Hurtigruten

Åkte jag hem till Mosjøen efter kursen igår? Nejdå!!

Istället fick jag besök av Anki igår kväll - hon kom med buss från Sverige och idag har vi gjort Bodø. Vi har vandrat omkring i stan och ända ut till Nyholm Skandse där vi njöt i solen och fotograferade vilt. Nu sitter vi på hotellet och väntar på att klockan ska bli 02.00 - då mönstrar vi på Hurtigruten!! Det blir 12 timmars färd söderut till Brønnøysund och så buss hem till Mosjøen. Gissa om vi ser fram emot detta - när det dessutom är strålande väderprognos kan det ju inte bli annat än fantastiskt.

För att få kvällen att gå har vi varit på bio och sett Unknown med Liam Neeson. Skitbra!

Rapport från båtresan kommer efter helgen. God natt på er!

Scribus i Bodø

Jahapp, så är jag i Bodø igen - för den sista samlingen på pedagogikkursen.
Och vet ni vad? Tåget var inte en enda minut försenat!!!

Idag har vi bland annat lärt oss att göra affischer i programmet Scribus.
Här är mitt första försök:


Variabelt

Ösregn igår - men sol mellan skurarna. Då tittade regnbågen fram!Idag har det varit mer stabilt. Och prognosen för kommande åtta dygn är lovande - bara sol!! :)

Hemma igen

Hehe, jeg ser på besöksstatistiken att det är många som undrar om jag kommit hem... :)

Jodå, jag kom till Mosjøen förhållandevis tidigt igår eftermiddag - tog bara ett par korta pauser längs vägen. Mötte ett oändligt antal bilar på väg från fjällen - alla påsklovsfirare som skulle hem antar jag (med tanke på den höga andelen släpvagnar med skotrar på...). Väl hemma blev det uppackning, middag - och skrivande av blogginlägg till kursen. Den här bloggen hann jag inte riktigt med.

Men nu!

Här kommer en bildkavalkad - först från turen till Holmön. Vackert, vackert!

... och så det lilla charmtrollet!


På promenad


Läser bok med morfar


"Städar" i bokhyllan


Ooops... bäst att fly fältet...


... fast inte så långt! :)

Till sist - våren dröjer på Krutfjellet:Fler bilder en annan dag! :)

Sista kvällen

En vecka går fort. Imorgon är det dags att styra kosan västerut igen.

Har haft jättefina dagar med Rasmus och resten av familjen. Fantastiska ljuvliga lilla unge!!!
Fattar inte var han tar all energi ifrån, det är full fart från morgon till kväll... :)Kommer tillbaka till Mosjøen med solbränna. Snacka om fint påskväder!! I fredags satt jag på balkongen hemma i Sävar och läste forskningsrapporter (till kursen) och det var så varmt att jag tog av allt utom BH:n och jeansen - så jag brände axlarna. I april!!!

Hemma på ön

Vilken fantastisk dag! Pappa och jag åkte ut till Holmön imorse. Sol, blå himmel,
spegelblankt hav. SÅÅÅ VACKERT!!

Jag har varit utomhus mest hela dagen - så nu har fräknarna gjort säsongsdebut.Men datorn härute lämnar en del övrigt att önska (liksom uppkopplingen), så det blir
bara en bild. Har lagt ut flera på skolbloggen - det kommer fler här också, när jag
har tillgång till bättre teknik.

Have a very good night! :)

Övik t/r

Lååång dag idag - uppe med tuppen och har nu precis kommit "hem" till Vännäsby igen. Det blev en trevlig dag hos ex-kollegorna på Park (trakasserade alla jag mötte och har pratat tills jag blev alldeles hes, hehe). Upptäckte dock att den uppsats jag tänkt skriva skiter sig i nuvarande form då jag fattat helt fel vad gäller Svenska A och Svenska B:s kompabilitet med undervisningen i norska på vg1 och vg2. Typiskt. Får ägna lite tid åt att tänka om och tänka nytt, men nåt på samma tema blir det hur som helst. Tycker själva idén med jämförelse av litteraturundervisningen i de båda länderna är för bra för att släppa helt och hållet.

