Diplomati

Fick en genomtänkt - och diplomatisk - present av Ulrika i helgen. Need I say att vi håller på varsitt lag i ishockey? :-)Missade förresten att lägga ut bild från vackra Laksforsen i helginlägget:
Helgen i bilder

Ahh...!! Snacka om att ha tur med vädret!! Vi har haft en kalashelg, Ulrika och jag. Och vi har hunnit mycket! Jag hämtade henne som sagt i Tärnaby på fredag eftermiddag. Lördag packade vi matsäck och körde ut till Sundøya. Vi parkerade vid bommen där anläggsvägen till telefonmasten börjar, och så var det bara att ge sig av. Ett par kilometer på vindlande grusväg, så var vi uppe på ca 460 m.ö.h. - med DEN utsikten både ut mot havet och in mot Vefsnfjorden! Vi fotograferade ivrigt, men den kalla vinden på toppen gjorde att vi gick ett stycke nedåt igen innan vi tog fikarast.
Sen fortsatte vi ut till Sandnessjøen, där vi vandrade längs småbåtshamnspiren och plockade sjöborrar. Så gjorde vi gjorde en repa längs fylkesvei 138 för att undersöka var stigarna upp till De syv søstre går och hur brant det ser ut på nära håll. Nejdå, vi hade inga planer på bergsbestigning - men det kan ju hända att vi gör ett försök en annan gång! :)
Vi var inte hemma förrän mörkret lagt sig, och då blev det en sen middag samt Mission Impossible: Ghost Protocol på DVD innan vi stupade isäng.
Igår gick vi en förmiddagspromenad i centrum samt en tur ut till Marsøra, tittade in på mitt jobb samt körde upp till Andåsen och studerade de nybyggda villorna innan vi körde E6:an söderut. Stannade vid Laksforsen där vi åt lax (såklart!) och karamellpudding (gott!) och fotograferade forsen, och sen vidare mot svenska gränsen. Ytterligare ett par fotostopp senare kom vi till busstationen i Tärnaby, där jag vinkade av Ulrika, provianterade på Konsum samt tankade bilen, och sen körde helgens sista 16 mil tillbaka till Mosjøen (det har nog blivit bortåt 80 sammanlagt sedan i fredags). Jag var hemma prick kl 20 och kunde konstatera att Ulrika då inte ens kommit halvvägs på sin resa...
 
Som sagt - en kalashelg! Även om vi nog båda är en aning utpumpade...
Men det här gör vi gärna om - snart! Eller hur!? :)
 
Och här kommer bilderna:
 
Røssvatnet
 
 
Vintern närmar sig - pudersnö på en av topparna på svenska sidan
 
Vägen upp till Horva
 
 
 
Vestvågan skymtar i bakgrunden!
 
Vefsnfjorden, och åkrarna på Sundøya
 
Sandnessjøen till vänster, Dønna i bakgrunden och Helgelandsbrua till höger
 
Helgelandsbrua
 
Två glada tjejer!
 
Herøy, och där bakom: Atlanten! (Sandnessjøen i förgrunden)
 
Hurtigruten backar ut från kaj (i södergående riktning)
 
 
På väg ner igen
 
 
Telefonmasten på toppen
 
 
Småbåtshamnen i Sandnessjøen
 
 
 
 
Marsøra
 
 
Sjøgato
 
Övre Jovattnet
 
 
Utsikt från Tärnaby, över Gäuta (möjligen med Ryfjället i bakgrunden)
 
Solnedgång över Røssvatnet
 
För att understryka vilken tur vi hade: idag strilregnar det... och Øyfjellet är höljt i dimma. Vackert på sitt sätt, visserligen - men inte lika pratiskt när man ska på sightseeing!!

