Yess!

Sådärja! Det var på tiden!

Vad?

Jo, igår vann vi äntligen quizen igen!! Och med marginal dessutom.
_ _ _ _ _

Kort arbetsvecka, detta. Jag tar kompledigt ons+fre (och tors är ju röd dag)
- så nu piper jag iväg över gränsen. Ska ut på Holmön imorgon bitti. Hääärligt.

Bye!

55 mil i bil


Snåsavatnet

Igår körde jag till Steinkjer - och sammanstrålade med Unni och EA som var på väg hem från Trondheim. Vi tillbringade ett antal timmar på shoppingcentret (det är stooort, med över 100 butiker) - men blev inte fullt så panka som befarat... :)


Skulle gärna köpt en BLÅ orkidé - om den inte kostat 400 kr...

På vägen hem stannade vi för middag på Grong. Vi var lite lagom pömsiga - och ganska fnittriga - efter en lång dag. Det satt några finska matgäster bakom oss, och Unni lutade sig mot mig och viskade: "Du kan ju prata med dem, du som är så bra på språk" - varpå jag svarade att "det enda jag kan på finska är 'varsågod och sitt' och 'får inte övertäckas'". Därmed bröt vi ihop båda två, och fnittrade så tårarna rann. EA tittade på oss och skakade förundrad på huvudet. Och inte blev det bättre när jag fick ur mig att "jag kan ett par titlar på finska melodifestivallåtar också, fast jag tror inte jag kan sätta ihop dem till nåt vettigt".

Uhu. Vi skrattade så vi kved.

Nåja, ett gott skratt förlänger livet!! Så länge man får i sig luft i alla fall.

Kanske tur (för EA i alla fall) att vi körde i två bilar - annars hade det nog spårat ur
fullständigt innan vi kom hem... :)


Vroom vroom - jag hade inga problem att hänga på! Tills jag stannade för att tanka...


Porten till Nord-Norge på gränsen till Nordland fylke

Hörde nån som sa att vägen ner till Steinkjer är tråkig. Alltså, hallå. Vägen mellan
Umeå och Skellefteå är tråkig. Den här bjuder ju på fina naturscenerier!!Dessutom hade jag med mig CD-böcker, så jag lyssnade stora delar av vägen. Först hörde jag slutet på Endre Lund Eriksens Super, om en tjej som är blind och som träffar en kille som hon verkligen faller för, men som har något han döljer för henne. Vad?? Märker att det är en bok jag fortsätter tänka på. Undrar hur det går sen för Julie och Jomar/Joar?Så började jag lyssna på Tatiana de Rosnays Saras nøkkel. Skrämmande, gripande, upprörande - och jag måste ju erkänna at inte heller jag kände till det som hände i den parisiska velodromen i juli 1942. Ska lyssna vidare när jag kör till Sverige nästa vecka.Jag har förresten - äntligen - tagit mig ur den alltför långa bokläsningssvackan. De senaste veckorna har jag plöjt genom fler böcker än på det senaste halvåret!! Tror jag blev inspirerad av min egen examensuppsats... :) :)

Hur som - i tillägg till de ovanstående har jag också läst Dragens tårer av Andreas Bull-Hansen - första delen i fantasyserien Horngudens tale. Helt OK, även om jag (med vissa undantag) inte är nån stor fantasyfantast.Sen har jag läst Trash av Andy Mulligan, en ny ungdomsbok om fattiga filippinska barn som lever av att gräva bland soporna på ett sopberg i Manila. Tycker den påminner om en del av Eva Ibbotsons böcker (t.ex. Resan till River Sea) - om utsatta barn som trots eländiga livsvillkor har livsglädjen i behåll och där oväntade förvecklingar gör att det trots allt finns hopp om ett bättre liv.Nu är jag igång med Mordet på Crazy Katie av Peter Abrahams, på inrådan av en elev som säger att det är en av de bästa böcker hon någonsin läst. Jag är tveksam - har hunnit dryga 50 sidor och än så läng känns det mest "jaha" - men ska fortsätta en bit till och se om det tar sig.Sist men inte minst - Cassias valg av Ally Condie.WOW! WOW! WOW!

