Grått. Och vått.

Nänä, ingen ändring i väderläget - fortfarande grått och vått och kallt. Här i landet firas inte Valborg, men det är inte utan att jag tycker det är lite skönt att slippa står ute och frysa och sjunga "Vintern rasat..."!! :)

Eller... lite synd är det ju. Hade gärna varit på Holmön och sett ett par gamla båtar brinna!! Å andra sidan är det nog inte så stor uppslutning i Byviken ikväll, eftersom färjan ställt in turerna p.g.a. reparation - och svävaren heller inte är i körbart skick då det GÅTT HÅL I BOTTEN. Alltså. Nu får det räcka!! Det har strulat nog i kommunikationerna!!

Läs artikeln i VK.
_ _ _ _ _

Trots att det inte är mycket som påminner om vår och stundande sommar så har jag numera sommardäck på bilen. Stort tack till kollegan som hjälpte mig!! Dessutom har han hittat en vrå på skolan där jag kan förvara vinterdäcken, så nu har jag hux flux mer plats i mitt lilla extrarum!! Dessutom slipper jag gummilukten... :)

Det blir nog till att tacka medelst en burk biskvier efter helgen... likaså till den kollega som hjälpte till när det visade sig att de elever som monterat listen bakpå bilen kommit åt en fjäder så att bakluckan inte gick att öppna. Snopet.


Var är bibliotekarien?Nä, jag har INTE varit i Vikdalen idag!!! Däremot i Sandnessjøen på bibliotekmöte
- och så här stod det på skylten jag satte på lånedisken innan jag åkte:Vem som ändrat texten?? Heaven knows. Men det finns ett par elever som jag misstänker...

Effektivt möte, förresten (kopplat till handledningsteorier och pedagogik - den där kursen, ni vet). Och så fick vi se de nya lokalerna som gymnasiebiblioteket i Sandnessjøen snart ska ta i bruk. Det blir jättefint!!

På vägen hem såg vi en örn! Och efter ett antal försök lyckades jag fånga den på bild:(bilden blev lite mörk, jag fotograferade genom det tonade takfönstret på Ingrids bil...)

Vår? Nähä!!

... i alla fall inte imorse när jag drog upp persiennerna och möttes av detta:

En liten pippifågel tog sin tillflykt under studsmattan:Igår guidade jag ett tiotal lärare från Bulgarien, Rumänien, Grekland, Italien och Turkiet runt om på skolan. De tyckte det var fruktansvärt kallt att gena över skolgården mellan två av byggna-derna (20 meter, möjligen 30) - två av deltagarna vägrade tvärt. Och då var det väl +7, ungefär. Undrar vad de tycker om snön...? :)

Det har snöat av och till hela dagen, by the way. Lapphandskar, hagel - och hela spektrat
däremellan!
_ _ _ _ _

Skitsvåra frågor på quizen igår. Vi hamnade i bottenskiktet efter första rundan, men kämpade oss upp till en fjärdeplats i den andra. Att John F Kennedy grundade Fredskåren hade vi inte en aning om, heller inte vem som spelade huvudrollen i filmen om Ray Charles (Jamie Foxx) eller hur många fruar en muslimsk man får ha (fyra).

Men att Kurt Wallander är från Ystad och att den kemiska beteckningen för fosfor är P och att det är Azerbajdzjan som har "AZ" som beteckning på bilarna - det kunde vi!! :)
_ _ _ _ _

Resultatet av min uppmaning på Världsbokdagen:


_ _ _ _ _

Sommarjobbmässa på skolan idag:

   

Tanken är att koppla samman ungdomar som söker jobb med arbetsgivare som söker arbets-kraft. Ingångsbiljett: CV. Det är första gången som mässan arrangeras, men planen är att den ska bli årligt återkommande. Smart idé!
_ _ _ _ _

Det finns en massa TV-reklam som är... ja, hur ska man säga? Dålig, rätt och slätt! Men sen finns det en del inslag som fastnar. Hvilken side av fartsgrensen er du på? är ett sånt.
Tankeväckande.

Telehiv

Telehiv, telehiv, telehiv, telehiv!!!

Vad?

TJÄLSKOTT.

Jag och Unni var i Sandnessjøen igår. Trevligt sällskap, fint väder, sko- och klädfynd, god mat... kort sagt en toppendag!! Utom det där med tjälskotten... vägen mellan Mosjøen och Sandnessjøen påminner om en puckelpistbana. Jag körde sakta och försiktigt (så sakta att en hel karavan av bilar fräste förbi) men lyckades ändå inte undvika att slå i underredet på bilen ett antal gånger. Hoppas inget gick sönder...

Här kommer lite blandade bilder från turen - inklusive sightseeing ut till Sundøya. Den nytvättade bilen var inte så nytvättad efter de guppiga och leriga grusvägarna därute... hm.

   


Lövsprickning!


Världens godaste mat på restaurangen bakom Shell-macken
- som jag aldrig lär mig namnet på, men ändå... rekommenderas!!


 
HelgelandsbruaPå Sundøya:

   

   


Delar av fjällkedjan De Syv Søstre


Vi har så himla kul ihop!

