Läst i november

Full fart på läsningen! Eller lyssningen, snarare. Digispilleren har gått varm medan jag sträckbakat pepparkakor och biskvier. Det enda problemet är att den måste laddas emellanåt... och då får jag närmast abstinens. Fast det är säkert sunt att ta en paus och vila öronen ibland.

OK, here we go:
 
...och om nån skulle undra: utgivningen av den sista Fifty Shades-boken i digikortversion är försenad... det är därför den saknas i översikten...! :)

 
Endre Lund Eriksen: Den sommeren pappa ble homo (digikort)
Humor i böcker är svårt - som en kollega sa: "Det finns inget värre än att läsa en rolig bok som inte är rolig". Men det här är en rolig bok som faktiskt är rolig! Och tänkvärd. Den handlar om 13-årige Arvidsjaur, som åker på campingsemester tillsammans med sin pappa. Mamma har flyttat ihop med en ny man och pappa är ganska ensam och lite ledsen. På campingen träffar pappa Roger - som är homo. De ser ut att trivas i varandras sällskap, och pappa är gladare än på länge. Men pappa är ju inte homo!!! Eller...? Hjälp! Tillsammans med Rogers 12-åriga dotter Indiane lägger Arvidsjaur en plan för att hålla de båda papporna från varandra. Vilket visar sig vara svårare än de tänkt sig...
 
 
Lotte & Søren Hammer: Demonen som gråt (digikort)
Här är den andra boken i serien om kommissarie Konrad Simonsen - den förra skrev jag om i oktoberöversikten. Och precis som den första boken är det här en deckare som är svår att lägga ifrån sig. Historien börjar med att Simon, som han kallas, åker till Grönland där en kvinna som varit saknad i 25 år har hittats infrusen i glaciärisen. Hon har bragts om livet och för utredarna står det snart klart att mordet uppvisar likheter med ett annat mord, begånget 15 år senare. Så många likheter att det måste vara samme förövare. Problemet är bara att den man som dömts för det senare mordet omöjligen kan ha befunnit sig på Grönland år 1983. Är han oskyldigt dömd? Och vem är i så fall den skyldige? Simon och hans kollegor börjar nysta och uppdagar snart att gärningsmannen har mer än två mord på sitt samvete...
 
 
 
Jan Mehlum: Straffen (digikort)
Tja, ja, jo. En rätt OK deckare. Ingen riktig höjdare kanske, men heller inte dålig. Jag får aldrig nåt riktigt grepp om huvudpersonen Svend Foyn, men kanske har det att göra med att det här är den tolfte fristående delen om den lätt stammande advokaten från Tønsberg. Jag har ingen aning om vad som har hänt i de elva föregående...
Den här boken börjar med att herr Foyn blir uppringd av en vän inom polisen, som meddelar att Foyns tidigare kollega och vän (en gång i tiden mer än vän) har hittats mördad. Till råga på allt blir Foyn misstänkt för mordet. Polisutredningen står och stampar, så Foyn tar saken i egna händer. Ett inte alldeles ofarligt tilltag, visar det sig...
 
 
Jorun Thørring: Ildens øye (CD-bok)
Njä. Den här boken var sådär. Historien känns spretig och inte helt övertygande. Och till det bidrar att vissa av personerna i uppläsarens iver att skilja dem åt, låter alltför tillgjorda. Flera av kvinnorna har fått en gnällig, pipig röst som bara retar mig.
Hur som. Boken utspelar sig i Tromsø. I slutet av 60-talet drabbades staden av en stor brand, och en av dem som fick sätta livet till var Karl Fjeld. Men nästan 40 år senare dyker han upp igen - livs levande! Bara för att några dagar senare hittas död. På riktigt denna gång. Och han har blivit mördad.
Inspektör Aslak Eira leder utredningen, och frågorna hopar sig. Varför har Karl Fjeld hållit sig undan i nästan fyra decennier? Varför kom han tillbaka? Vem önskade livet ur honom? Och vem var det egentligen som dog i branden?
 
 
Harald Rosenløw Eeg: Alt annet enn pensum (CD-bok)
Jag bestämde mig för att ge herr Eeg en ny chans efter bottennappet med Gyldig fravær tidigare i år. Alt annet enn pensum är faktiskt - om jag fattat rätt - obligatorisk läsning på vissa lärarutbildningar.
Det är är en obehaglig bok. Riktigt obehaglig. Klaus (som går i nian) och hans mamma flyttar till Oslo. Men innan Klaus ens har hunnit börja i sin nya skola, sker en fruktansvärd olycka. Sturla - en av killarna i klassen - dör när han blir påkörd av ett tunnelbanetåg. Men var det en olycka? Och vad var det som Sturla var på vippen att tala om för Klaus precis innan det hände?
När Klaus så snubblar över Sturlas dagbok blir han indragen i ett farligt spel, ett spel där någon som kallar sig Caulfield drar i trådarna. Men vem är Caulfield, och hur långt kan han driva dem han fångat i sitt nät? Väldigt långt, ska det visa sig.
Huvva. Jag hade ont i magen när jag lyssnat färdigt.
 
