Mammut

Vet ni - i Norge har vi inte bokrea. Vi har mammutsalg! :)

Och katalogen kom häromdagen. Jag har gått igenom den och förhandsbeställt en del till jobbet, men för egen del blir det nog ingenting i år. Dels har jag ärligt talat ganska fullt i mina bokhyllor, dels tycker jag väl inte att de norska reapriserna är så mycket att yvas över. Böcker är dyrt i Norge - även när det är rea.

Får kolla adlibris.se när de lägger ut reaböckerna och se om det är nåt jag ska beställa på andra sidan gränsen istället... :)
_ _ _ _ _

Om det kom mer regn? Jotack. Ca 20 mm igår kväll, ca 20 mm under natten
- och ytterligare bortåt 25 mm under dagen idag. Räcker det inte snart??
_ _ _ _ _

Den längsta Dewey-koden jag stött på:

362.1969792009481


Vad den betyder? AIDS i Norge...

Mmmm

Både solen och den blå himlen tittade fram igår!! Inte mer än några sekunder, visserligen
- men i alla fall...Annars har det varit minusgrader och snöat en del under helgen - nu är det dock snart dags
för väderomslag. Igen. Enligt meteorologerna ska det bli kraftigt regn innan kvällen.
Vilket januariväder...!
_ _ _ _ _

Lika bra att starta i tid. Det här ska bli en julklapp till nästa jul:Men vad det ska bli och vem som skall få det tänker jag inte tala om! :)
_ _ _ _ _

Vad göra när man har ett paket grädde med bäst före-datum för en vecka sen? Jo, man kan
baka en kaka - med mördegsbotten, kolafyllning och choklad på toppen:Mmmmmmm... :)
_ _ _ _ _

Äsch!! Har precis sett bronsmatchen i handbolls-VM. Nog hade väl svenskarna kunnat få vinna!!


Väderuppdatering

Det har regnat hela dagen idag. Inte fullt de 50 mm regn som utlovades (än, i alla fall - det är ju en stund kvar till midnatt), utan "bara" 44 mm om man får tro min väderstation. Den visar dessutom just nu en vindstyrka på 14 m/s, och det kan nog stämma. Det viner runt knutarna! Och det ska visst bli ännu blåsigare imorgon, samtidigt som nederbörden går över i snö och snöblandat regn. Varning är utfärdad för trafiksvårigheter och lokal översvämning. Vilken tur att jag inte ska nånstans!

I dagens tidning klagades det över att vägarna inte var sandade igår morse - det var ju trafikkaos lite varstans. T.ex. var det två skolbussar som tog sig upp genom Kulstadlia, men som stannade på toppen och vägrade köra ner igen innan det sandats. Och visserligen förstår man ju att de som ska sköta sånt inte hinner vara överallt, det är trots alla mååånga meter väg i kommunen - men inte ens E6:an var sandad vid 7.30-tiden när folk skulle på jobbet! Från kommunens sida sa man att man gjort så gott man kunnat och att manskapet varit igång redan kl 5 på morgonen. "Redan"? Alltså... en sån här gång, hade det inte varit idé att ha folk i tjänst hela natten...??

Nu har dock mycket av isen på vägarna regnat bort. Och på gångvägar och trottoarer ligger typ ett ton grus.

Och jag har slitit ut ett par broddar på en vecka.Raindrops are falling...

Imorse gällde det att hålla i hatten!! Ösregn, +5 och horisontellt slagregn. Med hela "busväders-utstyrseln" gick det fint att knata till jobbet - en hel del bilister hade däremot problem. Inte ens huvudvägarna var sandade...!

Vad gäller regnet lär det förresten bli ännu värre imorgon... enligt yr.no kan vi vänta nånstans
uppåt 50 mm. Blubb blubb!
_ _ _ _ _

Idag har vi haft besök på skolan av filmregissören David Kinsella. Han är född på Nordirland men har bott i Norge sen ca 20 år - närmare bestämt i Mosjøen. Han turnerar just nu på gymnasie-skolorna i Nordnorge med sin dokumentärfilm A beautiful tragedy, om ryska Oksana som går på balettskola och måste offra allt för att nå sina mål. Kraven är omänskliga och ibland undrar hon om det är värt det. Konkurrensen är stenhård, och inte minst måste flickorna svälta sig för att få vad som anses som perfekta ballerinakroppar. Filmen var oerhört bra. Grym. Fascinerande. Och ger en inblick i en kultur som är väldigt, väldigt långt från vår.