All tid ägnades dock inte åt uppsatsen - jag hann både skvallra, kramas, prata strunt och äta påskbakelse också! :)

Sen bar det av ner på stan för fika med tjejgänget. Mysigt som alltid! Och så hängde jag med Eva hem till henne efteråt - och fick se den fantastiskt fina lägenheten med allt från imponerande takhöjd till pigkammare. Stilig.

Innan jag vände norrut igen hälsade jag på hos Berit och Kurt. Skulle liksom bara titta in en snabbis
- det blev två timmar... :)

Nu blir det möjligen ett par dagars bloggtorka - om jag inte får liv i den gamla datorn på Holmön. 
Vilket är högst osäkert.

Bis später!

Vår i Umeå

Igår var det +13 och sol. Inte illa!! Det blåste visserligen rätt friskt (och ännu blåsigare var det idag) men nog känns det att det är vår.Imorgon fortsätter min Norrlandsturné med en tripp till Övik. Ska hälsa på på gamla jobbet (och passa på att intervjua några lärare till den uppsats som snart ska skrivas på kursen, ni vet). Och så blir det fika med tjejgänget. Det ser jag fram emot!
_ _ _ _ _

Idag gick jag omkring med en naken liten systerson på armen när han kom på att det var dags att markera revir - och kissade så mosters tröja blev alldeles plaskvåt... ooops... :)

Påsklov

Igår eftermiddag styrde jag kosan mot Sverige! Och i vanlig ordning såg jag en del
av de varelser som spankulerar omkring i vår herres hage...:

Idag har jag gosat ohämmat med den lille mysprinsen!Och så har jag hjälpt syrran att skruva av beslag på gamla garderobsdörrar. Det bar sig inte bättre än att jag, som menar att jag inte har tummen mitt i handen, lyckades köra in skruvmejseln i den istället... klantigt.

Nu lämnar jag Vännäsby för vidare färd mot Umeå och middag med Marie, och sen blir det Sävar och umgänge med modern och fadern.

So long! :)

Utveckling?


_ _ _ _  _

PS. Sorry, kan bara inte låta bli... Unni och jag och Petter Northug! :)

Helikopter

För närvarande är detta den enda farkost som tar sig över Kvarken:Blir spännande att se om jag tar mig ut till ön nästa vecka...

Tack för bilden, Jean! :)

Etno style

Elev: Välkommen i familjen!

Jag: ??????

Eleven: Ja, jag ser ju att du har på dig samedräkt.

Jag: ?!?!?!?!?!!!

Fattar ingenting. Såååå samisk ser den väl inte ut... eller?


Bysprinten igen

OK, OK, jag ska ge mig. Det här blir sista inlägget med Bysprinten-anknytning
- måste bara få visa att jag är på bild tillsammans med Marit Bjørgen!

Eller... ja... i alla fall om man tittar noga. Längst ute till vänster står jag, med röd jacka och svensk flagga. Bredvid mig i grönt står Unni. Och Marit Bjørgen, henne ser ni väl utan att jag förklarar? :)Bilden är hämtad från måndagens Helgelands Blad.

Lilla lyckoprick!!

Blågult

Här kan ni se Petter Northug slå Marit Bjørgen i lördagens superduell!

Se "Feige-Petter" hvile bak Bjørgen før han eksploderer

... och om ni tittar riktigt riktigt noga efter 49 sekunder av filmen så kanske ni får syn på mig och Unni! Vi står snett bakom funktionärerna i gula västar. Och ser ni inte oss så ser ni i alla fall vilken folkfest Bysprinten är. Uppemot 5000 åskådare längs banan - och då är den inte mer än 700 meter lång. Det ni!! :) 
_ _ _ _ _ _

"Jenny, du blev observerad med en svensk flagga i handen i stan i lördags. Här i Norge hejar vi på norrmän. Vi måste prata om det här."

Sagt av en elev, som sedan gjorde ett försök på att sno den fina lilla svenska bordsflaggan som jag har i biblioteket.Hmpf!! Det hade han inte gjort ostraffat!!