Färjan på väg in till Dagsvik:

     

På vägen hem var vi in och handlade på Rimi. Där hittade vi kolsyrat vatten
med lätt överspelad etikett... hmmm:Och till sist - mitt skofynd!! I storlek 41 - himla konstigt att de passade då jag normalt
drar 43-44. Till och med plats för hallux valgus. Dessutom nedsatt till halva priset.
Kan inte klaga!! :)
Världsbokdagen

     

Idag har vi firat Världsbokdagen i biblioteket! Eller... jodå. Även om det inte dök upp fullt så många elever som jag hoppats. Vilket nog delvis hänger samman med att fredag eftermiddag inte är någon idealisk tidpunkt för läsrelaterade aktiviteter. Nåja.Några entusiaster kom i alla fall - och ägnade sig åt att läsa "svenskevitser".
Och den svenska bibliotekarien skrattade med, en del skämt var faktiskt riktigt roliga... :)Bland dem som tipsade om den bästa bok de läst (och det var faktiskt ganska många som tog chansen att göra det) var det några titlar som dök upp igen och igen: Twilight-serien, och Millennium-dito. Inte helt oväntat! Men också Liftarens guide till galaxen, Spelkortsmysteriet, Hungerspelen, Gummi-Tarzan... Jag ska fixa en utställning efter helgen med alla tips.
_ _ _ _ _

Nu har jag bestämt att det är vår! Har hängt upp min svenska flagga samt planterat penséer
(fast jag antar att jag får lyfta in krukan på nätterna, eller täcka över den med nåt).     

Tog en kvällspromenad runt Åremma och jodå, vintern är på väg att ge vika:

     

   

Fast visst tornar en del rätt rejäla snödrivor fortfarande upp sig:... och det är inte snöfri väg hela varvet runt heller...!


_ _ _ _ _

PS. Nu är bilen som ny igen! Tack till Ivar & grabbarna!! Dessutom bytte de den defekta lampan (som jag inte hade tagit mig i kragen och bytt själv) - och så tvättade de bilen. Bortskämd, jag? Inte då!! Eller... JO!!! :)


Vårtecken

   

Jag letade - och hittade - några vårtecken på väg hem från jobbet igår:


Tussilago - eller som de heter på den lokala dialekten: leirskit...


Det som göms i snö... fast vem hade trott att det skulle tina fram en hel TRAKTOR?!


Videkissar - eller på norska: kattelabber/puselabber (labb=tass)
- fast det säger sig Unni aldrig ha hört, så då tar vi nästa alternativ: gåsunger.
Kärt barn har många namn! :)

Sen såg jag fler vårtecken - små barn på cykel, stora barn på cykel, äldre herrar på motor-cykel... och en familj som grillade. Fast det kändes lite fräckt att stanna och ta kort på dem, så jag avstod... :)

Vet inte om den här lilla kissen räknas som ett vårtecken, men faktum är att den var väääldigt kärvänlig, gned sig mot mina byxben så de blev alldeles luddiga... och när jag gick vidare följde den efter en bra bit:

   

Och återigen vaknade min längtan efter en egen katt...

(alltså, korten ser knepiga ut hur jag än vrider på dem - skyller på underlig kameravinkel!)

Hittade ännu ett vårtecken idag:


Tror jag väntar med mjukglass tills snön tinat...

Dessutom: när jag kom hem visade det sig att en ivrig kille inte vill vänta med att studsa på den stora studsmattan i trädgården, så han har helt sonika skottat bort snön och satt igång med monteringen! Jojo.
_ _ _ _ _

Fick brev från SVT igår! Jag har skickat in en liten film med den tama räven vi hade på Holmön i fjol. Programmet Mitt i naturen tar emot tittarfilmer, nämligen. Och så får tittarna rösta fram den bästa. Jag har inga illusioner om att den kommer så långt, men i brevet från SVT stod att "vi har redigerat ut delar av din film för eventuell visning i programmet och vi kommer att höra av oss före sändning" - så de kan ju inte tycka den är helt ointressant.Så nu är det bara att hålla tummarna!! :)
_ _ _ _ _

Syrran mailade några bilder häromveckan. Bland annat hade hon och Rickard varit ner till Norrfjärden en sväng. På kajen står skylten som jag fixade till affären för några år sen - egentligen var det väl meningen att den skulle tas in på vintrarna, men den har blivit stående utomhus i regn och rusk. Vilket märks. Men Rickard har sin analys klar: "Det beror på taskigt underarbete".Va?!?! FNYS.

(synd bara att det som ramlat bort först är ordet "bibliotek"... gnissel, morr)

Back on track

Törs nästan inte erkänna det, men jag har inte gått till jobbet en enda gång efter påsk. Förrän idag! Den första veckan var jag jätteförkyld, så då var det inte alls tillrådligt att gå. Men sen... hm... jo, en dag var jag på möte på MRK. Men de övriga dagarna - nej, jag har ingen ursäkt!! Nu har jag tittat igenom kalendern, och om jag räknar med att jag för varje vecka jag inte alls använt bilen får en "extradag" att utnyttja senare, då ligger jag nu ungefär på plus minus noll. Så det är skärpning som gäller! :)

Å andra sidan kan jag snart börja cykla till jobbet, och då behöver jag inte kliva upp så okristligt tidigt. Jag säger "snart" - för visserligen är vägarna snöfria nu, men det ligger fortfarande grus i massor överallt och det är nästan värre. Väntar nog tills kommunen sopat gatorna (det kan å andra sidan dröja).