Innehållsrik helg

Full rapportering imorgon - ikväll blir det bara en bild från toppen av Horva, där vi var igår:
Spegelblankt

Vackert att köra över Krutfjellet idag:Är i Tärnaby för att hämta Ulrika. Ser fram emot en trevlig helg!! :-)

Frost

Minusgrader imorse! Frisk promenad till jobbet, iförd vantar för första gången i höst... och det är nog bara att vänja sig.
Dahlior

Igår var jag på möte på studiested Marka (tidigare Vefsn landbruksskole)
- och kunde inte låta bli att imponeras av rabatterna. Har ni sett nåt så frodigt!?
 
 
 
 
Misstänker att det gödslas ganska friskt... ;)
 
 
 

Mat och bak

Sådärja! Snart är dagens andra kaka färdiggräddad. Först blev det en Zebra Bar (cheesekake/brownie-kombination) och nu en Butterscotch Blondie (med farinsocker, ska visst smaka smör och kola - "som en brownie utan choklad" - men jag tror jag gräddade den lite för länge så den är säkert en aning torr). Vadan detta? Tja, dels köpte jag boken American Sweets på loppis i sommar och har inte hunnit avprova några recept tidigare, dels får jag besök från Sverige nästa helg. Bra utgångspunkt för en eftermiddag i köket! :)
 
 
Och så har jag gjort en trattkantarellpaj. Smakade bra!
 
Däremot är det tidsödande att koka både disk- och sköljvatten... än har det inte påvisats några sjukdomsfall kopplade till upptäckten av Giardiabakterien, men för att vara på den säkra sidan uppmanas alla att vara försiktiga. Det ska visst vara OK om man diskar i maskin på 60 grader - men jag som aldrig ens avprovat diskmaskinen (den stod här när jag flyttade in) vet inte om den funkar. Har aldrig känt något behov att använda den - det här är ju trots allt en enmanshushåll - men just idag hade det väl inte skadat...

Morgondimma

Gick en vända runt Åremma imorse. Det var +5 och dimma. Rätt vackert, faktiskt! :)
 
 
 
 
 
 
 

Giardia

Hu då. Alla i Mosjøen uppmanas att koka dricksvattnet då bakterien Giardia påvisats i kommunens vattenverk. Vattenprovet togs tidigare i veckan och resultatet kom igår - så folk har ju druckit vattnet i flera dagar (minst!). Så det återstår att se hur många som eventuellt blivit smittade...
 
Symptomen? Vattenliknande diarré (som kan vara långvarig), med magkramper, trötthet och viktminskning. Bara att hoppas att man klarar sig... (fast viktminskningen hade ju inte skadat). Nu har jag kokat en stor gryta med vatten, men imorse när jag skulle borsta tänderna så använde jag det jag hade för handen: Loka med citronsmak. Ganska äckligt ihop med tandkräm, om nån undrar.
 
Här är en artikel om saken i dagens Helgeland Arbeiderblad.
 
 
Det är förresten Tiendebytte i Mosjøen - Nordnorges äldsta marknad. Unni och jag gick runt bland marknadsstånden både igår och idag, men utan att göra några fynd. Idag tog vi en fikapaus och köpte våfflor. De som sålde hade mer än nog att göra. De var ju tvungna att koka både kaffevattnet och vattnet till våffelsmeten! Kön ringlade lång...

Tur

"Har man bara tur behövs inget vett", brukar det ju heta. Japp. I know the feeling. Tvättade min vår-/höstjacka häromdagen - men jag hade glömt en kulspetspenna i en av fickorna. Och det har läckt bläck... men det visas bara på insidan!! Puh... :)
 
 

Kissnödig

En sån här stupränna vill jag ha!! :)
 
 
 

Ännu en quiz

I måndags var det quiz igen. Vi var en man kort, men klarade ändå en tredje-
och en fjärdeplats. Rätt OK... :)
 
Det här klarade vi:
 
