Quiz

Nu har jag satt igång adventskalenderquizen på bibblan. Trodde inte att så många skulle hitta dit
eftersom det inte är första december än - men jag fick in uppåt 40 svar redan igår. Och nåt liknande idag.

Helt OK! :)

Fast frågorna visar sig vara svåra, bara hälften svarade rätt igår. Vad jag frågade om?

Svenskene har en fridag i julen som vi ikke har i Norge. Hvilken dag?

... och det är förstås trettondagen!

Idag ställde jag följande fråga:

Hvor mange DVD'er har biblioteket til utlån?

... och drog vinnarna bland de tio som var närmast rätt svar. Några elever ställde sig faktiskt vid DVD-hyllan och räknade, övertygade om att komma fram till exakt rätt antal (tills jag påminde dem om att det ju faktiskt är en del filmer som är utlånade också...). Andra chansade vilt. Och så var det kollegan som tog en snabb överblick, tänkte efter och sa att "det måste vara nånstans kring 1200 - jag svarar 1208". Jag höll på att trilla av stolen - det rätta svaret var 1206, men så ligger det två filmer inne på kontoret också, som jag inte hunnit registrera än. Helt otroligt!!!

Om han vann? Egentligen borde han ju gjort det, men när jag nu sagt att jag skulle dra lott bland de tio närmaste fick jag ju lov att göra det också. Och han vann inte. Men jag har lagt ett litet tröstpris på hans skrivbord! :)

Många filmer? Jo. Jag är min egen lilla AV-central! :) Jag har dels en hel del vanliga spelfilmer, både sådana som används i undervisningen (Whale rider, Dead man walking, American history X, Rabbit proof fence, Jakten på nyresteinen...) och ren underhållning (bland annat ett 20-tal julfilmer som nu lånas för fullt), dels dokumentärer och faktafilmer inom många områden (de senaste inköpen handlar om asbest i boningshus, polarområdena, matkultur och barnuppfostran). För ett par år sen bestämdes det att inköp av film görs via mig, och att jag ansvarar för registrering och utlån av rubbet. Mycket mer överskådligt och effektivt än att lärarna sitter på småförråd runt omkring på skolan och ingen vet vem som har vad!
_ _ _ _ _

Den andra quizen, den på Onkel Oskar?

Mja.

Ingen vinst igår ikväll heller - men som vanligt hade vi skitskoj! Fast vi satte nästan i halsen när vi fick veta att det var sista quizen innan jul. Va!?! Juluppehåll redan?!?!

Morr.

Fast då blir det tid att plugga på en del av de där områdena där vi har (en hel del) förbättringspotential. Amerikanska presidenter. Filmregissörer. Italienska premiärministrar. Fast det sistnämnda tror jag förresten vi skiter i - det lär ju aldrig komma en sån fråga igen. "Vad hette den första italienske statsministern, som innehade posten från mars till juni 1861?" - hur i HELSKOTTA skulle vi kunna veta det!??! Han hette Camillo Benso conte di Cavour, förresten. Hade aldrig hört namnet.

Men vi visste vilken barnboksfigur Carlo Collodi skapade (Pinocchio), vad Anjou är för slags frukt (päron), vilken dag som är den första norska flaggdagen efter nyårsdagen (21/1, prinsessan Ingrid Alexandras födelsedag) samt att en unghingst i USA kallas "colt".
_ _ _ _ _

Eva och Rickard tyckte nog att jag var övermåttan trög med att installera väderstationen jag fick till födelsedagen i fjol. Så jag fick en ny den här gången. Lite enklare, lite mer lättinstallerad.Hehe! :)

Froströk   Delar av Vefsnfjorden var fullständigt försvunnen i froströken. Jämför detta:... med hur det vanligtvis ser ut:Viss skillnad, eller hur!! :)

I vanlig ordning är jag tidsoptimist - trodde jag skulle vara färdig med baket nu. Men icke då. När jag kom hem från promenaden satte jag upp granrisgirlanderna och utebelysningen på verandan samt gjorde lite annat ditt och datt innan jag äntligen äntrade köket. Så pepparkakorna är visserligen klara - men inte biskvierna. Ska ta sista plåten ur ugnen om fem minuter - sen återstår fyllning och glasyr. Jaja. Om ett par timmar, så...! :)


