Farliga böcker

Saxat ur BBL 04/2010:

Farliga böcker
Under 2009 fick ALA Office for Intellectual Freedom (OIF) ta emot 460 rapporter om protester mot biblioteks och skolors bokurval. Den årliga listan "Top Ten list of Most Frequently Challenged Books" behandlas under "Banned Books Week" i höst. Men sammanställningen är redan klar. Listan toppas i år av Lauren Myracles ungdomsserie med kryptiska titlar. Romanerna är de första som skrivits i sms-stil och har blivit bästsäljare.

Listan redovisas i ordning efter antalet protester och de bakomliggande skälen till protesterna:

1. ttyl, ttfn, l8r, g8r (serie), av Lauren Myracle, "nakenhet, sexuell frispråkighet, stötande språk, olämplig för åldersgrupp, droger".
2. And Tango Makes Three av Peter Parnell och Justin Richardson, "homosexualitet".
3. The Perks of Being a Wallflower, av Stephen Chbosky, "homosexualitet, sexuell frispråkighet, familjefientlig, anstötligt språk, religiös ståndpunkt, olämplig för åldersgrupp, droger, självmord".
4. To Kill a Mockingbird, av Harper Lee, "rasism, anstötligt språk, olämplig för åldersgrupp".
5. Twilight (serie) av Stephenie Meyer, "sexuell frispråkighet, religiös ståndpunkt, olämplig för åldersgrupp".
6. Catcher in the Rye av J D Salinger, "sexuell frispråkighet, anstötligt språk, olämplig för åldersgrupp".
7. My Sister's Keeper, av Judi Picoult, "könsdiskriminering, homosexualitet, sexuell frispråkighet, anstötligt språk, religiösa skäl, olämplig för åldersgrupp, droger, självmord, våld".
8. The Earth, My Butt, and Other Big, Round Things, av Carolyn Mackler, "sexuell frispråkighet, anstötligt språk, olämplig för åldersgrupp".
9. The Color Purple, av Alice Walker, "sexuell frispråkighet, anstötligt språk, olämplig för åldersgrupp".
10. The Chocolate War, av Robert Cormier, "nakenhet, sexuell frispråkighet, anstötligt språk, olämplig för åldersgrupp".

Liksom tidigare år är det ofta böcker med "sexuellt innehåll" som föräldrar och andra vuxna försöker få bort från bibliotekets hyllor. Märkligt nog finns inte böcker om ockultism och satanism med längre på topplistan och inte heller böcker med "fel" religiöst tema, som t ex Philip Pullmans prisbelönta fantasyserie His Dark Materials. Likaså toppar inte längre Harry Potter-böckerna årslistan, men de ligger däremot högst på listan över "100 Most Frequently Challenged Books of the Decade (2000-2009)".

OIF anser att de rapporter de får in från allmänna bibliotek, skolor och skolbibliotek bara är toppen på isberget. Uppskattningsvis avspeglar statistiken bara 20-25% av de protesterna. I sitt arbete har OIF som mål att "undervisa bibliotekarier och allmänheten" om vikten av intellektuell frihet i biblioteken.


Jojo. Mina fördomar om det stora landet i väster minskar inte direkt...
_ _ _ _ _

Gulliga pappa! Han överraskade mamma på Mors Dag igår - han uppvaktade henne på sängen med en blombukett (=den enda påsklilja som slagit ut samt några snusblommor, "man tager vad man haver") samt varm, nybakt sockerkaka. Ikke verst!! :) 

Ljusa nätter

Vem kan tro att det här kortet är taget mitt i natten?? Mosjøen kl 01.30:


_ _ _ _ _

Rätt låt vann nattens schlagerdrabbning - Lena och hennes Satellite gör mig på gott humör!! :)

I och för sig var det flera andra som också var bra och som gärna hade fått vinna (inte minst Danmark) men jag är nöjd. 

Norge sladdade rätt rejält. Så dålig var han ju inte, Didrik Solli-Tangen, men det skulle tydligen inte vara en ballad i år. Även Irland hamnade ju i bottenskiktet, med en låt vars refräng till förväxling liknade Norges.

Förresten: engelsmännen, som är så himla bra på pop, hur tänkte de egentligen? När ska de skicka en BRA låt till tävlingen???

