Mäh!

Jag glömde ju! FILMEN!

Twilight var riktigt bra. Inte som boken - men vilken filmatisering brukar kunna kunna mäta sig med förlagan (skulle vara Tatt av kvinnen, då). På det stora hela tycker jag den höll måttet. Även om en del saknades och en del ändrats. Och Edward inte är så bildskön som han beskrivs.

Och syrran höll sig vaken - så hon kan inte ha tyckt den var alltför dålig! Även om hon kollade klockan flera gånger...

Och JA. Vi drog definitivt upp medelåldern. Det var en himla massa tonåringar (åtminstone 20 från skolan - det var flera som glatt ropade "nejmen hej, Jenny!") - och så vi "tanter"... :)

Här hostas och snörvlas det en del ikväll. Fast ingen av oss är riktigt dålig - vi är bara lite mosiga. Överdos av frisk luft?? Vi ligger skavfötters i soffan och ser Ice Age (hade tänkt se Babel men kom fram till att vi föredrog nåt lättsmält) men vi har nog missat en del av filmen båda två. Jaja, har väl sett den ett tiotal gånger förr så vi vet hur det går!

På skattjakt

Idag har vi letat skatter!

Målet var att ta åtta geocacher - vi klarade sju. Den sista var en s.k. multicache där vi fick koordinaterna till en startpunkt, och sedan genom att lösa gåtor i flera steg skulle få fram slutkoordinaterna. Nånstans måste vi ha gjort nåt fel, för målet verkade ligga en bit ut i havet....

 

Vi började vid brofästet till Sundøybrua, sen längs vägen ut mot Fagervika - och så hittade vi ett gäng i centrala Sandnessjøen. Och en på Tjøtta. Strålande fint vinterväder - eller vinter förresten. Temperaturen pendlade från -12 till +8,5!  På moloen i Sandnessjøen

  På Tjøtta åktes det skridsko!

Fantastiskt ljus vid Petter Dass-muséet...Förhoppningsvis blir det ytterligare några skatter imorgon! :)

TV-tornet

Närmast obligatoriskt när jag har besök - en tur upp till TV-tornet!

Inte vet jag om det är lov, men jag kunde inte låta bli att klättra lite... :)Vi har precis kollat in världens sötaste bebis på nätet  - kusinen med fru blev föräldrar i förrgår kväll. JÄTTEGRATTIS!!!

Inköp

SoP! Det blev inte ett kamerastativ för födelsedagspengarna - fick ju ett av syrran i julklapp.
Det blev ett halsband - tack!!! :)Dagens övriga inköp: fyndade jakttidningar till morbrodern på loppis (5:- st istället för 89:-, så vi köpte hela 2008-årgången...) och en skjorta till mig (70% rea på Lindex). Och så åt vi en god middag på Provence.

Ikväll har vi sett film (Brokeback Mountain) och haft det mysigt. Nu har lillasyster somnat på soffan så frågan är om det inte är dags att göra kväll...

Geocacherna? Så långt har vi inte kommit än! :)

Lillasyster på plats

Åkte till Mo i Rana efter jobbet igår och hämtade lillasyster. Efter åtta timmar på bussen var hon minst sagt uttråkad... :) Glada i hågen tänkte vi leta några geocacher längs E6:an på väg tillbaka till Mosjøen - men det var inte alldeles enkelt i beckmörkret. Vi gjorde ett försök vid krigsminnes-märket vid Osen - men att medelst svagt ficklampssken hitta en liten grunka gömd nånstans i en skogsdunge lät sig inte riktigt göras. Dessutom tyckte jag det var lite halvläskigt...

Så vi gav upp (ska göra ett nytt försök i dagsljus) och fortsatte hem till kollegan med utlovad kuddleverans. Himla trevligt!
_ _ _ _ _

Ny utställning i bibblan - och nu går det på tema VAMPYRER:
Filmen om Bella och Edward har premiär här i stan i morgon - ska försök locka med mig syrran även om det knappast är hennes typ av film. Om jag läst bok tre och fyra än? Näää... men då har jag ju nåt att se fram emot!! Har fått köpa in fler exemplar av den första boken, för nu är eleverna på G. Men faktiskt vill de flesta ha den på engelska!

Vroom vroom

Leksakerna jag köpte igår?
Plastfordon i olika utföranden - en traktor, en lastbil och en bil!
Varför???
Jo - bilboksutställning i bibliotekets glasmonter som står i matsalen!

Till påsk när det är dags för "påskekrim" får jag väl leta rätt på nåt slags blodigt tillhygge för att illustrera utställningen... :)Nä, skåpet är alls icke skevt - det är jag som lyckats fotografera ur nån märklig vinkel...

Ännu en quizkväll

Jahapp. Kom till quizen i hyfsat god tid, tillsammans med kollegan Unni som jag hämtat upp och som lovat förstärka vårt lag. Döm om vår förvåning när resten av laget saknades! Vi efterlyste dem via SMS och fick besked om att en hade magsjuka, en var på styrelsemöte... och att det bara var vi två kvar. Tjoflöjt.

Vi kom......... jättesist........................ men kul hade vi!!!!

I första omgången skrapade vi bara ihop 9 poäng - näst sista lag hade 14. I andra omgången var vi uppe på 21, bara ett poäng efter näst sista lag. Men med tanke på att alla andra lag hade minst dubbelt så många deltagare, så tyckte vi faktiskt att vi klarade oss bra!!

Vi hittade på ett eget namn också - för att det inte skulle bli en alltför stor plump i protokollet för Hilltowners (som vi annars heter). Vi kom på ett namn som vi tänkte skulle föra tur med sig: Tor Auduns fanclub. Mjaa... vet inte riktigt om det fungerade. Och stackars kollegan får nu leva med att hans goda namn hamnat i bottenträsket på Onkel Oskar... :)

Vilka frågor vi klarade? Ja, bland annat vilka fem länder i Nord- och Sydamerika som är de arealmässigt största, vad valutan i Sydafrika heter och vilket år Boieng-planen togs i bruk för reguljärtrafik.

Vad vi inte kunde? Hm... mycket. Vi tyckte själva vi hade ett jättesmart förslag på vad den engelska förkortningen DOA står för (som ofta används på olycksplatser): Directly Operative Alarm. Pöh! Svaret skulle vara Dead On Arrival...

