Oväntat besök!

Telefonen ringde vid fyratiden - det var Elisabeth, samhällslärare på Parkskolan i Övik. Hon, dottern Viktoria och kollegan Anders undrade om jag ville ha besök - de stod vid Shellmacken på Halsøy och ville ha vägbeskrivning till mitt jobb!! Det visade sig att de frågat efter mig på macken, och killen bakom disken visste precis vem de menade och fixade mobilnumret. Om jag skaffat mig ett rykte? Njää... men killen var en av mina elever! :)Så nu har jag visat upp mitt bibliotek (i all sin stökighet, det står pappkartonger överallt...) och fått en uppdatering på Parkfronten. Jättekul att träffas - välkomna åter!!!
_ _ _ _ _

Nu försöker jag ta mig samman och börja packa för semestern. Gillar inte att packa, det har jag aldrig gjort. Och inte blir det bättre av att jag har världens huvudvärk... en liten vilopaus på soffan först, kanske...? Måste lära mig att dricka tillräckligt med vatten - det är ju faktiskt sommar och varmt! :)


My secret project

... som Ty Pennington från Extreme Home Makeover skulle ha sagt. Vad då? Jo - jag har ägnat vintern åt att lära mig virka! Jag har varit på väg att försäga mig ungefär en miljon gånger - för det skulle ju bli en överraskning. Men nu har Rasmus i Vännäsby och Gabriel i Oslo fått varsin yllefilt och "the secret is out". Sen väntar kusinen smått igen framåt hösten, så nu har jag startat på filt nr 3! Jag blir duktigare och duktigare, men den som fingranskar ser hur vint och skevt det blir. Dessutom virkar jag så hårt att virknålen fastnar emellanåt. För att inte tala om att jag får ont i både vänster tumme och höger handled när jag virkar för länge... :)Takk til Unni som har hatt tålmodighet med meg og som er en kjempeflink lærer. Og joda, nå er jeg gått over til å hekle på rett måte!! Enn om jeg fortsatt hekler mer med fingeren enn med kroken... det blir neste ting å lære... :)

Tycker inte om...

... att också getingarna vaknat till liv i den plötsliga sommarvärmen. Jag har redan slagit ihjäl en hel hög (nåja, fem i alla fall) som letat sig in i biblioteket. Dessvärre har jag en syrén alldeles utanför fönstret - och den har precis slagit ut i blom. Vilket innebär att det är en hord med flygfän som dras till den. Och ja, jag måste ha fönstret öppet - det var +28 härinne när jag kom imorse!! Detta är nog årets varmaste dag - nu på eftermiddagen är det skugga på den här sidan om skolan, men ändå är det +23 ute (och +25 inne). Pust, flämt!! Tack och lov har tjejerna i bespisningen - i vanlig ordning - fixat så vi har "självservice" på glass. Man hämtar själv i frys-rummet och lägger pengarna i en burk. Tur att de litar på oss som jobbar under sommarlovet!! :)

Inser att jag kommer hinna ännu mindre än jag hade trott innan jag tar semester. Fattar inte var tiden tar vägen!! Fast det är klart, när det t.ex. dyker upp saker som skall fixas på hemsidan, och resten av webredaktionen redan är sommarlovslediga, då ryker plötsligt både en och två och tre timmar när jag hade tänkt hinna med annat. Just nu sitter jag med en diger bunt räkningar där det skall fyllas i en lång radda siffror. Lär ta resten av eftermiddagen. Jag jobbade till kl 19 igår men vet inte om jag får möjlighet till det idag - det är "skicamp" (nån slags sommar-skidskola) i stan och gissa var de håller till? På vår skola... (just nu testar de brandlarmet, håhåjaja). Vet inte hur populärt det blir om jag är kvar, jag måste ju knata genom matsalen för att komma ut och det är där de skall ha uppstart med början kl 16... Hm.


Länge sen sist...

... men ikväll tog jag faktiskt en tur upp till TV-tornet. Sommaren har dessutom gjort
en framstöt - riktigt, riktigt fint väder!! Dessvärre var det fler än jag som passade på
att njuta - myggorna tog också chansen...

Det märks att det har regnat mycket. Nu exploderar grönskan - har sett maskrosor
som är gott och väl halvmetern höga!