Nog om detta. Jag tycker det är kul med schlager, men det är rätt skönt att det är ett år till nästa gång... :)
_ _ _ _ _

Min långa att göra-lista har inte blivit ett dugg kortare. Jo, uppsatsen har jag jobbat med, både igår och idag (utan att för den sakens skull komma närmare målet) - men resten... hu. Jaja, dagen är inte slut än!

Mer grönska   

      


Nu grönskar det!

Fredagseftermiddag och jag sitter och försmäktar i biblioteket där det nu är +24.8 trots flera öppna fönster och försök till korsdrag. Har egentligen slutat (arbetstid till 14.00) men försöker plita lite på uppsatsen (utan framgång, tog tag i läromedelshanteringen istället...). Trött och ont i huvudet, det är nog lika bra att ragla hemåt i försommarvärmen. Utetermometern visar +18 i skuggan. Ikke verst!

Och även om våren varit kall så grönskar det nu för fullt:Hoppas på inspiration och energi i helgen - har massor jag borde få gjort: uppsatsen såklart, men också omplantering av alla krukväxter (ligger lovligt långt efter), storstädning av hela lägenheten, fönsterputs, biskvibak... återstår att se hur långt jag kommer. Och imorgon kväll ska jag såklart se schlagern. Snopet att Sverige åkte ut igår (om än kanske inte helt oväntat, med tanke på startfältet). Vet inte riktigt vem jag ska heja på. Spanien, kanske. Eller Tyskland. Eller Danmark. Eller... hm. Finns liksom ingen helt självklar favorit, som i fjol. Alexander Rybak!!!! :)

Söndagsstängt

Ooops!

Vi hade allt lite tur i helgen, jag och kompisarna. För jag hade inte tänkt på att affärerna stänger tidigare på pingstafton! Att det är söndagsstängt i Norge är ju ingen nyhet, så att vi behövde handla mat för hela helgen var vi på det klara med (även annandag pingst är ju röd dag här så det var långhelg). Men när klockan närmade sig 16.00 i lördags, då sa jag att kanske, kanske vi borde svänga in på Coop Extra och handla, just in case. Normalt sett är det lördagsöppet till framåt kl 22, men tänk om... Så vi spankulerade in genom dörrarna kl. 15.58. Och det var ju en himla tur. För matbutikerna får enligt lag inte ha öppet längre än till 16.00!!!

Fra Lov om helligdager og helligdagsfred
§5. Salg fra faste utsalgssteder:
På helligdager skal faste utsalgssteder
som selger varer til forbrukerne, holde stengt.
På jul-, påske- og pinseaften skal de stenge kl. 16.


I Brønnøysunds Avis var det häromdagen en helsida om de kraftiga reaktionerna på att Prix-butikerna av misstag höll öppet till kl. 18. Konkurrerande livsmedelsbutiker uttryckte raseri och besvikelse, flera kunder var skakade och menade att lagen ju gäller alla och att detta borde bestraffas. Jo, det gick faktiskt så långt att butikerna polisanmäldes...

Var det så i Sverige förr? Alltså innan vi fick söndagsöppet och affärerna började tävla om vem som har öppet längst?
_ _ _ _ _

Full fart imorse! Ställde som vanligt väckarklockorna (jo, jag har två) på 06.00. Stängde tydligen av båda två och somnade om. Och vaknade igen kl. 07.00. Och sprätte upp! Hann duscha, bädda, äta frukost och packa cykelväskan, susade så iväg nerför backarna (och cykeln rullar mycket bättre nu som Harald fixade bakdäcket, undrar om han har oljat kedjan eller nåt?) - jag hann med ett nödrop. Med sisådär två sekunders marginal sladdade jag in på bibblan!! Fast det var flera som hunnit undra var jag var - för jag brukar vara på plats en kvart innan. Jaja.
_ _ _ _ _

Det här är det enda jag saknar med min lägenhet (utom manligt sällskap, då, men det hamnar i en helt annan kategori och beror knappast på bostaden) - kvällssol:Det är liksom inte samma sak att sitta i skuggan och se bort mot solsluttningen...

Återblick

Hehe, ibland tar jag lärarna med storm!