Nog om våra fadäser. Man lär så länge man lever!
_ _ _ _ _

Jag köpte leksaker efter jobbet idag. Leksaker?! Jo. Varför då?? Det får ni veta imorgon! :)
_ _ _ _ _

Norska melodifestivalen drog som sagt igång i lördags. Bäst så långt: Det vart ein storm (trots att Thomas Brøndbo sjunger på trønder...). Min schlagerfanatism har avtagit med åren - fortfarande kul att se, men jag orkar inte hetsa upp mig som förr. Dessutom är det skojigare att se den här typen av program när man är flera - så att man kan sitta och kommentera allt från klädval till (i vissa fall gravt) bristande sångröst. Synd att syrran är komplett ointresserad av allt vad schlager heter - tveksamt om jag ens kommer få med mig kommande deltävling! :)

Och förresten - varför är det så lite schlagerlåtar med på quizen???? När det kommer till musikfrågorna är jag heeelt borta...

Språk och dialekter

Herregud, jag trodde jag skulle skratta ihjäl mig! Arne och Richard höll mig sällskap en stund nu på eftermiddagen - slog sig helt enkelt ner i varsin stol framför lånedisken och satte igång att prata. Om ALLT MÖJLIGT. Bland annat språk - och svenska kontra norska. Om vilka dialekter som är lätta att förstå, och vilka som är svårare. Om skånskan och rogalandsdialekten som påminner om danska. Då kom den - en helt obetalbar kommentar: "Fast danskan, den är ju så krånglig att danskarna inte ens förstår varann!"

Jisses... :)

Sen hävdade de bestämt att jag bara MÅSTE ta en bild på dem och kaktusen - jo, det är de som satt igång försöket med den sockerbitsätande växten. Dessvärre har den inte ens knaprat av ett hörn på sockerbiten än, så det går minst sagt trögt. Men skam den som ger sig!(ja, de har godkänt att jag lägger ut bilden på bloggen)

Min skara av beundrare ökar stadigt - nu har de börjat klistra lappar på väggarna också... :Att gymnasieeleverna visar intresse för skolbibliotekarien, det är ju ganska smickrande... :)


Blommor

Varför inte en sommarbild mitt i vintern?
Liljekonvaljer på Holmön:Tack för bilden, Jean! Kunde inte låta bli att knycka den till bloggen... :)
_ _ _ _ _

Noterade imorse när jag gick förbi Esso att priset för både diesel och 95-oktanig bensin nu är nere på 9,45. Måste vara rekord...? Fast innan jag behöver tanka nästa gång lär priset ha skjutit i höjden igen. Brukar vara så! :)

Citat

"Sverige är ett dåligt land, men det är i alla fall jävligt vackert."

Citatet är hämtat från en av böckerna om Martin Beck av Sjöwall/Wahlöö, förmodligen någon av de sista. Polismördaren? Minns inte riktigt.

Jag skrev B-uppsats i litteraturvetenskap om romanserien, och använde citatet som rubrik för hela uppsatsen. Vad den handlade om? Samhällskritiken i böckerna. Jösses, det är några år sen! Våren 1995, måste det väl ha varit. Jag hade fortfarande datorskräck och knackade ner hela uppsatsen på skrivmaskin. Minns fortfarande hur den stackars medelev som skulle läsa den inför opponeringen stönade högt... :)

I alla fall! Nu har en kompis gjort en koppling - är det det här som gjort att jag lämnat landet???

Nä. Sverige är inte ett dåligt land. Inte Norge heller.
Och båda länderna är jävligt vackra (ursäkta språkbruket).

Och båda länderna känns som hemma!! :)

Ännu en promenad

Vaknade tidigt imorse och kom på att jag skulle ut och gå! Hade inte tänkt mig på nån lång-promenad - egentligen. Men hur det nu var knatade jag upp till TV-tornet, sen ner till centrum och bort til Gamle Øybrua, en vända förbi hamnen och så hem. Närmare fyra timmar... och 22117 steg (kom för en gångs skull ihåg stegräknaren). Startade kvart i åtta och kom hem lagom till lunch. Var klok nog att ta på överdragsbyxor idag - men vad hjälpte det? Uppe vid tornet ven vinden som bara den, det kändes som om jag stod där naken... BRRR!

Inte många kollegor som besöker Dolstadåsen, verkar det som. I boken i skolans trimkasse är det jag som står för fyra av de fem senaste noteringarna... fast det kommer ett nytt namn i boken idag, fick SMS från en kollega som undrade om jag ville följa med henne upp. Då var jag redan på väg hem och två turer till tornet på samma dag... njääää.

   

Hade nån slags tanke om att fotografera morgonljuset mot fjället - pöh. MULET!  Byparken i Mosjøen gör sig bättre sommartid.. :)

Vid Gamle Øybrua:

       Färjan till Hundåla

Om solen tittade fram? Jo, just såpass - när jag var på väg hem...Förresten - har ni sett! Italiens karta på Øyfjellet! Eller i alla fall definitivt en stövel... :)


_ _ _ _ _

Ringde på hos dem jag hyr av - internetuppkopplingen funkade inte tidigare idag, men det fixade de på ett nafs. Sen såg vi finalen i herrarnas sprinttävling från Estland, med FEM norrmän och en svensk. Men när det blev femdubbelt norskt i topp och sonen i huset skrattade belåtet - då gick jag ner till mig igen... :)

Blågul dag

Länge sen jag såg en skidtävling på TV - men idag satt jag faktiskt och tittade på herrarnas 15 km klassiskt från Otepää. Och hoppsan hurra - Johan Olsson blev TVÅA, bara en och en halv sekund från seger!!!

Sen åkte jag till jobbet ett tag, så jag missade skidskyttetävlingen - där Björn Ferry VANN.

Och nu står TV:n på och visar mellanrundan i handbolls-VM, där Sverige måste slå Frankrike för att gå vidare till semifinal (om jag nu lyckats begripa mig på reglerna). Fast de ligger under med en faslig massa mål redan...