Väntar på solen

Ärligt talat, nu börjar jag den här dagen i fel ände. Borde såklart baka pepparkakorna och biskvierna först (900 av de förstnämnda, 150 av de andra), och sen sjunka ner i soffan för att blogga. Men jag har tänkt mig ut på promenad när solen visar sig - och det gör den inte så länge (ni vet, jag bor bara ett stenkast från polcirkeln och dessutom mellan en massa bergknallar). Så nu väntar jag ut att den ska kika fram bakom Dolstadåsen och då ska jag skynda mig ut innan den försvinner bakom Øyfjellet. Och jag hinner inte baka nåt innan. Så då får det bli efter. Och så passar jag på att blogga istället! :)


Så här såg det ut igår morse...
_ _ _ _ _

Arnhild var här igår. Och vi åt tårta. Flera bitar var. Det gjorde vi förresten på fredagkväll också, Unni, Kristine och jag. Och lik förbaskat är nästan halva tårtan kvar!! Den är dryg. Kanske jag får ta med mig det som blir över på jobbet imorgon... för även om jag tänkt äta av den idag också, kommer jag ju aldrig i världen att klara av att trycka i mig hela...!
_ _ _ _ _

Jag var på jobbet ett par timmar igår och gjorde jul. Adventsstakar, julböcker, julfilmer, den lilla granen, ny skyltning - allt är på plats. Och adventskalendern är förberedd - fast jag hade för lite omslagspapper för att slå in alla kalendervinster, får fixa resten imorgon.

     Sen var jag en sväng ner på stan. K-k-k-allt. Froströk på fjorden:
_ _ _ _ _

Nämen, vad nu?! Min bougainvillea (eller hur fasen det stavas) har mått tjyvtjockt lääänge - det rasar blad från den och den har inte blommat på flera år - jag har trott att den har varit i färd med att dö (och inte har den varit nån prydnad heller men jag har inte velat kasta den då jag har fått den av mormor). Men NU!! Mitt i smällkalla vintern har den bestämt sig för att blomma!! Ikke verst!!


_ _ _ _ _

Marie, skivan är skitbra!


Happy birthday to me... :)

Åh. Sitter här proppmätt med magen full av tårta. Det är inte dumt att fylla år!! :)
Unni och Kristine har varit här - vi har pratat om allt mellan himmel och jord, och det blev många goda skratt. Tack för besöket!!!

Tårtan? En lyxig sak med chokladbotten, chokladmousse, hallonmousse och hallongelé. En riktig kaloribomb med bland annat 7 deciliter grädde...!(trodde inte jag skulle hinna baka den igår då den ska frysas i flera omgångar - men det gick)

Jag har blivit kramad och grattad av både elever och lärare på jobbet. Några elever kom med muffins, några andra med morotskaka. Och restaurangeleverna kom med lasagne! :)
_ _ _ _ _

Fortfarande klart, kallt och vackert här!

Igår kväll gav jag upp. Jag gillar att det är kallt när jag ska sova - har gärna fönstret på glänt. Det har jag inte haft de senaste nätterna, då det varit svinkallt ute. Men igår slog jag dessutom på elementet. Det var bara kring 10 grader i sovrummet och fönstren var isiga på insidan. Om inte annat började jag gruva för att mina växter skulle knasa ihop...
_ _ _ _ _

Fick telefon från en kollega igår kväll - hon höll på att översätta en text från svenska till norska och fick problem med ordet huggsexa. "Jenny, vad betyder det egentligen? Jag har en ordbok här, och jag hittar både hugg och sex men jag får inte ihop det!"

Hm. Nä, jag förstår det! Problemet är att jag inte kom på nåt motsvarande norskt ord. Förklarade så gott jag kunde och jag tror vi var någorlunda införstådda båda två med vad som menades till slut. Även om vi inte riktigt kunde sätta ord på det...
_ _ _ _ _

Det blir nog en sväng till jobbet imorgon, dels ska jag ta fram julböckerna och sätta fram adventsljusstakarna, dels förbereda adventskalendern som startar efter helgen.

