Gloppen folkebibliotek / Firda vidaregåande skule



Firda vidaregåande skule - här den äldsta byggnaden, från 1924.

  Kolla in den fantastiska dörren!!

Den helt nya byggnaden (som innehåller bio, konsert-/teaterlokal, kulturskola, klassrum för eleverna på media/dans/drama - och så biblioteket) glömde jag alldeles bort att fotografera från utsidan... men inuti:



Vävda (!) tavlor på tema rymden dekorerar matsalen:





Biblioteket, ja. Som alltså är ett integrerat folk- och skolbibliotek, och som slog upp portarna till sina nya lokaler i september i fjol. Planen var att börja jobba mer utåtriktat och bjuda in före-ningar och grupper när man nu fick lokaler med möjlighet till möten, multimediapresentationer etc. Men än så länge har man inte behövt det - för folk bara väller in! Jaktföreningen har sökt bidrag för inköp av jaktfilm, kan biblioteket tänka sig att inlemma dessa i sina samlingar? Kyrkan har tagit kontakt och vill hålla en konfirmationsgudstjänst i biblioteket (det skall ske i april), det hålls "trilletreffer" (trille=rulla, dvs träff för föräldrar med småbarn i vagn), Noregs Mållag har hållit årsmöte i sagorummet. Och så vidare! Stället sjuder av aktivitet och både personal och låntagare är nöjda. De allra flesta - för en och annan låntagare saknar de gamla, kända lokalerna. "Jag föredrar bruna bibliotek", som en av dem sa... :) Personalen konstaterar, så här efter ett halvår i de nya lokalerna, att de inte hittat en enda sak att irritera sig över. Kul!! Och många nya låntagare hittar hit, som aldrig besökt biblioteket förut men nu blivit regelbundna besökare.

Den här soffan föll jag pladask för - så himla fin!! Och praktisk - i och med att "ändarna" är vinklade åt var sitt håll törs flera slå sig ner i den även om de inte känner varandra:



  Barnavdelningen

  Sagorummet...

... som jag först tyckte såg väldigt kalt ut. Varför inte några sagofigurer på väggen, tänkte jag. Men så förklarade personalen att detta rum också kan användas som föreläsningslokal - det döljer sig en plattskärm bakom ett draperi på väggen - och i samband med biblioteksintroduktion för gymnasieeleverna. Och då blir det kanske lite tokigt med älvor och troll... :)

En genomgående tanke har varit att göra många små "rum i rummet", dvs hörnor och vrår där man kan slå sig ner. Personalen har resonerat utifrån verkliga låntagare - "skulle han gilla att sitta i en sån där soffa?", "hur ska vi göra för att hon ska känna sig hemma?". Man har också lagt vikt vid höjd och placering av bokhyllorna, så att man när man kommer in kan se hela biblioteket, och att man var man än står kan se ut mot fjorden. Utsikten går inte av för hackor! Men jag glömde fota den...

  Här kan man sitta och läsa - eller bara njuta av utsikten!

Väggarna är inte grå utan vita (hade inte blixt på kameran) - hela biblioteket ger ett väldigt ljust och luftigt intryck. Den öppna dörren bakom damerna till vänster är magasinet - ett öppet kompaktmagasin! Vilket gör det enkelt för de låntagare som vill leta själva, och underlättar för personalen (hur ofta ligger inte magasinet i en källarlokal i andra änden av byggnaden...). Och låne-/informationsdisken - den är höj- och sänkbar, och alla kablar går ner i golvet. Dagen innan golvet skulle gjutas kom man på att be om detta - det gäller att vara ute i tid! :)



Hm. Det var säkert nåt mer jag hade tänkt berätta, men det kommer jag inte på just nu. Hur som haver, om du har vägarna förbi Sandane bör du definitivt titta in på bibblan!!

Dessutom bara måste du göra ett besök i Daiva sin butikk - Daiva är från Litauen, och har en butik proppfull med prydnadssaker, leksaker, julgrejor... ja, allt möjligt!! Som enda butik i Norge säljer hon Jim Shore/Heartwood Creek-produkter (mest på jultema) - i träliknande material, med fantastiska färger och jättemånga detaljer. Jag blev bara sååå sugen på att köpa, men hur i himmelens namn skulle jag klara att bestämma mig för vad på mindre än en kvart?! Helt omöjligt. Tittade mest på änglarna... Måste definitivt åka dit nästa gång jag ska till Sogn.
_ _ _ _ _

Några nya norska ord och uttryck:

smokk - napp/tutte
blekksprut - bläckfisk
kjøre som en prest - köra som en snigel/väglus
spørreskjema - frågeformulär
selvangivelse - självdeklaration (men sjølvmelding på nynorska)
_ _ _ _ _

Storlekar på kläder är en historia i sig själv. Provade en jacka i Sogndal i fredags, en herrjacka i storlek XXXL - och den gick knappt att stänga. Deprimerande. Sen gick jag in i butiken intill - och provade en damtunika i storlek M - och den satt perfekt. Hallå?!?!
_ _ _ _ _

Oj. Sverige skickar en operasångerska till Eurovision Song Contest i Moskva. Hm. Tycker väl inte att låten är direkt dålig - det kan nog gå OK. Fast lika gärna åt skogen. Precis som i fjol håller jag på Norge!!!

På en överraskande - och glädjande! - andraplats: Caroline af Ugglas! Vem hade trott det!! Bara 0,21% färre röster än vinnande Malena Ernman, dessutom. Inte en schlager, nejdå, men en himla fin melodi!

Kommentarer
Postat av: Gerd Vik

Hei Jenny, fin reportasje frå turen vår. Takk for samver og veldig mykje moro på turen til Sandane! Kanskje du kan korrigere Norsk mållag til rett namnt som er Noregs mållag og legge til urlen deira www.nm.no - dei har gode sider. Viss ikkje Noregs mållag vil bytte i staden då... (Viktig for potensielle svenske lesarar... Dei vil truleg kjenne seg att i språket, tenkjer eg, i motsetnad til bokmåls-dansken...)

2009-03-16 @ 12:34:12
Postat av: Jenny

Oi da. Sjølvsagt skal eg endra namnet til Noregs Mållag, eg burde jo ha skjønt at det skulle skrivast på nynorsk! :) Litt vanskeleg, dette med två målformar - eg sjangler nokså ofte mellom dei. KJ meiner det er litt sørgeleg at eg ikkje klarer å skriva nynorsk lenger, så no måtte eg jo berre prøva... :)



(og kor mange feil klarte eg å presse inn i dei setningane, tru?)



Ja, me hadde en koseleg tur saman, ikkje sant!!

2009-03-16 @ 13:24:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0