Böcker, böcker, böcker!

Ooops... jag har tagit mig i kragen och gått igenom BS-kataloger (=BTJ-listor) och förlags-kataloger som blivit liggande sen gudarna vet när. Och jisses så många bra nya ungdomsböcker jag hittade! Så nu har jag beställt. MASSOR. Väntar med bävan på alla fakturor som kommer ramla in... Än så länge har jag någorlunda koll på budgeten - men nu rullar kronorna. Nåja, jag har alltid hävdat att så länge man köpt vettiga saker för pengarna ska man inte vara alltför ledsen om de tar slut innan budgetåret gör detsamma. OK, så funkar det naturligtvis inte när det gäller ens privatekonomi - man måste ju ha pengar till mat och annat - men vad gäller bibblan får jag helt enkelt frysa alla inköp om (när..???) pengarna tar slut, och så vänta till efter nyår när det kommer nya friska pengar.

Det är dessutom ett faktum att mitt bibliotek behöver nya böcker. Vi har alltför lite ungdomsböcker, alltför lite lättläst - å andra sidan är utgivningen av just lättlästböcker väldigt begränsad här i landet jämfört med i Sverige. Vilket är himla synd, för det är fler och fler ungdomar som kämpar med läs- och skrivsvårigheter. I Sverige finns bl.a. förlaget Argasso, som är inriktat på just lättläst ungdomslitteratur. Serien Läsvänligt är helt suverän - med enkel text, modernt innehåll, tuff layout. Perfekt att sätta i händerna på läsovana/läsovilliga gymnasieelever. Men dessa böcker finns alltså inte på norska. Synd!!

       

Se där, Maria, nu fick ni lite gratisreklam! :)

...min kompis Maria är en av förlagets grundare - det är lite häftigt att ha en förlagsredaktör i
bekantskapskretsen... :)

Ahhh...

Ahhh... så här ska det vara när man går till jobbet! Fyra minusgrader, närmast vindstilla och en molnfri himmel som långsamt ljusnar. Och snögnister på fjället. Jag vet att jag sagt en massa elakt om Øyfjellet - och jag tycker verkligen fortfarande att det ligger mitt i vägen - men visst är det vackert med snö på?

     

Och utsikten från bibblan är det heller inget fel på - känns nästan som om jag vore i Alperna...... fast än har jag inte hittat Stig-Helmers annex... :)

Vintermorgon

Nä, det är ingen snö här nere vid skolan. Men uppe i Kulstadlia imorse var det vitt
och väldigt vackert:TV-tornet på Dolstadåsen:


Vitt ute!!

Glöm det jag skrev nyss - nu har snön lagt sig på gräsmattan här utanför!!! Fast frågan är hur länge den stannar...


_ _ _ _ _

Har hittat suveräna plåster på apoteket - nu har jag klarat att gå till jobbet två dagar i rad, och ska gå imorgon igen. Men ärligt talat: 45 kr för fyra små gummilappar, är inte det i häftigaste laget???
Intelligent automatik

Tjohej, idag snöade det när jag gick hem från jobbet!! Inga mängder, men lapphandskarna singlade ner när jag gick uppför Kulstadbakken. Fast det finns ju ingen antydan till tjäle, så snön smälter med en gång den landar. Nåja, det går åt rätt håll i alla fall! Snart är det november, då får det gärna bli vinter "på riktigt" för min del.

Försökte fotografera Dolstad kirke i det tilltagande mörkret på väg hem. Det finns "intelligent automatik" på min kamera, så jag överlät alltihop åt tekniken, bara siktade och tryckte. Gick hyfsat! :) Fast det sista kortet - där blev det tämligen ilsket blå himmel, antar att kameran inte klarade av att parera det starka strålkastarljuset som lyser upp kyrkan från den sidan. 


_ _ _ _ _

En av avdelningsledarna kom in på bibblan idag tillsammans med en kille. Avdelningsledaren tittade förväntansfullt på mig, sen nickade han mot den andre. Som talade om att han skulle vikariera som mattelärare och undrade om jag hade nån bok över. Men vet ni vad? Han pratade svenska!!! Vi blågula invaderar landet... :)
_ _ _ _ _

Lyssnar just nu på Erlend Loes Fakta om Finland - som inte alls är en faktabok, utan en roman om en förvirrad figur som fått i uppdrag att göra en resebroschyr om Finland men hatar att resa och tycker alla borde stanna hemma. Och som inte alls gillar Finland - det är för många sjöar där. Lite underlig bok så långt, jag brukar gilla Loes böcker skarpt men här vet jag inte riktigt... Hur som helst, jag fnös högt åt huvudpersonens karaktärisering av bibliotekarier: "Bibliotekarene er vanskelige mennesker. De vil se blod. De gir seg aldri." Hmpf!!
_ _ _ _ _

De fem lektionerna jag hade med restaurangeleverna i måndags gick OK - de var väl inte överdrivet entusiastiska, men det tog jag ingen hänsyn till... Det som - otippat! - funkade bäst var när jag tog dem med till bibblan för bokprat. "Jag hatar böcker" och "jag har då inte tänkt låna nån bok" var några av kommentarerna på förhand, så utgångsläget var inte det bästa - men jag hade lovat norskläraren att se till att alla lånade varsin roman. Så bokpratade gjorde jag. Och lånade gjorde de. Sen avtalade jag att vi skulle träffas i klassrummet en halvtimme senare, och föreslog att de ju kunde använda lite av tiden fram till dess med att börja läsa i de nyss lånade böckerna. Kom så till klassrummet strax innan vi skulle dra igång igen - och döm om min förvåning när de inte ens verkade registrera att jag kom in in rummet utan satt med näsan i varsin bok!!! OK, inte allihop, men de flesta. Jag bara satte mig ner och väntade, ville och vågade inte avbryta när de nu kommit igång. Efter en stund lyfte en elev på huvudet och sa "ska du inte börja snart" och när jag då började prata sa en annan "vänta lite, får jag bara läsa ut den här sidan". Tjohej, rätt bok till rätt elev - det är tricket! :)

Quiz-kveld

En av kollegorna frågade om jag ville följa med till Onkel Oskar igår kväll (en bar mitt i stan) - på måndagarna har de quiz-kväll, nämligen. Det lät spännande, så jag hakade på. Och ja - det var skitskoj! Vi var ca 10 lag som i rask takt skulle svara på 25 frågor + några musikdito, sen paus och så en ny omgång. Vi hamnade nånstans i mitten båda gångerna.

