Finfåtölj

Jag var in en sväng på Mio Möbler i Skellefteå på väg söderut ikväll. Har ju presentkort från arbetsgivaren att använda, och tänkte kolla om jag snubblade över nåt spännande. Det gjorde jag - fast i en helt annan prisklass... 


Om jag vinner på Lotto imorgon köper jag den här fåtöljen! :-)40-åriga kriget

... var benämningen på Euskefeurats jubileumskonsert som jag och Desiree var på igår. Och vilken konsert sen! De där grabbarna (eller kanske snarare gubbarna) levererar varje gång! :-)


Det var en salig blandning av nytt och gammalt från starten i slutet av 70-talet och fram till idag. Och slutklämmen - som vanligt - "Det är hit man kommer när man kommer hem". Dessförinnan allt från "Stockholm maraton" till "Leonard Larssons testamente", skämt om Trump och storstadsfixeringen, anekdoter hemifrån "byn" och en och annan känga till de lokala politikerna. 

På det hela taget en fantastisk kväll - de hade gärna fått hålla på ännu längre än de dryga 2 timmar (+paus) som showen varade. Väl värt entrépengarna!!Målet är nått

... för igår kväll passerade jag 250 mil!

Med tanke på att jag inte började trampa förrän i början av maj borde ju målsättningen kunna justeras upp till nästa år - så det får bli 365 mil 2017. En mil om dagen. Det borde väl gå, eller hur?

Fast nu tänker jag lata mig de sista dagarna fram till nyår - ikväll med choklad och virkning i soffan. Och Sagan om de två tornen på TV. Även om jag helt säkert kommer somna innan slutet...Mellandagspromenad

Ooohhh. Lyckades pricka av precis rätt tidpunkt för dagens friskvårdspromenad. Så himla vackert! Favorit i repris - Sandön: 
 

Julhelgen

Juldagarna swischade som vanligt förbi i en himla fart! Fem dagar med syskonbarnen, och vips är jag tillbaka på jobbet igen... 

Åkte ju ner redan på onsdagen, och torsdag morgon fick jag vara med på julavslutning i Vännäs kyrka för förskoleklasserna + åk 1. Rasmus och hans kompisar var så fina och sjäng så moster fick tårar i ögonen (ibland är det rent jobbigt att vara så lättrörd...). Sen var jag ett lätt byte när den lille mannen ville ha hjälp att bära hem en stor snöklump som han hittat... ;)

 


Fredag kväll förkokade syrran revbensspjällen. Cornelia dök upp vid spisen och sa "jag hjälpa till" varpå vi förmanade henne att hålla sig borta så hon inte skulle bränna sig. Och vips hade hon dragit fram en stol, klättrat upp och började blåsa på grytan. Den var ju varm, ju...! :)
 


Årets fina gran som Rasmus och hans pappa huggit:Julaftons morgon gick vi ut och gav Scooby Doo ett par morötter. Är det jul så är det! :)
 
Två som satt i soffan och väntade på jultomten... ;)
 
 
Massa mat som vanligt...!

 
Finaste familjen!!

 
Och så kom då äntligen tomten! Och inte blev han avslöjad heller...! ;)
 


Lovisa med pippifågel...Rasmus med guldgrävarutrustning...

 
På juldagen ville Lovisa ut och åka bob. Jag drog henne vad som kändes två miljoner varv runt fotbollsplanen, och när jag äntligen lyckades övertala henne att vi skulle gå in...
 
... så stod nästa tjej klar att gå ut. Cornelia fick nämligen en bob i julklapp - hon har tidigare bara fått låna sina syskons - och nu ville hon ju premiäråka. Så det vara bara för moster att knata två miljoner varv till runt nyss nämna fotbollsplan! Tur att det var sådär lagom med snö så jag slapp pulsa i alla fall...Av mig fick Rasmus en 500-bitars-Titanic-byggsats. Den hade han satt ihop innan juldagens kväll!Igår eftermiddag körde jag ner pappa till Norrfjärden innan jag själv styrde kosan norrut. Nu blir det ett par dagars jobb innan jag vänder åter till sydligare trakter för nyårsfirande!

 

Snart framme

Cyklade förresten tre nya mil igår kväll. Nu har jag bara 6,9 mil kvar till målet - lämplig mellandagsutmaning! ;-) 


Mer gott

Idag hade jag (nästan) ledigt från jobbet -var på möte mellan 8 och 9, flexade resten av dagen. Inte dumt alls, för då kunde jag sätta full fart med diverse eftersatta julförberedelser! Så jag handlade ett par julklappar, gjorde fröknäcke, kokade mockakarameller, diskade, städade och packade i bilen. Med mera. Svetten skvätte... men framåt kl 16 var jag klar för avfärd. Jo, för jag är ledig tors-fre också (däremot jobbar jag alla mellandagar). Så nu är jag på plats hos småtrollen! :-) 


Just det, och igår kväll kokade jag knäck. Men varför måste de där formarna alltid envisas med att välta???


