Oktoberböcker

 
Bjørn Sortland: Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar
Alltså, en bok med sådan titel måste ju bara läsas! :)
Historien handlar om Ivar, som är 40 år och oskuld, djupt religiös, och som inte har några som helst erfarenheter av det motsatta könet men som blir förälskad i varenda kvinna han möter. Och det måste väl ändå finnas någon för honom, han har ju så absolut inga stora krav? Så skall han, som har gett ut ett par diktsamlingar på eget förlag och därmed nästan är författare, leda en skrivarkurs för ett par nyss från fängelset utsläppta narkotikadömda damer, och då händer det saker... Plötsligt befinner de sig på den spanska solkusten, med rysk maffia lurande om hörnet - och mitt i alltihop kanske det ändå finns hopp för dumsnälle Ivar?
Det här är en söt liten bok! :)
 
 
 
Helga Flatland: Det finnes ingen helhet (digikort)
Det här är den tredje (och sista) boken om Tarjei, Trygve och Kristian som omkom på uppdrag i Afghanistan, och om hur de efterlevande tacklar förlusten. Precis som i de tidigare böckerna kommer olika personer i den hård drabbade lilla bygden till tals; den här gången bland annat läkaren Ragnhild som mött alla familjerna i sorgearbetet och som själv inte är oberörd av det som hänt, och Bjørn - den ende av ungdomarna som kom levande tillbaka, men som dras med skuldkänslor och som inte ser det som självklart att han var den av dem som hade tur.
Jag tror jag har skrivit det tidigare - att det överraskar mig att jag tycker så mycket om böckerna. Och denna den tredje är precis lika bra som de andra.
 
 
A.J. Kazinski: Den siste gode mann (digikort)
Den här historien bygger på en gammal judisk myt om att det till varje tid finns 36 goda människor på jorden, utsedda av Gud för att vara en motvikt mot all ondska. Utan dem väntar undergången... och någon håller på att ta livet av dem. Innan de dör framträder en slags brännmärken på kroppen. När Niels Bentzon vid Köpenhamnspolisen börjar sätta sig in i saken uppdagar han - assisterad av astrofysiker Hannah Lund - att märkena har formen av siffror på ett stort antal olika språk. Siffran visar vilken god människa i ordningen som mist livet. Och man har kommit till nummer 35...
Boken har fått strålande recensioner och sålts till en rad länder - men jag föll inte för den. Tror det hänger samman med att jag inte riktigt köper historien. Visst, jag kan gå med på lite av varje, men här är det nånting som gnisslar lite.
 
 
Sarah Lark: Den lange, hvite skyens land (digikort)
Först av allt: den här boken är lång. Det är en fängslande historia, men den kunde nog kortats ner lite (ljudboken är närmare 26 timmar). När det är sagt - nu har jag hittat en uppgift på nätet om att detta är den första boken i en trilogi. Oj...!
Maoriernas namn på Nya Zeeland är Aotearoa - vilket betyder just 'den lange hvite skyens land'. Det här är en historisk roman som tar sin början år 1852 när två unga kvinnor reser från England till det förlovade landet på andra sidan jorden, där de båda skall giftas bort med för dem okända män. Rikemansdottern Gwyneira Silkham och guvernanten Helen Davenport lär känna varann under den långa sjöresan, och en livslång vänskap tar sin början. Livet i det nya landet blir inte vad någon av dem hade förväntat... Gwyneira blir en del av familjen Warden, som framgångsrikt driver med fåravel. Helen gifter sig med Howard O'Keefe, som en gång samarbetade med Gwyneiras svärfar men som nu är hans svurne fiende. Antipatin mellan de båda familjerna skall komma att få långtgående konsekvenser... men ingenting kan rubba de båda kvinnornas vänskap.
 