Det satt en grupp elever i bibblan idag och förberedde en muntlig presentation, där de skulle diskutera fördelar och nackdelar på ett givet tema. Så kom läraren in, gick fram till dem - och tvärstannade. "Men... har ni hittat den där boken på egen hand?!" utbrast han. "Nä, den stod här - fråga Jenny", svarade eleverna. Så han vände sig mot mig: "Är du synsk eller?" Eh. Vaddå? Jo, det visade sig att det tema gruppen skulle jobba med var fair trade - och boken jag skyltat med på det bord där eleverna slagit sig ner var - den här:Inte illa, även om det var en ren slump! :)
_ _ _ _ _

För er som saknar Jostein Pedersens giftiga schlagerkommentarer (han var ju under flera år en fast gäst i den svenska expertpanelen, samt kommenterade den internationella finalen för norsk TV) - kolla in hans blogg! Här delas det ut kängor åt flera håll - för det mesta mitt i prick. Även om svenskarna väl sätter i halsen när han skriver:

Skal vi ta verste først: Sverige går ikke videre. Unge, søte og urutinerte Anna Bergendahl faller igjennom. Til tross for sangens åpenbare tristesse smiler hun som om det skulle bli forbudt i morgen den dag, og hun er tydelig nervøs. Dette blir for anonymt og spinkelt, til tross for at sangen i seg selv er gangbar P4-ørefyll.
_ _ _ _ _

Upptäckte precis att det är en del bilder från de senaste veckorna som jag glömt/
inte hunnit lägga ut. Så här kommer lite av varje!

  Bibliotekarie "in action"...

Holmön i alla varianter: 

     Kvällshimmel i Sävar:Storasyster och lillasyster på lillasysters födelsedag:


GRATTIS GRATTIS GRATTIS LILLVÄN!!!

I Bodø förra veckan:     

Ett försök på att dokumentera tillståndet på Saltfjället, med ras och en järnväg som nästan låg under vatten. Men smutsiga bussfönster och en delvis skumpig färd lade inte direkt till rätta för högkvalitativa bilder...

     

... så istället kan ni kolla på Rana Blads hemsida! :)


Inte alls så rädda renar - på vägen mot Malå förra veckan

   
Vått längs vägarna...

Och därmed är jag ikapp! :)

Avslutar med (ännu) en bild från Sjonfjellet, med utsikt mot Lovund och Atlanten


_ _ _ _ _

Sitter på jobbet och kämpar med uppsatsen - letar fortfarande efter motivationen... Den ska bli 3500-4000 ord lång, och vi har kommit igång med skrivandet. Den är faktiskt redan mellan 3500 och 4000 ord! Probelemet är bara att vi måste skriva om den - rejält. Korta ner, lägga till, formulera om - det är inte gjort i brådrasket. Innan nästa helg ska vi skicka den till Bodø för en sista koll innan slutversionen skall lämnas in den 16/6. Gissa vem som drar en lättnadens suck när vi kommit så långt?

Kul skylt

GRRRRR!! Unni och jag körde glada och förväntansfulla till Onkel Oskar, bara för att upptäcka
att quizen var INSTÄLLD. Va?!?! Det var det fräckaste.

Så hastigt och (inte så) lustigt var jag hemma igen. Visserligen har jag tvättat en maskin till, vädrat och lagt tillbaka sängkläder efter besöket, diskat och strukit ett par skjortor - alltså fått gjort en del - men jag hade hellre haft det ogjort och slagit mitt kloka (?) huvud ihop med Unnis och Odds och de andras!!!
_ _ _ _ _

Fick en present av Ulrika, Gunilla och Maria - världens läckraste skylt!!Passar ju utmärkt för nån som bakar biskvier stup i kvarten... :)

Måste förresten baka fler - för Harald har lagat min cykelpunka. Jag skickade ut ett mail
till kollegorna med löfte om en kakburk till den som kom mig till undsättning. Det funkade.
Thank you!!

Helgen i bilder

Hämtade upp kompisarna i Storuman i fredags kväll. Vi kom hem vid 01.15 efter att ha sett så många djur längs vägen att det mest påminde om ett zoo - renar, älgar, harar, rävar och en väldig massa fåglar. Försökte fånga en älg på bild men det gick inget vidare - det var för mörkt...Vädret visade sig från sin lynniga sida under helgen - mulet, regnigt, blåsigt, kallt. Och lite sol. Och några snöflingor. Allt på en gång!! :) Men det stoppade oss inte från att upptäcka omvärlden: Mosjøen på lördag, och kusten på söndag (Sandnessjøen/Hurtigruten-Levang-Nesna-Sjonfjellet-Mo-Korgfjellet). Och det är klart, att vi körde över två fjällövergångar bidrog ju till kontrasterna...:        

