... och går

Fast lite kortare idag, har jobbat på stadsbibblan och fick inte tid till nån lång sväng. Men ändå! Sol och vattenglitter, nästan vårkänsla!(sista bilden är stadshuset, om nån undrar)

Går och går

Ännu en långdag på jobbet - ännu en promenad mitt på dagen för dagsljus och frisk luft. Denna gång på kors och tvärs i Sjulnäs/Roknäs - synd bara att det är först nu när jag är tillbaka på biblioteket som molntäcket spricker upp på riktigt...!


Boyzone

Alltså, jag minns inte riktigt hur vi kom in på temat pojkband i helgen, jag och Marie (jo, förresten, det började nog med NetOnNets reklamfilm på tema "Lager than Life") - men hur som, ett av de band jag faktiskt känner igen (återkommande mardröm på quizen annars, att para ihop rätt låt med rätt grupp) är Boyzone. Varpå vi letade upp dem på YouTube. Här en av favoriterna:
Gillar Ronan Keatings röst. Gillar också duetten med Cat Stevens:

 

Spegel

Jag har retat mig på mitt fula rostiga badrumsskåp sen jag flyttade in - hög tid att göra nåt åt saken. Så nu har jag helt enkelt skruvat ner skåpet och hängt upp en spegel istället!

Och så har jag samlat ihop allt möjligt som jag kan tänka mig att vi får användning för under kommande barnboksveckor på biblioteket! :-)Stämningsfullt

Alltså, jag borde väl egentligen avhålla mig från promenader eftersom jag fortfarande är en smula förkyld - men samtidigt är det ju nyttigt med frisk luft! Jobbar ensam stora delar av veckan då ena kollegan har semester, men det är höstlov för eleverna och då öppnar vi inte förrän kl 13 på dagarna - så jag passar på innan lunchen. Fint ute idag, om än mulet. Blev en liten tur till Ryggskatan:
Typ vårkänslor

Det är baske mig inte mycket kvar som påminner om förra veckans vinterlandskap! Nu har man ju nästan... vårkänslor. Gick min vanliga runda runt Durrudden mitt på dagen och njöt i solen. Det blåste visserligen en hel del, men var närmare +10. Är dock lite kluven till det hela, tyckte ju egentligen det var himla ljust och fint när snön kom så det var lite onödigt att den försvann. Nåja, den kommer väl tillbaka!

Durrudden, ja. Rundan tar dryga timmen, och idag kom jag ihåg att ta med stegräknaren. Landade på 7240 steg. Har fått veta att man bör gå 10000 steg per dag. Borde kunna klara det idag, då! :)Skönt att få lite luft och dagsljus, eftersom jag ska jobba ända till kl 20. Vi har berättarcafé på bibblan ikväll, nämligen. Hoppas det kommer lite folk!

Havsbadspromenad

Skönt att ställa om till vintertid och sova en timme extra! :)

Efter frukosten var det dags för Marie att ge sig av hemåt. Jag liftade med henne ner till Pite Havsbad, och gick tillbaka - en sträcka på 9,4 km enligt hennes Tom-Tom. Enligt min stegräknare 12232 steg - eller ganska exakt två timmar. Skön promenad! Men jag kommer aldrig vänja mig vid pappersbrukslukten i Munksund/Skuthamn... i alla fall inte på nära håll. Passerade flera fina hus och tänkte att "här skulle jag kunna bo" - bara för att i nästa sekund få kväljningar när vinden låg på från skorstenarna. Uäck.

Mycket lat eftermiddag sen jag kom hem (läs: sovit i soffan), men jag antar att jag behövde det. Nu blir det middag och sen ska jag - om jag bara kommer igång - röja i klädkammaren/förrådet, där jag bara tryckt in mer och mer grejer sen jag flyttade in. Tror till och med att det står kvar ett par ouppackade kartonger längst in...

Mosters finaste!

Knycker några bilder av lillasyster...