David inledde med att berätta om filmen och om hur den kom till, och efteråt fick eleverna möjlighet att ställa frågor. Han berättade också att han fortfarande har kontakt med Oksana (filmen spelades in 2004-2007) och vi fick veta hur hon har det idag.

Som ni förstår smet jag in på auditoriet tillsammans med eleverna. Vilket jag är glad för!!

Filmen har visats på mer än 60 filmfestivaler runt om i världen och har vunnit en rad priser. Och om ni har hört om storfilmen Black Swan med Natalie Portman ska ni veta - berättade Kinsella inte utan stolthet i rösten - att de har använt A beautiful tragedy som research när de gjorde den! För ett par veckor sen var han i Hollywood och blev intervjuad i ett TV-program tillsammans med just ms Portman. Ikke verst!

Ljuset är tillbakaNu märks det att vi går mot ljusare tider igen!! Särskilt som solen visade sig för första gången på vad som känns som veckor. Och även om den försvann bakom Øyfjellet ganska snabbt...

Med det klara vädret kom också minusgraderna. De är ca 10 till antalet och därmed är alla vägar glaserade då allt regn som föll igår frös till is under natten. Broddar är en absolut nödvändighet.
_ _ _ _ _

Äsch! Om det inte vore för att vi är så dåliga på musikfrågorna hade vi fått en topplacering på quizen igår kväll!! Vi hamnade sex poäng efter vinnarna i andra rundan (på en sjätteplats), efter att ha missat sista frågan. Som man kunde få sex poäng på. "Vilket band är det vi hör här, vad heter vokalisten, vad heter gitarristen, vilket land kommer de ifrån, vad hette deras första skiva, vilket år slog de igenom?"

Och vi hade ingen aning. Lyckades gissa rätt på landet (Irland) men sen sket det sig.
Det var U2...

Men som sagt, annars höll vi jämna steg! Det var mycket vi kunde: den danska målvakten i handbollsklubben Larvik (Lene Rantala), filmen som fick Golden Globe för bästa drama (The Social Network), Afrikas folkrikaste land (Nigeria), hur stor en ar är (100 kvadrat), vilket land som styr över Isle of Wight (Storbritannien), den grekiska motsvarigheten till Spaniens tapas (meze), vad en Siberian Husky är (jaja, det kunde nog alla: en hund), vilken tidigare amerikansk president som ställde upp i presidentvalet i USA på nytt år 1912 och då gick emot sitt gamla parti (Theodore Roosevelt), namnet på den danska TV-serien med Sofie Gråbøl i huvudrollen som Sara Lund (Forbrytelsen - eller Brottet som den heter i Sverige), efternamnet på Minerva i Harry Potter-böckerna (McGonagall), det enda land där det finns jättepandor i vilt tillstånd (Kina).
Med mera!

Dock gjorde fröken Johansson två jättetabbar. Den ena: frågan gällde vilket storföretag som
precis bytt ägare, Unni trodde Google och jag Facebook. Jag borde ha lyssnat på henne...
UNNSKYLD, MIN VENN!!


Den andra: en musikfråga med ett band som sjöng på nåt slags låtsasspråk ("hubba hubba zoot zoot"). Ingen av oss visste vad bandet hette även om vi kände igen låten - men så skulle vi också svara på vilket land de kom ifrån. Och det flög genom skallen på mig att de kanske var svenskar, men jag sa inget då jag egentligen inte hade en aning. Dumt - för det var just vad de var! Caramba, fick vi veta att de hette (och nu har jag kollat, det är Michael B Tretow som ligger bakom, det hade man ju kanske kunnat ana). Grrrr.
_ _ _ _ _

Det har varit Yrkesmässa på skolan idag, med företrädare från folkhögskolor, universitet,
polisen, försvaret m.fl. Förhoppningsvis har eleverna fått tips och idéer på vad de ska göra
med sin framtid!


