturligtvis inte monterade.Har lovat mig själv att om jag är himla effektiv med läroböckerna idag - då får jag slita upp möbelkartongerna imorgon! Bör nog muta vaktmästaren att hjälpa mig, dock. Annars tar det väl en ända med förskräckelse... fast jag brukar vara rätt duktig på att montera saker, så länge som det går att räkna ut hur delarna ska sitta ihop utan att kolla på instruktionen. För se sådana har jag svårt för! :)
_ _ _ _ _

Smart drag. Blev för lat för att tanka igår kväll och körde direkt hem. Tankade imorse istället.
Priset igår: 12,47. Priset idag: 11,90. Där sparade jag några kronor!

Väder

Ett bevis på hur opålitlig jag är när det gäller väderlek, i alla fall när det gäller bakåt i tiden:
Holmöns hemsida rapporterar att det bara var 10 helt nederbördsfria dygn under juli månad
VA?!? Det har jag inget minne av!!! Till dem som frågat har jag sagt att vi har haft
rätt bra väder...


            It's raining cats and dogs...


Det enda jag inte gillar med mitt jobb...

... är kravhanteringen. Det är närmare +28 här på jobbet, svetten lackar och jag räknar med att bli kvar ett bra tag till. Är inte på mitt soligaste humör. Upptäckte igår när biblioteksdata-systemet gick igång att fakturaunderlaget försvunnit - alltså det tredjekrav som automat-genereras och som har rubriken "Regning for tapt materiale". Normalt sett bara att printa ut, färdigt och klart att stämpla och skicka - men nu en operation som tagit mig nästan hela dagen. Har lyckats få ut en lista över alla elever som har försenade böcker, men får sitta och skriva varenda räkning själv. Och måste kolla upp adresserna på varenda elev, för de är inte med på listan. Samt dubbelkolla att böckerna fortfarande är registrerade på respektive elev, för på listan har det slunkit med en och annan bok som faktiskt är återlämnad.

Muntert värre. Nu kvarstår att stämpla alla räkningarna och påföra rätt kostnadssted, d.v.s. vilket konto varje räkning skall knytas till. Och det beror förstås på vilket program eleven går. Vilket jag också fått kolla upp elev för elev (fast tack och lov har jag det i huvudet i ganska många fall). Det kom nämligen inte heller med på listan.

Räknar med att det blir en timme eller två till här på bygget. Och jag som tycker det här är tillräckligt tråkigt när datasystemet funkar och ventilationen är igång!! Och det måste göras NU, skulle egentligen skickats redan för helgen men då funkade ju inte datorn...

Kan inte fatta att eleverna inte lämnade igen böckerna innan sommarlovet, de fick flera påminnelser!! OK, somliga är ju förstås mer vimsiga/slarviga än andra, men uppemot 100 elever. Det är för mycket!! Och jag måste ju få översikt över hur många böcker vi har innan skolstart, så jag vet vad som eventuellt behöver kompletteras. Stress, stress.

Nu ska jag sluta gnälla. Är ju glad att jag har ett så himla bra jobb! Trots ovanstående! :)
_ _ _ _ _

Har precis tagit en liten paus och varit på möbelaffären i centrum. Och (håll i er) köpt TVÅ NYA SOFFOR till bibblan!!! Egentligen skulle vi bara ha en, men det var kampanj på 3-sits+2-sits och det gick inte att dela på gruppen (och det blev hursomhelst billigare än den billigaste av de andra 3-sitssofforna). Ska byta ut den läbbiga lilla stenhårda soffan och fåtöljen med plastklädsel som eleverna avskyr (man blir fuktig i baken om man sitter där mer än en kvart):


Inget större fel utseendemässigt - men bekväma är de inte!!

Tänker sätta 3-sitssoffan mot väggen - och be byggeleverna snickra ett soffbord liknande det vi fick i vintras. Var 2-sitssoffan skall placeras återstår att se, antingen kollar jag om det är nån annan på skolan som behöver den eller så möblerar jag om så det blir plats för den inne hos mig. Och jag har en idé... vet dock inte om den är genomförbar och den renderar en faslig massa extrajobb (typ total omrockad). Men jag är sugen... får se hur mycket av läromedlen jag hinner beta av den här veckan, kanske kanske blir det tid att smida vidare på idén till veckan.