Luleå

Helgbesök! Igår kväll kom Marie - och idag åkte vi upp till Luleå. Fyra timmars shopping i regn och rusk resulterade för min del i detta:Vi strosade kors och tvärs, och tittade bland annat in i Kulturens Hus - här är utsikten i gråvädret:... och så åt vi middag på The Corner. Gott! Tack!! För detta var nämligen en tidig 40-årspresent från Marie. Inte dumt! :)Nu är vi hemma igen, parkerade i varsitt hörn av soffan och väntandes på att hallonen ska tina. Blir hallon med vaniljsås ikväll, nämligen. Tack, Unni! För hallonen har jag fått av henne - i utbyte mot blåbär. Bra med goda vänner!! :)

Läst i september - och oktober

Äsch, jag hinner inte med! Att skriva om de böcker jag läst, alltså. Emellanåt hinner jag nästan inte med att läsa dem heller... :)
 
Här är ett försök till sammanfattning av de två senaste månaderna - alls icke fullständig, men ändå. Och jodå, jag vet - det är en vecka kvar av oktober. Men det jag eventuellt hinner plöja nästa vecka kan jag redovisa i novemberöversikten!
 
På vuxensidan:

Johan Theorin: Rörgast (Mp3)
Nä. De två första böckerna i Ölands-kvartetten tyckte jag verkligen om, trean var väl OK - men den här blev mest bara seg. Och inte särskilt spännande.

Stefan Tegenfalk: Nirvanaprojektet (Mp3)
Stefan Tegenfalk: Den felande länken (Mp3)
Alltså - den första boken, Vredens tid, var riktigt spännande! Lite osannolik, visst, men med ett driv som gjorde att man ville lyssna vidare. Tvåan blev ännu ett hack mer osannolik och därmed också ett hack mindre läsvärd. Den sista boken? Nä. Inte alls spännande, och jag fick aldrig riktigt trådarna att hänga ihop. Visst, lyssnandet blev en smula utdraget - kanske hade boken vunnit på sträcklyssning - men ändå. Segt, segt.


Barn- och ungdomsböcker:

John Marsden: När natten är som mörkast
Fortsättningen på I morgon när kriget kom. Lika bra som ettan. Fast jag fattar inte hur storyn ska kunna hålla i ytterligare fem böcker...?

Eric Campbell: Där lejon jagar
En spännande och tänkvärd ungdomsbok om 14-årige Chris som tillsammans med sin far reser till Afrika. På väg över Serengeti i ett enmotorigt plan möter de en flock gamar - planets vindruta krossas och de störtar mot marken. Såväl piloten som Chris och hans far överlever, men en flock lejon i närheten gör att det är högst osäkert om de kommer klara sig...
Boken är 25 år gammal och i vissa avseenden märks det. Dessutom reagerar jag på vissa ordval i översättningen: "Elden hade faktiskt inte startat förrän några timmar efter störtningen." Störtningen? Heter det inte störten? Och "Piloten var livsfarligt skadad." Ehh... inte livshotande, då? Och kex stavas käx. Och schysst stavas just (OK då, men borde det inte åtminstone vara juste?). Men annars en bra historia, som sagt! :)


Rainbow Rowell: Eleanor & Park
Ahhh! En lika fin kärlekshistoria som i Förr eller senare exploderar jag! Läs den!

Lyth/Eriksson: Att vara Flisan
Flisan är en långskånk, mycket längre än alla andra i klassen. Hon tycker inte att hon passar in, och vill Molly som är liten och söt verkligen vara vän med henne? 

Magorian: Godnatt mister Tom (CD-bok)
Klassiker som fortfarande håller! Fantastisk fin historia om 8-årige Will som evakueras från krigets London till den vresige gamle Tom som trots sitt barska yttre har ett hjärta av guld och ger pojken en framtid.

Trenter/Manieri: Det lysande ögat
Spännande barndeckare om smuggling.

Trenter/Jacobsson: Fotografiet
"Interaktiv" barndeckare, där den uppmärksamme läsaren utifrån bilderna kan avslöja delar av händelseförloppet. Jag misslyckades...

KG Johansson: Smart för en dag
Tänk om man kunde lasta ner en app till sin telefon, en app som gör att man plötsligt kan svara på alla frågor. Inte bara sånt som dyker upp på SO-provet, men också sånt som gör att Mia i klassen blir intresserad av en. Den möjligheten får Linus - men att fuska, på vilket sätt det vara månde, kan få konsekvenser. Vilket han snart blir varse...

Lidbeck: Karolins lista
Lidbeck: Karolins löfte
Mysiga och roliga böcker i dagboksform, om stort och smått i Karolins vardag.