Var i kroppen produceras melatonin? I epifysen
 
I vilket hav ligger Tahiti? Stilla havet
 
Vad kallar man med ett annat ord en vävd väggdekoration? Gobeläng
 
Vem var den första kvinnliga nobelpristagaren? Marie Curie
 
Vem skrev 'Klockan klämtar för dig'? Ernest Hemingway
 
Vem var Per Ung? En norsk bildhuggare
 
Är nypon en frukt eller ett bär? En frukt
 
Vilken koncern äger både Stabburet och Lilleborg? Orkla
 
Vilken amerikansk stat har nyligen drabbats av stora översvämningar? Colorado
 
Vem vann årets Evian Championship i golf? Suzann 'Tutta' Pettersen
 
Vilken vitamin kallas också askorbinsyra? Vitamin C
 
I vilket land ligger Katmandu? Nepal
 
... men vi gick bet på en hel del:
 
Vilket land är världens största producent av gurka? Kina (vi gissade Spanien)
 
Vad heter det administrativa centrat i Toscana? Florens (inte Milano)
 
Om man i Danmark äger en 'kåg', vad äger man då? En båt (äh, vi tänkte 'kåk')
 
Vad är ALMA-anläggningen i Chiles öken? Ett observatorium
(Atama Large Millimeter Array, nåt med radioteleskop)
 
Vilken slags frukt är pomelo? En citrusfrukt
 
I vilket land rinner den 91 mil långa floden Ebro? Spanien
 
Vad är Sabra och Shatila? Flyktingläger under kriget i Libanon 1982
 
Vem vann den alpina världscupen 2006? Aksel Svindal
 
Vilken sorts dryck är Falling Feathers? (Röd)vin
 
När vi gick över till musik kände vi bland annat igen introt till den här låten:
 

Höstfärger i Mosjøen
Barnslig

Inser att det nog inte är så många vuxna människor som faller för en "Superman"-äggkopp i plast... men det gjorde jag! Samlar man på äggkoppar, så... :)
 
 

Jag hjälpa dej, mossen!

Måste bara visa duktiga lilldrängen som hjälpte morfar att rensa lingon i helgen!
Skulle gärna varit där... saknar både stor och liten.
 
 

Mer höstfärger

Øyfjellet var vackert imorse också! :)
 
 
På väg hem från jobbet svängde jag in mot Marka, efter att en kollega pratat om de färgsprakande asparna. Och jodå, jag blev fascinerad, jag också - inte minst över att löven faktiskt fortfarande sitter kvar efter gårdagens stormbyar...! Dessutom hade jag tur eftersom solen tittade fram precis när jag kom dit - annars har det mest varit mulet idag.
 
 
 
 
 
 

Nu ska jag masa mig upp ur soffan och förvälla det sista av svampen. Frysen är snart full...! :)
 

Dyrt

Ärligt talat - betalar folk verkligen 90 spänn för en tårtbotten??
Cupcake

Nu har jag avprovat min nya bakform!Hmm... jodå! Fast den ena halvan av formen blir färdiggräddad före den andra. Lite opraktiskt. Dessutom ska jag inte göra florsockerglasyr nästa gång, det blir alldeles för sliskigt. Fast det är ju inte formens fel... :-)

Höst i Vestvågan

Helgen tillbringades hos Unni i Vestvågan. Redan på fredag eftermiddag skyndade vi oss ut i svampskogen - och kom hem med två fulla påsar med trattkantarell! Lördag gjorde vi en ny raid - hittade inte lika mycket, men i alla fall några liter vanlig kantarell samt lite piggsopp. Och sen satt vi i timmar och rensade... :)


Morgon mellan fjällen

Jag vet, jag vet - jag har ett antal gånger klagat på att Øyfjellet ligger "mitt i vägen". Men när morgonsolen lyser på fjällsidorna som imorse, då kan jag inte låta bli att tycka det är ganska vackert... :)  

_ _ _ _ _  

Glad jag inte har ett så svårstavat namn... :)

Jeg elsker navnet mitt

Sjøgato

Den dagen jag lämnar Norge, oavsett när det blir - då ska jag ha den här tavlan av Aleksander L Nordaas med i bagaget:
 
 
Motivet? Sjøgato i Mosjøen genom fyra årstider (den är sammansatt av 35 fotografier). Jag har sett den i stort format, på canvas (20x140 cm eller nåt ditåt) och blev helt fascinerad.
 