 
Becca Fitzpatrick: Finale
Det här är den fjärde och sista delen i serien om Nora och Patch. Nora, som trodde hon var en helt vanlig tonåring - ända tills den fallne ängeln Patch kom in i hennes liv och förändrade allt.
Jag ska inte avslöja så mycket för den som eventuellt läser böckerna, men kan konstatera att det drar ihop sig i striden mellan fallna änglar och nephilim. Det blir en kamp på liv och död - med Nora och Patch i händelsernas centrum. Kan deras kärlek övervinna alla faror?
Jodå. Det blir lite sliskigt emellanåt. Det är skälvande händer och brännande blickar, och upprepade försäkringar om att den ena inte kan leva utan den andra. Och däremellan både djävulsdrycker, svärdkamp och ond bråd död. Men jag faller för det... :)
 
 
Jonas Jonasson: Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant (CD-bok)
Det har sagts att Allan Karlsson, bokens hundreårige huvudperson, är en svensk motsvarighet till Forrest Gump - och jodå. Allan har en förmåga att hamna i händelsernas centrum, oavsett om det rör sig om det spanska inbördeskriget eller i utvecklingen av atombomben. Och i likhet med Forrest Gump framstår inte Allan som den allra vassate kniven i lådan.
Det är emellanåt väldigt underhållande - men det finns också partier som jag tycker går på tomgång. Och ibland blir det bara lite för mycket. Det är dessutom oväntat våldsamt här och där, med gangsters som - visserligen oavsiktligt - tas av daga och vars kroppar därefter göms på sinnrikt vis. Bäst är Allans och hans kumpaners förklaring på detta, när åklagaren gör vad han kan för att sätta dit dem. Då skrattade jag högt - författaren har fantastiskt livlig fantasi... :)
Mycket i boken känns som gjort för att filmatiseras, så ja - jag ska absolut se filmen när den kommer!
 

Morgonmys

Helgen i Vännäsby innebar såklart två småtroll som ville umgås innan moster ens hunnit gnugga sömnen ur ögonen... vilket moster tyckte var himla mysigt! :)
 

Soluppgång

Vackert imorse!
Finesser

Jag har fabriksåterställt mobilen då den inte har funkat som den ska på senare tid. Bonus: nu har jag både blixt och zoom på mobilkameran!! Eller, det kanske jag har haft hela tiden, men jag har inte hittat de funktionerna förut...
_ _ _ _ _

Utsikt från Höga Kusten-bron (jaja, eller från rastplatsen alldeles intill):
Liten fröken

Hallon är gott! Båda syskonbarnen älskar (frysta) bär... :-)Byar

Ärtrik, Vängel och Sil - inte karaktärer i en barnbok, men små byar längs väg 331 & 346! Körde 94,6 mil igår - mer om detta en annan dag. Är ganska pömsig idag efter alla timmar bakom ratten... kom hem 23.30 och stupade i säng. Och gillade inte riktigt att väckarklockan ringde imorse... :-)
Måste...

OK, så har jag egentligen slutat dricka läsk - men när jag var i Sverige i helgen kunde jag inte låta bli...Med små flaskor (33cl) borde jag i alla fall kunna begränsa konsumtionen! ;-)

På snart ett år har jag druckit läsk... få se nu... fyra gånger. Och nallat en klunk eller två från nån annans glas en handfull gånger.

Men: istället är jag numera beroende av Loka!

Nästa steg är att vänja sig av med choklad. Det går - så långt - inte alls...

Hem igen

Nu är jag i Vännäsby igen! Körde imorse - i regn, sen snö, sen regn igen. Upptäckte när jag korsade gränsen att EU-stjärnorna numera hittat ända upp till Tärnafjällen...

Förresten - vid gränsen återfinns numera dessutom denna skylt:Ingen chans att göra fel! :-)
_ _ _ _ _

Mysigast ikväll: när Rasmus gav mig en godnattkram, sprang iväg, tvärvände, kom tillbaka och sa "bamsekram!" och slängde armarna runt halsen på mig. En smaskpuss fick jag också... :-)

Digikort


Jag har snart lyssnat igenom alla digikort jag har på biblioteket. Vad göra då?! Alltså, det finns ju massor med CD-böcker, men det är inte lika praktiskt - i alla fall inte när man ska ut på promenad, baka, städa eller allt möjligt annat jag brukar göra medan jag lyssnar. Och i alla fall inte med min lilla bärbara CD-spelare som börjar hoppa och hacka i allt utom vågrätt läge ("bärbar" med vissa begränsningar, alltså...).
 