Bästaste lillkillen

Nu har min väderstation tinat fram. Den registrerade 28 mm regn inatt kl. 22.30-06.30.
Jag vaknade ett par gånger under natten av att regnet slog mot fönstret. Horisontellt regn.
För jodå, det blåste rätt rejält också.

Men hindrade det mig från att traska till jobbet? Nähä! :)
Skulle hur som helst inte vågat köra bil, min gata var blankare än en hockeyrink...

Annat är det hemma hos syrran i Vännäsby - ruskigt vackert vinterväder:Avundsjuk...!! :)
_ _ _ _ _

Dags för nya bilder på Rasmus, tycker ni inte?


Inte så konstigt att man behöver duscha varenda gång man ätit när man gör det såhär ivrigt...


Fast man kan sitta riktigt fint vid bordet också... :)


På åktur i nya pulkan som är en julklapp från mamma och pappa


Leker med morfar


Myser med mormor


Busar med farmor. Tittut!


Kavat kille i Mats knä


Tre generationer Sjödin - Rasmus med pappa och farfar


EN GLAD SKIT!!

Lat helg

Inte har jag gjort många knop i helgen...! Tog en promenad runt Rynesåsen både igår imorse och idag, men annars har jag bara lullat på här hemma. Småfixat, sett skidskytte och handboll, lagat mat, bakat...

Och ätit middag hos Unni & EA. Gott!! :)

Förresten - EA testade oss på VG:s quiz (vi måste ju ladda inför morgondagen)
- lite otippat visade det sig att vi var bättre på kategorin tungviktsboxning än skådespel/teater...
_ _ _ _ _

Sådärja. Har fått en liten favorit i norska schlagern - Bable Fish. Får inte till att lägga in klippet
(nåt tjafs med källkoden), men kolla här: http://www.youtube.com/watch?v=u-U2JuwvFv4

Fin text! :)
_ _ _ _ _

Att det är mitt i vintern hindrar inte somliga för att ge sig ut en sväng med båten...!Aluminiumverket Alcoa (f.d. Elkem), med folkhögskolan Toppen i förgrunden:


_ _ _ _ _

Nu har regnet - och blåsten - nått Mosjøen. Det varnas för översvämning, rasfara och trafiksvårigheter det kommande dygnet på grund av stora nederbördsmängder och 4-5 plusgrader. Uhu. Kanske jag borde leta reda på en snorkel innan jag går till jobbet imorgon bitti? Ska i alla fall ta fram ett par nya broddar.
_ _ _ _ _

Dags att se sista avsnittet av Morden i Midsomer. Nej, jag har inte alls följt serien slaviskt, men sett ett avsnitt då och då och tycker det är en ganska mysig brittisk deckare. Och så minns jag ju John Nettles från Bergerac, som jag tycker nån kanal borde ta och sända i repris!! Jag och syrran var förresten på Jersey för 15 år sen, då kollade vi bland annat in polisstationen som användes vid TV-inspelningen. Ska ta och visa lite Jersey-bilder en annan dag, men det var ju långt före digitalkamerans dagar så jag måste scanna in bilderna först.

God kväll!


Helg

Det finns ett talessätt som säger att "det er mye vær i Vefsn". Och jodå, det fick jag bevis för på hemvägen. Regn, snö och hagel i en salig blandning. Tur att jag hade sydvästen! :)

Tänk - redan fredag. Det är liksom måndag-fredag-helg hela tiden, var tar veckorna vägen??

Nåja, jag ska inte klaga... har slängt mig i soffan och halvsovit hela kvällen. Trööött!! Planerna för helgen är något diffusa, men fortsätter skitvädret lär jag företrädesvis hålla mig inomhus. Har bl.a. ett julklappsprojekt som jag inte hann färdigt (uhu... pinsamt) men nu kan jag ju istället se till att vara extremt tidigt ute till nästa jul... :) Och kanske baka lite. INTE biskvier, dock.

Och så har den norska schlagercirkusen dragit igång. Första deltävlingen avhölls förra helgen - inget minnesvärt. Får hoppas på bättre låtar imorgon!