Mockakaramellerna gick av nån anledning bättre att hälla upp. Kanske för att det inte är nån mandel som kan "klumpa sig" i den smeten...?Fröknäcke är en favorit, bakar det alldeles för sällan! 
Middag på Valentines på Klubbgärdet innan jag stack iväg... :-) Julgodis

Mäh! Världens mest onödiga väderomslag! Fick ta på mig broddar för att kunna korsa parkeringen efter jobbet...!! :-( 
Inte mycket julstämning, precis... 

Men det rådde jag bot på när jag kom hem. Julgodistillverkning! :-) Fast jag borde ha insett att min 2-dag var dömd att misslyckas... Nu försöker jag råda bot på det genom att cykla en stund framför TV:n... ;-) 


Cykelmål

I våras när jag tog fram cykeln efter vintern satte jag upp ett mål: 100 mil innan semestern. Fast det ändrade jag till 100 mil innan skolavslutningen - och klarade det med ett nödrop!


Så då satte jag upp ett nytt mål: att passera 200 mil innan utecykelsäsongen tog slut. Även det hann jag!

Sen lekte jag med tanken på att försöka passera 300 mil innan årsskiftet, men insåg rätt snart att det nog var en smula orealistiskt. Men kanske 250?

Av flera orsaker (inte minst flera vändor med förkylningar, i tillägg till att jag varit bortrest rätt många helger) har det dock gått trögt. Såpass trögt att jag höll på att ge upp helt. Men sen tänkte jag att jag skulle försöka ändå - så nu har jag cyklat drygt 20 mil den senaste veckan. Och baske mig, det är bara 14 mil kvar nu! Bör ju gå alldeles utmärkt!! :-D 


Zzzz

Jodå, jag gjorde klart biskvierna. Och bakade en morotskaka med valnötter. Och gjorde ännu en sats pepparkaksdeg. Och en bondkaksdeg. Och sen var det hög tid att sanera köket igen...


Och så har jag börjat på en ny bebisfilt. Och cyklat lite till. 

Kanske dags för en paus nu. Så lämpligt att en av Die Hard-filmerna går på TV. Funkar bra att slumra till... ;-) 

(hade funkat utmärkt att cykla till också, men nähä - nu räcker det för idag!)Fortfarande effektiv

Började dagen med att göra 110 biskvibottnar, och intervallcykla medan plåtarna var i ugnen. Hann sammanlagt 24 km. Det tar sig, har ju ett mål att nå! (fast mer om det i ett annat inlägg) 


Sen var det bara att rusa ut för att hinna se solen innan den gick ner!

Gick längs Kärleksstigen (länge sen sist) och sen till Munksund där jag handlade innan jag vände hemåt. Nu har jag ätit lunch och försöker samla mod till att börja med biskvifyllningen. Sen har jag en hel lång lista med andra saker som ska göras. Får se hur det går med den - soffan lockar också... ;-)


Effektiv

Jag kan när jag vill! Åkte från jobbet kvart över fyra, via Mio möbler där jag hämtade ut årets julklapp från arbetsgivaren (ett presentkort), sen ner på stan där jag fixade en julklapp och en inflyttningspresent och två tröjor åt mig själv (sådana där tajta som man har under - jag är ju en väst- och tunikamänniska). Så hem. Åt middag. Diskade. Gjorde pepparkaksdeg. Diskade igen. Torkade alla golv. Satte upp ett par tavlor. Klädde min lilla gran. Och cyklade 42 km. Men nu har jag dråsat ihop i soffan och äter skumtomtar... ;-) 


Hittade ett par saker jag kunde tänkt mig att använda Mio-presentkortet på men kunde inte bestämma mig:Ovanligt blank diskbänk...! ;-) Pepparkakor på gång... Ovanligt blankt golv. Har aldrig varit med om en bostad som ackumulerar så mycket damm som den här...!!90-årsjubileum

Häromveckan firade Sjulnäs bibliotek 90-årsjubileum! Eller, om man ska vara petig: biblioteksverksamheten i Infjärden. Det allra första biblioteket, som drevs i JUF:s regi (Jordbrukare-Ungdomens förbund) slog upp portarna år 1926, i det gamla gästgiveriet (som idag är rivet). Sedan dess har biblioteket flyttat flera gånger innan man 1985 fick lokaler i Sjulnässkolan.