Men nu är problemet löst! Jag har nämligen upptäckt att Lydbokforlaget säljer tomma digikort - med 120 timmars speltid. Perfekt! :)
 
 
Jag har - såklart - köpt ett kort, och provat att kopiera över en CD-bok. Det tar visserligen lite tid att rippa och kopiera CD-skivorna, men verkar funka utan problem. Fast jag har inte lyssnat än - för boken är nr 3 i en serie där jag ännu inte fått tag på nr 2, så jag ska vänta in den först.
 
Enklast hade det varit om man kunnat låna/ladda ner ljudböcker i mp3-format och bara flytta över filerna direkt - men vi ligger lite efter på den fronten här i Norge, och möjligheterna att låna sådant på bibliotek är begränsade.
 
Förresten, jag har köpt en ny digispiller också. Det gamla har jag helt enkelt nött ut... ;)
 

Njä...

Gårdagens quiz var inget att skriva hem om, precis. Två fjärdeplatser - men vi var ganska många poäng bakom vinnarna... och halkar efter i sammandraget.
 
Det här kunde vi:
 
Vilket slags djur är en sillkung? En fisk
 
Vilken är Norges arealmässigt största kommun? Kautokeino
 
Vad är en kentaur? Ett mytologiskt väsen, till hälften häst och till hälften människa
 
I vilket land har hamburgerkedjan Max sitt huvudkontor? Sverige
 
Vad heter världens största skidflygningsanläggning? Vikersund
 
Vem är ny utrikesminister i Norge och vilket parti tillhör han? Børge Brende, Høyre
 
Var i kroppen finns det limbiska systemet? I hjärnan
 
I vilken klubb spelade John Arne Riise innan han flyttade till Monaco? Ålesund
 
I vilket land hette valutan escudos innan man gick över till euro? Portugal
 
Från vilket land kommer Samsung? Sydkorea
 
I vilket land är Tirana huvudstad? Albanien
 
Vilken ö heter Rapa Nui på det lokala språket? Påskön
 
Det här gick åt pipan:
 
Vilket land vann fotbolls-EM 1992? Danmark (det var vi inne på...)
 
Vad är patologi läran om? Sjukdomar (vi tänkte patolog->obducent->döden...)
 
När var snowboard OS-gren för första gången? 1998 (inte 2002...)
 
Vilken världskänd norsk koncern återfinns på Mo Gård i Jevnaker? Hadeland Glassverk
 
Vem målade Venus från Urbino? Tizian
 
Vilken TV-figur spelades av David Jason? Jack Frost
 
När det gäller musiken är det bara att bita ihop. De sista veckorna har det varit alldeles för många 80-talsband, som vi visserligen känner igen men aldrig kommer ihåg namnen på... men de andra i laget kände i alla fall igen introt till den här:
 

Sista finvädersdagen

... på ett tag. I alla fall om man får tro meteorologerna. Temperaturen har nu närmat sig nollstrecket och imorgon blir det regn. Lite onödigt, tycker jag!
 
 

Ännu mer snö

OK. Glöm gårdagens vinterbilder. Idag är det V-I-N-T-E-R!
 
 
 

 
 
 
 
 

Datauttryck

Bra förklaring! ;)
 
 

Mer snö

Jojo. Nu är det nästan julstämning här i krokarna! Det har snöat till och från ända sen igår - när jag var ute på promenad runt Åremma idag fick jag bitvis pulsa i ett par decimeter djupsnö. Fortsätter det så här är det en halvmeter imorgon! Lär ju bli ett fasligt slaskande efter helgen då yr.no spår +8 och regn framåt mitten på veckan...
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Väderläget

Det snöar! Faktiskt så mycket att plogen varit ute längs E6:an nu på morgonen. Tror en del - i vanlig ordning - blev tagna på sängen. En av grannarna höll på att byta däck när jag åkte till jobbet...
Quiz

Förra veckan missade jag quizen då jag ju var ledig och hemma i Sverige. Lagkamraterna var nära att ta hem segern i den ena rundan, och inte så långt bak i den andra heller!!
 