Ska skriva mer om den en annan dag.

Cupcakes

"Varsågod Jenny, de här ska du få för att du är så snäll", sa en av eleverna:Mmm! Tusen tack!!
_ _ _ _ _

En av avgångseleverna frågade idag om jag kommer på skolavslutningen.
"Jodå, det räknar jag med att göra", sa jag.
"Coolt! Då ska vi dansa, du och jag!!" utbrast han.

Ehhh... what? Hm. Okej då! :)

SNÖ?!

Imorse hade jag verkligen tänkt cykla till jobbet. Jag lovar! Men jag höll på att sätta frukosten i halsen när jag tittade ut och såg att det SNÖADE. Därmed bangade jag ur och tog bilen...

Fast sen blev det bättre och bättre och solen bröt igenom. Kallt har det dock varit hela dagen. Gick en promenad nu ikväll och hade på mig både fleecejacka och en vanlig jacka. Och blev inte ens svettig i uppförsbackarna.

Apropå snö - så här såg det ut i centrum idag. Kolla in den lilla snöfläcken
på andra sidan Vefsnan, till höger i bild:Den är inte så liten... jämför med informationstavlan i nedre delen av bilden
- den är två-tre meter hög:Men tittar man utåt fjorden känns det som att det nog blir sommar i år också!


Gubben i lådan

Det sitter allt en riktig skatt i den här skattkistan!!!


Dripp dropp

Jodå, jag fick med mig cykeln uppför backen igår. Pust, stön, stånk.
Och det kom en regnskur. Såklart.

Idag blev det bil - och spöregn. Eller som Unni sa: "Det regnar inte - det rinner..."Har precis bakat banan-/chokladmuffins (övermogna bananer, margarin och ägg som var bäst före i mars nån gång - dags att göra nåt åt saken). Skulle nog gräddat dem en stund till - de föll ihop när jag tog ut dem. Grr. Får hoppas de smakar bra i alla fall! :)

Holmön

Titta här! Eller nja, det går ju säkert inte att läsa... men jag kan tala om att det kom en bilaga med dagens Avisa Nordland (som ges ut i Bodø), på tema sommar i Sverige. Och där är det bland annat en sida om Umeå. Och nere i hörnet - i den där blå rutan - där står det "5 ting å gjøre i Umeå". Och ett av förslagen är - att åka till Holmön!

"Sveriges mest solrike øy, ifølge Destinasjon Umeå. 40 minutters gratis båttur.
Mulighet for overnatting i det gamle fyret."

Och i själva brödtexten står att "en romantisk sykkelpiknik på Holmön er å anbefale".

Jomenvisst!! :)Kom just på att man kan beskära och förstora bilden:Sådärja! :)

Sol mellan skurarna

Jag har precis haft en lektion med eleverna på barn- och fritidsprogrammet, där jag har pratat om läsning och skönlitteratur, om varför det är viktigt att läsa högt för barn och vad litteraturen kan ge oss. Jag har också presenterat lite olika texter, bland annat Torbjörns novell "Dagen efter". Eleverna var helt med på noterna - skitkul!!

Som vanligt hade jag massor jag tänkt säga och som vanligt kom jag in på diverse stickspår - så jag hann inte med allt jag hade tänkt och har avtalat med klassen att jag kommer tillbaka på torsdag. Då för att läsa en barnbok för dem - och inte vilken som helst. På en föreläsning med Lena Kjersén för några år sen fick vi veta att om man bara skulle läsa två böcker under hela sitt liv - då var detta en av dem:


_ _ _ _ _

Kvällssol på Øyfjellet:Morgonsol på Øyfjellet:Härlig morgon - och min första promenad till jobbet på evigheter. Det regnade när jag vaknade, men var uppehåll när det var dags att ge sig iväg. Ibland har man tur. Men det ska bli mer regn innan kvällen, så frågan är hur det går på vägen hem. Ska hämta upp cykeln ur skolans källarförråd (där snälla vaktmästare låtit mig förvara den under vintern) och trampa hem den. Imorgon riskerar det dock att bli bil igen om prognosen stämmer. 35 mm regn. Gahhh!
_ _ _ _ _

Haha! Vilket underbart uttryck!! Ni har säkert hört "han hade inte alla hästar hemma", "han är inte den vassaste kniven i lådan" och alla de där, eller hur? Här kommer en till på samma tema, apropå herr Camping som förutspådde jordens undergång häromdagen men tog en smula fel...:

"He was a few sandwiches short of a picnic"

You don't say??