     

Dessutom har jag anmält mig till Sykle til jobben-kampanjen, så nu har jag nåt att leva upp till! Fast man måste inte cykla, det går lika bra att gå. Huvudsaken är att man gör det minst 30 min/dag i genomsnitt. Det ska jag klara! :)
_ _ _ _ _

Har ju glömt att tala om att vi i måndags återigen VANN QUIZEN PÅ ONKEL OSKAR!!!
Det börjar bli en vana... :)
_ _ _ _ _

Den senaste tidens skriverier om prinsessan Madeleine uppmärksammas också här till lands
- dagens Adresseavisen ser ut så här:(tjejen som sägs ha träffat Jonas bor alltså i tidningens spridningsområde så det
räknas kanske som lokalnyhet?)
_ _ _ _ _

Och apropå kändisar - läste i Aftonbladet om Anna Anka, som nu söker assistent (vilket natur-ligtvis visas som dokusåpa på bästa sändningstid). En av de som inte fick jobbet har uttalat sig kritiskt om hennes attityd gentemot deltagarna, varpå hon svarar:
– Jag är väldigt besviken att han gör sådana här uttalanden när han har fått komma till USA och träffa den största svenska stjärnan Sverige någonsin har haft och någonsin kommer att ha.
Jojo, självförtroende verkar hon ha så det räcker. Och blir över. Ärligt talat, jag är hellre en (förhoppningsvis) sympatisk fegskit  (har faktiskt blivit beskriven som "självutplånande snäll", vilket jag dock inte håller med om - men den diskussionen tar vi en annan gång) än en bitch med skinn på näsan...

Billiga böcker

Hoppsan. Jag fick nästan spatt i eftermiddag, när jag tittade in på NotaBene efter jobbet. Bokhandeln hade satt ner ett antal inbundna romaner till 25:-/st. WOW!!! Jag köpte tre fulla påsar... mest deckare (Karin Slaughter, Nicci French, Mary Higgins Clark, James Patterson) men också en del annat (flera titlar av Nicholas Sparks, en del historiska romaner). Perfekt!! Nu ska jag gallra en del gamla slitna deckare (jo, för alltså... jag köpte för jobbets räkning... bokhyllorna hemma är ju knökfulla). Dessutom planerar jag en del aktiviteter på fredag (Världsbokdagen) där det ska utses vinnare - gissa vad de komer vinna...? Ja, just det! :)


_ _ _ _ _

Ett vårtecken: Holmöfärjan är igång igen!

Inte riktigt nöjd

Det är inte alltid lätt att tillfredsställa eleverna, det vet alla som någon gång jobbat i ett skolbibliotek. Imorse fick jag frågan om jag har en bok om däck. Jag tog med mig killen bort till hylla 629.2 (motorkjøretøyer), visade på de böcker vi har som handlar om bilar och bilreparationer och plockade så fram Basisboka, som är en grundläggande bok om bilens delar. Bland annat har den ett kapitel som handlar om just däck: däckdimensioner, lufttryck, dubbdäck, däckmontering... och så vidare. "Nä", sa killen, "jag vill ha en bok som bara handlar om däck".

Jahapp. Så han gick från bibblan tomhänt. Och sa antagligen till sin lärare att det inte fanns nånting att låna.

Hm.
_ _ _ _ _

Russetiden närmar sig. Det är den där tiden på året då avgångsstudenterna firar att de snart är färdiga med sin gymnasieutbildning. Dessvärre firar de innan alla tentorna - urbota korkat, om jag får säga min mening. En del festar bokstavligen bort sina chanser att klara slutbetyget... Nåväl. Apoteket verkar dock göra vad de kan för att inte festandet skall få långtgående konsekvenser på ett annat område - den här affischen hänger på skolans entrédörr:


Med att "ta lappen" menar man vanligtvis körkortet - och då kan ni ju ana er till
vilket slags körkort det är frågan om här...

Sommarförberedelser

Söndag med snöglopp och kall vind. Vad göra? Jo, man åker til Plantasjen i Mo i Rana,
köper sticklingar (och en del annat) och låtsas att det snart är sommar!! :)   

På vägen hem stannade vi för middag på Bjerka - och så fick vi ett infall: varför inte dricka
"kaffe-på-maten" på Korgfjellet Kro & Motell? Sagt och gjort, vi tog gamla E6:an uppåt, uppåt,
uppåt. Tills vi nästan körde fast oss i snökaoset... det var så vitt att vi inte såg vägen, snön yrde
och piskade runt bilen. Jag lyckades saxvända (kunde lika gärna hamnat vid sidan av, det var
som att snurra runt i en mjölsäck), och med lätt hjärtklappning begav vi oss ner igen. Och tog
tunneln. Och körde direkt hem. Puh, vilken tur att vi inte fastnade däruppe!I ärlighetens namn känns det som om det kommer dröja innan vi kan plantera ut
de stackars sticklingarna...Några av inköpen:

   
_ _ _ _ _

Nu sitter jag och ser det allra sista avsnittet av Himmelblå. Kanske på tiden
- har inte sett ett enda avsnitt förut!! :)
_ _ _ _ _

Jahaja. En halvtimme senare inser jag att det var näst sista avsnittet.
Blir väl till att bänka sig framför TV:n nästa söndag också... 


Bysprinten 2010


Jörgen Brink (t.v.) jagar semifinalplats - utan framgång...

Nej, jag lyckades inte heja fram svenskarna till seger, detta trots att jag viftade ihärdigt med min svenska flagga och nästan skrek mig hes, och trots att det kom flera "extra" svenskar till start (Robin Bryntesson fick med sig bl.a. Fredrik Byström och Anna-Maria Nilsson, när storfräsare som Roberto Pasini och Thomas Alsgård på grund av inställd flygtrafik inte lyckades komma till start). Men Anna Olsson var bara decimeter från seger i damklassen (slagen av Kjersti Bøe med typ två decimeter). Och nyss nämnde herr Bryntesson krigade sig in på tredje plats på herrsidan, samt charmade publiken med sitt glada och skojfriska humör.