Men nu ska jag sova. Lääänge!!

GOD NATT!

Hurra!!!

... för världens bästa Unni, som fyllde år igår!!! :)(fast bilden är från i vårvintras när vi var på "handletur" till Sandnessjøen)
_ _ _ _ _

Det stabilt kalla vintervädret håller i sig. Igår morse hann jag en bit nerför backen på väg till jobbet innan jag insåg att jag glömt överdragsbyxorna. Nåja, det var ju bara -11. Fast det visade sig att det var -15 när jag kom fram (jo, det är alltid kallare nere i stan). Och när jag skulle hem var det -19,2... så jag tog bussen.
Imorse bylsade jag på mig rejält. Det var -17 hos mig så jag misstänkte att det nog skulle krypa ner under -20. Jodå. Termometern utanför mitt kontor visar just nu -22. Och överdragsbyxor eller ej, nu håller jag som bäst på att tina låren mot ett element...

Kvällspass i köket

... och den här gången var det lussekatter som stod på programmet! :)De ser inte riktigt ut som mammas, och de blir inte riktigt så mjuka och saftiga - men de duger.
Varma lussekatter och julmust - inte utan att jag har lite julstämning! :)
_ _ _ _ _

Quizen?

En poäng från seger i första omgången - i den andra halkade vi ner till sjätte plats, ganska många poäng bakom. Återigen var det musiken vi stupade på. Visserligen var resten av frågorna också skitsvåra, men det tror jag alla tyckte. Men när vi inte kände igen Kiss (och som en följd därav också bommade vokalist, basist och varifrån gruppen kommer) - ja, då gick det som det gick.

Men att det kallas dubbelbogey när man ligger två slag över par i golf - det kunde vi. Och att hon som spelar i två Jurassic Park-filmer samt Wild at heart heter Laura Dern. Och att huvudstaden på Grönland heter Godthåb.

Däremot hade ingen av oss hört talas om den norska häst som vann Elitloppet 2005.
Ska fan komma ihåg att han hette Steinlager...!!

Och visste ni att Barack Obama gick åk 1-4 i en indonesisk skola? Inte vi.

Helgen i bilder

Av dryga hundratalet bilder i helgen har... tja, vad ska jag tippa... typ 90% ett litet
charmtroll som huvudmotiv... :) :) Här är ett urval:
Rasmus fick smaka gröt för första gången - spännande! Och lite konstigt. Och väldigt kletigt...


Gosar med mormor
Mostertante som är bibliotekarie gläds åt bokintresset - även om det än så länge
handlar mera om att suga på omslaget än att läsa innehållet...
Ja, helgen har alltså mest ägnats åt den lilla familjen i Vännäsby. Jag sov över hos dem i torsdags natt, och i fredags var Eva och jag (och Rasmus såklart) på stan. Sen åt jag middag med Marie på Allstars (god mat och trevligt sällskap - japp, det här blir en tradition!!) innan jag körde till Sävar och sov hos mamma och pappa. Lördag styrde vi kosan mot Vännäsby igen, och var där hela dagen. Rasmus fick hoppa från famn till famn inte olik en vandringspokal... :)

Han har förresten fått sin första tand i helgen! Och sin andra!! Små sylvassa gaddar - jag känner rent hur plågsamt det kan bli för Eva om han kommer på att han ska bita till när hon ammar...

Vi fick middag innan vi åkte. Vad vi åt? Att det är november hindrade inte Rickard från att grilla!! :) Supergott var det.

Och så hann jag förbi en sväng igår förmiddag också, innan jag körde västerut. Hade ingen större lust att lämna den lille plutten...Kallt på färden - som lägst -26, i Joeström. Och när jag kollade prognosen igår kväll på yr.no verkar det som att det ska bli kallare och kallare - och kallare. Hela veckan. Såg vissa likheter med Day after tomorrow som jag slötittade på. Och plötsligt blev det fart på mig - så nu har jag letat fram BÅDE långkalsonger och överdragsbyxor!! :) Fast det var inte mer än -12 när jag gick till jobbet imorse. Ingen fara! :)