Fler grönskande bilder


Vårgrönska

Ha! Det blev sol idag!!

Inledde dagen med att plantera om alla blommorna - utom en kaktus och en orkidé. Har färre blommor än på många år (28) - eftersom dryga tiotalet strök med i draget från mitt öppna sovrumsfönster i vinter. Jaja. Får väl köpa nya! :)

Sen blev det ett par slöa, sköna timmar i en stol på verandan med en bok i handen (Cassias valg som jag nämnde igår - har hunnit 100 sidor och den verkar lovande men oj, så många beröringspunkter med Dødslekene...!). Nickade till emellanåt, det ska erkännas.

Nä jag var sådär lagom rödbränd (hm) gick jag på tur istället - upp till TV-tornet som planerat.

Utsikten har ni sett förr, men den tål att ses igen!!Fler bilder imorgon, datorn har en dålig dag... har startat om den tre gånger hittills. Morr.

30 days of books - day 9 & 29

Hm. I examensuppsatsskrivningsstressen har utmaningen 30 days of books liksom hamnat lite i skymundan. Bäst att göra ett försök! Fast jag tar som ni vet inte dagarna i rätt ordning. Inte vet jag riktigt vad jag ska svara på allting heller. Tittar emellanåt på Tinas blogg (japp, det var där jag hittade utmaningen!) och det är mycket vi är eniga om - men inte allt. Till exempel tyckte jag att Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda var riktigt bra (som CD-bok, och med Eva Röse som uppläsare). Övikskollegan dissar den totalt... :) Och sen skiljer vi oss kraftigt åt på ett annat område - jag erkänner: jag har inte läst en enda bok av Stephen King!! Never ever. Kan inte ens påstå att det har lockat mig. Jag gillar spänning, action, kriminalhistorier - men skräck? Njä. Läste motvilligt en bok av Dean Koontz som jag fick i födelsedagspresent en gång för många år sen - minns inte vad den hette. Men det var skräck, ja. Och jag hade ont i magen efteråt.

Nej, tacka vet jag ond bråd död som har en någorlunda verklighetsförankrad förklaring!!

Fast nu skjuter jag mig själv i foten förstås. Eftersom jag i likhet med min kollega
är helt såld på Twilight.

OK. Bäst att lämna logiken därhän. Here we go:

Day 29 – A book everyone hated but you liked

Japp, då går vi tillbaka till den tiden då jag var med i en bokcirkel som träffades (och träffas fortfarande??) på Parkskolan en gång i månaden. Ett gäng härliga damer - som alla var betydligt äldre än mig. Vilket gjorde att vi väl inte direkt föll för samma typ av böcker. Å ena sidan var det intressant - och jag läste ganska många romaner som jag nog annars inte skulle lånat, varav flera var härliga läsupplevelser - men å andra sidan kände jag mig aningen utanför när vi skulle diskutera det vi läst och jag hade ett helt annat perspektiv på det mesta än de andra. Två böcker som jag verkligen gillade men som de andra inte var lika begeistrade över (jaja, det står "hated" i rubriken men det här får duga) var Jan Guillous Vägen till Jerusalem (för mycket våld enligt de andra) - men framför allt Donna Woolfolk Cross Påven Johanna. Som inte framkallade några direkta ovationer hos resten av gänget - men som jag sträckläste, och som fick mig att forska vidare i andra böcker. Kan det stämma? Kan det vara så att...? Vet inte. Men tanken kittlar.Klipp från Parkbibliotekets hemsida, där jag en gång i tiden skrev ett boktips om boken:

