Intresset väcktes tidigtAtt jag gillar att baka är inget nytt! :)


FRUSTRERAD

Ringde tullen i Mo i Rana imorse och frågade hur långt de hunnit i behandlingen av min ansökan om import/omregistrering av bilen. Det brinner ju i knutarna, jag har bara dispens att köra med svenska skyltar t.o.m. 1/8. "Ja, få se nu... här ligger visst papperen, då ska vi se...". Det visade sig att INGET hänt sen jag faxade iväg alltihop för två veckor sen!! Och så: "Du har väl ringt och bokat tid för kontroll på Trafikkstasjonen i Mosjøen?". Ehh.. nä... det är det ingen som talat om för mig att jag ska göra. "Du kan betala momsen, men engångsavgift och nya skyltar går inte att fixa utan kontroll". Så då var det bara att kasta sig på telefonen och ringa Trafikkstasjonens tidsbokning. Jodå, det fanns en ledig tid idag. Toppen! Men: "Du har väl betalt momsen?" Ehhh... nä... men det är på gång, inbetalningskort kommer per fax från tullen under dagen. "Det räcker inte, du måste ha betalt avgiften innan du får komma, och så måste du ha ett tullkort, det måste du hämta på Mo." Vaaa?! Det har ingen upplyst mig om! Tullkort, vad är det?? Och kan jag inte be att få en faxad kopia? "Nä, det måste vara originalhandling." GRRR. Jahaja, då får jag väl ge mig av till Mo imorgon och hämta ett sånt då, finns det nån tid hos Trafikkstasjonen imorgon? "Nä, nästa lediga tid är den 14:e augusti". Här nånstans var jag nära att explodera. "Så då får jag alltså lov att cykla de närmaste två veckorna eller?? Törs jag ens köra bilen sen dispensen gått ut?" Antagligen lät jag surare än jag borde, men vid det här laget var jag ganska irriterad. Varpå damen i andra änden snörpigt svarade "Ja, det kan inte jag göra nåt åt!" Nä, det begriper jag, det är tullen jag är irriterad på, varför upplyste de inte om t.ex. detta med tullkort när jag ringde och frågade dem i juni? Och om det obligatoriska besöket på Trafikkstasjonen? Då hade jag ju bokat tid innan jag åkte på semester!! 

 

Nåväl. Ringde tullen en gång till - som menade att det visst skulle räcka med faxade handlingar. Slängde på och ringde Trafikkstasjonen igen (hittade ett direktnummer - inte tidsboknings-numret, ville inte prata mer med den där damen). Och - hurra! - här var det en vänlig själ som svarade och som lovade kolla upp möjligheterna. Hon ringde tillbaka efter en stund och sa att om jag bara fick inbetalningskortet gällande momsen, betalade detta och faxade kvitto på inbetalningen tillbaka till tullen, så kunde jag åka direkt till Trafikkstasjonen efteråt, utan tidsbokning eller nåt. TACK TACK TACK!

 

När jag kom till Trafikkstasjonen visade det sig att det enda de skulle kolla var att chassinumret var det samma på bilen som på registreringsbeviset... Det tog exakt fyra minuter.

 

Sen gick det väl en halvtimme, så ringde killen på Trafikkstasjonen. "Ja, nu har jag gjort klart alla papper - men jag kan inte skicka iväg dem förrän du kommer hit och visar upp tullkortet". Originalhandling. Inte kopia. Tullen har skickat det med vanlig snigelpost nu, håll tummarna för att det kommer imorgon.

 

Summa summarum hann jag inte jobba så mycket idag.

 

Dessutom visade det sig att jobbdatorn skurit ihop under semestern. En av IT-teknikerna har suttit i timmar och försökt få liv i den. Nu funkar det mesta - dock inte biblioteks-/katalogsystemet. Godnatt. Jag är fullständigt bakbunden - kan inte registrera böcker, inte skriva ut kravbrev, inte avregistrera allt som återlämnats under sommaren, inte... AAAAGH.

 

Bokhandeln har skickat faktura på läroböckerna. Jag var extra tydlig med att jag ville ha en faktura för varje utbildningsprogram, detta för att underlätta kontering och annat. Vad händer? EN faktura. På FEMTON sidor. Med EN totalsumma. På närmare en halv miljon. Gissa vem som suttit dryga timmen med miniräknaren för att försöka bena ut vem som ska betala vad och hur mycket? Men HA HA HA - jag fick det att stämma. PÅ ÖRET!!

 

På väg hem från jobbet ska jag köra förbi Elgiganten. Min kombinerade kyl/frys håller inte kallt. Och garantin har förstås gått ut.

 

Något annat som retar mig är att alla gymnasiebibliotekarier i Nordland på julilönen skulle få retroaktiv ersättning för merarbetet med läromedelshanteringen; detta rör sig om dryga tusenlappen i månaden från augusti i fjol till april i år. Men jag har inte fått några pengar. Bad tjejen som har hand om lönerna att kolla upp varför. Och då visade det sig att alla andra har fått pengarna, men inte jag. "Hon har nog ramlat ur systemet" sa killen på ekonomiavdelningen. TACK FÖR DET.

 

Till sist: pengarna jag skulle få tillbaka på skatten i juni - de kommer först i oktober. Eftersom jag hade en handskriven ändring på blanketten. Jag hade räknat med att få pengarna innan sommaren och därigenom inte behöva låna så mycket till bilavgiften. Men nehejdå, nu får jag ta upp ännu ett lån. Med ännu en administrativ avgift, skulle jag tro. Den är på 1000:-. Jippi.

 

Men annars är allt bra! :)

 


Uppdatering

Nytt försök!!

Ehm... nästan skrämmande, detta. Det är bara ett par dagar sen jag bloggade senast (undantaget de där korta uppdateringarna) - men jag har fullt sjå att minnas vad jag gjort sen dess! Mitt minne är bra - men selektivt (mer om detta nedan).