Inte utan att jag känner mig lite mer svensk än vanligt idag! Fast jag erkänner att den jag egentligen hejade på i skidtävlingen var Odd-Bjørn Hjelmeset, norsk "veteran" och en mysprick när Bysprinten gick av stapeln här i våras.
_ _ _ _ _

Jobbet, ja. Det här är anledningen till att vissa saker är enklare att göra när eleverna är lediga:Liiite rörigt blev det innan jag fått böckerna på plats igen. Hur långt jag flyttade hyllan?
Ehhh... ungefär en decimeter. Så nu står den precis där jag vill ha den! :)Fick några krukväxter av en av lärarna häromdagen - de höll långsamt på att förtvina i personalrummet så jag blev tillfrågad om jag ville livrädda dem. Såklart! Så nu har jag en likadan växt som den jag lämnade på Parkbiblioteket - undrar om den här kommer bli lika stor??? Fast den hade en kruka som var så pyttans liten att det knappt fick plats någon jord - numera åtgärdat! :)
_ _ _ _ _

PS. Det blir en norsk kväll - här drar Melodi Grand Prix (=Melodifestivalen) igång om en stund!

... och så är soffbordet på plats!

Tjohej! Idag kom byggeleverna med soffbordet:Ni börjar det likna nåt!
Den amerikanska kudden försvann ju tämligen omgående hem till en kollega... men syrran kommer med två nya till veckan - en röd och en blå, båda med stjärnor på.

Var på möte med de andra gymnasiebibliotekarierna igår, inför sammanslagning av våra katalog- och utlånsbaser. En provversion installerades för en dryg vecka sen och vi uppmanades att testa så att utlån, återlämning, katalogisering etc funkar som det ska. Den information vi fick var säkert tillräcklig, men tror ni inte att fröken Johansson lyckades missuppfatta (eller feltolka... eller vad man nu vill kalla det... slarvläsa, kanske är ett riktigare ord). Så jag har gjort fel. Alldeles fel. Med påföljd att ALLA utlån och ALLA avregistreringar av lån som skett den senaste tiden antagligen försvinner i den sekund som den nya sammanslagna basen tas i bruk på riktigt. Aaaaaagh! Jag har lyckats ta ut listor på alla transaktioner så jag ska väl i och för sig kunna spåra och korrigera det mesta. Men det lär ju ta en del tid... bara att knappa in alla streckkoder manuellt... för att inte tala om att jag måste dubbelkolla alla påminnelser om försenade lån så att inte böckerna faktiskt kommit tillbaka men avregistrerats i fel bas. Suck.

Hoppla. Hade inte tänkt jobba så här länge... Redan det att jag har arbetstid till 15.30 på en fredag får eleverna att höja på ögonbrynen (de slutar 13.50, allihopa).
"Men vad gör du när inte vi är här???"
Ja, det kan de ju få grunna på! :)

Fast i slutet av nästa vecka kommer syrran, och då tänker jag ta ut en del kompledighet - så att jag jobbat lite extra idag gör ju ingenting! Jobbet måste ju hur som helst göras. Kanhända blir det några timmar imorgon eller på söndag också - ska "omdisponera" en del i skönlitteratur-rummet, och sånt är lättare att fixa när eleverna inte är här.

Trevlig helg!

PS. Den här reklamen skrattade jag gott åt! 
Har ingen aning om den är autentisk, men jag tvivlar... :)


Välstädat

Näää, det här är ju för pinsamt. Idag har BÅDE kollegor och elever frågat mig om jag ska flytta.
Vaddå flytta?!?!
"Jamen det är ju så tomt och bortplockat på ditt skrivbord!"Det säger väl - dessvärre - något om hur det brukar se ut...
Nåja, låt det gå en dag eller två så ser det säkert ut som vanligt igen! :)
_ _ _ _ _

 

Gullungar! :)
Men ni är i yngsta laget... och jag är alltför gammal...
_ _ _ _ _

Nu är första väggen klar! Vilken skillnad!!!!

... visst ser det mer lockande ut när det är luft i hyllorna: 
_ _ _ _ _

Ähum. Några elever kom förbi bibblan igår och surrade om allt möjligt. Mitt i alltihop fick en av dem syn på kaktusen som står längst upp på DVD-hyllan. "Vet du att kaktusar äter socker? När vi gick på grundskolan var det en lärare som visade oss. Han la en sockerbit på en kaktus och efter några dagar var den borta!! Häftigt, va??" sa han ivrigt. "Du, du tror inte det var läraren som tog sockerbiten då?" sa den andre lite skeptiskt. Så nu har de bestämt sig för att testa. På MIN kaktus. Snabbt som ögat hade den ene hämtat en sockerbit i cafeterian, och nu tronar den på toppen av kaktusen. "Men du får inte fuska och ta bort den!" har jag fått besked om. Nääädå, jag lovar!! Kan dock meddela att såhär efter ett dygn märks ingen ansats till hunger hos den stickiga plantan... :)


Obama på plats

Oj. Har precis sett Barack Obama svära presidenteden. Antar att det är ett såpass historiskt ögonblick att man bör få det med sig. Himlars, vad mycket folk som är på plats i Washington D.C.! Och som taktfast skanderar hans namn. Inga tvivel om att han är populär.

Bara att hålla tummarna för att han blir en bra president. Förväntningarna är - MINST SAGT - höga...

Det är förresten flera som idag har kommenterat quizen och det faktum att jag kom ihåg vad hans döttrar heter men inte från vilken delstat han kommer (Hawaii) - det är ibland ganska otippat vad som fastnar i min klisterhjärna... och vad som ramlar ur direkt!
_ _ _ _ _

He he - Anna Lindmarker och Göran Rosenberg på TV4 diskuterade just vad som händer imorgon när Obama börjar på nya jobbet. Tydligen är det en tradition att den tillträdande presidenten då får ett brev från den avgående presidenten. "Vad kan det tänkas stå i det?" sa Lindmarker. "Gör inte som jag", föreslog Rosenberg. Tja, det kan man ju inbilla sig! :)

Jag klarade det!

Vad då?
Jo, att gå till jobbet på en timme blankt! :)
Svettigt? Jo...