     Synd bara att inte finvädret kom en dag eller två tidigare, innan Sonja och Per vände
tillbaka över gränsen!
_ _ _ _ _

Jag har ju alldeles glömt bort att berätta att vi fick betyget på vår uppsats (och därmed hela kursen) förra veckan. Jag har muttrat över att det är en betygsskala i sex steg, från A till F (där alla utom F är godkänt), på en så liten kurs. Tycker liksom inte det finns underlag för så differentierade betyg, det hade räckt med "godkänd" resp "ikke godkänd". Men... det var innan jag och kollegan fick B i betyg!!! Nu tycker jag att det är helt okej att inte bara vara "godkänd"... :) :) 

Vad B innebär? Meget god! :) Med följande specifikation: God oversikt over kunnskapsfeltet. Kan bruke kunnskapen selvstendig. Kandidaten viser god analytisk forståelse. Kandidaten viser god kunnskap og oversikt over eksamensemnets faglige innhold. Kandidaten viser gode ferdig-heter i anvendelse av denne kunnskapen.

Tja. Heeelt OK! :)
_ _ _ _ _

Ägnade halva arbetsdagen idag åt att gå igenom vad som behövs av kompletteringar etc
på läroboksfronten. Det blev en diger beställning på uppåt 200.000:-...

   
Det här räcker inte... mera böcker!! :)


Snöbollskrig!!

... eller nja, inte riktigt. Men kramade snöbollar, det gjorde jag idag! Uppe på Korgfjellet.
Där var det +5, svinkall vind och regn. Inget riktigt sommarväder...BRRR!!!!!

Men dessförinnan var vi vid Laksforsen, och där tittade solen fram. Temperaturen gick dessutom
(nästan) upp till tvåsiffrigt!! :)

Det är annars inte mycket som har påmint om sommar i helgen. Kallt och grinigt med kraftiga regnskurar och häftiga vindbyar. Fast vi har haft trevligt ändå - ätit god mat, umgåtts, kört en tur till Lysstøperiet, gått på stan. Myshelg! :)

Och snart borde man kanske krypa isäng - det är ju faktiskt arbetsdag imorgon...

Pappkartong på pappkartong...

Varmt. Svettigt. Ont i ryggen. Men nu har jag avregistrerat och packat de bortåt 250 norskböcker som gymnasiet i Brønnøysund ska överta!! Vi har himla tur, förresten. Här vill lärarna byta ut Signatur 1 och Signatur 2 mot Klar Melding 1 och Klar Melding 2. Och vad tror ni norsklärarna i Brønnøysund har kommit fram till? Jo, att de också vill byta - men från Klar Melding till Signatur!! Så vi kastbyter. Och sparar stora summor pengar. Det enda problemet är hur vi ska frakta böckerna mellan varann utan att anlita Posten och betala en förmögenhet. Just nu lutar det åt att den ena bibliotekarien i Brønnøysund kan får sin bror (som har lastbil) att ta med sig alla kartongerna om han ändå ska vägen fram under sommaren. Om inte? Tjaa... då lutar jag att försöka ställa mig in hos nån av kollegorna. Eller lånar skolbilen och köra själv. Vi får se!!Soligt och fint imorse. Sen har det regnat lite till och ifrån under dagen. Såklart. Det är fotbollscup i Mosjøen i helgen, man hade ju kunnat hoppas på fint väder för alla ungarna. Nu är risken att det blir lervälling på gräsbanorna... Men det är varmare än det varit hittills i sommar. +20. Alltid något!Dags att sluta jobba och bege sig hem för att ta emot gästerna. Sonja och Per är på ingång!!


Trevlig helg!!

... jamen just det: GLAD MIDSOMMAR till er som bor i ett land där man firar sånt!! Norrmännen skakar på huvudet åt vår dans runt midsommarstången, de gjorde till och med en reklamfilm på temat häromåret: http://www.youtube.com/watch?v=Jk3KQTQI2jc

Skolavslutning

Jahaja, så är ännu ett skolår till ända.

Vi avslutade i vanlig ordning med att samlas i matsalen, där Vidar & co spelade
En solskinnsdag (det är ett måste!), May Ingrid och Karina sjöng, Marit läste en dikt,
Rikke och Nora Eline dansade... himmel, så många duktiga elever (och kollegor)
vi har på skolan!!


Siste utvei

Tjejerna i DH2F kom in på bibblan med en ros. Tusen takk jenter, savner dere allerede!! 