     

Unni och jag höll på att frysa ihjäl där vi stod, för trots att solen visade sig emellanåt blåste det k-k-kallt, och dessutom hade vi inte klätt oss ordentligt. Orutinerat... Men vi höll ut, och efter målgång och prisutdelning stannade vi kvar och lyssnade på Banana Airlines, ett band från Hammerfest som spelat i många år och som deklarerade att de är "det enda norska flygbolag som är operativt i dessa dagar". Hehe...


Banana Airlines

Under skidtävligen stod jag intill två småkillar som storögt tittade på mig innan den ene utbrast "men varför hejar du på Sverige?!?!?!" När jag förklarade att jag ju är svensk och att det då är naturligt att heja på de blågula såg de lite uppgivet på mig. "Jamen, det är ju ingen annan här som hejar på svenskarna, så då är det väl bra att jag gör det så att det i alla fall är någon som hejar på dem?", försökte jag. Hm. Grabbarna såg inte övertygade ut...

     

Och så dök det upp en kameraman med mikrofon och frågade om han fick intervjua mig. Jösses!! Jodå, det fick han. Fast när han frågade om jag åkt långt för att uppleva Bysprinten och jag svarade "Nä, bara från Kulstadlia", då tackade han för sig. Och inte dök jag upp på stor-skärmarna heller, så jag var nog inte så intressant som intervjuobjekt i alla fall... lika bra det!! :)

 
Robin Bryntesson övertalas att göra en av sina specialiteter:
att gå på händerna - med skidor på fötterna!Världens bästa Unni!!!

... och nu ska jag hem till henne och äta middag. Hejdå och ha en trevlig kväll!! :)


I Bodø igen

Ny studiesamling. Ny hotellövernattning. Väldigt trögt nät på Rica - eller så är det min dator
som håller på att lägga av. Men jag gör väl ett försök!!

Det har varit nederbörd nästan hela dagen - regn och snö om vartannat 
- men nu ikväll klarnade det upp och det blev en riktigt vacker solnedgång...Askmolnen från Island ser vi inte till - men gissa om de ställer till det. Flera av kursdeltagarna saknas då deras flyg ställts in, och andra kom flera timmar försent då de istället för att flyga fått slänga sig i bussar och ombord på båtar för att ta sig fram. Och flera gruvar för hur de ska komma sig hem imorgon... det mesta av land- och sjöburen transport verkar vara fullbokat. Jag är glad att jag har tågbiljett!! :) Även om jag var måttligt road imorse - klev upp 03.15, åkte hemifrån 04.25, gick ombord på tåget 04.50. Trodde jag skulle kunna sitta och plugga på vägen - men det var så varmt och kvavt på tåget att jag över huvud taget inte kunde tänka!! Svetten rann och humöret sjönk som en sten. Satt mest och dåsade, och huvudvärken kom förstås som ett brev på posten. När vi äntligen klev av på Mørkved (där högskolan ligger) var jag i upplös-ningstillstånd. Tack och lov att det iskalla regnet slog emot oss!!! Min frustration föranledde dock allmän munterhet, och en av kollegorna öppnade alla fönster i klassrummet och så tittade han på mig och sa "Jag trodde inte du var i den där åldern än?" Nä, jag trodde väl också att jag hade ett tag kvar till klimakteriet, men man kan ju undra... :)

Kursdagen? Jo, jättebra!!! Läroboken är rent jävlig (ursäkta språkbruket) - vilket de andra förresten håller med mig om, skönt att det inte bara är jag som har problem - men föreläsarna var skitbra.

Hm. Vad mer? Nja... tror jag ger mig och går till sängs. Lååång dag.

God natt!

Delikatess? Nja.

Hoppas jag inte retar upp nån nu... :)

Tjejerna i matsalen övertygade mig om att jag borde smaka på en lokal delikatess idag. Sveler med gomme. Joho. Jaha. Vad det smakade och såg ut som? Ihoprullad tunnpannkaka fylld med risgrynsgröt. Ungefär! :)
_ _ _ _ _

Svängde in på Shell på hemvägen för att köpa en lampa till bilen - upptäckte häromdagen att bara den ena strålkastaren lyste. Lyckades räkna ut vilken typ av lampa jag skulle köpa, men sen vet jag ju att det brukar vara ett helsike att komma åt att byta - på nyare bilar verkar det ofta som att allt är byggt upp runt just den lilla grunka som ska bytas... varpå man måste plocka bort en massa annat för att komma åt. Nu tror jag inte det är  illa med min bil, men jag har inte kollat än. Övervägde för en stund att sätta upp en hjälplös min och försöka charma nån av långtradarchaffisarna som stod bakom mig i kön att hjälpa mig... men... nä. De såg inte särskilt lättcharmade ut. Tror jag satsar på att ställa in mig hos nån av kollegorna imorgon istället!!
_ _ _ _ _

Nä, nu har jag pausat klart. Försöker tvinga mig igenom Veiledning i praksis, som enligt inledningen ska vara en grundläggande och enkel bok i ämnet. Jaså, så pass? Måste vara jag som är trögtänkt, då. Har bara hunnit ett par kapitel men tjorvar redan ihop begreppen...

Frikst!!