Dewey förnekar sig aldrig... hämtat från www.unshelved.com:
Mer regn

ÄNNU mer regn. Så imorse kompletterade jag min utstyrsel med den där knallgula sydvästen som arbetsgivaren gav i julklapp till alla anställda för ett par år sen. Den är faktiskt riktigt bra! :)

Vägen till jobbet är numera en blandning av ishalka, snösörja och decimeterdjupa insjöar. Ingen höjdare. Nu samlar jag mod för att traska hem... eller borde jag säga plaska...?


_ _ _ _ _

Som medlem i skolans webbredaktion fixar jag lite av varje - häromdagen intervjuade jag en grupp polska lärare på besök i Mosjøen. En av dem talade (förutom polskan) lite tyska, en annan lite franska - men tack och lov hade de med sig en kollega som tolkade till engelska! Fast ni skulle sett mina anteckningar - ett sammelsurium av svenska, norska och engelska. Och en del ord som jag inte kunde tyda alls. Hm.
Fler frågor

Vingelväder. Regnet övergick till blötsnö under natten - typ en decimeter. Så den värsta halkan försvann. Fast det var tur att jag tog gummistövlarna idag också, för under snön dolde sig en del ganska djupa vattenpölar...
_ _ _ _ _

Ytterligare ett par quiz-frågor:

Vad står HP för i HP-sås?
Jahaja. Det kanske vi borde klarat. Hur många gånger har man inte sett en sån flaska, liksom. Men nä. Vi satsade på Hot Pepper - den är ju stark. Helt fel. Rätt svar: House of Parliament. Va?!?!

Vad står akronymen SONAR för?
Tja, säg det. Vi snodde ihop nåt i stil med Sound of Nautic Radiowaves. Inte så väldigt långt från det rätta svaret - Sound Navigation and Ranging.

Vem blev världsmästare i Formel 1 2010?
Hm. Vi tvekade mellan Michael Schumacher och Sébastien Loeb. Valde den sistnämnde, och
prickade därmed in förnamnet. Men vi skulle svarat hans tyske konkurrent - Sebastian Vettel...
_ _ _ _ _

Fler kylskåpsmagneter:Fniss! :)


Quiz-säsongen är igång

Tjohej!

Igår var det äntligen dags för quiz igen!!

Vi ställde upp med kvällens minsta lag - det var bara Unni och jag. Eller bara och bara - vi är inte att förakta!! Det är synd att det alltid skiter sig när vi kommer till musikfrågorna, för annars håller vi i stort sett jämna steg med de andra. Vi landade på två femteplatser, helt OK. Och nästa vecka tar vi dem! :)

Frågorna? Ja, till exempel:

Vad heter Tunisiens president som avgått och flytt landet?
Jag är mäkta stolt att jag kom ihåg hans namn: Ben Ali!!

Mot hur många stater gränsar Ukraina? Och vilka?
Vi svarade 6, det skulle vara 7. Och vi hade fem rätt (Ryssland, Vitryssland, Polen, Ungern, Rumänien) - missade två (Slovakien och Moldavien).

Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux vann en tävling år 1858 som gällde utförandet av nånting stort på Manhattan som bland annat innehåller en karusell, ett zoo, The Swedish Cottage Marionette Theater och som besöks av 25 miljoner människor varje år. Vad?
Ha! Vi klarade det! Central Park! :)

Vem spelar huvudrollen i
The book of Eli?

Ingen aning... Unni sa "skriv Denzel Washington så har vi i alla fall svarat". Och det var RÄTT!! :)

Thomas Keneally skrev boken, Steven Spielberg regisserade filmen. Vad heter den?
Schindler's list. Ingen tvekan där.

Vad är ghee? (och så en massa alternativ som jag inte minns)
En sorts fett - det kunde Unni. Jag hade inte en susning.

Vilket land gränsar til Azerbajdzjan och Georgien och har en huvudstad som heter
Makhatsjkala?

Hm... vi valde mellan Tadzjikistan och Kirgisistan. Vilket inte hjälpte då rätt svar var Dagestan...


Vem sa
"Men allikevel beveger den seg" i ett förhör med katolska kyrkan
på 1600-talet?

Galileo Galilei. Såklart! :)

Vad heter arenan i fäktning?
Ehh... tvärnit. Rätt svar: pist.

Var öppnar James Bond International Airport i januari 2011?