Har ringat in skolan nere till vänster på kartan. Var jag bor? En bra bit utanför bild till höger...Idag är det yrkesmässa här på skolan. Universitet, högskolor, folkhögskolor, försvaret, polisen m.fl. informerar om utbildningar och yrkesval. Först går de runt i klasserna, sen har de infor-mationsbord i matsalen där eleverna kan gå runt och fråga och få veta mer om vilka alternativ som finns. Inte lätt att veta vad man ska bli "när man blir stor" - det finns så många möjligheter!
_ _ _ _ _

Psst!
Idag är tydligen den mest deprimerande dagen i världshistorien. OJ DÅ.
Så långt kan jag inte påstå att jag märkt nåt... :)

ÄSCH...

... vi parkerade i bottenträsket ikväll. Trea från slutet i båda omgångarna.
Hade definitivt behövt förstärkning i laget!

Vad är FRP:s slagord?
Vilken simsätt börjar man med i medley?
Vem regisserade
Oceans Eleven med uppföljare?

Ooops. Ingen aning.

Men jag är mäkta stolt att jag kom på vad Barack Obamas döttrar heter! :)

Nu ska vi plugga stenhårt till nästa måndag.
Det stora problemet är att komma fram till VAD vi bör plugga på...

GOD NATT!

Himmel, så fint!

Mosjøen igår:Idag? Grått. BLÅSIGT. Kring noll.

Äntligen igång igen efter juluppehållet: quizen på Onkel Oskar. Nytt år, nya möjligheter
- ikväll ska vi sopa banan med konkurrenterna! :)

Båtar med mera

Fyra timmar med frisk luft! Gick hemifrån vid 11 och var inte tillbaka förrän efter 15.
Började med att snurra omkring nere i hamnen:     Vem döpte båten till detta och varför??? Inte konstigt att den ligger på land...

Sen insåg jag att det var dumt att ge sig ut utan varken långkalsonger eller överdragsbyxor (det var bara några minusgrader men jag hade inte räknat med vinden...) så jag gick till centrum och in i några affärer för att värma mig. Om jag köpte nåt? En halvaprisetchokladtomte för 3,50. En banan. Två clementiner. Sen knatade jag vidare med sikte på TV-tornet. Mötte en kollega längs vägen. Stod och pratade en stund. Mötte ännu en kollega. Stod och pratade en stund. Mötte ännu en kollega. Stod och pratade en stund. Sen var jag lika iskall om benen igen... :)

Hann upp till tornet precis innan solen försvann bakom fjället!Antar att det är förra veckans ösregn som orsakat ravinerna i vägen upp till tornet:Nu kurar jag i soffan för att återfå värmen...
_ _ _ _ _

Lär mig nya saker varje dag. Om norska siffror, till exempel. Vi kan ta "52" som exempel. En del säger "femtito" medan andra säger "to-og-femti". 68 blir "sekstiåtte" eller "åtte-og-seksti". Och så vidare. Och jag tänkte att det nog var valfritt vilken variant man använde. Men i en reform från 1950 (!!) beslutades det att den rätta formen är "femtito", "sekstiåtte" osv. Hoppsan. Det verkar inte ha slagit igenom fullt ut än... Så jag lär väl fortsätta svaja i likhet med den övriga befolkningen! :)
Fast det vore kanske enklast om alla gjorde lika. Mindre risk för feltolkning. Jag minns ännu ett telefonsamtal till Sogndal bibliotek när jag var helt ny i Norge. Mannen som ringde sökte en kollega som inte var anträffbar, så han bad mig notera ett telefonnummer så att kollegan kunde ringa upp senare. Det han sa var nåt i stil med "seksogtredvesjuogsekstiniogfemti". Vilket i mina öron lät som "blablablablablablabla". Fick fråga om ett antal gånger innan jag lyckades sortera ut vad som var fram och bak! :)

Planlöst

Hemma från festen. Nädå, den är inte slut, men strax innan midnatt tackade jag för mig. Då hade jag ätit god mat, lyssnat till underhållande tal, skrattat mig halvt fördärvad åt en halvnaken trio (inte lönt att förklara, måste upplevas), lyssnat till Rinos Five på höööög volym (det ringer ännu i öronen), tagit en svängom med en av mina mest dansanta kollegor (jag är fortfarande yr i huvudet) samt avhållit ett möte med bibliotekariekollegan från en av de andra skolorna (tja, det gäller att passa på när vi befinner oss på samma plats).

Om man inte har några som helst planer för helgen, kan man kalla den "planlös" då eller blir det nån slags betydelseförskjutning där? I alla fall är jag fullständigt lös och ledig och har ingen aning om vad jag ska hitta på. Vädret verkar bli rätt bra så jag kanske beger mig ut på upptäcktsfärd!

X och V och XVI

Det ringde nyss en desperat (äldre?) dam. Hon har kämpat i flera dagar, varit i kontakt med såväl bokhandeln som folkbiblioteket men de har inte kunnat hjälpa henne. Vad hon sökte? Jo - de romerska siffrorna! Vilka jag hittade tämligen omgående - slog bara upp på "romertall" i ett lexikon - och så läste jag upp dem för henne. Hon noterade och noterade och frågade om och om igen så att hon inte skulle missuppfatta nånting.

"Du er fabelaktig flink! Tusen, tusen takk og god helg!", sade hon lyckligt innan hon lade på.

Kul att kunna vara till hjälp! Men det var inte sååå svårt... :)

Vad jag däremot höll på att gå bet på för en stund sen var att hitta en roman av en författare vars efternamn börjar på M. Det var en tjej som frågade efter en specifik sådan, nämligen. Om jag hittade den? Jo. TILL SLUT. Men jag fick gräva både länge och väl i högarna med böcker! :)

I övrigt har jag ägnat huvuddelen av dagen åt registrering och märkning av de samiska böcker vi fick pengar för att köpa in. Ska fixa en egen avdelning till dem (vet ikke om det blir noen lavvo, da - kanskje jeg heller prioriterer den prinsessetronen min... ha!) - och för att lätt kunna se vilka böcker som hör hemma där så märker jag dem på ryggen med en liten samisk flagga.Tycker själv det var en smart idé men alltid retar det nån! :)

Om vaktmästarna hunnit börja med ommålningen? Jo - elementen har bytt färg!!


Jag - en grottmänniska?Eller hulemenneske, som det heter på norska.
Nja. Jooo. Kanske.
Somliga hävdar att jag murar mig inne alltför mycket. Är det inte i lägenheten så är det bakom lånedisken, eller i alla fall inne i biblioteket. Och jaaaa... lite av en enstöring är jag. Erkännes! 