I förrgår går kväll var vi också nära. Jäkligt nära... i den första rundan var vi tre lag på delad förstaplats - men det sket sig på utslagsfrågan. Och i den andra rundan halkade vi ner.
 
Nåja. Här är lite frågor och svar - först de vi klarade:
 
Var är Stanley huvudstad? På Falklandsöarna
 
I vilket land är paella nationalrätt? Spanien
 
Vilket danskt öl har namn efter ett exotiskt djur? Elefantøl
 
Var hölls fotbolls-VM 2010? I Sydafrika
 
Mot vem slogs Daniel? Goliat
 
Vilken europeisk stad arrangerar varje år en vattenfestival? Stockholm
 
Vid vilket hav ligger Krimhalvön? Svarta havet
 
Växer det palmer vilt i New York? Nej
 
Vad betyder namnet Eva? Liv
 
Från vilket land kommer kryddblandningen garam masala? Indien
 
Vem är tecknaren bakom serien Nemi? Lise Myhre
 
Vem debuterade med novellsamlingen Fangeliv och har sedan bland annat gett ut
romanen Seierherrene? Roy Jacobsen
 
Från vilket land kommer gorgonzola-osten? Italien
 
Vilken figur skapades av A.A. Milne? Nalle Puh
 
Vad heter den pakistanska flickan som många menade borde ha vunnit fredspriset? Malala
 
Hur många böcker finns det i Bibeln? 66
 
Sånt vi missade:
 
Vad är landsnumret till Danmark? +45 (vi svarade +44...)
 
Vem korades år 2005 till århundradets norrman? Kung Olav
 
Vad kallar man vin gjort på andra bär/frukter än druvor? Fruktvin
 
Vad är den högsta poängsumman man kan uppnå efter 10 rundor i bowling? 300
(det visste jag, men jag var inte så säker att jag vågade stå på mig... dumt)
 
När blev Siv Jensen partiledare för FrP? 2006
 
Från vilket land kommer skådespelerskan Cate Blanchett? Australien
(aaaagh... det visste jag ju också, egentligen!)
 
Musiken gick åt pipan i den första rundan men bättre i den andra. Lite stolt är jag att jag kände igen introt till den här! :)  (vi fick höra ca 2 sek)
 
 
 

Snö

Nu är den här - snön på Øyfjellet. Men den lär ju tina bort igen - det sägs att det är först den sjunde gången den lägger sig som den gör det för att stanna...
 

 
 
 
 

Fler bilder från Holmön

 Fint i Norrfjärden förra måndagen:
 

 
Regnigt i Gäddbäckssundet på onsdagen:
 


Gardinbyte i vardagsrummet - från ljusa sommargardiner till mer ombonade vinterdito:
(rullgardinen är det nåt tjafs med, så den går inte att rulla helt upp)
 


Namnsdagspresent från pappa - en bänk på min bagarstugeveranda!Gryningsljus:


Kul skylt i Byviken! :)

 


Pappa avverkar:

Småtrollen på skogspromenad:På badstranden i Byviken:

 
Kväll över Myren:


Njutbara dagar

Vi hade i alla fall tur med vädret - också!! :-)

Igår var vi t.o.m. på badstranden!

Nu är jag på färjan på väg iland. Ska visst bli kuling senare idag men än så länge är det fint på Kvarken.Saknar redan småtrollen och de andra...!