Vi gissade Thailand (där finns ju bl.a. James Bond Island) - men nä. Vi skulle svarat Jamaica...
_ _ _ _ _

Det blev väderomslag igår. Rejält väderomslag! Strilregn och glashala vägar. Men det hindrade mig inte från att traska till jobbet imorse - iförd regnställ, gummistövlar och broddar. Den djupaste pölen gick nästan upp till kanten på stövlarna. Men bara nästan.

Fast jag tror jag tar bussen hem...
_ _ _ _ _

Wow! Har ni sett! Vet ni vad det är? EN TÅRTA!!!!En sån vill jag ha nästa gång jag fyller år... :) :) :)

Fler fantastiska tårtor här.


SnögloppInte riktigt lika fint väder idag - men jag tog mig runt Åremma och Rynesåsen i förmiddags i alla fall. Skulle möjligen haft rånarluva och/eller slalomglasögon... snögloppet sved i ögonen och bet i kinderna.

Imorgon ska det förresten gå över i regn. Onödigt!
_ _ _ _ _

Den där indiska currygrytan smakade helt OK. Inte fullt så stark som jag misstänkt, men god ändå. Det blir samma gryta till middag idag... :)

Lycklig knatte

Har ni sett så lycklig Rasmus är i sin nya speedway-gåstol som han fått av farfar & Lotta:Vrooom vrooom vrooom!! Hans mamma och pappa har fullt sjå med att rädda alla grejer som
kommer i hans väg... :) :)

Jag har insett att det är alldeles för länge till sportlovet - det är först i mitten av mars. Så länge kan jag ju inte vänta!! Så jag åker nog hem en helg i början av februari för att pussa och krama den lille krabaten. Han ska inte få en chans att glömma mostertante...
_ _ _ _ _

Tog en morgonpromenad runt Åremma. Pust och flås igen. Formen är inte riktigt vad den borde vara. Dessutom blåste det riktigt kallt, så jag var utrustad med täckbyxor. Gamla täckbyxor - sen början av 90-talet. De värmer bra, men sitter som korvskinn (det är ett smärre under att jag får på mig dem över huvud taget, de måste varit jättestora på den tiden) - så det är lite tungt att gå i dem. Begränsad rörelsefrihet om man säger...

Fin tur i alla fall! Lite bilder av vinterhimlen:
_ _ _ _ _

Snubblade över ett recept (ja, fast inte på promenaden, alltså) på kycklinggryta med kokosmjölk och Santa Maria Kerala curry spice mix. Jag har tagit kycklingfiléerna ur frysen och återkommer med rapport senare. Det verkar gott, i alla fall! :)


Pust och stön

Idag tog jag mig äntligen i kragen och gick till jobbet. Det är första gången sen jul som jag låtit bilen stå... och jodå, det gick faktiskt rätt OK. Men det var tyngre att gå hem - backen var lååång. Och jag insåg än en gång att man kommer mycket fortare UR än I form. Av nån konstig anledning...


Tror det dröjer innan nån slår sig ner här...

Nu märks det att det börjar bli ljusare ute. Det var inte beckmörkt när jag gick från jobbet!
Fast det hade nog också att göra med att jag tog ut min träningstimme och därför slutade
strax efter 14.30... :)God kväll!

Ooops...


Statistik

Jag är fullständigt klar över att statistik kan tolkas på olika sätt. Men att utlånet ökar på mitt lilla bibliotek, det kan man inte se bort ifrån. I år har vi dessutom något färre elever än i fjol, så det måste ju betyda att de som finns här lånar mer.

"Boomen" de sista åren har förstås flera förklaringar. Till exempel - och framför allt - började vi med utlån av läromedel hösten 2007, då i åk 2 (från hösten 2008 även i åk 3, och från hösten 2009 i åk 1 - så nu lånar ALLA elever ALLA sina läroböcker hos mig, något som utgör ca 5000 lån/år). Dessutom har jag tagit över allt av undervisnings- och dokumentärfilm, som lärarna kommer hit och lånar (förr fanns det oöversiktliga småförråd runt om på skolan). Och så har jag köpt in en hel del spelfilm vilket eleverna lånar i parti och minut men som också används rätt mycket i undervisningen (det totala filmutlånet uppgick i fjol till ca 3500).