Dyr? Ja.
 
Men det kan inte hjälpas...! :)

Så irriterande

Jag har börjat virka mormorsrutor till en filt - denna gång till mig själv!Tanken är att färg och form ska gå i stil med rutorna på såväl mattan under soffbordet som på mitt antika skåp:

Hur irriterande är det då inte att upptäcka att den gröna, den gula och den ljusblå färgen plötsligt utgått ur Trysil Garns sortiment?

AAAAARGH!! Det blir en väldigt liten filt...

Ensam kvar

En vanlig dag på jobbet - gissa vem som var kvar till sist?OK, erkänner att jag tog bilen idag... men det var första gången den här veckan!

Karta

Sverigekarta för norrlänningar:
 
 
Fniss! :)

Ohyra

Äsch!!! Det vandrar omkring små svarta kryp på min fina elefantlilja som jag fick av mamma för ett antal år sen. Nu har jag flyttat den ut på verandan... och inser att jag nog bör slänga den så inte krypen sprids till de andra blommorna.Nån som har ett bra tips på hur man blir kvitt ohyra??

Baka kakaNej, det här är inte Madonnas BH.
Det är en bakform! :-)Resultatet? Har inte provat än, men meningen är att det ska bli en jätte-cupcake när man lägger ihop de båda delarna. Återkommer till saken! :-)

Om

Om nån undrar: det var ingen quiz i måndags. Det var valvaka på puben...

Om nån undrar: internetuppkopplingen här hemma har inte funkat på ett par dagar, därav det något sparsamma bloggandet.

Om nån undrar: så här ser min fönsterpost bakom lånedisken på jobbet ut - småtrollen i fokus!God kväll!


Varmt

Det är en vecka in i september, klockan är 22 - och det är fortfarande +20 ute!! OK, +19.6 då, men ändå. Helt otroligt!!

Så här såg det ut häromkvällen när jag var ute och gick:Nu är det beckmörkt. God natt!


Val

Det är stortingsval här idag. Jag har inte rösträtt här till lands... och det är nog lika bra. Har inte tillräcklig kunskap för att göra ett kvalificerat val. Det ser ut att bli regeringsskifte, förresten.

På valdagen får man inte sälja alkohol i norska butiker. Därmed såg ölhyllorna på Bunnpris ut så här i eftermiddags:
Morgonluft

Imorse lämnade jag bilen hemma och gick till jobbet för första gången på evigheter. Skönt! Och en himla vacker morgon:Fortfarande grönt

Även om höster närmar sig och träden börjat skifta färg, är det fortfarande väldigt grönt. Kändes alls icke som september på min runda runt Åremma imorse:

Sol, varmt och nästan vindstilla - vi har haft tur på sistone, då finvädret har prickat in helgerna. Enda nackdelen är att man inte får så mycket gjort inomhus... och inte så mycket annat heller. Mina planer för dagen var att

1) jobba ett par timmar för att minska berget med saker som ska göras och som jag hela tiden skjuter framför mig då jag helt enkelt inte hinner med

och

2) tvätta och vaxa bilen (det är en evighet sen sist)

Sen kunde jag mycket väl tänkt mig att

3) packa matsäck och köra ut till kusten nånstans

Men istället bestämde jag mig för att

4) tvätta, städa och fixa här hemma. Jag har t ex inte dammsugit sen före semestern... så det är på tiden!!

