Turks & Caicos

He he... jag hade i alla fall hört talas om Turks & Caicos Islands - visste till och med ungefär var de ligger! Även om huvudstaden var mig obekant. Men flera av kollegorna har kommenterat att de inte hade en aning om att det ens fanns ett ställe med det namnet. Då är det dags att ni lär er! :)

Turks- och Caicosöarna, eng. Turks and Caicos Islands, är en brittisk koloni i Västindien. Öarna har en area på 430 km² och 20 000 invånare (2004). Huvudstad är Cockburn Town som ligger på ön Grand Turk. De två ögrupperna ligger norr om Hispaniola och sydöst om Bahamas och består av 30 öar varav åtta är bebodda. Majoriteten av invånare är av afrikansk härkomst. De viktigaste inkomstkällorna är turism, fiske och bankverksamhet.

Den första europén som siktade öarna var spanjoren Juan Ponce de León som gjorde detta 1512, vissa historiker hävdar dock att Christoffer Columbus upptäckte öarna redan 1492.
(sv.wikipedia.org)

Men på quizfronten hjälper det knappast att jag nu lärt mig huvudstaden. Nästa gång frågas det säkert efter huvudstaden på St Pierre & Micquelon eller invånarantalet på Tristan da Cunha...
(å andra sidan - de svaren kan jag, "ö-nörd" som jag är!)
_ _ _ _ _

Ska köra upp till Mo i Rana efter jobbet - och hämta mamma som kommer med bussen från Umeå. Ska bli kul!!! Om vädrets makter står oss bi ska vi på upptäcktsfärd längs kusten imorgon eftermiddag (tänker ta ett par timmar kompledigt efter lunch). Mamma är inte tillfrågad, men jag har bestämt att hon har lust.. :)


Mer fisk

Tror ni inte att syrran & co har fått ännu mer fisk idag!
Fick mail med bilder - och order: lägg ut på bloggen snarast!

OK! Törs inte annat än lyda... :)   

(ursäkta, men jag fattade inte vad som var upp och ner på bilden med fiskarna, det blev liksom fel hur jag än vände den...)

Rickard & Mats med dagens fångst:Hörni, är det inte vääääldigt fullt i den där pyttelilla frysen nu???
_ _ _ _ _

Afrikas karta återkom på quizen ikväll också!
Sudan gränsar mot Centralafrikanska republiken, Tchad, Kongo, Etiopien, Libyen, Egypten,
Uganda, Kenya - och ett land till. Vilket?

Tam-ta-ta-tam! Eritrea!!!

Till nästa gång måste jag nog hårdplugga huvudstäder.
Vad heter huvudstaden på Turks and Caicos Islands?
Ehhh... nu är vi alltså inte ens inne på självständiga stater, för denna ögrupp tillhör
Storbritannien.
Nej, vi kunde inte svaret - som skulle vara Cockburn Town...

Vi kom på tredje plats i första omgången - mycket tack vare alla rätt på musikdelen (inte min förtjänst). I andra rundan... hamnade vi näst sist. Ska fan kunna sånt som huvudstaden ovan, nya versioner av dataspel samt storleken på fotbollsarenorna i Norge!

En fråga som vi missade borde jag nog klarat.
Vad avskaffas i Sverige hösten 2010, något som också diskuteras i Norge?
Jag tycks ha hört nåt om att man tänkt sluta producera nya bensindrivna bilar.
Oooops - svaret var 50-öringen. Snacka om att vara fel ute!! :)

På utflykt

Jag har varit i Sverige idag. Och vilken dag sen!!

När jag körde norrut imorse var det så lite trafik att jag (äntligen) kom åt att stanna och foto-grafera vad jag menar måste vara det sötaste namnet på en norsk tunnel:Grått och grinigt på norska sidan - men när jag passerade gränsen tittade solen fram, och vi har haft en helt underbart vacker vårvinterdag!! Syrran och jag har åkt skidor i sammanlagt närmare tre timmar - utan att någon av oss har gjort en enda vurpa. Helt otroligt! Nu ska väl erkännas att det inte var direkt svårforcerad terräng utan tämligen platt sjöis - men ändå...

Syrran och hennes kille med familj har alltså hyrt stuga i Mjölkbäcken dryga milen från norska gränsen, och ska vara där och fiska en vecka. Och när de nu var på överkomligt avstånd passade jag på att hälsa på dem. Hann förresten inte ens fram förrän syrran ringde, jublande glad, och berättade att hon redan dragit upp TRE rödingar!

Fiskelycka:

 

Lillasyster hävdade att hon kände sig som Stig-Helmer i sin mundering - ni vet, han från Sällskapsresan-filmerna. Och genast började vi se oss om efter annexet - kan det månne vara det lilla huset i bakgrunden??Jag äääälskar att åka skidor!! utbrast Eva entusiastiskt när vi åkt knappa två meter
Entusiasmen avtog något när snön började klibba fast under skidorna. Då kunde storasyster inte låta bli att retas... :)

     


Den här bilden är till dig, Kjell - hoppas du kan tyda texten!!     

Kolla in syrrans nyinköpta rödvitprickiga drag - det är en höjdare! Hon valde det därför att prickigt är modernt i vår i inredning, på kläder med mera - och baske mig, fiskarna verkar ha full koll på modet! När vi tog en paus i skidåkningen och Eva bestämde sig för att fiska några minuter så hann hon inte mer än peta ner draget i hålet så högg ännu en röding på kroken. Nybörjartur eller talang??Fiskelycka igen! 

En annan sorts lycka... :) 

     

Matpaus!

 

Jag har blivit brun idag! Eller... NÄ. Inte brun. Tomatröd, snarare. Hoppas färgen lägger sig något innan jag ska på jobbet imorgon, annars lär kollegorna le rått åt mig... eller undra varför jag går omkring och rodnar hela tiden. Hm. Fräknarna har dock tittat fram för säsongen - alltid något!!Till sist några visdomsord - det första en variant av Man ska inte kasta sten i glashus:

Man ska inte kasta spjut i radhus

Så vet ni det!! :)

Och så min absoluta favorit:

Norrmän går på tur
- svenskar går på skicklighet


Ha! Ha! Ha!

God natt!

BakdagHm. Det gick möjligen lite överstyr idag. Bakade, bakade - och så bakade jag lite till! :) Blåbärs-muffins, biskvier, chokladkaka och stekpannebröd (vilka i receptet beskrevs som "svenska naan-bröd"... hm... jodå, de blev goda, men inte SÅ goda!).