Avslutningen för personalen blev lite speciell i år, då det är hela ÅTTA kollegor som går i pension!! Istället för att studierektorn skulle hålla åtta tal - något hon gruvat en aning för - hade Gunvor & Marianne skrivit en helt fantastisk sång till ära för de som nu slutar på skolan. Suveränt!Och på bibblan ramlade det även idag in en hel del böcker. Eleverna har varit jätteduktiga i år!!

Nu blir det tyst och stilla på jobbet - det är i stort sett jag, vaktmästarna och kontorspersonalen kvar. Jag jobbar nästa vecka, sen tar jag semester. Har ungefär en miljon saker att fixa, så även om elever och lärare lyser med sin frånvaro kommer jag att ha fullt upp!
_ _ _ _ _

Tittade in på Metro på väg hem från jobbet - de har total utförsäljning och rear upp till 70%.
Om jag gjorde nåt fynd? Jodå: en bebisflytväst till Rasmus!!! :)
_ _ _ _ _

Det är sankthansaften idag - vilket innebär att norrmännen går mer eller mindre man ur huse för att tända brasor och grilla korv. Jag hängde med Unni & co en bit ut längs fjorden, där vi slog oss ner och grillade såväl korv som mackor och maschmallows, och hade det jättetrevligt ihop!


Älskade ungdomar!

Ikväll var det högtidlig avslutning för våra tredjeårselever - med tal, sång och utdelning av betyg. Jag saxade mellan medie- och idrottsleverna (fick tårta på båda ställena, hehe). Idrottsklassen överlämnade blommor och presenter till sina lärare - och döm om min förvåning när också jag fick en blombukett! Och en tavla:"Så att du inte glömmer oss". Ingen risk!!

Och så här fina var ID3S ikväll:Tonje och Solveig underhöll med sång:Blommorna:Himla mysig kväll!!
_ _ _ _ _

Nu har den första tulpanen i min rabatt slagit ut!!


Vestvågan

Jag har inte tagit nån lunchrast idag - böckerna har i vanlig ordning vällt in och nu börjar det se riktigt bra ut vad gäller återlämningen - men nu tar jag en liten paus och passar på att blogga samtidigt (det går ungefär tusen gånger fortare att lägga ut bilderna på jobbet än hemma). Kvinnlig simultankapacitet, ni vet.
_ _ _ _ _

Jodå, det blev skitväder i helgen. Men det spelade ingen roll, det blev en kanonhelg i alla fall!!!

Här är en bildkavalkad från Vestvågan - först från båtturen till Hundåla:

     

- sen fortsätter man två mil med bil och så är man framme:     


"Universitetet i Vestvågan" - den gamla byskolan...


Humöret var det inget fel på - vi lyste istället för solen! :)     

Under över alla under - igår tittade solen faktiskt fram emellanåt!! Fast det var inte lönt att bege sig ut utan regnkläder för mitt i alltihop kom det störtskurar... Jag passade på att fotografera så fort det blev en lucka i molntäcket så faktiskt kan det se ut på bilderna som om det var en solig dag. Hm. Tja, ja, jo - fläckvis! :)


Unnis stuga

               
Vi letade fina snäckskal på Osen...

     
... och hittade massor!

Höljda bland molnen skymtar "baksidan" av fjällkedjan De Syv Søstre. På andra sidan ligger Sandnessjøen - och vi hörde faktiskt när Hurtigruten annonserade sin ankomst med att tuta i luren... :)Sammanfattningsvis: kalashelg! Det är första gången jag varit i Vestvågan
- men garanterat inte den sista.

Takk søster!!!

Ut på tur

Jag ska på tur i helgen! Till Vestvågan, tillsammans med Unni. Ska bli skitkul - även om prognosen säger regn, kuling och +7 för imorgon... Jag har packat gummistövlar, sydväst och vantar - just in case! :)
_ _ _ _ _

Det blev inte så många bilder, men här är artikeln om medieelevernas fotoutställning. Den har eleverna själva skrivit, annars är det rätt ofta jag som skriver nyhetsinläggen. Jojo, en gång i tiden ville jag ju bli journalist - tills jag insåg min begränsning. Men nu får jag utlopp för skrivarlusten på det här sättet istället - och på bloggen så klart.
_ _ _ _ _

Ha det, nu har jag en färja att passa!!

Mera Rasmus!