Nåväl. Ett urval:

Åt middag hos kusinen med fru och dotter i måndags. Erik fyllde år! Given mittpunkt var deras

6-månaders charmtroll. Hon är en riktig goseklump!!!

 


Hann med en sista sväng med båten på tisdag - följde pappa ut och drog upp abborrnäten.

Vi fick 18 abborrar och några mörtar.

 

 


Åkte iland från Holmön på tisdag eftermiddag - mamma hakade på, och så var vi på bio med syrran och Rickard och såg Ice Age 3. Även om den kanske blev lite väl utflippad emellanåt så är ju Sid, Manny och de andra himla mysiga!

Sov över i Sävar och ägnade så gårdagen åt att ta mig till Mosjøen. Fortfarande vägarbeten längs både E12:an och vägen över Krutfjellet, men ganska lite trafik och fint väder. Sen ägnade jag timmar åt att packa upp, dels allt jag släpat med mig i klädväg (varav jag använt max en tredjedel...), dels alla matvaror. Har bunkrat allt från margarin till makaroner. Och en förfärlig massa biskviingredienser... :)

 

      

_ _ _ _ _

Det blev bråttom på slutet... tänk att man alltid kommer på en himla massa saker de sista semesterdagarna, sånt man tänkt fixa men sen inte hunnit med (eller glömt bort). Hann i sista momangen med att skura min köksmatta (som jag släpat med från Norge - trasmattor ska såpskuras, så är det bara!). Och lyckades - med benäget bistånd av pappa, Eva och Rickard - flytta min rhododendronbuske som inte riktigt har trivts i backen mellan huset och bagarstugan. Nu står den i halvskugga invid häggen - blir utmärkt, tror jag!! Och så hann jag plocka några liter blåbär till S och I som beställt "så mycket du hittar". Hm, skulle lagt semestern lite senare, nu hann bären knappt mogna...

Men. Frysboxarna som skulle avfrostas, de är inte åtgärdade. Och den där boden som vi skulle gå igenom tillsammans, där ligger bråten fortfarande över högt och lågt. Och... en massa annat. Nåja. Man kan inte hinna allt!
_ _ _ _ _

Pappa har skakat på huvudet åt sin snurriga dotter mer än en gång i sommar. Jag har varit mer än lovligt glömsk när det gäller allt från bensindunkar till extranycklar. Och när jag åkte iland var hans sista fråga "Har du nu kommit ihåg att ta med dig allting?" På vilket jag kavat svarade "Javisst".

Jo jäsiken.

Frysbagen!!! Den stod kvar hemma på ön. Aaagh! Men - eftersom jag skulle skjutsa ner mamma till färjan igår morse innan jag satte av mot Norge bad jag pappa att cykla ner till Byviken och ställa bagen på färjan, så kom den guppande över Kvarken och jag fick den med mig. Tack, pappa! Och nu TROR jag inte att jag glömt nåt mer... :)

 

_ _ _ _ _ 

 

Läroböckerna är på plats. Jag lär inte bli sysslolös i första taget! :)

 


Tilbake i Norge

Äsch. Jag hade glömt hur fantastisk seg och ostadig uppkopplingen kan vara här hemma emellanåt. Inte snack om att jag försöker lägga ut några bilder - det får bli imorgon på jobbet.

Kan i alla fall meddela att jag tog mig tillbaka till Mosjøen utan missöden. Tråkigt att lämna ön som sagt - men samtidigt ser jag fram emot att börja jobba. Räknar med att det finns tusentals saker att ta tag i... :)

Slut på semestern

Hm. Blir inte mycket bloggat ikväll, håller som bäst på att packa. Lämnar ön imorgon efter-middag och på onsdag morgon bär det av mot Norge. Känns lite vemodigt att semestern är slut. Var tog tiden vägen?!?!?

Får se om jag hinner slå på datorn innan jag åker imorgon, annars blir det ingen uppdatering förrän jag kommer till Mosjøen. Håll ut... :) 

Hejsvejs!

Visfestivalen

Vi gick på gårdagskvällens konsert - den var faktiskt ganska välbesökt trots att vädret var sådär (fast i alla fall uppehåll till skillnad från i fredags då det vräkte ner...). Bra artister!

Först ut: Oppoppopporkestern, som spelade gamla 40-talsdängor som
Någonstans i Sverige. Jättebra!!Sen kom den finska duon Wesley Koivumäki & Stefan Paavola. Jättebra, de också!! De blandade visa och blues - en av blueslåtarna hade ett helt fantastiskt rim; nåt i stil med "en gitarr utan blues är som en loppcirkus utan lus". Hehe! (med lite finlandssvensk satsmelodi rimmar blues och lus alldeles förträffligt)Så kom danskisländsksvenska Hanne Juul, som sjöng på just danska, isländska och svenska - samt grönländska! Som den nordenfantast jag är tyckte jag det var jättekul! Och så är hon så himla vacker.Kvällens konferencier var (som vanligt) estradpoeten Solja Krapu. Och - också som vanligt - underhöll hon publiken med sina fantastiska dikter medan scenen riggades om mellan artisterna. Det började så oskyldigt med diskbänken har jag säkert hört ett tiotal gånger vid det här laget (inte bara i visfestivalsammanhang, vi hade henne på författarbesök på Park för några år sen)
- men den kan man aldrig få nog av... :)Perssons Pack var säkert OK, men ljudnivån var så hög att många satt och höll för öronen och det var svårt att uppfatta sångtexterna. Synd. Observera gitarristen (han till höger, snubben i mitten är Persson själv) - tycker han ser ut att höra hemma på en rockkonsert snarare än en visfestival... :) Dessutom påminde han i rörelsemöstret om den där Sebastian vad-han-nu-hette som representerade Frankrike i fjolårets melodifestival. Lite lullig, sådär.

