Läst i november

Full fart på läsningen! Eller lyssningen, snarare. Digispilleren har gått varm medan jag sträckbakat pepparkakor och biskvier. Det enda problemet är att den måste laddas emellanåt... och då får jag närmast abstinens. Fast det är säkert sunt att ta en paus och vila öronen ibland.

OK, here we go:
 
...och om nån skulle undra: utgivningen av den sista Fifty Shades-boken i digikortversion är försenad... det är därför den saknas i översikten...! :)

 
Endre Lund Eriksen: Den sommeren pappa ble homo (digikort)
Humor i böcker är svårt - som en kollega sa: "Det finns inget värre än att läsa en rolig bok som inte är rolig". Men det här är en rolig bok som faktiskt är rolig! Och tänkvärd. Den handlar om 13-årige Arvidsjaur, som åker på campingsemester tillsammans med sin pappa. Mamma har flyttat ihop med en ny man och pappa är ganska ensam och lite ledsen. På campingen träffar pappa Roger - som är homo. De ser ut att trivas i varandras sällskap, och pappa är gladare än på länge. Men pappa är ju inte homo!!! Eller...? Hjälp! Tillsammans med Rogers 12-åriga dotter Indiane lägger Arvidsjaur en plan för att hålla de båda papporna från varandra. Vilket visar sig vara svårare än de tänkt sig...
 
 
Lotte & Søren Hammer: Demonen som gråt (digikort)
Här är den andra boken i serien om kommissarie Konrad Simonsen - den förra skrev jag om i oktoberöversikten. Och precis som den första boken är det här en deckare som är svår att lägga ifrån sig. Historien börjar med att Simon, som han kallas, åker till Grönland där en kvinna som varit saknad i 25 år har hittats infrusen i glaciärisen. Hon har bragts om livet och för utredarna står det snart klart att mordet uppvisar likheter med ett annat mord, begånget 15 år senare. Så många likheter att det måste vara samme förövare. Problemet är bara att den man som dömts för det senare mordet omöjligen kan ha befunnit sig på Grönland år 1983. Är han oskyldigt dömd? Och vem är i så fall den skyldige? Simon och hans kollegor börjar nysta och uppdagar snart att gärningsmannen har mer än två mord på sitt samvete...
 
 
 
Jan Mehlum: Straffen (digikort)
Tja, ja, jo. En rätt OK deckare. Ingen riktig höjdare kanske, men heller inte dålig. Jag får aldrig nåt riktigt grepp om huvudpersonen Svend Foyn, men kanske har det att göra med att det här är den tolfte fristående delen om den lätt stammande advokaten från Tønsberg. Jag har ingen aning om vad som har hänt i de elva föregående...
Den här boken börjar med att herr Foyn blir uppringd av en vän inom polisen, som meddelar att Foyns tidigare kollega och vän (en gång i tiden mer än vän) har hittats mördad. Till råga på allt blir Foyn misstänkt för mordet. Polisutredningen står och stampar, så Foyn tar saken i egna händer. Ett inte alldeles ofarligt tilltag, visar det sig...
 
 
Jorun Thørring: Ildens øye (CD-bok)
Njä. Den här boken var sådär. Historien känns spretig och inte helt övertygande. Och till det bidrar att vissa av personerna i uppläsarens iver att skilja dem åt, låter alltför tillgjorda. Flera av kvinnorna har fått en gnällig, pipig röst som bara retar mig.
Hur som. Boken utspelar sig i Tromsø. I slutet av 60-talet drabbades staden av en stor brand, och en av dem som fick sätta livet till var Karl Fjeld. Men nästan 40 år senare dyker han upp igen - livs levande! Bara för att några dagar senare hittas död. På riktigt denna gång. Och han har blivit mördad.
Inspektör Aslak Eira leder utredningen, och frågorna hopar sig. Varför har Karl Fjeld hållit sig undan i nästan fyra decennier? Varför kom han tillbaka? Vem önskade livet ur honom? Och vem var det egentligen som dog i branden?
 
 
Harald Rosenløw Eeg: Alt annet enn pensum (CD-bok)
Jag bestämde mig för att ge herr Eeg en ny chans efter bottennappet med Gyldig fravær tidigare i år. Alt annet enn pensum är faktiskt - om jag fattat rätt - obligatorisk läsning på vissa lärarutbildningar.
Det är är en obehaglig bok. Riktigt obehaglig. Klaus (som går i nian) och hans mamma flyttar till Oslo. Men innan Klaus ens har hunnit börja i sin nya skola, sker en fruktansvärd olycka. Sturla - en av killarna i klassen - dör när han blir påkörd av ett tunnelbanetåg. Men var det en olycka? Och vad var det som Sturla var på vippen att tala om för Klaus precis innan det hände?
När Klaus så snubblar över Sturlas dagbok blir han indragen i ett farligt spel, ett spel där någon som kallar sig Caulfield drar i trådarna. Men vem är Caulfield, och hur långt kan han driva dem han fångat i sitt nät? Väldigt långt, ska det visa sig.
Huvva. Jag hade ont i magen när jag lyssnat färdigt.
 