En kvinnlig påve - hur sannolikt låter det? Inte särskilt. Inte förrän man läst boken om Johanna från Ingelheim! Historien bygger på en legend som säger att det på 800-talet skall ha funnits en kvinna som - utklädd till man - avancerade ända fram till påvesätet i Rom. Det finns inga bevis, men många indicier: ett glapp i påvelängan runt år 850 - ett par "glömda" år då ingen (officiellt) tycks ha innehaft ämbetet, gatan Vicus Papissa ("den kvinnliga påvens gata") där det fram till 1565 stod en staty av en kvinna i påveutstyrsel (än i dag gör påveprocessionen en omväg runt kvarteret), Sedia Sterocaria - en stol där den nykrönte påven tidigare fick genomgå könstest (för att misstaget med Johanna aldrig skulle upprepas?). Och så vidare. Oavsett vad man väljer att tro så är detta en spännande och läsvärd bok! Den innehåller det mesta - från medeltida vardagsliv till scener från slagfälten, från tillvaron i klostren till myllrande marknadsplatser, från maktkampen inom kyrkan till en inte alldeles okomplicerad kärlekshistoria (att vara kvinna förklädd till man innebär inte bara fördelar, det skapar också problem - och kan vara riskabelt...). Kort sagt - en bok som väcker läslust!

Dessutom är den filmatiserad. Jag har inte sett den än, men har den på jobbet.
Ska låna den nån dag och se om den är lika bra i det formatet.

Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving

Jag har redan nämnt den. Twilight. Eller ja, hela serien: Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn. Fyra böcker om en tjej som blir kär i en vampyr. Jag var väääldigt skeptisk till hela konceptet, men bestämde mig för att läsa första boken för att kolla om det var nåt vi borde köpa in till biblioteket. Läste två sidor och sen var jag fast. Gudars, vilken historia!! Visst, emellanåt kan jag tänka att det nog hade räckt med två eller tre böcker - det tenderar att bli en aning långrandigt ibland - men på det stora och det hela: såååå bra!!Precis på samma sätt var det när jag läste Dødslekene av Suzanne Collins (The hunger games i original, Hungerspelen på svenska). Skulle - motvilligt - kolla om det var nåt som borde köpas in till bibblan. Jo då. Jag har införskaffat serien (tre böcker) på både norska och engelska. Och de är utlånade mest hela tiden. Och liksom eleverna vänta jag spänt på filmen... :)

Mer om boken här.Nu ska jag börja på ännu en serie som jag är lite tveksam till. Serien heter Matched, första boken (Cassias valg) har precis kommit på norska. Författaren heter Ally Condie och bak-sidestexten utlovar "den heftigste ungdomsromanen siden Dødslekene". Låter ju lovande! Återkommer med recension när jag läst den.


Regnhelg

Hm. Förrförra helgen när det var sol och uppåt +20, då satt jag på jobbet och skrev uppsats. Den här helgen, när uppsatsen är inlämnad och jag kan vara ledig och bara njuta - då vaknar jag till strilregn och +5. Morr. Fast iförd fleecejacka, regnställ och sydväst gav jag mig ut på en tvåtimmars promenad i alla fall. Har tagit bilen till jobbet varenda dag under uppsatsperioden (och, om jag ska vara ärlig, även innan den startade) så jag känner mig som en riktig soffpotatis. Nu finns det inga ursäkter längre!! :)

Oväntat möte vid Åremma:Efter hand avtog regnet, och det var till och med uppehåll en stund. Nu kommer det spridda skurar, och emellanåt är det nästan så att solen försöker titta fram. Men bara nästan. Grönt är det i alla fall - otroligt grönt för att vara i maj!!Igår såg jag senaste Harry Potter-filmen. Eller, ja, efter ungefär halva somnade jag. Inte världens bästa betyg... har sett den andra halvan nu, och ja, jo, den är väl OK. Men antingen är den inte lika fängslande som boken eller så har jag helt enkelt vuxit ifrån fenomenet.

