Läsning i januari

Hm. När jag ser på översikten inser jag att det kan verka som att jag inte gjort något annat än läst böcker den här månaden... och det är ju inte riktigt sant. Men när jag struntar i TV:n och datorn emellanåt och läser istället - då går det undan! :) Och så har jag ju kommit igång med att promenera till jobbet igen - naturligtvis med en bok i öronen. Blir ganska många timmar, det.

 
Cecilie Enger: Kammerpiken (digikort)
Hilda Cooper, bokens huvudperson, var kammarjungfru och påkläderska hos drottning Maud av Norge på 1920- och 30-talet. På riktigt. Cecilie Enger har tagit utgångspunkt i historiska fakta, men påpekar att hon skrivit en roman och inte en faktabok.  
 
Berättelsen ger en inblick i hur det var att jobba på det kungliga slottet, och tecknar en bild av hur det norska (och till dels engelska) samhället såg ut för närmare hundra år sen. Det är en intressant historia som påminner mig om Återstoden av dagen (har dock bara sett filmen, inte läst boken) i det att Hilda uppvisar något av den samma återhållsamheten som Stevens (Anthony Hopkins). Arbetet på slottet - och framförallt ansvaret för drottningens garderob - är hennes liv och ingenting annat är lika viktigt. Ingenting.
 
Och Hilda Coopers (och andrapåkläderskan Violets) insats lever kvar - tillsammans lyckades de rädda en stor del av drottning Mauds kläder undan nazisterna! Drottningen dog 1938, men Hilda och Violet fick bo kvar på slottet och när Quisling och de andra var i antågande packade damerna i hemlighet alla kläder och fraktade dem ut ur slottet. Ikke verst!
 
(med reservation för att jag missat nåt i källgranskningen och detta är en del av romanen och inte historiska fakta)
 
Om jag ska klaga på något är det att uppläsaren uttalar Violets namn omväxlande med V och W. Det låter ganska dumt.

 
Val McDermid: Mörkrets gärning
Charlie Flint är psykiatriker och jobbar som profilerare åt polisen, men efter en katastrofal rättegång har hon hamnat i onåd och vet inte hur hon skall komma vidare. I samma veva kontaktas hon av en gammal lärare från Oxford, som ber henne om hjälp. Med en viss skepsis går Charlie med på det Corinna Newsam ber henne om - hon har ju ändå inget bättre för sig - och hon sätter igång med att undersöka omständigheterna då Corinnas dotter Magda blev änka på sin egen bröllopsdag. Maken Philip blev mördad under själva bröllopsfesten, och det par som precis dömts för mordet är kanske inte så skyldiga som de verkar. I alla fall tror inte Corinna det. Men vem är det då som ligger bakom?
 
Tja. Nja. Val McDermid är vanligtvis ett säkert kort. Jag minns känslan när jag läste Sjöjungfrun sjöng sin sång för många år sen - den är fortfarande är en av mina absoluta favoritdeckare. Ja, alla böckerna om Tony Hill är skitspännande. Så även Dödsdomen, som jag och mamma höjde till skyarna när vi läst den. Men den här? Jag vet inte... den blir liksom aldrig särskilt spännande. Och jag började misstänka hur det hela hängde samman ett bra tag innan slutet. 
Och så blev jag irriterad på språket. Alldeles för platt och pratigt emellanåt. Om det beror på originaltexten, översättaren eller att jag helt enkelt är ovan att läsa på svenska, låter jag vara osagt. 
 
  
 
Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må. (digikort)
Helga Flatland: Alle vil hjem. Ingen vil tilbake. (digikort)
När Helga Flatland romandebuterade för ett par år sen med Bli hvis du kan. Reis hvis du må. fick hon strålande recensioner - och det med all rätt. Hon belönades också med Ungdommens kritikerpris (i år är en av klasserna på vår skola med i arbetet med att kora vinnaren!).
Boken handlar om tre ungdomsvänner - Tarjei, Trygve och Kristian - som av olika skäl väljer att låta sig värva till militärtjänst i Afghanistan. Ingen av dem kommer hem igen. Berättarperspektivet växlar - Tarjei och Trygve berättar om vad som ledde fram till beslutet att åka, men också Jon Olav (pappa till Sigurd, Trygves vän, som bryter samman när dödsbudet kommer) och Karin (mamma till Tarjei) kommer till tals och berättar om livet före - och efter. För livet blir sig aldrig likt i den lilla bygden, även om familj och vänner hanterar sorgen och förlusten på väldigt olika vis.
I Alle vil hjem. Ingen vil tilbake. har det gått ett par år. De som stod Tarjei, Trygve och Kristian nära kämpar fortfarande för att kunna gå vidare med sina liv. Vi får växelvis följa Julie (Tarjeis syster), Mats (pappa till Julies dotter Solveig) och Sigurd (som visar sig ha varit mer än Trygves vän).
 
Jag gruvade mig lite för de här böckerna - många på jobbet har läst dem och höjt dem till skyarna, men jag trodde det skulle bli jobbigt att höra dem med tanke på det tunga temat. Och jodå, tårarna rann emellanåt. För det känns så himla äkta. Alla man möter i boken är så verkliga. Och jag kommer att tänka på dem. Länge.
 
 
 
P.C. & Kristin Cast: Utemmet (House of Night; 4)
P.C. & Kristin Cast: Jaget (House of Night; 5)
Jag är såpass nyfiken på hur det ska går för Zoey & co att jag läser vidare! :) Visst, emellanåt tappar jag intresset en smula - inte minst när Zoeys pratiga tvillingkompisar Erin och Shaunee till stadighet kommenterar skor, kläder och killar oavsett om de befinner sig i livsfara och borde fokusera på annat - men det är tillräckligt driv i historien för att jag trots detta fortsätter. Fast nu vete sjutton - jag tror jag tar en paus snart.
Tänk er en blandning av Harry Potter (byt ut Hogwarts mot House of Night, Zoey mot Harry, Voldemort mot Kalona, Erin/Shaunee/Stevie Ray/Damien/Jack mot Ron/Hermione), och Twilight (ja, vampyrerna såklart... och byt Neferet mot Victoria, Edward mot Erik/Heath/Stark - för jodå, det kryllar av killar som Zoey strular tämligen intensivt med - samtidigt - vilket antagligen är orsaken till att serien kallas "sexy", fast jag blir bara irriterad över att hon inte kan bestämma sig för vem hon ska satsa på) - ja, då har ni ganska många av ingredienserna i House of Night.
 
 
P.C. & Kristin Cast: Fristet (House of Night; 6)
Jaja. OK. Det blev en bok till. Men nu får det räcka. Det ska ju bli tolv böcker i serien - men hittills har det bara kommit ut nio, så även om jag läser vidare får jag ju inte veta hur det hela slutar förrän om ett par år. Tror jag väntar tills dess innan jag tar upp tråden igen, för nu blev jag tvärless. Jag har läst baksidestexten på bok sju, åtta och nio (brukar annars inte göra det när jag är rädd att den ska avslöja för mycket - vilket är fallet med den här serien) så nu vet jag i stora drag vad som händer så långt. Hotande faror, ondskap, vänskap, kamp på gott och ont, fler killar i Zoeys liv (som om hon behöver det?). Mer av det samma, alltså.
 