Det var enkla och jättesvåra frågor om vartannat - många av dem hade jag inte en susning om, men lagkamraterna var desto duktigare. Fast ett och annat svar bidrog jag med - när det kom en musikfråga var det bara jag som visste att det var Harpo som sjöng! (Movie star, oh movie sta-a-a-r...). Och att det var Karl XII som stred i slaget vid Poltava. Och att floden som rinner förbi Shakespeares födelsestad heter Avon. Men vad doldrums är för nåt, hur många symfonier Beethoven färdigställde eller i vilken stad Phoenix Park ligger - don't ask me! För att inte tala om att vi bommade på frågan om vilket ord som både beskriver smärta och är en konstnärlig slutprodukt. Ehhh????? Men det var förstås löjligt enkelt: verk. Pöh! (värk stavas med "e" på norska om ni undrar).

Tänk om man nu bara kunde komma ihåg alla svar! Men det mesta är väl glömt innan nästa måndag. Fast då är det ju å andra sidan sett nya frågor. Och ja, jag ska dit då också!! :)
_ _ _ _ _

Föll för frestelsen att köpa jul-yoghurt:

 

... med smak av rom-russin, ingefära, glögg och fikon. Har avprovat ingefärs-varianten och den smakade... inget vidare. Tacka vet jag melon och jordgubb! :)

Obama eller McCain?Tur att man har hjälpsamma kollegor! Fick låna en amerikansk flagga till min presidentvals-utställning (av kollegan som har amerikanska bilar på hjärnan och som t.o.m. flaggar på 4th of July), så nu ska det mycket till för att eleverna ska missa vad som är på gång... :)

Håller tummarna så det knakar för att Obama vinner. Inte för att jag kan särskilt mycket om amerikansk politik, men han verkar vara den klart mest sympatiske av de två kandidaterna. Och demokraterna ligger trots allt lite mindre till höger än republikanerna. Och att McCain är 73 år gammal.... tja, han har naturligtvis en massa erfarenhet, men ärligt talat, jobbet är tufft och blir han vald är han närmare 80 innan första perioden är slut. Orkar han????? Njä.

Om du känner dig ensam...

... här är ett tips på vart du kan vända dig:Fniss! Det är ju nästan så man börjar fundera på en karriär inom smuggelsektorn... :)
_ _ _ _ _

Nu har jag kollat trailern för Twilight. Mmm... Edward funkar!!! Och vet ni vad - i Sverige har filmen premiär redan 21 november (samma datum som i USA). Jag ska på bio när jag kommer hem till jul - för såpass länge räknar jag med att den går (måste ju finnas en massa vampyr-fantaster i Umeå, eller!?). Nån som vill följa med??

Ursäkta, jag vet att jag är rätt enkelspårig - men jag lär fortsätta kommentera Bella och Edward tills jag kommit igenom hela serien. Kanske kan jag göra nån av er tillräckligt nyfiken för att själv vilja läsa böckerna??
_ _ _ _ _

Jag är hopplöst okunnig när det gäller vilka musikgrupper som är "inne" - men nu har jag fastnat för en av Coldplays låtar - Viva La Vida (och tydligen inte bara jag - videon har visats närmare tjugo miljoner gånger sen i början av augusti...).

Stormen Ulrik

Dagens väderprognos för min vrå av världen:

Helgeland og Saltfjellet: Kortvarig sørvestlig sterk storm 30 m/s på kysten og i fjellet, som i formiddag minker til sterk kuling 20 og i ettermiddag til stiv kuling 15. Regnbyger. Mulighet for torden.

Japp. Nog har det stormat alltid - jag som skulle utnyttja det faktum att vi går över till vintertid med att få en lååååång natts sömn, men vaknade första gången kring halv fem av att vinden kastade omkring utemöblerna på verandan. Så en stund senare av att fönsterrutorna skallrade för fullt. Och en stund senare var jag rent tvungen att ställa mig i vardagsrumsfönstret och se på träden som piskade frenetiskt. Det gör de fortfarande. Och så har regnet vräkt ner i byar och kaskader, även om det för ögonblicket är uppehåll.

Fast vi är då alls icke värst drabbade, längre söderut längs kusten har det gått ur ekstrem-værvarsel (vilket är norska meteorologernas motsvarighet till kategori 3-varning, antar jag) och i Måløy har man uppmätt vindstyrkor på 41 m/s. Orkan, med andra ord. Håll i hatten!

  Mer om ovädret här!

(Fast nånstans blir man ju konfunderad. På www.yr.no hittar man kontinuerlig uppdatering av väderläget, med data från alla väderstationer. Och vid flygplatsen här i stan blåste det 4 m/s kl 8. Va??? Har de mätstationen inomhus??? Eller bara satt den i en skyddad vrå dit vinden inte når?? De borde definitivt sätta upp en vindmätare här i trädgården utanför min lägenhet!!)

Jag stack precis näsan utanför dörren. Nu vräker regnet ner igen. Och ni ska se balkonglådorna, nu står det vatten helt upp till kanten. Geggamoja. Att jag inte tog mig av dem igår!

Begränsad sikt

Hm. Idag har det inte blivit mycket gjort! Hade stora planer om städning, biskvibak och annat praktiskt - men har istället ägnat det mesta av dagen åt att läsa (primärt om vampyrer, jag erkänner). Och ja, som bibliotekarie kan jag ju i alla lägen legitimera läsning - men följden blir att jag får mycket att göra imorgon... då ska jag dessutom en vända till jobbet för att förbereda de fem (!) lektioner jag ska ha med restaurangeleverna på måndag.