Den lilla familjen var på Ateljé Sandro häromdagen och blev fotograferade för VK:s räkning
- men ni kan få tjuvkika redan nu (kommer i tidningen om ett par dagar):Visst är de fina alla tre!!!! :)

Sen, kära lillasyster, kunde jag inte låta bli att sno ett par av dina bilder på gullplutten...

Hur söt får man vara, säg! :)
_ _ _ _ _

Jag har varit på vernissage idag - medieeleverna ställer ut fotografier. Och jisses, så duktiga de är! Vi har bett dem skriva om sin utställning, för publicering på skolans hemsida. Länk kommer så snart vi lagt ut infon! (förhoppningsvis med en del av bilderna...)

På måndag kväll är det högtidlig avslutning för tredjeårseleverna, med föräldrar och andra anhöriga. Det är första gången vi genomför den här typen avslutning - och jag har bjudit in mig själv... vill så gärna vara med och fira eleverna. Och de verkar inte ha nåt emot det - "Ja, Jenny, klart du ska komma!". Det blir kul!!

Och nu kanske jag skulle återgå till att gå igenom högen med 400 påminnelser och se hur många av dem jag kan kasta. Uppemot 300 skulle jag tro. Det finns för- och nackdelar med Aleph (vårt katalogiserings- och utlånssystem). Det genererar påminnelser och räkningar automatiskt, på givna klockslag - för mitt bibliotek onsdagar kl. 08.08. Men jag skrev ut dem först imorse. Problemet är att massor av elever lämnade tillbaka böcker under gårdagen - och systemet tar inte bort alla dessa. Suck. Så nu går jag igenom dem manuellt. Inte världens mest utvecklande arbetsuppgift...


Bilburen

Nä, nu skiter jag i Sykle til jobben-aksjonen!! Tog bilen till jobbet idag - och med all säkerhet även imorgon. Det är så mycket att göra just nu att det blir väldigt långa arbetsdagar, och att i tillägg vingla hem på cykel - trött, hungrig, svettig och med huvudvärk - nä tack. Både i förrgår och igår dråsade jag ner i soffan så fort jag kom hem och orkade inte kliva upp förrän det var dags att lägga sig. Onödigt.

Måste förresten säga att jag är imponerad av eleverna - de formligen vräker läroböcker över mig och med den här takten lär jag inte behöva skicka ut lika många räkningar som i fjol, även om jag lånat ut dubbelt så många böcker!


Delar av dagens "skörd"...

Och vad gäller den där kampanjen har jag faktiskt redan nått målsättningen och tagit mig till Holmön! Fast... det är klart... jag har inte hållit den stipulerade medelhastigheten, så egentligen har jag säkert inte hunnit längre än till Lycksele eller nåt.
_ _ _ _ _

Vädret i Mosjøen ikväll: +8 och regnbyar. Inte mycket som påminner om sommar...


Världens finaste Rasmus!

Så här ser han ut, min älskade systerson - som alltså skall heta Rasmus:Alldeles, alldeles, alldeles ljuvlig!!!!

   

Och ja, jag har fått hålla honom - utan att han började gråta!!
(eller... hm... ska jag vara ärlig så pep han första gången, men sen gick det bättre)Vet ni - han är unik. Jamen såklart att han är!! Fast han är det på ett "extra" sätt
- titta och räkna:Jo, var 500:e barn föds med sex tår, och han är en av dem!! Han kommer bli en utomordentlig
vintrampare, enligt sin far... :)

En av mina kollegor har stickat världens tuffaste skor till honom - Converse-dojor!!Stolta föräldrar:... om än något slitna, för i tillägg till Rasmus har de ju också ett nyinköpt hus att ta sig av. Så när jag lyckades slita mig från att titta på och hålla i den lille prinsen, hjälpte jag till med målning av tak och väggar. Det var ganska grälla färger i sovrummet... med ett lager vit grundfärg är det nu klart för tapetsering:

 

... också vardagsrumstaket fick sig ett lager vit färg - men jädrar vilken tid det tog, då spåren
mellan brädorna var så djupa att rollern inte nådde ända in...:Drömkåken, ja. Så här ser den ut från utsidan:     
_ _ _ _ _

Jag hade med mig en släpvagn till Sverige i helgen - skulle ta med en gammal moped tillbaka, nämligen. Den skulle egentligen skrotas, men en motorintresserad kollega fick nys om saken och ville gärna ha den. Så han lånade ett släp av en kompis - med en del... hmm... intressanta dekorationer:

 

Från hemturen:

     Men inte känns det så somrigt på fjället, direkt - bara +4 och fortfarande is på Krutvatnet:   

Kvällens zoologiska inslag: älg, ren - och ekorre!
_ _ _ _ _

Tillbaka till vardagen - idag har läroböckerna fortsatt att välla in. Jag lade ifrån mig glasögonen
på ett tidigt stadium, svettades så att de gled ner och immade igen hela tiden!!