Synd om mig? Inte, då! Nu har jag precis haft en tvåtimmars paus i solen på verandan... :-) Men den fjärde rundan med tvätt snurrar i maskinen, och när den är klar ska jag sätta fart igen. Tror jag...

Ylvis

Vet ni vad som är lite kul med de norska bröderna Ylvisåker? Alltså, vid sidan av att de är jättepopulära, har eget TV-program och har satt upp flera shower som dragit fulla hus i Oslo? Jo, detta: när jag fick min första bibliotekarietjänst i Sogndal för 16 år sen - då tog jag över efter deras farmor Barbro som gick i pension! It's a small world... :)
 
(Ylvisåker är en plats mellan Sogndal och Hermansverk - kolla karta här )
 
  
Mer om låten: Här är Norges egen "Gangnam Style"
(PS. Fast nu är den uppe i 6,5 miljoner visningar!)

Fin dag

Vilken fin höstdag! Jag körde ut till Sandnessjøen för att hämta den jacka jag lämnade in för ett par veckor sen (jag fick ingen ny men de har lagat de sömmar som gått upp och det ser helt OK ut) - men det tog tid bara att komma ut till kusten för jag gjorde flera fotostopp längs fjorden...
 
 
 
 
Sen satt jag på piren vid småbåtshamnen ett bra tag och bara njöt.
Och så kom Hurtigruten förbi!
 
 
 
 

Det enda som stör utsikten från hamnen och in mot centrum är den där vita gigantbyggnaden mitt i bilden. Det är Slipen - ett skeppsvarv som säkert har behov för varenda kvadratmeter (eller kanske snarare kubikdito). Men om jag blir en smula störd...
 
 
... så måste det vara ett intet jämfört med de som bor i den här tjusiga gamla trävillan med den ståndsmässiga adressen Strandgata 1. Ser ni den där vita klumpen bakom huset? Det är Slipen... och vips har husets invånare förlorat både eftermiddagssol och havsutsikt. Det är typ 50 meter ner till strandkanten, men en koloss i vägen. Surt...!
 
 
Nä, nu ska jag skynda mig ut på promenad innan det blir kväll. Bye bye! :)

Gott

Varma mackor med smörstekta kantareller - inte helt fel på en fredagskväll!Synd bara att de krymper så fasligt...
Solrosor

I början av sommaren skrev jag om solrosorna som stack upp mellan plankorna i min veranda.
Jag tog bort dem allteftersom - det hade blivit ganska opraktiskt annars...
 
Men en del frön hamnade i rabatten - och titta nu. Snart meterhöga! Hoppas de hinner slå ut innan höststormarna (eller frosten) tar dem.
 
 
Dessutom: min stackars rhododendron är i färd med att hämta sig
- den har till och med satt knoppar:
 
 
Minns ni hur den såg ut för ett par månader sen? Så här...
 

Skogens guld

Titta vad jag och Unni hittade ikväll! :)
 

Och inte bara kantareller, utan piggsopp också. Och trattkantareller!
 
Fast jag tror jag ska ta med trattkantarellerna till jobbet imorgon och fråga dem som vet så jag är säker på att det är rätt sort. Tydligen kan man förväxla dem med toppig giftspindling som är mycket giftig (fast jag tycker inte de är särskilt lika på bild). Vill ju inte riskera att njurarna slås ut...

Rimi-reklam

Jag gillar den här reklamfilmen! 
 

Quiz-start

I måndags drog quiz-säsongen igång. Vi inledde en smula mediokert - eller, en tredje- och en femteplats är väl hyfsat OK, men vi ligger redan 10 poäng efter i sammandraget. Skrutt.
 