Bebismys

Älskade lille goseklump!!!!!!!Visst är han bara för underbar?!?!
Hur ska jag klara mig en hel månad utan att få gosa med honom...? Uhu...!!
_ _ _ _ _

Blå Vägen var mer vit än blå idag:... eller snarare rosa:Det kommer mer bilder och en rapport över helgens begivenheter imorgon, som vanligt är internet alldeles för trögt här hemma. Och så borde jag väl ta och packa upp... har fixat några julklappar, samt bunkrat julmust och en hel del andra matvaror! :)

Stress, stress

Jahaja. Hade tänkt hinna blogga lite innan avfärd, men pyttsan. Nu ska jag packa ihop och åka.
Synd att jag inte hinner upp på fjället medan det är dagsljus, det är fantastiskt vackert här med
gnistrande snö och klar himmel...

Rasmus, here I come! Mostertante är på väg!!

Vinterkväll

Det är vackert i Mosjøen oavsett tid på dygnet!

Igår kväll:

Nähä, kanske jag skulle ta och packa? Piper till Sverige imorgon eftermiddag, nämligen.
Och ska gosa massor med Rasmus!! Go'gubben!!!!  :)

Medioker quiz-kväll

... något som delvis berodde på att jag som så kallad Sverige-expert inte ens kände igen Rednex!! Skrutt. Nu var det i och för sig en ballad vi fick höra - och jag tror aldrig jag hört den förr - men det är ingen ursäkt. När det dessutom var följdfrågor (Från vilket land kommer bandet? Vad heter deras största hit?) missade vi ännu fler poäng. Morr.

Och så har jag dyrt och heligt lovat att lära mig alla amerikanska presidenter. Vi skulle nämligen precisera vilka som var presidenter vid tiden för följande personers död: drottning Victoria, Bob Marley... och... ehh, se där, nu minns jag inte ens vilka det var! Vi svarade hur som helst fel på fyra av fem. Suck.

Och som om inte detta var nog  - om vi bara hade lyssnat på Unni hade vi skuttat upp från en sjätte- till en tredjeplats i andra omgången. Förlåt förlåt förlåt kära syster, hädanefter ska jag ALLTID lyssna på dig!!!!! Såklart det var Eminem och inte 50 Cent!!!

PS. Fast jag lyckades rädda en aning av mitt stukade svenska självförtroende när jag i alla fall visste (eller snarare gissade) i vilken Bergman-film som Max von Sydow spelar schack med döden. Det berodde dock mest på att Det sjunde inseglet var den absolut enda Bergman-film jag kom på...
_ _ _ _ _

Elev: - Hej  Jenny, har du Saras nycklar?

Jag: - Nej, det är ingen som lämnat in några nycklar här, fråga på kontoret.

Eleven: - Men asså! Det är ju en bok ju! Som heter Saras nycklar!

Ooops.


Vintersol

Herregud, så fint det var ute idag!!!Men jag skulle ju baka biskvier. Och det gjorde jag - 307 stycken, för att vara exakt. 
Vilket tog typ hela dagen.

Men jag hann knata en runda runt Rynesåsen också! Fast jag var lite för sent ute
- borde ha tänkt på att solen försvinner bakom Øyfjellet ganska tidigt...


Effektiv lördag

Tro't eller ej - men nu är väderstationen på plats!!Återstår att se om den står kvar när det blir oväder...Hm. Utetemperaturen ligger ett par grader över den andra termometern jag har - får väl räkna ut en genomsnittstemperatur, kanske? Och så visas vinden i antingen km/h eller mph. Skulle gärna haft det i m/s. Nåja, låter väl miniräknaren ligga framme på soffbordet! :)

Och så har jag långt om länge skruvat upp min "riktiga" äggkoppshylla:Och så har jag bakat 900 pepparkakor:Och nu har jag dunsat ner i soffan! Hade egentligen tänkt hinna baka en sats biskvibottnar ikväll också, men effektiviteten tog slut. Får starta tidigt imorgon bitti istället. Det ska bli 300 stycken, om jag ska hålla jämna steg med beställningarna...