 
David J Smith: Om verden var en landsby
... är en faktabok för barn. Den engelskspråkiga originalversionen kom ut redan 2002, men har uppdaterats och den norska versionen bygger på tal från 2008. 
Det bor nästan 7 miljarder människor på jorden. Det finns 32 länder som har mer än 40 miljoner invånare - elva av dem har mer än 100 miljoner. I Kina bor 1,3 miljarder människor, i Indien 1,1 miljard. Det här är stora tal som kan vara svåra att förhålla sig till - men tänk om vi istället föreställer oss hela jordens befolkning som 100 personer i en liten by?
Den här boken skrev jag om i ett eget inlägg för ett par veckor sedan - här!
 
 
Susan Abulhawa: Morgen i Jenin (digikort)
Det här är historien om den palestinska familjen Abulheja som vi får följa genom fyra generationer, från grundandet av staten Israel och fram till idag. Familjens öde flätas in i faktiska historiska händelser (som sexdagarskriget 1967) och ger en bild av situationen för många palestinska flyktingar som tvingats lämna sina hem. Det är en historia full av förtvivlan och sorg, våld och död - men också av kärlek. Och den visar med all önskvärd tydlighet att i krig finns inga vinnare, bara förlorare.
 
 
John Green: Looking for Alaska
När Miles Halter börjar på Culver Creek Preparatory School och möter Alaska Young, förändras hans liv för alltid. Plötsligt cirklar tillvaron runt henne och alla hennes galna upptåg. Hon är sexig, rolig, spännande - och helt klart i obalans. Och katastrofen är under uppsegling...
Boken är uppdelad i "före" och "efter". Kapitelrubrikerna räknar ner från 136 dagar före och fortsätter till 136 dagar efter. Vad det är som händer avslöjar jag inte, men konstaterar att baksidestexten som talar om "the value and the pain of living and loving unconditionally" träffar mitt i prick.
 
 
Lee Weatherly: Them
Det här är en lättläst engelsk bok om mobbing och utanförskap. Kylie börjar på en ny skola och inser snabbt att Jaz är den populära tjejen som alla samlas kring. Kylie är beredd att göra vad som helst för att bli en i gänget, även om det är på någon annans bekostnad. Och Adam hamnar i skottlinjen. Snälle, smarte, lite nördige Adam - som bara vill vara hennes vän. Men är det värt det, att bli populär till varje pris?
 
 
 
Alison Prince: Web
Alan Combes: The Night Runner
Ännu ett par lättlästa engelskböcker från Barrington Stoke - dessa ingår i serien Solo, som i tillägg till enkel och luftig text också har illustrationer för att underlätta läsningen. Båda böckerna är i spänningsgenren: Web handlar om Tim, som är urdålig i franska och tar hjälp av sin språkduktige fotbollstränare men som snart blir snärjd i ett nät av lögner och utpressning, och The night runner handlar om Greg som helst av allt vill vinna den engelska milen i skolmästerskapet och som därför tränar i sin ensamhet på kvällstid men som plötsligt uppdagar att han inte är ensam...
 
 
John Hart: Det siste barnet (digikort)
Avslutar novemberläsningen med ännu en bok i spänningsgenren - en riktigt, riktigt bra bok. John Hart är en pålitlig författare! Jag har tidigare lyssnat på - och imponerats av - både Ved elven och Brødrene fra Iron House, och Det siste barnet är precis lika bra.
Trettonårige Johnny Merrimon är förtvivlad. Hans tvillingsyster Alyssa försvann på väg hem från skolan, och trots skallgångskedjor och stort polispådrag lyckades man inte finna henne. Det har nu gått ett helt år, och ingen tror längre att Alyssa är i livet. Ingen utom Johnny. Och han ger sig inte, han ska finna henne.
Polismannen Clyde Hunt som ledde utredningen och som själv närmast är besatt av det olösta fallet, blir motvilligt imponerad över Johnnys envishet men är rädd att han kan hamna i farliga situationer i jakten på systern. Och det visar sig stämma...
 

Nam nam

Vad gör man med gammalt margarin (utstämplat i augusti), gamla ägg (utstämplade i september) och gammal mjölk (utstämplad i förrgår)? Inspirerad av Cupcake Wars blev det chokladmuffins, såklart! Fast utan glasyr/frosting. Nån måtta får det vara.
 