Det här kunde vi:
 
Vem skrev deckaren Nattsøsteren? Unni Lindell
 
Från vilken amerikansk delstat kommer maträtten gumbo? Louisiana
 
Vilket år infördes pappaledighet i Norge? 1993
 
I vilket fylke ligger Sandefjord? Vestfold
 
Till vilken klubb går fotbollsspelaren Gareth Bale? Real Madrid
 
Vem tillverkar färskosten Apetina? Arla
 
Vilken slags frukt är Opal, Hedda, Herman och Victoria? Plommon
 
Från vilket land kommer folkmusikstilen fado? Portugal
 
När inträffade Torghatten-olyckan? 1988
 
Vad är trakeostomi? Strupsnitt, att man öppnar upp framsidan på halsen för att skrapa fri luftväg
 
Det här missade vi:
 
Från vilket land kommer klädmärket Kappa? Italien (mitt fel, jag sa att bokstaven k inte används i det italienska alfabetet - och det gör den vanligen inte heller - så vi svarade Schweiz...)
 
Vilket slags njutningsmedel är Robusta? Kaffe (äsch, alltså inte en cigarr...)
 
Varifrån kommer Hugos tivoli? Levanger (det var vi inne på, men svarade Steinkjer)
 
Vilken sorts husdjur är Duroc, Hampshire och Swedish White? Grisar
 
Vad producerar Driscolls? Färsk frukt/färska bär (håhåjaja, vi svarade verktyg...)
 
Vad handlar den franska HADOPI-lagen om? Upphovsrätt på internet
 
På musikdelen kände vi igen den här låten trots att vi inte fick höra mer än typ 4 sek:
 
 
Däremot missade vi Miley Cyrus...

Nödutgång

Ha! Så praktiskt att det finns en nödutgång från biblioteket! Trappen kom på plats i våras - innan dess hade man fått hoppa rätt ut om det börjat brinna... Fast nu var det inte därför jag utnyttjade den utgången efter jobbet idag - utan för att det var en kör som övade i matsalen och jag ville inte störa. Så går det när jag jobbar så länge att kvällsaktiviteterna hinner dra igång...Förresten - vaktmästarna har klippt ner syrenerna, så nu ser jag ut över parkeringen igen:Orsaken till den långa arbetsdagen: tre kartonger med nya böcker som skulle plastas och registreras. Och nej, jag hann inte klart...Läsning i augusti

Vet ni vad som är himla effektivt? Att lyssna på ljudböcker medan man plastar läromedel! Medan jag plastade bortemot 900 böcker till eleverna hann jag beta av (nästan) fyra titlar i spänningsgenren (OK, lyssnade lite utanför jobbet också... men ändå). Skulle säkert varit fem om jag bara kommit på idén lite tidigare... :) 
 
 
Trude Teige: Noen vet (CD-bok)
Det här är den första av Teiges böcker om TV-journalisten Kajsa Coren. Jag lyssnade på bok två för ett par månader sen och tyckte den var såpass bra att jag nu tagit mig an ettan. Och jodå - den är bra, den här också. Inget direkt revolutionerande, och jag anar ganska tidigt vem som är gärningsmannen (och det hade jag gjort även om jag inte redan lyssnat på uppföljaren...) - men ändå intressant. Och det är inte bara deckargåtan som fängslar, utan också Kajsas privatliv. Hon är gift småbarnsmor, vilket inte är alldeles enkelt att kombinera med det tidvis intensiva jobbet på Kanal 4. Vem hämtar barnen på skola och dagis när oppositionsledaren får hjärtproblem och hon är den enda journalist som är saken på spåret?
Jag gillar dessutom Nina Woxholtt som uppläsare - men det kändes lite onödigt att dela inläsningen mellan två personer. Hon kunde lika gärna läst alltihop, också styckena där gärningsmannen kommer till tals. 
 