Planerna för helgen? Tja, om det blir uppehåll är tanken att jag ska hålla till ute på verandan och plantera om blommorna. Det börjar bli dags. I fjol blev det inte förrän i september - och dessutom hade jag då köpt en sorts jord som visade sig innehålla typ en miljon blomflugor. När det var som värst slog jag ihjäl mellan 20 och 30 flugor per dag! De satt överallt - inklusive på tandborsten. Uäck. Nu har det lugnat ner sig men fortsatt dyker det upp en och annan. Har köpt en annan sorts jord den här gången och håller tummarna...

Och så har jag tänkt mig en tur upp till TV-tornet också. Länge sen sist.
_ _ _ _ _

Jag har ju glömt att berätta! Lilleman har inte gips längre! Efter bara ett par dagar hade han sparkat det ur läge, och läkaren konstaterade att det nog var enklast att bara linda foten. Skönt! :)

Puh! Färdig!

Nu är examensuppsatsen klar och inlämnad!! Och vet ni vad - den
landade på EXAKT 4400 ord. Precis på maxgränsen, med andra ord.Nu är det bara att vänta ett par veckor på betyget.

Snart klar

Alltså, nu hoppas jag att det här är den sista eftermiddagen/kvällen med fint väder som jag sitter inomhus och längtar ut!! I övermorgon kl 14 är det deadline för uppsatsen. Och nu försöker jag kapa ner texten till 4400 ord. Egentligen är gränsen 4000, men jag har fått klartecken till att skriva 10% extra. Men inte mer. Ett tag i eftermiddag var jag nere på 4340 ord, men så skrev jag ett par meningar till och PANG så var jag uppe i 4507. Hm.

Nåja. Ger mig inte förrän jag fått till det. Och nu handlar det om petgöra, att skriva om meningar och byta ut eller stryka ord. Allt för att komma ner under gränsen. Men jag ändrar inte på själva innehållet, för det är jag ganska nöjd med. Det finns säkert massor jag skulle kunna ändra, men nä. Finns hur som helst inte tid! :)

Och medan jag gör detta skiner solen. Såklart.

Nationaldagsfirande

Först av allt: GRATTIS PÅ 35-ÅRSDAGEN, ALLRAFINASTE LILLEVA!!!!Men det är alltså inte bara lillasysters födelsedag som firas idag, utan också den norska nationaldagen. Mamma och pappa fick se barnetoget i Mosjøen innan jag körde dem till Tärnaby i eftermiddag för vidare resa hem - och jag tror de uppskattade det. De hade stora leenden på läpparna och nästan tårar i ögonen när alla fina ungar gick förbi och viftade med flaggor och ropade "Hurra for Norge!"

Fast jag tog inga bilder. Det regnade såpass att jag lämnade kameran i bilen.

På väg över fjället stannade vi vid Bjørkåselva, och pappa inspekterade forsen:

Kontrasternas land - bilderna nedan är tagna med en dryg halvtimmes mellanrum,
den första uppe på Krutfjellet och den andra längs E6:an i höjd med Trofors:

Och väl hemma igen satsar jag på en lat kväll i soffan! Ska göra ett sista ryck
med examensuppsatsen - den är nästan färdig - men det får vänta till imorgon.

God kväll! :)


Sköna dagarIgår åkte vi till Laksforsen - och där åt vi grillad lax. Gott! Och jag tror nog att både mamma och pappa var imponerade över utsikten, även om vädret inte visade sig från sin bästa sida och bjöd på mulet med regnstänk.Idag däremot, har vi haft strålande sol!! Så vi packade matsäck och åkte ut till kusten.
Till Fagervika, där vi hade utmärkt utsikt och såg Hurtigruten glida förbi.

Nu slappar vi i TV-soffan och ser "Mästarnas mästare". Heja Stenmark! :)

Gips

Huga! Kolla gipset!!Tur att han är en liten tuffing.
_ _ _ _ _

Jag har fått besök! Körde till Mo efter jobbet och hämtade mamma och pappa. Mysigt!!