Förresten, sofforna kommer redan imorgon, ni ska såklart få se bilder! :)
_ _ _ _ _

Och nu. Tillbaka till räkningarna...

Dyrt

Gulp. Det är dyrt i Norge - det hade jag nästan hunnit förtränga under semestern.
Inte allt förstås, men många varor är klart mycket dyrare än hemma. Några exempel:

1 kg morötter  24,50 (Coop)
1 l mjölk  14,00 (Coop)
1 l filmjölk  17,50 (Coop)
1,5 l Pepsi Max  20,90 (Coop)
18-p ägg 36,90 (Coop)
1 l Fun Light-saft  31,50 (Rimi)
Vaniljsocker 25,30 (Rimi)   (visserligen 175 g, i Sverige innehåller burkarna 140 g... men ändå!)
Nektariner  4,90 / st (Rimi)

... däremot var det extrapris på blomkål på Coop, jag fick ett stort blomkålshuvud för 7,90! :)
_ _ _ _ _

Värmebölja i nordvästra USA, med temperaturer uppåt +40 i bl.a. Seattle. Detta har gjort att myndigheterna gått ut med varningar om att folk måste söka skydd undan hettan:

Når temperaturen steg til over 32 grader, oppfordret de lokale myndighetene sine innbyggere til å søke ly. Biblioteker med aircondition ble foreslått som tilfluktssted, og de bibliotekene som ikke hadde slikt utstyr ble stengt. (http://www.storm.no/)

Jojo. Blir det värmebölja här i Vefsn kanske jag blir invaderad av svettiga kommuninvånare som söker svalka?? :)  Å andra sidan - jag har inte AC, utan KD. Korsdrag... så mitt bibliotek skulle väl höra till kategorin som fick stängas.

Idag när jag åkte från jobbet var det +28 i skuggan. Hoppas det inte blir varmare... :)
_ _ _ _ _

Har varit förbi på Elgiganten. Inga problem, garantin gäller. I första hand ska de prova reparera min kyl/frys (och i andra hand får jag väl en ny?!). Liten hake: jag får själv ta eländet till reparatören. Jamentjosan, det är ju bara att slänga skåpet över axeln, liksom. Det är 1,80 m högt och bara en aaaaning otympligt. Antagligen såg jag lite orolig ut, för killen skyndade sig att säga: "Ja, eller så avtalar du med reparatören att han kommer hem till dig och tittar på det". Mmmm. Tror jag går på den linjen.

_ _ _ _ _


Vi får rekordmånga elever på skolan till hösten - flera nyupprättade paralleller. Jahapp, jag måste beställa fler läroböcker!! Synd att det inte blev klart före sommaren - vi har 20% rabatt på läromedel fram till 30/6, nu får vi bara 10%. Och när en del av böckerna kostar över 600:- så blir det snabbt mycket pengar...
Datateknikerna fick igång biblioteksdatasystemet idag, men det är fortfarande nåt som inte riktigt funkar som det ska, bl.a. vid nyregistreringar. Hmmm. Snart börjar jag stressa.

Har fått fem nya plattskärmar till bibblan!!!! Eller nya och nya, de har stått i en datasal som nu utryms för att ge plats åt en av de nya klasserna. Fick frågan om jag ville byta ut våra gamla stora fula tjocka elevdataskärmar. JAMENSÅKLART!! Sen ska jag visst få ett par nya(re) hård-diskar också. Inte dumt. För trots att eleverna numera har egna bärbara datorer, använder de bibblans stationära förvånansvärt mycket.

Och med fler elever än nånsin hoppas jag ju på ökad aktivitet i bibblan!!


Sommarens lataste dag

... och det efter att semestern är slut! :)


"Baksidan" av fjällkedjan De Syv Søstre

Sovmorgon imorse, klev inte upp förrän 08.30 - tror nästan inte jag sovit så länge sen i våras nån gång. Åt frukost och packade kylbagen med mackor, morötter, Pepsi Max och en chokladkaka (he he... alla delar av kostcirkeln, eller hur var det nu?). Körde en bit utåt fjorden, satte mig på min vanliga klippa. Men molnen ville inte riktigt försvinna, så jag bestämde mig för att köra vidare ut till kusten där himlen såg ut att vara blåare.

... fast först hann jag plocka lite hallon. MMMMM!!! 