Hur som - gott blev det! :)
 
 
Imorgon ska jag baka mer. Men inte muffins. Och inte biskvier. Och inte pepparkakor.
What?! Vänta och se...

Gardinbyte

Puh! När syrran skickade en bild som visade att hon redan fått på plats julgardinerna:
 
 
... ja, då kunde ju inte jag vara sämre. Har inte bytt gardiner en enda gång sen jag flyttade in i lägenheten för fem år sen (jag skojar inte - fast jag har åtminstone tvättat dem en gång, när det stänkte julmust på dem för ett par år sen...). Men nu var det dags - svängde in på Europris i eftermiddags och köpte ett par röda julgardiner som jag spanat på ett tag.
 
Bland det värsta jag vet är att stryka gardiner, så jag funderade på att skjuta upp hela företaget tills imorgon... men så tog jag mig i kragen. Tog typ 45 min att stryka dem - de var inte precis samarbetsvilliga.
 
Före:
 
 
Efter:
 
 
Ännu lite senare, med hela jungeln på plats:
 
 
Alltså, om jag nu inte har så stort intresse för gardiner så gillar jag krukväxter desto mer! Fast vintertid blir det överfullt i vardagsrummet då jag livräddar de stackars växter som står i sovrummet. De har annars en tendens att frysa när jag sätter fönstret på glänt (och nu som det ska bli temperaturer neråt -20 de närmaste dagarna är det hög tid att flytta på dem).
 
Intressant att notera - på gardinförpackningen informeras om att de inte tål att utsättas för öppen eld. Nehej? Really?? :)
 
 
Nä, nu är det väl bäst att kravla isäng. Huvudet har dunkat sen i eftermiddags (migränkänning... den gav sig ganska snabbt sen jag petat i mig två Eeze, men "vanlig" huvudvärk kommer efteråt som ett brev på posten). Dessutom: igår kväll gjorde jag tabben att lägga mig på soffan för att se en deckare (se där, jag minns inte ens vilken - antagligen The Mentalist eller Sporløst forsvunnet) - och vaknade halv två inatt. Borstade tänderna, gick och la mig i sängen - och var plötsligt klarvaken. Grr. Ska inte upprepas, så - god natt!

Men nog är det väl ändå...

... en smula irriterande?!!?
 
Pizzan var god - och vi var laddade. Och vi vann - nästan. Men bara nästan. Det var "hurtigspørsmålet" som fällde oss, i båda rundorna. Ett "hurtigspørsmål" är en tvåpoängsfråga som vi ska svara relativt snabbt på, genom att lämna in en lapp med vårt svar til quizmastern. Det lag som är närmast rätt svar får två poäng, de andra inga alls. Och båda gångerna var det laget vi slogs om segern med, som fick poäng. Grrrrr. Med påföljd att vi var två poäng bakom dem i den första rundan - och ett poäng i den andra.
 
Frågorna...
Första rundan: Hur många i Norge heter Beate i förnamn?
Andra rundan: Hur många i Norge heter Bjørn i förnamn?
 
Nåja. Annars gick det ju som sagt rätt bra. Inte minst musikdelen - även om vi fick gnälla oss till ett poäng på denna, då quizmastern menade det var Style och inte Freestyle - men han gav sig till slut, hehe:
 
Vilket band hade en hit med Vill ha dig 1981?
 
 
Och vilket band hade en hit med samma låt 1998?
 
 
Dessutom kände jag igen Imagine Dragons, F.U.N., Pink och Jamie Walters. Det ni!! Annars brukar jag ju mest sitta som en fågelholk när quizmastern avsierar att "det här var en jättehit" och jag inte kan påminna mig att jag nånsin hört den... :)
 
Men det var ju inta bara musikfrågor. Annat (som vi kunde):
 
Vad hette fartyget som sjönk utanför Italiens kust i januari? Costa Concordia
 
Vad hette Attilas folk? Hunner
 
Vilka idrottsgrenar ingår i triathlon? Simning, cykling, löpning
 
Vad kallas vetenskapen om jordens uppbyggning och historia? Geologi
 
Vilket land har herradöme över Bali? Indonesien
 
I vilken idrottsgren var Patrik Sjöberg framgångsrik? Höjdhopp
 
Vem skrev böckerna om James Bond? Ian Fleming
 
Vilka har nyligen röstat om att bryta sig ut från Spanien? Katalonerna
 
Vem var italiensk diktator 1924-1945? Benito Mussolini
 
Vem blev statsminister när Gro Harlem Brundtland drog sig tillbaka 1996? Thorbjørn Jagland
 