Imorse vände vi kosan mot Sverige och Tärnaby, då det var dags för kompisarna att bege sig
hemåt. Och jodå, det blev några fotopauser på Krutfjellet också... :)

Tiden gick väldigt fort!! Men det är väl så när man har roligt. Ser fram emot fler besök
- välkomna åter!
_ _ _ _ _

På vägen tillbaka stannade jag vid Bjørkåselva (tror det är så den heter).
Mäktigt med vattenmassorna som vräker fram:   

... och så Hattfjellet:Nähä, dags att fixa lite middag, tvätta en maskin och kanske hinna gå en promenad
innan kvällens quiz. Håll tummarna :)

Begravning

Mormors begravning blev väldigt fin. Många tårar så klart, men också många fina minnen.Och som vi skrev på kortet vi fäste på blommorna: Sov gott, romrom.
Inga luckor i schemat

Stressig vecka. Lite sömn. Korta nätter. Och den irriterande förkylningen jag drog på mig i Sverige gör att jag ligger och hostar halva nätterna i tillägg... himla onödigt!

Kom hem från Bodø igår kväll, något försenad då det blev buss på sträckan Rognan-Dunderland.

Packade upp, packade om, packade ner. Städade lite, fixade lite. Och vips så hade klockan passerat midnatt. Raglade isäng, bara för att hosta envetet i en timme. Upp igen strax före 6, med ögonen i kors.

På jobbet hopar sig arbetsuppgifterna. Nåja. Jag har hunnit beta av en del idag, resten får jag ta tag i till veckan - för nu åker jag igen. Till Sverige och Malå och mormors begravning.

Kommer tillbaka imorgon natt - får besök från Övik i helgen och gänget kommer med buss till Storuman vid 21-tiden. Jag kör från Malå i tid för att möta dem och sen åker de med mig vidare till Mosjøen. Inte världens bästa väderprognos för helgen, men vi får det säkert himla trevligt ändå.

Och summa summarum: bloggen blir satt på undantag. Vi hörs igen nästa vecka!

   
På turen till Sverige förra onsdagen


Frän skylt i höjd med Joeström


Solnedgång över Umeälven

 
Knallhattar längs väg 363


Brunträskvägen - med hål i... varning medelst tallruska!


På kvällspromenad med Eva och Ylva


Gravid lillasyster!!!


Bodø igen

Jo, det blev buss, inte bara mellan Dunderland och Rognan men hela vägen från Mo i Rana till Bodø. Och när vi körde upp på Saltfjellet förstod jag med all önskvärd tydlighet varför tåget inte gick... på ett ställe hängde rälsen fritt i luften, på andra ställen låg den under vatten. Urk!!

Även E6:an låg under vatten på ett ställe, men inte värre än att bussen tog sig fram. Saltdalsälven har vällt över sina breddar och där Rickard & co brukar parkera sina husvagnar när de är på laxfiske - ja, där var det bara en enda stor pöl...
_ _ _ _ _

Sitter på hotellrummet och bloggar - ska snart snubbla isäng. Lååååång dag. Måste först bara berätta att jag fått en hel SVIT. Det måste vara första gången!! Nästan så jag går vilse... lite sällskap hade nog inte varit så tokigt! :) :)

   
_ _ _ _ _

Det här är ju löjligt. Registrerade precis de 45 min. det tog att gå till färjan i söndags. Därmed hoppade jag upp från 669 till 117 plats i Sykle til jobben-aksjonen. Öhhh? Nåja, rasar lika fort igen då det inte blir tid till vare sig cykelturer eller promenader den här veckan.

Naturkrafter

Jahaja, tillbaka i Mosjøen för en kort mellanlandning. Kl 04.58 imorgon bitti ska jag till Bodø för den sista studiesamlingen... fast vi lär bli försenade. Tågtrafiken är inställd mellan Dunderland och Rognan på grund av ras, så det blir buss över Saltfjellet. 