Jodå. Jag hamnade utåt Fagervika till (stället lever till fullo upp till sitt namn - det är SÅÅ vackert) och där var det inte ett moln i sikte. Lade mig på en klippa - och där blev jag kvar i flera timmar. Nickade till, tittade på båtarna, funderade på allt och ingenting, åt matsäck, ringde hem (där det regnat idag!! Stackare!!). Och brände mig lite varstans... mest på ögonlocken av alla ställen... vilket kanske är symptomatiskt för hur lite tid jag ägnat åt solning under semestern! :)   

   
Ehh... är det möjligt att vägen blir ÄNNU smalare?!?!? Bitvis undrar man
om båda hjulparen ska få plats... att mötas finns inte på kartan!!


Allvarligt talat, det här är en av de finaste platserna jag vet. Om jag - rent hypotetiskt - skulle flytta ut till kusten, då skulle jag absolut bosätta mig här nånstans. Vad säger ni t.ex. om DET HÄR HUSET:... med DEN HÄR utsikten!!!Aaaah!!!! Fast det är ju knappast gratis...

Nä. Jag fortsätter bo i Kulstadlia ett tag till! Det är rätt fint här med. En och annan undrar varför jag inte köper en lägenhet eller ett hus - i Norge är det inte alls lika vanligt att hyra sin bostad som i Sverige - men det har jag inga planer på. Himla enkelt och praktiskt att hyra. Så fort nånting krånglar är det bara att ringa på en trappa upp, blaska med ögonfransarna och mumla "hjäälp..."! :)

Annars är jag typen som "kan själv". Envis. Lite väl envis emellanåt.... Finns dock ett (annat) undantag: när det gäller bilen. Jag köpte nya torkarblad på Mekonomen i sommar, och jag KAN byta själv men det tar alltid en faslig tid, så jag bad killen som tog betalt att montera dem åt mig. No problem! Jag var antagligen inte den första tjejen som bett om hjälp...


Båthamnen på (eller heter det i???) Leland

På vägen hem körde jag ut till Sundøya, har aldrig varit där förut (jo, över bron för att leta geocaher vid brofästet tillsammans med syrran, men aldrig längre än så). Fint där också! Fortsatte så långt vägen räckte. Efter ett tag gick den över i grusväg, sen till nåt som mest liknade en kostig. Och plötsligt var det stopp, mitt i ingenstans kom en bom och en skylt: "Privat vei". Jahapp. Hur i helskotta vänder man bilen på en kostig??? Fick backa en bra bit, och sen saxvända mitt bland ett gäng traktorägg (ni vet, de där stora vita plastklumparna som ersatt hässjor på åkrarna). Morr.

 

Utsikt från bron:

   

Och sen gjorde jag en extrasväng till mitt blåbärsställe (fast nu är det väl lite förmätet att kalla det "mitt" ställe när jag varit där EN gång tidigare). Hade bara en liten bytta att plocka i, men det blir 4 dl blåbär med massor av vaniljvisp ikväll (har ett paket som datumet gått ut på, måste ju göra av med det innan det blir oätligt). Det lär bli mer blåbär veckorna framöver, jag och Unni har avtalat att vi ska plocka massor för vi tycker båda att det är himla kul. Sen har hon - enligt egen utsago (och det är det nog flera som skriver under på... hehe!) - alldeles eländigt dåligt lokalsinne, så vi riskerar väl att gå vilse i skogen om hon får ta täten.... Men den risken är jag beredd att ta. Själv har jag ganska gott lokalsinne om jag får säga det själv, och så kan jag ju ta med mig en kompass. Och kanske några nödraketer....? :)


Aooo!!

Min arma rygg!!

Fick just ögonen på en kartong med böcker som jag inte kan påminna mig att jag beställt. Mycket riktigt, den innehåller 45 ex av engelskboken som åk 1 på vårdprogrammet använde i fjol - men som inte ska användas i år.
Hjälp, har jag beställt fel?!?! Har skyndat mig att dubbelkolla alla beställningar - de stämmer, tack och lov. Och har dubbelkollat fakturan - stämmer även den, vi har inte debiterats för dessa böcker utan för dem vi ska ha.