Fast efter en tidig morgon och en lång dag på bussen var de helt utschasade, så här sitter jag ensam i TV-soffan medan de har gått till sängs... :)

En tå mindreÄlskade lilla Rasmusgubben har varit på sjukhuset idag. Han är ju född med extrautrustning - sex tår på varje fot - och det funkar inte i längden. De extra lilltårna är jättesöta - det ser nästan ut som att han gör V-tecknet med fötterna - men han kommer att få världens problem att hitta skor när han blir större. Så de måste bort. Och imorse var det dags för den första.

Allt gick bra, men han är gipsad upp till knäet och måste ha kvar gipset upp till fyra veckor. Inte lätt för en liten knatte!

Redan igår var han och hans mamma på sjukhuset för inskrivning och möte med läkarna. Rasmus tyckte det var pin livat, inte minst att se ambulanshelikoptern landa:Och han är ju en glad liten skit, inte tu tal om annat. Så här kul är det att åka bil:.... och det är heller inte dumt att mysa med pappa:Jag har en kollega som hävdar att man kan höra mina äggstockar skramla när jag pratar om Rasmus. Mmm. Ja, jo. Jag skulle väldigt gärna vilja ha en egen liten knatte. Fast jag har ju inte träffat den presumtive knattens pappa än. Och i väntan på det är det alldeles fantastiskt att få vara moster till Karl Rasmus Anselm!! :)

Lång natt?

Det är jobbigt att vara russ. Tur att man kan ta sig en lur i biblioteket.Och tur att bibliotekarien valde att se mellan fingarna. För biblioteket är ju faktiskt inget sovrum!

GRÖNT

Det är bara mitten av maj än, och Mosjøen ligger bara 15 mil från polcirkeln.

Och ändå är det grönt, grönt, grönt!!
_ _ _ _ _

Mäh. Vad hände med Stella Mwangi igår egentligen??? Ni som såg schlagern fattar vad jag menar. Hon skulle ju absolut gått till final!! Inte världens bästa låt kanske, men man blir ju glad av att se henne! Och jämfört med många av de andra...

Bäst: Finland, Island, Schweiz. Och de kom ju i alla fall vidare.

Tycker förresten att svenskarna ska tagga ner. Vartenda år är man "solklara favoriter" och så går det åt pipan. "Resten av Europa fattar ingenting" och allt det där. Kanske resten av Europa tycker det är vi som inte fattar?

Eric Saade är OK. Men det är flera andra unga snygga killar med likadana poplåtar som tävlar och jag kan tänka mig att stora delar av Östeuropa hellre röstar på den där ryske killen än på Sverige. Typ.

Fast vad vet jag.

Vore kul om Paradise Oskar vinner hela spektaklet!! :)

Inställt

Äsch! Jag och Unni promenerade till Onkel Oskar i det fina vädret igår kväll
- bara för att upptäcka att quizen var inställd! Vad i h...?!?Berit och MW var också på plats (det visade sig att vårt lag var typ det enda som inte nåtts av informationen - "det gick ut på Facebook tidigare idag" - alltså, hallå, jag är vän med Onkel Oskar på FB och jag fick minsann ingen information!!). Snabbt beslutade vi oss för att åka hem till Berit istället. Så vi satt på hennes veranda med panoramautsikt och njöt i kvällssolen - och så spelade vi Trivial Pursuit. Quiz som quiz, liksom.

Summa summarum så blev det en himla trevlig kväll! :)Utesäsongen har inletts! Jag köpte ett par nya stolar igår - de gamla (i plast)
har gjort sitt och spruckit på alla ledder.Naturligtvis är den svenska flaggan också på plats.Och så köpte jag en glad dörrmatta!På det hela taget har jag en jättehärlig uteplats - synd bara att solen försvinner
lite för tidigt på kvällen. Men man kan ju inte få allt...På bilden ovan ser ni förresten huset där jag var på besök igår kväll
- det är ett av de där ljusa, långa längst upp! :)


Ännu en dag på jobbet

Tekniska problem hos blogg.se, det här skulle ha lagts ut igår...!
_ _ _ _ _Sådärja. Nu är jag uppe i (över) 4000 ord!! Men färdig? Oh nej. Det är massor som ska omformuleras, kompletteras, tas bort, ändras... men nu är i alla fall själva stommen klar. Tror inte det ska bli några problem att få uppsatsen godkänd, bara jag lägger lite mer tid på den. Fast inte ikväll...