Och så måste jag ta mig av balkonglådorna innan snön kommer - fast det är lite synd att slänga tagetesplantorna som fortfarande är så fina:

 
_ _ _ _ _

Angående glasögon: ni som har varianter med breda skalmar - hur lång tid tar det att vänja sig med den begränsade sikten??? Jag trivs bra i båda paren, men de som har breda skalmar är obehagliga att köra bil i. Känns som om jag inte ser nånting och jag vrider huvudet från sida till sida hela tiden. Och igår när jag hade biblioteksintroduktion med en klass som satt utspridd i en halvcirkel runt mig kände jag mig fullständigt handikappad och utan överblick. Obehagligt (jag tror killarna märkte hur förvirrat jag betedde mig). Men annars tycker jag som sagt om dem. I det andra paret har jag mycket bättre sikt, dock! :)
_ _ _ _ _

Ouäck. Jag är en sån där som alltid dubbelkollar att jag ställt väckarklockan. Ibland måste jag slå på sänglampan igen för att kolla en extra gång (säkert nåt slags tvångsbeteende...). Häromkvällen när jag företog den där sista manövern stirrade jag plötsligt rätt på en spindel som satt på tapeten två decimeter från mitt huvud. Äcklig! Inte för att jag är en sån där som skriker och springer så fort jag ser ett kryp - men jag hade ingen lust att få den som sängkamrat (sådana ska inte vara ludna och ha åtta ben). Så jag slog ihjäl den. Den där typen spindlar - med ganska liten klotrund kropp och låååånga ben (säkert 4-5 cm) var vanligt förekommande i min lilla lya i Sogndal. Där slog jag ihjäl minst 30 - här är det nog "bara" den tredje eller fjärde i ordningen. Är dessa typiskt norska, tro (har aldrig sett dem i Sverige), eller trivs de bara i källarlägenheter??

Och ja, jag är djurvän. Faktiskt. Men med vissa undantag. Som primärt innefattar småkryp.Det här är ungefär så mycket vi har sett av solen i de här trakterna de senaste veckorna...

Dancing Queen

... eller nä, inte drottning utan prinsessa! Och inte så mycket dans heller... fast lite blev det ju! :)Vi hade alltså personalfest ikväll. Med kändisparty som ledord. Och jag föreställde kronprin-sessan Victoria. Framför allt när jag var yngre var det en del som påpekade att vi var lika, så jag körde på den linjen. Min egen 15 år gamla balklänning kommer jag dessvärre inte längre i (eller jo, det går, men den sitter så tajt att den säkert spricker om man sätter sig ner...). För syrran är det tvärtom, hennes 13 år gamla kreation är numera alldeles för stor. Men lagom till mig. Så jag fick låna. Tack, lillasyster!! Och tack till mamma, förstås, som sytt bådas våra klänningar.

Drottningen och prinsessorna har ju alltid en bild på kungen i ett band över axeln vid högtidliga sammanhang - alltså hade jag en bild på min pappa!Kollegorna verkade uppskatta tilltaget. Det var en massa "hur mår ers höghet?", "behöver ni en livvakt?" och "vill prinsessan ha vin till maten?". Samt Du gamla, du fria som allsång. Skoj!! :)
Två av kollegorna kom som paparazzis och stack kamerorna under näsan på folk. Och en del kom som norska kändisar som jag dessvärre inte har koll på. Och en del kom i mörka solglasögon och med den attityden. För att inte tala om han som kom med hysteriskt blinkade brillor - som jag fick prova:Vid 00.30-tiden var jag på väg att åka hem. Men hur det nu var så blev jag kvar en stund till... och en stund till... och hem kom jag inte förrän närmare halv fyra. Och jag var fortfarande uppe i varv så det var lika bra att blogga lite fast jag nog hellre borde lagt mig direkt.

Men nu måste jag sova! God natt! Eller god morgon, snarare... :)

Kunde inte låta bli...

... att köpa färska jordgubbar när ICA Supermarket idag hade 40% rabatt på allt av frukt & grönt. Mmm! :)Jag har nu pålagt mig själv att inte läsa mer ikväll - kom hem strax efter fyra (ja, de fantastiska norska arbetstiderna, ni vet) men har ännu inte börjat med middagen. Hamnade i soffan med BOKEN istället. Och nu är det inte bara vampyrer som figurerar i trakterna runt Forks (den där lilla staden där Bella bor). Det finns varulvar där också. Huuu...
En del av mig vill helst fnysa åt att en så osannolik historia kan fängsla som den gör, men vad hjälper det när jag blir fängslad lik förbaskat??

Min lika fascinerade elev - hon som snart bara har sista boken kvar att läsa - informerade mig idag om att filmen inte har premiär i Norge förrän i februari. Men att hon sett trailern om och om och om igen på nätet och att killen som spelar Edward är "helt perfekt". Bra!!

Nä, om jag skulle ta och äta nånting, kanske. Och så måste jag börja förbereda utstyrseln till partyt imorgon kväll. Blir intressant att se vilka kändisar som dyker upp... :)

Godkväll!

Snart min tur!

He he... jag behöver inte vänta så länge på tredje boken om min favoritvampyr. Tjejen som lånade den i förrgår har nu varit här och lånat fjärde boken eftersom hon bara har några sidor kvar av trean! Så kanske jag får sätta tänderna i den (ursäkta ordvalet) redan i helgen. Nu när jag äntligen bestämt mig för att läsa hela serien kan det liksom inte gå fort nog... :)
_ _ _ _ _

En av kollegorna är kraftigt förkyld och rosslar riktigt ordentligt. Men halstabletter eller medicin? Neeeej... för han har hört att mörk och raspig röst anses som sexigt så nu ser han sin chans att få uppmärksamhet från damerna! :)

Kallare

Vad hade jag väntat mig? Promenerade till jobbet igår iförd regnställ och gummistövlar. Varken vädret eller skoskavet var så illa på väg till jobbet - men när jag skulle hem igen formligen vräkte regnet ner och det blåste rejält. Och jag fick skoskav. Förstås. Dessutom har jag upptäckt att ett vattentätt Helly Hansen-regnställ inte är riktigt vattentätt efter en halvmil i hårt väder.

Idag tog jag bilen...

Det har blivit kallare - bara ett par plusgrader - och nu letar sig snön nerför Øyfjellets sluttningar igen:
_ _ _ _ _

Nu är jag halvvägs genom den andra boken om Bella och Edward. Och jo, den är bra! Det är nästan löjligt, men jag kommer på mig själv med att hela tiden fundera på hur det kommer gå för dem, och längta tills jag kommer hem och får fortsätta läsa! Igår när jag kom hem slängde jag i mig mat, kastade mig i soffan med boken och rörde mig sen inte ur fläcken förrän det var dags att gå till sängs... Tämligen beroendeframkallande! :) 

Nu är problemet att jag antagligen måste vänta en stund på tredje boken. Vi har bara ett ex på bibblan och det lånade jag ju ut häromdagen. Aaaagh...