Jag var en aning orolig för hemresan idag efter rapporterna om jordras och översvämningar. E12:an har varit avstängd mellan Hemavan och gränsen, dessutom har flera mindre vägar fortfarande inte kunnat öppnas. Men över Krutfjellet gick det bra, på några ställen rann det vatten över vägen men inte värre än att den var körbar.Regnet och värmen (jaja, nu är det bara +8 men det var visst smällvarmt igår) har satt igång vårfloden med våldsam kraft. På sina ställen rasar hela fjällsidor ner. Idag har 17 maj-firandet ställts in i Mosjøen efter en tragisk rasolycka. Åtta personer på skidtur på fjället drogs med i ett ras - tre har klarat sig, men två omkom i raset och två saknas och antas också ha fått sätta livet till. Tragiskt. Och polisen törs inte ge sig ut och leta efter dem då det är stor risk för fler ras.
_ _ _ _ _

Fler bilder från i helgen kommer så småningom, men nu måste jag packa för Bodø-turen och komma mig isäng. Väckarklockan ringer strax före 03.30...


A tiny update

Hälsning från Holmön! Men i kortformat, ska snart stupa isäng (dessutom är datorn så trög
att jag får spunk).

Resan från Norge gick fint. Lite trafik, vackert väder. Solnedgång i höjd med Lycksele:


_ _ _ _ _

Värmen har slagit till. Det var +24 i Sävar idag - i skuggan!!

Det var dock inte lika varmt överallt:

Rådhusparken i Umeå (är det så den heter?) vid lunchtid...... och Byviken på Holmön kl 18.10:God natt!


Hejdå romrom

Mormor dog i onsdags. Det blir väldigt, väldigt tomt efter henne. 

 Hejdå, våran allra bästa romrom.


Stora pojkar på små cyklar

Det här tyckte jag var ett mysigare russekrav än rump-kopiering! :)

Tujan som jag planterade igår:Fin kväll för den där cykelturen som istället blev en promenad:Har egentligen tänkt lyssna på en CD-bok när jag kör till Sverige i eftermiddag, men har fått klart besked från quiz-kompisarna om att jag bör lyssna på svensk musik och inget annat. Missade nämligen både Amy Diamond och Bo Kaspers Orkester i måndags... suck. Fast jag visste att Olden ligger i Stryn kommune, att Pergamon-muséet ligger i Berlin och att ögruppen mellan Alaska och Kamtjatka heter Aleuterna. Så liiite bidrog jag ändå med! :)

Placering? En fjärde- och en femteplats, helt OK men vi vill ju alltid vinna. Två rundor kvar i vår, så nu ska vi visa dem!!

Punka!

... eller i alla fall en trasig ventil. Bakdäcket på cykeln var platt som en pannkaka när jag skulle cykla hem från jobbet idag. Försökte pumpa men det var helt meningslöst. Ringde Unni och klagade min nöd - och svisch, så var hon och EA på plats!! Han tog cykeln tillbaka till jobbet (jag hade hunnit släpa med mig den en bit), och så gjorde Unni mig sällskap på promenaden hem. Snällingar!!

Jaja. Det blev några extra motionsminuter att registrera tack vare detta, det tar ju betydligt längre tid att GÅ hem... :)
_ _ _ _ _

Köpte en tuja igår - en sån där buske som mest liknar en en fast inte lika stickig. Har planterat den i hålet i verandan, precis utanför dörren. Tänkte lägga ut en bild men kamerakabeln ligger i cykelväskan som övernattar i baksätet på EAs och Unnis bil. Så ni får se den en annan gång!
_ _ _ _ _

Borde kanske gå och lägga mig... ska ju köra 52 mil imorgon. Sweden, here I come!! Har packat klart, diskat, vattnat blommorna, efterdragit muttrarna på bilen efter bytet till sommardäck... och ja, nu är jag redo för lite ledighet! Blir nog sporadisk blogg-uppdatering. Kanske om jag får liv i datorn på Holmön, har ju tänkt hinna med en sväng ditut. Annars: bye bye so long, jag är tillbaka på måndag! Bara för att packa om och åka till Bodø på studiesamling tisdag morgon. Full rulle...!

GOD NATT.

Rasar i statistiken

Nä, trots 140 registrerade minuter på Sykle til jobben-hemsidan igår så rasade jag ett par hundra placeringar... Med dagens 60 är jag tillfälligt uppe på 253:e plats men det lär ju inte hålla så länge. Nåja. Och fortfarande är jag den enda på jobbet som kommit igång (i alla fall med registreringen). Hmpf.