Och så satt det ett par elever i bibblan som jobbade med politik och val.

"Jenny, vad röstar du på?", sa en av dem.

"Inget alls här i Norge för jag har inte rösträtt", svarade jag.

"Va?! Har du inte norskt medborgarskap?! Men då får du ju inte lov att jobba i Norge!
Du kan ju bli utkastad!!" hojtade en av dem bestört.

"Lova att ni inte säger nåt till immigrationsmyndigheterna", sa jag och gick tillbaka in
på mitt kontor.

Är inte helt säker på att de fattade skämtet... de såg lite skakade ut! :)
_ _ _ _ _

PS. Idag när vi hade personalinformation gratulerade studierektorn mig med den svenska segern i Bysprinten. Precis innan hade vi gratulerat ett par kollegor som fyllde år - och då applåderade alla - men plötsligt blev det helt tyst. Hmmm.

Day 06: A book that makes you sad

Hm.

Jag är helt enig med Tina i att Før jeg dør av Jenny Downham är en stark kandidat. För er som inte läst boken: den handlar om 16-åriga Tessa, som får veta att hon är döende i cancer. Hon som skulle haft hela livet framför sig!! Istället skriver hon en lista över de sakerna hon bara måste hinna med - innan hon dör... Fast jag har en annan kandidat också: Sharing Sam av Katherine Applegate. Alison faller handlöst för den nye killen på skolan, Sam. Men så blir Alisons bästa vän, Isabella, också förälskad. I samma kille. Dessutom är Isabella svårt sjuk. Alison slits mellan sina känslor för Sam, och sin lojalitet mot Isabella. How can you take the guy your best friend loves . . . when your best friend’s going to die?Och ännu en - ni som har läst den vet precis vad jag menar, ni som inte har gjort det
kommer göra det: J.K. Rowlings Harry Potter och halvblodsprinsen. I say no more.


_ _ _ _ _ _

Vet ni vad? Jag har deklarerat! I god tid!!! Här i Norge är det deadline 30/4, men eftersom jag åker till Sverige till helgen, kommer tillbaka på annandagen och sen piper iväg till Bodø för sista studiesamlingen nästan omedelbums, så insåg jag att det var av nöden att fixa det hela nu. Borde vara en enkel sak, bara att skriva under. Nu som jag inte ens får göra avdrag som utländsk arbetskraft längre (det får man bara göra de första åren). Men. Sen har jag ett par bankkonton i Sverige. Bland annat lönekontot (ja, fast där är det ju inte många kronor nuförtiden!) och ett pensionskonto. Och sånt måste man uppge i den norska deklarationen - behållningen på respektive konto både 1/1 2010 och 1/1 2011. Fast omräknat i den norska kronkursen - som den stod vid årsskiftet. Och med vad man fått i ränta. I norska kronor. Och vad man eventuellt betalat i skatt på räntan. I norska kronor.

Så jag har suttit med miniräknaren och svurit. Men nu är det klart! :)

Om det har nån praktisk betydelse? Nä, det tror jag inte. Så har det i alla fall inte verkat hittills. Fast om jag struntar i alltihop ska ni se att det blir nåt tjafs!!

Äsch!Mosjøkvinne 2,5 millioner rikere
- nej, det var inte jag. Tyvärr.

Nästa helg, kanske?
_ _ _ _ _

Det blev - äntligen - ett besök på Lysstøperiet idag. Inga ras längs Leirfjordvägen, däremot tjälskott som mest av allt påminde om puckelpist. Misstänker att fjädringen i Unnis och EAs bil fick vad den tålde... och lite till.

Fynd? Jodå. Det är ju utförsäljning (butiken upphör) och 50% på allt. Hittade både fina ljus och en del annat.

Och sen körde vi ut till Sandnessjøen för middag på restaurang Napoli. "Byens beste spisested" står det på de anställdas skjortor. Och det tror jag på, maten är fantastisk!!