För att fira de gångna 90 åren arrangerade vi vad vi kallade en "historisk kväll"! :)
Vi hade satt samman en utställning (som står kvar i biblioteket året ut, kom och titta), byaforskarnas ordförande Nils Dahlbäck höll ett engagerat föredrag om biblioteksutvecklingen från den första tiden och fram till idag (han började med att poängtera bibliotekens betydelse för att värna det fria ordet, då liksom nu), och dessutom hade vi bjudit in Pitebygdens forskarförening som informerade om sin verksamhet och om sitt senaste projekt "Porträtt i Norr", samt om DNA-forskningens betydelse för släktforskning. Och så bjöd vi på fika. Hembakt, förstås.

Alltså. Det blev en himla trevlig kväll! Det kom dryga 20-talet besökare, som alla verkade trivas. Dessutom var vi fyra tidigare och nuvarande bibliotekarier på plats, plus den nye bibliotekschefen som tillträder efter årsskiftet.

Vi försökte utan framgång locka Piteå-Tidningen till evenemanget - så då skrev jag helt sonika ihop några rader och skickade in. Och baske mig, vi fick både text och bilder på tryck! :)

Utställningen, med allt från den gamla depositionslådan till förvärvskataloger och statistikdito:

 
Den allra första förvärvskatalogen från 1926:
 

Nils Dahlbäck berättade kunnigt och engagerat om bibliotekets historia, och också om arbetet med band 2 av Roknäsboken som väntas komma ut under 2017:
 
 
Artikeln i PT:
(OBS! Halva bildtexten försvann under bilden av oss anställda. De har missat de två personerna längst till vänster - Gunnel Gunneland Dahlbäck, bibliotekarie från slutet av 90-talet och fram till 2007, samt Johan Söderberg, ny bibliotekschef från årsskiftet, idag bibliotekarie på Strömbackaskolan)
 
 
Det gamla gästgiveriet där bibliotekets historia tog sin början - förstoringen är en gåva till biblioteket från Roknäs byaforskare. Den uppskattar vi, och nu har den en hedersplats precis bakom vår informationsdisk så att alla kan se den!
 
 

Positivt

Man blir varm i magen av att någon smugit upp detta fina budskap på bibblans anslagstavla!Man blir varm i magen när kollegorna på skolan får så här fint beröm i dagens tidning också!

 

Märkning

Att märka om böckerna med nya genre-etiketter har hamnat på undantag mest hela hösten, då vi haft fullt upp med annat. Nu då jag betat av terminens 58:e och sista bokprat har trycket lättat... :) Så idag ägnar jag mig stort sett åt sånt här:

Före: de flesta etiketterna satt på bokens baksida istället för på ryggen. Dessutom visade det sig när man dubbelkollade i katalogen att flera av böckerna var felplacerade/felmärkta...Efter: konsekvent märkning på ryggen - mycket lättare att t.ex. se om en bok är felplacerad. Och dessutom har de felaktigt märkta vuxenklassikerna förpassats till - just det - vuxenhyllan... ;)


Hm... kanske hinner jag göra klart fantasyhyllan också... det var den jag startade med tidigt i höstas men hann aldrig klart...

Yrkesval...Fniss! Jaja, allt handlar om förväntningar... ;)
 
Själv har jag - återigen - konstaterat att det är kul på jobbet nästan varenda dag. Idag är inget undantag. Fnissade gott för mig själv efter följande konversation med en kille i åk 7:
 
- Jenny, var är pinnen?
- Pinnen?
- Ja, pinnen! 
- ???
- Jamen, den där lille killen som råkar ut för en massa saker. Heter han inte Pinnen?
- Alltså... är det Stickan du menar?
- Jaaa! Jag visste att det var nåt långt och smalt!

 
 
 

Vill ha ännu mer!

Men himmel vilka fina! Och dyra...

 
 
Om jag vinner på Lotto i helgen blir det nog en aldrig så liten äggkoppsköpfestorgie... ;)

För det finns alltså fler - 33 olika närmare bestämt:
https://www.etsy.com/shop/WalkingPottery/items?ref=l2-shopheader-name&section_id=17525656

Vill ha...!

Jag har haft en liten "äggkoppssvacka" ett tag - ganska få nytillskott under hösten. Men nu har jag hittat en hel drös som jag vill ha. Hur fräna som helst! Hur dyra som helst också, visar det sig... de flesta går bara att få tag på via engelska nätbutiker, och frakten gör att det drar iväg rätt rejält. Näe, jag har inte beställt några. Om jag kommer göra det? Ehh. Vem vet... ;)
 
Hannah Turner Design: 

Heritage of Scotland:Ardmore Ceramics:


 

Hittat på Pinterest:
Ebay - med ett utropspris på bortåt 700:- (den köper jag INTE!)

