Fler flygbilder

Jodå, ni ska få se bilder från de bibliotek vi besökte också, men idag blir det fler bilder från ovan - här på väg hem:

 
 
 
Glaciärsmältning
 
När vi lyfte från Mo flög vi rätt in i dimman... så sista biten är inte dokumenterad (fast jag tror det fanns en och annan som tyckte jag var ivrig så det räckte... hehe).
_ _ _ _ _
 
Titta vilken fin bonus! Hyresvärdarna matar småfåglarna med solrosfrön på vintern - en del frön hamnar i min rabatt rätt under fågelbordet, och så här fint blommar det nu:
 
_ _ _ _ _
 
Nehej, kanske jag skulle återgå till städningen? Är igång med dammtorkning för första gången på evigheter, men plötsligt fick jag ögonen på datorn och så kom jag av mig... hm.

Bättre sent än aldrig...

... imorgon är det ju quiz igen, och jag har inte skrivit ett ord om den förra!
 
Eh. Ja. Hm. Det gick väl inte så himla bra. Första omgången var OK, typ en fjärdeplats (minns inte riktigt). Sen gled vi en bit nedåt i resultatlistan i den andra. Inget gick vår väg - dels hade vi en del stolpe ut på årtalen (som vanligt), men sen var det också flera frågor som vi helt enkelt inte kunde svaret på.
 
Några av missarna:
 
Vilken choklad kallas för "filmchokladen"? M (vi gissade på Lion)
 
Har Jens Weissflog tagit OS-guld (backhoppning) i både klassisk stil och V-stil?
Ja (äsch, det trodde inte vi)
 
Har det gjorts mer än 10 filmer med Olsenbanden (alltså Jönssonligan)?
Ja (äsch... fel igen!!)
 
Vilket fordon får man köra om man kar körkort klass M?
Moped (skit... jag envisades med att säga traktor, de andra trodde moped... sorry!)
 
Vad var Camel som anändes under första världskriget?
Ett flygplan (hm... inte tanks, med andra ord...)
 
Var dog Rolf Just Nielsen? På scenen (jaha, här bad quizmaster om ett specifikt svar så vi
gissade på teatern Edderkoppen - vilket var fel teater... vi skulle inte varit såå specifika!)
 
När det gällde musiken hade vi faktiskt poäng på alla frågor utom en - men den hade vi hursomhelat aldrig klarat. Mer irriterande då att vi inte lyckades komma på att det var Peter Cetera som hade en hit med denna: 
 
 
Vi skulle dessutom svara på i vilken film den var med, och vilket år (med tre svarsalternativ på 80-talet). Vi skrev Top Gun i brist på annat. Nope. Karate Kid II. Hm.
 
Jaja. Nya tag imorgon. Då vinner vi!!!! :) :)
 
 
 

Böcker i september

Ett par timmar kvar av september, men jag hinner hursomhelst inte läsa fler böcker innan midnatt så här kommer månadens översikt:

 
Ally Carter: Herlig uærlig
Det här är den första boken i ungdomsbokserien om Katarina Bishop. Den beskrivs som "en fornøyelig leseropplevelse" och "slutter aldri å være spennende". Nja. Det kunde varit spännande - tänk er en blandning av filmerna Ocean's eleven och Äventyraren Thomas Crown (den där med Pierce Brosnan i plommonstop, ni vet). Boken handlar nämligen om hur Katarina och hennes kompanjoner förbereder ett tillslag mot ett av världens hårdast bevakade konstmuseer i akt och mening att rentvå hennes far (som är i samma bransch). Den lilla haken är bara att ingen i gänget är stort mer än femton år. Och det funkar inte. Ett gäng tonåringar som beskrivs som förbrytargenier (och t.ex. lurar vakterna på museet genom att klä ut sig till elektriker), med en vokabulär som inte känns särskilt autentisk (hur många i den åldern vet ens vad "dekadent" betyder?). Inte övertygande. Tycker jag. Fast en av eleverna som läste den i våras sa att den var "super", så vad vet jag? :)
 