(hoppas du inte får en chock nu, Marie... hehe)

Så skönt! För första gången på länge sov jag med öppet fönster. Härligt med frisk luft!! Eller "frikst", för att ta det på KJ:s dialekt. Tur jag har farmors gamla lapptäcke, fodrat med vadmal (eller nåt ditåt) - det är tungt som skrutt, men varm och skönt. Upplysningsvis: det var väl ca +2 ute inatt. Och +12 i sovrummet imorse. Lite k-k-kallt när jag skulle kliva upp, men...

(och elementet har jag kopplat ur för säsongen)
_ _ _ _ _

Glömde berätta igår: alltså, en del bilförare är värre än andra!!! Hade en bil framför mig när jag närmade mig rondellen vid Rema på väg hem igår eftermiddag. Den bilen svängde över i innerfil och jag tog för givet att den tänkt sig åt vänster (eller åtminstone rakt fram) - men plötsligt svängde den HÖGER, utan att blinka!! Tvärs över min körbana (för jag låg i ytterfil och skulle rakt fram). Tack och lov att jag körde såpass långsamt, jag hann tvärbromsa precis i tid och den andra bilen susade förbi ett par centimeter från min motorhuv (jaja, kanske det var en decimeter - jävligt nära i alla fall). Nog för att Umeåbor sägs vara värdelösa på rondellkörning, men jag tror nog den här föraren hade platsat i det gänget... Grrr.

Bilen, ja. Det är bil som gäller på jobbet. För säkerhets skull (=förkylningen). Men bara till och med imorgon. Tors-fre ska jag till Bodø (pedagogikkursen) och från och med nästa vecka är jag back on track! Hoppas jag... :)
_ _ _ _ _

Quiz-start efter påsk, och vi drämde till med en andraplats i första rundan, trots att vi själva tyckte det var mycket vi inte kunde! Men i den andra rasade vi ner till nionde plats... delvis för att vi glömde föra över två svar från kladdarket till inlämningsditot (i så fall hade vi seglat upp till delad femteplats, så gissa om det sved).

Ska förresten f-n veta att en DC-10:a har tre motorer. Och att vinnaren av sykelloppet Paris-Roubaix heter Fabian Cancellara. Och att Swaziland ligger mellan Sydafrika och Mocambique (jo förresten, det borde jag kunnat). Och att Lena Meyer-Landrut från Tyskland enligt bookmakers kommer vinna Eurovision Song Contest. Och att kärnvapenavtalet som Obama och Medvedev skrev på heter STARTIII.

Jaja. Ny chans nästa vecka!

Förkortningarnas underbara värld

Äh, jag är för gammal för sms-språket! Fick ett meddelande från en elev häromdagen:
(jo, det händer att de små liven skickar sms till bibliotekarien, tro't eller ej)

sap?

Hm. Jag antog att det inte hade nåt med Socialdemokratiska Arbetarepartiet att göra, men vad det betydde? Inte en susning. Så jag skickade ett gäng frågetecken tillbaka. Och fick ett nytt meddelande:

ke du jær? :)

Aha! Var det så enkelt!!

För den som nu undrar: det första meddelandet är en förkortning av "What's up?", det andra dialekt för "Vad gör du?"

Ett annat exempel på lättare förvirring var när jag fick ett meddelande från min moster som slutade med pok sop. What???? Jodå, det visade sig betyda "Puss och kram, Sonja och Per"! :)
_ _ _ _ _

Hm. Svängde ihop en morotskaka när jag kom hem från jobbet. Hade ägg och margarin där bäst före-datumet var passerat sen länge, samt en påse morötter som börjat gro... Men jag var nog lite för rask att ta den ur ugnen, för den blev plattare än beräknat. Smakar OK men ser inget vidare ut - vete sjutton om det är lönt att fixa philadelphiaost-glasyr och slösa den på kakan!? Dessutom körde jag sönder matberedaren när jag skulle riva morötterna. Dyr, misslyckad kaka. SUCK.
_ _ _ _ _

Nån fler än jag som blir irriterad över en del samtal från välgörenhetsorganisationer, försäljare och marknadsundersökare? Alltså, jag förstår mycket väl att de har ett tufft jobb och att de möts av allsköns oförskämda kommentarer när de ringer runt, men när de lägger an en insmickrande ton och blir förtroligt personliga, då får jag bita mig i tungan för att inte snäsa av dem.
 
Som nu ikväll när det ringde. Okänt nummer (ska inte numret visas?). Jag svarade - som alltid - med mitt namn, men det första killen frågar är "har jag kommit till Jenny?". Ehh? Ja, jag sa ju just det. När han sen talar om hur fullständigt fantastisk och underbar jag är (som skänkt pengar vid ett par tidigare tillfällen) och dessutom nämner mitt namn säkert fyra gånger på mindre än en minut (hallå, vi känner inte varann!), då blir det lite för mycket.

När jag svarar att jag redan ger pengar regelbundet till flera (andra) välgörenhetsorganisationer och själv bestämmer när jag vill ge till fler - då slänger han på luren i örat på mig.

Jahaja, så mycket för den fantastiska underbara person han tyckte att jag var bara en minut tidigare...