   

Sist ut - och kvällens stora dragplåster - var Laleh:Mörkret sänkte sig och folk trängdes framför scenen:Och efteråt var det dags för kvällens höjdpunkt - att knata ner till kajen och se på den lååååånga kön med folk som väntar på att få åka iland. Färjan fick nog göra åtminstone tre turer inatt innan alla kommit sig över Kvarken. Det är ganska skönt att stå och titta en stund, konstatera att man själv inte behöver köa - och sen gå hem och dricka varm choklad!

   
_ _ _ _ _

Redan i vanliga fall brukar det bli ont om vatten under visfestivalen - men i år värre än vanligt (och nu menar jag alltså inte det där som droppar ner från skyn för den varan hade vi mer än vanligt av - utan dricksvattnet). På grund av ett "missöde" (oklart vad) så fanns det alldeles för lite vatten i kommunens ledningssystem. Hos oss fanns det inget vatten alls i kranarna på övervåningen - en trappa ner droppade det litegrann. Inget tryck alls. Antagligen är det en läcka nånstans på ledningen, eller så är det fel på pumpen i den djupare vattentäkten som brukar behöva komplettera den vanliga när det är stor förbrukning. Hur som, Umeva satte en vattentank vid affären igår märkt "dricksvatten". För vår del var det ingen större fara, vi fick ihop ett par tillbringare kranvatten till kaffekok, tandborstning etc., sen tog vi brunnsvatten (från vår gamla brunn som vi numera bara använder sporadiskt) till disk och sånt - och så hade vi samlat regnvatten i en hel hoper hinkar, det funkade bra att spola med på toaletten. Allt går! :)Imorse funkade det som vanligt igen - men nu är det stopp. Kommer inte en droppe. Antingen fortfarande problem, eller så har alla sjusovare precis vaknat och ska duscha och gå på toa - samtidigt. Vi ligger nästan sist på ledningen så alla andra hinner sno vattnet innan vi får något!!
_ _ _ _ _ 

Igår fick jag besök av Samuel!! Vi gick i samma klass på högstadiet och har väl setts ett par gånger sen dess, när vi haft klassåterträffar. Men nu var det ett bra tag sen. Himla kul att ses! :) Han körde ut till Holmön med egen båt - en gammal träbåt som ursprungligen byggdes för en av våra grannar härute. Så vi letade fram ett kort på Otto i pappas gamla fotoalbum - kul för Samuel att få se båtens förste ägare.

Och jag hoppas jag inte pratade ihjäl honom alldeles - måste ha pratat mer än vad jag gjorde sammantaget på hela högstadiet... Sorry! :)
_ _ _ _ _

Ett tecken på min "förnorskning": förra veckan när jag hälsade på i Örnsköldsvik passerade jag en skylt i höjd med Husum, som reklamerade för ett gatukök. Det stod Husumgrillen - men jag läste Hamsungrillen. Ehhh... :)
_ _ _ _ _

Kolla in syrrans kylskåpsmagnet! En sån vill jag ha!!! Och nu menar jag inte magneten, förstås - utan den händige mannen...


Regnet det bara öser ner...

... och visfestivalen har fått en (vädermässigt) usel start. Fast en del entusiaster har letat sig ut till ön trots detta, med regnkläder och paraplyer i högsta hugg. Och det ska visst bli lite bättre till imorgon, så kanske det inte blir en helt eländig helg ändå. Jag struntade i kvällens konsert, får se om jag går på någon av morgondagens istället. Har ägnat kvällen åt att mysa i soffan och äta namnsdagstårta, inte helt fel det heller! :)
_ _ _ _ _

Men tidigare idag, då var det uppehåll. Himla tur, för Marie var här och hälsade på!! Och vi travade runt på ön utan att bli blöta. Tittade på Berguddens fyr, åt hamburgare på Panget, drack kaffe & åt glass på Hamnkrogen samt kollade in båtmuséet. Och var en sväng hemma hos mig, såklart.

Panget tog det säkra före det osäkra och erbjöd regnkläder för en billig penning...
inte så dumt, skulle det visa sig:På båtmuséet:

     

Båten som Marie spanar in på kortet längst till vänster är pappas skötbåt (byggd 1931) som han donerade till muséet för ett par år sen när han slutade använda den i laxfisket.

Och så Hamnkrogen - det är tur att man kan sitta inomhus när det regnar!
För det började strila precis innan Marie skulle åka iland.Välkommen tillbaka!! Det här var kul!! :)

I skogenNä, det blev inte så soligt och varmt igår att jag kunde sola och slappa på altanen. Det blåste för mycket. Å andra sidan var det då perfekt väder för en tur i skogen - varken mygg eller broms visade sig när pappa och jag gick till Rentjärn för att se om det fanns några hjortron. Resultat: det verkar bli Ett Mycket Mediokert Hjortronår i år - hittade sisådär 5 mogna hjortron (som jag åt upp direkt...) och såg en och annan kart. Men inte mer. Well, så fick vi oss en skogspromenad i alla fall! :)

   
_ _ _ _ _

Lite tomt här hos oss. Martin och Ia åkte i måndags, Sonja och Per i morse - och syrran och Rickard är i Norge. Men de sistnämnda kommer tillbaka hit imorgon kväll. Kul!
_ _ _ _ _

Idag har det varit soligt och varmt! Och jadå, det blev ett par timmar i solen, med en bok (som jag naturligtvis somnade ifrån lite av och till). Och två vändor till Byviken till fots - hann höra en hel del på den senaste CD-boken på de 16 kilometrarna. Min sommarläsning handlar förresten uteslutande om två teman: öar - och mord. Det jag läst/lyssnat på hittills är följande deckare:

Val McDermid: Andras plåga (utspelar sig på Brittiska öarna)
Calle Hård: Den anständige massmördaren (utspelar sig delvis på den fiktiva ön Elgö utanför Umeå... hmm... påminner vääääldigt mycket om Holmön... och med tanke på att författaren bor härute under sommarhalvåret är det kanske inte så konstigt... dessutom är det flera personer i boken som - trots viss förvanskning - ganska lätt går att känna igen som holmöbor... hehe!)
Arnaldur Indriðason: Fjellet (utspelar sig på Island)
Yrsa Sigurðardóttir: Den som gräver en grav (Island även här)
Ann Cleeves: Rött stoft (utspelar sig på Shetland)
_ _ _ _ _