Och så är jag trögövertalad i alla möjliga sammanhang. Tungbedt.
Jodå, det stämmer, det också.

Därmed inte sagt att jag inte tycker om sällskap. För det gör jag.
Så kanske borde jag ta och avlägga ett nyårslöfte? Jag ska försöka bli mer social!!
Börjar med att gå på personalfest imorgon. Fast jag har deklarerat att jag ska dit och äta middag och sen åka hem igen... :)

(i ärlighetens namn ska tilläggas att jag har hyfsad fest-statistik på jobbet så långt: vid tre - av fem - fester jag hittills varit med på har jag inte kommit hem förrän efter 03.00 - det är väl inte sååå illa av en enstöring? Ibland kryper jag ut ur grottan!)
_ _ _ _ _

"Man blir inte sämre för att någon annan är bättre"

Klokt citat som är Krister Henriksons motto (och som jag snodde från Anna-Carin Olofssons
hemsida).

Och ett annat citat - fast jag kommer inte ihåg det ordagrant - från kollegan:

"Man ska passa på att ha roligt medan man lever - för sen ska man vara död ganska länge..."

(sen har han en massa andra citat varav inte alla riktigt lämpar sig för tryck...)
_ _ _ _ _

Vilka fantastiska norska ord det finns! Vet ni vad de kallar midjeväskor här borta? RUMPETASKE!!
_ _ _ _ _

Jag har haft en sån där dag när grodorna hoppat ur min mun. Mycket av det jag sagt har låtit helt annorlunda när det kommit ut än vad det gjorde på tankestadiet. Lyckades förolämpa kollegan när jag påpekade att hans allmänbildning skulle göra honom till en bra bibliotekarie. Det var tänkt som en komplimang, jag lovar!!! Men sättet jag formulerade den på gjorde det till en ganska tvivelaktig sådan... SORRY! :)
_ _ _ _ _

Som sagt - skönt att det blev kallt och vintrigt igen!! Det var -15 när jag gick till jobbet imorse,
och -17 nu ikväll. Fast nu behöver det inte bli kallare...


Länder och folkslag

Oj. Möjligen finns det en del luckor i elevernas geografikunskaper. Hörde en tjej som frågade en klasskamrat: "Du, visst ligger Libanon i Afghanistan?" Ehhh...

Så kom en annan och frågade mig om jag kunde hjälpa henne hitta information om Tysklands tidigare kolonier i Afrika och hur man utövat sin kolonialmakt. Vi kikade lite i böckerna om tysk historia utan någon vidare framgång, så jag föreslog att det kanske vore enklare att leta fakta om de länder som varit kolonier och via dem få reda på hur koloniseringen genomförts och hur den påverkat dem. Tjejen såg väldigt tveksam ut, men vi testade en av de f.d. kolonierna (Zambia) och fick fram en del. Fortfarande tveksam. Så jag frågade henne om inte läraren hade några idéer om hur hon borde gå tillväga. Visade sig att läraren sagt samma sak som mig... :)

Och så kom två tjejer (killarna har lyst med sin frånvaro idag) och ville ha fakta om abori-ginerna. Jag har precis köpt in en ny ungdomsfaktabok i ämnet, med överskådlig information och många illustrationer. Men den är på danska... "Det förstår vi inte, kan du inte hitta nåt på engelska, för vi ska jobba med ämnet på engelskan". OK, så jag hittade två sidor i Britannica. "Usch, det där är för svårt". Jaha. Så har vi en ny bok med titeln Folkeslag i verden med två uppslag om aboriginerna. "Nää, då måste vi ju översätta". Och så gick de. Ibland är det inte lätt att vara till lags!!
_ _ _ _ _

Jaaa! Nu har vaktmästarna meddelat att de ska sätta igång och måla om skönlitteraturrum-met! Längtar sååå efter att bli av med den läskiga institutionsgröna färgen...

De har tänkt ta en vägg i taget, så nu har jag plockat ner böckerna från den som de ska börja med. Trodde jag skulle ha nån slags överblick, men det är bara att erkänna: om någon imorgon frågar efter en specifik roman av någon som har ett efternamn som börjar på en bokstav mellan I och S, då har jag ett problem... :)

 

Har också fått på plats den nya utställningshyllan (eller vad man nu ska kalla den). Blev jättebra!

 ... med plats att hänga upp affischer och annat: 

© Tor Audun

... och arbetet utfört av Arne!
_ _ _ _ _

Ordningen är återställd. Det är vinter igen!! Kom lite snö igår kväll, och temperaturen sjunker sakta. Inga -20 som utlovades tidigare, men nedåt -10 ska det visst bli. Det var stjärnklart när jag gick till jobbet imorse. Och ingen halka!! Kan inte klaga, även om jag är inne i en period då det bränner till i högerfoten för varje steg. Lite får man väl tåla... 

     
Och solen lyser på Øyfjellet igen!!!


Dewey

Här i Norge - liksom i resten av världen, undantaget Sverige - använder vi Dewey-systemet för att klassificera biblioteksmaterial. Och nu tror jag baske mig att jag snubblat över den längsta Dewey-koden hittills: q948.46220049455. Slå den! :)
Vad den betyder?
Varning - nu blir det bibliotekstekniskt! :)  I MARC-formatet står det så här i §650 1:
a Samer x Kautokeino x Kulturhistorie 1 948.46220049455 2 BS 9 nob
Alltså betecknar Deweynumret material om samisk kulturhistoria från Kautokeino-området. Och den är skriven på bokmål (nob). Och boken är mer än 27 cm hög (q=quartformat=stor!). Jahaja. Busenkelt! :)

Njä. Jag har fortfarande inte riktigt koll på Deweysystemet. Dessvärre börjar det svenska SAB-systemet glida ur minnet, så istället för att vara bra på ett system är jag nu halvknackig på två. Åt det hållet är det på väg med språkkunskaperna också... :)

Förresten, apropå språk: i Norge heter det inte att man "är ute och cyklar" utan här är man
"på bærtur". Tihi! (...och nu menar jag alltså bildligt, inte bokstavligt)

Det är mycket väder i Mosjøen

... som talessättet säger. Och i helgen har det verkligen stämt!