 
David J Smith: Om verden var en landsby
... är en faktabok för barn. Den engelskspråkiga originalversionen kom ut redan 2002, men har uppdaterats och den norska versionen bygger på tal från 2008. 
Det bor nästan 7 miljarder människor på jorden. Det finns 32 länder som har mer än 40 miljoner invånare - elva av dem har mer än 100 miljoner. I Kina bor 1,3 miljarder människor, i Indien 1,1 miljard. Det här är stora tal som kan vara svåra att förhålla sig till - men tänk om vi istället föreställer oss hela jordens befolkning som 100 personer i en liten by?
Den här boken skrev jag om i ett eget inlägg för ett par veckor sedan - här!
 
 
Susan Abulhawa: Morgen i Jenin (digikort)
Det här är historien om den palestinska familjen Abulheja som vi får följa genom fyra generationer, från grundandet av staten Israel och fram till idag. Familjens öde flätas in i faktiska historiska händelser (som sexdagarskriget 1967) och ger en bild av situationen för många palestinska flyktingar som tvingats lämna sina hem. Det är en historia full av förtvivlan och sorg, våld och död - men också av kärlek. Och den visar med all önskvärd tydlighet att i krig finns inga vinnare, bara förlorare.
 
 
John Green: Looking for Alaska
När Miles Halter börjar på Culver Creek Preparatory School och möter Alaska Young, förändras hans liv för alltid. Plötsligt cirklar tillvaron runt henne och alla hennes galna upptåg. Hon är sexig, rolig, spännande - och helt klart i obalans. Och katastrofen är under uppsegling...
Boken är uppdelad i "före" och "efter". Kapitelrubrikerna räknar ner från 136 dagar före och fortsätter till 136 dagar efter. Vad det är som händer avslöjar jag inte, men konstaterar att baksidestexten som talar om "the value and the pain of living and loving unconditionally" träffar mitt i prick.
 
 
Lee Weatherly: Them
Det här är en lättläst engelsk bok om mobbing och utanförskap. Kylie börjar på en ny skola och inser snabbt att Jaz är den populära tjejen som alla samlas kring. Kylie är beredd att göra vad som helst för att bli en i gänget, även om det är på någon annans bekostnad. Och Adam hamnar i skottlinjen. Snälle, smarte, lite nördige Adam - som bara vill vara hennes vän. Men är det värt det, att bli populär till varje pris?
 
 
 
Alison Prince: Web
Alan Combes: The Night Runner
Ännu ett par lättlästa engelskböcker från Barrington Stoke - dessa ingår i serien Solo, som i tillägg till enkel och luftig text också har illustrationer för att underlätta läsningen. Båda böckerna är i spänningsgenren: Web handlar om Tim, som är urdålig i franska och tar hjälp av sin språkduktige fotbollstränare men som snart blir snärjd i ett nät av lögner och utpressning, och The night runner handlar om Greg som helst av allt vill vinna den engelska milen i skolmästerskapet och som därför tränar i sin ensamhet på kvällstid men som plötsligt uppdagar att han inte är ensam...
 
 
John Hart: Det siste barnet (digikort)
Avslutar novemberläsningen med ännu en bok i spänningsgenren - en riktigt, riktigt bra bok. John Hart är en pålitlig författare! Jag har tidigare lyssnat på - och imponerats av - både Ved elven och Brødrene fra Iron House, och Det siste barnet är precis lika bra.
Trettonårige Johnny Merrimon är förtvivlad. Hans tvillingsyster Alyssa försvann på väg hem från skolan, och trots skallgångskedjor och stort polispådrag lyckades man inte finna henne. Det har nu gått ett helt år, och ingen tror längre att Alyssa är i livet. Ingen utom Johnny. Och han ger sig inte, han ska finna henne.
Polismannen Clyde Hunt som ledde utredningen och som själv närmast är besatt av det olösta fallet, blir motvilligt imponerad över Johnnys envishet men är rädd att han kan hamna i farliga situationer i jakten på systern. Och det visar sig stämma...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0