 
Jan Wiese: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede (digikort)
Den här boken fick stående ovationer när den gavs ut för 20 år sen. Den är översatt till 17 språk och har bara i Norge sålt i 100.000 exemplar. Men nja... jag vet inte riktigt. Jag blev nog inte riktigt så fängslad som alla andra.
Boken är uppbyggd som en historia i en historia i en historia. I nutid snubblar en bibliotekarie vid Vatikanens bibliotek över ett bortglömt måleri, och finner också historien bakom. Vi förflyttas till ett medeltida torg där en kvinna klär sig naken för sin älskade - och han för henne. Historien om henne är en av flera som en historieberättare fångar sina åhörare med - inte minst konstnären bakom måleriet. Han skriver i sin tur ned dessa berättelser om hovmod, kärlek och frestelse.
Och alltsammas utmynnar antagligen i nån slags moral, som jag helt missar. Historierna är visserligen intressanta men för mig blev helheten mest ett "jaså". Sorry!
 
 
Hans Petter Laberg: Etter festen
Spoiler - kommer avslöja det mesta av vad den här boken handlar om!
Det är HP som berättar historien. Historien om något som hände på en fest för ett par månader sen, nåt som gör att hans liv håller på att rasa ihop fullständigt, och som gör att Karianne har bytt skola och inte längre vill prata med honom, faktiskt springer hon sin väg om hon ser honom. Och han klarar inte att berätta för någon vad som har hänt. I korta glimtar får läsaren, bit för bit, reda på vad som hände den där kvällen.
Ja, ni har räknat ut det. Det här är en våldtäktshistoria. Berättat ur förövarens perspektiv. Han mår skitdåligt för han förstår att det han har gjort är oförlåtligt. Han intalade sig att Karianne inte hade nåt emot det. Hon sa stopp, hon sa nej - men hon låg ju alldeles stilla. Då måste hon ju ha tyckt det var OK, eller? Han ville ju bara vara nära henne.
Det här är en obehaglig bok. Inte bara på grund av HP och vad han har gjort, men hela stämningen i boken är dyster. HP och hans kompisar driver runt utan mål och mening, utan tanke på framtiden. Den ende som visar någon form för engagemang är Andre, men han har å andra sidan en pappa som misshandlar mamman så hans tankar kretsar kring hur han ska klara att rädda henne och småsyskonen innan det är för sent.
Ja, och så har vi HPs mormor, som är den enda han egentligen känner samhörighet med. Men hon har fått en propp och ligger som ett kolli i en sjukhussäng.
Alltså. Jag blev bara ledsen av att läsa den här boken. Det finns inget hopp, ingenting som pekar på försoning eller framtid. Huvva.
 
  
 
Jørgen Brekke: Nådens omkrets (digikort)
Jørgen Brekke: Drømmeløs (digikort)
De här böckerna har en del gemensamt med Tom Egelands böcker om Bjørn Beltø. De är uppbyggda på samma sätt: en historisk gåta, någon som i nutid kommer lösningen på spåren, andra som är beredda att gå så långt som till mord för att bevara hemligheterna från förr. Men, när det är sagt - jag är mycket mer förtjust i Brekkes böcker! Där Egeland väver in så många historiska händelser och teorier att jag emellanåt alldeles tappar tråden, är Brekke "enklare" (och det menar jag alls inte i negativ mening). Dessutom gillar jag verkligen Odd Singsaker, Brekkes luggslitne polisman, och vill gärna följa honom vidare (bok tre är på gång). Språket är också bra, med humoristiska vändningar och ordlekar som får mig att le ("alibiet hans var ikke vanntett, men i hvert fall godt impregnert"). Och till sist: för den som läst Jo Nesbøs böcker om Harry Hole - han dyker upp i Nådens omkrets. Omnämnd i förbifarten, visserligen, men visst är det han... :)
 
PS. Och i Drømmeløs snirklar sig Fred Åkerström, Cornelis Vreeswijk och självaste Carl Michael Bellman in i historien!
 
 
Kari Bøge: Slutt!
Emilias föräldrar har separerat. Efter flera år hos mamma flyttar Emilia till sin pappa. Hon är rädd och osäker - på vem hon är, på hur andra uppfattar henne, på hur hon ska passa in i en ny stad och på en ny skola. Hon försöker tvinga bort alla mörka och negativa tankar, men de ploppar upp utan förvarning och hotar slå undan benen för henne. Så lär hon känna Nora som går i hennes nya klass. Nora, som inte är som alla andra, men som heller inte dömer Emilia. Och nånting växer fram. Är det vänskap? Kan Emilia berätta för Nora om hur hon har det?
 
Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om Slutt!. Emellanåt känns den väldigt övertygande - många ungdomar kan säkert känna igen sig i Emilias strävan efter att passa in och vara en i gänget. Men så är det annat jag har svårare att svälja - beskrivningen av Emilias mamma blir t.ex. väldigt stereotyp, och Noras sätt att tackla tillvaron känns ganska osannolik.
 
 
P.D. James: Døden kommer til Pemberly (digikort)
Oj! Inte kom jag ihåg att Mr Darcy heter Fitzwilliam till förnamn! :) Och nä, jag har inte läst Stolthet och fördom, bara sett TV-serien och i likhet med alla andra fallit pladask för den arrogante godsherren - eller i alla fall för Colin Firths sammetsblick...:
 
 
P.D. James har alltså skrivit en fortsättning på romanen av Jane Austen. När boken börjar har det gått några år - Elizabeth och Jane är lyckligt gifta med Mr Darcy och Mr Bingley, ja, till och med deras syster Mary har ingått äktenskap (med en präst lika träig och tråkig som henne). Den årliga höstbalen på Pemberley står för dörren. Men så inträffar något förfärligt: en man hittas mördad på godset. Och misstankarna faller på Elizabeths svåger, Mr Wickham.
Tja. Som kriminalroman betraktad är den väl sådär. Inte särskilt spännande. Men som historisk roman är den alls inte så dum. Det är trevligt att åter stifta bekantskap med Elizabeth och människorna runt henne. Och jag får definitivt lust att se ovan nämnda TV-serie på nytt.
Dessutom: för den som kan sin Jane Austen kommer det en oväntad knorr i slutet av boken. Missa inte den! :)

Skymning

Jag gör ett nytt försök - men inte nattbild denna gång, "bara" skymning! :)
 

Stil

Snön formligen vräkte ner igår eftermiddag. Under kvällen övergick det i regn, så snö igen under natten. Strilregn imorse - och slaskigt så det förslog. Gick till jobbet iförd Gore-Texskor. Höll de tätt? Nej. Fast som kollegan sa, "Men man blir våt med stil!"
 
Pöh. Imorgon blir det gummistövlar.
 
Så här såg det ut när vi kom hem från quizen igår:
 
 
... om ni nu ser vad det föreställer? En vacker dag måste jag väl lära mig ställa in kameran för mörkerfotografering. Det var otroligt vackert, med månljus (japp, molntäcket sprack upp en stund) som reflekterades mot Øyfjellet.
 