Berätta om en bok

Hehe, kanske man borde ha anmält sig till Bokberättar-SM för bibliotekarier...??
Fast nä. Visst, jag gillar att prata om böcker - men med en jury som ska bedöma (det blir ju onekligen nåt annat än att stå framför ett gäng elever), och med en viss stipulerad tid till rådighet, och med Kejsarn av Portugallien som obligatorisk bok... tror inte det.

Det största problemet - om vi rent hypotetiskt tänker oss att jag skulle deltagit - hade antagligen varit att lyckas bestämma sig för de två valfria titlarna. Det finns ju så många bra!!
_ _ _ _ __ _ _ _ _

Det blir en ny helg med pepparkaks- och biskvibak. Det är ju snart jul. 

Fast ikväll ska jag slöa. Och njuta - av färska jordgubbar. Handlade på Rema på vägen hem,
och när jag såg dem kunde jag inte låta bli... mmm!!
Trevlig helg!

Ny skrivare

Halleluja! Det är inte mycket som ska till för att göra mig på gott humör. Idag har jag fått en ny skrivare på jobbet!!! Eller... den är inte ny. Jag fick ärva den. En av kollegorna behövde en mer avancerad historia med innbyggd scanner och fax, så då fick jag överta den gamla. Och den duger åt mig - för det är himmelsvid skillnad jämfört med den gamla. Där fastnade ungefär vartannat ark, och jag var nära sammabrottets rand varenda gång jag t.ex. skulle skriva ut kravbrev. Det kunde ta uppemot EN OCH EN HALV TIMME att skriva ut dem. Nu borde det gå på ca 5 min. Tidsvinst så det stänker, plus att jag slipper känna mig som en tryckkokare i färd med att explodera.

Nåt annat som gjorde mig på gott humör idag: jag har varit runt i ett par klasser och haft högläsning - ett sammelsurium av texter på svenska, bokmål, nynorska och engelska, varav en del var på tema sagor/sägner/folkdiktning men även bl.a. en dikt av Solja Krapu och ett kåseri av Linda Eide om den nordiska språkförbistringen. Och eleverna verkade gilla det! Så även lärarna, så hux flux ska jag in i två klasser imorgon också. Skit samma att jag nog framstår mer som sagotant än informationsförmedlare - jag tror båda rollerna är viktiga.

Och mer än en elev har sagt att "du kommer väl tillbaka med pepparkakor senare?"

Hehe, måste bara baka lite fler först!! :)

Förresten - om nån av er har förslag på julberättelser som passar för högläsning får ni gärna höra av er!! Jag kommer nog att återanvända en del av texterna från i fjol, men de som redan hört dem vill nog gärna höra nåt nytt...

Läsglädje

Charmig liten film från Finlands Biblioteksförening:Nä, jag kan inte finska. Men fattar budskapet! :)

Brr!!

Borde kanske letat rätt på långkalsongerna imorse... det var -12 när jag gick till jobbet.
Kallt - men vackert!!
_ _ _ _ _

Det var väl inte direkt nån strålande afton på quizen igår. I alla fall inte efter den första omgången. Då hamnade vi i bottenskiktet. Men å andra sidan blev vi nummer tre i omgång nummer två - av 14 lag! Trots att vi bara var tre i vårt lag. Det tycker vi var bra gjort! :) Under kvällen svarade vi rätt bl.a. på följande: Norges näst minsta fågel (gärdsmyg), ett annat namn på The European Recovery Programme (Marshallplanen), den amerikanska ögrupp där staden Unalaska ligger (Aleuterna), den sylt- och saftfabrik som skriver nynorska på etiketterna (Lerum), den flygplats i New York som är uppkallad efter en italienskättad politiker (La Guardia), den fjord vid vilken Vangsnes, Refsnes och Leikanger ligger (Sognefjorden). Med mera.

Det finns dock en viss förbättringspotential vad gäller norsk geografi. Måste lära oss var fylkena ligger i förhållande till varann! Och jag visste inte ens att vi har en europaväg med nummer 134...
_ _ _ _ _

Och så var det ju Kura skymning igår. Och jodå, jag var på folkbiblioteket och läste högt.
Men det var en skruttigt liten publik: tre bibliotekarier. Entusiasmen var det dock inget fel på! :)

Vackert

Kan inte klaga på utsikten från mitt jobb!!Visst, jag tycker fortfarande att Øyfjellet ligger mitt i vägen (för sol och utsikt)
- men i vinterskrud är det rätt mäktigt...