På vägen hem såg vi årets första älg - mitt på vägen:


Heja Sverige!Äsch då. Emil Jönsson dök inte upp på årets Bysprint. Hörde aldrig varför men man kan ju misstänka förkylning eller nåt. Petter Northug var förresten heller inte i form, och slutade faktiskt sist. Marit Bjørgen var däremot i storslag och vann väntat.

Men åter till svenskarna. Robin Bryntesson kom. Och med sig hade han Teodor Peterson som hoppade in istället för Jönsson. Och vet ni vad? HAN SPÖADE SKITEN UR DEM ALLIHOPA OCH VANN!!!

Unni och jag stod strategiskt placerade och hade utmärkt överblick över banan - samt storskärmen bara några meter bort. Vädret var sådär, det kom regnskurar med jämna mellanrum och blev ganska kallt, men vad fasen. Det var det värt!

   
Fr.v.: Odd-Bjørn Hjelmeset, Dario Cologna, Petter Northug - klicka för större bild


Robin Bryntesson tar täten

   
Marit Bjørgen


Höjdpunkter, förutom den svenska segern: intervjuerna med Odd-Bjørn Hjelmeset
och Øystein 'Pølsa' Pettersen - skitroliga killar som bjuder på sig själva!Bonus: en "superfinal" mellan Marit Bjørgen och Petter Northug
- Marit fick några sekunders försprång men Petter slog henne i spurtenTeodor Petterson överst på prispallen! Øystein 'Pølsa' Pettersen blev tvåa
och Renato Pasini treaEn timme efter finalen och snart är årets Bysprint ett minne blott...

Läs mer om tävlingen i Helgeland Arbeiderblad!


Sommardäck

Hoppsan. Snart är det dags att byta däck - och mina sommardäck är så slitna att jag måste ha nya. Jag som trodde att jag hade oceaner av tid - nu är det ju bara ett par veckor innan dubbdäcken ska av. Så idag tog jag mig i kragen, och efter jobbet körde jag först till Mekonomen på Øya för att sondera terrängen, och sen vidare till Dekklageret nere i hamnen. Det skiljer inte så mycket prismässigt, så då återstår att bestämma om jag ska satsa på Bridgestone, Michelin eller Continental. Enligt det senaste NAF-testet verkar Continental vara rätt val.Och när jag ändå var på andra sidan älven passade jag på att fotografera det som hittills
rasat nerför fjällsluttningen.Ser visserligen ut att vara på behörigt avstånd från byggnaderna längs Sjøgato,
men man vet ju aldrig...Imorgon brakar det lös - Bysprinten!! Jag har letat fram mina svenska flaggor... :)

Förresten, jag börjar bli en riktig linslus. I förrgår var jag i tidningen IGEN. Varför då då? Jo, för att reportern hade fått nys om en invandrad bibliotekarie som hejar vilt på de blågula! :) Duktig skribent, inte lika driven fotograf - han fotade mig uppflugen i en snödriva med svensk flagga i handen. Och vad tror ni hände när jag hamnade i en sån vinkel att jag skulle titta ner på fotografen? Just det. Dubbelhakan hamnade MITT i bilden. Aaagh. Tappra elever kommenterade att "du var fin på bilden i tidningen, Jenny" men jag vet inte riktigt om det hamnar i kategorin smicker eller extrem närsynthet. Nåja.

Möjligen scannar jag artikeln och lägger ut den efter helgen. För själva texten blev rätt bra. Kanske kan jag censurera bilden.

Rasmus sitter skönt

... i stolen han har fått av farfar & Lotta!


Hårt och hårdare

Jäklar också. De här mormorsrutorna borde varit lika stora!!Jag virkar skithårt. Men ibland skithårdare än annars... såg antagligen nåt spännande
på TV medan jag virkade den där till vänster.
_ _ _ _ _ _

Undrar om min dator är på väg att tacka för sig...?


_ _ _ _ _

Snön har inte rasat ner från fjället än. Men förr eller senare kommer den.


_ _ _ _ _

Puh. Äntligen klar med Skulen og den digitale læringsrevolusjonen. Och inlägget i skolbloggen
är på plats. Att skriva långt är inget problem - att skriva nåt vettigt, däremot... :)

Om jag var miljonär...