Vet inte jag. Antar att det där överdrivet entusiastiska sättet är tänkt att locka fler givare. Sorry, det funkar inte på mig. Jag blir bara tjurig. Dessutom är det sant - jag betalar via autogiro till Röda Korset, Rädda Barnen, WWF, Naturskydsföreningen och ett par andra, inga stora summor visserligen, men ändå.
_ _ _ _ _

Vädret? Det regnar och blåser. Vilken himla tur att det var igår det var fint!! :)


Vårsol

Wow! Vilken vårdag!!! Yr.no hade varslat om mulet väder, men redan imorse sken solen från en klarblå himmel. Jag hade himla lust att ge mig ut på tur, men med tanke på förkylningen (som dock definitivt är på tillbakagång) tog jag det lugnt, bakade biskvibottnar och satte mig sedan ute på verandan. Och där blev jag kvar i fyra timmar... (räknar med att se ut som en tomat imorgon). Läste lite kurslitteratur emellanåt, men mest bara slappade jag och njöt av solen, värmen och vårfåglarna som kvittrade. Hörde till och med några måsar som skränade - och det, kära vänner, är för dottern till en fiskare definitivt ett vårtecken!! :)

   

Så sakteliga tittar också flera lökar upp i min rabatt. Ska nog blir riktigt fint vad det lider!

   

Solstänk på fjorden - det här är nästan den enda tid på året då jag faktiskt kan se det
från min veranda - när löven kommer ser jag ingenting...:Nä, dags att återgå till kökstjänstgöring och fixa fyllning till biskvierna. Ingen som har beställt kakor denna gång, men jag kom på att det är smart att ligga några steg före och ha ett par burkar i frysen för den händelse nån skulle fråga! :)

Fast först ska jag nog laga lite middag, känner jag...
_ _ _ _ _

Om det blev James Bond eller Seven igår?

Jag började se Seven, men bytte kanal i första reklampausen. Insåg att den filmen var alltför läskig att se på egen hand. Får ta det en gång när jag har nån att hålla i handen...

Bytte till Bond, alltså. Men jag somnade en bit in i filmen.

Host!

Sov läääänge inatt, och vaknade inte mer än en gång eller två. Och det tog - delvis - knäcken på förkylningen!! Åtminstone är jag inte lika "tett i pappen" längre. Däremot mer ont i halsen... suck. Och allmänt mosig. Ursprungsplanen för dagen var att baka biskvier. Det sket sig. Kanske imorgon? Istället försökte jag samla mod till att läsa kurslitteratur. Veiledning i praksis. Tjohooo... gick väl sisådär det också. Vad jag däremot fått till är att montera hylla + bord från IKEA. Så nu är det lite mer snits på mitt "gästrum" eller vad man nu ska kalla det (i praktiken mer ett lagerutrymme...).

Före:

 

Efter:


Ja, jag vet, bildäck i ett gästrum är väl inte nån hit, direkt... men jag har ingen annanstans
att lagra dem - vill ju inte ha dem i mitt sovrum... :)


... och det samma gäller frysboxen som skymtar nere i vänsterhörnet...

Hur sjutton IKEA kan sälja det lilla bordet för 49:- begriper jag inte. Köpte det på studs, när det nu var så billigt. Visste i ärlighetens namn inte riktigt vad jag skulle ha det till - men som soff/sängbord blev det ju ganska bra!
_ _ _ _ _

New moon var OK, precis som Twilight. Men hur de än försöker så kan filmversionerna
inte på långt när mäta sig med böckerna. Såklart!

Ikväll blir det TV. James Bond eller Seven, har inte bestämt mig. Helst skulle jag sett Millennium, men SVT1 har ramlat bort från min TV. Förut var det TV3 som bara funkade vissa dagar, men nu är det alltså SVT1. Har försökt med en ny kanalsökning, både automatisk och manuell, men utan att det hjälpte. Grrr. Dessutom - på Animal Planet funkar inte textningen. De senaste dagarna har är det samma textremsa som legat i bild hela tiden (jag har tittat förbi på kanalen lite nu och då bara för att kolla), nämligen: Da kvekker de i paringstiden og leter etter mat. Jojo. Just nu går det ett program om hajar. Tror knappast att de "kvekker" över huvud taget... :)

Antar dock att det är nåt annat än själva TV:n det är fel på. Vilket i och för sig är lite synd - jag har lite lust att skaffa platt-TV. Inte för att jag tror att bilden blir så mycket bättre (det är riktigt bra bild på den TV jag har) - men av utrymmesskäl. Mitt vardagsrum är ganska smalt och det skulle kännas mycket rymligare med en platt TV monterad på väggen. Men - det blir när den befintliga lägger av. Det är ju fullständigt onödigt att skrota nåt som funkar!
_ _ _ _ _

Kom till Visfestivalen på Holmön i sommar!!! Nu är det klart vilka som ska uppträda,
och bland dem finns Mikael Wiehe, Stefan Sundström och Louise Hoffsten. Det blir bra!! :)
_ _ _ _ _

Läs kollegans funderingar kring hur ett skolbibliotek fungerar när det är som bäst.
Kloka tankar, Tina!! Jag är fullständigt enig!!!


Prosit!

Snörvel, nys, nys, host. Nä, förkylningen har inte gett med sig. Övervägde igår kväll om jag skulle sova sittade då jag var så himla täppt i näsan. Hur det nu var så la jag mig i alla fall, men vaknade femtisjutton gånger under natten. Inte helt utvilad imorse, med andra ord... Men jag tog mig till jobbet, överlevde arbetsdagen - och har nu parkerat i soffan för en mycket lugn kväll. Har fått tips från flera håll att jag borde ta en whisky, det ska visst skrämma slag på förkylningen - men den enda alkoholhaltiga dryck jag har här hemma är likör. Undrar om det funkar? Tror jag ska prova! :)

Jobbigast? Att det killar i näsan hela tiden. Aaaaagghhh!!!
_ _ _ _ _

Nu ska jag se film!! Vampyrkärleksskräckis - fortsättningen på Twilight. Ligger lite efter,
den hade biopremiär redan i november... men bättre sent än aldrig! :)


Attjo!