 
Amanda Hocking: Ascend
Jag kunde inte hålla mig - nu har jag sträckläst den tredje och sista boken i serien om tryllen Wendy och hennes kamp för att rädda tryllenes värld från undergång. Fortfarande fnyser jag emellanåt (jag har inte riktigt köpt konceptet, fast när det gäller fantasy är det enklare att bortse från logiska kullerbyttor) - men precis som med de två första böckerna är det ett driv och en spänning i berättandet som gör att jag ändå slukar boken i ett svep... :)
 
 
Kate Morton: Den glemte hagen (CD-bok)
Det här är en historisk roman som spänner över flera generationer och kontinenter. Historien börjar med en fyraårig flicka ombord på ett fartyg på väg från England till Australien i början av förra seklet. Vem är hon? Och varför är hon alldeles ensam?
Många år senare ärver Cassandra en stuga i Cornwall av sin mormor. Hon förstår ingenting - hon har växt upp i Australien, liksom hennes mamma och mormor före henne. Varför ägde mormor Nell då en egendom på andra sidan jordklotet?
Osäker på vad hon kommer att finna reser Cassandra till England, och bit för bit får vi ta del av mysteriet med den lilla flickan och följa trådarna som leder fram till idag. En fascinerande berättelse!
 
 
Chris Cleave: Gull (digikort) 
Sophie är åtta år gammal. Hon har leukemi, och i perioder mår hon väldigt dåligt. Men hon gör vad hon kan för att dölja detta för sin mamma och pappa, för de är båda elitcyklister och förbereder sig för att kvala in till OS i London. Om de förstår hur sjuk hon är kanske de inte kan fokusera på träningen, och om de inte lyckas ta sig till toppen är det hennes fel. Tänker Sophie.
Mamma Kate och pappa Jake sliter med dåligt samvete över att aldrig ha tillräckligt med tid för dottern, och för Kates del kompliceras dessutom OS-satsningen av att hon konkurrerar om den enda platsen i laget mot sin bästa vän sedan många år, Zoe. Och Zoe balanserar på randen... 
Det här är en bok om kärlek, vänskap och uppoffring som stannar kvar i tankarna, länge.
 
 
Anne Franks dagbok (digikort)
Tänk, jag har inte läst Anne Franks dagbok förrän nu. Skamligt. Men bättre sent än aldrig.
Dagboken finns i flera versioner - denna från 2005 är mer omfattande då den innehåller delar som av olika orsaker inte funnits med i tidigare utgåvor.
Sommaren 1942 bestämmer sig Anne Franks familj att gå under jorden, då situationen för judar i Holland blivit ohållbar. Tillsammans med familjen van Pelz - och senare även Fritz Pfeffer - gömmer de sig i en kontorsbyggnad på Prinsengracht. I två år. Och hela tiden skriver Anne, som är 13 år när de flyttar in, i sin dagbok.
Det jobbigaste med att lyssna på den här boken är inte att uppleva Annes och de andras frustration och förtvivlan, deras rädsla för att bli upptäckta. Det jobbigaste är de sista fem minuterna. När dagboken slutar och berättarrösten fortsätter med att redogöra för vad som hände efter att allihop greps av polis på förmiddagen den 4 augusti 1944. För det är då det riktigt går upp för mig. Att det här hände. På riktigt. Och att av de åtta personerna som gömde sig undan nazisterna var det bara en som fick uppleva krigsslutet. Bara en. De andra miste livet, och varför? För att de var judar.
 