Hur som. Gårdagen började med en morgonpromenad runt Åremma:
Det allestädes närvarande ØyfjelletInte så lätt att stava alla gånger... :)


Båtsäsongen har startat! (jo, för det där vita strecket är svallvågorna efter en båt)

 

Undrade så smått varför det flaggades både på lördag och söndag, men har nu tagit reda på att den 8 maj är Frigjøringsdagen. Vad som föranledde flaggning den 9:e har jag däremot ännu inte räknat ut. Konfirmation??? Nån i kungafamiljen som fyller år? Eller är jag bara trögtänkt, borde jag veta...?

Igår kväll cyklade jag till Marka för att jobba med uppsatsen tillsammans med kollegan. Och jodå, vi har kommit en bit på väg! :)   
Blev en aning paff när det stod ett gäng renar intill vägen!!

Nu ger jag mig. Det är nåt tjafs med bloggpubliceringen, markören hoppar vilt upp och ner i texten och varje gång jag försöker scrolla hamnar jag överst på sidan. Grrr! Så om det här inlägget ser konstigt ut är det INTE mitt fel!!!


Duktig student

Ibland ska man ha lite tur också! :)

Cyklade till jobbet vid 10.30. Svinkallt och enstaka regndroppar men inte värre än att jag klarade mig utan regnkläder. Strax efter att jag kommit fram började det stänka mer, och ett tag regnade det rätt rejält. Sen, när jag skulle hem vid 17.30, då lättade det igen. Uppehåll på hela turen. Men jag hann inte mer än in genom dörren hemma så började det SNÖA!!Hur det gick med uppsatsen? Jodå, nu är jag igång. Våndades en stund och gjorde en del annat (bokplastning kändes liksom lättare att ta tag i) men till slut var jag ju tvungen att börja. Och det blev uppåt 1000 ord. Vi ska räkna ord, nämligen. Inte sidor. Uppsatsen ska vara på 3500-4000 ord. Basta.

Återstår dock att se om kollegan tycker jag är på rätt spår!! :)
_ _ _ _ _

Igår var det stabilt fint väder hela dagen:

   

Nu ska jag ta laxen och grönsakerna ur ugnen - är skrubbsulten, då jag glömde ta med matsäck till jobbet. Sen ska jag göra fruktsallad och vispa massor med vaniljvisp - och så blir det horisontalläge i soffan med Avatar i DVD-spelaren!

God kväll!!
_ _ _ _ _

OJ!!!

Registrerade precis mina Sykle til jobben-minuter, och håll i er: jag ligger på 30:e plats
- av 7460 deltagare!!!! Är det möjligt?!?!

Och Mosjøen vgs ligger på 251:a plats, av totalt 1384 lag. Men... än så länge är vi bara två kollegor som registrerat oss - och det är bara jag som fyllt i minuter. Så just nu är det jag som ensam håller ställningarna. Synd att den andra deltagaren inte väntade med att registrera sig - det skulle ju dubblat antalet minuter per deltagare och flyttat oss nästan 100 platser uppåt i statistiken... :)

Fast det är klart, många har inte börjar registrera sina aktiviteter än, man kan gå in i efterhand och göra det - så jag rasar väl neråt vad det lider.

Den som leder är uppe i 1125 minuter - själv ligger jag på 420. Ska ut och gå ett par timmar imorgon har jag tänkt, nu har tävlingsdjävulen vaknat... :)

Och vet ni vad, nu är jag snart uppe på toppen av Krutfjellet, snart börjar det luta utför!!
_ _ _ _ _

HEHEHE!

"En laptop? Det trodde jag var en bikiniöverdel för samer."


Våren gör ett nytt försök

Regn, snö och kyla till trots - det spirar och gror!!... även i min rabatt:Dessutom: idag är det superfint vårväder med sol, blå himmel och sisådär +10. Inte dumt!!
Fast yr.no varnar för trafiksvårigheter i Nordland framåt lördag kväll - på grund av snö
och snöblandat regn. Buhuu...
_ _ _ _ _

Kvällspromenad till Halsøya med Unni igår. Med kameran i högsta hugg som vanligt! :)

   