Skolans parkeringsplats
vid tolvtiden i fredags:                    ... och vid tolvtiden idag:
 
                               

Where did the snow go???

Det har regnat och stormat i stort sett hela helgen. Imorse var temperaturen uppe på +7 när jag åkte till jobbet. Jo, jag tog bilen - gav upp tanken på att promenera en dryg halvmil i hällande regn, när jag insåg att jag har glömt regnstället i Sävar... har visserligen ett till, men det håller inte riktigt tätt och då är det ju liksom meningslöst.

Fast imorgon ska det bli i stort sett uppehåll och på onsdag - håll i er! - utlovas -17 och SOL. Jojomensan! :)
_ _ _ _ _

Det blev en fasligt passiv helg, det ska erkännas. Var inte längre utanför dörren än vad som behövdes för att skaka mattorna och sängkläderna. Jo, jag har städat. Men i övrigt handlade helgen mest om filmer, böcker och datorn... Frånsett att jag får dåligt samvete så fort jag inte gör nåt "nyttigt" (hur nu det definieras) så var det rätt skönt att slappa! :)
_ _ _ _ _

Äh. Snacka om att bli missförstådd! Är det inte kommentarer när jag råkar ha på mig lila kläder (ni vet, det där med att färgen anses symbolisera att man är sexuellt frustrerad), så får jag höra att jag inte borde skriva så explicita lappar och lägga på lånedisken. Vad jag skrivit??? "Kommer snart". Vilket alltså ENBART är i betydelsen "Har gått ett ärende men är strax tillbaka igen". Och INGENTING annat. Men jag kanske bör formulera om mig så att det inte råder någon oklarhet. Hmpf! På det här viset blir väl biblioteket snart barnförbjudet... :)

Böcker och film

Fick ju ett kamerastativ av lillasyster i julklapp, ett sånt där litet och smidigt som man kan ta med sig överallt. Men dessutom har jag fått låna henns stora, fina Manfrottostativ (ja, hon är jättesnäll). Nu har jag testat det senare. Och ja. Bilderna blir betydligt skarpare. Får nog ta och släpa det med mig på kvällspromenaderna hädanefter! :) 

Nu har jag sett filmversionen av Tatt av kvinnen. Det är sällan jag tycker att filmatiseringen är bättre än den bok den bygger på - men den här gången gör jag faktiskt det! Filmen var riktigt bra! Fast jag skulle nog hellre kalla den drama än komedi. Enda gången jag skrattade riktigt högt var när Peter Stormare dök upp i rollen som Glenn - och pratade en helt gräslig svorska. Är det så där jag låter när jag försöker prata norska bör jag nog hålla käft fortsättningsvis...
Ett underbart citat från filmen (jo, jag log åt det också): den pensionerade (svenske) översten skjuter vilt omkring sig, och huvudpersonen skriker "Don't shoot us, we're from Norway!" :)
_ _ _ _ _

Har äntligen tagit mig igenom Tunneler. Boken, alltså. Jodå, den blev lite bättre. Men bara lite. Detta är INTE den nya Harry Potter, långt därifrån!!

... och så har jag börjat på Ann Cleeves' Vita nätter. Och den är redan riktigt bra, fastän jag inte hunnit mer än 15 sidor!!


Facebook

Ja, jädrar. Jag som skulle städa ikväll... (började storstilat igår men blev - förstås - inte färdig). Men så satte jag mig vid datorn... och så bestämde jag mig för att äntligen fixa den där Facebook-profilen som flera har undrat varför jag inte har... och VIPS - nu har det gått flera timmar! Och inte ids jag ju börja städa NU!

Bara att inse att internet (... och Facebook...) kan vara tämligen beroendeframkallande - men kul! Har redan fått kontakt med flera som jag inte hört ifrån på länge, länge.
_ _ _ _ _Det här är ju för fånigt. Köpte ett paket Quakers Crüsli häromdagen, en sort som heter "4 nøtter". Och som - naturligtvis! - innehåller NÖTTER. Men vad tror ni det står på förpackningen, direkt under innehållsförteckningen (där man alltså radat upp hasselnötter, paranötter, mandel och pekannötter)? Jo, detta: "Produktet er produsert i et produksjonsanlegg som også håndterer produkter med nøtter." YOU DON'T SAY?!?!? Är inte det att sparka in en tämligen öppen dörr?

Äntligen lyckades han rymma!


Vädervarning

Om meteorologerna får rätt - ja, då blir det rätt gräsligt här i helgen. I alla fall för dem som ska ut längs vägarna. Det är tillräckligt många incidenter i trafiken här i krokarna när väglaget och sikten är bra - så vad ska då inte ske när det blir regn+snö+is+storm i en enda röra... Kör försiktigt snälla ni!!!
Det som gör det extra läskigt är att den (framför allt utländska) tunga trafiken har stora problem vintertid. Smala krokiga vägar, många branta backar - och chaufförer som är ovana vid snön. Eller ännu värre, struntar i den. De långtradare som kanar av vägen visar sig ofta sakna både vinterdäck och kättingar. Idiotiskt!!!

Mer på temat:
Russisk trailer sperret E12
Sjåfør siktet for uaktsomt drap
Kaos på vinterveiene
Myndighetene viser handlingsvegring

Och läs mer om det annalkande ovädret här... 

Imorse var det dock fortfarande vinter - med närmare 20 cm nyfallen snö som jag fick pulsa i på väg till jobbet. Inte en plogbil i sikte i Kulstadlia... Men nu har nederbörden övergått i regn - och den varan verkar det som sagt bli mängder av i dagarna som kommer. Fy.
_ _ _ _ _

Apropå trafikkaos: antar att denna skylt fick en och annan bilist att se rött...


_ _ _ _ _

Tidigare idag kom en av vaktmästarna in och undrade om jag hade lust att följa honom ner i källaren... vilket fick några av eleverna att dra efter andan och kasta blickar mellan varann. He he... inte då! Jag skulle bara godkänna en ny skylthylla som han snickrat till biblioteket, innan han sätter igång och målar den!! :)
_ _ _ _ _

Antar att jag var lite väl hjälpsam när en av idrottseleverna låg i soffan under filten och ville läsa Kalle Anka - och jag gick och hämtade en bok åt honom eftersom han inte "orkade" kliva upp...? 