 
Gaute Heivoll: Kongens hjerte (digikort)
Recensenterna jublade när den här boken kom - berättelsen beskrivs som som "famlende vakker" med en "gjennomført vakker prosa". Och jag fattar ingenting. Jag tycker bara den är konstig. Dessutom fick jag kväljningar hela tiden, värre än när jag läste Torgny Lindgrens Hummelhonung.
Boken bygger på verkliga händelser - en sjukdom som kallades radesyken och som hade syfilisliknande symptom, och som härjade i sydvästra Norge på 1700-talets senare del. En far och hans sjuka dotter går ombord på ett fartyg med destination Köpenhamn, där dottern skall få behandling. Infektioner, blodiga sår och elände beskrivs in i minsta detalj och jag missar alldeles att det här är "en vakker fortelling om en fars kjærlighet til sin datter". Tyvärr.

Lyllosar

Kommer ni ihåg DNB-reklamen från i fjol? (tror i alla fall att jag länkade till den) 
 
 
Nu finns det en fortsättning:
 
 
En liten stilla undran: hur mycket får George Clooney betalt för att säga "nice"?

Stokmarknes

Vi hade i alla fall tur med vädret! Eller rättare sagt: vi hade en himla tur med vädret - också!! Det blev nämligen tre alltigenom lyckade dagar i Vesterålen, med biblioteksprat, biblioteksbesök, diskussioner om allt möjligt och trevlig samvaro. I tillägg till sol och ett närmast spegelblankt hav. Ingen självklarhet i nordnorge i september...
 
För min del blev det den första flygresan på femton år - senast det begav sig var den sommaren jag sökte jobb först i Bergsjö (som jag inte fick) och så i Örnsköldsvik (som jag fick) - då blev det flera resor på ganska kort tid. Och i eftermiddags, när vi checkade in på flygplatsen på Stokmarknes, blev jag för första gången kroppsvisiterad. Ehh... kan det bero på mitt skrämmande yttre eller på att jag är utlänning, tro...? :)
 
Vi åkte i tisdags morse. Tidigt. Klockan fem var jag och hämtade upp den ena kollegan, och en kvart senare den andra. Flyget gick 06.17, mellanlandade på Mo och flög vidare till Bodø. Där var det meningen att vi bara skulle ha ett kort stopp och byta från ett flyg till ett annat - men först fick vi besked om "tekniska problem" som skulle ta en kvart eller så, och en stund senare att "det här är lite pinsamt, men vi hittar inte planet, det har lyft med bagaget men vi vet inte vart det tagit vägen". Ehh... what?! Väskorna - och planet - dök dock upp igen, men de tekniska problemen visade sig ta tid att avhjälpa, och först ett par timmar senare fick de tag i ett annat plan som kunde ta oss vidare ut till Vesterålen. 
 
På väg över Vestfjorden
 
Här kommer lite blandade bilder från resan - skriver mer en annan dag.
Ögonen går en smula i kors...
 
På södra sidan av Hadseløya - på väg från Melbu
(fotograferat genom bussfönstret så det blev lite oskarpt)
 
Fjället Møysalen (1262 m.ö.h.) med snö på toppen (också från bussen)
 
Hurtigruten på väg genom Sortlandssundet (från bussen igen)
 
Børøybrua i Hadsel (som öppnade 1967)
 
Kvällssol på andra sidan Langøysundet (sett från Hadselsidan) - vi tog en promenad innan
middagen och njöt av höstluften och utsikten
 
... och innan vi kom tillbaka till Turistsentret (där vi bodde) tittade månen fram
 
Stokmarknes centrum imorse - utsikt från farstukvisten till den stuga
där jag och mina två Mosjøen-kollegor bodde
 
... och utsikten åt andra hållet. Båten i mitten är - tillsammans med den röda byggnaden
vid sidan av - en restaurant! Där åt vi gott både i förrgår och igår kväll

Vackert i Vestvågan

... eller vad säger ni? :)
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu är det bara att packa för nästa resa - och ställa väckarklockan. Ska hämta upp kollegorna strax efter kl 5 imorgon bitti så vi hinner i tid till flygplatsen. Next stop Stokmarknes!