Nordin: Förlåt Elina
Om att vara mobbad och utanför, om vänskap och ovänskap, om att hitta sin plats i tillvaron. Evelina, bokens berättare, undrar varför nån alltid är ledsen samtidigt som någon annan är glad. Viktig bok.

Lidbeck: Bäst i laget
Om att vara duktigt i fotboll men osäker på sidan om planen. Simon är rädd för att han aldrig kommer att få göra det, och hatar när de andra killarna kör med honom. Men så möter han Emma...

Melin: Amor anfaller!
Det är inte lätt att bli träffad av Amors pilar. I alla fal inte om man heter Artur och går i femma, och den man blivit kär i heter Tammi och går i trean. I trean!!! Dessutom är hon bästis med Arturs lillasyster Ronja, och värre kan det ju inte bli... Rolig bok!

Swindells: Skyddad identitet
Omläsning. Lika bra som förra gången. Spännande otäckt om Glen Parish vars storebror döms för mord på fem unga kvinnor. Familjen får skyddad identitet i en annan del av landet men en skvallerreporter är dem på spåren. Dessutom plågas Glen av tanken på att bli som sin bror.

Jo Salmson: Tam, tiggarpojken (CD)
Jo Salmsons böcker är omåttligt populära. Lättläst fantasy - som nog hade vunnit på att läsas och inte lyssnas på, då böckerna är ganska rikt illustrerade...


Ibbotson: En hund och hans pojke
Harry önskar sig en enda sak i hela världen. En egen hund. Det är också det enda han aldrig får - däremot överöser hans stenrika föräldrar honom med leksaker och annat som han alls inte bryr sig om. Till slut faller pappan till föga och hyr en hund över en helg. Det är bara det att han aldrig talar om för Harry att den ljuvliga blandrasvalpen Pricken bara ska vara hos dem i ett par dagar... och när det går upp för pojken, tar han saken i egna händer och rymmer hemifrån.
En gripande, varm, mysig, helt fantastisk historia. Eva Ibbotson levererar alltid!

Johansson: Tavlans hemlighet
Ella och hennes familj håller på att städa ur huset efter tant Tilda. I huset finns en tavla som föreställer Tildas syster Tea. Ingen annan än Ella lägger märke till att flera detaljer i tavlan ändrar sig. Tillsammans med flera andra mystiska saker som händer i huset, misstänker Ella att Tilda försöker ta kontakt från andra sidan.... Läskigt och lättläst.

Lidbeck: Vinnis vinter
Omläsning. Härliga, besvärliga Vinni får mig att skratta högt. Hon är så himla smart och klurig! Även om hennes fröken mest tycker att hon är besvärlig.

Angerborn: Om jag bara inte råkat säga sanningen
Tilda brukar hamna i trubbel när hon trasslar in sig i mer eller mindre genomtänkta lögner. Nu har hon bestämt sig - dubbelpromise! - att hon aldrig mer ska ljuga. Det kan trassla till sig ändå...
Underhållande!


Petrén: Dunkla hot
Adrian får hotbrev, där hans mamma uppmanas sluta med sina skriverier (hon är kriminalreporter). Annars... Till en början är Adrian osäker på om han ska ta hoten på allvar eller om det är klasskompisarna som jäklas med honom, men efterhand står det klart att hotet är reellt. Väldigt reellt...

Lindell: Esmeralda - den lilla häxan med de stora öronen
Har man stora öron kan man sy öronlappar på häxhatten - andra saker är inte lika lätta att ordna. Som när man råkar ge bort sin älskade katt Opus i utbyte mot ett piano... Lättläst och roligt om en liten häxa som ställer till det för sig.

MacPhail: Percy tur och retur
Shawn kan inte låta bli att mobba Percy. Han har fula skor och grötfläckar på kläderna, och somnar alltid på mattelektionen. Men när de båda plötsligt byter identitet med varandra, får Shawn se hur Percys liv egentligen är. Och kanske lära sig något på kuppen?

Bross: Allhelgonamysteriet
Simon och Moa snubblar återigen över ett mysterium, denna gång när datorerna på skolan i Hulta blir stulna efter Halloween-partyt.