44 år

Idag skulle mamma och pappa varit gifta i 44 år. Vi har varit och tänt ljus på graven.
Solig morgon

... och vi är i Byviken för att hämta syrran med familj. Vackert så det förslår! :-)
Höstdag

Grått på Holmön igår - men fint ändå!Vi flyttade om pappas båtar, och så var vi och tittade på planteringen vid Kammarkrokarna där pappa börjat röja sly.Present

Finaste Rasmus kunde inte vänta - att moster fyller år i november spelar ingen roll, det i god tid inhandlade paketet skulle öppnas NU! "Jag hjälpa dig", sa han och kröp upp i mitt knä. Gullunge!!
Duktig

Mosters lilla sötnöt klippte gräset idag! :-)In i dimman

Holmön nästa! ;-)

Men hallå

Så här såg det ut på ÖB idag:Halloweenspöken och julänglar sida vid sida...! Kan vi inte få fira en högtid i taget??
_ _ _ _

Jättefint höstväder idag; +15 och strålande sol. Hoppas det håller i sig!Ledig

Intensiv start på min lediga vecka! Fredag kväll var det personalfest, igår hade jag och Unni en heldag i Mo i Rana, och idag har jag kört till Vännäsby - via Malå.

Nu blir det ett par dagar hos finaste småtrollen innan jag åker ut till Holmön:_ _ _ _ _

Fina solrosor i min rabatt:
Otaktiskt

Otaktiskt 1: att jag ska byta till vinterdäck imorgon - och detta när prognosen tyder på fortsatt milt väder och det just nu är +11... (men å andra sidan kan det ju hinna slå om innan jag kommer tillbaka från höstlovet).

Otaktiskt 2: när jag var hos hudvårdsutbildningen häromdagen och fick en ansiktsmask utan öppning för vare sig ögon eller mun, och läraren sa "Vill du ha en hårbottenmassage eller en annan sorts massage (minns inte vilken) medan du väntar?" Jag försökte mumla nåt genom gasbindorna tills läraren fnissade och insåg att en fråga med "eller" kanske inte var det enklaste att besvara... :)

Otaktiskt 3: idag for jag och Unni på Milano och åt middag efter jobbet. Jättegott - och mycket! Kom hem och tänkte egentligen sjunka ner på soffan med paltkoma, men då vädret var så fint tvärbestämde jag mig för en promenad runt Åremma innan det blev mörkt. Det var ganska tungt i uppförsbackarna... och mjälthugg fick jag. Såklart.


Vårtecken i oktober? Smörblommorna blommar igen!

Hösthimmel

Quiz x 2

Oops. Skrev aldrig nåt efter förra veckans quiz - och nu har det varit en till!
 
Skyller på att jag inte har haft internet hemma den senaste veckan (hyresvärdarna renoverar och har kopplat ur strömmen i delar av sin bostad, så jag antar att det är därför).
 
Hur som: förra veckan gick det bra, vi hamnade (om jag minns rätt) på en tredje och en (delad) andraplats. Igår gick det däremot inte riktigt vår väg, och särskilt i den andra omgången halkade vi ganska långt ner.
 
Jag slår ihop frågor och svar - här är en del av det vi svarat rätt på de senaste två veckorna:
 
I vilken romanserie möter vi Ana och Grey? Fifty Shades
 
Till vilket land hör Bali? Indonesien
 
Vem var premiärminister i Storbritannien 1997-2007? Tony Blair
 
I vilket land grundades den religiösa sammanslutningen Smiths vänner? Norge
 
Vad kallas en stjärna som exploderar? Nova
 
Var i kroppen återfinns kedjan malleus-incus-stapes? I örat (latin för hammaren, städet och stigbygeln)
 
Vem skrev 'En flyktning krysser sitt spor'? Aksel Sandemose
 
Vilket lag vann Tippeligaen 2011? Molde
 
Var ligger Acapulco? Mexico
 
Vad betyder absolution? Syndsförlåtelse
 
I vilken världsdel lever snöleoparden? Asien
 
Vad blev Mark Chapman känd för 1980? För att ha mördat John Lennon
 
Vem spelade rollen som Rose i 'Titanic'? Kate Winslet
 
I vilket land ligger Fez? Marocko
 
Vilken sorts produkter tillverkas av Ritz? (Salta) kex
 
Vilka två huvudstäder i Europa börjar på W? Warszawa och Wien
 
Vad heter Norges idrottspresident? Børre Rognlien
 
Vad heter Australiens heliga berg? Uluru/Ayer's Rock
 
Var ligger världens längsta fjord, Scoresbysundet? På Grönland
 
Från vilket land kommer Riojavinet? Spanien
 
Vilket är det grundaste av världshaven? Norra ishavet
 
Hur många Dirty Harry-filmer finns det? 5
 
Vad heter Nordlands högsta fjäll? Oksskolten
 
Och så över till en del av det vi missade:
 