Lyssnade på mp3:n under tiden. Are Kalvøs Syden. Alltså, den mannen är helt genial! Har skrivit tidigare om Våre venner kinesarane som jag redan hört två gånger (och det blir säkert fler) - och Syden är i samma klass. Fantastiskt rolig (hyresvärdarna undrar säkert över tjejen i källaren som plötsligt vrålar av skratt så det måste höras upp på vinden...) samtidigt som han har en poäng med allt han berättar. Lyssna och lär! Dessutom är nynorskan så himla mysig... :)
_ _ _ _ _

Oops. Pratade med syrran för en stund sen. Vi avtalade att jag ringer imorgon när jag närmar mig. "Och det är väl ungefär en mil förbi Hemavan" konstaterade jag, eftersom det är vad jag inbillat mig att hon sagt. "Men JENNY! Har du inte hört efter!? Det är en mil från GRÄNSEN!" Jahaja. Det förändrar saken. Då är det ju ingen mening med att köra över Krutfjellet. Alltså blir det E6:an norrut imorgon bitti och så Blå Vägen över gränsen. Väderutsikterna har ändrat sig från fantastiska till sisådär, men det blir säkert kul hur som helst. Hoppas bara jag tar mig till jobbet utan kryckor på måndag... Har förresten inte letat rätt på skidor och pjäxor än, måste nog göra det nu.
_ _ _ _ _

Dags att slå av datorn en stund. Ni är väl med och markerar Earth hour?!

Vad jag ska göra i mörkret? Hm. Tända några ljus och läsa en bok kanske. Eller cykla...

Barbie & Ken

Man är inte äldre än man gör sig... idag har jag lekt med dockor! :)

En av kollegorna hade med sig sin dotter på jobbet, och hon kom in på bibblan och barrikade-rade sig bakom lånedisken med sina leksaker. "Här bakom ska bara du och jag vara, Jenny", förklarade hon bestämt. Ååååkej! Så bytte vi kläder på Barbie och Ken och alla deras vänner, kammade håret på dem, tog av kläderna igen, kammade lite till... jag hade skitkul! :)

Fick förresten en silvertråd och en liten gul påskfjäder av henne, att pynta datorskärmen med:Finfint! :)

Jobbet? Njää, arbetsuppgifterna fick vänta tills vi lekt klart. Det var ju bara att ta chansen
- själv har jag aldrig ägt en Barbie-docka! :)

En del elever tittade lite undrande när de kom in och såg mig sitta med en docka i knäet och en pytteliten rosa borste i högsta hugg. Nåja, de vet redan om att jag är lite konstig...

Blandat

Ramlade ihop i soffan när jag kom hem (med datorn i knäet, förstås). Nu har jag ingen lust att kliva upp. Borde laga middag, dock. Och ta fatt i biskvibakningen. Snart...
_ _ _ _ _

Lärde mig nåt nytt idag: kvinnor (och hundar) ska ha kall näsa, det betyder att de är friska och mår bra. Ha! Då är jag kärnfrisk... :)
_ _ _ _ _

Den iver och entusiasm med vilken kollegan Morten krängde kycklingkorvar idag på friluftsdagen skulle antagligen vara tillräcklig för att sälja sand i öknen... jag var proppmätt men tror ni inte han lyckades lura på mig en korv i alla fall. Och jodå, den var god. Men antagligen hade den smakat ännu bättre om inte magen redan varit full av vanlig korv! :)
_ _ _ _ _

Vinterkräksjukan heter på norska vinteromgangssyke eller norovirus
Apropå att det eländet härjar på sjukhuset här i stan.
_ _ _ _ _

Jättemånga har sökt utbildningar på vår skola. Kul! Och bra för ekonomin - kunde man ju tro.
Men icke. Intervju med vår rektor här.
_ _ _ _ _

Nä, det här duger inte. Köket nästa!!

Friluftsdag

Johodå! Jag gick till jobbet! Och inte hade jag träningsvärk nånstans heller! :)Vi har som sagt haft friluftsdag idag, på Kjemsåsen. Slalom, snowboard, pulka, längdskidor... massor med alternativ för eleverna, som dessutom deltog klassvis i diverse tävlingar (dragkamp, rugby m.m.). Till lunch serverades korv med bröd - skolledningen stod mangrant vid grillen med korvtänger i högsta hugg! :) När vi stod där och åt korv och småhuttrade (det drog rätt kallt) kom jag och Kari-Anne på att vi ju lika gärna kunde tillbaka till skolan som frysa och vänta på bussarna. Sagt och gjort, vi tuggade i oss en sista korv och knatade iväg. Det är ungefär en mil från Kjemsåsen ner till Mosjøen och vi gav oss iväg strax före 12. Målet var att hinna till skolan före bussarna - som avgick från Kjemsåsen 13.15. Sista biten såg vi oss om över axeln i ett - men vi hann! Med ett nödrop. Vi kom in på skolgården samtidigt som de två första bussarna. Hurra vad vi var duktiga!! Fast en del elever tittade på oss som om vi inte vore riktigt kloka... he he... :)

MEN. Nu har jag skavsår. Och ont i ett knä. Att gå en mil på asfalt med vinterkängor utan fjädring känns. Plus den där halvmilen till jobbet imorse. Det blir buss hem i eftermiddag.

Och ikväll tänker jag inte cykla en meter!

Tidigt ute

Sådärja. Nu har jag påskpyntat. Visst, det är lite väl tidigt - men om drygt en vecka åker jag till Sävar och när jag kommer tillbaka är det annandag påsk och då är det ju liksom slut på det roliga. Ska det vara nån vits i att pynta bör man ju hinna njuta av det hela några dagar. Förresten inskränker sig mitt påskpyntande till soffbordet. Det lilla jag har av påskgrejer hamnade i bibblans monter tillsammans med deckarna - kvar blev en duk, ett ägg och två blockljus...Och så äggkopparna förstås! Även om de flesta är nerpackade i kartonger under min säng
på Holmön... :)


_ _ _ _ _

Några av kollegorna började prata träning idag - cykling och spinning. Själv har jag en himla fin träningscykel som jag fick pengar till när jag fyllde 30 (tror jag det var). Monterade den i mellandagarna det året och avgav sen nyårslöfte om att cykla minst en mil varje dag. Och det funkade faktiskt - fram till nån gång i slutet av april när jag blev dunderförkyld och gjorde ett uppehåll... och sen blev det liksom inte av att jag började om igen. Annat än högst sporadiskt.
Och här i Mosjøen har jag väl använt den ungefär... tjaa... två gånger. Hm. Fast jag tog mig i kragen igår kväll - lånade hem nya Bond-filmen och tänkte att den skulle vara så spännande att jag kunde motivera mig att trampa framför TV:n. Och jodå, två mil blev det (fast förra Bond-filmen var bättre). Och ikväll har jag kompenserat att jag tog bilen till jobbet med att intervallträna! :) Bakade biskvibottnar och cyklade medan de gräddade. Hann ett par kilometer mellan varje byte i ugnen. Såg film samtidigt, men snacka om värdelöst att se en thriller när du måste trycka på pausknappen var tionde minut... hrm. Fast slutet av filmen fick jag se utan avbrott. Och jag landade på tre mil. Inte illa! Men jädrar vad jag har ont i rumpan... inte van vid sadeln. Återstår att se om jag orkar gå till jobbet imorgon eller om det blir för frestande att ta bilen... (och sen återstår att se om det här bara är en nyck eller om jag faktiskt kommer igång med cyklandet igen - uthållighet och beslutsamhet är inte två av mina mest utmärkande drag).