... skulle jag vara spekulant på det här huset.

Väntar nu på ett samtal från Norsk Tipping där de talar om att jag kammat hem storkovan på Lotto. Det borde vara min tur snart, tycker jag. Och gärna såpass mycket att jag dessutom kan sponsra syster med familj så de kan göra de ändringar de önskar i sitt hus - och så en renoveringspott till huset på Holmön. Småsaker som nytt tak, nya fönster, ny dränering, ny balkong - den gamla har nästan knasat ihop under snön i vinter - samt en del annat.

Hm.

Man kan ju alltid hoppas! :)Nära, så nära...

... men vi vann inte quizen igår kväll heller. Två snöpliga andraplatser, och båda gångerna var
vi bara en ynka poäng efter de som vann. Aaagh!!!

Frågorna? Några exempel:

Vad står HV för i hockeylaget HV71?

Hur många norrmän kan sånt?? När inte ens jag som är svensk svarade rätt... fast jag var
i närheten. Föreslog Huskvarna-Värnamo, men det skulle vara Huskvarna-Vätterstad.

USAs flagga har flest stjärnor av alla, men vilket lands flagga har näst flest
- 27 stycken?

Håhåjaja. Vi var inne på allt från Trinidad&Tobago till Vanuatu och Kiribati - men skrev till slut Mikronesiska federationen. De tre förstnämnda hade inga stjärnor alls på sina flaggor, har jag nu tagit reda på. Mikronesien har i alla fall fyra.. men det räckte ju inte. Rätt svar: Brasilien... det hade vi inte en tanke på!!

I vilket land heter presidenten
Abdullah Gül?
Vi kom fram till att det inte är så många land/språk som har bokstaven ü - och resonerade oss därför fram till Turkiet. Helt rätt! :)

För vilket land tävlade grekiska Vicky Leandros när hon vann Eurovision song
contest med "Après toi"?

Aaagh. Här har jag tjatat och tjatat om att det är för lite schlagerlåtar på quizen - och när det äntligen kommer en fråga på temat, då missar jag svaret!! En i laget var tvärsäker på Frankrike, en annan föreslog Schweiz (vilket jag också var inne på). Men svaret var... Luxemburg!

Och så kom det en 5-poängsfråga på tema huvudstäder. Yess!! Det har jag ju pluggat på hela vintern. Men vad hjälpte det? Vi klarade två - Nordirlands och Toscanas. De andra:
I vilken europeisk huvudstad ligger Stoclet-palatset? (Bryssel, vi svarade Bukarest)
I vilket land ligger Salalah? (som tidigare var huvudstad om jag kommer ihåg frågan rätt)
Vi svarade Bangladesh, skulle svarat Oman.
Och till sist: Vad heter huvudstaden på Sri Lanka? (den administrativa, alltså inte Colombo)
Jag sa att det var nåt långt och krångligt. Det var det. Mycket långt och mycket krångligt. Och vi var inte i närheten: Sri Jayawardenapura-Kotte. Fast man fick godkänt om man bara svarade Kotte också. Det var ju själva f-n att vi inte visste det!

Men vet ni - nu gör quizen en månads uppehåll. Va'fan?! Abstinens!!
_ _ _ _ _

Snacka om otursförföljd bröllopsresa! :)

Det som göms i snö...

... kommer fram i tö. Nu har jag hittat min spade som försvann i en snöstorm tidigare i vinter! :)På Coop hittade jag nåt annat - färska jordgubbar... Spanska, säkert både besprutade och smaklösa - men jag kunde bara inte låta bli. Ska smaska i mig dem innan det bär iväg på quiz. Ikväll SKA vi vinna!!!


_ _ _ _ _

De som evakuerades från Sjøgato har fått flytta hem igen. Rasfaran är inte över men man bedömer att eventuella nya ras inte kommer att nå fram till bebyggelsen. Låt oss hoppas att det stämmer...

Mosters lilla handyman


Effektivitet?

