Åsså några till...

Jag lovar! Nu är det de absolut sista! På ett tag... :)

(har varit i Hortlax på morgonen och hämtat de äggkoppar som varit utställda där, så jag är som inne i äggkoppsbubblan just nu...)

Bruce Willis?!?!?!

 
 
 

... och en till

OK, nu ska jag ge mig. En sista äggkopp som jag formligen dreglar över: Loch Ness-sjöodjuret!!!


Har precis upptäckt att många av de äggkoppar jag hittade igår faktiskt går att beställa via Amazon. Måste bara ta mig en funderare först - det är inte helt gratis med frakt och sånt, om man säger så...

Långt

Det blev en lång grå promenad på Trundön idag. Södra Trundövägen denna gång - i hela dess längd. Vände först när det dök upp en skylt om att den allmänna vägen tog slut...

... och innan jag var tillbaka vid bilen stod stegräknaren på 15166 och kollegan hade börjat fundera på att efterlysa mig. Oops! :-) 
Deckarmånad

Den här månaden går i ljudbokens tecken. Och då uteslutande deckare.

Började redan i januari med de första Lacey Flint-böckerna och har nu betat av trean (Odödlig) och fyran (En mörk och förvriden flod) - vilket är så långt som författaren hunnit skriva. Misstänker att jag kommer läsa femte boken på engelska så fort den kommer ut... ;)

Så är jag igång med Viveca Stens deckare från Sandhamn. Började med bok nummer fyra (I natt är du död), dumt nog. Tills vidare lämnar jag de första böckerna därhän, och har nu kopierat över femman (I stundens hetta) och sexan (I farans riktning) till min digispiller. Ser fram emot dem - bara det inte blir så mycket nederbörd imorgon räknar jag med en långpromenad på Trundön, och då ska jag komma ihåg att ta med spelaren! :)

Och dessutom har jag lyssnat på Sara Blædels De bortglömda. Riktigt bra! Men även där har jag tabbat mig. Boken är den sjunde om kriminalaren Louise Rick... jaja. Ska läsa åttan (Dödsstigen) vid tillfälle (finns en nia också men den är inte översatt än) men samma sak här - vet inte om jag kommer satsa på att backa i serien.Sen då? Tja, jag botaniserade i vår mp3-hylla i Rosvik och tog - på vinst och förlust - Postcard killers som Liza Marklund skrivit ihop med den amerikanske thrillerförfattaren James Patterson. Har precis hört klart. Inte precis nån höjdare. Mest minnesvärt: när den svenska kvinnliga huvudpersonen förklarar för sin amerikanske dito vilket språk hennes buttre morfar pratar: "det är en nästan utdöd dialekt från hans hembygd". Vad han pratade? Pitemål!!

Sen har jag ju läst en hel radda barn- och ungdomsböcker också, såklart. Men om jag inte missminner mig hade jag ju tänkt gå bort från mina månatliga redovisningar, så ni får leva i ovisshet... :)

Vill ha ännu fler

Men shit. Här skulle jag kunna ruinera mig. Fatta så många häftiga äggkoppar!!!

Fast... de verkar inte leverera till Sverige. Morr, mutter.

 

Vill ha!

Ohh!
 
Har surfat runt på nätet efter fakta/info/kuriosa om äggkoppar, inför stundande utställning. Kan ju vara kul för folk att få läsa lite i ämnet, tänkte jag... :)
 
Hur som. Naturligtvis snubblade jag över en massa bilder också. Och hittade flera äggkoppar som det kliar i fingrarna efter att beställa. Hm. Måste tänka lite, och sen (helt säkert) slå till på (i alla fall någon av) dem.
 
Eller vad säger ni? Klicka på länkarna! :)
 
Tomte
 
Skål
 
Ansikte
 
Kopp
 
Smart
 
Spöke
 
Arthur
 
SteveHen
 
Sumo
 
Med saltkar
 
Soldater
 
... eller varför inte alla de här? Jag vill helst ha hajen och BH:n!! :)
 
... och de här!!
 
Nu ska jag ge mig.

Väderomslag

Vinden viner härutanför. Nederbörd till och från. Grinigt. Annat var det på förmiddagen när jag tog min friskvårdspromenad! :-) 

(hade hört ryktas att det skulle slå om så jag passade på...)