Vilket världskänt njutningsmedel lanserades 1886 av John Pemberton? Coca cola
 
Vad heter slutspelet i amerikansk baseball? World Series
 
Vilken form av monarki har man i Luxemburg? Storhertigdöme (äsch, det borde jag kunnat - men föreslog storfurstendöme, då jag blandade ihop det med at de har furstendöme i Lichtenstein. Nåja. De vi rättade åt hade faktiskt svarat 'republik'...)
 
I vilket fylke ligger Tyssedal? Hordaland
 
Vad är USA's nationalmotto? 'In God we trust' (det var vi inne på... men svarade 'Land of hope and glory')
 
Vad är man rädd för om man lider av keraunothnetofobi? Att träffas av fallande satelliter (ska fan veta sånt!)
 
Vad jobbade Einstein med innan han lanserade relativitetsteorin? Han var assistent på ett patentkontor
 
Vilken är Nordlands längsta och största älv? Vefsna (äsch då, vi skrev Saltdalselva)
 
Vad heter 'huvudstaden' i Tyrolen? Innsbruck
 
Vilket land har världens äldsta flagga? Danmark (vi skulle lyssnat på Unni som föreslog detta - men istället svarade vi Japan)
 
Musiken? Nja. Vi missar lite för mycket. men Unni kom i alla fall ihåg namnet på det här bandet:
 
 _ _ _ _ _
 
Så nåt helt annat. En vacker dag ska jag prova att baka en Death by Chocolate Cheesecake. Sliskigare kan det nästan inte bli... :)

Septemberlektyr

... och jag börjar där augustiläsningen slutade. Med en deckare... :)
 

Mo Hayder: Fuglemannen (CD-bok)
Jag lyssnade på Mo Hayders Borte förra månaden, gillade den - och huvudpersonen Jack Caffery. Upptäckte att det inte var den första boken med honom i huvudrollen, så nu har jag tagit mig an serien från start (se där, ännu en serie där jag rört ihop ordningen...).
Det är spännande. Det är en snyggt hoptråcklad handling. Jag blir nyfiken och vill veta mer om Jack Caffery. Men det är också emellanåt så vidrigt att det nästan vänder sig i magen. Alltså, nu är jag van deckarläsare och brukar inte rygga tillbaka för obehagliga och explicita detaljer - men här blir det nästan för mycket. Perverst sexuellt våld och nekrofili... huvva.
Men avskräckt? Nej. Jag står i kö för att låna tvåan...!
 
 
Mikael Niemi: Fallvann (digikort)
Tja... egentligen bör man väl höra Niemi på svenska och inte på norska... fast Duc Mai-The uttalar de finskklingande platsnamnen med den äran! :)
Det är höst, och det har regnat som aldrig förr. Markerna är vattenmättade och vattenmagasinen längs Luleälven är överfulla. Så spricker Suorvadammen - och vattenmassorna som vräker sig ner genom älvdalen river med sig allt i sin väg. Katastrofen är ett faktum. Vi får följa några människor och deras kamp för överlevnad - och även om jag först undrade vad i fridens namn det här är för slags bok, kunde jag inte låta bli att rivas med i de livsöden Niemi tecknar.
 
 
Peter Høeg: Elefantpassernes barn (digikort)
Ehh... nä. Det här blir alldeles för skruvat för min smak. Jag tror författaren måste haft mycket roligare när han kläckte den halsbrytande historien än jag har när jag lyssnar på den. Visst, det är en del underhållande vändningar, och jag fnissar emellanåt åt de språkliga finesserna - men själva storyn? Där tappar jag tråden om och om igen. Enligt en recensent är den "imponerende inntil det svimlende", så det är nog mig det är fel på...
I centrum står 14-årige Peter och hans två år äldre syster Tilte. De bor på Finø, där föräldrarna arbetar för den lokala kyrkan - men också som nåt slags halvprofessionella lurendrejare. När de plötsligt försvinner dras Peter och Tilte in i en virvlande ström av händelser där de möter allt från halvgalna grevar till ondsinnade psykiatriker, med namn som Kalle Kloak, Bodil Flodhäst och Alexander Bister Finkeblod. Skruvat? Oh ja.
Det här nog en antingen/eller-bok. Antingen faller du pladask för den - eller inte alls. Jag hör till den senare kategorin.
 