Vilken schackpjäs är mest betydelsefull efter kung och dam? Torn
 
Vilket universitet blev Norges åttonde och grundades 2011? Universitetet i Nordland
 
Vem är Catherine Zeta-Jones gift med? Michael Douglas
 
I vilket land startade mormonrörelsen? USA
 
I vilket land ligger Lausanne? Schweiz
 
Vad är Port Salut och Emmenthaler exempel på? Ost
 
I vilken amerikansk delstat ligger Dallas? Texas
 
Vilka färger är det på den ukrainska flaggan? Gult och blått
 
Vilket land hör ögruppen Hebriderna till? Storbritannien
 
I vilket land omkom omkom över 100 människor i en brand i en textilfabrik? Bangladesh
 
Vad hette Telenor tidigare? Televerket
 
Hur lång är en period i ishockey (effektiv speltid)? 20 min
 
Vilken ögrupp kallades Sandwichöarna när de upptäcktes 1778? Hawaii
_ _ _ _ _
 
Innebandyn är inställd ikväll - gympasalen på Sentrum är bokad. Äsch! Å andra sidan, då är det inget som hindrar mig från en Mycket Lat Kväll, kanske på soffan...? :)
 

Ett år äldre

Härliga elever! De har både sjungit för mig och kramats idag!
 
En kille undrade hur gammal jag är. "Gammal", sa jag. "Jag tror du är 26", sa han. Jojo. När jag förklarade att jag jobbat som bibliotekarie i 15 år och gått fyra år på universitetet innan dess, tänkte han sig om och sa: "OK, men då är du kanske 29?"
 
Hehe. Antingen väldigt smickrande - eller väldigt oroande med tanke på mattekunskaperna.
 
Den här stod på lånedisken när jag kom till jobbet imorse:
 
  
Utan avsändare. Gaaah... nyfiken på vem som ligger bakom!
 
Ikväll blir det pizza med quiz-gänget, och så satsar vi på en ny seger.

Sol

Nä, jag hann aldrig ut på promenad idag, jag som skulle ut i solen. Har bakat nonstop.
 
 
Å andra sidan sett hann den inte mer än visa sig förrän den gick ner igen... så jag gick kanske inte miste om så mycket? :)
_ _ _ _ _
 
Har avprovat årets julyoghurt - säljs i 4-pack med smakerna karamell, choklad, valnöt&hasselnöt samt pepparkaka. Lite oväntat var det chokladyoghurten som var bottennappet. Den var riktigt äcklig. De andra smakar helt OK! :)
 
 
 

Julbord

Hm. Tror snart att jag behöver en helg då jag bara latar mig, ligger på soffan och läser en god bok, ser en film eller två och inte gör nån nytta ALLS. Fast de gånger jag försöker brukar det sluta med att jag får dåligt samvete över allt jag borde gjort. Jaja, i biskvibakartider är det hursomhelst inte aktuellt... satsar på nån gång efter jul... :)
 
Well. Den här helgen började med julbord med jobbet igår. På HIAS. Trevliga lokaler, trevligt sällskap, god mat! (även om norskt julbord inte kan jämföras med svenskt, fast det ska jag inte skriva mer om, vill inte trampa nån på tårna, hehe) Jag hade egentligen inte tänkt stanna så länge, men hur det nu var så kom jag inte hem förrän strax efter två inatt. Och jag misstänkte att det här kunde bli en ny helg med talförbud då rösten som justsåpass återhämtat sig efter förkylningen fick sig en ny knäck efter ivrigt konverserande - med drygt 80 festdeltagare (kollegor + partners) och ett gäng musiker som ljudkuliss fick man ta i för att göra sig hörd... Men även om rösten är rosslig så håller den! :)
 
Idag har jag bakat pepparkakor (500), biskvibottnar (100) och en tårta. Och så har jag varit och gratulerat världens bästa Unni på födelsedagen! HIPP HURRA!!
 
Imorgon tänker jag mig en repris av baket, minus tårtan, plus biskvifyllning. Och kanske en promenad - det sägs att solen ska titta fram, och det är ju en händelse värd att markera då det var ett bra tag sen sist. Det är så illa att miniräknaren på jobbet slutat funka - den är solcellsdriven och står alltid på laddning i en fönsterpost. Men vad hjälper det när det knappt är dagsljus!!
 
Och nu är det nog dags för sängen.

Mamma

 
Ett år har gått. Saknar dig, mamma! ♥
 
 

Mosters lyckogryn!

 

Där satt den!

Det var en stund sen sist... men igår kväll tvålade vi dit de andra på quizen. Vi inledde med en andraplats, bara ett poäng efter vinnarlaget. I den andra omgången var det omvänt - vi var ett poäng före dem!! HA!!
 