Bella och Edward

                  

Jo, Twilight är faktiskt ännu bättre på engelska än på svenska (=Om jag kunde drömma) och norska (=Evighetens kyss). Jag lånade ut den norska versionen till en elev häromveckan - med andan i halsen kom hon tillbaka några dagar senare och ville låna tvåan. Som vi då ännu inte fått på norska. Så hon tog den på engelska - kunde inte vänta. Idag talade jag om för henne att den norska boken kommit - hon är nu halvvägs genom den engelska - men hon tänkte sig om en stund och kom fram till att hon inte ville byta. "Den är ännu mer fängslande på engelska", sa hon. Så klokt! :) När jag sa att det även finns en tredje och en fjärde bok i serien fick tjejen nästan tårar i ögonen. "Jag ska aldrig läsa nåt annat än de här böckerna" sa hon när hon gick från bibblan med tredje boken tryckt tätt intill sig... (OK, där har jag ett problem - när jag väl rekommenderat dessa böcker är det nästan kört när eleverna kommer tillbaka och vill ha nåt "som är lika bra").

Det blev nästan för mycket för tjejen när jag i tillägg upplyste om att Twilight går upp på biograferna i slutet av november... :) Fast vi kollade filmaffischen på nätet och är eniga om att Bella ser ut ungefär som vi tänkt oss men att Edward är en besvikelse, inte den gudomligt vackre yngling han beskrivs som i böckerna. Men vi får vänta och se, kanske funkar han i rollen ändå.

Och för er som nu inte läst eller hört talas om böckerna, vad är det som är så fascinerande? Ja, säg det. Jag var väldigt tveksam till hela konceptet men bestämde mig för att läsa första boken häromåret för att kolla hur den var (för eventuellt inköp till Park). Efter två sidor var jag fullständigt fast. Storyn är en suverän blandning av kärlek och skräck. Bella är 17 år och har precis flyttat till sin pappa i en regnig småstad i nordvästra USA. Hon hatar stan, vädret, den nya skolan - kort sagt allt. Men så möter hon Edward. Vackre, oåtkomlige, mystiske Edward. Till en början är han avvisande, men snart väcks känslor hos dem båda. Starka känslor. Farliga känslor. De blir djupt och oåterkalleligt förälskade i varandra, men varje gång Bella är till-sammans med Edward är det med livet som insats. För Edward är vampyr, och han slits mellan sin kärlek till Bella och törsten efter hennes blod...

Jag är egentligen fullständigt ointresserad av vampyrhistorier - men det är något med berättelsen om Bella och Edward som inte släpper taget. Jag läste ut första boken (igen...) för en stund sen, och har nu börjat med tvåan (på engelska förstås). Men det tar emot - jag tvivlar på att den kan överträffa den första boken så jag är rädd att bli besviken. Så därför har jag undvikit den rätt länge. Nånstans misstänker jag också att det förr eller senare går åt pipan. Hur länge kan Edward - och hans familj, vampyrer liksom han - motstå frestelsen? Jag vet inte om jag vill veta... (fast med tanke på att det nu är fyra böcker i serien borde man väl kunna gå ut från att Bella fortfararande är i livet?). 

Läs mer om böckerna på författaren Stephenie Meyers hemsida. Och läs böckerna, såklart!!

Bil igen

Äsch, jag gav upp imorse och tog bilen. Störtregn och kulingvindar (det varnas för stormbyar). Först nu när jag redan är på jobbet slog det mig vad jag naturligtvis borde letat fram - gummistövlarna!! De är inget vidare att gå långt i, men jag brukar i alla fall inte få vare sig blåsor eller skavsår av dem. Om det fortfarande regnar imorgon får jag testa dem... och regnar det inte tar jag gympaskorna! :)
_ _ _ _ _

Bensinpriset har gått upp igen - hos vissa mackar i alla fall. Igår eftermiddag när jag gick förbi Shell och Esso, som ligger alldeles intill varann, visade det sig att Shell sänkt priset ytterligare, till 11.15 - medan Esso justerat upp priset till 12.37. Var skulle du tanka?? :)

Compeed och Leukofix

Jisses! Idag är bensinpriset nere på 11,25! Jag tror det måste vara lägstanotering sen jag kom hit till Mosjøen. Lite synd att jag fortfarande har trekvarts tank - innan jag behöver tanka nästa gång har priset säkert gått upp...
_ _ _ _ _Jag har tagit mig i kragen - lät bilen stå och gick till jobbet imorse. Det var uppehåll när jag startade, men för alla eventualiteters skull hade jag utrustat mig med regnställ. Och mycket riktigt, innan jag var halvvägs började det plaska. Egentligen är väderleken inget bekymmer - annat än när det gäller skor. Vad sjutton ska man ha på fötterna?? Jag har ett par skor som är sköna och som jag kan gå i dag efter dag. Men det är gympaskor, och de fungerar inget vidare när regnet öser ner. Häromdagen fick jag blåsor av skorna jag då hade på mig, idag är det samma visa med mina (dyra) Everest vandrarkängor (men vattentäta är de, ska erkännas). Jag ska gå hem i eftermiddag, tänker inte ta bussen - men inser också att jag inte kommer kunna gå i samma skor imorgon. Har ett alternativ till; Helly Hansen-kängor som jag köpte i höstas och som var himla sköna. I ungefär två dagar. Så jag får väl ta dem - alla skor klämmer på lite olika ställen, så jag får väl se till att fördela eländet... Och så är det bara att leta fram de i rubriken nämnda skavsårsplåstren!

Vad som ställer till det? Hört om hallux valgus? Just det. Plus plattfot. Plus att jag egentligen borde ha strl 43 på ena foten och 44 på den andra. Vilket gör att jag antingen har en sko som kippar - eller en som klämmer. Bara att välja...
_ _ _ _ _

Äsch, nu blev det här alldeles för gnälligt! Så här kommer nåt trevligt istället: det är inte alla förunnat att få en bukett röda rosor när man kommer till jobbet en helt vanlig måndagsmorgon. Men det fick jag imorse!!!