 
Tyra Teodora Tronstad & Bjørn Sortland: Det blir pinlig uansett
Det här är en ny norsk ungdomsbok, skriven på samma sätt som den är uppbyggd: genom e-post mellan de två författarna. Och det funkar utmärkt!
Varje torsdag tar Elias buss 37 till Nydalen. På samma buss sitter det en tjej med Converse-skor och en blå plastmapp som hon håller hårt i. De pratar inte med varann, men Elias tänker mycket på henne. Av en tillfällighet ser Elias en dag hennes e-postadress på mappen, och när det sen går flera veckor utan att hon dyker upp, tar han mod till sig och skickar ett mail. Och får svar. Det utvecklar sig till en brevväxling mellan Elias och Susanne, där de är öppna och ärliga men också lite skrämda över att de törs berätta om sina innersta tankar. För de känner ju egentligen inte varann...
Det blir pinlig uansett är en fin och känslig berättelse om att våga lita på varann och att våga vara sig själv. Absolut läsvärd!

 
Karin Brunk Holmqvist: Potensgivarna (CD-bok)
Den här boken har mina kollegor höjt till skyarna - och med all rätt! Det är en fantastiskt charmig 'feel good'-historia om de två gamla systrarna Tilda och Elida, som kommer på en genial företagsidé när de behöver pengar för att installera vattentoalett i sitt barndomshem. Allt tar sin början när de får en ny granne. Alvar är stilig och charmerande, och inte bara blir fröknarna en smula förälskade - de upptäcker också att han har fantastiskt gröna fingrar, för hans sommarblommor prunkar som bara det. Och av en helt speciell orsak, vilket de snart kommer på ett sätt att utnyttja... Vad gör det att de är gamla ungmör, potensmedel kan de kränga i alla fall! :)
 
 
Tom Kristensen: Dragen (digikort)
Äh. Jag lyssnade på en Tom Kristensen-bok i sommar och konstaterade att den var alldeles för hårdkokt för min smak. Inte desto mindre har jag nu lyssnat på ännu en. Och historien upprepar sig. Alltså, boken är inte dålig, och emellanåt glimtar det till av spänning, men "en lydbok som det er umulig å legge fra seg" som det står på baksidestexten - nja. Det handlar mer om att jag är tjurig när jag väl börjar lyssna och att det ska mycket till innan jag ger upp.
Temat är annars intressant - och viktigt. Det handlar om norskt bistånd till Afrika och hur korruption och girighet drabbar oskyldiga människor. Och om hur långt vissa är beredda att gå för att deras ljusskygga verksamhet inte ska avslöjas...
 
 
Jørn Lier Horst: Hulemannen (digikort)
Avslutar månaden med en riktigt bra deckare! Detta är den nionde boken om polismannen William Wisting, och Jørn Lier Horst gör ingen besviken. Där Tom Kristensens karaktärer är stereotypa, känns Lier Horsts mångfacetterade och äkta.
En av Wistings grannar, enstöringen Viggo Hansen, hittas död i sin lägenhet - man misstänker inget brott men däremot är det djupt tragiskt då mannen suttit död framför TV:n i fyra månader utan att någon saknat honom. Wistings dotter Line, som är journalist, bestämmer sig för att skriva ett reportage om ensamhet och utanförskap med Viggo Hansen som utgångspunkt, och hon försöker ta reda så mycket hon kan om honom. Utan att ana det tangerar hon därmed en mordutredning som hennes far leder, en utredning där gärningsmannen blir alltmer desperat ju mer snaran dras åt... och plötsligt befinner sig Line i fara.

RSS 2.0