Full fart

Pffft... lite stressigt för närvarande!
 
Nu ska jag snart packa ihop här på jobbet och följa med Unni & EA till stugan. Kommer hem sent söndag kväll, är hemma måndag - och så bär det iväg igen, på tre dagars bibliotekmöte på Stokmarknes.
 
Hinner jag inte blogga så mycket mellan slagen så vet ni varför - men om inte annat kommer det en hel hoper bilder från Vesterålen framåt nästa helg... :)
 
TREVLIG HELG!

Bibliotek på film

"We don't have cookies!!!" Well, in my library we have. I alla fall närmare jul.
Faktiskt har eleverna redan börjat fråga efter pepparkakor... :)
 

Frågor & svar

Jodå, det var quiz i måndags! Har bara glömt att skriva om den... :)
 
Tretton lag på plats - vi blev femma respektive trea. Helt OK, tyckte vi, då vi i den första rundan hade lite stolpe ut och i den andra stolpe in.
 
Irriterande: att kiwi är ett bär och inte en frukt. Det borde vi gissat. Vi var inne på att det var en kuggfråga, men svarade "frukt" i alla fall.
 
Men det här kunde vi (eller ja, emellanåt handlar det väl mer om kvalificerade gissningar, hehe):
 
Vad betyder ordet 'Balkan'? Fjäll
 
Vem vann den senaste upplagan av Tour de Ski? Dario Cologna
 
Vilken är kroppens största kjörtel? Levern
 
Vem blev årets spelare i den engelska ligan 2011 och i vilket lag spelade han?
Robin van Persie, Arsenal
 
Vilken är Hollands näst största stad? Rotterdam
 
Hur många stadsdelar är det i New York? 5
 
Ett annat namn på Burma? Myanmar
 
Hur många liter är det i en kubikmeter? 1000
 
I vilken film möter vi bland annat lejonet Alex och zebran Marty? Madagaskar
 
Vem skrev böckerna om mumintrollet? Tove Jansson
 
Vilken fotbollsklubb grundandes 19 maj 1917 under namnet Odd? RBK (Rosenborg)
 
När infaller 'hundedagene'? 23 juli-23 augusti (ja, det är alltså rötmånaden)
 
Var arrangeras sommar-OS 2016? Rio de Janeiro
 
När stod Stortingsbyggnaden klar, 1856-1866-1876? 1866 (bra att ha en på laget som samlar frimärken och har ett gammalt märke med byggnaden på!)
 
Vad är en oldenborre? En skalbagge (samma som svenskans ollonborre)

Böcker

På Holmöns Lanthandel kan man köpa böcker - urvalet är som följer: "Möten nära vägs ände" (diktsamling av Gunnar Fredriksson), "De döda hundarna på Kovalam Beach" (deckare av Calle Hård), "Kerala - Sydindiens pärla" (reseguide av Marianne Hård af Segerstad), "Pandemi - myterna, fakta, hoten" (faktabok av Björn Olsen) samt "Mordet på Folke Bernadotte" (historiskt reportage av Göran Buren). Gemensam nämnare? Författarnas anknytning till ön! :)
Där regnbågen slutar

 
Ny dag med villervallaväder. Fast idag tog jag det säkra före det osäkra och behöll regnbyxorna på när solen tittade fram. Och jodå, fem minuter senare vräkte det ner igen...!
 
Ni vet, det där man brukar säga om att hitta guld där regnbågen slutar? Vet inte riktigt jag, men det här känns mest ironiskt - för det där ni ser mitt i bilden, det är Mosjøens soptipp...... eller OK, återvinningsanläggning heter det väl. Och jodå, det kastas ju mycket som man egentligen borde ta vara på - men guld...? Nja.