 

Lureri

Öh. Den här annonsen på Facebook verkar övertygande, tycker ni inte?
 
2-fettbrennende mattyper
health-alternatives.com
Ta av "10-kg" per uke ved å spise disse 2-merkelige mattypene.
 
Nej? Inte det? Vet ni, jag är helt enig. Det lyser Google Translate lång väg (har kollat, adressen går till en amerikansk sida). Vanligtvis brukar jag klaga på särskrivning - här på det rakt motsatta. Men det är inte bara det språktekniska jag ifrågasätter. Låter som en osannolikt effektiv diet... om man verkligen kan gå ner 10 kg på en vecka genom att äta bananer, ja, då borde man kanske testa? :)

Dæven

... eller på svenska: ja, jädrar!
 
VI VANN QUIZEN IGÅR IGEN!!!
 
OK, bara den ena rundan (i den andra kom vi femma eller nåt), men ändå.
Och vi var inte ens fullt lag!
 
Det här kunde vi:
 
Hur många stater ingår i Förenade Arabemiraten? 7
 
På vilket fartyg var William Bligh kapten? HMS Bounty
 
I vilket land ligger staden Randers? Danmark
 
I vilket land var det inbördeskrig 1861-1865? USA
 
Vad heter huvudpersonen i Jungelboken? Mowgli
 
Vilket år förliste Titanic? 1912
 
Vad heter Frodos bäste vän i Sagan om ringen? Sam (Samwise Gamgi)
 
Vem grundlade Bergen? Olav Kyrre
 
I vilken TV-serie möter vi kapten Alberto Bertoreli och Roger LeClerc? 'Allo 'allo
 
Vem skrev Anna Karenina? Leo Tolstoj
 
Vem är administrerande direktör i Norwegian? Bjørn Kjos
 
Vad är det fortaste man får köra på de bästa norska motorvägarna? 100 km/t
 
I vilket land har textilarbetare på nytt fått sätta livet till efter en brand? Bangladesh
 
I vilken film möter vi Neo, Morpheus och Trinity? The Matrix
 
Vem var romarrikets förste kejsare? Augustus
 
Över vilken flod går Tower Bridge? Themsen
 
 
... och så dök de här herrarna upp:
 
 
Vad heter bandet, vad heter vokalisten, vad heter gitarristen?
 
Äsch. Europe och Joey Tempest gick bra, men vi missade John Norum.
Jag föreslog Kee Marcello...
 

Prognos

Tja, morgondagens väder känns ju helt logiskt. Först -5 och regn, sen +2 och snö. Lika logiskt som min väderstation, som trots att vinden viner och snön virvlar här utanför just nu ändå visar en vindstyrka på 0.0 mph. Och då har jag nyligen bytt batteri. Ska tro vad problemet är den här gången?
 
I morgen, mandag 28.01.2013
TidVarselTemp.NedbørVind
kl 0–6 Skyet.  Gjelder for: kl 0–6 -6° 0,3 – 1,1 mm Lett bris, 5 m/s fra sørøstLett bris, 5 m/s fra sørøst
kl 6–12 Snø.  Gjelder for: kl 6–12 -6° 2,4 – 3,8 mm Lett bris, 4 m/s fra sørøstLett bris, 4 m/s fra sørøst
kl 12–18 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 12–18 -5° 5,0 – 8,9 mm Svak vind, 3 m/s fra sørøstSvak vind, 3 m/s fra sørøst
kl 18–24 Snø.  Gjelder for: kl 18–24 4,8 – 11,4 mm Laber bris, 6 m/s fra sørvestLaber bris, 6 m/s fra sørvest

Vitt

Resultatet av gårdagens ymniga snöfall:
 
 
 
 
 
 
Det kom typ 40 cm igår. Snöslungorna gick varma i grannskapet... :)

Receptprovning

Häromdagen blev jag så vansinnigt sugen på Waldorfsallad. Hemma har vi aldrig ätit det, men här i krokarna är det vanligt till (bland annat?) jul. I alla fall har jag fått det flera gånger när jag blivit bjuden på julmat hos restaurangeleverna. Och nu kom jag på att jag bara måste prova. Finns flera varianter av receptet så jag frågade en av restauranglärarna och fick det som de brukar använda - det här.
 
Resultatet? Gott! Även om jag tror jag tar lite mindre majonnäs och lite mer grädde nästa gång. Och så dubblade jag mängden valnötter (valnötter kan man inte får för mycket av). Ja, och dessutom: det är STORA portioner. Så jag får äta Waldorfsallad flera dagar till... :)
 
En annan grej jag plötsligt blev dösugen på är Snickerskake. Det kunde man köpa i kafeterian på skolan igår. Jag lyckades stå emot - jag och syrran har ju utmanat varann att bli lite nyttigare och därför har jag bestämt att jag bara får synda en dag i veckan. Lördagar. Men vad är det idag? Lördag... så vad tror ni jag har bakat? Jodå. En helt hysterisk kaloribomb. Men jag tog en timslång promenad imorse, skottade snö ungefär lika länge samt har trampat två mil på träningscykeln framför TV:n (till reprisavsnitt av Men in Trees på TNT), så visst kan jag väl få synda lite då...? Fast jag tror jag får frysa in det mesta och fortsätta frossandet nästa helg!
 
_ _ _ _ _
 
Apropå provning. Har testat vinterkängorna jag köpte på rea i våras. Ecco + GoreTex. Hade kostat över 1800:-, jag betalade 550:-. Bara en sån sak! :) Och jodå, i början av promenaden var de jättesköna. Men innan jag var hemma igen hade jag naturligtvis fått skavsår... as always. Jaja, får väl gå in dem lite i taget.

Expert

Måste bara dela denna konversation mellan Rasmus och hans mamma:
 
-Maammmmaaa!
-Ja, vad är det?
-Du äl EKSPETTT!
-Åh, på vad?
-Byta bajsböjol!
 
Alltså, den ungen är obetalbar!! :)
 
Och jag vet att julen är över, men i alla fall - här är storebror och lillasyster:
 

Modig

 
Vad är det med dagens tecknade filmer? Alltså, många är ju skitsnyggt gjorda med fantastiska effekter - det enda som inte övertygar är människorna. Som ofta är stereotypa, och gärna ser mer ut som karikatyrer än "riktiga" människor.
 
Jag såg Modig igår kväll, om ni undrar. Därav mitt lilla utbrott.
 
Disney Pixars Oscarsnominerade film utspelar sig i nåt som jag tror föreställer (typ) Skottland på (typ) vikingatiden. Huvudpersonen heter Merida. Hon är en tuff och livlig tjej som går sina egna vägar och inte alls har lust att uppföra sig som det enligt hennes mamma anstår en prinsessa (för jo, det är hon). Hon har ett fantastiskt häftigt rött hår - men ansiktet ser ut som nånting från en japansk mangaserie: plastigt, med jättestora ögon och med knepiga proportioner.
 