Men nu har jag gått igenom alla kartongerna för att kolla att vi fått rätt antal av den rätta boken, så att bokhandeln inte har förväxlat titlarna. Naturligtvis är det ju det första man ska göra, kolla att leveransen stämmer - men med 34 blytunga kartonger innehållandes ca 1700 böcker hade jag tänkt mig att kolla upp det hela allt eftersom jag registrerar böckerna i vår katalog, detta för att slippa lyfta och flytta på alltihop mer än nödvändigt. Pyttsan.

Och självklart låg de böcker jag var ute efter längst ner.

Nåväl. Nu fick jag mig en liten sitta-och-knappa-på-datorn-paus! :)
Så efter att ha klagat min nöd är det väl bäst jag återgår till plastningen...


Lite av varje

"Nu går vi mot mörkare tider" brukar ju pappa säga redan till midsommar. Pytt. Inget man vill tänka på redan innan man fått semester. Men nu, när semestern är slut, så märks det faktiskt. Det är bra mycket mörkare på kvällen än innan jag åkte från Mosjøen i slutet av juni:


_ _ _ _ _

Dagens väderprognos: mulet och +14 (fast sol innan kvällen). Perfekt väder för några timmars jobb (är på bibblan nu). Har ju insett att det blir en del övertid de här veckorna innan skolstart om jag ska hinna få ordning på läromedel och annat. Fast det gör mig ingenting - jag hör till den kategorin som tycker nästan FÖR mycket om jobbet...! Dessutom ger detta mig möjlighet till en och annan kompledig dag i samband med elevernas lovveckor. Inte dumt.

Imorgon ska det bli sol och närmare +25. Då blir det en dag på stranden... eller i alla fall nånstans längs kusten! Tar chansen att köra min svenskskyltade bil, blir jag stoppad hänvisar jag till tullen på Mo. De hävdar att det är OK så länge som omregistreringsprocessen har startat, även om det inte är klart i tid.

Apropå väder, förresten. Marie funderar kring sommarvädret på sin blogg
- och jag har lämnat en kommentar. Som nog är ganska typisk mig:


Håller med om att alla årstider har sin charm - evig sommar skulle man nog tröttna på rätt snabbt.
Fick frågan igår av en kollega om vi haft fint sommarväder i Sverige. Javisst, svarade jag närmast reflexmässigt, innan jag började tänka efter. Och kan du tro - jag MINNS egentligen inte!! Har det inte varit rätt OK? Utom den dagen vi träffades i Umeå och så visfestivalhelgen? Äsch. Jag är nog helt enkelt för lite väderberoende för att riktigt lägga märke till väderläget (även om det förstås är härligt med sol). Praktiskt när man bor där man bor!! :)


Hm. Det är nog tur att jag inte jobbar som meteorolog.
_ _ _ _ _

HA! Lusläste instruktionsboken till min kyl/frys imorse (har fortfarande inte avlagt besök på Elgiganten). Och - det är TVÅ ÅRS garanti!! Jag klarar mig med ett nödrop - det blir två år i slutet av augusti. Enda problemet är att jag måste leta rätt på kvittot innan jag åker och klagar - var nu DET kan finnas...???? Jag sparar på allt av kvitteringar, men dessvärre inte i nån systema-tiserad ordning utan jag trycker ner alltihop i en skrivbordslåda allt eftersom. Blir till att vända upp och ner på den och börja leta...
_ _ _ _ _

Du, Rickard - det här är landet för dig! Du som tycker att vi borde skaffa spelkort hemma - här i Norge FÅR MAN INTE spela utan!! Lämnade in en lottokupong och fick besked om att oregistrerade spelare inte är tillåtet sen årsskiftet. Jahaja. Så nu har jag ett spelkort. Och bara så du vet - ikväll kammar jag hem storvinsten!! :)
_ _ _ _ _

Såg Twilight igår kväll - ni vet, den där vampyrfilmen. Har redan sett den på bio, men det är ju inget hinder! :)

Jodå, den var bra den här gången också. Men boken är bättre. Mycket bättre. 

Kul detalj som jag inte lade märke till sist: Stephenie Meyer - som skrivit böckerna om Edward och Bella - dyker upp som statist i en scen!
_ _ _ _ _

Nu är det oåterkalleligt. Jag lämnde ju in avskedsansökan på Park redan i april - men den träder i kraft samtidigt som tjänstledigheten går ut. Vilket är idag. Så nu är det slut. Från och med imorgon har jag ingen anställning kvar i Sverige. Bye bye.

RSS 2.0