Förresten - ingen kan väl påstå att det är kul att cykla inomhus??? Man kommer ju ingen vart!!!

...annat än i det där barnprogrammet med clownen Manne, kommer ni ihåg det? Han hamnade lite varstans när han trampade! :)
_ _ _ _ _

Till sist: tack till världens bästa granne som hjälpt syrran att montera nya bindningar på sina skidor så att vi kan åka tillsammans på söndag! Kjell, du är guld värd!!

Skidor? Tillsammans? Jo! För syrran ska till Hemavan på lördag (eller rättare sagt en bit utanför men jag kommer inte ihåg vad stället heter) där hennes kille med familj hyrt stuga en vecka för att fiska. Jag ska dit över dagen på söndag och så ska vi vingla runt på skidor, har vi tänkt. Och grilla korv. Svensk korv. Ska bli skitskoj!

Imorgon har vi friluftsdag på skolan - fritt fram att ta med skidor även dit, men nej tack. Vill inte ha hundratals elever runt mig när jag går på trynet... :)

Filmcensur

Några av killarna stod och anvarade bibblans (tämligen välfyllda) DVD-hylla idag:

"Du Jenny...?"

Ja?

"Har du verkligen inga porrfilmer?"

Nä.

"Inte??"

Nä.

"Men alltså, kan du inte köpa in några?"

Nä. Och ni är inte de första som frågat.

"Vaddå, är det fler som bett dig?"

O ja.

"Men varför köper du inte in då?"

Tycker ni verkligen det vore en god idé med porrfilm i ett skolbibliotek? Om ni tänker efter?

"Hrm."

Nä, just det.

Fast jag inser ju att utlånsstatistiken antagligen skulle skjuta i höjden! :)

En annan rätt frekvent fråga är om jag har filmer med 18 års åldersgräns (vilket väl inkluderar porr men också filmer som t.ex. När lammen tystnar och Fight Club som ju i Sverige har 15-års-gräns). Svaret är återigen nej. Film med 18-årsgräns leder (tror jag) oundvikligen till tjafs när de under 18 nekas att låna. "Vi får ju låna dem på videoteket, där kollar de inte leg" hävdade en (minderårig) elev när jag förklarade min ståndpunkt. Jaha. Och? Jag har ingen aning om det stämmer och det spelar heller ingen roll för min del - även om eleverna säkert får tag i filmerna på ett eller annat vis tänker jag hålla mig till reglerna. Vilket enklast göres genom att inte ha dem till utlån! :)

Fast häromveckan fick bibblan en film i gåva av en elev. Jo tack, det var ju snällt! Men det är just en sån där film med 18-årsgräns... och enligt baksidestexten "truer den med å antenne en ny, dødelig eksplosjon av blodtørst, blodbad og kaos." Hu då. Är inte så säker på att jag vill låna ut den till någon. Så den ligger på mitt kontor tills vidare...
_ _ _ _ _


Petig i överkant...?

He he... :)                                                                                              (knyckt från DIK-forum)
_ _ _ _ _

Quizen? Måste ju rapportera, förstås.
Jotack, vi hade en rätt OK kväll - med en 2:a och en 4:e plats.
Och vi fick nytta av mitt geografipluggande även denna gång:
Vilket är det arealmässigt största land som gränsar mot Centralafrikanska republiken?
Hah! Sudan!!

Den sista smörjelsen

Norsk kommentar till krisen i den svenska bilindustrin...                                                     Helgeland Arbeiderblad 19.02.09

På konsertHimmel, så bra de var!!!!


Vilka då? Jo, Elisabeth Andreassen och Alexander Rybak (han som vann norska melodifestivalen, ni vet). De höll konsert i Sandnessjøen ikväll, och jag och kollegan Unni var där. Definitivt värt entrépengarna!! Vi sjöng med och klappade så vi fick ont i både hals och handflator... :)

Det var många svenska melodier på repertoaren, bl.a. Det är vi ändå, Gabriellas sång, För kärlekens skull och Visa vid vindens ängar. Och ett medley med Elisabeth Andreassens schlager-låtar (La det swinge, Dag efter dag...). Och - förstås- Alexander Rybaks Fairytale. TVÅ gånger. Den är SÅÅ bra!!

Samspelet var strålande och spelglädjen inte att ta miste på. Småtjejerna i publiken ylade och tjoade (unge herr Rybak har många beundrarinnor... he he). På slutet stod hela publiken upp och applåderade vilt.

Inte så lätt att ta bilder utan blixt (de jag tog med blixt blev inte ett dugg skarpare)
- men här är några som blev hyfsade:

   

   På hemvägen slog vi på bilradion - och tror ni inte på sjutton att de hann spela Fairytale två gånger innan vi var hemma. Vi sjöng med för full hals...!! :)

Ny(gammal) färja

Halleluja, det verkar som om vi slipper svävarlösningen till Holmön i alla fall!!!

Vägverket ställer en båt till disposition - bara att hålla tummarna för att den är i
någorlunda skick...


Sjunger på sista versen?

Snart påsk

Snart påsk! Och här i landet är det tradition att läsa deckare under påskhelgen. Så varför inte skylta med dylika böcker i bibblans monter? Jag var inne på att piffa upp utställningen med en räcka mordvapen (fick löfte av en kollega att låna såväl pistol som bajonett) men kom fram till att eftersom montern inte är inbrottssäker vore det kanske att utmana ödet... Så det fick bli påskvippor och -ägg istället. Betydligt tryggare! :)Har en himla söt påskkärring också. Med en himla söt rumpa... :)

 
_ _ _ _ _

Alltså.
Dom är så otroligt gulliga.
Vilka? Eleverna.
I alla fall när de inte är i färd med att riva stället... :)


_ _ _ _ _

Häftigt regn och hård vind - det har varit skitväder här i natt. Det har gått ett antal ras runt om på Helgeland och bilisterna uppmanas att ta det försiktigt. Får man tro meteorologerna blir det uppehåll (sol!) och svag vind imorgon, så ovädret verkar vara över - för denna gång. 

ICAs parkering stod nästan helt under vatten när jag körde förbi på väg till jobbet imorse - det kliade i fingrarna att stanna och ta kort, men kommungubbarna som jobbade med att få bort vattnet hade knappast sett med blida ögon på en knasig svenska med kameran i högsta hugg...

Sviktande städiverPlanen för ikväll: städa.

(joda, Unni, jeg ble litt inspirert!)

Men... jag kom av mig efter en stund. Dammsög och dammtorkade och lyssnade på Mörker, ta min hand av Dennis Lehane på mp3:n under tiden. Men så laddade den ur... och när jag laddat upp den igen var städlusten som bortblåst. Får ta nya tag imorgon... :)
_ _ _ _ _

Kollegorna undrar om jag övervägt att bli norsk medborgare. Det är liksom ingen mening med
att vara svensk, enligt dem. Det enda Sverige har att skryta med är ju den svenska synden...
Jojo. Den lever jag inte riktigt upp till. Lika bra att bli norsk då, kanske?