Tvättat, städat, diskat, frostat av frysen - till och med putsat fönstren! Det är otroligt så effektiv man blir när kurslitteraturen ligger på soffbordet och pockar på uppmärksamhet. Men nu har jag faktiskt tagit mig i kragen och kommit igång med Skulen og den digitale læringsrevolusjonen - återstår att skriva ner några kloka tankar på temat på skolbloggen sedan..
_ _ _ _ _

Tänk vilken skillnad på bara ett par dagar:

Vår? Hm, nja. Det är fortfarande lite för mycket snö kvar för det. Kolla till exempel in
kyrkogården - det är knappt gravstenarna sticker upp...Men det går åt rätt håll! :)
_ _ _ _ _

Såg The American med George Clooney igår kväll. Hm. Nja. Lite konstig. Och inte är det särskilt spännande när jag tar till virkningen för att få tiden att gå... (trailern är inte riktigt rättvisande - alla actionscener får plats i den!). Men det var lite kul med inledningsscenerna som filmats i närheten av Östersund (men som i filmen utges för att vara Dalarna): Björn Granath dök upp i en pytteroll! Men det tog typ 10 sekunder, så blev hans karaktär avdagatagen...


Day 24: A book that you wish more people would’ve read

Ja, jag blandar hejvilt bland de 30 dagarna... :) Och en bok som ni absolut borde ta chansen att läsa är Ron McLartys Jag minns att jag sprang.
Så här skrev jag om boken på Parkbibliotekets hemsida när jag läst den:

Smithy Ide är 43 år gammal, halvfet, misslyckad och dricker för mycket. Han saknar vänner, har ett ytterligt monotont jobb på en leksaksfabrik och tillbringar kvällarna framför TV:n med en öl i den ena handen och en cigarrett i den andra. Men hans liv tar en plötslig vändning när föräldrarna båda omkommer i en bilolycka och han dessutom får veta att hans sedan länge försvunna syster Bethanys kvarlevor finns på ett bårhus i Los Angeles. Han grenslar då sin gamla cykel, ger sig av från Rhode Island på en färd tvärs över hela USA för att hämta hem sin syster. På sin väg möter han både goda och onda människor, får ta del av deras levnadsöden, kommer till insikt om vem han själv är och vad han vill med sitt liv, och är vid framkomsten inte densamme som han var när han gav sig av. "Jag minns att jag sprang" är en alldeles underbar bok om en människas sökande efter sig själv. Den är en på en gång humoristisk och sorgsen berättelse som inte lämnar läsaren oberörd. Ändå var det nära att boken aldrig blivit utgiven! Ron McLarty hade skrivit flera böcker men fått dem refuserade, innan han till slut fick läsa in berättelsen om Smithy Ide som ljudbok. När denna fann vägen till en helt tagen Stephen King så lossnade det. "Den bästa bok du inte kommer att läsa i år" var Kings omdöme - boken gavs då ut, och har nu sålts till 15 länder...

Och vet ni vad - jag satt med en uppslagen atlas bredvid mig medan jag läste boken, för att kunna följa med på Smithys snirkliga väg genom USA. Synd bara att jag inte minns alla ställen han passerade - kunde haft nytta av det på quizen! Tror förresten jag måste läsa om boken snart, jag har den i min bokhylla.

Vårtecken

Jösses. Vet ni vad jag upptäckte alldeles nyss? Trots att det fortfarande är bortåt en meter snö i trädgården, så SPIRAR DET I MIN RABATT!!! Den ligger ju delvis under tak (hyresvärdarnas balkong sticker ut en bit) så det har inte varit så mycket snö där. Men ändå!!!


The Dewey Decimal Rap

För den som undrar varför böckerna står placerade som de gör i biblioteket... :)

I typ alla land utom Sverige, alltså - fast nu ska även de svenska biblioteken gå över till Dewey.
Till viss frustration för dem som nu måste lära sig ett nytt system...


_ _ _ _ _

Det har gått flera mindre ras under natten. I eftermiddag väntas kraftigt regn,
så då är frågan vad som händer...

RSS 2.0