Grisens undran


Hoppsan!

Hm. Att rakethandla har sina nackdelar. Det kan gå för fort. Vilket jag upptäckte igår kväll när jag skulle testa mina nyinköpta byxor. Jag provade två par i affären, ett par som alltså var hyfsade - och ett par som definitivt inte var det. Kan ni gissa vilket par jag fick med mig hem? Just det. I min brådska att hinna med bussen rusade jag till kassan med fel par byxor i näven - de jag skulle ha hade jag hängt tillbaka på plats. Aaagh! Men det gick bra att byta, och nu är det rätt plagg som följt med hem! :) 
_ _ _ _ _

Nu har jag inhandlat - och avprovat - Fun Light Arctic Blueberry. Jodå, smakar hyfsat. Fast det är nog lika gott med vatten utan smaksättning. Och var blåbären kommer in i bilden vete sjutton - jo, det luktar lite blåbär om drycken, och med lite god vilja kan man möjligen ana nåt blåbärsliknande i smaken (fast lite syntetiskt, så där). Men tittar man på innehållsförteckningen - nä, då hittar man inte blåbären någonstans! Hör bara: vann, surhetsregulerende middel (eple-syre, E331), aroma, søtstoff (aspartam, acesulfam K), farge (antocyaner, E131), konser-veringsmiddel (kaliumsorbat). Inneholder en fenylalaninkilde.
Hu, låter som rena råttgiftet!! Tacka vet jag mammas hemlagade svartvinbärssaft...

(Och "Arctic" har de säkert bara lagt till för att det ska låta friskt och sunt. Antar jag. Pffft!)

Apropå matvaror: gjorde ett fynd på Coop i Umeå innan jag åkte från Sverige. Ett helt kilo prinskorv för 9,90!! Jo, det är säkert!! Prinskorv är ett absolut måste på julbordet och smakar bra även andra dagar på året (dock inte om ni frågar mamma... det är jag som är korvfantasten i familjen). Fast nu har jag ätit prinskorv till middag tre dagar i rad, och har insett att resten nog bör läggas i frysen och förtäras med visst mellanrum... Kan bli lite för mycket av det goda.
_ _ _ _ _

Ishalka imorse. Störtregnet och plusgraderna från igår har gått över i minus. Tog mig till jobbet till fots utan missöden men när jag skulle hem hade det i tillägg snöat ca 5 cm på isen. Ouäck. Så det blev buss. Igen. Får man tro prognosen blir det minus i några dagar, men lagom till helgen utlovas +5 och kraftigt regn (9+18+24 mm fre+lör+sön). Om det håller i sig blir det definitivt en innehelg... 

Och DÅ, Marie, kanske städandan faller på! :) För den har inte gjort det ikväll, nämligen. Så dammråttorna får vimsa omkring i lägenheten ett tag till. Fast jag har i alla fall gått igenom garderoberna och rangerat ut en del som bara ligger och tar plats - måste ju ge utrymme åt presentkortsinköpen! :)

Julläsning

Oj. Kollade precis in vikariens blogg. Och hela den långa listan på hennes jul- och nyårsläsning. Eehhh. Jag ligger efter. Lååångt efter! Redan tidigt i höstas lånade jag hem Tunneler av Rod Gordon & Brian Williams. "Bergtar deg fullstendig!" enligt en recensent, och "kan være arvtageren til Harry Potter" enligt en annan. Jo pyttsan. Boken har legat i månader på säng-bordet utan att locka till läsning, men nu har jag gjort en kraftansträngning. Har ägnat hela jullovet åt den - och bara kommit ca en tredjedel in i berättelsen. Varken spännande eller Harry Potter-lik om ni frågar mig, men envis som jag är ska jag pressa mig igenom den. Kanske blir den bättre...?På CD-boksfronten försökte jag mig på Erlend Loes Tatt av kvinnen. Men hjälp! Jag brukar ju gilla hans böcker - men den här var ett sömnpiller av rang (fast jag tog mig igenom den). Vet inte om det har att göra med författaren som uppläsare - han har en tämligen monoton röst - eller om jag bara inte var på Loe-humör. Boken är filmatiserad och som jag fattat det har både bok och film fått goda recensioner. Hm. Ska se filmen (om inte annat för att den delvis är filmad på ön Træna här ute vid kusten) och se om jag ändrar åsikt...

Hade tänkt hinna med två böcker till under julen, de senaste deckarna av Peter Robinson respektive Ann Cleeves. Två av mina favoritförfattare!! Nåja, då har jag ju något att se fram emot... :)

Sodastream

Äsch då. Imorse var det -7 och stora snöflingor dalade ner - men när jag skulle gå hem var det +2 och spöregn! Hade inte kommit långt förrän regnet trängde genom både jacka och jeans... så jag bestämde mig för att ta bussen. I väntan på den gick jag en snabb runda på Lindex. Gillar inte att gå i affärer (inte klädaffärer i alla fall). Och gillar inte att prova kläder (eftersom det mesta har eländig passform - eller snarare är det väl min passform det är fel på). Men jag lyckades rakethandla ett par jeans på mindre än fem minuter!! Precis som vanligt är de lagom över rumpan, alldeles för vida i midjan och för korta i benen... så de får ligga i träda tills mamma-med-symaskinen kommer åt att sy in och fålla ner dem. :)

Ja just ja, ni svenskar som undrar: trettonhelgen finns inte i Norge - här är vi tillbaka i vardagen med jobb och skola. Så passa på ni och njut av er sista lediga dag imorgon!!
_ _ _ _ _

Ska inviga en av mina födelsedagspresenter ikväll:Tack mamma & pappa!
Istället för att släpa läskflaskor uppför backen kan jag numera fixa mitt eget bubbelvatten. Och som pappa brukar säga: "Det ska vara mycket fräs, så känns det uppiggande!" :) Kan jag bara låta bli att smaksätta med saft och sånt där så blir det ju dessutom mycket nyttigare än sliskläsken... Fast jag ska köpa en flaska Fun Light, har upptäckt att det finns en spännande smak här som inte verkar finnas i Sverige: Arctic Blueberry. Måste avprovas!
_ _ _ _ _

Kuddarna och filten? Jodå, de var till belåtenhet. Det gick inte lång stund förrän två av eleverna låg under filten med huvudet på varsin kudde! Fast de blev besvikna när jag vägrade läsa en godnattsaga för dem... :)
Och en av kollegorna tyckte kuddarna var så häftiga att jag har lovat att syrran ska köpa med sig två stycken till honom när hon kommer hit om några veckor!