 

Längst uppe på Rynesåsen håller nån på att bygga ett nytt hus. Oh boy, den här utsikten skulle jag inte ha något emot!!Igår blev det inte mycket gjort här hemma. Idag är jag på gång även om det gick trögt i starten. Har bakat en långpannekaka, och ska snart ta två mjuka kakor ur ugnen (som ett resultat av att jag hade gammalt margarin - bäst före mitten av juli - i kylen, och dessutom ännu äldre ägg - men så länge de ser OK ut när man knäcker dem och de inte luktar så tutar jag och kör). Snart är den tredje tvättmaskinen klar och berget med disk står och torkar i diskstället. Kanske dags att grädda lite pannkakor så blir jag av med de sista äggen?
 
Planerna på att dammtorka är dock än så länge bara planer.

Vått

Det blev den vanliga tajmingen i förmiddags när jag gick ut på promenad: det regnade, så jag tog på mig regnstället. Hann bara en liten bit innan regnet upphörde. Stretade på en stund till, för man vet ju aldrig när det kan komma en ny skur, men var till slut så svettig att jag fick ge upp och krångla av mig byxorna. Och vad händer? Ett par hundra meter senare börjar regnet vräka ner igen, helt utan förvarning.
 
Tur man inte är gjord av socker...! :)


Läcker koja hos Krinkelkroken barnehage!

Upplevelser

Igår kväll var jag på föreläsning tillsammans med de andra bibliotekarierna och ett gäng samhällskunskaps- och engelsklärare. En amerikansk doktorand (tror jag hon var) berättade om presidentvalet i USA, om framväxten av det amerikanska politiska systemet och om mediernas roll i valkampanjerna av idag. Alltså, det var jätteintressant!! De första två minuterna hade jag fullt upp med att förstå vad hon sa eftersom hon pratade vääääldigt fort och ivrigt och på sydstatsdialekt, men sen gick det av bara farten. Hon var kunnig, underhållande - och försökte inte dölja sina politiska åsikter. Republikanerna fick sig en och annan känga om man säger så... Förresten, hon har träffat Bill Clinton och Al Gore - och Barack Obama på den tiden när han kandiderade till senator. Och hon kommer från Memphis, så vi fick lite Elvisfakta som bonus! :)
 
I pausen passade jag på att fråga om något jag snubblade över på Facebook häromveckan: en äldre dam som var oerhört upprörd över att texten "In God We Trust" är i färd med att tas bort från de amerikanska sedlarna och mynten, och hur hennes bror vägrar att ta emot så ogudaktiga växelpengar, och att detta är en konspiration som de icke-kristna (eller ja, läs muslimerna) ligger bakom. Hon skakade på huvudet och kunde berätta att det här är rent nys. Texten har för det första inte "alltid" funnits på mynt och sedlar, som många gör gällande, men har kommit och gått på olika mynt. Numera står det på både sedlar och mynt och det finns inga som helst planer om att ta bort texten - det kan förresten inte göras utan ett beslut i kongressen. Det är konservativa amerikaner som sprider ryktet för att spä på främlingsfientligheten. 

Även ikväll har jag varit på ett arrangement, men denna gång något HELT annat. Unni och EA frågade om jag ville följa med på en föreställning med Øivind Blunck. Ehh... vem? Hade aldrig ens hört talas om honom, men varför inte?
 
Herr Blunck är en mycket meriterad skådespelare och komiker, har vunnit flera humorpriser och turnerat land och rike runt i flera decennier, både ensam och tillsammans med andra. Eftersom jag inte känner till hans figurer (bland annat mopedfantasten Fridtjof som väl kan jämföras med Sven Melanders Steve med Lloyden) missar jag en del av poängerna, och det samma gäller en del av de personer och platser har pratar om. Men det var en trevlig kväll i alla fall! Höjdpunkten för min del var ett hysteriskt Aha-medley i polkatakt, komplett med dragspel och tyrolerjoddel. 