Mötte en liten igelkott på ena promenaden. Han hade väldigt svårt att bestämma sig för om det var höger- eller vänstertrafik som gällde och vinglade som en drucken fram och tillbaka över vägen:

     
_ _ _ _ _

Typiskt holmöväder: soligt och fint här - mörka moln över fastlandet!... fast enligt meteorologerna blir det ihållande regn i hela området framemot helgen. Typiskt. Visfestivalen riskerar drabbas av såväl nederbörd som nordligt vind. Inget vidare. Fast i många år har festivalen haft en väldig tur med vädret så förr eller senare får man väl vänta sig ett bakslag.

Fast herrarna (och damerna) på SMHI har haft fel förr... :)


Hit och dit

Gääääsp! Klev upp 05.45 på söndagsmorgonen och gratulerade pappa på sängen. Han är så morgonpigg att det var enda chansen att hinna genskjuta honom innan han hann ut ur sovrummet... :) Sen blev det halvsent på söndagkväll. Upp 05.15 igår morse och iland med första färjan. Skjutsade syrran till Skellefteå, vände tillbaka, körde kors och tvärs i Umeå och införskaffade allt från rhododendronjord till tvåtaktsolja och plasthinkar. Vidare ner till Örnsköldsvik och middag med tjejgänget. Kom tillbaka till Sävar 02.00 inatt, upp igen 06.15 imorse - och nu är jag hemma på ön igen. Gissar att det blir en tidig kväll ikväll... :)

Pappa, ja. Inte fattar jag att han är 70!!
Det blev mycket tårta under dagen...För att skaka ner tårtan och alla kakorna innan middagen spelade vi badminton. Skitkul!! Pappa och jag bildade lag, men det gick lite sisådär för han hade på sig galoscher och jag hade tämligen snäv kjol. Så vi var lite för orörliga... :)Kalasmiddag:

   

Vad han fick? Gummistövlar. Regnställ. Filékniv. Karameller. Digitalkamera. Bok om Svalbard. Jeans. Fotobok. Med mera!

Och så sjöng vi för honom, bland annat en sång som jag och syrran skrivit (melodi: Sånt är livet). Tretton verser om allt från hur han träffade mamma till när han högg sig i foten med yxan... :)

På det stora och det hela en bra födelsedag, tror jag!!
_ _ _ _ _

Så till gårdagen. Varför syrran skulle till Skellefteå? Jo, för att ta Silverexpressen upp till norska Rognan där Rickard är och fiskar lax den här veckan! De kommer tillbaka framåt helgen, båda två.Eva åkte mot solen i norr, jag som körde söderut hamnade i ösregn och rusk...

Träffade flera bekanta i Umeå innan jag körde E4:an söderut. Först stötte jag ihop med Anna från gymnasieklassen - vi har nog inte setts på... ja... det är säkert närmare 15 år!! Hon bor i USA numera, utanför Seattle (varpå jag förstås frågade om hon varit i Forks. Jodå. Däremot har hon inte läst Twilight-böckerna som ju utspelas där, så nu har jag sagt åt henne att det måste hon absolut göra! He he...).

Strax efteråt träffade jag Ann-Elin från jobbet i Mosjøen! Vi konstaterade båda två att sommaren så långt gått fasligt fort, och innan vi vet ordet av är vi tillbaka på skolan båda två.

Och när jag kom ner till Övik svängde jag in på ÖB - och där träffade jag vaktmästar-Thomas från Parkskolan!

Sen blev det tjejmiddag. Jättekul att träffas, länge sen sist!! Maria, Gunilla, Ulrika, Eva, Tova och jag. Och kaninen Ludde, men han flydde in i sin bur och tyckte nog att vi var lite för högljudda... :)

När jag vid midnatt satte mig bakom ratten för att köra upp till Sävar var jag trött, trött, trött. Stannade ett par gånger längs vägen och nickade till några minuter. Stupade isäng direkt jag kom fram och hann sova fyra timmar, sen var det bara att kliva upp och packa ur och packa om i bilen; en hög med grejer som ska med till Mosjøen nästa vecka (jo, semestern är snart slut...) och en hög som skulle ut till ön.


Tror jag det! :)

Tillbaka till vardagen efter firandet; pappa filéar abborre:Nu håller molntäcket på att spricka upp, kanske blir det en solig dag så jag kan ligga på verandan med en god bok och bara slappa? Fast jag somnar antagligen med en gång...

Pappa 70 år

... och vi har firat honom rejält!! Men mer om detta en annan dag, nu ska vi stupa i säng så vi (=jag och Eva) orkar kliva upp och åka med färjan kl. 7. Ska skjutsa lillasyster till Skellefteå, sen fixa en massa ärenden i Umeå - och så åka ner till Örnsköldsvik och äta middag med kompisarna. Och så köra tillbaka till Sävar imorgon kväll (natt...?) och ut till ön igen med första färjan på tisdag. Full rulle, som vanligt! :)

Rävungarna!!!

Nu har vi sett dem!! Eva och jag cyklade för att bada och när vi passerade stenröset där rävarna håller till fick vi se både mamma räv och tre av ungarna - två av dem var väldigt skygga men den tredje hann jag fånga på bild:   

... och nu ikväll kom mamma räv och tiggde mat (igen). Lite lax var inte helt fel (renset som blev över när mamma gravade) - och så en bit falukorv. Och några skinkskivor. Vi skämmer bort henne, det är helt klart, men hon är ju bara SÅÅÅ söt!! :)


_ _ _ _ _

Det åts surströmming till middag här i huset.
Alla utom jag åt av den sura fisken... jag åt choritzokorv!! :)

 
_ _ _ _ _

Lovade pappa att tanka bilen, plus några extra dunkar (till båtmotorn mm). Jahaja, tror ni jag kom ihåg att ta med dunkarna? Näääää... så när jag körde hem för att hämta dem hade pappa för säkerhets skull markerat var de stod, medelst en mycket stor och mycket tydlig pil:Så är det när man har en förvirrad dotter i huset...
Nu ska den förvirrade dottern gå och lägga sig! Godnatt!