Vaknade vid 7-tiden imorse, och knatade en vända runt Åremma innan jag gav mig iväg till jobbet och uppsatsskrivandet. Härligt väder idag också!!PS. Det blommar i min rabatt!!!


Heim te Helgeland

Det är himla fint här i min vrå av världen!Och idag är det precis så fint som på bilderna. Strålande sol och blå himmel. Och jag har suttit på jobbet sen kl 10 och kämpat med uppsatsen... suck. Vill ju ut i solen, ju!!!

Hur det går? Jodå. Framåt. Ska nog få ihop det här till slut. Fast nu är jag i färd med att tjorva in mig alldeles i de olika läroplanerna, reformerna och direktiven. Närmast en jungel. Och när jag försöker bena ut begreppen blir det fort väldigt pratigt. Maxlängden på uppsatsen är 4000 ord. Jag närmar mig 2000... och då har jag inte kommit till huvuddelen än!

Ska jobba ett par timmar till, men framåt 18 packar jag ihop för dagen. Tänkte hinna in på Coop innan de stänger och köpa ett par plantor till rabatten, och hinna fixa lite med den under kvällen.

Imorgon? Jodå, det blir en ny dag på jobbet. Vilket innebär att det säkert blir lika fint väder som idag...

Gosegubben

Måste bara visa ett par bilder från påskhelgen:


Ljudet från tigersågen var ingen höjdare, vilken tur att mamma höll för öronen!


Morfarmys i soffan! Och mormorblommor att dra i! Livet är härligt!


Biblioteksflytt

Oh herregud, nu är jag sliten. Och har ont i huvudet.
Och då har jag knappt börjat på uppsatsen än...

Hela gårdagen ägnades åt att flytta ett bibliotek! Fast inte mitt eget, utan studiested Markas. Från en ruffig källarlokal under gymnastiksalen och bortom all ära och redlighet, till ljusa luftiga lokaler med panoramafönster och helt ny inredning. Ikke verst!!! Tack vare superduktiga elever tog det bara ett par timmar att flytta upp allt - trots att skolan inte har hiss och de alltså fick bära alla lådor med böcker uppför trapporna och genom långa korridorer. Sen ägnade vi - Mosjøen videregåendes tre bibliotekarier - resten av dagen åt att försöka få struktur på nya stället.

Framåt kl 18.00 tröt orken. Då hade vi kört stenhårt sen 08.15, med 20 min lunch som enda paus.

Hur det blev? HIMLA BRA!!! Än är väl inte riktigt allt på plats, men tendensen är klart lovande. Dessutom blir detta det enda bibliotek på Mosjøen vgs som är tillräckligt stort, enligt riktlinjerna från Utdanningsavdelinga (grundareal på 60 kvm + 0,52 kvm/elev). Vi andra skulle behöva dubbelt så stora lokaler om man ser till antalet elever. Bara att börja tjata... :)

Så här såg det ut nere i källaren:... och så här ser det ut i det nya biblioteket:
_ _ _ _ _

Nu ligger jag i soffan och slappar. Känner fortfarande av den där vaknatten ombord på Hurtigruten, tror jag - har inte hunnit sova ikapp mig. Men nu hoppas jag sprätta upp som gubben i lådan imorgon bitti, pigg och motiverad för uppsatsskrivande. Håll tummarna...

Parkeringsböter

Jahaja. Jag har fått parkeringsböter tre gånger på de tre senaste dagarna...


Du er for hot til å parkere her. Vennligst kjør en runde for å kjøle deg ned. Kyss og klem.


Er du interessert i en hyggelig kveld? Ring 91591521.