"Och inte har ni haft några bra skidåkare sen Sixten Jernberg". Ber att få protestera. På 15-i-
topp över mesta VM- och OS-medaljörerna genom tiderna är det fler svenskar än norrmän.
Bara så ni vet!!!

Räven raskar...

Pappa har storfrämmande! I förrgår när han var ute och vittjade näten stod det plötsligt en räv på isen ca 20 m från honom. Pappa tänkte att den kanske var hungrig och kastade till den en mört. Det blev populärt! Men inte nog med det. Igår morse stod samma (?) räv hemma på gårdsplanen! Och när pappa gick ut i ladugården gjorde den en ansats att följa med honom in. Hungrig eller bara sällskapssjuk??

(alltså, vi har inga djur i ladugården längre, men det luktar säkert fortfarande rätt spännande)

Skulle gärna varit där med kameran...!
(ja, för den här bilen har jag knyckt)


_ _ _ _ _

Idag är jag SFFFVIIKMTIFNHEFG (och nej, det är inte ett anagram).

Mina kluriga elever del 2

"Du Jenny...."

Ja?

"Vi tänkte fråga dig om nåt..."

Fråga på!

"Alltså..."

Ja?

"... har du barn?"

Näe.

"Har du inte?!?!"

Näe.

"Men en man, då?"

Inte det heller, nej.

"Varför inte det då?"

Ehhh...

"Men är du alldeles alldeles ensam?!?!"

Tja...

"... fast det förstås, du har ju alla oss!"

Mmm. Såklart! :)

Mina kluriga elever del 1

"Jenny, hvorfor heter det egentlig bibliotekar? Du er jo dame!
Burde det ikke hete bibliotekvinne?"

Hm! Det har jag aldrig tänkt på!


Visupprop för Holmötrafiken

Det är inte bara holmöborna som är frustrerade när det gäller kommunikationerna
över Kvarken... se dagens VK!

Hamsun vs DisneyBorde ha tänkt på det. Knut Hamsun är fortfarande kontroversiell i Norge. Erkänd författare, men ifrågasatt på grund av sina nazistsympatier. I år är det Hamsun-år (150 år sen han föddes) och detta markeras runt om i landet. På Hamarøy skall Hamsunsenteret stå klart lagom till jubiléet i september.

Jag har hakat på trenden och gjort en liten Hamsun-utställning. Tog inte mer än nån timme så kom det en elev som spände ögonen i mig och sa "Jaså, här hänger du upp nazister på väg-garna?" Förklarade bäst jag kunde att det inte var det som var min avsikt utan att han hänger där i egenskap av författare, men nädå. Inget jag sa ändrade hans attityd.

(nu var det säkert inte så allvarligt ment utan mer ett sätt att försöka provocera bibliotekarien - men ändå...)

Frågade en av lärarna som kom in strax efteråt om det verkligen är så att Hamsun är så kontro-versiell. "Nejdå", fick jag till svar, "hans politiska ställningstaganden påverkar inte storheten i författarskapet".

Frågade för säkerhets skull även nästa lärare. Samma fråga. Nytt svar: "Oh ja, det är han verk-ligen! Han har varit och är fortfarande ifrågasatt".

Jaha.

Så där satt jag och undrade vad jag egentligen skulle tro. Men så sa en annan kollega att "Du har ju hängt upp en affisch med Musse Pigg också, och det vet du väl att Walt Disneys figurer användes i propagandan mot nazismen?" Det hade jag inte en aning om, men genast kändes det mycket bättre!! :)


Geografifrågor

HA! Tror ni inte på sjutton att jag fick användning för mina nyförvärvade kunskaper om ameri-kanska stater och afrikanska land!!! Två av kvällens quizfrågor löd:

Mot vilken stat har Wyoming sin längsta gräns i söder?
Colorado, såklart! (eller såklart och såklart... var väl mer en kvalificerad gissning...)

Två av följande länder gränsar mot varandra - vilka? Guinea, Ekvatorialguinea, Guinea-Bissau, Papa Nya Guinea.
Guinea och Guinea-Bissau, såklart! (och det här var jag stensäker på)

Hur det gick ikväll? Vi var duktiga!! Och i delad ledning efter första omgången - men så åkte vi dit på utslagsfrågan: På vilken tid vann Bjørn Dæhlie VM-tremilen 1993?
Ähum... vi svarade 1.36.12, rätt svar var 1.17.nånting och de som vann svarade 1.23.nånting. Ska fasen hålla reda på sånt...

Förresten - gissa om jag grämer mig. Vi hade vunnit på ordinarie frågor om jag bara hade kommit på att författaren Wole Soyinka är från Nigeria och inte Namibia... aaagh! Det visste jag ju egentligen!!

I andra omgången blev vi fyra. Helt okej. Men vi ska vinna det där pizzapresentkortet innan säsongen är över!!!
_ _ _ _ _

Det här charmtrollet låg och solade sig på ett soptunnelock (!) igår morse när jag var ute på promenad:Ser ut att ha det rätt bra, eller hur?


Gloppen folkebibliotek / Firda vidaregåande skuleFirda vidaregåande skule - här den äldsta byggnaden, från 1924.

  Kolla in den fantastiska dörren!!

Den helt nya byggnaden (som innehåller bio, konsert-/teaterlokal, kulturskola, klassrum för eleverna på media/dans/drama - och så biblioteket) glömde jag alldeles bort att fotografera från utsidan... men inuti:Vävda (!) tavlor på tema rymden dekorerar matsalen:

Biblioteket, ja. Som alltså är ett integrerat folk- och skolbibliotek, och som slog upp portarna till sina nya lokaler i september i fjol. Planen var att börja jobba mer utåtriktat och bjuda in före-ningar och grupper när man nu fick lokaler med möjlighet till möten, multimediapresentationer etc. Men än så länge har man inte behövt det - för folk bara väller in! Jaktföreningen har sökt bidrag för inköp av jaktfilm, kan biblioteket tänka sig att inlemma dessa i sina samlingar? Kyrkan har tagit kontakt och vill hålla en konfirmationsgudstjänst i biblioteket (det skall ske i april), det hålls "trilletreffer" (trille=rulla, dvs träff för föräldrar med småbarn i vagn), Noregs Mållag har hållit årsmöte i sagorummet. Och så vidare! Stället sjuder av aktivitet och både personal och låntagare är nöjda. De allra flesta - för en och annan låntagare saknar de gamla, kända lokalerna. "Jag föredrar bruna bibliotek", som en av dem sa... :) Personalen konstaterar, så här efter ett halvår i de nya lokalerna, att de inte hittat en enda sak att irritera sig över. Kul!! Och många nya låntagare hittar hit, som aldrig besökt biblioteket förut men nu blivit regelbundna besökare.

Den här soffan föll jag pladask för - så himla fin!! Och praktisk - i och med att "ändarna" är vinklade åt var sitt håll törs flera slå sig ner i den även om de inte känner varandra:  Barnavdelningen

  Sagorummet...