Jag har flyttat ut soffan från tidningshörnan, och staplar böcker på golvet.
Plus i mitt lilla magasin. Plus inne på kontoret. Och det lär bli rätt fullt när allt är på plats...

   

Näha, om jag skulle ta och få lite ordning på den där högen på bilden längst till höger innan jag
cyklar hem! Ha en förträfflig kväll, själv tänker jag bara dråsa ner i soffan när jag kommer hem
och inte göra ett jota! :)
Kaos

Plötsligt small det till!!

Jag skickade ett mail till lärarna igår och bad dem prata med eleverna om att inte vänta till sista dagen med att lämna tillbaka det de lånat. Och så skrev jag ut översikt över alla elevers lärobokslån och delade ut till klassföreståndarna. För om jag får tillbaka alla 4500 böcker samtidigt så drunknar jag. Min plan slog lite fel - för istället höll jag på att drunkna redan idag!! Det VÄLLDE in böcker redan från morgonen. Kaosvarning... :)

Men nu struntar jag i allt vad biblioteksarbete heter, för nu åker jag hem till Sävar och bebisen!!!!

Trevlig helg!

Ut på tur, aldri sur

En kvällspromenad i solen är aldrig fel! :)
DeweyHmm... he's got a point!!


Pappas pojke

Idag har min lille systerson fått träffa sina mor- och farföräldrar! Och det visade sig att han inte var riktigt nöjd vare sig hos mormor eller morfar - men somnade som en stock i pappas famn! Kanske inte så konstigt att jag fått ett MMS med bild på en liten knatte iförd mössa med texten
I Love Dad... :) :)

Blir spännande att se om han trivs i moster Jennys famn, jag har lust att åka till Sverige NUUU!!
_ _ _ _ _

Hmm, nu är det länge sen jag skrivit nåt om quizen på Onkel Oskar.

Igår var det säsongsavslutning. Vi gjorde det rätt bra, med en delad tredjeplats i första omgången, och en delad fjärdeplats i den andra (där för övrigt tre lag delade segern, bara en poäng före oss!!). I den sammanlagda resultatlistan för våren missade vi fjärdeplatsen med ynka två poäng. Och som vanligt, det beror till stor del på musikfrågorna... men till hösten, då tar vi dem!!!
_ _ _ _ _

Riktigt soligt och varmt idag:

   Har grävt ner söndagens inköp i min rabatt. Den är kanske inte mycket att skryta över, men jag tror den kan bli fin när den fått växa till sig. Om den inte dör torkdöden under min semester, vill säga...Hur som helst är det ju en viss skillnad jämfört med innan jag hade nån rabatt! :)Skylle eller skylde?

Höll på att skratta ihjäl mig imorse. Skrev ett mail till lärarna med en korrigering beträffande läromedelsbudgeten (där jag hade feltolkat vad som stod i utskicket från fylket) - jag brukar vanligtvis skylla mina misstag på att jag är svensk, men denna gång gjorde jag faktiskt inte det! Vilket jag förtydligade speciellt. Och lite felstavat. Så idag fick jag svar från en av dem - det är inte första gången han kommenterar mitt språkbruk, och jag har lika kul varje gång jag läser det han skriver:

"Jeg skyller jo vanligvis på at jeg er svensk ".....

Siden du nå har nådd et meget høyt nivå som bruker av norsk, kan jeg tillate meg
å forlange mer....

Det er forskjell på "skylle" og "skylde".

Man "skyller" kopper og klær etter oppvask eller vask, man skyller sjampo ut av håret
eller av bilen etter vask. Det gjør man for å få bort såpen.

Men man "skylder" på at man er norsk eller svensk om man føler behov for det.
Eller ungarsk for den saks skyld.

Foreløpig har vi ikke begynt å skylle på svensker, men det var jo en god ide........
Ha en håndduk for hånden heretter.