 

När jag var liten...

Kattälskare av födsel och ohejdad vana! Jag och Sessan växte upp ihop...Och att jag blev bibliotekarie är kanske heller inte så underligt...Det ska börjas i tid!! :)


Onödig uppfinning

Syrran kom med en syrlig kommentar när vi var på KappAhl häromveckan:
Hur fick man egentligen kläderna att hänga kvar på hängarna innan man
uppfann strypsnarorna???

Alltså de där blanka snörena bak i nacken som numera tycks obligatoriska
på vareviga plagg:Och man kan ju undra varför de plötsligt är så nödvändiga?
Jag - och syrran - tycker bara de är irriterande!
_ _ _ _ _

Hm. Kanske man borde varit i Sandnessjøen ikväll. Varför?
Jo, det är singelfest i Helgelandshallen! :)
Fast vid närmare eftertanke är jag ingen partymänniska...

(Trots detta ska jag på party nästa helg - kändisparty till och med! Vi har personalfest, och temat är "kom som en kändis". Jag kommer försvara de svenska färgerna och dyka upp som en av Sveriges mest kända människor. Vem? Wait and see!!)

På promenad

Aj då! Tre timmar, 19.595 steg samt några skavsår och blåsor senare inser jag varför man inte ska gå på långpromenad i de kängor jag köpte i Umeå häromåret. De är ruskigt obekväma!! Men vattenavstötande - vilket var orsaken till att jag tog dem på mig. Grått med regnskurar här idag (igen) så jag var dessutom utrustad med regnställ.

Artighet skadar aldrig,
sa han som sa goddag till farstubron


... är ett uttryck som farmor brukade citera då och då. Och som jag nog borde ta fasta på. Jag gick i andra tankar längs E6:an och ignorerade all trafik, men så plötsligt såg jag nåt bekant. Fast det var inte förrän bilen nästan var förbi som jag reagerade på att det nog var en kollega som satt bakom ratten. Som jag alltså aldrig hann heja på. Ursäkta, inte meningen att vara ohövlig. Nästa gång vinkar jag till alla bilar för att vara säker på att inte missa nån jag känner! :)

(... jag gick med de regnstänkiga glasögonen i handen så jag har i alla fall en - klen - ursäkt: hela världen var lite dimmig!)
_ _ _ _ _

Nu ska jag slappa med en god bok: Twilight av Stephenie Meyer. Att den är fantastiskt bra vet jag redan - har läst den på svenska tidigare. Fast den är ännu bättre på engelska, tror jag. Sen ska jag iväg igen, hem till en kollega och äta pizza. Fast då tar jag bilen...
_ _ _ _ _

Kan inte motstå en norgevits:

Ole frågar den norske busschauffören:
- I vilken ände av bussen ska jag stiga av?
- Det spelar ingen roll. Båda ändarna stannar.


Fniss... :)

Sogndal

Hoppsan! Hittade en omärkt CD-skiva i en låda. Spännande... :)
Den visade sig innehålla kort från Sogndal:     Hm. Nu har jag inte varit där på över ett år. Dags att avlägga visit snart!

Trögtänkt

Men hjälp. Det är ju för pinsamt. Jag tycker själv att jag är någorlunda kvicktänkt
(ja ja, allt är relativt) - ändå tog det en lååång stund innan jag fick det här att gå ihop:

Hvor er tieren?

Tre menn var ute og reiste og bestemte seg for å overnatte på hotell. På hotellet fikk de vite
at prisen på rommet var 300 kroner, så de betalte 100 kroner hver og gikk for å legge seg.

Senere oppdaget resepsjonisten at han hadde tatt for mye betalt siden rommet egentlig kostet 250 kroner, så han ringte på pikkoloen og sa han skulle ta 50-lappen og gi den til mennene.

Pikkoloen mente at det ville være vanskelig å dele 50 kroner på tre menn, så han tok like greit 20 kroner selv og gav hver mann 10 kroner.

Dette betyr at mennene betalte 90 kroner hver for rommet. 90×3 er 270 kroner. Pikkoloen tok 20 kroner. 270 kroner + 20 kroner = 290 kroner.

HVOR er den siste tieren?


:)
_ _ _ _ _

I should have seen it coming... nu har en av kollegorna frågat om det är för att jag har träffat
Mr Right som jag bakade hjärtformade kakor häromkvällen. Nä. Icke. Men nån annan har det - provbakningen genomfördes med ett bröllop i tankarna, nämligen. Men alltså inte mitt.
Ingen har ju friat... :)

Jordskalv

Det var jordskalv i Umeå igår!!

Läs mer i dagens VK.


                                                                                 (foto: Norsar.no)

(jo, jag har knyckt bilden... sorry, VK! Kanske en förmildrande omständighet att den kommer
från ett norskt företag och jag bor i Norge...???)

Darrig på handen

Eeeh... nästa inköp blir nog ett kamerastativ (eller är det dags att börja med födelsedags-önskningarna, kanske??). Om jag varit lite stadigare på hand hade detta föreställt Elkem...:(fast det blev ju rätt fräna ljuseffekter!)

Ett och annat kort blev aningen mindre skakigt:... men detta är det enda som blev någorlunda skarpt:(...sen kan jag ju alltid skylla på att jag ännu inte lärt mig ljuskänslighetsinställningarna på kameran...)

Vimsig

Aaagh!! Mötet på lantbruksskolan var inte idag utan imorgon, jag tog fel på dag. Vilket innebär att jag måste ta bilen till jobbet imorgon igen. Suck. Och idag som det dessutom varit uppe-håll hela dagen, det hade gått utmärkt att promenera. Nåja, det får bli en ficklampspromenad ikväll istället.
_ _ _ _ _

Stackars vaktmästarna, nu har de fått extrajobb på grund av mig. Igen! Plötsligt gick det inte att låsa upp dörren till mitt kontor - låskolven hade skurit ihop. Bara att byta...
_ _ _ _ _

Det har regnat så mycket på senaste tiden att växtligheten antagligen tror att det är vårfloden. Syrenerna utanför bibblan har börjat skjuta skott!