... som jag först tyckte såg väldigt kalt ut. Varför inte några sagofigurer på väggen, tänkte jag. Men så förklarade personalen att detta rum också kan användas som föreläsningslokal - det döljer sig en plattskärm bakom ett draperi på väggen - och i samband med biblioteksintroduktion för gymnasieeleverna. Och då blir det kanske lite tokigt med älvor och troll... :)

En genomgående tanke har varit att göra många små "rum i rummet", dvs hörnor och vrår där man kan slå sig ner. Personalen har resonerat utifrån verkliga låntagare - "skulle han gilla att sitta i en sån där soffa?", "hur ska vi göra för att hon ska känna sig hemma?". Man har också lagt vikt vid höjd och placering av bokhyllorna, så att man när man kommer in kan se hela biblioteket, och att man var man än står kan se ut mot fjorden. Utsikten går inte av för hackor! Men jag glömde fota den...

  Här kan man sitta och läsa - eller bara njuta av utsikten!

Väggarna är inte grå utan vita (hade inte blixt på kameran) - hela biblioteket ger ett väldigt ljust och luftigt intryck. Den öppna dörren bakom damerna till vänster är magasinet - ett öppet kompaktmagasin! Vilket gör det enkelt för de låntagare som vill leta själva, och underlättar för personalen (hur ofta ligger inte magasinet i en källarlokal i andra änden av byggnaden...). Och låne-/informationsdisken - den är höj- och sänkbar, och alla kablar går ner i golvet. Dagen innan golvet skulle gjutas kom man på att be om detta - det gäller att vara ute i tid! :)Hm. Det var säkert nåt mer jag hade tänkt berätta, men det kommer jag inte på just nu. Hur som haver, om du har vägarna förbi Sandane bör du definitivt titta in på bibblan!!

Dessutom bara måste du göra ett besök i Daiva sin butikk - Daiva är från Litauen, och har en butik proppfull med prydnadssaker, leksaker, julgrejor... ja, allt möjligt!! Som enda butik i Norge säljer hon Jim Shore/Heartwood Creek-produkter (mest på jultema) - i träliknande material, med fantastiska färger och jättemånga detaljer. Jag blev bara sååå sugen på att köpa, men hur i himmelens namn skulle jag klara att bestämma mig för vad på mindre än en kvart?! Helt omöjligt. Tittade mest på änglarna... Måste definitivt åka dit nästa gång jag ska till Sogn.
_ _ _ _ _

Några nya norska ord och uttryck:

smokk - napp/tutte
blekksprut - bläckfisk
kjøre som en prest - köra som en snigel/väglus
spørreskjema - frågeformulär
selvangivelse - självdeklaration (men sjølvmelding på nynorska)
_ _ _ _ _

Storlekar på kläder är en historia i sig själv. Provade en jacka i Sogndal i fredags, en herrjacka i storlek XXXL - och den gick knappt att stänga. Deprimerande. Sen gick jag in i butiken intill - och provade en damtunika i storlek M - och den satt perfekt. Hallå?!?!
_ _ _ _ _

Oj. Sverige skickar en operasångerska till Eurovision Song Contest i Moskva. Hm. Tycker väl inte att låten är direkt dålig - det kan nog gå OK. Fast lika gärna åt skogen. Precis som i fjol håller jag på Norge!!!

På en överraskande - och glädjande! - andraplats: Caroline af Ugglas! Vem hade trott det!! Bara 0,21% färre röster än vinnande Malena Ernman, dessutom. Inte en schlager, nejdå, men en himla fin melodi!

Bokbyen i Fjærland

Hemma igen! Sov inte särskilt mycket på tåget i natt - det satt en karl rätt bakom mig som
snarkade för fullt hela vägen... nåja. Ska sova ut imorgon bitti.

Här kommer utlovad rapport från Bokbyen - biblioteket på Sandane återkommer jag till
imorgon! :)
_ _ _ _ _

Vi gjorde alltså ett besök i Bokbyen i Fjærland torsdags. Vad är en bokby?
Jag gör det enkelt för mig och knycker förklaringen rakt av - läs mer på Bokbyens hemsida!

Bokby - village de livres, book town, kirjakylä - er ein liten tettstad med bruktbokhandel som dominerande særpreg. Når handel med brukte bøker no er blitt ei reell vekstnæring, har det fleire grunnar:


- Det har aldri tidlegare vore skrive så mange nye bøker kvart år, og i vanleg bokhandel må bøkene difor fort vika plass for dei nye av året.

- Vi kjøper fleire bøker enn før, men skiftande livssituasjonar, oftare skifte av arbeidsplass og av bustad gjer at mange finn det praktisk å kvitta seg med ein del av bøkene dei har samla seg.

- Vi har meir fritid, og kan no lesa mange av dei bøkene vi ikkje fekk lese før. Men desse bøkene kan som oftast berre kjøpast hos dei som sel brukte bøker.

Richard Booth starta opp med å selja trailerlass av bruktbøker i den ledige kinoen i heimstaden sin Hay-on-Wye i Wales tidleg i 1960-åra. Han kunne då knapt tenkja seg at denne vesle landsbyen skulle bli staden for opp imot 40 bokutsal, med ein verdskjend svær litteraturfestival kvar vår og med alle dei ringverknader salet har fått, slik som bokbindarverkstader, rammemakarar og andre spesialbutikkar av høg kvalitet. Hay-on-Wye, som den gongen var nesten utdøydd som landsby, blir no besøkt av fleire millionar menneske kvart år.

Dei andre bokbyane som sidan har spreidd seg over heile verda, har ikkje alle vakse seg så store, men alle har synt seg å vera svar på krav i tida. Det er førebels flest bokbyar i Europa.


Om bokbyen i Fjærland:

Bokbyen i Mundal i Fjærland vart grunnlagd i 1995, og har no ei bokmengd på ca. 250 000 bøker til sals i eit titals utsal av ymse storleikar og opphav: ferjeventerom, fjøs, bank, fryseri og postlokale. At Bokbyen baserer seg på gjenbruk også når det gjeld utnytting av ledige lokale, gjer at bokutsala blir svært originale i utforming.

En kvarts miljon böcker. Det ni!! Hade vi haft lite mer tid hade jag säkert hittat några att köpa... som om jag inte har tillräckligt fullt i mina bokhyllor. Kari Kvamme (en av Bokbyens grundare och eldsjälar) berättade att man bl.a. mottagit ett lass med gamla böcker från biblioteket i Gjøvik, som i sin tur fått dem i gåva från biblioteket i Kiruna (!!!). Hypotesen är att boksamlingen sändes som ett bidrag till återuppbyggnaden efter kriget.  Deckare med lokalanknytning!