Det blev bil till jobbet idag. Och det blir det med all sannolikhet imorgon också. Förkyld och ont i halsen - då är det ingen bra idé att promenera dryga halvmilen två gånger per dag...
_ _ _ _ _

Dristar mig att delge er ännu ett matrecept. Det ligger i tiden, kan man kanske säga. I alla fall om man tittar i TV-tablån, där dräller det ju av matlagningsprogram!! Mer om detta nedan, men först receptet. Himla gott och himla enkelt:

Kasslergryta Bombay (4-6 port.)

500 g kassler (jag tog färdigkokt påskskinka, godare och billigare)
1 purjolök
1 röd paprika
1 banan (den struntade jag i, varma bananer är läskigt)
1 liten burk ananasringar
1 liten burk mandarinklyftor
3 dl grädde
1 msk curry
2-3 msk chilisås
1,5-2 dl riven ost

Skiva kasslern i tunna skivor (jag skar skinkan i små tärningar). Skölj och strimla purjolök
och paprika. Skiva banan och skär ananasen i mindre bitar.
Varva kasslern med purjo, paprika, banan, ananas och mandarinklyftor i en ugnseldfast form.
Blanda ihop grädde, chilisås och curry. Häll över kasslern och frukten/grönsakerna.
Strö över den rivna osten. Gratinera i ugn 20-25 min.
Servera med ris och salta jordnötter.


_ _ _ _ _

Ja, och så matprogrammen på TV, då. Jag blir så less!! Alltså, tycker folk det är kul att se program efter program efter program?!? Ett och annat hade väl varit OK, men det har ju exploderat på det kulinariska området! En snabb titt i dagens TV-tablå (de kanaler jag har tillgång till) ger vid handen att det visas inte mindre än SEX program: Saras kjøkken (NRK1), 4-stjerners middag (TVNorge), Hell's Kitchen (TV3), Celebert selskap (TV3), Halv åtta hos mig (TV4) samt AnneMat (SVT1). De fem förstnämnda återkommer imorgon, dessutom sänds då även MasterChef: Norges nye mesterkokk (TV3). Och som om inte det räcker så går både 4-stjerners middag och Celebert selskap i repris på helgerna (och då i maratonformat med fyra program på raken), Jamie's American roadtrip börjar på lördag (TVNorge), och på söndagarna sänds Top Chef Masters (TV3). Och - håll i er - på måndag börjar den engelska serien Måltidet jeg aldri glemmer (NRK1). Plus att jag antagligen har missat nåt program. Plus att det går fler program på de kanaler jag inte har (som t.ex. FEM, som sänder Smak med Stephanie Valente). Suck. Vilka program jag ser? Inga alls. Jo, 4-stjerners middag en enstaka gång, men då mest i brist på annat.

Färdiggnällt! :)
_ _ _ _ _

Hehe. I påskägget från syrran (jo, vi är så barnsliga att vi fortfarande byter ägg med varann, innehållandes lite godis samt någon liten småsak) fick jag - inte helt oväntat - ett par äggkoppar (min samling är nu uppe i ca 920 st). Här är en av dem, inköpt på loppis:Men när syrran kom hem och vände på den upptäckte hon att det ju inte är en äggkopp
- utan en ljusstake!! :) :) :)Vad hon fick av mig? Grytlappar. Ljus. En ifylld lottokupong - som det dock inte
blev nån vinst på. Äsch!!


Påsklovet i bilder

... och ja, jag vet - nu blir det mååånga bilder. Och inte alla är lika bra.
Men det är fritt fram att scrolla. Eller inte titta alls. Håll till godo! :)

Fredag 25/3:


Vintervackert på KrutfjelletMåndag 28/3:


Mycket snö mellan garagen i Norrfjärden - och jodå, jag hjälpte till att skotta, jag lovar!
Tog bara en liten kamera-paus... :)


     
Till vänster: Den nya svävaren som skall trafikera Kvarken de tider på året då det varken
bär eller brister. Lite tekniskt strul gjorde att den inte kom igång på skärtorsdagen som
planerat, utan först på annandagen. Pappa var premiär-passagerare!
I mitten: Holmön vid horisonten (det mörka strecket mellan himmel och hav...)
Till höger: Väl ute på Holmön övergick vi från skotertransport till spark-dito.
Eller, ja, pappa alltså. Jag gick.Översnöad veranda. Annat var det i somras:


Hehe! Kunde inte låta bli! Känns lite lockande med sol och sommar, eller hur...?

     
Rejält med snö hemma på gården. Inte ofta som man får skotta sig ner till broarna!

 
Till höger: min rhododendron, begravd i snön (bräderna som sticker upp är pappas konstruktion,
gjord för att inte busken ska knasa ihop under all snö). Förhoppningsvis ser den ut så här
när den tinar fram:
Sörens lada:


 
Det var alldeles stilla när jag gick ner till Gäddbäck
- det enda tecknet på liv var spåren efter otaliga harar!Gäddbäck i vinterskrud...
och sommardito:
 Vintervägskroken. Här startar skoterleden, skylten till trots! :)

Torsdag 1/4:

Ett av projekten i påsk var att skruva ihop Evas och Rickards nya säng. De är fortfarande på husjakt (om ni känner till nåt hus i Sävar med omnejd, i hyfsat skick och till överkomligt pris - hör av er!!!), så tills vidare har vi gjort plats för den i Evas rum hemma. Det var rätt rörigt när vi drog i gång:... men himla fint blev det till slut!!!
Påskvädret i Sävar - grått, grått...