 
Stein Morten Lier: Bunnen av himmelen (digikort)
Det här är en bok som påminner mig om Robert Ludlums Identitet Kain med uppföljare (ni vet, de som filmats med Matt Damon i huvudrollen: The Bourne identity/supremacy/ultimatum och nu sist The Bourne legacy). Men nja... jag tycker inte riktigt det funkar i norsk tappning. Det blir alldeles för osannolikt.
Mariangela Nielsen kontaktas av en person som vill prata med henne om Martin Mæle, en elitsoldat som hon står nära och som är en av de få personer hon litar på. Han har erkänt mord på en 19-årig kvinna och lagts in på psykiatrisk klinik då han anses lida av en allvarlig psykos. Men innan Mariangela får veta mera blir personen som kontaktat henne ihjälkörd, och hennes hem satt i brand. Hon beger sig till Oslo för att försöka ta reda på vad som hänt Martin, då hon anar att händelserna har ett samband. Spåren för henne till en militärförläggning på en ö i Oslofjorden, och här visar det sig att någon skrämmande är i görningen - något som involverar medicinska experiment och soldater med psykiska men efter uppdrag i krigets i Afghanistan...
 
 
Johan Theorin: Sankta psyko (digikort)
Fy sjutton, vilken obehaglig bok! Jag gillar deckare och spänning, men det här är mer åt ont-i-magen-hållet. Handlingen? Sankta Patricia, i folkmun Sankta Psyko, är ett sjukhus för psykiskt störda brottslingar. Säkerheten är hög, för bakom murarna finns både mördare och våldtäktsmän. I anslutning till sjukhuset finns en förskola för barn till de innespärrade, och genom en underjordisk gång kan barnen föras till ett besöksrum på sjukhuset för att under strikt bevakning få träffa sin mamma eller pappa.
Jan Hauger är nyanställd förskolelärare. Han är en duktig pedagog, men har sina egna skäl till att vilja jobba på Sankta Patricia. Det finns hemligheter i hans förflutna, och han kan inte låta bli att undra om det finns en möjlighet att ta sig in på sjukhuset genom de underjordiska gångarna. För det finns någon där som han är närmast besatt av att försöka träffa. Så en kväll låser han upp dörren och beger sig ner i gångarna under sjukhuset...
Hurves!!
 
 
Jo Nesbø: Frelseren (digikort)
Det här är den sjätte boken om polismannen Harry Hole. Och ja - man bör läsa dem i kronologisk ordning, för lite av poängen är att följa Harrys snirkliga väg genom tillvaron. Dessutom finns en del trådar och hänvisningar mellan böckerna som blir en smula obegripliga när man läst dem i "random order" - tro mig...
I Frelseren blir en soldat i Frälsningsarmen ihjälskjuten mitt i Oslo under en julkonsert. Alla tecken tyder på att gärningsmannen är ett proffs, och för Harry och hans kollegor blir det en krånglig utredning då det inte tycks finnas någon som helst grund för någon att önska Robert Karlsen död. Och även om de är mördaren på spåren lyckas han gång på gång smita genom maskorna i nätet...
_ _ _ _ _
 
Japp, det var resultatet efter bokplastningen. Så över till resten av augustiläsningen
- först ut är ännu en Harry Hole-bok...
  
 
Jo Nesbø: Politi (digikort)
Det här är den tionde - och möjligen sista (?) - boken i serien om herr Hole. Jag ska inte avslöja innehållet, för att inte förstöra läsupplevelsen för de av er som ännu inte hunnit så långt i serien (oj, det blev många negationer) - men kan konstatera att Jo Nesbø föga förvånande har gjort det igen. Det är riktigt, riktigt bra. Boken är helt omöjlig att lägga ifrån sig - eller i mitt tillfälle, att stänga av. Helge Winther-Larsen är dessutom en av mina absoluta favoritinläsare här till lands.
Läs den!! Men, som sagt, läs de andra böckerna först! :)
 
 
Karin Slaughter: Criminal
En ny skitspännande bok med barnläkaren/obducenten Sara Linton och kriminalaren Will Trent. Jag har skrivit om den här serien tidigare - eller serierna, eftersom det ju egentligen är en slags kombination av The Grant County Series och The Will Trent Series (läs mer på Karin Slaughters hemsida). Den här gången jagar man en seriemördare som gjort ett uppehåll på närmare 40 år - men det är ingen tvekan om att det är samma gärningsman. Och för Will blir det personligt, då händelser i hans förflutna har ett direkt samband med morden...
 