Quizmastern aviserade att det nog var sista kvällen med frågor om amerikanska
delstatshuvudstäder, men inte förrän han lagt in dubbla trepoängare i ämnet:
Arkansas, Hawaii, Alaska, South Carolina, Florida, Nevada
=> Little Rock, Honululu, Juneau, Columbia, Tallahassee, Carson City
 
Full pott!
 
Annars?
 
Jodå. Till exempel så gick musikdelen helt OK.
Vi kände igen både Rick Astley och Tina Charles:
 
 
 
 ... och så kunde vi förstås en hel del annat:
 
Från vilket land kommer tidigare IOK-president Juan Antonio Samaranch? Spanien
 
När grundades Google Inc.? 1998
 
I vilket fylke ligger Ålesund? Møre og Romsdal
 
Är Grönland medlem av NATO? Ja
 
Vad heter huvudstaden i Indien? New Delhi
 
I vilket hav ligger Jamaica? Karbiska havet
 
Hur lång är Geirangerfjorden: 10, 15 eller 20 mil? 15 mil
 
Vilket år startade tidningen Klassekampen: 1959, 1969 eller 1979? 1969
 
Vilken är den kemiska symbolen för rhodium? Rh
 
I vilken idrott var Edel Therese Høiseth framstående? Skridsko
 
När såldes Coca cola för första gången i Norge: 1926, 1936, 1946? 1926
 
Till vilken växtfamilj hör maskrosen? Korgblommiga växter
 
Däremot var det ingen av oss som visste att äppelkakans dag firas den 28 september, eller att Antoine Sibierski är fotbollsspelare. Eller att Stømsund bru ligger i Karmøy kommune.
 
Nåja. Nu är vi igång - så vi vinner väl nästa gång också? :)

Pepparkakor


... och nu är de klara! :)
 

I köket

Sådärja. Nu är DEN säsongen också igång! :)

 
Pepparkakor, för den som undrar. Fast bara degen så långt. Ska grädda imorgon.
_ _ _ _ _
 
Rösten? Lite knackig. Syrran ringde imorse och hörde knappt vad jag sa...!

Breaking Dawn

Idag har jag haft en lååång städa/fixa/röjadag med bibblakollegorna - eleverna har varit lediga och lärarna har haft studiedag, och vi körde vårt eget race på bibblan på studiested Sentrum. Två timmars övertid blev det innan vi gav oss, men sen avrundade vi dagen med middag på Provence och sista Twilight-filmen på bio. En helt OK fredagskväll! :)
 
 
Filmen? Jag har inte riktigt bestämt mig än, men förstaintrycket är att den är helt OK (får kanske ta ett nytt Twilight-maraton när den kommer ut på DVD, hehe). Läste en artikel där Kristen Stewart berättade att man gjort om slutet och undrade hur i friden det skulle gå till - men det funkade!
 
Och ja, vi drog upp medelåldern rejält - filmen har 11-årsgräns i Norge, och det märktes på publiken. Ganska många fnittriga småtjejer...
 
I helgen ska jag ta det lugnt och hålla käft. Är förkyld, och idag har jag pratat alldeles för mycket. Nu har jag tappat rösten...
 
Å andra sidan skulle jag bakat fler biskvier... och pepparkakor... och... tja, vi får se vad det blir! Nu ska jag i alla fall krypa isäng. God natt!

Om verden var en landsby

 
... är en faktabok för barn. Den engelskspråkiga originalversionen kom ut redan 2002, men har uppdaterats och den norska versionen bygger på tal från 2008.
 
Det bor nästan 7 miljarder människor på jorden. Det finns 32 länder som har mer än 40 miljoner invånare - elva av dem har mer än 100 miljoner. I Kina bor 1,3 miljarder människor, i Indien 1,1 miljard. Det här är stora tal som kan vara svåra att förhålla sig till - men tänk om vi istället föreställer oss hela jordens befolkning som 100 personer i en liten by?
 
Smart ide!
 
Då kan vi konstatera följande:
 
61 personer kommer från Asien
14 från Afrika
11 från Europa
8 från Sydameika/Centralamerika/Karibien
5 från Canada/USA
1 från Oceanien
 
... och vidare att:
 
21 personer pratar en kinesisk dialekt (varav 16 mandarin)
9 pratar engelska
9 pratar hindi
7 pratar spanska
4 pratar arabiska
4 pratar bengali
3 pratar portugisiska
3 pratar ryska
 
När det gäller religion är:
 
33 kristna
21 muslimer
13 hinuder
9 utövare av schamanism eller andra naturreligioner
6 buddhister
2 i gruppen "andra religioner" (konfucianism, shintoism, sikhism...)
1 jude
15 icke-religiösa
 
Av de 100 invånarna har 37 personer tillräckligt med mat för dagen, 68 kan andas ren luft och 76 har tillgång till elektricitet. De tio rikaste människorna äger mer än hälften av alla pengar och har en genomsnittlig årsinkomst på över 150.000 kronor - medan de tio fattigaste tjänar 5-6 kronor om dagen.
 