 
Eva i sin superfina spindelmössa som Unni stickat. Takk, storesøster!!! :)

Söndag 4/4:

 
Majken, busfrö och assisterande plågoris... :)

   
Det spirar i rabatten även om drivorna fortfarande tornar upp sig. På bilden i mitten ser ni
(kanske...) ett litet svart "streck" som försöker kämpa sig upp ur snön. Det är vår utegran
- som drunknade strax efter jul... men nu är den på gång!

Måndag 5/4:


Det var många dylika längs vägen igår. De var inte rädda alls. Fick nästan klappa dem.

  Men stackars vovve!! Kroppsstrumpa??? Hu!

   Umbukta


Sørfjorden i Hemnes kommune


Ømmervatnet

Och till sist - idag:


Nytvättad bil! Ren? Nja... men mindre smutsig i alla fall! :)
_ _ _ _ _

Sådärja. Up to date! :)

Har tänkt baka en morotskaka ikväll... fast nu har jag liksom fastnat i soffan. Ska fundera på om jag orkar kliva upp eller om jag bakar imorgon istället...

Fick sms från syrran för en stund sen. Ingen större fiskelycka i Mjölkbäcken idag - men soligt och fint, så hon verkar inte alltför nedslagen!


Hemma igen

... och resan gick bra! Torra, fina vägar - kunde kört med sommardäck om det inte varit för tunnlarna genom Umskaret och Korgfjellet. Där var det nämligen "is-svuller" (tror jag det heter) - nåt som påminner om aggressiv tjällossning. Guppigt, isigt, spårigt. Otrevligt!

Vi mötte typ en miljard bilar på E12:an - det märks tydligt att en del har slut på påsklovet... Tankade i Tärnaby och fick vänta närmare 20 minuter på vår tur - lååånga köer!!

Förresten - jag blev förvånad över att det tinat så lite i Kulstadlia - Hubrovegen är fortfarande isig och spårig så det förslår. Det är nästan så att underredet på bilen skrapar i. Nåja, det ska väl bli vår här också vad det lider. Den lilla planta som tittade upp ur rabatten häromveckan verkar dock ha tvärdött. Fast en annan har tittat fram istället! :)
_ _ _ _ _

Som vanligt när jag varit i Sverige drar jag med mig en förkylning tillbaka. Vet inte om jag ska skylla på luftkonditioneringen i bilen - eller om jag helt enkelt inte tål den svenska luften längre???

Hur som helst - dags att stupa i säng så kanske jag vaknar pigg och frisk imorgon? Och utvilad? Och utan ryggvärk? Man kan ju alltid hoppas... :)

GOD NATT!


Slut på ledigheten

Fråga: Hur fort går ett påsklov?
Svar: Jättefort!!!

Imorgon är det (redan!!) dags att styra kosan västerut. Det blir en längre tur än vanligt, via Malå (där mamma varit hela helgen, mormor är dårlig), Mjölkbäcken (där jag ska släppa av syrran - hennes kille med familj är där och fiskar röding hela veckan) och så över gränsen till Mo i Rana och E6:an ner till Mosjøen. Sisådär 70 mil allt i allt. Tack och lov verkar det utlovade lågtrycket ta en annan bana så vädret ska inte ställa till det. Men nog kommer det bli slitsamt i alla fall. Inte minst för ryggen...

Det kommer bilder och annat vad det lider, men knappast imorgon kväll. Packa upp och stupa i säng är vad som står på programmet då.

Ha det! :)

Uppdatering

Sitter på syrrans jobb och uppdaterar mig. Sista chansen inom överskådlig tid att tjyvlåna datorn - hon jobbar bara ett par dagar till. Sen får hon havandeskapspenning (tror jag det heter?) tills dess att lilla pyret anländer. Magen växer...!!

Jaha. Så vad har på hänt sen sist? Ska jag sammanfatta min ledighet blir det så här: Malå lördag, Sävar söndag, Holmön måndag, Övik tisdag, Sundsvall onsdag - samt städat källare och burit flyttkartonger. Den där lata lediga påsken ser ut att gå upp i rök... fast nu har jag lovat mig själv att vara lat de dagar som återstår!! Få se hur det går... :)

Hälsade på hos ex-kollegorna på Parkskolan i tisdags. Alltid lika kul!! Och så fikade jag med kompisgänget på UH - himla kul det med!! Så nu är jag i alla fall någotsånär uppdaterad med vad som hänt där sen sist...

Igår körde jag och syrran ner till Sundsvall och IKEA. Spjälsäng, skötbord och en hel del annat till den blivande mamman - och för min del ett soffbord och en lagerhylla. Vi hade en supermysig "syster-dag" - saknar att ha Eva nära!!


Hm. Borde man låta sådana där galenpannor ge sig ut i trafiken...? :)


Titta, Mosjön finns i Sverige också! Strax norr om Övik.


Lätt att gå vilse på IKEA...
_ _ _ _ _

Det har varit +5 här i Sävar idag, det plaskar och porlar och droppar
- men snödrivorna är fortfarande rätt stora:GLAD PÅSK!!!

RSS 2.0