Hennes pappa är - som ni redan räknat ut - kung. Stor och stark. Väldigt stor och stark - och biffig så det förslår. Han ser mest ut som ett kylskåp:
 
 
Och så har vi klanledarna - vars söner ska tävla om Meridas gunst:
Deras söner ser inte bättre ut.
 
Men bortsett från detta är filmen jättesnyggt gjord. Vyerna över de skotska högländerna tar andan ur en!! (ja, jag tror fortfarande det måste vara där filmen utspelar sig, även om nåt som liknar Stonehenge dyker upp och denna formation väl tekniskt sett ligger i England)
 
Och själva budskapet med filmen - att det är viktigt att följa sitt hjärta - kan man ju inte säga nåt om. För att inte tala om att huvudpersonen är en tjej som vet vad hon vill och som står för det, och som inte tänker lägga sitt öde i någon annans händer.

En kommentar, dock: inte sjutton fanns det piñatas i Skottland på vikingatiden??
 
En kommentar till: undrar hur många som får med sig den lilla slutklämmen efter eftertexterna? Jag lät filmen rulla och vips - där kom en oväntad bonus. Som jag skrattade gott åt!
 

Vi kan så mycket

Ja, jäklar! Igår vann vi tre rundor av två på quizen! Slå den! :)
 
Alltså: vi vann båda rundorna. Dessutom fick vi igenom vår protest från utslagsrundan förra veckan (den frågan som handlade om Tanganyikasjöns areal) eftersom jag tillfälligtvis upptäckte att Store Norske Leksikon (den norska varianten av Nationalencyklopedin), som quizmastern använde som källa, hade fel svar - och att det som en följd därav var fel lag som vann. Hah!!
 
Tanganyikasjön är ca 32900 km2. I Store Norske stod det, fram till idag, 231000 km2. På frågan svarade vi 40000 km2, det andra laget 80000 km2. Här är den korrigerade artikeln (kolla in kommentaren nederst).
 
Åter till gårdagens quiz. För att med klädsam blygsamhet parafrasera Lotta på Bråkmakargatan: "Det är konstigt med oss. Vi kan så mycket. Ja, vi kan nästan allting."
 
Hehe.
 
Det här kunde vi (bland annat):
 
Vilka lag möttes i EM-finalen i fotboll 2004? Grekland och Portugal
 
På vilket språk skrev Dante 'Den gudomliga komedien'? Italienska
 
Vad gjorde Edmund Hillary och Tenzing Norgay 29 mai 1953? Nådde toppen av Mount Everest
 
En japansk forskare upptäckte 1991 en sorts rör som är 6 gånger starkare än stål.
Vilken slags rör? Nanorör
 
Vilken historisk sak sträcker sig från Bowness till Wall's End? Hadriatiska muren
 
I vilket land ligger Mekka? Saudiarabien
 
Vad är en tiara? Huvudprydnad, diadem
 
Vad hände med Adresseavisa, Fedrelandsvennen och Stavanger Aftenblad i september 2009?
De gick över till tabloidformat
 
Vem skrev 'Jorden runt på 80 dagar'? Jules Verne
 
Vilken känd laxälv heter Deatnu på samiska? Tana
 
När föddes Torbjørn Egner? 1912
 
Till vilket land hör Falster? Danmark
 
Vilket lag vann helgens match mellan Real Madrid och Valencia? Real Madrid
 
Rangera följande land från störst till minst (areal): USA, Canada, Australien
1. Canada, 2. USA, 3. Australien
 
Vad är ett engelskt hjul? Ett redskap för att forma stålplattor
(OK, vi fick alternativ, de andra var: ett mätinstrument eller - rätt och slätt - ett hjul)
 
Vad heter det algeriska samhället där det nyligen utspelat sig ett gisslandrama? In Amenas
 
Vad heter gruppen, varifrån kommer de, när var den här låten en stor hit?
 
 
Cue, Sverige, 1997 (OK, vi hade lite tur med årtalet)
 
Vad heter gruppen, varifrån kommer de, vad kallas den här musikstilen?
 
 
Sweet, England, glamrock
 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Min fina, fina familj!!
 
Nyklippt Rasmus
 
Lovisa-kletig-i-håret
 
Stolt morfar med dotter och barnbarn
_ _ _ _ _
 
Snart quiz. Vi lämnade in en protest efter förra veckans quiz och hoppas det skal leda till en retroaktiv seger... mer om detta imorgon! :)

Januarisol

Ahhh! Två timmars promenad runt Åremma och Rynesåsen i finvädret - visserligen kallt och halkigt, men utrustad med överdragsbyxor och broddar gjorde det inte ett smack! :)
 
Ser ni månen? :)
 
 
 
Froströk på fjorden
_ _ _ _ _
 
Sov som en stock inatt, förresten.

Svårt att sova

Kl 13.50
 
Jag är tacksam för att jag normalt inte har några sömnproblem. Det brukar ta max 10 minuter innan jag somnar - för det mesta mindre. Men inte inatt. Gick och lade mig vid midnatt. Snurrade och snurrade och snurrade, och halv två var jag fortfarande klarvaken. Somnade ett tag senare - men vid sexsnåret var jag vaken igen. Snurrade och snurrade och klev upp klockan åtta. Varför? I have no idea. Visst, jag halvsov på soffan en timme eller två igår kväll, men det brukar inte förstöra nattsömnen (det är inte första gången, om man säger så...). Jaja, satsar på att det var en engångsföreteelse!
 
Kl. 15.50
 
Regn inatt. +2 imorse. Sol på eftermiddagen. Nu -2. Ska bli -15 imorgon. Tjohej.
Ska vi gissa på att det blir en smula halt...?
 
Skulle ut och gå idag, men det blev två mil på cykeln framför TV:n istället. Jaja, får leta fram broddarna och ge mig ut imorgon!
_ _ _ _ _
 
Nu är det dags igen. Den norska schlagercirkusen har dragit igång. Symfonisk heavy metal just nu. Ganska gräsligt, måste jag säga...!
 

Rea

Det tar sig! Nu har jag inga fler ursäkter för att ta bilen till jobbet. Har låtit den stå onsdag, torsdag och fredag och istället trampat iväg till fots (i kallaste laget på torsdag, då var det -17,4 när jag kom fram).
 
Fast jag tar bussen hem...
 
Igår missade jag den buss jag hade tänkt ta, och fick en halvtimme extra att slå ihjäl. Gick in på BIG (typ Village) och upptäckte att de hade 70% på kvarvarande julgrejer. Och vad hittade jag? Juliga muffinsformar med tillhörande dekoration, och riktigt juligt strössel (med bäst före-datum 2015, så det är gott om tid att hinna baka upp det). Ordinarie pris för strösslet var 89:- per burk... gulp!! Vem köper så dyrt strössel?!!?
 
 
 
 
Sen hann jag in på Tilbords också. De hade fortfarande kvar de hamrade skålarna jag sett i en reabroschyr. Kunde bara inte låta bli...
 

Mmm...

Men himmel så gott!
 
Fick smaka dessa kex hos Ulrika när jag hälsade på i Övik förra helgen. Har redan bakat dem två gånger... och nu har jag precis plockat den tredje plåten ur ugnen.
 