LÆRAREN

Moahahaha! Kanske jag bör passa mig hädanefter - plötsligt dyker det upp ett gäng lärare
med vattenpistoler i högsta hugg!! :) :)

Grythatten

Det första och bästa och viktigaste först:

JAG BLEV MOSTER I NATT!!!!!!!!!!!

Till en liten kille på 3380 g och 51 cm. Läääängtar efter att få träffa honom,
lukta på honom, krama honom - jag åker till Sverige på fredag direkt efter jobbet...!

STORT GRATTIS TILL ER, EVA OCH RICKARD!!!
_ _ _ _ _

     
 Hundåla                       Tunnelseende? :)          Isländskt fraktfartyg        De syv søstre

 

Den svenska nationaldagen firades med utflykt till Grythatten gartneri utanför Sandnessjøen, tillsammans med Unni och EA. Himlars så mycket fina blommor och buskar och plantor det fanns! Unni köpte ett par rosenbuskar, och jag kunde inte motstå vad som måste vara årets onödigaste inköp: en svindyr amerikansk blåbärsplanta... Den skall enligt utsago ge rikliga mängder söta stora bär, och kan bli uppemot 80 cm hög. Jojo, det återstår att se. Bäst vad det är avlider den under min semester när den måste klara sig utan vatten i en månad... Dessutom har jag frysen full av blåbär, så jag behöver egentligen inte fler! :)          

   

Sen körde vi en sväng utåt Hamnes, och tittade in på Petter Dass-muséet på vägen tillbaka. Så stannade vi på Restaurant Napoli vid Shellmacken innan vi lämnade kusten. Såklart. Ett besök i Sandnessjøen inkluderar alltid en Mixed kebab tallerken!!

... och på äkta norskt nationaldagsfirarvis avslutade vi såklart med mjukglass. Magen stod i (minst) fyra hörn igår kväll...

PS. Om ni undrar - eftersom jag den här gången inte satt bakom ratten med ansvar för att hålla bilen på vägen så kunde jag njuta för fullt av utsikten och ta bilder på ALLT! :)

Jamen just ja, blåbärsplantan:
(ser inte mycket ut för världen just nu, men den tar sig - hoppas jag!)... enligt informationen ska den se ut så här efterhand:


_ _ _ _ _

Kolla in Librarians Do Gaga - kanske jag skulle öva in några danssteg för att locka fler elever till biblioteket??? :) :)


En sned stolpe

En av kollegorna lutade sig ganska tungt mot lyktstolpen utanför bibblan igår... :) :)


Festen

Festen? Trevlig! Även om det var +4 och ösregn... i juni!! Jag hade med regnställ, sydväst, fleecetröja, vantar... och fick användning för alltihop. Fast å andra sidan blev det väääldigt varmt att dansa iförd regnbyxor och dubbla tröjor! :)

(alltså, att det varit ovanligt kallt i vår kan det väl knappast råda nåt tvivel om - i fjol inledde jag sitta-på-en-klippa-vid-fjorden-säsongen redan i mitten av maj - i år har det över huvud taget inte varit aktuellt)

Min grupp samlades som sagt nere vid färjekajen. När vi öppnade kuvertet med instruktioner fick vi veta att vi skulle förbereda/genomföra en muntlig-praktisk-estetisk examen i valfritt ämne vid ankomst till Skihytta, samt att vi skulle ta oss dit på "kreativt vis" och ankomma exakt klockan 20.54!

En grupp sammanstrålade vid brandstationen och lyckades övertala brandmännen om att köra dem upp till hytta med brandbil. Och ett annat gäng ringde till en kollega med pickup, och tuffade uppför backarna sittandes runt ett trädgårdsbord som placerats på flaket - dessutom flaggade han med piratflagga och hävdade att han körde "pirattaxi". Hö hö...! :)

Vi? Nja, vi var inte fullt så påhittiga. Vi anlitade en utländsk chaufför (=mig)...

Men å andra sidan höll vi en röd tråd genom hela kvällen: SVERIGE!! Svensk chaufför med svenskt pass och körkort (+att vi anlände exakt på sekunden!!), och en examen i svensk geografi med inslag av både språk, kommunikation och dramatik. Plus att vi hade med oss en svensk bordsflagga som vi satte vid "vårt" bord under kvällen (takk TA for flagget, jag får bruk for det stadig vekk!).

Och hur lade vi då upp vår examen? Jo, vi omarbetade sägnen om Torghatten till svenska förhållanden, jag läste texten på svenska och mina gruppmedlemmar illustrerade berättelsen med mimik och rörelser.