I tillägg har jag kasserat en hel massa gamla böcker, för vem vill låna när bibblan mest liknar ett överfullt antikvariat?? (även om jag erkänner att det fortfarande är för fullt, gallring är en prioriterad arbetsuppgift framöver) Med nya, fräscha böcker i hyllorna blir det ju också roligare att låna!

Och ja, Twilight har gjort sitt till - det blir spännande att se om Hungerspelen får samma effekt
när filmversionen kommer... :)(OBS! Ca 1000 av 2008-lånen hör hemma på 2007 - manuella lån som registrerades i efterhand)

Ser man bort från det som går att mäta statistiskt, så är även trivseln en avgörande faktor. När jag kom hit var det äckelgröna väggar i biblioteket, och en enda liten (obekväm) soffa med plastat överdrag som gjorde att det kändes som man kissat på sig när man suttit en stund. Gaah!!!! Nu är alla väggar målade i caffe latte, det finns tre soffor (med betydligt bekvämare stoppning och klädsel) samt gröna växter lite varstans - till skillnad från den enda kaktus som fanns här förut... Den finns visserligen kvar, men har fått sällskap:Och att det är trivsamt i bibblan gör att eleverna kommer hit. Och kommer de hit, då ser de utbudet av böcker, film och tidskrifter. Och då lånar de. Så enkelt är det. Ett bibliotek som inte upplevs välkomnande av dem som skall använda det, blir heller inte använt. Så underskatta inte mysfaktorn!! :)

Konstig kombination

Tjejerna i matsalen frågade om jag ville ha lite rester igår - fiskgratäng
som annars skulle slängas.

Jamen, såklart! Att laga mat till sig själv är ingen höjdare...

Hur den smakade? Bra!! :)

Men. Lite konstigt var det allt. För det var makaroner i gratängen - och potatis 
vid sidan av. Både pasta och potatis, med andra ord. Snacka om tårta på tårta.
Jag lämnade potatisen därhän...
_ _ _ _ _

En bild till på tema vinter:Fast egentligen gillar jag ju vintern!

(Särskilt som hyresvärdarna fixar det mesta av snöskottningen, hehe)

Och när man ser hur det ser ut på den andra sidan av jordklotet så har vi faktiskt
ingenting att klaga på... fy flate!!


Ljus

Månljus igår kväll:Gryningsljus över Mosjøen imorse:Och stearinljus! :) De röda julljusen och den röda duken har fått ge vika:


_ _ _ _ _

Apropå den senaste tidens ymniga snöfall:He he! :)
_ _ _ _ _

Jag såg Karl Bertil Jonssons julafton ikväll - bättre sent än aldrig, som sagt! Men... den var inte textad, utan med norskt tal. Aaagh! Det blir inte riktigt detsamma utan Toivo Pawlo som basunerar ut att han har närt en kommunist vid sin barm...


Nu är glada julen slut, slut, slut

... men inte vintern!!

Väderstationen är på väg att försvinna i en snödriva:... och när man zoomar ut ser den rätt ensam och övergiven ut:Den lilla vindsnurran sitter fortfarande fast, förresten. Men det lockar inte riktigt
att pulsa dit och bända loss den...

Viss skillnad om man jämför "min" trädgård i augusti och nu:

Och från köksfönstret är det mycket begränsad utsikt...


_ _ _ _ _

Det mesta av julsaker är undanplockat. Fast nu har jag gjort en paus och kollat Tour de Ski. Lite lunch vore kanske inte heller så dumt. Men sen ska jag fixa det sista. Och så tror jag att jag ska göra fromage med Vana Tallinn, sån där likör som är en estnisk specialitet och liknar Bailey's. Har en halv flaska kvar sen vi var där (för snart tre år sen...!). Hur länge håller sig sprit?
Forever?
_ _ _ _ _

De utlovade kylskåpsmagneterna:

 

Hehe!


Julklappsurval

Här är några av mina julklappar:


Från Eva och Rickard - får man anta att de vill bli bjudna på nåt smarrigt? :)


Från Unni...


... som också har stickat världens finaste sockar!!!


Och så har jag fått världens finaste tallriksunderlägg av Rasmus - jag blir på gott humör
varenda morgon när jag äter frukost och lilleman ler mot mig! :)


Det blir jag också av fotavtrycken på de här dukarna!