Holm: Blåbärshäxan
Annika och hennes syster ska bo en vecka hos tant Ellen, medan föräldrarna städar ur huset i samband med att familjen ska flytta. Till en början är tant Ellen som en drottning, vacker och snäll. Men snart kommer hennes rätta jag till synes - hon är minsann

Olczak: Megakillen - den stora hemligheten
Lättläst och småmysigt om Melker som har kommit på att han ska bli superhjälte.

Morgan: Varulv möter drake
Första boken i en serie om KFSGD, Kungliga sällskapet för förhindrande av grymhet mot djur. Fantasy/spänning.

Angerborn: Kramar och krångel
Vad händer när bästa kompisarna blir kära - i samma kille? I dagboksformat får man i vartannat kapitel följa Johanna, i vartannat kapitel Emma. Emma är länge lyckligt ovetande, medan Johanna av misstag fått veta och inte vet hur hon ska hantera situationen...


Bredow: Hur man gömmer en mammut
Alexander har alltid önskat sig ett eget djur. Men när han hittar en mammut på väg hem från skolan har har plötsligt ett problem. Ett STORT problem. För hur ska han kunna gömma mammuten så att ingen tar den ifrån honom? Himla rolig bok!

Halling: Skola i skräck
Läskigt om vad som händer när lärarna på skolan börjar uppträda väldigt konstigt alldeles innan Halloween...
 

Watch out! :)

 

Fler Holmöbilder

På väg ner till affären - något som visade sig ta 4,5 timmar innan vi hunnit fiska, gräva guld, klappa igelkott, äta lingon och allt vad det nu var vi gjorde längs vägen... :)Och fiska skulle det ju göras i havet, såklart! Fast inte ett napp...En av dagarna passade jag Lovisa medan resten av familjen åkte till slakteriet för att se de för dagen fällda älgarna. I ett obevakat ögonblick fick hon tag i en kulspetspenna, och vips hade hon dekorerat sig från anklarna upp till naveln... Inte annat att göra än att sätta henne i baljan och hoppas på att spåren skulle försvinna! :)Mor och dotter på kajen i Gäddbäck...... spanandes på Rasmus och morfar som drog upp nät.Testade lite stenkastning också! :)

 

Svårt att slita sig från fisken... bäst att klappa mörten lite. Gissa om unge herrns overall stank fick resten av veckan...?Höstfärger:På besök hos Peter och Susann för att spana in alla djuren - grisar, kor, får, hästar, höns, kanin och hundar!Vackert i Byviken, fast svinkallt...... vilket inte hindrade de små liven!

"Moster Jenny, kan du hålla i spiken?"
Ehh... nä, skulle inte tro det...!Hungrig liten kille klättrade in i kylskåpet!


Mer vinter

Puh. Bara ett bokprat kvar för den här omgången - på fredag. Och bara två böcker olästa tills dess. Hann med (nästan) alla andra - fick ge tappt på Gayle Formans Om jag stannar, där hann jag bara till sidan 35. Fast det räckte för att konstatera att det nog är en himla bra bok. Jag erkände för sexan här i Sjulnäs idag att jag inte hunnit längre, men berättade hur den börjar. Och det räckte för att det skulle bli fullständig huggsexa... :)

Förmiddagen tillbringade jag i Svensbyn hos förskolan samt åk 1-3. Supercharmiga ungar, och de slängde sig över böckerna. Helt klart värt insatsen, även om jag de två senaste kvällarna somnat över köksbordet med en hög böcker. Måste försöka bättra mig på planeringsfronten, bara! :)

Fantastiskt fin dag, så på eftermiddagen tog jag en promenad i Sjulnäs. Visserligen är jag förkyld (ett smärre under att rösten hållit hela dagen trots halsont), men det gick liksom inte att stanna inne. Så vackert!! Synd bara att det visst ska slå om till mildväder framåt helgen.

Vinter

Hemma i Piteå igen! Glad att jag bytte till vinterdäck innan jag åkte - när jag kom hem möttes jag av 10 cm snö och fyra snögubbar på gården...
 

Bilder mm från veckan på ön kommer - men de närmsta dagarna har jag fasligt mycket att göra. Trodde jag skulle hinna sträckläsa en hel hoper barn- och ungdomsböcker medan jag var ledig, men pyttsan. Har fortfarande en försvarlig hög att ta mig igenom inför veckans ÅTTA bokprat. Kommer bli nattmangling...!