Onekligen intressant läsning!
 

Saxat

 
 
 

En sommarbild

Den här bilden har jag som bakgrundsbild på Facebook - kan väl passa fint
såhär i höstmörkret? Ögervikssand en julidag...
 

Mosters gullungar

Några bilder från helgen!
 
Moster fick följa med på preimärtur med lokaltåget från Vännäsby till Umeå
 
Att gå på stan och äta indiskt till lunch kan vara tröttsamt - då kan man somna i mosters famn
 
Provsmakar fisksoppa (med massa dill) med stor entusiasm
 
Farsdagsuppvaktning - och lilleman kommer till undsättning:
"Jag hjälpa dej mossen!" Paketöppning är en favoritsyssla... :)
 
Moster och liten fröken
_ _ _ _ _
 
Vått och grått på vägen hem... och när jag närmade mig fjällvärlden blev det vinterföre. Uppe på fjället hade man valt att salta vägen - slipprigt så det räckte och blev över. Eller som jag skrev på Facebook: "Jag inser att medtrafikanterna blir irriterade när jag kör långsammare än genomsnittet över Krutfjellet - men i beckmörker, strilregn och ett underlag som varierar från vattenhalka till snörsörja prioriterar jag att komma fram helskinnad. Och när en av dem passerar i full fart och pressar mig så långt ut i vägrenen att jag får kast på bilen gör det mig inte precis benägen att köra fortare..."
Hurves.
 
 
 
 
 
 
 

Post-it

Så här ser det ut på lånedisken när jag varit borta en dag...
 
 
Eleverna har fattat galoppen! Jag har gång på gång sagt ifrån att de måste meddela mig om de lånar nåt när jag inte är där, och de allra flesta gör som jag säger... :)

Aaaagh

Men suck. Igår kväll var vi till och med ännu närmare en seger än förra veckan!! Utan att lyckas. Vi kom så långt som till utslagsfråga i andrarundan, men där sket det sig. Ska fan veta Bajkalsjöns areal...! Det andra laget visste inte heller, men vi gissade ännu mer fel än dem... SUCK.
 
Det här kunde vi:
 
I vilket land är Amman huvudstad? Jordanien
 
Var är Valletta huvudstad? På Malta
 
Vad heter huvudstaden på Madeira? Funchal
 
Vad heter huvudstaden på Nauru? Yaren
 
(ja, den här gången hade quizmaster verkligen snöat in på huvudstäder - inte oss emot!
Fast vi saknade de amerikanska delstaterna...)
 
Vem av medlemmarna i A-ha är bildkonstnär? Magne Furuholmen
 
När öppnade universitetet i Bergen? 1948
 
Vilka två länder ligger på ön Hispaniola? Haiti och Dominikanska republiken
 
Vem skrev Prinsessan på ärten? H C Andersen
 
Vad är en aktris? En kvinnlig skådespelare
 
Vilket bilmärke har modellen X-trail? Nissan
 
Vilket berg var de grekiska gudarnas boning? Olympen
 
Från vilket sorts djur kommer mohair? Get
 
Vilken nationalitet hade Mark Twain? Amerikansk
 
Vilket gammalt band har artisten Morten Abel blåst liv i, och vilket band spelar han i nu?
Mods resp. September When
 
Vilket namn tog den norske artisten Ragnar Asbjørnsen när han satsade internationellt?
Ray Adams
 
Det här kunde vi inte:
 
Tema USA:
Vem var demokraternas presidentkandidat 2004? John Kerry (äh, jag tänkte faktiskt på honom men jag trodde han var republikan)
 
Vem var Al Gores vicepresidentkandidat 2000? Bob Dole (eh... ett namn vi alldeles glömt bort. Jag föreslog Michael Dukakis, men han var presidentkandidat 1988 - jag har kollat upp det)
 
Vem var vicepresidentkandidat för Gerald Ford 1976 - han ställde senare upp som
presidentkandidat? George W Bush
 
Från vilket land kommer dansen polka? Tjeckien
 
Vad kallades hunnerkungen Attila av de kristna? Guds gissel
 
Vem är avbildad på den norska 200-kronorssedeln? Kristian Birkeland
 
I vilket land är José Sócrates statsminister? Portugal (ole dole doff - vi satsade på Spanien)
 
Musiken gick sisådär. Vi klarade hälften - 15 poäng av 30, varav fem i den första rundan och tio i den andra. Och tror ni inte att det faktiskt dök upp en svensk artist!
 