Fröknäcke
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl krossade linfrön
2 dl dinkelmjöl
1/2 tsk salt
1/2 dl olja, tex.olivolja (jag använder solrosolja, det var vad jag hade i kylskåpet - funkar fint!)
2 dl vatten
ev lite flingsalt
 
Beredning: Blanda alla ingredienser, utom flingsaltet, till en smet. Bred ut den till en slät och tunn platta med hjälp av en slickepott på en bakpappersklädd ugnsplåt. Ställ in i 150 grader varm ugn och grädda i 25 min. Ta ut och skär upp i lagom stora bitar, 4x4 cm alt 4x8 cm. Strö ev över lite flingsalt. Ställ in i ugnen igen och grädda i ytterligare 25 min. Låt svalna och förvara i lufttät burk.
 
 

Pust, flämt

Sådärja. Första innebandyträningen på över en månad - och jag klarade mig utan brutna ben!
Inte skadade jag nån annan heller. Hurra!
 
Däremot kan jag inte påstå att själva spelet är så mycket att hurra för från min sida. De andra springer så himla fort!! Och så vänder de på en femöring, typ. Medan jag har himla svårt att ändra riktning när jag väl fått upp farten...
 
Nåja. Svettig blir jag i alla fall, och roligt är det! :)
 

Ny quiz-säsong

... och vi var så nära, så nära!! En andraplats efter förstarundan, två poäng bakom vinnarna, och en delad förstaplats efter andrarundan, fyra (!!!) poäng före tvåan. Men - vi delade förstaplatsen med ett annat lag, så det blev en utslagsfråga. Och ni kan ju gissa hur det gick... inte alls. "Hur stor är Tanganyikasjön?". Ska fan veta sånt. Båda lagen svarade tokfel, men vi mer än de andra (och det tar jag på mig, då jag upprepade "jamen, SÅ stor är den väl inte" - fast det är den...).
 
Nåja. Vi var rätt nöjda med kvällen ändå. Inte minst med att vi i andrarundan hade 14 av 15 poäng på musikdelen - vi var bara ett felaktigt årtal från full pott!! Där överträffade vi oss själva... :) :)
 
Annat vi hade koll på:
 
I vilket område (två länder) låg vikingarnas Gårdarike? Ryssland och Ukraina
 
Vilken färg har smaragder? Grön
 
Vem anordnar varje år Oslo Kammermusikkfestival? Arve Tellefsen
 
I vilket land ligger regionen Umbrien? Italien
 
I vilka två länder - förutom USA - finner man Disneyland? Frankrike och Japan
 
I vilket land ligger Afrikas Horn? Somalia
 
Vad heter den världsberömda grottan på Capri? Den blå grottan
 
Vad firas Memorial Day till minne av? Soldater som dött i krig
 
Vad grundlades av Jimmy Wales? Wikipedia
 
Vem är Francesco Schettino, också kallad "kaptein feiging"?
Kapten på Costa Concordia som förliste utanför Italiens kust i fjol
 
Från vilken skola har kronprins Haakon sin högsta utbildning? Sjøkrigsskolen
 
Til vilken fiskfamilj hör sejen? Torskfamiljen
 
Vilken ameikansk stad grundades av fransmän 1718? New Orleans
 
Vad är fjæremål? Det lägsta vattenståndet i havet
 
I vilken stad spelas Australian Open i tennis? Melbourne
 
Och på musikdelen dök bland annat den här madamen upp:
 

Parlez-vous français?

Fniss! :)
 
Kollar in Castaluna på nätet, bara för skojs skull. Damkläder i stora storlekar, för den som undrar. Har precis hittat en fin tunika på rea (nej, jag har inte beställt den - än... har ju egentligen klädköpsstopp) och ser på den norska sidan att utländska kunder kan lämna kommentarer på sina köp (verkar inte finnas nån motsvarighet på den svenska). Fast de är ju på respektive kunds språk... i det här fallet franska. En av dem verkade utifrån det betyg som avgetts vara missnöjd. Kopierade och klistrade in kommentaren i Google Translate för att ta reda på varför, men om det hjälpte? Ehh... nä, egentligen inte. För på svenska lyder det så här:
 
Vacker klänning men dåligt klippa. Jag tog min kopp storlek men med stora bolag (E när jag gör ett D) och det är för liten och brösten alltför stora i magen! Jag återvände.
 
Brösten alltför stora i magen????
 
Vete f-n om jag törs beställa, låter farligt...! :)
 
 
Uppdatering en stund senare: men alltså!! Bestämde mig för att beställa den ändå. Fast minsta ordervärde är 200:-. OK, så surfade jag runt på sidan och hittade ett par billiga tights för att komma över gränsen. Tights har man alltid användning för. Visade sig dock vara slutsålda. Hittade ett annat par. Också slutsålda. Och så fortsatte det - testade väl bortåt 15 olika plagg i alla prisklasser och alla slags märken - ALLT VAR SLUTSÅLT. Och tror ni inte att när jag kollade i varukorgen för femtielfte gången - då var tunikan också slut. Aaaaagh! Tydligen inte meningen att jag ska köpa mer kläder. Nåja, då slipper jag i alla fall få brösten i magen...
 
God natt.

Ut med julen

Sådärja. Nu har jag städat ut julen. Det är mysigt med allt julpynt - men lika skönt när man plockar bort allt och det blir "som vanligt" igen.
 
Fast för varje år blir det mer och mer julgrejer (jag hittar alltid nåt fint på mellandagsrea), så det blir svårare och svårare att få plats med allt i skåp och lådor...
 
_ _ _ _ _
 
Ikväll står Sherlock på programmet, BBC-versionen med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman. Har sett de två första avsnitten från säsong 1, så nu ska jag se det sista och så sätta igång med säsong 2. Fast kanske jag börjar från början, det är ett tag sen jag såg dem... :)
 
_ _ _ _ _
 
Förresten, har jag sagt att jag har världens finaste syskonbarn? Rött hjärta Rött hjärta Rött hjärta 
 
 

Stövlar

Moster Jenny fick den stora äran att lägga Rasmus ett par kvällar under jul och nyår. Den lille lintotten hade inget emot att det var jag som följde med honom upp till sovrummet, men i vanlig ordning tog det en del tid innan han föll till ro och somnade. Förstår att det kan kännas ganska jobbigt för föräldrarna ibland, när det kan ta ett par timmar innan han äntligen somnar, men för mig som bara gör det nån gång emellanåt är det ganska mysigt!
 
Hur som - vi roade oss med högläsning innan vi släckte lampan. Just nu är favoriten en bok om hur det går till på byggarbetsplatsen. Det snickras, muras, sågas och så vidare. På ett uppslag gjuts ett betongfundament och man får se hur betongarbetarna klafsar omkring i den våta betongen. "Men vad har de på fötterna?" står det i texten. Och varje gång jag läste den meningen, pekade Rasmus på gubbarna på bilden och sa: "mossens tövlaj" - vilket alltså betyder "morfars gummistövlar". Han har nästan aldrig sett sin morfar med nåt annat på fötterna, så det är inte så konstigt - men första gången jag fick höra det var jag tvungen att bita mig i läppen för att inte börja fnissa... :)
 
Apropå byggarbetsplatser - hittade en skitläcker tröja som jag tror Rasmus skulle älska - men den finns bara upp till 98 cl. Han är så stor att han numera använder 104 cl... synd!!
 