För den som vill ha ett smakprov - här är en av figurerna som dök upp, om än med en annan vinkling ikväll (vi fick höra honom uppträda på Norske Talenter - typ Idol - och det lät... eh... ganska gräsligt...): 
  

Ännu en quizkväll

... och två nya topplaceringar. Vi vann inte någon av rundorna, men klarade två andraplatser - vilket vi får säga oss nöjda med efter att i vanlig ordning haft lite stolpe ut på musikdelen.

Men en del låtar kände vi igen, inte minst denna! :)

Vad heter artisten, varifrån kommer han, när var det här en stor hit i Norge?Harpo, Sverige, 1976

Annars var det, som vanligt, en salig blandning av frågor - här några av de vi kunde svaret på:

Hur många fasta medlemmar är det i FN:s säkerhetsråd? 5
 
I vilken film från 2011 spelar Synnøve Macody Lund en av huvudrollerna? Hodejegerne

Vad heter det finska hårdrocksband som vann Eurovision Song Contest, och när vann de?
Lordi, 2006

Bauxit är råvara för produktion av vilken metall? Aluminium
 
Från vilken station går tåget till Hogwarts? King's Cross Station

I vilken TV-serie spelar Olivia Wilde en rollfigur som rätt och slätt kallas "13"? House
 
Vilket klädmärke kommer från Stryn? Moods of Norway
 
Vem vann OS-guld i nordisk kombination 1994? Fred Børre Lundberg
 
Vilken frukt heter på latin Prunus persica? Persika (som på norska heter fersken)
 
Vad heter Kajsa Ankas systerdöttrar? Hetti, Letti och Netti (försökte komma på vad de heter på svenska, men det klarade jag inte utan att kolla på nätet: Kicki, Pippi och Titti)
 
Vad heter nöjesfältet på Djurgården i Stockholm? Gröna Lund
 
I vilket land är Casablanca den största staden? Marocko
 
I vilken stad ges tidningen Varden ut? Skien
 
Vilket var det vanligaste flick- och pojknamnet i Norge 2011? Emma och Elias
 
Förresten, vi hade full pott på en annan musikfråga också:

Vad heter bandet, varifrån kommer de, från vilken film är låten känd?Wet Wet Wet, Skottland, Fyra bröllop och en begravning

Ett eller två ord?

Blåvägen, eller Blå Vägen? Jag är väldigt anti särskrivning,
men visst ska det väl ändå vara två ord här??


Naturens skafferi

Bättre potatisskörd än ifjol, säger pappa. Rasmus hjälpte honom att gräva, och utropade "Åh! Kolla! Tatis!" för varenda liten knöl som tittade fram... :)

Blåbären är jättefina! Och stora!


... och lingon råder det heller ingen brist på.Skulle bara haft tid att stanna på ön ett par dagar till och plocka järnet! :)

Oops


Tryckfelsnisse sätter käppar i hjulet för ÖB:s kampanj - saxat ur förra veckans reklamblad:

 

Fina, fina ungar!!


Lilla fröken mannekängar i sin nya fina vintermössa - en liten eskimö! :)Mycket Stolt Moster
Mamma, titta havet!!... ja, och deras mamma också förstås! :)

Att flytta en båt

I fredags hjälpte jag pappa att vintra en båt. Inte vår båt, men vi hjälper gärna släkten! :)
Med hjälp av traktorn och lite muskelkraft (nåja, den var inte SÅ tung, vi fick upp den på flaket utan problem) har vi nu flyttat båten till logen där den är skyddad från väder och vind.
 


Hemma här och hemma där

Härlig helg hemma på Holmön!Skriver mer imorgon, nu väntar sängen. Kom hem till Mosjøen för en liten stund sen - hade gärna kört längre för jag lyssnar på en riktigt bra CD-bok i bilen... men jag får fortsätta lyssna imorgon. God natt!

Hösttecken

Nu är hösten definitivt här. Och snart vintern. Det är nysnö på fjälltopparna...!Solnedgång i höjd med Storuman:Nu är jag framme i Vännäsby, och imorgon bitti fortsätter färden ut till Holmön.
Myshelg med familjen!!