   
_ _ _ _ _

Nähäpp, dags att ge sig iväg. Tänkte för en gångs skull utnyttja den motionstimme jag har rätt till på arbetstid! Fast jag kombinerar den med jobb: ska först cykla till JT Kontor och köpa bl.a. tejphållare (bibblans är stulen), häftapparat (bibblans har nån haft sönder) samt nytt överdrag till min kontorsstol (och jaja, det gamla överdraget är det jag som har nött ut...). Sen ska jag cykla vidare till Elkjøp och fixa laddare+batteri till en av videokamerorna jag har till utlån (vete f-n var grejerna tar vägen, men jag skyller mig själv som inte dubbelkollar att allt är på plats i kameraväskorna innan jag avregistrerar lånen). Och sen trampar jag in till centrum för att hämta en laddning barnböcker på folkbiblioteket (projekt nästa vecka i barne- & ungdoms-arbeiderklassen). Så tillbaka till skolan och lämpa av allt. Så hem - och förhoppningsvis håller vädret i sig så jag kan sitta på verandan och njuta en stund. 

Förutsatt att väderprognosen stämmer och det alltså slår om till kallt och grinigt imorgon så har jag tänkt sitta på jobbet hela dagen. Nej, inte för att jobba övertid, utan för att skriva på uppsatsen. Jag och kollegan jag jobbar ihop med ska träffas på söndag kväll, och innan dess ska vi ha kommit igång på var vårt håll. Och eftersom jag inte har nåt skrivprogram på datorn hemma, och heller inte har disciplin nog att sätta mig ner och jobba (allt annat blir ju så himla intressant i jämförelse: frosta av frysen, putsa fönster och jag vet inte allt) så far jag till jobbet.  

Russ russ russ...

Äh. Nu är russefeiringa igång. Jag beskrev fenomenet redan i fjol - och  nä, det är inte mycket som har ändrat sig. Fast det visar sig ha tillkommit ett krav: att kopiera antingen brösten eller rumpan på bibliotekets kopieringsmaskin (och sedan sälja bilderna till högstbjudande). Det var några tjejer som försökte tidigare idag, men bilderna blev visst inte av nån vidare kvalitet...
När de lämnade biblioteket flyttade jag helt sonika in kopiatorn på mitt kontor. De får gärna tycka jag är en surkart. Men hallå - dels vill jag inte ens tänka på hur kopieringsglaset ser ut när x antal nakna kroppsdelar passerat, dels kan de faktiskt ha sönder hela maskinen!!


_ _ _ _ _

Inte nog med allt festande och alla krav - man måste naturligtvis vara rätt klädd också.
Vad det kostar? En förmögenhet.

I tillägg är det vanligt att skriva hälsningar på byxorna (typ som i studentmössorna hemma - om man nu fortfarande gör det... det var i alla fall så på min tid). En av killarna går runt med årets mysigaste hälsning:


Festa med måtta! Kram mamma.
_ _ _ _ _

Idag har vi haft besök från en österrikisk skola (samarbetsprojekt med lantbruksskolan). De var uppdelade i flera grupper och alla kom in på biblioteket. Jojo, nog för att min engelska är ringrostig - men det är inget jämfört med tyskan...! Lyckades haspla ur mig ett par meningar men sen var det stopp. Så jag fick gå över till engelska i alla fall. Hade problem med att förstå dem också - för jag undrar om de inte pratade nån slags dialekt...

Hur som. Det var lärare här på skolan som guidade, och den förste pekade på mig och sa "Diese Dame ist sehr beliebt bei unseren Studenten". Tack för det!! :)

Sen gick det en kvart så kom nästa lärare med nästa grupp elever, och han sa att "Jenny is probably the best librarian in this part of the world".

Sen gick jag omkring med blossande kinder en bra stund... :)


Mmmmmm!!!

Titta, vad jag hittade på Coop!!Kunde bara inte låta bli... men de är belgiska och säkert hemskt besprutade.
Men det struntar jag i. För nu ska jag njuuuta!! Snart. Ska bara plugga lite först...
_ _ _ _ _

Idag drar Sykle til jobben-kampanjen igång! Vilket innebär att jag för varje dag ska in på nätet och registrera hur många minuter jag varit i fysisk aktivitet under dagen. Det förutsätts minst 30 min per dag i genomsnitt. Inga problem, så länge jag cyklar eller går till jobbet - eller tar en kvällspromenad (för man måste inte cykla och man måste faktiskt heller inte göra det till/från jobbet - all slags fysisk aktivitet räknas).