Mörkt

Ficklampa. Det är bra att ha med sig en ficklampa. För går man på kvällspromenad här i Kulstadlia, vilket jag just gjort, så är risken annars att man trampar ner i ett dike eller utför ett stup. Njä, kanske inte, men faktum är att det inte finns gatlysen längs alla gator. Många husägare har rejält tilltagen utebelysning så för det mesta märker man inte ens att gatlyset saknas, men där det är långt mellan husen blir det i det närmaste beckmörkt en höstkväll som denna.

Inte bara går det fortare att komma ur form än i form, det går också fortare att växa ur kläderna än i dem... Skärpning! Imorgon måste jag ha bilen på jobbet för jag ska på ett möte på lant-bruksskolan, men sen ska jag baske mig låta den stå!
_ _ _ _ _

Fjället som jag knappt sett en skymt av genom lövverket under sommaren tittar nu fram igen:Oooooiiii! Kolla in zoomen på kameran - nu känns det ju nästan som om jag bor mitt i stan! :)
_ _ _ _ _

Herregud, jag lyssnar på en bok som gör mig andfådd! Harlan Cobens På grunn av et løfte - den är så spännande att jag önskar uppläsaren kunde läsa fortare! :) Igår när jag lyssnade i bilen på väg till jobbet insåg jag att jag trampade allt hårdare på gasen av ren spänning. Och det är inte första gången det händer. Inte bra! För att inte tala om den gången jag gallrade morötter och lyssnade på Harry Potter - och plötsligt upptäckte att jag slitit bort betydligt fler morötter än avsett...
_ _ _ _ _

Går det att göra hjärtformade biskvier? frågade någon häromdagen.

  Svar: JA! :) 

... fast det var lite pillrigt...

Raindrops are falling on my head...

Det går åt pipsvängen med mina goda föresatser om att låta bilen stå och istället promenera till jobbet. Regn, regn och mera regn - och blåst. Osäkert om mitt Helly Hansen-regnställ orkar stå emot vätan hela vägen från Kulstadlia till skolan... så jag tar bilen. Fast jag ska testa vattenresistensen. Snart. I promise! :)

Och så går det åt pipsvängen att lägga ut bilder. Fast där tror jag att jag har kommit på var felet ligger - minneskortet är defekt! Har provat ett annat kort och där var det inga problem.

Den enda bild jag lyckades överföra från kortet som är paj:

  Regnbåge mellan Tärnaby och Boxfjäll i söndags

_ _ _ _ _

Jag är jättenöjd med nya glasögonen! Nu återstår bara att varje morgon bestämma vilket par som ska sitta på näsan - jag som har svårt att bestämma vad jag ska äta till frukost har nu ännu ett svårt beslut att fatta innan jag lämnar lägenheten... :)

Och OK då, så här ser de ut:

   Ganska lika... men ändå inte! :)

(exeptionellt fånigt att sitta i soffan och ta kort på sig själv...)

Nytt skojigt norskt ord: brillehus = glasögonfodral!
_ _ _ _ _

TV:n står på i bakgrunden - TV4-nyheterna gör precis en intervju med Daniel Craig inför premiären av nya Bondfilmen Quantum of Solace (den ska jag se!!!). Han berättar att han gör många av stuntscenerna själv - "så många som mitt försäkringsbolag tillåter". Jo jo... han går med axeln i band efter en skada under inspelningen... månntro om försäkringen täckte operationen? :)

Längs Blå Vägen

Nytt försök att lägga ut de senaste bilderna!

Åkte som sagt från Sävar igår morse - gjorde vad som var tänkt att bli ett snabbt stopp på Coop i Umeå för att hamstra billiga grönsaker, men så upptäckte jag att det var bokrea och att de precis satt ner reapriset med ytterligare 40%. Vips så var jag fast...! Efter fyra vändor runt reaborden kom jag ut med tre CD-böcker (bl.a. Vibeke Olssons Molnfri bombnatt), ett par deckare (av bl.a. J.P. Parrish) samt några julklappsböcker (varför inte starta med jul-klappsinköpen i tid för en gångs skull?).
Nästa stopp blev ICA Kvantum på Västerhiske - ut kom jag med både Scans falukorv och köttbullar, samt en del annat.
Som om detta inte var nog stannade jag på ICA Supermarket i Storuman (för att leta strumpbyxor till mamma - hennes favoritsort finns inte längre på ICA Maxi i Umeå) och Konsum i Tärnaby (margarin, juice och Polly). Men sen bar det av över gränsen!

I Stensele, som man passerar strax innan Storuman, finns Stensele kyrka. Den är Sverige största träkyrka, invigdes 1886 och rymmer 2000 besökare!! Nån gång måste jag absolut stanna och avlägga ett besök.Vädret höll som sagt i sig fram till Storuman (och så ljusnade det en stund precis när jag passerade Tärnaby). Att vintern är i antågande står klart när man ser nysnön på topparna...:

   (... en kyrka till, Tärnabys denna gång. Synd att det kommer så många lyktstolpar ivägen, men de är svåra att undvika...)

Ruskvädret som tog vid över fjället får ni se en annan gång, nu måste jag rusa för att hinna hämta ut mina nya glasögon innan optikern stänger för dagen!

Vått...

Tillbaka i Mosjøen!

Det var rätt fint väder i Sävar när jag åkte imorse, och det höll i sig fram till Storuman ungefär. Sen blev det allt gråare och regnigare och blåsigare - och här på den norska sidan gränsen är det riktigt höstrusk. Bäckar, åar och älvar svämmar över sina bredder och mötande trafik vräker vattenstänk mot vindrutan.

Jag har stannat till på jobbet innan jag åker hem och packar ur bilen. Tänkte passa på att lägga ut lite bilder eftersom det brukar gå mycket fortare här än hemma. Jo, pyttsan. Datorn är rekordseg och bara hänger sig. Morr.

Får se om jag gör ett försök att blogga hemifrån senare ikväll istället.

Förresten - kusinen sköt en älgtjur imorse!!

Närbilder

Enligt instruktionsboken till min nya kamera ska jag kunna ta bilder så nära som 5 cm från motivet. Vilket jag testade imorse:

     

   

Jodå, det gick ju skapligt! :)

(... fast jag har minskat ner alla bilder till 25% av ursprungsstorleken innan jag laddat upp dem,
annars orkar inte datorn med. Så ni får föreställa er hur skarpa korten är i utgångsläget...)