(...och kanske hinner jag plocka lite lingon också...)

Aaagh

Hur får man ut en möbeltass i plast som kilat fast sig i dammsugarröret och som sitter som berget? Svar: med ett antal svordomar och en virknål.

 
 
 
 

Ny quizsäsong

Japp - igår startade quizen! Och vi tyckte det var lika bra att rivstarta - med 14 lag på plats knep vi en tredjeplats i den första omgången - och segern i den andra. För att parafrasera Lotta på Bråkmakargatan: "Det är konstigt med oss. Vi kan så mycket!" :) :)
 
Vem har skrivit deckaren Vinterstengt? Jørn Lier Horst
 
I vilket land - och vilken stad - ligger Hallgrimskyrkan? Reykjavik, Island
Hah! Jag har varit där! I augusti 1996 stod jag längst uppe i tornet och tittade ut över stan:

... fast det var ju synd att det var mulet.
 
Vilka spelar huvudrollerna i Dödligt vapen-filmerna? Mel Gibson & Danny Glover
 
...och vad heter deras rollfigurer? Martin Riggs & Roger Murtaugh
 
Vad heter sundet mellan Ryssland och Alaska? Berings sund
 
Vilket slags plagg är en swagger? En (vid) kappa
 
Vad heter segergudinnan i grekisk mytologi? Nike
 
Hur många mål har Sigurd Rushfeldt gjort i elitserien i fotboll? 172
 
Vem vann 200 m för män i London-OS? Usain Bolt
 
Vilken amerikansk president odlade jordnötter? Jimmy Carter
 
Vilken metall produceras det mest av i världen? Järn
 
Vad använder man en Van Der Graaf-generator till? Tillverka statisk elektricitet
 
I vilket fylke ligger Jostedalsbreen? Sogn & Fjordane
 
Vad hetter Egyptens tidigare president som nyligen avled? Hosni Mubarak
 
... och till sist - kvällens mest Jenny-anpassade fråga:
Vad betyder det svenska ordet 'moster'? Hehe.... tante!!
 
OK. Vi missade några frågor också:
 
Vad heter den norske centralbankchefen? Øystein Olsen (vi hade fel förnamn...)
 
Vad har Pan, Pandora, Daphnis och Enceladus gemensamt? De är (några av) Saturnus månar
 
Vad heter havområdet utanför Vietnam och Kina? Sydkinesiska sjön
 
Hur många verser är det i den norska nationalsången? 8
 
Vilket djur heter Ophiophagus hannah på latin? Kungskobra
 
 

LillskruttanSå här stor har Lovisa blivit nu!!
Moster räknar ner... ska snart hem och gosa med henne och storebror... :)
 
 

Äsch...

... vi som hade tänkt oss på svamptur! Yr.no tycker nog vi bör hålla oss hemma:
 
I dag, tirsdag 04.09.2012

TidVarselTemp.NedbørVind
kl 8–12 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 8–12 10° 3,8 – 6,7 mm Lett bris, 5 m/s fra sør-sørøstLett bris, 5 m/s fra sør-sørøst
kl 12–18 Regn.  Gjelder for: kl 12–18 13° 2,0 – 6,8 mm Lett bris, 5 m/s fra sørLett bris, 5 m/s fra sør
kl 18–24 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 18–24 13° 9,1 – 19,9 mm Lett bris, 4 m/s fra sør-sørvestLett bris, 4 m/s fra sør-sørvest

I morgen,
onsdag 05.09.2012

TidVarselTemp.NedbørVind
kl 0–6 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 0–6 10° 15,7 – 28,1 mm Laber bris, 7 m/s fra sørLaber bris, 7 m/s fra sør
kl 6–12 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 6–12 11° 16,6 – 33,9 mm Laber bris, 6 m/s fra sørvestLaber bris, 6 m/s fra sørvest
kl 12–18 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 12–18 11° 14,3 – 28,8 mm Laber bris, 6 m/s fra vestLaber bris, 6 m/s fra vest
kl 18–24 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 18–24 10° 11,7 – 26,4 mm Laber bris, 6 m/s fra vest-nordvestLaber bris, 6 m/s fra vest-nordvest

Augustiläsning

Njää... det blev inte så många böcker i augusti heller... dags att sätta fart. Vilket jag faktiskt har gjort - har redan betat av två septemberböcker fast vi bara är ett par dagar in i månaden!
 