Gulp!

Syrran med familj har förhandsfödelsedagsfirat mig i helgen - jag ska få en ny säng på Holmön! En sån där skön resårmadrassbotten blir ju nånting HELT annat än de uttjänta madrasser jag ligger på idag (har två madrasser på varann, för de är ganska tunna - men de är så nerlegade i mitten att det känns som om man hamnat i en båt...).
 
Sen fick jag ännu ett paket. Med ett suspekt rim: "Den här kan du ha mellan låren, eller så tänder den eld på håren". Inte blev det mindre suspekt när jag öppnade paketet - som dock visade sig vara av stearin...
 
 
Lilleman blev eld och lågor, högg ljuset och ropade: "Åh! Kolla!!!"
 
Härliga unge...! :)
 
Imorgon bitti bär det av västerut igen. Verkar bli nederbörd hela vägen - tur jag har nya torkarblad.
 
God natt!

Asbjørnsen & Moe

Det norska nationalbiblioteket har tryckt upp jättefina affischer i samband med ett sagotema. Helt gratis är de också, så vi beställde dem såklart. Nu har jag ramat in dem - så får jag och de två kollegorna kriga om vem som får hänga upp dem i sitt bibliotek... :)

 

Mmmm...

Statusuppdatering på syrrans Facebooksida:
 
Någon var snabb att förse sig med sylt när mamma gick för att svara i telefon...
 
 
Fniss! :)


Quiz

Aaaagh! Igår kväll var vi så nära, så nära!!
 
Första rundan gick åt skogen. Stolpe ut på ALLT, och då menar jag ALLT. Utom musiken, ironiskt nog - där hade vi faktiskt hela 11 poäng. Men det var fler än oss som tyckte det var svårt - så vi klarade en delad tredjeplats. Långt efter vinnarna, visserligen, men ändå bättre än förväntat.
 
Så kom den andra rundan. Och här var det stolpe in. Verkligen stolpe in. På allmändelen - de första 20 frågorna - missade vi bara två poäng: huvudkontoret för Starbucks som ligger i Seattle (vi trodde New York) samt valutan i Portugal innan euron gjorde sitt inträde (escudos - det kände vi igen när vi fick svaret...).
 
Gissa förresten vad som dök upp? Huvudstäder i amerikanska delstater - och de kunde vi! :)
Staterna var Wyoming, New Mexico och Illinois - städerna Cheyenne, Santa Fe och Springfield.
 
Men så kom musikdelen - go'natt. Ordningen återställd. Fyra ynkliga poäng och vi såg segern försvinna i fjärran... Döm då om vår förvåning när det visade sig att poängsumman räckte till en andraplats - bara ett ynka poäng bakom de två lagen som delade segern och hamnade i utslagsomgång. Bara ett poäng!!
 
Här är allt vi kunde i andrarundan:
 
Vad är en giga? Ett medeltida musikinstrument
 
Vilken fågel har världens största vingspann? Albatross
 
Har Norge mer än 5 miljoner invånare? Ja (vi passerade 5 miljoner i mars 2012)
 
Vem åkte skidor över Grönland 1888 - Nansen eller Amundsen? Nansen
 
Vad betyder stamina? Uthållighet
 
Vilket krig avslutades med freden i Westfalen 1648? 30-åriga kriget
 
I vilket fylke ligger Geiranger? Møre og Romsdal
 
Från vilken stad kommer fotbollsklubben Chelsea? London
 
Vilken norsk skådespelare är känd för att tolka dikter av Jakob Sande? Jon Eikemo
 
Vem är ordförande i den norska Nobelkomittén? Torbjörn Jagland
 
I vilket land är Hanoi huvudstad? Vietnam
 
Vilka färger har den portugisiska flaggan? Rött och grönt
 
Vad heter Portugals näst största stad? Porto
 
Vad är ett portugisiskt krigsskepp? En brännmanet
 
Vad heter sjöjungfrun i Disneys "Den lilla sjöjungfrun"? Ariel
 
Vad är astrakan - skinn från ett ofött/nyfött lamm, fiskskinn till garvning av skor
eller lamaskinn? Skinn från ett ofött/nyfött lamm
 
Från vilket land kommer bilmärket Subaru? Japan
 
... ja, och så de amerikanska delstatshuvudstäderna.
 
Men musiken var alltså ett kapitel för sig. Den här kände jag visserligen igen
- mest för att Herreys har spelat in en svensk version:
 
 
... men Matthew Wilder? Aldrig hört namnet.
 