 
Trude Teige: Svik (digikort)
Sådärja, nu är jag ikapp på Kajsa Coren-fronten! Det här är den tredje boken om den driftiga TV-journalisten, och den utspelar sig på Sunnmøre där Kajsa växte upp. Hon är där för att skriva en bok om kvinnor under kriget, men plötsligt hittas en tysk turist mördad och ganska snart ser hon ett samband med det som hände i trakten när tyskarna ockuperade Norge.
Tja. Jag tycker deckargåtan är svagare än i de två tidigare böckerna, men det är fortfarande intressant att följa Kajsa och människorna runt henne. Skulle inte ha nåt emot att träffa nån som Karsten Kjølås... himla sympatisk typ! :)
 
Ehh... det blev väldigt många deckare. Ska försöka variera mig lite mer i september.

Unicorn Design Clothing

Jag vet, jag har kläder så det räcker - men när jag fick ögonen på den här tunikan kunde jag bara inte stå emot...
 
 
Allra helst ville jag ha en havsblå, men den var slutsåld. Det fick bli burgund istället - lika fint! Kläderna tillverkas upp till storlek 5XL och finns i massor av färger. Det är mest klänningar och tunikor men också kjolar och byxor, och allt är i en slags... tja... romantisk stil, kan man kanske säga. Eller fantasystil - en del plagg för tankarna till Sagan om ringen. Kanske inte nåt man har till vardags, men... ändå!
 
Dessutom gillar jag att tillverkaren månar om sina anställda:
 
Holy Clothings kläder tillverkas i egen fabrik som ligger i närheten av New Delhi i Indien och man är mycket mån om sin personal. Alla anställda är vuxna män över arton år och många av dem har arbetat där i upp till åtta år, så länge som fabriken funnits. Alla anställda som behöver får gratis busskort och de får lön även under sjukdom, antingen de själva är sjuka eller om någon i familjen behöver tas om hand. De har paus för att dricka te morgon och eftermiddag och en lunchrast mitt på dagen. Av de män som broderar för hand är de flesta muslimer, de har även ledigt en stund varje fredag morgon för bön.
 
Om ni blir nyfikna på kläderna kan ni kolla in alla modellerna här: http://www.unicornclothing.se/

Blandad kompott

Såg en mycket underlig annons på Facebook häromdagen:
 

Ehh... nån som fattar vad de menar? Nån slags anti-rynk-kur, kanske? Tror jag avstår.
_ _ _ _ _
 
Som man frågar får man svar... eller nåt. Verkar vara en utmaning att jobba inom den norska turistnäringen:
 
"Når skrur dere på fossene her i landet?"

_ _ _ _ _
 
En sån här önskar jag mig när jag fyller år! 
 
Zenker Multi
 
Visserligen är väl 7-8 lager att ta i, men det vore roligt att testa om det går...!

Ekorrar

Problem är till för att lösas. I helgen spanade Rasmus in två ekorrar som lekte i en tall. "Jag vill ha dem!" sa han. Hans mamma förklarade att de klättrade alldeles för fort för att vi skulle hinna ifatt dem, varpå Rasmus vände sig om och sa: "Men vi kan ju ta en stege!"

Well... syrran lyckades i alla fall fånga dem på bild - bara det var en bedrift!
 
 
 

Begravning

I fredags begravdes morbror Per. Så oändligt sorgligt, men det blev en väldigt fin begravning.
 
~ ~ ~ ~ ~
 
Mormors föräldrahem i Brunträsk, byggt ca 1903:
 
 
Mormors och morfars grav:
 
 
 
 

RSS 2.0