Sen fortsatte vi via Skei mot Sandane. I Sogndal var det snö och slask - och rejäla plogkanter. När vi passerat Fjærland var vintern över... i alla fall på marknivå! :)På Skei fick vi en glimt av djurlivet - men visst verkar det lite kallt för svanarna??Framme på Sandane:   

Sandane är centralort i Gloppen kommune. Kommunen har knappt 6000 invånare varav ca 2000 bor på just Sandane. Här finns Firda vidaregåande skule med knappt 400 elever. Och det integrerade folk- och skolbiblioteket, men mer om det senare.
_ _ _ _ _

Det tog inte mer än två dagar för diftongerna att leta sig tillbaka. Sjao, mao, fao, sautjan... det ligger lite sognemål i bakhuvudet och skvalpar och bara väntar på att titta fram! :)

(en av bibliotekarierna som var med på mötet på Sandane trodde faktiskt att jag var norsk, men klarade inte att placera dialekten. Inte så konstigt... jag lär väl aldrig kunna begränsa mig till bara EN.)

T/r Sandane

Nyss hemkommen från Sandane! KJ har åkt till sin mamma så jag härskar i ensamt majestät i huset i natt - tillsammans med katten.

Vi gav oss iväg strax efter lunch, Gerd och jag. Gjorde några stopp längs vägen; i Fjærland för att leverera böcker i bokbyn och i Byrkjelo för att köpa hembakt bröd (!). I Sandane fick vi tid att strosa omkring i centrum en stund innan biblioteksmötet - vinglade bl.a. in i en butik där vi fyndade (njä, fynd är fel ord för de var svindyra) varsin tuff väst. 
På Firda vgs fick vi full guidning på det helt nya integrerade folk- och skolbiblioteket. Fantastiskt fint med många smarta lösningar! Full rapport och massa bilder kommer senare - nu måste jag sluta skriva för katten började precis trampa fram och tillbaka på tangentbordet. Tror han tycker att jag försummar honom?? :)

Imorgon eftermiddag sätter jag mig på bussen mot Oslo. Och ett dygn senare kommer jag hem till Mosjøen. Räknar med att hinna läsa en bok eller två längs vägen!


Au da...

Våren forsvann! Plötsligt är det vinter igen...

Jag har ägnat morgonen åt att hjälpa Kari Johanna att fixa en egen hemsida. Där kommer det säkert att svämma över av gamla foton efterhand...! :)

Vårdag

Har gått en liten tur idag också, längs fjorden ut till Kjørnes och vidare bort mot Vikane. Satte mig i lä bakom en av fjordhyttene och sen njöt jag i vårsolen!     

     
_ _ _ _ _

Ikväll har jag, KJ och Gerd varit hos Susanne - där vi bl.a. fick en fantastisk ostsufflé. Och nu har jag träffat alla som jag jobbade ihop med en gång i tiden!

Och hux flux är jag inviterad att följa med Gerd till Sandane imorgon för att titta på Firda videregående skoles nya kombinerade skolbibliotek och delta på BF:s årsmöte. Klart jag hakar på! :)
_ _ _ _ _

KJ är väldigt intresserad av astrologi. Och kan väldigt mycket. Och försöker lära mig lite. Jag är en motsträvig elev, tror inte så mycket på det där med horoskop och hänger inte med i allt KJ försöker förklara. Jag är Skytt (OK, det hade jag ju fattat) men dessutom har jag Månen (eller var det Merkurius?) i Skorpionen. Eller nåt ditåt. Vilket innebär... hm. Ja, hur var det nu? I alla fall, jag saknar visst en del av de karaktärsdrag som jag "borde" ha utifrån stjärnor och planeter. Så är det då fel på mig eller astrologin...? :)

Har förresten fått en astrologibok av KJ. Den gillar jag skarpt! Hör bara här vad den säger om oss Skyttar: "Det beste ved Skytter er deres vennlige natur. Du praktisk talt stråler av varme, og smilet som alltid ligger på lur, gjør at du er garantert å tiltrekke deg mennesker. Du er en så livlig og lykkelig sjel at du lyser opp et rom ved ditt blotte nærvær."

Jo jädrar. Hoppas det inte var just dessa karaktärsdrag jag saknade, då!

Dessutom är munterhet min bästa egenskap, jag gillar löst sittande kläder och gympaskor (jomen här är det ju faktiskt nåt som stämmer!) och jag är olympisk medaljkandidat i fadäser (alltså, här är tjejen som inte trampar i klaveret utan tar sats och hoppar jämfota, så jag måste nog erkänna att även detta påstående träffar mitt i prick...).

Vad boken heter? Kjærlighetshoroskop, med undertiteln Finn den rette for deg. Det är inte bara kollegorna i Mosjøen som menar att jag behöver lite hjälp på traven... Vem passar jag då ihop med? Ja, får man tro boken finns det inget som går upp emot ett Lejon - vi är som skapta för varann: "Det er ikke mye som kan overgå denne kjærlighetshistorien. Sterkt og lidenskapelig!"

Hoppla.

Med en Oxe eller en Stenbock är det däremot tydligen dömt att misslyckas...

Hyllsete

Igår var jag ute på tur! Fast utan skidor. Förstås.

Jag och tidigare kollegan Sidsel gick upp på Åberge och vidare upp till fäbodarna på Hyllsete.
Efterhand tittade solen fram, det var +5 och vårfåglarna kvittrade. Hur mysigt som helst...

Sogndal centrum "von oben" - biblioteket ligger längst till vänster i bild:Barsnesfjorden:Hyllsete:     

     

(det är med Storehugen som med Øyfjellet - hur man än bär sig åt kommer det med på bild...)
_ _ _ _ _

Igår kväll var vi (ett gäng nuvarande och tidigare anställda på Sogndal bibliotek) på middag hos Synneva på Hafslo. Synneva var rätt nervös den gången jag skulle börja jobba på biblioteket, för tänk om den där svenskan skulle visa sig omöjlig att förstå... (på samma sätt som jag var skitnervös för att inte förstå sognemål, med andra ord).

Men det var inga problem, vi delade kontor och stortrivdes ihop! :) 

... och här kommer bilderna

Hm. Bjørkelangen visade sig inte från sin bästa sida - regn och snöglopp. Så det blev inte så många bilder... Zorro & co borde jag ju ha fångat på bild men... näää... är man på fest (med helt okända människor) bör man nog låta bli att fota!

Den gröna klumpen i mitten är en - silo. Tillika Bjørkelangens högsta byggnad:Nåja... det är regn och grått och snöglopp även i Sogndal (fast det ska visst bli finare utpå dagen, och imorgon). Här utsikten från Kari Johannas farstukvist:Hon bor i översta huset på sin gata (som i sin tur ligger överst i hela bostadsområdet). Brant? Ja. Trångt? Ja. Man får saxvända bilen för att parkera. Och sen har hon 54 trappsteg upp till huset... (gissa om jag är lättad att jag inte var här när hon flyttade in - en vinterdag med underkylt regn och ishalka... hu!).

Precis som i Mosjøen finns det i Sogndal ett fjäll "mitt i vägen" som blockerar solen när den står lågt. Storehugen (drygt 1400 m.ö.h. om jag minns rätt) ligger i och för sig inte så nära centrum som Øyfjellet i Mosjøen, men när jag jobbade här i Sogn så bodde jag på Kjørnes, udden som sticker ut till vänster i bild. På baksidan av den - alltså med utsikt rätt in i fjällväggen...