... och biskvier

Helgens resultat - inklusive gårdagens pepparkakor:Och därmed har jag fyllt de första 19 burkarna! :)

Skulle väl tagit mig tid att njuta av vinterlandskapet utanför dörren också...
men det får bli en annan dag.Är i alla fall glad att jag satte en pinne i hålet där väderstationen ska stå - för annars
hade det varit som att leta efter den berömda nålen i höstacken...!


PepparkakorHar bakat pepparkakor idag. 900 stycken. Och diskat fler burkar.

Gillar mina lite udda pepparkaksmått! :)

     

En och annan solglimt under dagen - fast jag har inte varit längre än ut på verandan
och skakat mattor...Och imorgon blir det biskvier! :)


Planer

Jojo. Time flies. Helgen har knappt startat och jag ligger redan efter i schemat. Har planer om en mycket effektiv helg, nämligen. Nåja. Än är det inte för sent. Jag sätter fart imorgon!! :) Ska baka, baka, baka. Och städa. Och tvätta kläder. Och så har jag ett julklappsprojekt på gång där det är hög tid att sätta in en stöt.

Har i alla fall gjort en dubbel sats pepparkaksdeg. Och diskat hälften av alla plastburkarna.


Gamle Øybrua

Och så har telefonen ringt! Sogndal, Halland, Vännäsby och Sävar. Har nog suttit ett par timmar med luren mot örat ikväll. Himla trevligt !:)
_ _ _ _ _

Det sket sig med väderstationen. Antingen är jag gräsligt oteknisk eller så är det nåt konstruktionsfel. Skulle inte förvåna mig om det är det förstnämnda. Nu har elektroniklärarna lovat komma mig till undsättning, så jag tar med mig hela stationen till jobbet efter helgen.

Har i alla fall spettat ett hål. Och stoppat dit en pinne så att jag hittar igen det. För det ska snöa senare i helgen. Och bli kallare. Än så länge märks dock inte tillstymmelse till tjäle.

God natt!

Bunkrat burkar

Nu har jag bunkrat. För det brukar vara samma visa varje år - vad ska jag förpacka alla biskvier och pepparkakor i?! Stegade helt enkelt in på en av kioskerna i stan - och fick med mig 80 burkar. Det borde ju räcka ett tag... :)Men fy bubblan för att diska allihop...
_ _ _ _ _

Just ja. Så här ser gräddkannan/sockerskålen ut som jag köpte på Bus-Idas:... och alla äggkopparna:
_ _ _ _ _

Spöregn här idag. Då valde jag att tvätta bilen... Hm. Inte så genomtänkt, kanske, för sen blev den alldeles nerstänkt på vägen hem. Men jag fick i alla fall bort den gamla smutsen! :)

Nu ska jag göra ett nytt försök att skruva ihop väderstationen. Det tog tvärstopp senast, eftersom jag inte hade nån skruvmejsel i rätt storlek. Det hade inte vaktmästarna heller, visade det sig. Men nu har jag lånat ett helt set av elektroniklärarna. Och så har jag lånat ett spett av Unni och EA. Så jag har gott hopp om att få hela stationen på plats innan helgen. Fast det retar mig att det i instruktionsboken står att man helst inte ska placera stationen kallt, för då tar batterierna slut snabbt. Men hallå!?!?? Hela poängen med den är ju att den ska stå utomhus!!! Eller?

A Day at the Library


MorgonljusJa jäklar! Vi är duktiga, inget tvivel om den saken. För igår kväll inledde vi med en andraplats
på quizen - och den andra omgången vann vi. Tjohej! :)

Fast en del frågor var väääldigt svåra. Som till exempel namnet på Färöarnas högsta fjäll...
(Slættaratindur, 882 m.ö.h.)

Å andra sidan visste vi (eller... nja... det var väl snarare en kvalificerad gissning) att bandet Kent grundades 1990 och att de är från Eskilstuna. Ikke verst! :)RSS 2.0