Så här låter sägnen i original:

SAGNET  OM  TORGHATTEN
”Nord i Hålogaland satt to mektige konger: Vågakallen og Sulitjelmakongen, med Vestfjorden mellom seg. Begge hadde sine sorger. Vågakallen sin ulydige sønn Hestmannen og Sulitjelmakongen sine syv viltre døtre, som han hadde sendt til Landego, hvor også Lekamøya var.  En kveld får Hestmannen se Lekamøya og de syv søstre bade i sjøen ved Landego. Et eneste blikk tenner hans heftige attrå til Lekamøya, som han beslutter å røve ved høgstnatt. Til hest i full rustning, med bølgende hjelmbusk og kappen slengt om de sterke skuldre jager han sørover på sitt midnattsritt. Jomfruene oppdager ham og flykter i all hast til de ikke orker mer. De syv søstre oppgir flukten og kaster seg ned ved Alstahaug. Bare Lekamøya fortsetter flukten mot sør, mens kongen i Sømnafjellene ved Brønnøysund står og iakttar den ville jakt. Da nærmer dagen seg på gylne skyer. Sømnakongen ser den skuffede beiler legge pil til buen, men da slenger han sin hatt i veien og redder Lekamøya. Ti pilen suste fra strengen i samme stund og gikk så vidt gjennom hatten som falt ned ved Torgar, idet solen rant. Alt ble til stein. Slik lyder sagnet.”
(hämtat från Visit Helgeland)

Och i vår version:
(jag vet jag vet jag VET att det inte stämmer - vi tog oss lite konstnärliga friheter...)

SÄGNEN OM BOXFJÄLL
I norra Norrland satt två mäktiga kungar: Kebnekaise och Åreskutan, med Bottenviken mellan sig. Båda hade de sina sorger. Kebnekaise hade sin olydige son Atoklinten och Åreskutan sina vilda döttrar, Marsfjällen, som han hade skickat till Gotland, där också Ammarfjället var. En kväll får Atoklinten syn på Ammarfjället och Marsfjällen som badar i havet vid Gotland. En enda blick tänder hans häftiga åtrå till Ammarfjället, som han bestämmer sig för att röva bort vid midnatt. Till häst i full rustning, med böljande kalufs och kappan slängd över de breda axlarna jagar han söderut på sin midnattsritt. Marsfjällen uppdagar honom och flyr i full fart tills de inte orkar mer. De ger upp och slänger sig ner vid Götaslätten. Bara Ammarfjället fortsätter flykten söderut, medan herr Stekenjokk (eller var det Kvikkjokk???) vid Vänern står och iakttar den vilda jakten. Då närmar sig gryningen. Stekenjokk ser den besvikna charmören lägga pil på bågen, men då slänger han sin hatt i vägen och räddar Ammarfjället. Pilen susar i samma stund genom hans hatt, som faller ner vid Boxfjäll i det solen går upp. Allt blir till sten. Så lyder sägnen.


(Till saken hör att "-jokk" i Kvikkjokk uttalas ungefär som i norskans "jukke", vilket förstås i sin tur blir "jucka" på svenska - och då kan nu ju räkna ut hur mina "elever" gjorde för att illustrera... hehe)

What say you? Vi var väldigt nöja med vår insats! :)
_ _ _ _ _

Øyfjellet är 818 meter högt. För att sätta detta i perspektiv: uppe på toppen har två killar
målat en tupp (=kommunvapnet) i en skreva. Den är 6 meter hög (7,5 meter enligt vissa).
Jag har ringat i den på båda bilderna:

 


Här är fjället fotograferat utan zoom...


... och här med 10x zoom. Nu anar man tuppen som ett litet "v".

Och kommer man riktigt nära ser den ut som på den här bilden (vågade inte tjuvkopiera den).

Vi människor blir plötsligt väldigt, väldigt små i förhållande till fjällmassivet...!!
_ _ _ _ _

Gissa om det luktar gott här nu?
Vått och kallt

Hihi, den här bloggen är kanske inte så dum när man går i kasseringstankar på jobbet
- tips på böcker som passerat bäst-före-datum för lääänge sen...!!
_ _ _ _ _

Men jisses, så söt!!! Läs om den lilla älgkalven som blev kompis med en skogsmaskin.
_ _ _ _ _

Nehej, dags att vända hemåt och förbereda sig för kvällens skihyttefest. Detta är en traditions-enlig personalfest som genomförs första helgen i juni varje år - vanligtvis hamnar vi, efter diverse omvägar och upptåg, på skihytta på Andåsen. Men i fjol, då det var jubileum, hade vi övernattningsfest på Tangen gård vid Majavatn!