Bra zoom är det också på kameran. Lyckades fånga denne krabat som tydligen satt sig i sinnet att perforera en av telefonstolparna:Vad annars? Jo, vi har rensat lingonen som vi plockade häromdagen, pappa och jag. Vi använde dock inte den norskkonstruerade (!) bärrensaren Rapp som jag ropade in på auktion här på ön för ett 15-tal år sedan:
 


Jag var den enda som bjöd på den (10 kronor om jag minns rätt) och många tittade lite medlidsamt på mig när jag vandrade iväg med den under armen. Och OK, jag kan inte påstå att jag använt den särskilt ofta - bären måste vara rejält stora för att inte ramla ut tillsammans med skräpet... Nä, vi rensade på traditionellt vis och skakade bort skräpet:Ikväll har vi haft besök av kusinen med fru som kört upp från Halland och kom med kvällsfärjan. Jättemysigt!

Väderleksprognosen utlovar sydväst 6-10 m/s för morgondagen så min ursprungsplan håller. Åker iland med färjan 16.30 imorgon eftermiddag och startar färden mot Norge vid 8-tiden på söndag. Jisses, att en vecka kan gå så fort...

Raspeballer

... är vad vi ätit till middag idag! Det är norska paltar, eller kroppkakor. Eller en slags blandning av dessa. Det finns färdiga mjölpåsar att köpa (nä, det är inte jag som haft det med mig från Norge utan syrran som hittat på hemmaplan) - bara att blanda med vatten, rulla till lämpligt stora bollar och koka i en timme!

     

Traditionellt ska de serveras med köttkorv, kokta morötter och kålrot (det var i alla fall vad som bjöds när jag åt dem i Kulturhusets servering i Sogndal för en massa år sedan). Vi körde den svenska varianten och fyllde dem med fläsk, med smör och lingonsylt som tillbehör. Undrar vad norrmännen tycker om den kombinationen...? Gott var det i alla fall! :)
_ _ _ _ _

Riktigt skruttväder idag, med regn och blåst. En innedag med andra ord. Iförd regnställ och gummistövlar knatade jag till affären på förmiddagen, men sen har jag hållit mig inomhus. Bland annat har vi monterat lagerhyllor i källaren, pappa och jag. Och mamma har fållat ner mina nyinköpta byxor. Tur att man har händiga föräldrar!!

Igår var det ju däremot jättefint - så här såg det ut i eftermiddagssolen när vi promenerade ner till färjan tillsammans med syrrans kompis som skulle åka iland:
_ _ _ _ _ _

Nån i familjen har gröna fingar, det är helt klart! Kolla in våra streptocarpusar:

 

Mera uppdatering

Sådärja, nu är jag på Holmön och mammas dator funkar! Inte är den snabb, men den hänger sig i alla fall inte som syrrans... :)

Vi kom ut hit imorse och det har varit en strålande vacker höstdag!Syrrans kompis Ylva följde med ut över dagen, och såhär glada var tjejerna över att åka färja:Jag fick prova Ylvas mössa, observera loggan för Swedish Ski Team! :)Väl ute på ön följde jag med pappa på fisketur. Vi lade ut sisådär 10 nät, och så gick vi iland och plockade lingon medan vi väntade på att fisken skulle fastna. Fyra liter och en timme senare drog vi upp näten - åtta sikar och tre abborrar. Gissa vad vi ska äta imorgon?   

   
_ _ _ _ _ _

Jag var alltså i Örnsköldsvik igår. Alltid lika kul att hälsa på kollegorna på Parkskolan!! Jag saknar dem förstås - och så saknar jag Parkskolan som den var innan omorganisationen och alla nedskärningar. Men den tiden är förbi, och kommer nog aldrig tillbaka. Tyvärr. Så som jag känner det just nu är sannolikheten för att jag återvänder dit nästa höst ganska liten... (för i tillägg trivs jag ju oförskämt bra i Norge!).

Efter besöket på Park körde jag ut till Fjällrävenfabriken och köpte ett par byxor till syrran, och på vägen tillbaka gjorde jag en avstickare upp på Varvsberget - och beundrade utsikten:   

Så var jag en snabb sväng på stan innan jag åkte och hälsade på tidigare kollegan Berit med make. Jättemysigt!! Och därifrån tillbaka in till centrum igen och fika på UH med kompisarna. Jättemysigt, även det!!

Jag var ganska mosig innan jag var tillbaka i Sävar vid 22.30... och så upp tidigt imorse för att hinna med färjan. Imorgon ska jag sova ut!!! (fast syrran åker med färjan 07.00 och om vädret är hyfsat tänker hon gå ner till Byviken och jag har lovat följa med...)
_ _ _ _ _ _

Vad mer?
Jo, jag servade bilen i måndags. Inga problem, den är i bra skick (fattas bara annat, så ny som den är!!).
Och jag köpte som sagt nya kameran. Har redan tagit över 100 bilder... :)

Och i måndags kväll var vi på bio och såg Mamma Mia. Jättebra!!! En sån där film som man blir glad av! Även om handlingen (för att knycka beskrivningen från Pirates of the Caribbean 3) var tunnare än en plattfisk...
_ _ _ _ _ _

Nu orkar jag inte skriva mer ikväll. Good night, everybody! :)

Liten uppdatering

Nä, jag har inte glömt bort att jag har en blogg! Men syrrans dator är så fantastiskt långsam att varje knapptryckning hotar krascha hela hårddisken... samt mitt tålamod. Så jag har inte ens försökt - förrän nu. Fast det blir bara några rader - vi åker ut till Holmön imorgon bitti, ska prova blogga från mammas dator där istället. Har varit i Örnsköldsvik idag och bland annat fotat utsikten från Varvsberget, förhoppningsvis kan jag lägga ut några bilder imorgon.

(Ja, jag har köpt den nya kameran! Och den tar himla fina kort! Även om jag bara läst de första sidorna i instruktionsboken än...)
_ _ _ _ _ _

Tror inte jag tål luftombytet. Är på väg att bli förkyld igen. Samma visa under höstlovet ifjol. Och jullovet. Så snart jag kommer hem slår halsontet till. Suck!
_ _ _ _ _ _

OK, all for now! Håll tummarna för att det inte gungar på Kvarken imorgon bitti...!