En boll

Fick ett presentkort på Village av kusin med fru - och hittade en rund prickig lampa som jag blev störtförälskad i!(jodå, den är prickig - titta noga!)
_ _ _ _ _

Kul citat:

Ordet byxor är en ovanligt substantiv eftersom det är singular högst upp och plural längst ner.

Jo, just det! :)

Vad gör man inte för eleverna??

Så här såg det ut när jag drog upp persiennerna imorse:Härligt!!!

Om jag lyckats avhålla mig från att avlägga besök på jobbet idag? Hm. OK, jag erkänner: nä! Eleverna har tjatat på mig att fixa täcke och kuddar till soffan i tidningshörnan - det är rätt populärt att vila lite på hål(?)timmarna, nämligen - och före jullovet fick jag ett ultimatum: "Om inte detta är på plats när vi kommer tillbaka efter lovet, då...!" Oj då! :) Så jag köpte två fräna kuddar på Expo i Umeå, och så fick jag en fleecefilt av mamma som hon köpt på rea men aldrig använt. Och jag blev så nyfiken på hur det skulle ta sig ut att jag for till jobbet för att testa. Tycker det blev riktigt snyggt!! Och byggtjejerna är på gång med soffbordet, det är bara lackeringen som återstår. Det tar sig... :)(frågan är om jag inte även borde införskaffa en väckarklocka - det är mer än en gång som jag hört svaga snarkningar från soff-regionen...)

Passade på ta bort julpyntet och julböckerna också, och har skyltat med mangaserier istället.
Nu är glada julen slut, slut, slut...!


Bitande kallt

Sådärja, nu är jag hemma i Mosjøen igen. Hemma här och hemma där, hemma hit och hemma dit, ja ni vet. Både Sävar och Holmön och Mosjøen är ju hemma! :)

Det var -14 när jag startade från Sävar imorse - tyckte det var tillräckligt kallt, men sen sjönk temperaturen bara mer och mer, med en lägstanotering på -33 i Joeström. Brr! Till och med här i Mosjøen är det närmare -20. Hur vädret varit i Vefsn under julen vet jag inte (jo förresten, det regnade på julafton), men nu är det gnistrande vackert med snötyngda granar.

 

Lugn bilfärd idag - jag var nästan den enda som var ute och körde, kändes det som. Mellan Tärnaby och Mosjøen - en sträcka på ca 16 mil - mötte jag inte mer än sju fordon!! Jag stannade förresten på Krutfjellet och slog av tändningen, klev ur bilen och njöt av tystnaden, månljuset på fjället, alla frostbitna träd och miljoner stjärnor. Så himla vackert!!! Men kallt utan mössa, vantar och långkalsonger... Och antagligen dumt, tänk om bilen inte startat sen? Dessutom på den del av sträckan där det inte finns mobiltäckning...

De enda hindren längs vägen bestod av - renar... MÅNGA renar!!
Befogad varning i höjd med Åmsele:   Nu ska jag sova. God natt!

Jeppson

Vi har hälsat på Jeppson ikväll igen. Eller, okej då, egentligen hälsade vi på Kjell och Laila
- men det var det fyrfota charmtrollet som knyckte rätt mycket av uppmärksamheten... :)

   Och så spelade vi ett jätteroligt sällskapsspel (som vi gett grannarna i julklapp): Kampen mellan man och kvinna. Det går ut på att tjejerna ska svara på typiska killfrågor (Finns det olja i en växellåda?, I vilket land tillverkas Jaguar och Rover?) och killarna ska svara på typiska tjejfrågor (Vilken typ av maträtt är en bouillabaise?, Vilket plagg avser en kvinna när hon säger "den lilla svarta"?). Det blev många glada skratt. Och jag vann!! :)
_ _ _ _ _

Förresten, har ju alldeles glömt att visa hur fint vårt nya tak i vardagsrummet på Holmön blev:

 

Samarbete - jag har köpt panelen, pappa har spikat upp den! :)
Istället för att ta ner taklisterna och i så fall skada de (relativt) nymålade väggarna, satte pappa upp ytterhörnlister längs väggarna. Det blev skitsnyggt!! Tidigare har vi haft ett vitmålat papperstak (gammalt...) men det började spricka häromåret och hade rämnat nästan från vägg till vägg.
_ _ _ _ _

Morgondagen blir min sista i Sävar för den här gången - fasen, vad två veckor går fort! Jag åker på lördag morgon, enligt planen via Malå för att äta lunch med mormor och morbror+sambo innan jag kör vidare mot gränsen. Skönt att få söndagen i Mosjøen innan jobbet börjar om igen på måndag.
Imorgon ska jag in till Umeå och fixa en faslig massa ärenden - hoppas mellandagsreahysterin hunnit avta...

Jodå, jag tvättade bilen idag! Om den blev helt ren vet jag inte, men i alla fall mindre smutsig. Fast det är ju risk att den fryser ihop fullständigt, här är det -13 nu...

Fyrverkeri

Jo - EN hyfsat bra bild blev det!! På ganska många försök... :)Den här blev också OK, men det står ett träd ivägen...:  

Och tårtan gick hem! Med 7 ägg, 300 g mörk choklad och 7 dl (!) grädde är den förstås en hysterisk kalori- och kolesterolbomb, men det är ju bara nyårsafton en gång om året. Ser fram emot att äta resten av den senare idag... :)Nu är det rejält kallt här igen, ca -10. Detta till trots ska jag göra ett försök att tvätta bilen. Har redan varit på macken en gång, men de öppnar inte förrän 12.00. Sjusovare! :)
_ _ _ _ _

Grannarna sitter kattvakt åt barnbarnets ljuvliga lilla Jeppson. Vi hälsade på igår kväll - och föll som furor. Så söt han är!!! Och alldeles sammetsmjuk. Men han är inte stilla en sekund, så att ta bilder var lättare sagt än gjort...

   

RSS 2.0