Dimma

Kirsti och Jann Arne hade onekligen tur med vädret i förrgår - igår låg dimman tät över Holmön i stort sett hela dagen!! Syrran kom med färjan igår morse och i Byviken såg det ut så här:På eftermiddagen hörde vi ett försiktigt "hallå, är det nån hemma?" från hallen. Och vem var det om inte Ingalill som bodde på Holmön med sin familj för närmare 30 år sen!! Hon hade inte varit ute på ön på evigheter men var nu ute över dagen för att visa sina yngre barn (som inte varit här förut) var storasyskonen bodde när de var små. Vi umgicks en hel del på den tiden - det här var alltså innan jag och syrran började skolan - men tänk, vi hade inga som helst problem att känna igen henne! Jättekul att träffas även om det bara blev en kort stund - de hade ju en färja att passa.
_ _ _ _ _

Blåsor i händerna. Jag och pappa har räfsat hö i två dagar nu - äntligen klart! Åkrarna ser riktigt välansade ut! :) Eftersom vi ju inte har några djur längre (det är ganska många år sen vi hade kor och får...) så hamnar allt hö i skogen.

Paus i arbetet! :) 
_ _ _ _ _

Superfin gärdsgård nere i Byviken - det är pappa som levererat materialet,
och en händig herre från Bjurholm som satt upp den:


_ _ _ _ _

Imorgon kommer Per och Sonja!!!

Besøk fra MosjøenIdag har vi haft vefsningar på besök!!!! Fick ett SMS från Kirsti - min chef läsåret 07/08 i Mosjøen (läsåret 08/09 var Kurt min chef och nu till hösten blir det Bjørg Sissel - jag sliter ut cheferna i ett fasligt tempo... hm!). Kirsti och hennes Jann Arne är på minisemester i Sverige och hade lust att se "min" ö. Var jag möjligen på plats och kunde vi möjligen träffas? Jomensåklart!! Jättekul!!

Obligatoriskt när man avlägger visit på Holmön är båtmuséet, Berguddens fyr, kyrkan - samt fika på vår altan! Och en tur i öststatsbilen - vi kör en 22 år gammal Lada härute. Och under post-roddshelgen var det en (lindrigt nykter...) finne som frågade mamma och pappa om de är kommunister, med tydlig hänvisning till den ryskproducerade bilen. "Nä, inte alls" svarade de varpå finnen glatt sa "jamen då så" och vinglade vidare... :)
_ _ _ _ _

Följde pappa ut och vittjade laxfällorna ikväll. In i dimman... den blå himlen försvann på ett kick - tur att jag hade såväl långkalsonger som mössa och handskar.

     

Om vi fick nån lax? Njet. Men vi lade ut några nät på vägen ut och drog upp dem på väg tillbaka. Resultat: 24 abborrar och en mört! :)


Sörsundet

Liten harpalt vid vägkanten när jag cyklade ner med affärens post till färjan imorse:Sen hjälpte jag till med varuuppackning, och så cyklade jag åt andra hållet - till Sörsundet, där pappa håller på att fixa en ny bro till fiskarföreningens (före detta) isbod och "renseri" (kanske man kan kalla det). Inte just nån som använder stället längre, dessvärre...   

Tidigare låg ett stort salteri här - det brann ner i början på 50-talet. Mer om detta en annan dag!
_ _ _ _ _

Varit ute och gått ikväll, och passerade bl.a. gamla affären (Fredrikssons)
där bensinpumpen fortfarande står kvar. Lite charmig, tycker jag!


Solnedgång


Solnedgång över Myren igår kväll... hann få elva myggbett på de två minuter jag var ute och fotade... aaagh!
_ _ _ _ _

Jag går i kyrkan två gånger per år. Båda gångerna infaller i juli. Och på Holmön. Idag var det utomhusgudstjänst på ödekyrkogården, den gamla kyrkogården där Helena Elisabeth tidigare stod - Holmöns första kyrka (byggd 1802) som numera finns på Gammlia i Umeå.

Sedan ett antal år tillbaka finns en miniatyrkopia av Helena Elisabeth på plats:


Taket är nytjärat men tyvärr kom en regnskur innan tjäran hann torka
- om ni tittar efter ser ni en omisskännlig svart "rand" längs marken där tjäran runnit ner...


Nästa kyrkbesök blir sista helgen i juli, i anslutning till Visfestivalen då några artister
traditionsenligt dröjer sig kvar till söndagen och medverkar vid en visgudstjänst.


_ _ _ _ _

Nu finns information om Norrlandsveckan på nätet, kolla här:
http://www.norrlandsveckaholmon.se/

Välkomna!!! :)
_ _ _ _ _

Pappa och jag såg Ice Road Truckers tidigare ikväll - en programserie om ett av världens farligaste jobb. Vintertid öppnas en drygt 30 mil lång väg över de kanadensiska sjöarna från Yellowknife och norrut för att diamantgruvorna, som annars ligger i väglöst land, ska få tag i det material de behöver för gruvdriften. Vägen över isen är öppen ca 60 dagar per år, och det är en strid på kniven att hinna frakta upp allt från elkablar till bränsle, stål och betong under den korta säsongen. Långtradarkillarna är inga vanliga veklingar; de skall kämpa mot allt från pressade körscheman till snöstormar, halka - och isar som kanske inte alltid bär... Isarna är uppemot två meter tjocka (här hemma blir de aldrig ens en meter - men så är också kanadensarna vana med temperaturer neråt -50). De har rejäla monstermaskiner, med motorstyrka på uppåt 550 hk och med laster på närmare 30 ton. Då gäller det att köra lugnt - det är livsfarligt att köra för fort på isen, fordonen är så tunga att de pressar en våg framför sig under isen. Kör de för fort blir vågen så stor att den bryter sönder isen, och då är det godnatt...