  Sogndal kulturhus

Igår kväll var vi ganska groggy, båda två. KJ som klev upp strax efter halv fyra för att hämta mig på bussen (och hinna städa lite inför min ankomst - som om jag skulle bry mig om några dammråttor!?) - och jag som åkt buss i sju timmar (varav jag sovit max två) och dessutom fått rätt ont i ryggen av att sitta inklämd mellan sätena. Alltså, ska man åka buss bör man nog inte vara längre än, säg, 1.60. Jag som är 1.82 (typ) får benen fastkilade så fort nån framför mig fäller sitt säte bakåt. Vilket förstås skedde omedelbums när vi lämnade Oslo...

  Vi njöt en stund i kaminvärmen och sen stupade vi isäng! :)

Helsing frå Sogn

Sådärja! Nu är jag i Sogndal! Lyssnade på Are Kalvøs Våre venner kinesarane på Mp3:n igår kväll för att komma i nynorskmodus, dock med varierande framgång... så nu blir det en allt gräsligare "hopajörpa" av min norska...

Hälsade på hos Kristina och hennes man i Bjørkelangen utanför Oslo på vägen hit. Jättekul att träffas! På lördagskvällen var de bjudna på fest och jag hakade på. Temat? Spansk afton. Så det dök upp karlar i sombrero och kvinnor i flamencokjolar och jag vet inte vad. Dessutom visade det sig att den första programpunkten för kvällen var en timslång intensivkurs i salsa, komplett med chilensk instruktör. Hjäääälp. Men det gick hyfsat. Även om jag blev (extra) svettig i händerna när jag hamnade i armarna på en (lång och mycket stilig) Zorro (komplett med mask och slängkappa)...

Tog nattbussen västerut och imorse kl. 04.55 kom jag till Sogndal. Och Kari Johanna, snäll som hon är, stod och väntade på busstationen med bil och allt, så jag slapp släpa mig uppför (den rätt långa branta) backen till hennes hus. Om vi gick och lade oss? Nejdå, vi satt och pratade och sen - framåt 07.00 sådär - satte jag igång med att installera hennes kombinerade skrivare/ scanner/kopieringsmaskin. Jodå, jag fick till det efter en stund (trots min ovilja mot instruk-tionsböcker) och sen har jag med jämna mellanrum under dagen utpekats som ett geni. Tja, inte mig emot! :)

Annars har jag ägnat dagen åt att strosa omkring i Sogndal, och så har jag ätit lunch ihop med mina tidigare kollegor. Nu är jag tillbaka på bibblan och har tjuvlånat en dator - KJ jobbar till 19.00, så jag har gott om tid att vingla omkring på nätet innan vi åker hem till henne... :)

Har varit en sväng på bokhandeln också. Om jag klarar av att koppla bort jobbet när jag är ledig? Mjaaaeeeää... inte riktigt. Här har de mycket bättre mammutsalg (=bokrea) än i Mosjøen så jag har fyndat 15 ungdomsböcker till jobbet. Gissar dock att jag kommer svära ve och förbannelse över dem när jag ska släpa hem dem...

Bilder? Jodå. Jag har tagit bilder. Men kabeln som behövs för att föra över dem på datorn ligger kvar hemma hos KJ... lägger ut dem imorgon istället!

Ut på tur


                                                                                                         Vefsnfjorden

Jahapp. Nu börjar sportlovet! Det märks - en strid ström av elever har under dagen försett sig med filmer, och bibliotekets DVD-hyllor gapar nu rätt tomma. Böckerna, däremot, har i stort sett fått stå i fred... hm.

(får hoppas ungdomarna tar chansen att vara ute i det fina vårvintervädret också, och inte bara parkerar framför TV:n hela veckan)

Jag har tagit ledigt hela nästa vecka och ska ut och resa.
Vart då? Söderut! :)
Först till Bjørkelangen utanför Oslo, sen vidare till Sogndal. Det blir ett antal timmar på buss
och tåg, så jag har (till skillnad från ungdomarna) laddat med både CD-böcker och vanliga dito.
_ _ _ _ _

Missar schlagern i helgen, men det hindrar mig inte från att - as usual - hålla en tumme för BWO.
_ _ _ _ _

Räknar med att återuppta den elektroniska kontakten med omvärlden när jag kommer till Vestlandet, så - trevlig helg! Vi hörs på måndag. Now I have a train to catch! :)

Bibliotekarie - ett framtidsyrke!

Hah! ÄNTLIGEN! Ända sen jag påbörjade bibliotekarieutbildningen har yrket legat på bottenplats vad gäller såväl lön som status och framtidsutsikter. Lönen och statusen är det väl fortfarande inte så mycket bevänt med (lönen kan man dock korrigera genom att flytta till Norge... he he). Framtidsutsikterna, däremot... kolla här!!!

(... sen kan man bara undra om de som skrivit rapporten har tagit med i beräkningen att filialer i flera år lagts ned i ett rasande tempo och att nedskärningar gör att allt färre skall göra allt mer - bara i lilla Övik har ett antal biblioteksanställda gått i pension de senaste åren men inte blivit ersatta, utan allt jobb har knuffats över på dem som är kvar...)
_ _ _ _ _

Kl. 15.20
Hrm.

Ett tillägg till ovanstående:
Några av eleverna konstaterade idag att "Du måste ha det himla bra, Jenny. Du tjänar säkert massor och gör inte av med nånting (vad vet de om det?). Du går ju till jobbet - varför har du bil förresten? - och den där lägenheten kan väl inte kosta så mycket (igen, vad vet de om det?). Vad gör du med alla pengarna? Och vad gör du egentligen hela dagarna? Beställer böcker och filmer, och så pratar du med oss. Snacka om att chilla på jobbet!"

Vad ska man svara??

Ja, jag HAR det himla bra.
Ja, jag HAR bra lön (när jag jämför med den svenska - å andra sidan är
prisnivåerna rätt mycket högre här).
Ja, jag beställer böcker och filmer (och annat) och pratar med eleverna.

Men. Jag "chillar" inte på jobbet. Jag har massor att göra! Även om det inte alltid syns utåt. Allt som rör mediabevakning/-planering, inköp, katalogisering, plastning, gallring, kravhantering etc. tar en massa tid. Och hela skolans läromedelshantering ligger på mig. Jag har inte samma arbetsbelastning som på Park, det ska erkännas. Har t.ex. betydligt färre bokprat här - men det ska jag försöka göra något åt. Att öka intresset för skönlitteratur (hos både elever och lärare) är mitt nästa mål. Och det kommer nog att kräva en insats...

Förresten! "Prata med eleverna" - det anser jag vara en av mina viktigare arbetsuppgifter, och den får (bör!) gärna ta en god del tid i anspråk. Eleverna ser det knappast som att jag jobbar, förstås. Men utan kontakten med dem skulle ju allt det andra jag gör falla tämligen platt...

Finns svaret i en bok?