(http://www.bokextra.se/produkt/15276/lego-duplo-kortarmad-t-shirt)

Soluppgång

Vackert på väg till Norge i söndags - synd bara att jag hade soluppgången i ryggen...
 
 
... och innan jag kom fram strilregnade det. Skrutt! Fast nu har det fallit ett par snöflingor och temperaturen sjunker. Har tagit bilen till jobbet hela veckan, men jag har en ursäkt: jag är dyngförkyld. De söta små i Vännäsby har inte varit förkylda den här julen så jag trodde jag skulle klara mig undan - men kanske är det nåt med den svenska luften...? :)

Fun

Well. Vad ska man säga? Önskade mig en CD i julklapp. När vi var på stan ett par dagar innan jul bad syrran mig gå in på Burmans Musik och fråga om de hade den. Det är trångt om saligheten därinne så hon ville inte gå in med barnvagnen ("Du kan ju glömma bort den efteråt, så slår jag in den" som hon sa). Sagt och gjort, jag gick in. Och följande konversation utspann sig mellan mig och en surmulen, korthuggen ung man:
 
- Hej, jag undrar om ni har skivan Some Nights med Fun?
- Aldrig hört om.
- Ehh... alltså, de ligger på topplistan.
- I vilket land då?
- Tja, USA bland annat.
- Hmpf.
- ???
- Nej, den har vi inte.
 
Nähäpp. Ett par dagar senare hittade jag skivan. På Åhlens. Vägg i vägg med Burmans.
 
 

Julklappar

Att döma av mina julklappar kommer det vid tilfälle att bli en rejäl bakorgie här... :)
 

Körkort

Igår förlorade jag mitt svenska körkort. Nej, det är inte så illa som det låter - jag har inte gjort mig skyldig til någon trafikförseelse! Däremot upptäckte jag häromveckan att det är dags att förnya körkortet. Konstigt att jag inte fått nåt brev från Trafikstyrelsen, tänkte jag, men efter att ha undersökt saken på nätet visade det sig att svenska myndigheter inte utfärdar nya körkort till personer med fast bostadsadress i utlandet. HMPF!
 
Så igår var jag hos Biltilsynet i Mosjøen och fyllde i ansökan om norskt körkort. Det verkar (peppar, peppar) bara vara en formalitet - ingen har i alla fall sagt nåt om att jag ska behöva avlägga prov. Puh. Det jag däremot måste, är att fixa intyg från optikern. Så nu har jag precis varit hos Specsavers. Och det visar sig att jag har bättre syn än 100%! Jag ser raden under den som representerar full syn! Utan glasögon! Så optikern undrar vad jag använder dem till... :) "Men det kan ju vara bra när du kör i mörker", sa han när han tänkt sig om. Alltså, texten på testtavlan blir lite skarpare med glasögon än utan, så nån slags nytta gör de ju. Men annars...? Jag får av och till ont i huvudet när jag växelvis går med och utan glasögon, men t.ex. under sommarsemestern struntar jag i dem helt - utan problem.
 
Nåja. Kontentan av det hela är att synen i alla fall inte kommer sätta stopp för det nya norska körkortet.
 
Ja, just det. Jag har fått ett tillfälligt intyg som gäller i tre månader, så jag behöver inte köra bil olagligt bara för att jag tvingats lämna ifrån mig det svenska körkortet. Om nån undrade.
 

Apropå bilar: klantade mig på julafton. Trodde jag köpt Sally till Rasmus (ni vet, Blixtens flickvän i filmen Bilar). Ehm. Det visade sig att jag tagit fel. Istället för den blåa bilen Sally fick han den turkosa bilen Vladimir Trunkov, som dessutom visar sig tillhöra "the bad guys". Rasmus blev inte riktigt så begeistrad som moster tänkt sig...

Alla böcker 2012

 
De senaste åren har jag läst alldeles för få böcker - och jag har inte ens nån ursäkt. Jag gillar ju verkligen att läsa. I ärlighetens namn har det en hel del att göra med inköpet av dator i samband med att jag flyttade till Norge - bara tänk på all den tid jag har lagt på den här bloggen. Hade hunnit läsa ganska många hyllmeter istället...
 
Nåja. Att blogga är ju faktiskt också kul! :)
 
Fast för siådär ett år sen kom jag fram till att det var dags för en uppryckning på läsfronten - som nyårslöfte lovade jag mig själv att börja skriva ner vilka böcker jag läst, och att läsa mer. Jag lekte med tanken att hinna läsa 100 böcker på ett år (även om jag inte vågade lansera den idén högt). Alltså, det borde ju inte vara så svårt? Två böcker i veckan i snitt - en baggis för en bibliotekarie. Väl?
 
Hm. Där tog jag mig visst en smula vatten över huvudet. Hade jag varit listig kunde jag ju ha satsat på tunna och snabblästa böcker (sådana där som eleverna brukar fråga efter), och visst har jag med en del sådana också, men... nä. Det är sällan sidantalet som avgör vilka böcker jag väljer.
 
Så - här är fjolårets alla böcker (antal böcker per månad i fetstil):
 
Januari (sist i inlägget) 9
Februari (sist i inlägget) 5
Mars 7
April 10
Maj 9
Juni  6
Juli 5
Augusti 4
September 6
Oktober 13 (japp, här insåg jag att det började brinna i knutarna med tanke på 100-strecket)
November 12 (och här inbillade jag mig fortfarande att det kunde gå)
December 8  (... fast det gjorde det inte)
 
Till en början skrev jag bara ner titlarna i slutet på ett inlägg, men från och med mars har jag
gjort egna "bokinlägg" med presentationer av böckerna - bara att klicka på respektive månad.
 
Så hur många böcker blev det då? Tja, jag var inte så långt från målet: 94 stycken.
 
Varav 60 ljudböcker. Många timmar! :) Den kortaste ljudboken är ca 3,5 timmar och den längsta bortåt 24 timmar - ett snitt på 10 timmar per bok ligger antagligen inte så långt från sanningen.
 
Störst förbättringspotential har jag på fackboksfronten - läste bara fyra stycken under hela fjolåret.
 