Nygamla upptäckter

I mars ska jag ställa ut mina äggkoppar på stadsbiblioteket här i Piteå. Där finns fyra stora montrar, med plats för betydligt mer än när jag ställt ut i Sjulnäs och Hortlax - så igår när jag var på Holmön passade jag på att hämta fler äggkoppar. Har ju ett försvarligt lager därute... :-) 

När folk har frågat har jag alltid sagt att jag har rätt bra koll och stort sett vet vilka äggkoppar jag har, och därmed snabbt kan avgöra om det dyker upp dubletter. Pöh. Trodde jag. Hittade en hel hoper koppar igår som jag inte alls kände igen!! Så det var ju rätt intressant att gå igenom lådorna... :-) 

Här ett av de oväntade fynden - hade ingen aning om att det fanns en flodhäst i gömmorna:
Solnedgång

... över Västra Kvarken. Vi går mot ljusare tider... :)


 
 

 

 

 

 

Aaahh

Solig dag på ön! :-) 


Och pappas hembakta semlor. Sämre kan man ha det på en söndag! 
Igår var vi hos småtrollen i Vännäsby. Moster Jenny hade med sig gummistövlar till Rasmus och Lovisa, inhandlade på rea på Kvantum häromhelgen. Var rädd att Lovisa, som fick svarta med hundar på, hellre skulle vilja ha Rasmus par, blå med fjärilar på. Och omvänt. Skönt då att se att ungarna blev så förtjusta i respektive par att de tog på dem direkt och nästan vägrade ta av dem när de skulle lägga sig... :-) 

Inte mycket

Hm... jag verkar inte ska få så mycket i pension, i alla fall inte utifrån uppgifterna i mitt orangea kuvert... 


Nu beror det ju till viss del på att jag jobbat i Norge ett antal år och inte haft nån inkomst i Sverige - så jag hoppas det dyker upp några pensionskronor därifrån vad det lider...!

Trundö-promenad

Nytt försök att vandra på Trundön! Och idag hade jag med mig broddarna! Däremot glömde jag ljudboken hemma... grr... :)
 
Parkerade, precis som sist, alldeles innan bron över till ön. Tog första väg till vänster när jag passerat bron - då är man på N Trundövägen. Planen var att följa den i hela dess längd, så gå tillbaka längs vägen som löper mitt över ön. Allra helst skulle jag gått S Trundövägen tillbaka - det är vägen nere till vänster i bild - men om ni kollar noggrant går inte vägarna ihop. Faktiskt sket det sig redan innan dess - för vägen mitt på ön är inte plogad. Det visade sig bara vara ett skoterspår... som visserligen höll att gå på, men jag hade ju ingen aning om spåret gick hela vägen tillbaka upp till huvudvägen eller om jag skulle hamna i hotaheiti. Så jag vände och gick tillbaka samma väg som jag kommit. Hur lång tid det tog? Ganska precis två timmar. Och 12650 steg.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Harry

Idag hade vi besök av kommunens konstpedagog Satu Takkinen på bibblan. Hon hade med sig konstkaninen Harry och pratade med barnen om konst - och så fick de själva vara med och rita. Mycket uppskattat! :-) 


Ny eftermiddagshimmel

Aaaaah... ;-) 


Piteå Ice Arena

Jodå, ett par timmars promenad blev det! :)

Först gick jag en vända till Svartudden, där gatunamnen definitivt känns som nåt för mig (även om många av husen är ganska fula, modell skokartong): Blåbärsstigen, Lingonstigen, Hallonstigen, Hjortronstigen... och så vidare! Sen tog jag mig ner på isen för en vända på Piteå Ice Arena. Kommunen fixar varje vinter (när väderläget så tillåter) en ca 3,8 km lång isbana på Nördfjärden, nämligen. Dessutom med skidspår på sidan om. Massa folk var ute och åkte, men själv tog jag mig runt med broddar på fötterna... :)

 
 
 
 
 
 
 

Utsikt

Kan inte klaga på utsikten från min balkong... :-)

 

Fast det här var i går eftermiddag när jag kommit hem från min promenad - nu är det strax dags att ge sig ut på dagens runda. Temperaturen har stigit till runt -10 och solen är på väg att bryta fram efter en mulen morgon. Räknar med en fin tur och med S.J. Boltons senaste bok i öronen lär jag kunna gå ett par timmar av bara farten! 


Avfrostning

Vad passar väldigt bra att göra när det är -16 ute? Frosta av frysen, till exempel - bara att ställa ut maten på balkongen! :-) 
Det är ett tag sen sist - har inte gjort det sen jag bodde i Norge. Trodde jag skulle bli tvungen att tömma och stänga av frysen i samband med flytten, men flyttkillarna sa att det var helt onödigt då de hade ström i lastbilen. Bara att plugga i kontakten och vips fraktades en välfylld frys över gränsen! 
Fast i ärlighetens namn hade det nog inte skadat att gå igenom den redan då. För nu hittar jag ett och annat som med marginal passerat sitt bäst före-datum...
 
 

Skönt

Två timmars promenad i sol och -11. Härligt!!!
 