Fascinerande. Har läst om dessa isvägar, men inte sett dem förut.

Även ut hit till Holmön har det varit (bil)väg vissa vintrar, men det är ett bra tag sen nu. Och några gånger har det varit väg ända över till Finland. Fast inte avsedd för långtradartrafik, precis...!

Solen har kommit tillbaka!Annat var det igår när jag var ute och gick - regntunga skyar...:

   

Att det fortfarande var en del sjögång igår vittnade anslaget på affärens kyldisk om:

"Tyvärr har mejerivarorna tippat ombord på färjan på väg
från Norrfjärden och en stor del av leveransen har förstörts.
Vi beklagar detta och ber om överseende.
/Personalen"


Det är inte enkelt att driva livsmedelsbutik härute...
_ _ _ _ _

Idag var återvinningsgården öppen (den har öppet en lördag i månaden samt varannan onsdag under sommaren). Fyllde mopedkärret med papper och kartong och drog iväg (till fots - vi har ju inga mopeder kvar... hehe). Men döm om min förvåning - och besvikelse - när det visade sig att alltihop skall lämnas i containern märkt "Brännbart". Så mycket för att man källsorterar...! Även om jag ju förstår att det kan vara svårt att ha en fullskalig sopsortering på ett så litet ställe som Holmön.

Nåt som vi har sedan några år, och som är himla bra, är kompostering. Organiskt avfall samlas i hinkar som hämtas en gång i veckan, och så finns det en gemensam "byakompost" där det tas omhand. Detta gör att sopcontainrarna - som fraktas med färjan - inte längre luktar illa och läcker.
_ _ _ _ _

Evas pion har börjat slå ut! Och rosenbusken har nog närmare 100 knoppar.
Ni ska få se bild när de har slagit ut i blom... :)


_ _ _ _ _

Löjligt. Igår kväll satt jag med full makt över fjärrkontrollen och de 300 kanalerna.
Och vad slutade det med? Jo, att vi tittade på SVT1... fnys! :)

Nattligt meddelande

Fortfarande rejält blåsigt härute. Men avtagande vind tills imorgon om man får tro SMHI,
dessutom ska det visst klarna upp. Det ser jag fram emot! :)
_ _ _ _ _

Fick ett SMS vid 00.30-tiden inatt. Det var en av eleverna som undrade om jag kan lägga av en körkortsbok åt honom till skolstart. Halleluja, de har verkligen tilltro till mitt minne, de små liven! Återstår att se om jag kommer ihåg det...
_ _ _ _ _

Tänkte lägga ut några bilder men nu är jag för trött och frusen. Eventuellt är det korkat att gå i shorts när det blåser kuling... men mamma har sytt om mina älsklingsshorts - som av nån outgrundlig anledning krympt i garderoben i vinter, jag fattar inte hur det gått till??? - och nu BOR jag i dem. Inga andra byxor duger!! Ska pallra mig ut i bagarstugan och krypa ner under ylleplädarna. Återkommer till bilderna imorgon! :)

Teknikens under

Färjan gick faktiskt idag. Men nog måste det ha varit på gränsen - kl.15 blåste det nordost 14 m/s (19 m/s i byarna). Kan inte ha varit någon behaglig resa över Kvarken...!
_ _ _ _ _

Jag har nån slags inofficiell status som tekniker i den här familjen (och nu undrar en del säkert varför...). Dagens insats bestod i att koppla in vår nya digitalbox - den gamla lade av förra helgen. Eller lade av och lade av, den funkade visserligen - men det gick inte längre att byta kanal. Så vi var hänvisade till att titta på SVT1. Inget ont om den kanalen, de har många bra program - men visst blir det lite torftigt i längden... Men nu så är alltså den nya boxen på plats - och tillsammans med det nya programkortet följer två veckors gratis tillgång på HELA programutbudet. Uppemot 300 kanaler. Tjohej, passar utmärkt i detta ruskväder! Jag bläddrade igenom de sisådär 70 första kanalerna, hittade flera program och filmer som jag gärna skulle sett (Ocean's Thirteen, Music and Lyrics, Bones, Cold Case, Varg Veum, 27 dresses m.fl.) - men så fick jag in en kanal med japansk kickboxning. Och då vaknade pappa till liv i soffan. Detta ville han se!! Hur sjutton han kan gilla boxning övergår mitt förstånd så lugn och fredlig som han är!!

Hur som. Till slut fick jag tillbaka kontrollen över kanalerna, och har sett lite av varje. Fast ögonen började gå i kors så jag slog av TV:n. Dags att krypa till kojs. Sov inte längre än till 7.45 imorse (det som skulle bli en rejäl sovmorgon...) och imorgon måste jag upp vid ungefär samma tid. Ska leverera de 300 biskvierna till Holmögården innan de som bokat stället i helgen dyker upp.
_ _ _ _ _

Apropå absolut ingenting. När mamma var liten ville hon ha bickebo till kaffet. Vaddå?
Jo, en sockerbit! :)
_ _ _ _ _

Glömt berätta: en av eleverna muttrade för några veckor sen att svenskar minsann är värdelösa på norska. Jo, det kan jag väl i mångt och mycket hålla med om. Han berättade att han - på semester i Sverige - försökt sig på att fråga "Kor e doen?" på en campingplats. Tjejen han ställt frågan till tittade högst oförstående på honom, varpå han långsamt och tydligt upprepade "K-O-R  E  D-O-E-N??" Ännu en oförstående blick. Då vrålade han närmast desperat: "SKETAHUSET!!!" Jo. Då gick det upp för henne. Att det han frågat var "Var är toaletten?"