Årets bästa bok? Nä, jag kan inte välja - men här är några av favoriterna:
Chris Cleave: Gull
Hillary Jordan: Mississippi
Jussi Adler-Olsen: Avdelning Q-böckerna
Jandy Nelson: Himmelen begynner her
John Hart: Brødrene fra Iron House
Linda Olsson: La meg synge deg stille sanger
 
... och då är det väl på sin plats med en motsvarande lista med några av bottennappen? Här finns böcker som har fått strålande recensioner och till och med belönats med litterära priser...:
Harald Rosenløw Eeg: Gyldig fravær
Gaute Heivoll: Kongens hjerte
Arne Svingen: Svart elfenben
Ally Carter: Hærlig uærlig
 
Vad är så målsättningen för 2013? Hrm... jamen, då borde jag ju klara 100 böcker, eller hur? Nu som jag haft ett "uppvärmningsår" och allt! :) Problemet på ljudboksfronten är bara att det inte produceras digikort i samma takt som jag lyssnar på dem. Å andra sidan, skulle jag hinna lyssna igenom allt annat kan jag ju alltid försöka ta mig igenom Bibeln. Har i många år sagt att jag borde läsa den, mer av litterärt intresse än religiöst (och även för att stå bättre rustad på quiz'en) - och nu har den faktiskt kommit ut som digikort. Av vilken orsak det inte står hur lång uppläsningen är kan man ju undra (för att inte skrämma bort potentiella lyssnare?), men efter lite detektivarbete har jag tagit reda på att den är drygt 90 timmar. Tjohej... det lär ju ta några dagar, det. Men som en kompis sa häromdagen: "Det är ju faktiskt 66 böcker i Bibeln, så då betar du av 2/3 av läsutmaningen". Hehe... :)
 

Ni lurar inte mig

Men suck. Hittade nyss nedanstående mail i min inkorg. Har man tänkt sig en karriär som bedragare borde man nog börja med att lära sig skriva korrekt... i alla fall om man vill att folk ska gå på det hela.
 
_ _ _ _ _
 
 
Felnummer
 
Bästa kund, ,
Vi märkte att de ogiltiga inloggningsförsök i din online-konto från  en okänd IP-adress. Av denna anledning har vi tillfälligt stängt ditt konto. Vi behöver uppdatera din kontoinformation Uppdatera din bankinformation nu
aktivera ditt konto
 

Nyårslöften

Tja, jag fick en badrumsvåg i julklapp...
 
Men nej, jag har inga som helst illusioner om att bli trådsmal. Lite nyttigare, dock. Ska försöka hålla mig undan läsk och sötsaker - fast jag tror jag ska tillåta mig att synda en dag i veckan, annars är risken att jag inte klarar det alls!
 
Och så ska jag återgå till mer regelbundna promenader till jobbet. Körde bil nästan hela hösten.
 
Och så har jag ett sista löfte, som har med böcker att göra - men det återkommer jag till! :)
 

Örnsköldsvik

Det blev ett effektivt dygn i Örnsköldsvik i slutet av jullovet. Åkte ner mitt på fredagen. Var in en sväng på Parkskolan och levererade biskvier till en tidigare kollega. Skolan var nästan folktom (ja, vad kan man vänta en fredag eftermiddag under jullovet?) men de tappra själar som jobbade följde mig till biblioteket (som också haft jullovsstängt) så att jag fick kolla hur det ser ut där. Nya gardiner (fina!), ny soffa i tidningshörnan (läcker, men sen fick jag höra att den inte är så praktisk), härlig fondvägg på barnavdelningen (den var det prat om redan när jag jobbade på Park). Och även en del saker som inte ändrats sen min tid - till exempel det mesta som hänger på anslagstavlan vid datorerna. Har en misstanke om att ett och annat är ganska inaktuellt...
 
Efter Park gjorde jag en snabb repa på stan och kände mig nostalgisk. Passade också på att besöka Zizzi-butiken (damkläder i stora storlekar). Har ett och annat Zizzi-plagg (köporgien i oktober, ni vet - den danska nätbutiken), och tänkte att jag kanske kunde hitta nåt fint på rea. Så icke. Bara sånt jag definierar som tant-kläder.
 
Åkte upp till Vintergatan igen och ringde på dörren hos bästaste Berit, tidigare kollega. Och jodå, både hon och maken var hemma! :) Vi hann med en timme av skvaller och "vad har hänt sen sist?" innan jag körde vidare upp till Sörliden och Ulrika. Där var Tova och Maria redan på plats - tjejmiddag med massa prat!! Och sen Tova och Maria åkt fortsatte jag och Ulrika surra - till halv två... då insåg vi att vi nog borde sova. Jag övernattade, nämligen. Och klockan åtta på lördag morgon var Eva och Sven bjudna på frukost!
 
Lördagen startade därmed med trevlig samvaro och mera prat! Sen körde jag söderut till Köpmanholmen och tidigare kollega Kerstin. De bor numera ett stenkast från havet, så vi gick en promenad och beundrade utsikten. Och så pratade vi... :)
 
På vägen hem svängde jag förbi Gullänget och ringde på hos en kompis för att överlämna gåva till hennes nyfödda dotter. Men där tog tajmingen slut - hon var inte hemma så jag fick lägga paketet i brevlådan.
 
Kom tillbaka till Vännäsby på lördag kväll och konstaterade att jag hunnit med en hel del!
 
Inre hamnen
 
Öviksfjärden
 
Fjällräven Center (tidigare Swedbank Arena)
 
Köpmanholmen
 
 
 

Holmön

Jag hann en sväng ut Holmön under jullovet, tillsammans med pappa.
Och där var det riktigt vintrigt...!
 
Byviken
 
Bänkarna utanför affären
 
 
Min nya fina bagarstugeveranda som pappa har snickrat!
 
Så här ser den ut under all snö... :)
 
Pappa har slitit bort plastmattan inne i farstun. Under finns ett vackert trägolv!!
 
Mycket snö på lagårdstaket...
 
... och på huggkubben.
 
 

Pappa gör is till isboden. Först: gräva fram brunnen.

Sen: hinka upp vatten.
 
Och så: Skotta snö och hiva in i isboden. Trampa ihop den. Vattna. Låt det frysa. Klart!
Vad boden används till? Förvaring av fisk under sommaren! Den är isolerad med sågspån och håller kylan riktigt bra.
 
På vägen hem gick jag förbi kyrkogården. Mammas grav syns knappt under all snö.
 
 

Decemberböcker

 
E.L. James: Fri (Fifty shades; 3) (digikort)
Tja, vi börjar väl med den sista delen i trilogin om Ana och hennes Mr Grey... :)
Jag ska inte avslöja så mycket av innehållet för den som har planer på att läsa serien, men håller fast vid det jag skrev om de två första böckerna: det hade inte varit nödvändigt med en trilogi, storyn hade fått plats i två volymer (men begreppet "trilogi" har ju en fin klang). Emellanåt går berättandet på tomgång. Thrillerinslagen känns inte särskilt övertygande, och varenda gång Ana och Christian har sex (och ja, det är ofta) visar det sig föga förvånande vara en ännu mer fantastisk och intensiv upplevelse än gången innan. Ehh... man tycker ju att det borde leda till en viss prestationsångest efterhand...?
Och dessutom: Ana är för ung för att kännas trovärdig. Hon är 21 (eller är det 22?) och Christian är 27 (eller 28?), och inte minst i den tredje boken blir hennes agerande och språkbruk nästan fånigt när man tänker på att hon bara är ett par år äldre än mina gymnasieelever. Det hade inte skadat om författaren hade gjort dem båda 10 år äldre.
Men vem försöker jag lura? Alla mina invändningar till trots - jag sträcklyssnade även den här gången. Och jag fängslas av historien. Inte av de oändliga varianterna av kinky sex, men av Ana och Christian. Av intensiteten i deras känslor för varann. Av hur Ana, lite i taget, får Christian att öppna sig och visa den rädsla och sårbarhet han döljer bakom sin aggressiva och kontrollerande fasad.
Säkert banalt, men jag faller för det.
Och när jag bläddrade igenom den engelska versionen av Fri (den norska var utlånad), bara för att kolla om det var fel på digikortet (på ett ställe i berättelsen görs ett så abrupt hopp att jag misstänkte att något saknades), ja, då fastnade jag igen. Hade plötsligt läst flera kapitel. Och uppdagade (föga förvånande) att texten gör sig bättre i original. Och började fundera på att läsa hela serien på nytt, på engelska. Hm. Hur uppslukad kan man bli? Nåja. Det går nog över. Det är inte första gången - jag har en hel hoper böcker jag tänkt läsa omigen "nån gång när jag får tid". När nu det blir... :)