Från Audveig


Dessutom - ett fynd på mellandagsrean. Söt ljuslykta, eller hur?

Fick en hel del annat också - bland annat en hushållsmaskin och en stavmixer av märke Bosch, en bok (av Peter Robinson), en DVD (Shrek 4), presentkort på KappAhl (som redan är inlöst), två fina almanackor (med Rasmus respektive Ester&Isak) och två skitläckra kylskåpsmagneter. Bild på de sistnämnda kommer! :)

Eh?!

Det här med översättning är inte alldeles enkelt...Nån som fattar vad de menar? Inte jag!!

Sova sova sova

Gäääsp!

I vanlig ordning blev det inte så mycket tid till vila och sömn när jag hade ledigt. Det var bara typ två dagar under jullovet som jag inte satte väckarklockan på ringning... Varför då? Ja, det var hämtning av pappa i Norrfjärden, inköp av julklappar (och det är ju så mycket enklare att vara på plats direkt när affärerna öppnar än att slåss med alla andra senare på dagen), julfirande i Vännäsby (och syrran ville att vi skulle komma TIDIGT), tur till IKEA (med fyra timmars körning enkel väg var det bara att ge sig iväg i ottan), bakning av nyårstårta (med fromage i flera lager som skulle frysas vilket var tämligen tidsödande, och för att bli klar i tid så...). Och så vidare.

Och även om sängen i syrrans gamla rum är helt OK så är den inte som min egen... med påföljd
att jag vaknade nästan varenda gång jag vände på mig. Inte riktigt utsövd, med andra ord.

Så - ovanstående i kombination med att förkylningen inte riktigt vill släppa taget har gjort att jag sovit som en gris hela den här veckan! Först i soffan när jag kommit hem från jobbet och sen i min (omåttligt sköna) säng när jag väl orkat masa mig dit. Jag har inte ens packat upp allt än och då har jag varit hemma snart en vecka! Så i helgen blir det projekt packa upp - och dessutom projekt städa garderoberna (för där är det en salig röra numera, jag har ingen aning om vad som ligger var) samt projekt plocka undan alla julsaker. Men i övrigt tänker jag bara (fortsätta) ta det lugnt. Och se upplösningen av Tour de Ski. Och kanske sova lite till. Så ska jag väl vara pigg och i form när nästa arbetsvecka startar!! :)
_ _ _ _ _

Det där hemliga projektet jag höll på med före jul - det var en pläd till Eva och Rickard.
Jag virkade som en dåre och jodå, jag blev färdig i tid!


_ _ _ _ _

Här är tavlan jag fick vid arbetsmiljöprisutdelningen:Den är faktiskt MIN! Pengarna går ju som jag berättat tidigare till arbetsmiljöutveckling
på skolan. Och diplomet ska jag sätta upp i biblioteket. Men den här hänger jag upp hemma! :)
_ _ _ _ _

Blåsigt här i trakten igår:Så även idag - i kombination med snöfall. Nu vräker det ner. Blir spännande att se hur stora drivor det är imorgon! De som bor en bit norr om stan fick förresten köra i kolonn på E6:an igår morse på grund av snödrev.
_ _ _ _ _

Jag har sällan fått så mycket beröm för mina kläder som idag, då jag haft på mig mitt reafynd
från Kappahl - en svart tröja med stickade/sydda detaljer:

 

Det finns inget som heter "ska ha", det fick vi lära oss när vi var små - men med den här tröjan var det faktiskt så. Jag bara SKULLE HA DEN! Det fanns bara en enda kvar - då var det ju en jädra tur att den var i min storlek...

God kväll och trevlig helg!!


En blomma

Jag fick en glad överraskning när jag kom hem från Unni i förrgår kväll. I hallen stod en orkidé!Och på den hittade jag ett kort med en nyårshälsning från gänget en trappa upp. Jag har
sagt det förut och jag säger det igen - jag har världens bästa hyresvärdar!! :)
_ _ _ _ _

Lika bra att erkänna innan nån frågar: jo, jag tar bilen till jobbet. Inget nyårslöfte i år om att låta den stå. Inte än, i alla fall. För jag har hostat och snörvlat till och från ända sen dan innan julafton. Har inte känt mig direkt dålig, men lite slö och slapp. Då är det inte värt det att marschera en halvmil till jobbet i -20 och riskera att åka dit ordentligt.