Planer för lovveckan

Nä, vi åkte inte ut till Holmön ikväll - kulingvarning för morgondagen, 14-16 m/s. Urk.

Planerna för veckan som kommer ser annars ut som följer - med reservation för en del ändringar pga vädret: middag hos en kompis imorgon kväll, lämna in bilen på service på måndag, bio på måndag kväll (Mamma Mia), hälsa på i Övik på tisdag, ut till Holmön onsdag morgon - och stanna där till lördag kväll. Sen är det dags att åka tillbaka till Norge igen...

Kusinen med fru kommer upp från Halland till helgen - han ska jaga älg (älgjakten startar 13/10 på ön) och förhoppningsvis hinner jag träffa dem innan jag åker! Så är det stormöte på ön nästa lördag med information om planerna på en vindkraftspark - det vill jag gärna vara med på. Och så kanske jag hinner fiska lite med pappa - sikleken är i antågande...
_ _ _ _ _ _ 

Fick några härliga citat av kollegan innan jag åkte - borde naturligtvis hushålla och lägga ut dem ett och ett, men jag kan inte låta bli att ta alla på en gång:

Det er bedre med dårlig minne
enn dårlige minner

Det er bestandig mørkest
rett før det blir helt svart

Min idrett er buddabuilding

Min form for ekstremsport
er å være gift med min hustru

Det er aldri for sent å gi opp!


Fniss... :)

Den här är också kul:

Jag tror, jag tror, sa kärringen som gav sig ut på tunn is. Så brast isen.
Var det inte det jag trodde, sa kärringen...
   

Trevlig helg!

I Sverige

Sådärja! Kom till Sävar vid 21.30. Färden över fjället gick utan problem, torrt och fint väglag (och en temperatur som var nere på -2 som lägst) - jag hade klarat mig utan vinterdäck, men vem vet hur det ser ut nästa helg??

Och inte kan det vara nån stor pyspunka på däcket som släpper ut luft - jag kan fortfarande inte avgöra vilket däck det är... :)

Imorgon blir det en vända in till Umeå, sen var planen egentligen att åka ut till Holmön men det är visst oväder i annalkande så vi får se. Ska lämna in bilen på service på måndag så då måste jag under alla förhållanden vara på fastlandet.

Har beställt ny kamera hos Cyberphoto, ska hämta den på måndag. Så snart kommer det nya bilder här på bloggen!


Godnatt!


Gullungar!

De små charmtrollen gör vad de kan för att skrämma slag på mig! Igår bytte fordonseleverna däck på min bil, idag har de rengjort sommardäcken och lastat in dem i bilen. Precis som i fjol kom killarna tysta och molokna tillbaka med bilnyckeln efteråt, tittade i golvet och mumlade "vi kraschade din bil" - men precis som förra gången var det en av dem som inte kunde hålla masken... :)

(jag lär förresten bli tvungen att pumpa ett av däcken emellanåt - det pyser ut luft och eleverna har inte hittat felet men ska kolla upp det närmare efter lovet om jag förstod dem rätt... tur att det finns många bensinmackar längs Blå Vägen...)

Sen har jag haft en elenergiklass här i dag - som också bestämt sig för att ge mig gråa hår. Efter ett impoviserat bokprat (fick sisådär en kvarts varsel) skulle gänget låna varsin roman. Och alla ville givetvis ha den kortaste och tunnaste jag kunde hitta... Fullt kaos och inte kunde de riktigt hålla tassarna från min dator heller när det blev dags för utlån. Jag höll dem från tangentbord och scanner så gott jag kunde - mitt i alltihop sa en kille "du tycker att vi är bra jobbiga, va?". Nää, de var urcharmiga hela gänget! Visst, lite väl mycket energi i armar och ben (och framför allt fingrar) men väldigt pratsamma och trevliga. Och de gav mig faktiskt en del tips på böcker de tycker jag bör köpa in: K-serien av Johan-Arnt Strøm, romaner om vikingatiden/krig/vapen, fler delar i Grøsserne-serien (=Kalla kårar). Och jag köper, såklart! Har fortfarande kvar en del pengar av årets budget, men det minskar snabbt...

Och så har jag fått en kommentar angående min klädsel för dagen; svarta strumpbyxor, brun kjol, svart v-ringad tröja. "Ska du på begravning?" sa en elev och tittade medlidsamt på mig. Eeehh?? Imorgon kommer jag i knallrosa! :)


Författarbesök

Vi har haft författarbesök på skolan idag. I våras gick det ut en förfrågan från fylkesbiblioteket - alla gymnasieskolor som ville få Mikkel Bugge på besök kunde anmäla intresse. Vi hakade på, förstås! Och så var det bara att hålla tummarna - för han gör en turné på en vecka och hinner med ett begränsat antal skolor. I början av augusti kom svar - vi var en av de "utvalda" skolorna! Så idag har han hållit två 3-timmars kurser i kreativt skrivande med elever på medie-, idrotts- och formgivningsprogrammen. Alltigenom lyckat, att döma av reaktionerna! Själv missade jag båda seanserna... hade tänkt vara med på senare halvan av eftermiddagspasset, men varje gång jag försökte lämna bibblan kom det elever som behövde hjälp. Så efter några försök gav jag upp. Men jag är den som haft kontakt med honom innan besöket, jag hämtade honom på hotellet imorse, och bibblan bjöd honom på lunch. Och så avtackade jag med en bok (Bo R Holmbergs Eddie Bolander & jeg) samt en burk biskvier. Så jag hann i alla fall prata liiite med honom. Mycket sympatisk kille! :)

Biskvierna, ja. Jag har fortfarande inte fått klarhet i vem det var som beställde dylika tidigare i höst. Men ett mail till kollegorna för att utröna detta ledde snabbt till att flera andra anmälde intresse. Så nu har jag fått avsättning för varenda kaka! :) Och flera har passat på att "varna" för att de nog kommer beställa närmare jul. Går så bra, så! Kommer ihåg för några år sen när jag t.o.m. tog kompledigt från jobbet en dag för att hinna med bakningen... kan kanske bli lite för mycket av det goda emellanåt? Fast jag tycker ju att det är himla kul!

RSS 2.0