Ny byrå

Ha! Häromkvällen var jag för första gången med på budgivning på Piteås Köp- & säljsida på Facebook. Har varit på jakt efter en ny byrå till sovrummet, men inte hittat nån som jag tyckt passat. Men så var det nån som ville sälja sin Malm-byrå från IKEA (h123xb80xd48). Och jo, den ville jag ha! Budgivning fram till ett visst klockslag - och den sista minuten haglade buden. Jag hade bestämt mig för att följa med upp till 700:- och sen ge mig. Men det behövdes inte - med 620:- var jag den sista som hann lägga bud. Tjohej! :) Nypriset är 1199:-, den jag köpt är i nyskick. Och extra stadig då den inte bara är hopskruvad men också limmad. Och tänk - bara att slippa montera en IKEA-möbel som säkert består av 1000 delar... :) Har hämtat den nu ikväll - tur jag har en rymlig bil, det var inga problem att få in den. Lite tyngre då att få den upp till lägenheten, men väldigt lägligt kom det en karl och gick förbi porten när jag höll på att släpa in själva stommen, och vips hade han hjälpt mig att få den upp på andra våningen! Sen var det enkelt att bära in lådorna och sen styra hela schabraket på plats.

Den gamla byrån (h85xb80xd40) ser onekligen ganska fjuttig ut i jämförelse... :) Den har jag ärvt efter farmors syster. Helt OK möbel, men börjar bli lite ranglig och rymmer nog bara hälften så mycket som den nya.
 
Nu återstår bara att flytta över allt som ska ner i lådorna. Typ underkläder och sånt. Fast jag har dyrt och heligt lovat mig själv att rensa i röran och bara lägga ner sånt jag faktiskt använder. Det får dock bli en annan kväll, nu tog energin plötsligt slut... :)
 
Gamla byrån:
 

Nya byrån:
 

Stor & liten... :)


Kom ihåg

Idag kom jag ihåg broddarna! :-) 
Fast det blev en kortare runda på lunchrasten, ner till småbåtshamnen. Sooool!!!
Glashalt

Idag bestämde jag mig för en långpromenad på Trundön mitt på dagen (jobbar långdag så jag hinner med mina arbetstimmar även med en rejäl paus) - tog bilen dit och parkerade vid bron över till ön. Eftersom jag förstod att det skulle vara halkigt lade jag broddarna i ryggsäcken innan jag åkte hemifrån i morse - men kom jag ihåg att ta med dem när jag sen skulle ut och gå? Nähädå. Så jag halkade omkring i en dryg timme och hann antagligen bara en tredjedel av den sträcka jag skulle tillryggalagt om jag varit rätt utrustad. Trundön verkar nämligen vara en plats där sand och grus är okända storheter... :)

 

 

 

 

 

 

Upp och ner

Nu har jag äntligen planterat en blomma i min hängande uppochner-kruka från Bosske.
Så nöjd! :-) 
 

Ur spår

Idag har jag varit på skidtur - för första gången på typ fem år. Hade glömt att de vallningsfria skidorna enbart är utrustade med fäste (glid är ett okänt begrepp), men vilket jävla fäste sen - höll på att stå på näsan redan i den första utförsbacken... å andra sidan är jag farträdd och har balans som en enbent så det är bra om det inte går så fort!
 
Tog mig runt 2,8 km-spåret på Hedvalla (i Rosvik), och sen den kortare banan (1,5 km?). Men sen fick det räcka. Imorgon satsar jag på en helt vanlig promenad! :-) 
 
 
 

Ljusare dagar

Fin eftermiddagshimmel utanför biblioteket! :-) 


Myyys

Kvällsmys i soffhörnet med minsta systerdottern... njuter! 


Beroendeframkallande

Riktigt ruskigt spännande. Böckerna av S.J. Bolton, alltså.

Började för ett par veckor sen med Rov, som jag skrivit om tidigare (utspelar sig på Shetland och bygger delvis på gamla sägner). Sen har jag tagit mig av Lacey Flint-serien i ljudboksversion (som kan sägas höra ihop med den första boken såtillvida att ett par av personerna återkommer). Lacey är kriminalassistent med ett mörkt förflutet och en förmåga att hamna i trubbel. Den första delen heter Nu ser du mig, och handlar om en Jack the Ripper-copycat som sprider skräck i London. I nästa bok, Livrädd, går Lacey undercover som student i Cambridge och dras in i ett farligt spel. I trean, Odödlig, kidnappas och mördas unga pojkar i södra London, och även denna gång dras Lacey in i händelserna trots att hon inte ingår i utredningsgruppen.

Den fjärde boken, En mörk och förvriden flod, står jag i kö för. Trodde jag skulle hinna få den innan helgen, men nejdå. Den dyker upp först till veckan... abstinensvarning.