I år är vi indelade i 7-8 grupper, som skall mötas på olika ställen i stan. Min grupp samman-strålar på färjekajen. Jag har utsetts till gruppledare och har fått med mig en hink med allsköns utrustning, men har fått order om att inte titta på innehållet förrän ikväll. Nähäpp, får väl försöka låta bli då! :)

Håller tummarna för hyfsat väder, det har varit lite si och så på sistone.
Igår eftermiddag på väg hem från jobbet såg det ut så här:Om jag hann hem innan det började regna? Nehej, icke då! Svängde in på Coop och handlade
- när jag kom ut igen VRÄKTE det ner. På med regnstället - men gympaskorna var genomsura
innan jag flåsat mig uppför backen...

... och inte var det mycket bättre imorse. Droppen dripp och droppen drapp när jag vaknade. Det regnade fortfarande när jag skulle cykla till jobbet så jag drog motvilligt på mig regnstället igen. Joho. När jag satte mig på cykeln slutade det regna och sen kom det inte en droppe på väg till jobbet! Så gissa vem som var svettig när hon kom fram...? (för inte iddes jag stanna och dra av mig det våtvärmande omslaget, det kunde ju ha börjat regna igen när som helst!)Trevlig helg!

Husägare

Gratulerar till husköpet, Eva och Rickard!!!

Ja, för idag blev det klart - kontraktet är påskrivet och den här alldeles fantastiskt
charmiga kåken i Vännäsby är deras:Inte nog med att huset är jättemysigt, tomten är också en fullträff - med äppelträd, syrener, pioner och löjtnantshjärta, och en uteplats med kvällssol.

Storasyster blir allt liiiite avundsjuk... :)


Duktiga elever

Jag har varit på restaurangbesök idag - TVÅ GÅNGER!!!! Första vändan kl 12, andra vändan kl 17.30. Eleverna på Kokk og servitør hade nämligen prøveeksamen - halva klassen i taget, därav de dubbla måltiderna. Passar utmärkt för en svenska som är van med två varma mål mat om dagen (till skillnad från norrmännen som knaprar i sig brödskivor till lunch...).

Den första menyn bestod av:

Hovedrett: Reinsdyrsteik m/fløtesaus, smørdampet brokkoli,
gulrotpuré og krokettpotet

Dessert: Sabayonne på bær og frukt


Hur det smakade? GOTT!!!!!!

Vilket också den andra menyn gjorde:

Hovedrett: Innbakt farsert laksefilet, serveres med glaserte gulerøtter,
spinattimbal, urterømme og noisettepoteter

Dessert: Vanilje- og sjokoladeis, serveres med røde bær


MMMMMMMMM!!!!
Jag ställer gärna upp igen om det skulle behövas... :) :) :)

Men - det skall erkännas - det var tungt att cykla hem proppmätt efteråt...(glömde tyvärr ta med kameran första vändan, så steken har jag inga kort på...)
_ _ _ _ _

Det är inte bara matlagning våra elever är duktiga på.

Elevrådet vid Mosjøen videregående skole har tagit initiativ till en insamling till förmån för de frivilligorganisationer som deltog i sökandet efter de personer som togs av raset på Jamtfjellet för två veckor sedan, då två elever på vår skola förlorade sina mammor.

Det kommer att stå insamlingsbössor i alla klassrum - även jag har fått en,
som står på lånedisken.

Insamlingsaktionen avslutas i mitten av juni när pengarna ska överlämnas till Helgeland Sparebank, där de anhöriga till offren har upprättat ett konto för detta syfte.

All heder åt våra elever! Det är en sådan här skola vi vill ha - där man bryr sig om varann!!

... och då måste ni ju bara titta på skolans hemsida också, där vi häromveckan lade upp en ny huvudbild som skall illustrera skolan och vad den står för. Vi i webredaktionen gick igenom en hel hög med bilder och collage - och föll direkt för denna bild. Det är en av medieeleverna som har tagit den. Visst är den fin?
_ _ _ _ _

Häggen slog ut i blom idag!!!RSS 2.0