 
 


 

Korta dagar

Idag har jag varit på friskvårdspromenad till Sandön och Ryggskatan. Favvoställena på gångavstånd från jobbet... :-) 

 
Kallt. Men vackert. Korta dagar - men snart vänder det!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uppsala & Stockholm

Två veckor sen! Fattar inte vart tiden tar vägen! 

 
Hur som. Torsdag 24/11 flög jag från Luleå till Arlanda. Sonja kom och mötte, och sen tog vi bussen till Uppsala. God middag på thairestaurang och sen hem till henne.
 
Lördag morgon sammanstrålade vi med Karin och åkte till Stockholm. Heldag i huvudstaden - grått och vått men ändå julstämning. Och så åt vi sen lunch i de gamla fängelsehålorna under Stortorget!
 
 
 
 

Lördagen började med att jag blev firad - nästan på säng, men jag vaknade en liten smula för tidigt... ;-) 

 
Sen skjutsade Sonja mig - genom höstsolsvackert landskap - från Vreta till Eriksberg där Ulrika väntade. Vi lämnade av min packning i hennes lägenhet innan vi vandrade ner till centrum - via stämningsfull julmarknad i Slottet, och en tur upp till toppen av Uppsala Konsert & Kongress med utsikt över stan. Även på söndagen gjorde vi en vända på stan - i kulingvindar och snöglopp... :-)
 
Däremellan hann vi med att prata prata prata, äta gott, se senaste Bond-filmen samt börja planera för nästa sommars resa... som nog kommer bli en (ny) höjdare.
 
 
 
 

Söndag eftermiddag skjutsade Ulrika mig till flyget. Som var försenat - vilket innebar att det var över midnatt innan min väska dök upp på bagagebandet på Luleå Airport och jag hade sopat/skrapat bilen och kunde köra hemåt... 

 
Var rätt mosig morgonen efter när jag dessutom skulle beta av sex (!) bokprat - men allt går! ;-) 
 
Sammanfattningsvis en intensiv och jättetrevlig helg!!
 
 
 

Skrivträning

Förra helgen var jag i Vby. Där övade Rasmus på att skriva, och moffarn hjälpte till. Temat var givet... :-) 
Senaste fyndet

... på Piteås köp&sälj-sida på Facebook. En Billybokhylla för en hundring! Bara drygt 40 cm bred - vilket är ungefär vad jag har plats för... ;-) 
Julgran

Tycker om Piteå kommuns taktik att helt sonika placera julgranen mitt på torget = mitt på vägen, och leda trafiken runt. En rondell i juletid! :-) 
Norrsken

Hoppla! Häromkvällen stod jag på balkongen och njöt... :-) 
Minnet...

... är det inte mycket bevänt med. Hittade en liten liten kartong bland mina julsaker, som visade sig innehålla - äggkoppar!! De är omärkta - jag numrerar alla äggkoppar och har ett register, men av nån anledning har dessa inte kommit med. Har inte en susning om var de kommer ifrån. Dagens lilla mysterium... ;-) 


December

Kall vinterdag idag - bortåt 20 minusgrader i Sjulnäs. Vilket inte hindrade mellanstadieeleverna från att vara ute och leka i snön på rasterna! Inne på bibblan är vi i full gång med årets julkalenderquiz. Rätt populär - kul! Och bra för besöksstatistiken... ;-) 
Skolan

Hurra, nu är ny skyltning på plats i korridoren utanför biblioteket! Det innebär att vi långt om länge kan ta bort vår mycket provisoriska inplastade skylt... det var på tiden! :-) 


Ny plats

Jahaja. Nu har jag flyttat bilen till en ny parkeringsplats. Skrev ett mail till hyresvärden om problemen med att stå inklämd bakom en husbil, men detta kommenterade de inte utan jag fick istället förslag på andra platser som var lediga från 1/12. OK, då får det väl bli så då!


Bokgran

Kolla vilken fin bokgran de har på stadsbiblioteket!!

PS. Och sen ska den förstås plundras till tjugondag Knut - finns redan låntagare som räknar ner...! ;-)


Virkat

Tidsoptimist som vanligt. Den här lilla pläden skulle varit färdig för ett par veckor sen, men jag hann inte innan baby Olofs dop. Nu är den dock på väg med posten - jag har blivit rätt bra på "bättre sent än aldrig"... :-)


Advent

Nu går tiden för fort igen. Får blogga baklänges. Igen!

Rapport från helgen i Uppsala & Stockholm kommer, men först lite skryt över kvällens insats - nu har jag äntligen fått upp julgardinerna! Och adventsljusstakarna. Och lite pynt. Och dammtorkat lite. Till och med torkat golv. Men bara i halva vardagsrummet - resten av lägenheten är än så länge långt från presentabel...

Före & efter:


RSS 2.0