Upptäckte en finurlig grej på registreringssidan: man kan koppla sin aktivitet till Google Maps, fylla i en startpunkt och ett mål och sen se dag för dag hur långt man kommit på sin väg. Kampanjen pågår till sista juni, så jag gjorde ett överslag och kom på att jag såklart ska ta mig hem till Holmön!! Fyllde glad i hågen i alla uppgifter, klickade på "lagra" och fick besked om att jag måste hålla igång 38 min per dag för att hinna fram. Så bra!! Fast det var ända tills jag kollade den lilla rutan där det stod att jag måste hålla en medelhastighet på 16 km/tim. Ehhhh?!?! Skulle inte tro det. Vefsns topografi gör det stört omöjligt. Antingen går det brant utför och då bromsar jag som en tok, eller så går det lika brant uppför och då kliver jag av cykeln och vacklar till fots... nåja. Å andra sidan, låtsas vi att jag ska ta mig till Holmön är det ju bara att flåsa sig upp på Krutfjellet - sen bär det ju av utför (med lämplig lutning) ända till kusten. Hehe!! :)

Motvind

Men alltså!! Hur dålig tajming kan man ha?!

Jag cyklade till jobbet imorse. Nog så spännande, då det fallit ca 5 cm nysnö under natten. Men skam den som ger sig - jag bromsade mig nerför backen så jag var alldeles skakig i benen innan jag kom ner på planare mark (där snön dessutom hunnit tina). Ville inte riskera att i full fart köra ner i nån av alla sprickorna i asfalten, säkrast då att ta det lugnt (det var ju halkigt här och där i tillägg). Och till jobbet kom jag, oskadd och i god tid.

Sen har det varit rätt OK väder under dagen, med en solglimt här och där och i stort sett uppehåll.

Men när jag skulle hem! Då bestämde sig någon för att öppna himmelens portar och vräka ner snö!! Och är det nåt jag har lärt mig efter snart tre år i Mosjøen så är det att här blåser det alltid åt samma håll - mot dig. Fysj!! Glasögonen murade igen, byxorna blev alldeles blöta och jag flåsade som... hm... en gris? Kom mig sent om sider hem och vad händer? Hinner bara få på mig torra kläder, tittar så ut och ser att SOLEN SKINER.

GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

Nåja. Bra motion i alla fall... :)

Vet förresten inte hur jag ska bete mig - å ena sidan antar jag att det är nyttigt att kliva upp tidigt och gå eller cykla till jobbet, även om ögonen går i kors. Å andra sidan rapporteras det att man blir tjock av att sova för lite. Vilket dilemma.
_ _ _ _ _

Dagens ungdom?
Marka rundtHade planerat att inleda årets cykelsäsong idag, men började vackla i min beslutsamhet när jag drog upp persiennerna och möttes av ymnigt snöfall... Fast när jag skrev det på Facebook och en kollega kommenterade nåt som mellan raderna lät som "fegis" - då blev jag ju genast tvungen att motbevisa!! Så jag gav mig iväg runt Marka - i snöglopp. 

   

   När jag bara hade backen upp till Kulstadlia kvar så tittade solen fram. Aaaagh!
Hann tänka att jag borde väntat lite med turen - men nu vräker snön ner igen,
riktiga lapphandskar!!

Och jodå, jag räknar med träningsvärk imorgon, både i rumpan och benen... :)


Ännu ett vårtecken

Idag var det dags för Vårmønstringen - där motorcyklister och veteranbilägare kör i karavan från Mosjøen till Mo i Rana. Dock inte mycket som påminde om att vi nu är i månaden maj - med ynka +3, regnskurar och kall vind. Jag tyckte lite synd om motorcyklisterna... hade definitivt föredragit att köra bil! :)

Jag hade ställt mig strategiskt och fotograferade när de passerade Kulstaddalen. Men skärpan hamnade nån helt annanstans än på bilarna...:     

Sen fortsatte jag runt Åremma men innan jag var hemma igen hade det (förstås) börjat snöa...

     Det var betydligt mer vårlikt vid den här tiden i fjol...
_ _ _ _ _

Hämtade Unni på flygplatsen igår kväll. Hon har varit på NM i gastronomi tillsammans med gänget i UB Sulten. De tog en fjärdeplats!! Visserligen hade de nog hoppats på topp tre, men jag tycker de var jätteduktiga!!

Och det regnade förstås på Kjærstad också...... och jag märkte inte ens när planet gick ner för landning, plötsligt var det bara där!
Så sant som det är sagt!!


RSS 2.0