Apropå gårdagens länk till The Ninja Librarian - idag kände jag mig lite som honom när två elever letade material om trygdeetatens (=försäkringskassans) historia. En tjej frågade om jag hade någon bok i ämnet, den andra ställde sig vid en PC och fnös "jamen det hittar vi ju på Wikipedia!" Min konkurrensinstinkt vaknade... och jodå, jag hittade en bok (om norsk välfärds-historia). Och jodå, tjejen som frågade mig verkade nöjd. Men tjejen vid datorn vägrade styv-nackat att ens titta i boken... mäh!

Alltså, jag är alls icke rabiat. Det är klart det finns massor med material på nätet, och vet du hur du ska söka - och förhåller dig en aning källkritisk - kan du hitta korrekt information om det mesta. Men därmed inte sagt att böcker inte behövs. Det går jag inte med på!! För att citera farmor (även om detta var på tema mat): "Det ena goda skämmer inte det andra goda bort". Eller Nalle Puh (också i matsammanhang): "Ja tack, båda delarna!" Datorerna är (tack och lov) här för att stanna - himmel, vad de är bra att ha (när de inte krånglar). Men böckerna är också här för att stanna och de är också himla bra att ha!!

Och nånstans har en del av eleverna en lite väl naiv inställning til varifrån materialet på nätet kommer. Inte länge sen jag såg en elevrapport där den kortfattade källhänvisningen löd:

www.google.no

Ähum.

Chefen har bett mig hålla ett föredrag/kurs om källkritik för lärarna (inte nu utan efter sommar-lovet, på fortbildningsdagarna inför skolstart). Och tillsammans med kollegorna på de andra gymnasiebiblioteken ska vi försöka få till ett undervisningsupplägg för eleverna på tema källkritik och upphovsrätt. Skadar nog inte... :)
_ _ _ _ _

Några av idrottskillarna höll mig sällskap i bibblan i eftermiddags - och berättade svenskevitser.
Hm... måste erkänna att den av dem var ganska kul:

Hur känner man igen en svensk sjörövare?
Han har lapp för båda ögonen.

Fniss... :)
_ _ _ _ _

Vår i luften här i Mosjøen, med snö som droppar från taken och flera plusgrader: 
_ _ _ _ _

Traditionsenlig sparktävling på Holmön igår!!
(och jag skäms lite - har aldrig varit med...)

Super Librarian

Äsch! Hur lägger man ut YouTube-filmer på bloggen?!
Ser ju att andra gör det men jag måste göra nåt fel...

OK - klicka på länken istället då....: The Adventures of Super Librarian!

Funderar på att införskaffa en sån där dräkt... :)

Den här är heller inte så dum: Library Ninja. Yiii ha!
_ _ _ _ _

Barnkalaset? Hjälpte en kollega vars dotter fyllde 11. Rätt livat med 46 ungar...
och bara tre vuxna. Men det gick - faktiskt - riktigt bra! :)


Äh!

Quizen? Nja.... inte vår kväll. Skitsvåra frågor! Vi kom på delad sjätteplats båda vändorna. Inte hade vi nån hjälp av all geografi jag pluggat heller, för just de länderna och städerna frågades det naturligtvis inte efter. Däremot huvudstaden på Seychellerna (den hade jag missat... rätt svar: Victoria).

Ikväll ska jag på barnkalas...!

Det snöar igen...

... av och till. Eventuellt ska det gå över i regn efterhand. Ouäck.
_ _ _ _ _

Å, idag har det varit en sån där dag när eleverna varit alldeles underbara. Jag har gått runt med ett stort leende på läpparna ända sen jag kom till jobbet:

Några av killarna som ska ut på praktik (de blir borta i sex veckor) kom in på bibblan imorse för att ge mig en hejdå-kram. "Nu kommer du väl att sakna oss jättejättemycket???" sa de i munnen på varandra. Jaaaa! :)

Efter ett par timmar kom det SMS från dem. "Vi saknar dig, Jenny". Så jag svarade att jag naturligtvis saknar dem också, och att det är så förfärligt tyst och tomt i bibblan utan dem. Nytt SMS: "Stackars dig, vi kanske vänder tillbaka med nästa tåg och kommer och hälsar på dig". Ooops.

Somliga anser att jag borde byta jobb: "Du hadd vørre ein dritartig lærar, Jenny!"
Vad borde jag då vara lärare i? Uppenbarligen finns det inga gränser för (somliga) elevers tilltro till min förmåga, för de svarade att jag kunde undervisa i vad som helst. Jo, tjena.
Dritartig? Hm, ja... "skitfrän", ungefär! :)

"Det här är världens bästa bibliotek!" utropade några killar glatt och satte sig för att plugga religion. Vad de grundade utsagan på? Antagligen att soffan visade sig vara ledig... :)

Sagt av en elev som jag SMS:ade för att tala om det är hennes tur att låna sista Twilight-boken: "Du måste vara världens snällaste bibliotekarie, vet du det?" Hon måste ha sprungit hela vägen till bibblan för hon var på plats knappt två minuter efter att jag skickat meddelandet, andfådd och med håret på ända.

"Snälla, snälla, får jag ta en bild på dig och använda som bakgrundsbild på min mobil?" Eh? OK. "Får jag lägga ut den på Nettby också, och skriva att du är min favorit?" Eh? NÄ. Även om det är smickrande... (Nettby är den norska motsvarigheten till Mittkvarter - fast Nettby är mycket större, bara i Vefsn finns fler användare än i hela Sverige)  

... och så var det några tjejer som kom in på ämnet killar och det faktum att en del av mina manliga kollegor kommer in och pratar med mig emellanåt. De (eleverna alltså) har lite svårt att skilja på samtal kollegor emellan - och att flörta. De tolkar nämligen nästan konsekvent det förstnämnda som ett uttryck för det senare. Och vill liksom inte höra på nån annan förklaring. Hrmf.
_ _ _ _ _

Såg The Holiday i helgen - romantisk komedi där alla får varann på slutet. Rätt mysig. Satte dock i halsen när en av huvudpersonerna konstaterade att enligt statistiken är det mer sannolikt för en kvinna över 35 att bli utsatt för ett terrorangrepp än att bli gift. Aj då. Är det sant? Nu brinner det i knutarna...

Såg förresten första Arn-filmen också. Länge sen jag läste böckerna, så jag kommer inte ihåg så mycket. Helt OK film (även om Arn själv gick omkring med samma svårmodiga ansiktsuttryck hela filmen igenom) - nu vill jag gärna se tvåan också! Men den är utlånad till en elev med tendens att glömma att han ska lämna tillbaka det han lånat, så jag får säkert vänta ett tag... 
_ _ _ _ _

Fantastiskt nytt visdomsord:

                                      Allt som har bröst eller hjul
                         kommer förr eller senare att ge dig problem...

_ _ _ _ _

Nä. Det blev ingen skidtur igår. För det räknas väl inte att jag såg delar av Vasaloppet och VM-femmilen på TV...?
_ _ _ _ _

Mosjøen har en egen sång!

RSS 2.0