Men först augusti:
 
 
Arne Svingen: Svart elfenben (CD-bok)
Tonårskillen som är bokens berättare, följer med sin kompis Sam till Elfenbenskusten för att leta efter dennes mor. De kom ifrån varann under inbördeskriget - Sam flydde till Norge men har fått veta att mamman finns i ett flyktingläger. För en norsk kille är mötet med ett krigshärjat Afrika både spännande och skrämmande - med vapen, hot och mutor som ständiga följeslagare.
Svart elfenben borde egentligen vara en viktig och angelägen bok - men jag gillade den inget vidare. Den grep mig inte - inte förrän helt på slutet - och jag slet med att fatta sympati och intresse för de båda grabbarna, som för att finansiera resan knivrånade en man i Oslo.
 
 
Ally Condie: Flukten
Detta är del 2 i serien Matched. Utan att avslöja för mycket så fortsätter kampen mot Samfundet, och Cassia slits fortfarande mellan Xander och Ky, mellan tryggheten i det kända och en önskan att upptäcka världen utanför.
Jag gillar de här böckerna! Visst, det är lite Twilight (triangeldrama) möter Hungerspelen (kamp mot övermakten), men inte lika actionspäckat utan mer filosofiskt och eftertänksamt. Jag väntar spänt på upplösningen...

Det här var den bok jag aldrig hann läsa klart under semestern - ett tecken så gott som något att jag hade lite tid till övers när jag inte ens kom mig igenom en favoritungdomsbok...!
 
 
Linda Olsson: La meg synge deg stille sanger (CD-bok)
Äntligen kom jag mig för att låna den här boken - och det är jag glad för. Har hört så mycket positivt om den utan att jag egentligen kände att det var en bok för mig. Men det var det! Det är en fantastiskt fin skildring av ensamhet, sorg och saknad - men också om en varm vänskap som försiktigt växer fram mellan Veronika och Astrid, två människor som på ytan verkar diametralt olika, men som visar sig ha mycket gemensamt. Och som får varandra att växa.
 
 
Lars Kepler: Ildvitnet (CD-bok)
Ahhh! Kommissarie Joona Linna är en av mina favoriter! Han går sina egna vägar, retar gallfeber på sina chefer - men kommer alltid sanningen på spåret. Den här boken inleds med ett brutalt dubbelmord på ett hem för unga tjejer på glid - och snart riktas blickarna mot Vicky Bennet, en av tjejerna som bodde på Birgittagården men som rymde därifrån under mordnatten. Det är bara Joona som känner att det är något som inte stämmer...
Författarparet bakom pseudonymen Lars Kepler har aviserat att de har material till att skriva åtta böcker om den sympatiske kommissarien - och lyckas de bara hålla samma tempo och spänning som i de tre första böckerna så kommer jag garanterat att läsa dem allihop!
 

Lat helg

Lat helg, det här! Fast det behövs ju sådana emellanåt. Har knatat runt Åremma både igår och idag, men annars har det inte hänt så mycket. Har dammsugit, men kom av mig så det är (så långt) bara halvstädat - har inte helt gett upp planerna på att dammtorka också. Har gått igenom gamla bilder på CD och hårddisk och flyttat dem över till USB. Och läst en bok. That's about it.
Reklam för en Vännäsbyfirma på vägrenen utanför Mosjøen!


Hösttecken...

RSS 2.0