He he... :)
_ _ _ _ _

God natt!!

Lax!

Inte en lax i sikte på över en vecka - men imorse fick pappa TVÅ.
Och inte var det några småfiskar heller: 7 resp 11 kilo!!Bad honom hålla upp den största men det var lättare sagt än gjort... :) 

Ikväll cyklade vi en sväng ner till Gäddbäck för att röja lite sly. Och så hoppades vi få se rävungarna. Men icke. Mamma räv skymtade på avstånd men telningarna såg vi inte röken av!

     
_ _ _ _ _

Pappa har konsulterat regnmätaren och konstaterar att det regnade 40 mm igår, inte 35. Hur han nu ser det, översvämmad som den är... :)Har bakat kakor idag. 210 är helt färdiga, ytterligare 50 bottnar väntar på att fyllas. Och så ska jag baka en sats till. Men det får bli imorgon. Först ska jag sova lääääänge - har mörkare ringar under ögonen än när jag jobbar, nånstans har jag nog missuppfattat det här med semester?!? :)

PS. SMHI har justerat kulingvarningen för Norra Kvarken upp till 19 m/s. Slår detta in är det tveksamt om färjan går imorgon. Och inte skulle jag då ha nån större lust att åka med om den gjorde det!!

Blåsigt

Jojo. Man kan ju hålla sig för skratt. Sjöväderprognosen för imorgon: nordostlig vind upp till kuling 17 m/s, regn med måttlig eller dålig sikt. Nordost är den vind som ger kraftigast sjögång på Kvarken. Just nu blåser det 9 m/s (upp till 11 m/s i byarna), men det räcker för att färjan ska börja stampa redan innanför piren. Uäck. Fattar inte att nån frivilligt blir sjöman!

Syrran är ledig idag och imorgon och hade tänkt komma ut hit, men vi ringde och sa att hon lika gärna kan stanna iland. Inget nöje att studsa omkring på Kvarken, och blir det dessutom regn, ja, då är det inte mycket av det vi tänkt göra härute som blir av (skrapa/måla bagarstugan m.m.).

Jag tänker ägna dagen åt att baka biskvier (till Visfestivalen).

Byviken imorse kl 06.45:

Tjohej, färdig med mina postplikter för den här veckan! :)

Vääääldigt vått

Jo jädrar. Regnet har vräkt ner hela dagen. Var smart nog att gå ner till färjan imorse iförd regnställ och gummistövlar, men när jag sen skulle in till stan gick jag över till trekvartslånga jeans och gympaskor. Gissa om jag blev blöt??? 

Våt gårdsplan imorse:

... och då hade det inte regnat mer än 7-8 mm. Nu är regnmätaren full - minst 35 mm -
och gårdsplanen har antagit formen av en insjö!


Marie hävdar bestämt att jag bör redogöra för mina göranden och låtanden under förmiddagen - hon tyckte att jag hunnit med otroligt mycket innan vi träffades klockan elva. OK. Här kommer det: klev upp 03.45, ägnade trekvart åt regnvattnet (som tidigare meddelat), duschade, åt frukost, bloggade lite och kollade Facebook och mailen, gick de fyra kilometerna till färjan styrandes en gammal moped (som inte funkar men som istället för att skrotas kommer hamna hos en motorentusiast i Norge), hämtade upp affärens post, guppade på Kvarken, pep förbi i Sävar och sa hej till lillasyster, skjutsade in pappa till Skog & Trädgård där han lämnade in motorsågen för översyn, skjutsade tillbaka honom till Sävar, körde in till stan igen, besökte Motorcentralen på Haga för att få bilen värderad inför omregistreringen (den är värd 20.000:- mer än jag kalkylerat med så omregistreringsavgiften kommer bli högre än beräknat... morr!), var in på Länsförsäkringar och fick ett intyg på att jag kört skadefritt i 15 år (de räknar antal år jag haft körkort, norrmännen det antal år jag haft bil, får se hur det blir med den saken), tittade in på Hemslöjden för att kolla hur mycket materialet till en Västerbottensdräkt kostar (ca. 7.600:- utan hätta, det får bli när jag betalat bilavgifterna... och så måste jag övertala mamma att sy den - det är förresten ingen folkdräkt men en bygde- eller sockendräkt, folkdräkter finns inte i norra Sverige), och så var jag in på Bokia och köpte nya boken av Ann Cleeves (en absolut favoritförfattare!!). Och sen... ja, då var det dags att träffa Marie utanför Åhléns. Puh! :)

Vi åt lunch på indisk restaurant och hade det jättetrevligt!! Vi ses alldeles för sällan och har nu - för vilken gång i ordningen? - lovat varann att vi ska bättra oss. Kanske får jag besök på ön innan semestern är slut! Fast då måste det bli betydligt bättre väder... :)

Såg inte fram emot färjeturen tillbaka ut till ön på eftermiddagen - ostlig vind och dryga 10 sekundmeter. Och japp, det var sjögång så det räckte. Kom några riktigt obehagliga överhalningar... Jag stod ute på bakdäck som vanligt (sitter av princip nästan aldrig inne på färjan, jag behöver frisk luft!!) - och såg väl närmast ut som en dränkt katt innan vi var framme. Dels hamnade jag mitt i vägen för en våg som klaskade in på bakdäck (kände mig ungefär som betjänten i Grevinnan & betjänten, ni vet när han säger schkåll! och hivar innehållet i glaset rätt upp i luften och sen hoppar till när det landar på honom. I didn't see it coming...), dels ösregnade det hela vägen. Och när jag nu ändå var så blöt var det lika bra att gå hem i regnet - kunde liksom inte bli våtare. Så det blev 8 km idag också. I gummistövlar. Skavsår...

Vågorna imorse - ett intet jämfört med eftermiddagens. Men då regnade det för mycket för att jag skulle våga ta fram kameran, dessutom behövde jag hålla i mig med båda händerna...