Gratulerer! Du har parkert eksepsjonelt fint! Parkeringsbøtene er langt unna!
Fortsett slik, og gjør glede av dine neste parkeringseventyr! Gogo!


... fast inte riktiga, förstås.

Russefirandet är igång (vad det innebär har jag skrivit om tidigare) och det är därför jag
fått bilen dekorerad - och ärligt talat, sådana här böter har jag ingenting emot! :)
_ _ _ _ _

Även om våren är här är det rätt mycket snö kvar på fjället - så här såg det ut i måndags
när jag körde Anki till Tärnaby:

Dessutom kryllade det av lämlar. Nu förstår jag var uttrycket "lämmeltåg" kommer ifrån... :)
_ _ _ _ _

Uppsatsen? Hm. Satt på jobbet till kvart i åtta igår kväll och kvart i sju ikväll. Men jag har så svårt för att koncentrera mig - plötsligt sitter jag och plastar böcker utan att riktigt veta hur det gått till, eller rensar bland papperen på kontoret. Hm.

Men jag ska ägna mig åt skolarbete hela helgen har jag tänkt. Då vore det väl själva fasen om jag inte kommer igång ordentligt!

Mmm...!!

Glömde lägga ut den här bilden igår - av årets första mjukglass. Som jag satt på kajen i Bodø och slickade i mig i fredags. Fatta - i april!! Bortåt 10 mil norr om polcirkeln!! Och jag frös inte det minsta, fast jag till och med hade jackan öppen. Våren är här... :)... vilket dessa också är ett bevis för:

För att inte tala om att jag numera har sommardäck på bilen, tack vare en snäll kollega. De nya sommardäcken som jag beställt från Tyskland har inte behagat dyka upp än, så det fick bli de gamla däcken tills vidare.

En dag på havet

Vilken dag. Vilket väder. Vilken upplevelse!!!!!!!!!!!!
Vi är fullständigt lyriska, både Anki och jag. Hurtigruten rekommenderas å det varmaste!!

Men först några bilder från Nyholms Skandse (ett fort från 1800-talets början och som nu renoverats), som ligger på ett näs utanför Bodø centrum och som vi ju besökte i lördags. Vi fick gå runt hela hamnen/viken för att komma dit så vi travade nog bortåt en mil, men det var det värt!


Utsikt från från fortet in mot stanOch så ett par bilder från Topp 13 som är en bar som ligger på toppen av SAS Hotel Radisson. Utsikten går inte av för hackor... men vi har inte testat drinkarna (som flera sa att vi borde, för de ska visst vara väldigt goda) utan vi åkte ner igen när vi dokumenterat omgivningarna:

Så över till Hurtigruten. Vi gick som sagt ombord kl 02.00 igår morse. Eller natt. Eller vad man nu ska kalla det - riktigt mörkt var det i alla fall inte. Planen var att försöka sova ett par timmar - vi hade inte bokat hytt men det var fritt fram att slå sig ned i de bekväma fåtöljerna i salongen på däck 7. Hm. Vi lyckades väl slumra nån halvtimme, men mer var det inte. Alldeles för mycket att prata om, alldeles för mycket att se längs rutten redan från start! Så redan vid 05.30 var vi ute på vår första upptäcktsfärd och fotograferade solen på väg upp. Sen blev det regelbundna turer fram och tillbaka, upp och ner, in och ut. Emellanåt var vinden kall, så att parkera ute på däck några längre stunder var inte aktuellt. Men ändå. Sol, sol, sol och så himla fantastiskt vackert.

Antar att ni väntar på bilderna? OK, här kommer några av dem:


Gryning


Ørnes


De Syv Søstre glider förbi...


Solglitter på havet och Ylvingen till höger i bild. Ni som ser Himmelblå känner väl igen er? :)

Nu kommer det att bli lite sporadiskt bloggande från min sida ett tag framöver. Uppsatsen på kursen ska lämnas in 20 maj, och veckorna fram till dess kommer jag att ha fullt upp. Gruvar redan för hur i himlens namn jag ska hinna bli färdig. Så bloggen (och en del annat) får stå tilbaka.

RSS 2.0