 
Katherine Webb: Arven (digikort)
Den här boken påminner en hel del om Kate Mortons Den glemte hagen som jag lyssnade på i september. Båda romanerna spänner över flera generationer och kontinenter och innehåller välbevarade familjehemligheter som är i färd med att avslöjas...
Systrarna Erica och Beth Calcott reser till Storton Manor som de ärvt av sin mormor. De har inte varit där på många år, och planen är att gå igenom godset en sista gång innan de lägger det ut till försäljning. Men när Erica hittar ett gammalt foto av mormorsmor Caroline med en baby i famnen väcks hennes nyfikenhet. Fotot togs i New York år 1904 - men hon gifte sig inte med lord Calcott förrän året därpå, och ingenstans finns något som tyder på att hon då redan hade ett barn. Vem är babyn? Och var blev det av honom?


P.C. & Kristin Cast: Merket (House of Night; 1) (ebok)
Ja, så har jag äntligen tagit mig i kragen och testat att läsa en bok i eboksformat! :)
Vad jag tycker? Nja. OK, plattan har sina fördelar. Om man till exempel ska på semester kan man ta med sig en hel hoper böcker utan att det väger mer än motsvarande en enda. Men annars...? Nä, jag tror jag håller mig till pappersvarianten. Eller ljudboksvarianten.
När det är sagt - själva boken var det inget större fel på! :) Till en början tänkte jag "äsch, ännu en fjortisvampyrbok", men efterhand blev jag mer och mer intresserad. Zoey är 16 år och har precis blivit märkt. Det betyder att hon måste lämna sitt gamla liv och börja på vampyrskolan House of Night. Där går eleverna i fyra år, innan de förvandlas till vampyrer. För Zoey är det en lättnad att äntligen komma till en plats där hon känner sig hemma, och hon får vänner som accepterar henne som hon är. Men det visar sig snart att hon är speciell - hennes märke (en halvmåne i pannan) ser inte ut som hos de andra nymärkta och dessutom visar hon sig besitta ovanliga egenskaper. Det har Afrodite - arrogant och bländande vacker och ledare för studentföreningen Mørkets døtre - svårt att acceptera, och snart dras Zoey in i en maktkamp som bara en av dem kan vinna...
Vid tillfälle ska jag nog läsa nästa bok också - men alla? Nja. Det ska visst bli 12 böcker i serien (hittills har nio av dem kommit ut på norska). Och så länge vet jag inte om jag orkar hålla intresset vid liv... :)
 
 
 
P.C. & Kristin Cast: Bedratt (House of Night; 2)
P.C. & Kristin Cast: Utvalgt (House of Night; 3)
Ehh... varför vänta? :)
Fast jag lade ner eboksprojektet. Bok 2 och 3 har jag läst i vanligt pappersformat.
Historien om Zoey och hennes vänner på House of Night fortsätter. Jag ska inte avslöja handlingen, men när jag läst Bedratt och halva Utvalgt, då var jag på väg att tappa intresset och tänkte att "tre böcker räcker". Fast sen läste jag slutet... och baske mig, jag måste nog låna fjärde boken också!
 
 
Mary Hooper: The new girl
En lättläst bok från Barrington Stoke. Carly blir ovän med Bethan, och oroar sig för att inte hitta en ny kompis. Men så träffar hon Kirsty som är ny på skolan. De blir bästisar, men efter ett tag tycker Carly att Kirsty börjar bete sig underligt - hon härmar Carly i allt. Köper likadana kläder, likadana smycken, ställer sig in hos Carlys föräldrar. Men det värsta av allt är att hon också försöker stjäla Carlys pojkvän. Ja, hela hennes liv, faktiskt... Spännande och lättläst, även om slutet kändes lite tamt och en smula orealistiskt.
 


Erik Fosnes Hansen: Salme ved reisens slutt (CD-bok)
Salme ved reisens slutt kom ut 1990 och belönades med flera priser. Den är översatt till närmare 30 språk (bland annat svenska) och kan nog kallas en modern norsk klassiker.
Detta är historien om bandet som spelade på Titanic. Vi får följa musikerna när de möts på tåget till hamnen i Southampton och ända tills fartyget går ner. Fyra av dem får vi lära känna närmare och författaren tecknar även en bild av Europa vid sekelskiftet.
Det är en intressant bok, men den var inte riktigt vad jag väntat mig. Jag hade trott att den skulle handla mer om Titanic - nu känns det som att de fem dagarna från jungfrufärdens start till kollisionen med isberget får för lite utrymme. Antagligen är det jag som inte har vett att uppskatta de emellanåt väldigt långa och smått poetiska skildringarna av bandets medlemmar. Alltså, jag vill gärna veta vilka de är, men så in i minsta detalj...? Hm. Men så är det ju en roman om musikerna och inte om fartyget, vilket jag borde tänkt på redan från början.
  
Inspirerad av boken har jag nu lyssnat på Mikael Wiehes Titanic - jo, jag har hört den förr, men det är ett tag sen. Och med Jason, David, Spot och de andra musikernas öden i bakhuvudet får den en annan klang.
 
Och så blir jag så förbannad över det faktum att det var 2224 människor ombord men bara livbåtar till 1178. Och att de första livbåtarna inte ens var fulla när de sänktes ned. I boken beskriver Fosnes Hansen förstaklasspassagerare som vägrar inse allvaret, och damer som inte vill ta på räddningsvästar då de "inte passar till aftonklänningen". Om det är sant vet jag inte, men faktum kvarstår: 1514 människor miste livet på Atlanten den 15 april 1912. 
 
 
Åke Löfgren & Egon Möller-Nielsen: Historien om någon
Årets sista bok är en bilderbok - som jag läste sju gånger på rad för Rasmus... :)
Historien om någon är också en klassiker - den kom ut första gången 1951 men är fortfarande populär. Den startar med ett mysterium - vem har lämnat en våt fläck på golvet i tamburen? Och vem har vält omkull mormors runda stickbord? Genom att följa en röd ulltråd genom rum efter rum får man ledtrådar till vem "skurken" kan vara, men inte förrän man kommer upp på vinden avslöjas vem det är. Och Rasmus tycker det är lika spännande varje gång...! :)

RSS 2.0