I tillägg till de svåra kriminalfallen brottas Lacey med sina känslor för kriminalkommissarie Mark Joesbury. Att de båda är attraherade av varandra råder det inga som helst tvivel om (det är snarast ett understatement), men Lacey har svårt för att låta någon komma nära och kanske avslöja hennes hemligheter från det förflutna...

Hm. Även jag känner mig en smula attraherad av den handlingskraftige kommissarien med sina turkosblå ögon och lite buffliga sätt. Påhittad eller ej...!


Hällskär igen

Hm... mitt flexkonto närmar sig minus - alldeles för många och långa promenader på dagtid...! Men när det är så här fint går det ju inte att låta bli. Knatade till Hällskär igen - lika soligt som sist, men nollgradigt och med fågelkvitter denna gång. Aaaaah!!!
Baka

OK. Måste nog köpa Nutella på vägen hem. Har aldrig provat baka med Nutella förut (ehh... vet inte om jag nånsin haft det hemma i skafferiet ens) men nu blev jag inspirerad! :)

20 smarriga Nutella-recept
 
Annars var det väl egentligen en blåbärskaka som stod på programmet, men man kan ju alltid ändra sig! :)

Vill ha

Oh, den här affischen skulle jag vilja ha! :)

 

Valutakurs

Hm. Kanske börjar det bli dags att avsluta mitt norska bankkonto och flytta över pengarna, nu som den norska kronan är på uppåtgående igen efter den senaste tidens djupdykning. Hur länge det nu varar... såg precis en rubrik om att oljepriset sjunkit under dagen, vilket väl antagligen kommer ge utslag på kursen imorgon.

Hade jag hängt med och varit taktisk skulle jag gjort hela operationen i början av september, ser jag nu. Men det ska fasen veta sånt i förväg...!
 
 
 

Takskottning

Idag har de skottat taket på Coop/bibblan/banken. Säkert inte så dumt med tanke på att det ska bli plusgrader framåt helgen - snön lär ju bli tyngre då. Fast ärligt talat - jag hoppas de transporterar bort snön imorgon, för nu ser man nästan inget när man tittar ut...!


Shetland

Nä, Jimmy Perez ser inte alls ut som jag föreställt mig (om än inte oäven), och den omvända ordningen förvirrar. Bok tre har lagts först i serien när Ann Cleeves-böckerna nu filmatiserats, och den lilla styvdottern har plötsligt blivit tonåring. Men det är ändå klart sevärt - inte minst alla vackra naturvyer, och så den skotska dialekten! Och igenkänningsfaktorn i bl.a. Lerwick och på Bressay bidrar såklart - i år är det 10 år sen jag och Eva var där.

Har dock haft svårt för att pricka in avsnitten när de gått på TV, så jag kollar SVT Play. På jobbets iPad som jag lånat hem under förevändning att jag ju måste lära mig hur den funkar om det är låntagare som behöver vägledning.. Jaja, OK, då rör det sig väl oftast om sådant som e-böcker och nya tidningsdatabasen PressReader och inte nödvändigtvis om att kolla på TV-program... men i alla fall! :)

Jimmy Perez, BBC style:


Från vår resa - time flies...: 
 

Matlagning

... är inte precis min starka sida, fråga de som känner mig.

Eller, jag är väl inte dålig på att laga mat - men tycker inte det är speciellt kul. Inte att laga mat till mig själv i alla fall - mycket roligare då när man har besök. Det innebär att det går ganska mycket på halvfabrikat och micromat i mitt lilla enpersonershushåll - men nån gång ibland överraskar jag mig själv! Så ikväll har jag gjort ugnsstekt lax med citronpeppar och creme fraiche, matvete samt broccolibuketter. Inte dumt! Dessutom vet jag vad jag ska äta till lunch och middag imorgon... :)


S-N-Ö

Jojo. SMHI gick ut och varnade för stora snömängder i helgen. De fick rätt. Glad att jag bor i lägenhet och inte har nån lång uppfart som måste skottas!
 
Fast balkongen tog jag mig av för en stund sen. Verkar vara den enda i byggnaden som bryr mig om sånt - grannarna är tämligen, tja, insnöade... ;-) 
 
 
 
 
 
 
Inte utan problem, dock. Balkongdörren gick inte att få upp så jag fick öppna ett fönster och klättra ut den vägen...
 
Har också gått en liten promenad för att kolla in läget. Rejäla snödrivor! Och tufft för den som vill gunga... :-) 
 
 
 
 
Däremot har snön svarvat sig runt min bil så än så länge verkar det hyfsat lätt att få ut den. Hoppas det står sig till imorgon. 
 
 
Då har grannen två platser bort betydligt mer att bita i...!!
 
 

RSS 2.0