PS. En lite somrigare bild. Den här lille gynnaren träffade vi utanför Holmöns Lanthandel i fredags:


Sol

Finväder idag!! Fast blåsigt och ganska kallt. Vintern är på väg...
Lite bilder

Är nere i Byviken för att handla, så nu passar jag på att lägga ut några bilder! Bättre täckning på nordvästra sidan ön än hemma - antagligen för att man når Täfteåmasten härifrån.

Rasmus och morfar på fisketur:Många fiskar blev det!
Lovisa plockar en kantarell:Tårta till snäll-morfar!Semester på ön

Älgjakten på Holmön är igång, och jag är på ön hela veckan för att hjälpa syrran med ungarna medan Rickard är ute och jagar. Full rulle...! :-)

Knackig täckning och stört omöjligt att publicera nåt igår. Provar utan bilder nu så får vi se.

Bokprat

Intensiv dag med bokprat i alla klasser på Lillpiteskolan - härliga, ivriga ungar som högg som små pirayor efter många av böckerna! Himla kul! :-) Ögonen gick dock i kors igår kväll när jag - i vanlig ordning - var i senaste laget med att repetera presentationerna. Dessutom bakade jag chocolate chip cookies till kvällens program på bibblan - Pitebygdens forskarförening kom och presenterade sitt fotoprojekt. Inte allvärst mycket folk som kom, men ändock god stämning! Nu är jag äntligen hemma efter en 11,5-timmars arbetsdag. Ska äta middag (färdigmat som snurrar i mikron) men sen vete fasen om jag inte stupar rätt i säng. Ska upp tidigt och hänga på låset till Börjessons gummiverkstad för att byta till vinterdäck, nämligen. Bättre för tidigt än för sent...

Soffa

... och utanför biblioteket har högen av gamla bänkar bytts ut mot en hörnsoffa! Bättre begagnad, visserligen, men omåttligt populär. Enda nackdelen är att det sitter horder av mestadels högljudda elever där nästan hela dagarna, vilket gjort att ljudnivån i biblioteket också stiger... men bara ungarna är nöjda är vi det också! :-)


Uppgradering

Vår nya avdelning för Urban fantasy (ungdomsböcker med fantasy/dystopi-stuk) har efter en månad på en provisorisk bokvagn nu funnit sin plats i nya bokhyllan. Himla bra, tycker vi! :-)


På ön

Igår kväll åt jag middag på Thai Garden med kollegorna, och sen gick vi på bio och såg "Maze runner". Bra film! Hade inte läst boken innan så jag hade inga speciella förväntningar. I vanlig ordning var dock detta den första delen i en trilogi, så nu blir det till att vänta på upplösningen...

Efter filmen körde jag till Sävar, sov ett par timmar och tog sen morgonfärjan ut till ön. Här har jag bl.a. hunnit förklara krig mot mössen som envisas med att leta sig in i bagarstugan - nu står det FYRA fällor och väntar på den som försöker härnäst...!
Lite av varje

Nu har vi en ny utställning i vår glasmonter på biblioteket - gamla redskap från Holmön! Pappa har lånat ut allt från en oxhyvel till spännare för tunnband, handskmall (till sälskinnshandskar?) och ett bessman. Dessutom har jag lånat in lite böcker (bl.a. Äventyr med Måsen och Iskall) som har kapitel om Holmön och där pappa, som av en händelse, finns med på bild... :)
 


Dessutom har vi fått övertar stadsbibliotekets utställning #Pappersbruk, om än i miniformat, där folk gjort allehanda konstverk av gallrade böcker. Fantastiskt vilken fantasi och skaparglädje många har!!

 
(Och nu har jag sparat om bilden FYRA gången och ändå lägger den sig fel väg! Grr! Jaja, ni får väl vrida på huvudet då...)
 
Lite fler fina höstbilder, från Kärleksstigen häromkvällen:


(Men vad fasen, nu blir bilderna plötsligt rättvända!?) 

... och så ett par bilder från senaste vändan runt Durrudden: 

Lunchpromenad

Har jobbat på stadsbibblan idag, och passade på att njuta av finvädret på lunchen. Aaah...! :-)


RSS 2.0