Men nästa vecka, kanske...?
_ _ _ _ _

Vet ni vad vi missade på julafton? Filmen om Karl-Bertil Jonsson!! Det var liksom så mycket annat som vi skulle hinna med. Men jag har den på bibblan och jag hade tänkt låna hem den ikväll. Glömde det, men får ta den imorgon. Jag vet, det är ett par veckor för sent, men i alla fall. Ingen jul utan den lille välgöraren! :)
_ _ _ _ _

Min lilla väderstation kämpar mot elementen. Kommer det mer snö så blir det kritiskt...(bilden är mörk, men jag är ju aldrig hemma när det är dagsljus)
_ _ _ _ _

Jag gjorde ett försök att fotografera fyrverkerierna på nyårsnatten.
Några av bilderna blev rätt OK! :)


Julen i bilder

Hehe, bli nu inte överraskade om typ vartannat kort föreställer en liten herre
- han har liksom spelat huvudrollen hela julen! :)

Förresten - jag har också haft närkontakt med hans tänder. Som är väldigt vassa.
Och som han med förkärlek sätter i mostertantes dubbelhaka med full kraft. AJ!!


Nyduschad

I början av julveckan skulle pappa komma iland från Holmön. Men så fick färjan motorhaveri...
och efter ett par dagar sattes det in helikopter istället. Så jag körde ner till Norrfjärden och
hämtade honom.

Dagen efter fick man dock igång färjan igen och den gick hela julen om än
med vissa förseningar på grund av isen.


Rasmus i sitt babygym


Rasmus med pappa Rickard på julafton


Rasmus med sin mamma, mormor och morfar


... och med en av julklapparna, en häst från Kjell & Laila. Och såklart - den skulle provsmakas!
Som morfadern konstaterade efteråt: "Den ser alldeles svettig ut". Jodå, lilleman dreglar nåt
fantastiskt! :)Julgranen i centrala Sävar
En morgon vaknade vi av att det dundrade och väsnades utanför. Det visade sig att det var
förberedelser för det dagis som ska öppna i ålderdomshemmets bottenvåning. Det skall sättas
upp ett staket - och det var när stolparna skulle ner i den stenhårda marken som hela huset
började skaka...Småbarn och gamla tillsammans - kanske en ny typ av generationsboende...?Läser bok med mamma. Boken har Rasmus fått av farmor Lisen.


På biltur med mamma och mostertante till IKEA i Sundsvall!


Mys i soffan med morfar


Mor & son på nyårsafton
Mammas fina amaryllis - där alla klockor slog ut samtidigt!


Typ 300 renar mellan Vännäs och Lycksele igår...


Jättefallosen i Lycksele - en skapelse av snö och is som innan vintern är över brukar bli
typ 30 meter hög!Blek vintersol i Lycksele


Vintervackert i Västerbottens inland!

Idag började jag alltså jobba igen. Kul att träffa Unni och alla andra! Och massor att ta tag i. Men först en förmiddag med diverse information från rektor och andra. Allt var, ärligt talat, inte lika intressant. Och när en av dem - jag nämner inga namn - inledde en genomgång med att säga att "i utgångsläget har vi ett bra utgångsläge", då höll jag på att ge upp. Kom till saken!!

Nåja. Efter lunch satte jag full fart. Vilket jag tänker fortsätta med imorgon.

Ikväll ska jag hälsa på Unni, vi har ju inte träffats på flera veckor och har massor
att prata om!! :)


Back in town

Sådärja. Tillbaka i Mosjøen.

Å ena sidan är det tomt och tyst, å andra sidan lugnt och skönt. Missförstå mig inte - jag är
ruskigt förtjust i min familj!! Men jag är inte van att ha folk runt mig dygnet runt... :)

Ska bli riktigt kul att börja jobba igen imorgon - men jodå, jag saknar redan lilleman!!

Såhär fin var han på julafton - med luva och fluga:Fler bilder imorgon. Datorn är lika trög som vanligt.

God kväll!!


RSS 2.0