 
 

Macarons

Äsch! Fick för mig att baka macarons. Kan väl inte vara så svårt? Ehh... mandeln blev tydligen inte tillräckligt finmald och receptets "klicka ut smeten i små cirklar, inte större än femkronor" resulterade i en hel hoper ojämna små knallhattar. Tror jag struntar i fyllningen, lägger ner projektet och återgår till att baka biskvier.
 

Krångliga familjeförhållanden

Jag har bytt mobiloperatör. Från och med imorgon har jag ett One Call-abonnement istället för kontantkort hos Chess. Men - tack och lov - jag får behålla mitt gamla telefonnummer!! Problemet är bara att alla gamla sms og mms kommer försvinna när det gamla SIM-kortet slutar funka. Jag har lyckats flytta över telefonboken till den nya mobilen, men det är också allt. Så vad göra med de meddelanden jag skulle vilja ha kvar? Jo, man tager en anteckningsbok och skriver av dem. Säkert stenålders - och rätt tidsödande - men det är det enda jag har lyckats komma på. Och nu brinner det i knutarna...

Det mesta är fixat, men jag inser att jag inte orkar sitta och plita ner alla vitsar jag fått (och skickat). Här är en av dem (nej, jag har inte skrivit av den - hittade den på nätet):

- Stackars dig, sa psykiatern. Kan du berätta för mig varför du dricker så mycket?

- Jag ska försöka förklara det hela, sa patienten.

- Jag blev förälskad i en änka som hade en vuxen dotter. Jag gifte mig med änkan och strax där efter gifte sig min far med min styvdotter. Då blev min fru och jag svärföräldrar till min far.

Efter en tid fick min styvmor, alltså min frus dotter, en son. Den pojken blev naturligtvis min bror, eftersom han är min fars son. Men han är också son till min frus dotter och därför blir min fru pojkens mormor och jag blir morfar till min bror.

Så fick min fru och jag en son, som blir min fars svåger. Min sons storasyster är ju även hans farmor - eftersom min far är hans farfar. Min far är alltså mitt barns svåger eftersom hans syster är min fars fru.

Jag är alltså bror till min egen son. Min son är min farmors brorson och jag är farfar till mig själv. Jag är bror till min far och samtidigt både son och far till honom.

Min fru är min styvmor, mor, svägerska och styvdotter. Jag är far och son till mig själv!

- Tack, sa psykiatern. Jag förstår att du dricker. Fortsätt med det.


Kläderna

Danmarkskläderna! :)
 
 
Jodå, det blev dyrt. Men det var det värt! Den rosa blusen har knepig passform och en av tunikorna är lite för stor, men annars passar allt. Och förra helgen gick jag igenom garderoberna och sorterade ut en hel del som (av någon konstig anledning...) inte passar längre, så det finns plats för de nya plaggen. Den norska motsvarigheten till Myrorna har klädinsamling utanför Sjøsiden, så jag ska ta med mig de fyra proppfulla påsarna dit - kanske de kan komma till nytta nån annanstans!
_ _ _ _ _
 
Plusgrader de senaste dagarna, så snötäcket har krympt - och på mindre vägar är det rätt halkigt. Det hindrade mig inte från att trava runt Åremma idag igen:
 
 

 
 
 
Annars har det handlat om biskvibakning. Fast nu har jag slut på mandelmassa - räknar med att proviantera nästa helg, då jag ska till Sverige om inte vädret sätter käppar i hjulet.
_ _ _ _ _
 
 
Idag firar man "Den stora biodagen" i Norge. Det är 25-årsjubileum, och i Mosjøen har det visats filmer nonstop hela dagen. Jag har precis varit och sett Taken 2 med ett par bibliotekariekollegor. Gillade ju ettan, men den här? Nja. Vi skulle nog satsat på James Bond istället. Det är bara det att Skyfall inte började förrän 23.15, så den filmen är inte ens slut än! Och nu är jag klar för sängen...
 
God natt!

Test

Hah! Den här amerikanska blindkartan är inte dum! :)
 
Jag vet, det är bara staterna, inte huvudstäderna - men ändå. På quizen har vi fått frågor av typen "rangera följande amerikanska stater från norr till söder" och "hur många stater gränsar mot Colorado?" Då är det bra att veta var de ligger i förhållande till varann.
 
Efter att ha testat... ehm... många gånger, har jag nu klarat 98% rätt på under 2 min (blandade ihop Wyoming och Nebraska i sista försöket). Hade tänkt fortsätta tills jag får allt rätt, men det får bli imorgon. Är trött så det räcker (har somnat i soffan i flera omgångar) så det är nog lika bra att ge sig för idag. God natt!
 
 
 
PS. Och så får jag ta mig av huvudstäderna i helgen...

RSS 2.0