Nu blir det inget mer gjort ikväll - jag tänker krypa ihop i en fåtölj, äta choklad och se
Morden i Midsomer!


Vått

Halleluja!! Det regnar!!!

Vaknade kvart i fyra av att det smattrade mot plåttaket - nu har jag fyllt allt vi har av hinkar, tunnor, kannor... Härligt!! Ingen mening med att gå och lägga sig igen, ska ju snart agera postbud. Och dessutom ska jag iland med färjan, det blir en Umeå-dag idag. Har en massa ärenden som ska fixas, och så ska jag äta lunch med en kompis. Hoppas jag inte somnar med näsan i maten... :)

ByvikenGick ner till Byviken och vinkade av Eva och Rickard som åkte med eftermiddagsfärjan.
Fortfarande blåsigt men lite mindre än igår - och så sken solen. Tänk att vågorna alltid
känns mindre hotfulla när himlen är blå... :)

Sen strosade jag omkring nere i Byviken nästan ända tills färjan kom tillbaka igen. Bestämde mig för att fotografera vågorna som slog in men hur jag än bar mig åt var jag antingen för tidig eller för sen på avtryckaren. Aaaagh. Men skam den som ger sig, till slut fick jag några hyfsade kort:

     Nordostlig vind och inte så värst många plusgrader - jag var iskall om händerna och höll sånär på att tappa kameran i stenskravlet. Insåg att det var dags att gå hem...

     Ska cykla ner med posten till färjan imorgon bitti - ännu en av arbetsuppgifterna på affären som medlemmarna delar på. Har antecknat mig för tisdag och onsdag också. Känner redan nu hur trött jag kommer vara... färjan går kl 07.00. Gäääsp! :)

TantbärartävlingLördag 18/7 är det Holmödagen - traditionsenlig marknadsdag med försäljning, lotterier, fikaservering m.m. I år blir Holmödagen också startskott för Norrlandsveckan, en hel vecka med evenemang härute på ön där tanken är att visa upp vad Holmön har att bjuda på. Det blir allt möjligt från visning av gårdar, brödbakning, försäljning av hantverk - till Visfestivalen som avslutar veckan. Och på Holmödagen går Tantbärartävlingen av stapeln - se bilden ovan! Kul initiativ! :)

Värmebölja no more

Brrr... temperaturen har sjunkit tio grader. Ingen riktig sommarkänsla just nu.

Gick en sväng till Bergudden igår. Fyrvaktarbostaden har gjorts om till vandrarhem
- ett populärt sådant!

     

Längs vägen passerade jag en hage med inte mindre än 14 kossor som betade i godan ro...

   

Eva och Rickard stod ute på gården och grillade igår eftermiddag - då fick vi besök. Räven!!! Men istället för marinerat och grillat svinkött fick hon gädda - som Eva dragit upp på kastspö tidigare under dagen (hon är på god väg att bli en sportfiskefåne, min lillasyster... av nån märklig orsak?! Som möjligen stavas R-I-C-K-A-R-D... hehe!).Och den här gången hade jag faktiskt sinnesnärvaro nog att filma henne! (räven alltså) Ska baske mig skicka in filmen till Mitt i naturen! Filmade henne i förrgår också; då bjöd vi på falukorv (till frukost den dagen fick hon sikfilé av en av grannarna, ingen kan säga annat än att vi skämmer bort henne...).

Igår kväll kom Lisen och Mats. Det var första besöket på Holmön för deras del, så idag fick de guidning till Bergudden och båtmuséet. Och när de åkte med eftermiddagsfärjan fick de dessutom testa Helena Elisabeth (jo, båten heter så) i kraftig sjögång (antagligen en upplevelse de lika gärna varit utan) - jag och syrran stod kvar på kajen och var glada att vi inte behövde guppa omkring på havet!

 Idag har det blivit 16 km promenad - två gånger t/r Byviken, första gången till båtmuséet och andra gången för att vinka av Lisen och Mats. Ingen Mp3 den här dagen, har haft syrran som sällskap båda gångerna!

Igenvuxen badstrand

Jobbade ett par timmar på affären imorse. Packade upp varor så svetten lackade. Sen städade vi hemma - mamma och jag delade huset mellan oss så jag tog nedervåningen och hon över-våningen. Svetten lackade än mer. Då tog jag baddräkten och cyklade till Ögervikssand. Skönt med ett dopp!!! Men om det är växthuseffekten eller övergödningen eller klimathotet eller en kombination av alltihop - sandstranden är ett minne blott. Och det är långgrunt - fick nog gå 50 meter ut innan det gick att simma. Och då stötte jag ändå knäna i bottnen... :)

 
_ _ _ _ _

Syrran och hennes kille kom med färjan ikväll - jag gick ner och mötte.
Stort fartyg på väg genom Kvarken:Både igår och idag har det blivit drygt en mils promenad - med Mp3:n i öronen. Lyssnar på Val McDermids Andras plåga - har läst den förut, men kommer inte ihåg vem som är mördaren...


KA-BOOM!!

Jisses. Vaknade av ett BRAK vid tretiden inatt. Åska. REJÄL åska. Och störtregn - varpå min omedelbara reaktion var att rusa ut (endast iförd underkläder...) och börja samla regnvatten i hinkar. Det är så torrt härute att varenda vattendroppe är viktig om vi ska lyckas hålla liv i våra odlingar (det råder totalt eldningsförbud på ön sen några dagar på grund av torkan). Hur länge regnskuren höll i sig? Fem minuter, ungefär. Så det blev inte så mycket vatten. Fast jag hann bli plaskblöt... :)
_ _ _ _ _

Såg inte mindre än ÅTTA igelkottar när jag var ute och gick tidigare ikväll.
Två av dem låg i slagsmål...

 

Sommar på Holmön - inte dumt! En av kompisarna sa häromåret att hon fick en "överdos
av idyll" när hon var här och hälsade på. Kan man få för mycket av stället?! Nääää... :)

       

     


RSS 2.0